Laatst bijgewerkt: 15-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Net zoals je wanneer je een jas voor jezelf uitkiest let op de kwaliteit van het materiaal, de prijs en laatste modetrends, zul je dat ook doen voor een jas voor je hond. Hier helpen we je bij in onze gids. We gaan je uitgebreid vertellen waarom je het beste rekening kunt houden met de leeftijd en het ras van je hond en het klimaat van Nederland bij de keuze van een hondenjas voor je geliefde huisdier.

Hoeveel je misschien ook kunt houden van stippen of van Schotse ruiten, wanneer je een jas voor je hond uitzoekt, is het beter je te focussen op het draagcomfort dan op hoe een jas eruit ziet. Het is aan te raden om eerst jezelf ervan te verzekeren dat je hond een jas nodig heeft. Indien dit het geval is, hebben wij voor je een gids gemaakt om de keuze te vergemakkelijken en bovendien de vijf beste hondenjassen voor je geselecteerd. Mis het niet!
Belangrijk om te weten

 • Het is het beste om de jas van onze hond niet te zien als een leuke gadget of accessoire. Er zijn namelijk een aantal hondenrassen die heel gevoelig zijn voor kou en voor temperatuurschommelingen. En we hebben natuurlijk het beste met ons huisdier voor en willen voor zijn welzijn en geluk zorgen.
 • Natuurlijk hebben niet alle honden een hondenjas nodig. Voor een aantal bepaalde rassen is het zelfs heel oncomfortabel en weinig aan te bevelen. Hou er rekening mee dat een stuk kleding de bewegingen van je hond kunnen compliceren en dat een van de meest gelukkige momenten van je hond is wanneer die buiten in de straat van zijn vrijheid kan genieten, in het bijzonder als hij bijvoorbeeld de rest van de dag in een kleine flat doorbrengt.
 • Het kopen van een goedkope hondenjas in welke online of fysieke winkel dan ook zonder op de kwaliteit te letten, kan vervelende consequenties hebben voor ons huisdier. Je kunt onder andere advies van je dierenarts inwinnen, maar we raden je aan om in ieder geval rekening te houden met factoren zoals ras, leeftijd en het Nederlandse klimaat. Ook is het aan te bevelen om naar de kwaliteit van het gebruikte materiaal te kijken en daarbij ook de maat van je hond nauwkeurig op te meten.

Onze selectie: De beste hondenjassen op de markt

In de winter als het koud is, heb je vast al vaak gezien hoe grappig honden eruit zien in een hondenjas. En daar heb je helemaal gelijk in, het staat honden ontzettend leuk. Er zijn in fysieke en online winkels erg leuke hondenjassen te vinden. Om je een beeld te geven van wat er allemaal qua hondenjassen op de markt te vinden is, hebben we hier een selectie gemaakt van de beste hondenjassen die er op de Nederlandse markt te vinden zijn.

De beste hondenjas om je hond koel te houden

De speciale stof van de VDBT Dog Cool Coat heeft een unieke structuur met minuscule openingen waardoor de hond op een natuurlijk manier door verdamping gekoeld wordt.

Het unieke van dit concept is dat als de koeljas nat is deze niet zwaar aanvoelt. Hierdoor behoudt de hond zijn bewegingsvrijheid. Zelfs als de buitenkant van de jas droog aanvoelt dan nog is de binnenkant van de koeljas veel koeler dan de buitenkant.

De beste hondenjas voor in de winter

Deze stoere hondenjas van Pandada is perfecte geschikt als winterjas voor jouw hond. De jas houdt je hond warm en droog bij echt winters weer. Deze honden winterjas is speciaal geschikt voor de kleine gezelschapshond, maar verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

De jas heeft een capuchon met bontkraag en is verder hoogwaardig afgewerkt. We raden aan om een maatje groter te nemen, zodat je hond voldoende bewegingsruimte houdt.

De meest praktische hondenjas

Met deze hondenjas blijft jouw trouwe viervoeter lekker warm. De Flamingo hondenjas is namelijk extra beschermend met borst- en buikbedekking. Winterjas Isha is verstelbaar en heeft een sluiting van klittenband. De hondenjas is een comfortabele jas die er dankzij de stoere kleuren ook nog eens heel mooi uitziet.

Om de juiste maat te bepalen is het belangrijk dat je weet wat de ruglengte en de borstomvang van je hond zijn.

De meest stijlvolle hondenjas

Deze stoere Hondenjas Saint-Malo inclusief tuig van Trixie in blauw van 30 cm is ideaal om jouw hond warm te houden in de winter. De hondenjas is niet alleen lekker warm, hij ziet er ook nog eens heel stoer en stijlvol uit. Zo zorg je ervoor dat je hondje er altijd netjes bij loopt.

Deze leuke blauwe hondenjas van Trixie is daarnaast ook praktisch, omdat er een harnas in geïntegreerd zit. Zo kun je jouw hond gemakkelijk uitlaten zonder dat je lagen over elkaar aan moet trekken.

De beste hondenjas met zachte fleece

Met deze hondenjas blijft jouw trouwe viervoeter lekker warm. De Trixie Orleans hondenjas is namelijk gevoerd me zachte fleece. De hondenjas is voorzien van een gemakkelijke klittenbandsluiting en beenlussen voor de achterpoten, zo kun je de jas makkelijk aantrekken.

Dankzij de reflecterende stroken en de pootafdruk is jouw hond ook in het donker goed te zien. Zo weet je zeker dat jouw hond veilig over straat gaat.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hondenjassen

Op het moment dat je de beste jas uitzoekt, spelen verschillende factoren een rol. Van het ras en de afmeting van het dier tot de eigenschappen van het product en het precieze gebruik dat we van de jas kunnen gaan maken. Het is daarom van belang om de specifieke behoeftes van ons huisdier te kennen en om die reden hebben we hieronder een aantal belangrijke punten voor je opgeschreven.

Er zijn honden die gevoeliger zijn voor kou en vochtigheid dan andere honden. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld jonge hondjes, oudere honden en kortharige honden.
(Bron: Chaoss: 80346687/ 123rf.com)

Wat zijn hondenjassen en welke voordelen hebben ze?

“Kledingstuk dat je aandoet als je naar buiten gaat” is de definitie volgens het woordenboek en de basisfunctie van een jas is bescherming tegen de elementen buitenshuis. Je ziet hondenjassen steeds vaker op straat, vooral bij honden die in de stad wonen of veel thuis zijn. De honden zijn gewend om binnen in huis te leven.

Probeer je eens te verplaatsen in je hond. Je bent binnen in huis en je wilt graag naar buiten de straat op, maar gedurende de winter is de temperatuur buiten totaal verschillend dan je lichaamstemperatuur. Hou als baasje rekening met het feit dat het temperatuurverschil heel erg groot kan zijn! Net zoals wij een jas aan en een sjaal omdoen, is het voor je hond ook fijn om dat te kunnen doen.

Zoals dat met alles zo is, hebben hondenjassen voor- en nadelen. Hieronder hebben we een vergelijkingstabel opgesteld waar we ingaan op een aantal van die voor- en nadelen.

Voordelen
 • Het vermijden van temperatuurverschillen
 • Het vermijden van het nat worden van je hond
 • Helpt om je hond schoon te houden
 • Bescherming tegen schrammetjes
 • Bescherming tegen bepaalde parasieten
Nadelen
 • Ze kunnen oncomfortabel zijn
 • Ze kunnen te warm zijn
 • Ze kunnen stress bij bepaalde honden veroorzaken

Zijn jassen echt nodig voor honden?

Of een jas echt nodig is voor je hond is een vraag die je jezelf eigenlijk als eerste moet stellen. Hierbij is het aan te raden om naar de voor- en nadelen te kijken. Als je let op de kwaliteit en of het van fijn materiaal is gemaakt, zou een jas je hond hoe dan ook geen problemen moeten opleveren. Daarbij dien je natuurlijk wel op de hygiëne te letten en dat het jasje goed wordt aangetrokken bij je hond.

Er bestaan honden die wat gevoeliger zijn voor kou en vochtigheid dan andere honden. Dit zijn bijvoorbeeld puppy’s, hele oude honden en kortharige honden. Een aantal rassen zijn echter ook wat gevoeliger, voorbeelden hiervan zijn de Yorkshire terriër, de chihuahua, de windhond en de Chinese gekuifde naakthond. Aan de andere kant zijn er natuurlijk ook bepaalde rassen die juist heel goed tegen kou kunnen, zoals de Siberische husky en de Sint Bernard.

Pet's warm friendship

Het is belangrijk om goed voor honden te zorgen.
(Bron: Olimpic: 53061450/ 123rf.com)

Zijn jassen voor honden altijd aan te bevelen?

Over het algemeen raden dierenartsen hondenjassen alleen aan voor bepaalde honden of in bepaalde omstandigheden. En dan bovendien meer tegen regen en vochtigheid dan tegen kou. Om die redenen is zijn hondenjassen niet altijd aan te bevelen of noodzakelijk. Het is daarbij altijd goed om je af te vragen of je hond erg actief is en of je hond zich prettig in een hondenjas voelt.

Een hond van een bepaalde leeftijd die al niet meer gewend is om meteen te gaan rennen wanneer hij buiten de deur komt, zal een jas niet als vervelend ervaren. Een hondenjas kan ook handig zijn om een hond niet nat te laten regenen, zodat je na het uitlaten niet een druipnatte hond mee naar binnen haalt.

Esther SanchezSpaanse dierenarts
“Het is in principe niet nodig voor een jonge, levendige en gezonde hond met een gezonde vacht om een hondenjas te dragen.”

Waar moet je op letten als je een hondenjas koopt?

Zoals we hierboven hebben gezegd, zijn de wat kleinere hondenrassen gevoeliger voor lage temperaturen. Ook puppy’s van een paar maanden oud zijn dat. Waar je ook het beste rekening mee kunt houden is de hoeveelheid haar dat het dier heeft, aangezien wanneer die een grote hoeveelheid haar heeft, dat helpt om de lichaamstemperatuur op peil te houden.

Een zijn natuurlijk nog een aantal factoren die mee spelen en waar je het beste rekening mee kunt houden. Een voorbeeld daarvan is de vraag hoe je woont. Als je in een bovenwoning of een appartement in een flat woont, komt je viervoeter waarschijnlijk alleen maar buiten als je hem uitlaat. Het is bovendien van belang om na te gaan hoe actief je hond is als je hem uitlaat.

Het type haar van je hond en of hij een allergie heeft of misschien een dermatologisch probleem, zijn voorbeelden van vragen die je je dierenarts goed zou kunnen stellen. Je dierenarts kan je hierin goed advies geven.

Het kan voorkomen dat de huid van je hond gevoelig is voor bepaalde textielsoorten. Het is goed om daar rekening mee te houden wanneer je een hondenjas aan gaat schaffen.

Hoe kies je de juiste maat van een hondenjas?

Als je een blik werpt op de commentaren die mensen die een hondenjas kochten op internet, zul je waarschijnlijk een aantal keer zien dat er een verkeerde maat is gekozen. Als gevolg van een verkeerde maat kan een hond zich onprettig voelen en dat hij zich bovendien slecht kan bewegen. De vraag is dus, hoe kies je de juiste maat?

Om de juiste grootte van je hond te meten, moet je meten hoeveel centimeter de omvang van de nek en de omvang van borst, bij beide meet je het breedste gedeelte. Om de lengte te meten, meet je vanaf de nek tot aan de staartaanzet. Zit je hond qua grootte tussen twee maten in, dan adviseren wij in dat geval om de grotere maat te kiezen.

Hoe neem je de maat op van je hond voor een jas?

De belangrijkste meting die je moet verrichten voor het opnemen van de maat van je hond is over de lengte van de rug van je hond. Over het algemeen correspondeert dit met de cijfers van de maten van de kleding voor honden. De lengte van de rug is vanaf de nek tot aan de staartaanzet. Andere maten die je misschien ook nodig zult hebben, zijn de omtrek van de nek en de omtrek van de borstkas.

Op het moment dat je de omtrek van de nek op gaat meten, is het aan te raden om twee vingers onder het meetlint te leggen, zodat de jas straks niet te strak komt te zitten. Op dezelfde manier kun je dat ook bij het meten van de borstomvang doen en die meet je op het breedste punt van de borst. Normaal gesproken is dat net achter de voorpoten van je hond.

Shih tzu dog dressed in a knitted pink sweater at a pink backgro

De kwaliteit van het materiaal is een belangrijk criterium bij de aankoop van een hondenjas.
(Bron: Mirawonderland: 88830289/ 123rf.com)

Waar koop je hondenjassen?

Hondenjassen kun je natuurlijk in een dierenspeciaalzaak kopen, waar je ook andere kleding en accessoires kunt krijgen. Ook kun je ze in een dierengroothandel vinden, maar natuurlijk ook onlinewinkels. Op internet heb je al het gemak dat hoort bij online winkelen, namelijk winkelen vanuit huis, wanneer jij dat wilt. Het is natuurlijk altijd wel aan te raden om de aanwijzingen van de webwinkel over de maten in acht te nemen en je hond goed op te meten.

De hondenjassen die je in webwinkels kunt krijgen zorgen voor bescherming tegen kou, wind, water, regen en sneeuw. Tegenwoordig kun je echter ook de kleding compleet personaliseren en in elk type verkrijgen, zoals bijvoorbeeld regenjassen met of zonder capuchon, jassen, t-shirts, sweatshirts, vestjes, schoenen en zelfs pyjama’s.

Welke soorten hondenjassen bestaan er?

Bij een hondenjas is het van belang om aandacht te besteden aan de materiaalsoort, vaak is die gemaakt van nylon of polyester. Een materiaal van slechte kwaliteit of een veel te goedkope hondenjas, kunnen schade veroorzaken aan de huid van de hond. Als het dier erg gevoelig is, kan het zelfs allergieën ontwikkelen. Een aantal soorten hondenjassen zijn:

 • Waterdicht: de waterdichte jassen voor honden bieden een goede bescherming tegen de regen, de luchtvochtigheid en de sneeuw. Dit type jassen raden wij zeer aan, aangezien ze tegen elke vorm van vochtigheid bestand zijn.
 • Met capuchon: net zoals er steeds meer soorten prints en ontwerpen zijn, bestaan er hondenjassen die al met een capuchon komen. Dit is meer dan een leuke extra, want als het regent beschermt het de hond van top tot teen.
 • Gevoerd en gewatteerd: deze hondenjassen zijn speciaal ontworpen voor de honden die heel gevoelig zijn voor de kou en die de minste haren hebben. In de winter is het natuurlijk niet aan te raden om vaak het haar van je hond bij te knippen. Bij dit model hondenjas is het wel belangrijk om op te blijven letten op hoe warm je hond het heeft, want deze jas geeft veel warmte.
 • Reflecterend: er bestaan hondenjassen die reflecterende strips of prints hebben, dit is ontzettend handig voor wanneer je je hond in het donker uitlaat. Dit komt natuurlijk vooral van pas als het in de herfst en winter in Nederland zo vroeg donker wordt.
 • Vest: De meeste hondenjassen hebben de vorm van een vest. Als de jas helemaal bedekkend is, is er in ieder geval ook een gedeelte voor de poten van je hond. Maar met het ontwerp van een vestje, is je hond in principe voldoende beschermt tegen de kou.

Wanneer en hoe gebruik je hondenjassen?

Over het algemeen ligt de lichaamstemperatuur van honden twee graden hoger dan die van ons en is dus veelal 38º Celsius. Honden hebben het meestal zwaarder met de warmte in de zomer dan met de kou in de winter. Daarom is het ook goed om op te letten met de hondenjas, want ze kunnen het er warm van krijgen. Wij raden het aan om jezelf af te vragen of wanneer je je hond uitlaat dit intensief of rustig voor je hond is. Dit in verband met de warmte die een jas afgeeft die bovenop de warmte van de intensiviteit van het bewegen komt.

Wij adviseren om een hondenjas te gebruiken bij regen en wanneer de temperaturen laag zijn. Als je hond normaal gesproken veel rent tijdens het uitlaten, kun je ervoor kiezen om de jas alleen aan te doen als hij rustig loopt. Indien je een klein hondje hebt, let dan goed op, want vaak kunnen zij hun warmte minder goed kwijt, maar als ze veel stil staan of erg rustig zijn, kunnen ze het weer snel te koud krijgen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je eenmaal besloten hebt om een jas voor je hond te kopen, is het aan te raden om op een aantal factoren te letten om de meest geschikte hondenjas te kopen. Die factoren lopen van het type haar dat je hond heeft tot aan de grootte en de leeftijd. Let vooral op bij het opmeten van je hond, zoals we je eerder in het artikel hebben uitgelegd om foutjes te voorkomen.

 • Ras, grootte en leeftijd van de hond
 • Kwaliteit van het textiel
 • Weersomstandigheden
 • Reviews van gebruikers

Ras, grootte en leeftijd van de hond

Afhankelijk van het ras en de leeftijd is het aan te raden om je hond een hondenjas aan te doen als je de straat opgaat. Er zijn, zoals we al eerder noemden, een aantal rassen die bijzonder gevoelig zijn voor lage temperaturen. Meestal hebben ze een minder dikke vacht of een heel gevoelige huid. Hetzelfde geldt voor de leeftijd, we raden een hondenjas aan voor puppy’s en honden met een hogere leeftijd.

Het is bovendien goed om rekening te houden met de grootte van je hond. Er zijn hondenjassen speciaal ontworpen voor de gemiddelde, de kleine en de grote hond. Vaak vind je bij de informatie van het product indicaties over hoe je de maat van je hond moet opnemen, veelal staan er ook plaatjes bij om het je gemakkelijker te maken.

Advies: Gebruik een meetlint van zacht materiaal. Laat je niet te veel leiden door de voorbedrukte maten die binnenin de jassen gedrukt zijn, er bestaan namelijk vaak grote variaties in de maatvoering tussen de verschillende merken.

Kwaliteit van het textiel

Er bestaan hondenjassen van diverse materialen, zoals wol of vilt. Vaak zijn ze met de hand gemaakt en zijn bijvoorbeeld gehaakt of gebreid. Let op dat wollen en vooral vilten hondenjassen heel erg warm zijn. Als je iets eenvoudigs zoekt, kun je kijken naar modellen van nylon. Nylon is namelijk lichtgewicht, makkelijk schoon te maken en in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Weersomstandigheden

De weersomstandigheden van Nederland zijn natuurlijk een belangrijke factor om rekening mee te houden. Het regent geregeld in Nederland, maar de laatste jaren hebben we ook een aantal zeer warme periodes in de zomer gehad. Het komt vaak voor dat het in Nederland regent maar dat het niet erg koud is. In dat geval raden we een niet gevoerde hondenjas of cape van waterdicht materiaal aan, zodat je hond het niet te warm door de jas krijgt.

Dog, a toy terrier, a stylishly dressed little dog in a sweater and a sheepskin coat, against the backdrop of late autumn.

Er bestaan bepaalde hondenrassen die vatbaarder zijn voor het lijden van kou.
(Bron: Wildstrawberry: 90101057/ 123rf.com)

Reviews van gebruikers

Zoals bij alle aankopen online, raden we aan om een blik te werpen op de reviews van andere gebruikers die hondenjassen voor hun honden hebben aangeschaft. Aangezien deze kopers de hondenjas al hebben gebruikt, hebben ze informatie voor je over de kwaliteit van het materiaal, de maatvoering van het merk en of het makkelijk is of niet om je hond de hondenjas aan te trekken.

Samenvatting

We raden je aan om je in je hond te verplaatsen, wanneer hij de jas draagt gaat hij de straat op en de straat op gaan is voor veel honden het meest gelukkige moment van de dag. Daarom is het goed om rekening te houden met zijn comfort. Let dus niet alleen op de prijs van het product, maar kijk ook naar de kwaliteit van het materiaal.

Wij denken dat het belangrijk is dat de hondenjas je hond niet belemmert in zijn bewegingen en dat het niet alleen iets is waardoor je hond er schattig en grappig uitziet. Niet alle honden hebben een hondenjas nodig, sommige rassen hebben er nooit eentje nodig. Als je hond er wel een nodig heeft en als je een hondenjas wilt aanschaffen, let dan goed op bij het kiezen van de maat en meet je hond goed op.

We hopen dat je dit artikel nuttig hebt gevonden. Is er iets dat we hebben gemist in dit artikel? Heb jij een favoriet merk voor hondenjassen die niet in onze lijst voorkomt? Laat een commentaar achter in de sectie hieronder!

(Bron van de uitgelichte foto: Wildstrawberry: 92422531/ 123rf.com)

Recensies