Alles is liefde, met een hond in huis! Tegelijkertijd is het hebben van een hond een grote verantwoordelijkheid. De gezondheid van onze harige vrienden is belangrijk voor hen en voor ons. Daarom houden we bij het kiezen van een huisdier rekening met het ras, het formaat het karakter en… het type vacht.

Als je kiest voor een langharige hond, dan zal je meer aandacht moeten besteden aan de verzorging. Een borstel is soms niet genoeg en er zijn speciale producten nodig om diep door te dringen in dit type vacht. Onder andere een hondenkam, een onmisbaar instrument als je volop wilt genieten van een gezonde en gelukkige hond.
Belangrijk om te weten

 • Hondenkammen zijn onmisbaar voor onze huisdieren en een veel gebruikt gereedschap in hondentrimsalons.
 • Het gebruik van een hondenkam is vooral van belang voor honden met lang of gekruld haar, omdat hun vacht om regelmatig onderhoud vraagt.
 • Er zijn veel verschillende soorten hondenkammen op de markt, afgestemd op het ras en de vacht van onze trouwe metgezel.
 • Daarom is het slim om voor het kopen van een hondenkam alvast na te denken over een aantal factoren, zoals het formaat van de kam en de ergonomie tijdens het gebruik.

Ranking: De beste hondenkam op de markt

Existen muchos tipos de peines para perros, algunos adecuados para retirar el pelo muerto de nuestra mascota en época de muda, pero también específicos para eliminar nudos o para evitar los molestos parásitos en verano. En el siguiente Ranking te ofrecemos nuestra selección, siempre con una inmejorable relación calidad-precio. ¡Comenzamos!

1e plaats: FURminator Hondenkam voor grote honden maat L

De hondenborstel mag niet ontbreken in jouw huis: het verwijdert niet alleen los haar, maar ook de ondervacht van de hond effectief en dus vermindert het haar van de grotere honden tot wel 90%! De ondervacht wordt in de koude wintermaanden van het jaar als verwarmende vacht gebruikt. Als de winter voorbij is, zal de hond zijn pelsjas veranderen, omdat de ondervacht in de zomer te warm is. Daarom wordt het gebruik van deze FURminator in het bijzonder aanbevolen tijdens de rui periode.

Zorg voor kortharige honden: omdat de ondervacht van deze honden steeds opnieuw wordt vernieuwd, kan de borstel in principe in elk seizoen worden gebruikt. De hoogwaardige roestvrijstalen rand dringt diep door in de vacht en bereikt alle plaatsen en verwijdert effectief de ondervacht en het losse haar van de vacht zonder de toplaag te snijden of te beschadigen.

2e plaats: PetPäl Hondenkam voor vachtverzorging

Ken je dat? Overal waar je kijkt zie je hondenharen. De verzorging is vermoeiend en duurt een eeuwigheid. De traditionele borstel ligt niet lekker in de hand. Ook het resultaat is niet om over naar huis te schrijven.

Dit hoeft niet zo te blijven, omdat PetPäl de oplossing heeft. Deze hondenkam en borstel voor de kat verwijdert de losse ondervacht en geef de toplaag een prachtige glans. Het is heel eenvoudig in gebruik, mild en snel. Ook veel dierenartsen geven de voorkeur aan deze zachte manier van uitdunnen. Ook voorkomt het vervilting van de vacht. Ga voor dat glanzende gezonde vachtje!

3e plaats: BluePet hondenkam maat M en L

BluePet innovatieve hondenkam – Bevrijd je lieveling van zijn te warme ondervacht! Wist je dat dode ondervacht vaak allergieën veroorzaakt bij honden en bij mensen? Met de BluePet hondenkam gebeurt dit niet meer.  Bovendien zal uw huisdier het kammen als bijzonder prettig ervaren omdat de borstelneuzen afgerond zijn en dus soepel over de gevoelige huid glijden.

De knoop messen maken het u en uw huisdier gemakkelijker, omdat ze zonder pijn knopen in de vacht doorsnijden. Je zult snel al na een paar keer kammen merken dat je hond minder vacht verliest, zelfs tijdens de rui periode. Je voorkomt allergieën en beschermt je trouwe viervoeter tegen ziektes en parasieten.

4e plaats: Zimingu Universele roestvrij stalen hondenkam

De perfecte huisdieren kam van Zimingu voorkomt huidirritatie, allergieën of bijwerkingen bij u en uw huisdier. Voor honden en katten. Het roestvrij staal is robuust en gepolijst. Door het stevige materiaal RVS is dit een kam met een lange levensduur. De ronde en gladde tanden voelen prettig aan bij uw huisdieren. Speciaal ontwikkeld door dierverzorgers.

Deze metalen kam is een onmisbare tool die je huisdier schoon en gezond houdt door klitten, los haar en vuil te verwijderen en de huid in topconditie te houden.

5e plaats: Dr. Zoo vachtverzorgingshandschoen voor honden, katten en paarden

Hoe kan de verzorging van mijn hond, kat of paard veranderen in een rustgevende bezigheid voor ons allebei? Met de vachtverzorgingshandschoen van Dr. Zoo. Dit merk brengt huisdieren en hun eigenaar dichter bij elkaar.

Verdiep de vriendschap met uw huisdier. Uw hond, kat of paard zal er dol op zijn om ermee verwend te worden. Bereik alle moeilijk bereikbare plekken van uw huisdier. Door de optimale pasvorm om de hand en flexibiliteit kamt u in korte tijd grote delen van de vacht en met een beetje water is deze handschoen in een handomdraai weer schoon en klaar voor een volgend gebruik. De noppen zijn van een zacht materiaal en beschermen de huid van uw viervoeter.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de hondenkam

Hondenkammen zijn speciale instrumenten die helpen bij de hygiëne en verzorging van harige huisdieren. Ze worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals het verwijderen van parasieten of het verminderen van haaruitval tijdens de rui. Hieronder lees je de veel gestelde gebruikersvragen.

Je moet de juiste kam kiezen die past bij het verzorgen van het type vacht van jouw huisdier.
(Bron: luckybusiness: 64540533/ 123rf.com)

Wat is precies een hondenkam en waar gebruik ik hem voor?

Kammen behoren tot de oudste instrumenten in de geschiedenis van de mensheid. De oudste kam werd gevonden bij een opgraving in Noord-Europa en dateert ongeveer 10.000 jaar terug. Een kam is een plat instrument met tanden en kan uit verschillende materialen vervaardigt zijn. Een kam is bedoeld voor het gladmaken en ontwarren van het haar.

De hond is het eerste dier dat getemd werd door de mens, maar de verzorging van honden ontstond pas begin twintigste eeuw, met de opkomst van de honden-trimsalon. Deze gelegenheden waren er exclusief voor de verzorging en de hygiëne van huisdieren door middel van verschillende apparaten en gereedschappen, waaronder de hondenkam.

foco

Wist je dat er op aarde ongeveer 337 hondenrassen bestaan volgens de FCI wereldorganisatie?

Welke voordelen heeft het regelmatig gebruiken van een hondenkam?

De hondenkam is een essentieel accessoire in de hygiëne van onze beste vriend, de hond. Vooral belangrijk voor honden met lang of gekruld haar dat om regelmatig onderhoud vraagt. Alleen bij kortharige honden kun je het regelmatige gebruik van de hondenkam overslaan. De voordelen van de hondenkam zijn legio, zoals je hieronder leest:

 • Glans en schoonheid: Maakt de vacht van onze huisdieren glad na een bad en zorgt voor schoonheid.
 • Verwijdert klitten: Ontwart knopen in de vacht van de hond.
 • Beperkt haaruitval:Het regelmatig kammen beperkt het haarverlies uit de vacht.
 • Verwijdert dode haren: Vergemakkelijkt het verwijderen van dode haren tijdens de rui. Hiermee voorkom je een huis vol huisdier haren.
 • Voert parasieten af: Er bestaan nieuwe hondenkammen in de markt speciaal voor het verwijderen van vlooien en teken en andere irritante parasieten. Zo zijn er hondenkammen die effectief zijn tegen de kleinste vlooien en neten, omdat de tanden van de kam zeer dicht op elkaar staan.
 • Verzorgt de huid: Dankzij het kammen blijft de huid van je huisdier glad, omdat het de aanwezige natuurlijke olie door de vacht verdeelt.
 • Stimuleert de bloedsomloop: Het kammen en borstelen van je huisdier stimuleert de bloedsomloop.

De levenskwaliteit van jouw huisdier verbetert als je er goed voor zorgt.
(Bron: Chaossv: 66920465/ 123rf.com)

Wanneer moet ik de kam gebruiken tijdens de verzorging van mijn huisdier?

De kam met grote tanden die ver uit elkaar staan is handig om te gebruiken voordat je honden met lang haar borstelt. Op deze manier verwijder je de hardnekkige knopen, helemaal als je dit proces dagelijks herhaalt. Vooral in de winter is dagelijks kammen belangrijk, omdat aan elkaar geklit haar zijn tegen de koude beschermende functie verliest.

Waarom is het nodig om het haar van mijn hond te ontdoen van knopen?

Wanneer de vacht van jouw langharige hond vol klitten zit, dan ademt de huid minder goed. De gevolgen van een slechte ventilatie van de vacht zijn onder andere dat anti-parasitaire druppels niet kunnen doordringen tot plekken waar vlooien en teken zich nestelen, bij knopen en vuil.

Als het haar van jouw hond vol knopen zit, dan zijn de huidplooien niet meer goed te onderscheiden. Het heeft dan weinig zin om instrumenten zoals scharen erbij te pakken, want daarmee beschadig je mogelijk de huid. Ideaal in dit geval is als je met een grove hondenkam met brede, uit elkaar staande tanden aan de slag gaat. Op deze manier verwijder je knopen zonder de huid van jouw viervoeter te beschadigen.

Kadé BruinNederlands schrijver

“Heb je naaste lief als je auto en je hond”.

Klopt het dat het niet nodig is om mijn Waterhond te kammen?

Nee, dat klopt niet. Het is waar dat eigenaren van Waterhonden de eigen rasta van dit ras niet kammen voorafgaand aan een hondenshow. Maar het haar van een Waterhond als huisdier moet altijd schoon en verzorgd zijn. Daarom is het noodzakelijk je hond dagelijks te kammen om parasieten en moeilijk te behandelen huidaandoeningen tegen te gaan.

Welke soorten hondenkammen bestaan er in de huidige markt?

Bij gespecialiseerde winkels kun je een uitgebreide variatie aan hondenkammen vinden. Ook online kom je ze tegen, maar daarvoor moet je de toepassing kennen. Ook is het belangrijk om hondenkammen op de juiste manier te gebruiken. We hebben voor je op een rij gezet welke soorten hondenkammen er verkrijgbaar zijn:

Soort hondenkam Waarvoor gebruik ik deze kam?
Metalen kam De metalen kam is de meest klassieke kam en één van de meest efficiënte. Deze kam gebruikt men voor het verwijderen van dode haren bij langharige honden. Doorgaans zijn de punten van deze kam afgerond. De beste metalen kammen zijn gemaakt van roestvrij staal.
Ooghoek kam De ooghoek kam is een speciale kam om vuil en verstoppingen nabij de traanbuis van dichtbehaarde of langharige honden te verwijderen. De ooghoek kam is klein en de tanden zijn afgerond om verwondingen te voorkomen.
Anti klit kam of hark De anti klit kam of hark is er om de knopen uit het lange haar van je huisdier te krijgen, vooral gedurende de rui periode. De kam of hark beschikt over kleine, naar binnen gerichte mesjes om het dier geen pijn te doen. Je kunt deze kam beter niet dagelijks gebruiken om onregelmatigheden in de vacht te voorkomen. Het is verstandig om te oefenen, voordat je deze kam gebruikt voor je hond..
Anti vlooienkam Bij de anti vlooienkam staan de tanden dicht op elkaar om eventuele vlooien uit de vacht van je huisdier te halen. Hoewel ze effectief zijn, is het werken met de anti vlooienkam een precies werkje dat je een tijd lang iedere dag moet herhalen.
Elektrische kam De elektrische kam is een apparaat op elektriciteit of batterijen dat ervoor zorgt dat knopen in de vacht en parasieten verdwijnen. In onze ranglijst zie je een elektrische kam voor het verwijderen van teken, vlooien en andere vervelende parasieten.

Welke hondenkam kies ik voor een kortharige hond?

Honden met kort haar, zoals een Pincher of een Chihuahua, hoef je niet te kammen. Kortharige honden kun je borstelen om dode haren en eventuele parasieten te verwijderen. Als jouw huisdier kortharig is, dan kun je voor de verzorging het beste gaan voor een paar verzorgingshandschoenen. Deze handschoenen zijn aan te raden om hun efficiëntie en omdat ze zacht zijn voor de huid.

Voorkom dat vuil en dode haren zich ophopen in het haar van jouw huisdier.
(Bron: DmytroDudchenko: 80946806/ 123rf.com)

Welke hondenkam wordt aanbevolen voor langharige honden?

De verzorging en hygiëne van honden met lang haar vergen meer aandacht. Het beste is om eerst een borstel door de vacht te halen, om daarna met een grove kam aan de slag te gaan. Op deze manier ontwar je mogelijke klitten in het haar. Doe dit zo mogelijk iedere dag.

Wees voorzichtig tijdens het kammen en vermijdt trekken, om de huid van je huisdier te sparen. Als je trouw je huisdier kamt, zal het geen problemen ondervinden, zelfs niet wanneer het in de rui is.

Aldous HuxleyBrits schrijver en filosoof

“Mensen zijn goden voor hun hond, maar er bestaan mensen die meer van hun hond houden, dan van mensen”.

Hoe vaak moet ik de hondenkam gebruiken?

Als we het over een kortharig ras hebben, dan is het wekelijks gebruiken van een borstelhandschoen het gemakkelijkst. We raden aan om deze vacht verzorgingshandschoen in de lente en herfst tweemaal per week te gebruiken. Als het gaat over honden met middellang tot lang haar, dan raden we je aan om de gevreesde knopen te voorkomen met een hondenkam. Je hond zal je hiervoor erg dankbaar zijn.

Aan welke prijs moet ik denken bij het kopen van een hondenkam?

Hondenkammen zijn niet duur zoals je ziet bij de aangeboden selectie in deze koopgids. Het is mogelijk om een metalen kam te kopen vanaf ongeveer €5. Kies hierbij voor een hondenkam van een goed materiaal, zoals roestvrij staal.

foco

De duurste hondenkammen, inclusief die voor het verwijderen van knopen en parasieten, zoals de bekende Furminator, kosten meer dan €20.

Wat precies is de bekende Furminator en waarom is hij zo bekend?

De Furminator is een apparaat gemaakt door Angie Porter, om in de rui periode de haaruitval van huisdieren te verlichten. De Furminator bestaat in verschillende modellen en maten die allemaal beschikken over een klein roestvrij stalen mes dat de dode haren verwijdert. De prijs van een Furminator voor langharige honden kan oplopen tot €30, maar er bestaan ook goedkopere modellen.

Vooral in de lente en in de herfst is het handig om de Furminator te gebruiken als jouw hond middellang tot lang haar heeft, want dan verharen ze het sterkst. Het product is door zijn gebruiksgemak en efficiëntie een enorm succes in de markt voor huisdieren producten. Bovendien is het gemaakt met kwalitatief hoogwaardige materialen.

Langharige honden vragen meer onderhoud en verzorging.
(Bron: Eduardo Gonzalez Diaz: 43714977/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je tot hier bent gekomen, dan heb je al gemerkt dat het niet zo eenvoudig is als dat het lijkt om de juiste hondenkam te kopen. Voordat je er een aanschaft, houd je rekening met een aantal aspecten. Zo voorkom je dat je teveel geld uitgeeft. Bij de keuze voor dit accessoire houd je rekening met de volgende factoren:

 • Ras en type vacht
 • Formaat van het accessoire
 • Functie van de kam
 • Stevigheid van de materialen
 • Ergonomie
 • Gebruikersbeoordelingen

Ras en type vacht

Zorg ervoor dat de soort kam past bij het ras en het type vacht van jouw huisdier. De verzorging van een Chow Chow is echt wat anders dan die van een Duitse Herder of een Husky. Als jouw viervoeter lang haar heeft, let dan goed op welk accessoire je nodig hebt en overleg zo nodig met je hondentrimmer of dierenarts. Daar zal je de vruchten van plukken.

Formaat van het accessoire

Het lijkt misschien wat overdreven, maar ook deze factor is belangrijk. Er bestaan kammen van diverse maten, die hun werk goed doen bij bepaalde rassen en fysieke kenmerken van jouw huisdier. Over het algemeen worden hondenkammen aangeboden als unisex in de maten S (klein), M (middel) en L (groot). Let hier goed op, om niet meerdere kammen te hoeven kopen.

Zorg voor je huisdieren, ze rekenen volledig op jou.
(Bron: Kohctahtnh 3aÑkoB: 93461799/ 123rf.com)

Functie van de kam

Het is niet hetzelfde om knopen te ontwarren of dat je een middel zoekt op parasieten mee te verwijderen. Iedere hondenkam heeft zijn eigen specifieke functie met bijbehorende voordelen. Bedenk waarvoor je hem precies nodig hebt voordat je besluit er een te kopen voor je trouwe vriend.

Stevigheid van de materialen

De duurzaamheid van een hondenkam is ook een factor om rekening mee te houden. Kies voor robuuste en stevige materialen, het liefst van een erkend merk. Je kunt een kam kopen bij de supermarkt of op voordeel markten, maar waarschijnlijk hoort daar geen enkele garantie bij. Ga altijd voor kwalitatief hoogwaardige materialen, zodat jouw hondenkam vele jaren meegaat.

Ergonomie

Het woord ‘ergonomie’ refereert aan een comfortabel productdesign. Kies indien mogelijk voor een kam met een handvat, omdat die goed in de hand ligt tijdens het verzorgen van je huisdier. Let ook op of het materiaal comfortabel is voor jou, zodat de verzorging niet alleen fijn is voor je hond, maar ook voor jou.

Gebruikersbeoordelingen

Hoewel je deze gids hebt, kan het nooit kwaad om te checken of een product 4- of 5-sterrenrecensies heeft. Lees de feedback van gebruikers. Je kunt altijd nuttige opmerkingen tegenkomen over de technische specificaties van het product, die bruikbaar zijn bij je aankoopbeslissing.

Er bestaat een ruime variatie aan huisdieren accessoires. Zorg ervoor dat je kiest wat bij jouw huisdier past.
(Bron: Sergey Gerashchenko: 43714977/ 123rf.com)

Samenvatting

Hondenkammen zijn onmisbare accessoires wanneer je een huisdier hebt. In het bijzonder wanneer deze middellang tot lang haar heeft. In deze gevallen is het nodig om de vacht van je hond dagelijks te kammen, om knopen te voorkomen. De kammen maken het haar glad en glanzend, stimuleren de bloedsomloop en halen vuil en parasieten uit de vacht van onze harige vrienden.

Dagelijks kammen zorgt ervoor dat de vacht van onze beste vrienden gezond blijft en straalt. Het beste is om te kammen na het gebruik van een stevige, grove borstel. Op deze manier haal je dode haren weg. Maak van de verzorging van jouw huisdier een dagelijkse gewoonte. Als dat niet kan, doe het dan zo vaak mogelijk. In het bijzonder tijdens de lente en de herfst, wanneer jouw hond in de rui is.

Als je deze gids over hondenkammen interessant vond, vergeet deze dan niet te delen via sociale netwerken of je reactie hieronder achter te laten. Hartelijk bedankt!

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Olga Marc: 27464064/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Tessa werkt aan een hondenschool als hondentrainer en is eigenaar van twee viervoeters. Ze weet alles af over het hebben van een hond, de beste hondenvoeding en schrijft ook over de gezondheid en opvoeding van honden.