Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

25Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

52Verzamelde opmerkingen

Hondenmatrassen zijn producten die rekening houden met de verschillende behoeften van je hond. Of het nu gaat om een medisch probleem zoals gewrichtsproblemen, de behoefte aan comfort of gewoon de behoefte aan persoonlijke ruimte, er is vast en zeker een hondenmatras die aan je behoeften voldoet.

Met onze grote hondenmatras test 2023 willen we je helpen diverse nuttige informatie over hondenmatrassen te leren. We hebben de orthopedische en de eenvoudige hondenmatras vergeleken en enkele voor- en nadelen op een rijtje gezet. We willen je ook leren op welke criteria je moet letten bij het kopen van een hondenmatras.
De belangrijkste feiten in het kort

  • Een hondenmatras is een praktische manier om je hond de ruimte te geven die hij nodig heeft: om te rusten, te slapen of te spelen. Een hondenmatras wordt een veilige plek voor je hond om in alle rust te genieten.
  • Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen eenvoudige en orthopedische hondenmatrassen. Het belangrijkste verschil is hier de functionaliteit van het hondenmatras: het orthopedische hondenmatras is ontworpen voor honden met bepaalde ziekten, meestal voor grote en oude honden.
  • Voordat je een hondenmatras koopt, moet je verschillende aspecten in overweging nemen, zoals grootte, materiaal, kleur en gemak bij het schoonmaken. Dit laatste is een van de belangrijkste criteria bij het nemen van een koopbeslissing.

Hondenmatras: Onze selectie

Hondenmatrassen: Koop- en beoordelingscriteria

In het volgende laten we je zien waar je op moet letten bij het kiezen van een hondenmatras voor je beste vriend. De criteria die je moet overwegen voor je een beslissing neemt zijn:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat elk van deze criteria is en waarom het belangrijk is er aandacht aan te besteden.

Maat

Het belangrijkste aspect bij het kiezen van een maat is de werkelijke grootte van je hond.

De meest gebruikelijke maat voor een hondenmatras is 120 x 80 cm. Dit betekent echter niet dat andere maten moeilijk te vinden zijn.

Daarom heb je zijn lichaamsmaten nodig. Om de lengte te bepalen, moet je de hond meten vanaf de snuit en tot de basis van de staart.

Voor de breedte is het nuttig de hoogte van je hond te meten en er misschien minstens 4 tot 5 cm bij op te tellen.

Het is ook belangrijk er rekening mee te houden dat honden zich graag uitrekken, zodat de metingen onduidelijk worden. Je moet er ook rekening mee houden dat puppy’s nog in de groei zijn. In dit geval is de veilige keuze een XXL model.

Materiaal

Een hondenmatras is meestal gemaakt van ofwel katoen, kunstleer of echt leer. Je kunt echter ook andere materialen op de markt vinden.

Een hondenmatras is vaak gemaakt van waterafstotend materiaal. Er zijn ook hondenmatrassen die een antislip laag hebben als bescherming tegen mogelijke ongelukjes.

Om te voorkomen dat je te vaak een nieuw hondenmatras moet kopen, moet je steeds letten op het stiksel van het materiaal. De reden hiervoor is dat hondenmatrassen die niet goed of niet goed genoeg aan elkaar genaaid zijn, meestal door de honden verder uit elkaar gehaald worden.

Kleur

Op het eerste gezicht lijkt de kleur van de hondenmatras misschien niet zo belangrijk.

Bij de keuze van een kleur voor het hondenmatras moet je altijd aan de reiniging denken.

Als je echter denkt aan een scenario waarin je hond na een wandeling in de regen meteen naar zijn lichtgekleurde hondenmatras gaat, kun je het misschien beter heroverwegen.

Als je hond het grootste deel van zijn tijd binnenshuis doorbrengt en je zijn poten na elke wandeling schoonmaakt, dan is het kiezen van een lichte kleur misschien geen slechte beslissing. Is dit echter niet het geval, dan is een donkerder kleur zoals bruin, grijs of zelfs zwart misschien een betere keuze.

Gemak bij het schoonmaken

Een heel belangrijke factor bij de keuze van een hondenmatras heeft te maken met hoe gemakkelijk hij schoon te maken is. De meeste matten worden geleverd met een hoes die je gemakkelijk in de wasmachine kunt reinigen.

Voor de hondenmatrassen die niet met een hoes geleverd worden, is vooral het materiaal belangrijk. Leer en kunstleer zijn meestal vrij gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek. Bij katoen kan het schoonmaken echter veel moeite kosten. In zulke gevallen is het altijd belangrijk om vóór de aankoop na te gaan of de hondenmatras met een hoes komt of niet.

Veelgestelde vragen en antwoorden

Hieronder hebben we enkele van de meest gestelde vragen over hondenmatrassen geselecteerd. Door deze gids door te lezen, kom je alle relevante informatie over een hondenmatras te weten. Je zult ook in staat zijn te bepalen welk hondenmatras voor je eigen hond geschikt is.

Wat is een hondenmatras?

Een hondenmatras is in de eerste plaats een plek waar je hond kan rusten. Maar als je na de aanschaf van het hondenmatras een beetje tijd besteedt aan het kijken naar je hond, kun je ontdekken dat het hondenmatras misschien meer is dan dat.

Hundematratze

Een hondenmatras moet ook altijd passen bij de inrichting van je huis. (Image source: Chewy / unsplash)

Als een hond vertrouwd raakt met zijn nieuwe hondenmatras, wordt het zijn eigen ruimte. Dit is de plaats waar de hond zich veilig voelt om terug te keren als het in de buitenwereld niet goed gaat.

Bovendien is zijn hondenmatras een plaats waar hij ook rustig kan spelen. Kortom, het hondenmatras wordt zijn absolute lievelingsplek in huis. Het is iets dat bij hem hoort.

Waar is een hondenmatras geschikt voor?

Een hondenmatras is geschikt voor elke hond. Hier hebben we het enerzijds over honden die buiten leven en een hondenmatras in de kennel nodig hebben, of honden die binnenshuis leven en gewoon een eigen plekje nodig hebben.

Verder is een hondenmatras ontworpen voor honden van alle maten: van heel kleine tot heel grote honden. Daarom hoef je je hierover helemaal geen zorgen te maken; welk ras hond je ook hebt, je zult zeker een hondenmatras vinden.

Een hondenmatras is ook geschikt voor verschillende medische problemen. De structuur van een orthopedisch hondenmatras is gericht op gewrichtsproblemen. Dit type hondenmatras is meestal geschikt voor een grote en/of oude hond.

Een hondenmatras kan ook van pas komen als je met je hond op reis bent. Sommige hondenmatrassen zijn niet zwaar en echt gemakkelijk in te pakken, juist om deze reden: om het reizen met je beste vriend comfortabel te maken.

Welke soorten hondenmatrassen zijn er?

Als je een hondenmatras wilt kopen, hebben we drie mogelijkheden voor je op een rijtje gezet: eenvoudige hondenmatrassen en orthopedische hondenmatrassen. De voor- en nadelen van elk type worden hier opgesomd:

type voordelen nadelen
orthopedisch hondenmatras bestemd voor medische gewrichtsproblemen, geschikt voor grote en oude honden, comfortabel duurder dan een eenvoudig hondenmatras
eenvoudig hondenmatras goedkoop, ruime keuze, comfortabel niet geschikt voor medische gewrichtsproblemen

Zoals hierboven vermeld, is het orthopedisch hondenmatras gemaakt voor honden met speciale medische aandoeningen. Dit soort hondenmatras is bijzonder comfortabel en helpt ook bij pijn. Juist omdat dit type hondenmatras tegemoet komt aan de speciale behoeften van honden, is het duurder dan een eenvoudig hondenmatras.

Hundematratze

Een hondenmatras is geschikt voor zowel grote honden als kleine honden en puppy’s. (Image source: Jordan Bigelow / Unsplash)

Het eenvoudige hondenmatras is goedkoper dan het orthopedische hondenmatras. Het is er in talloze vormen en kleuren en is ook heel comfortabel. Er zijn enkele kenmerken waar je op moet letten als je een hondenmatras koopt. Het zijn

  • Afneembare buitenmantel: een afneembare buitenmantel vereenvoudigt het schoonmaken
  • Anti-slip coating: dit helpt voorkomen dat je hond zich verwondt
  • Waterdicht: een waterdicht hondenmatras kan langer schoon blijven en helpt je hond voorkomen dat hij ziek wordt
  • Eco: hondenmatras die met een ecologische vulling mag. Alle materialen die gebruikt worden om de matras te maken zijn tot 100% gerecycleerd

Deze eigenschappen vind je in elk soort hondenmatras en helpen je ook het juiste hondenmatras voor je hond te kiezen.

Hoeveel kost een hondenmatras?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende hondenmatrassen. De prijs van een hondenmatras hangt af van de grootte, kwaliteit en speciale kenmerken, zodat de prijs varieert van ongeveer 18 tot 170 euro. Hondenmatrassen voor kleine honden koop je meestal voor een prijs van 19 euro. De prijs neemt toe met toenemende grootte. Het is belangrijk om te overwegen voor hoe lang de hondenmatras gekocht zal worden.

Als het een jonge hond is die alles kapot zal kauwen en waarschijnlijk het hondenmatras zal vernielen, dan is het misschien verstandig om niet te veel uit te geven aan een hondenmatras.

Type Prijsklasse
Orthopedisch hondenmatras 32 – 170 euro
Eenvoudig hondenmatras 18 – 56 euro

Orthopedische hondenmatrassen variëren in prijs tot 170 euro, maar er zijn erg grote verschillen tussen de afzonderlijke aanbiedingen. Daarom moet je er ook rekening mee houden dat de prijs van elk hondenmatras ook beïnvloed wordt door andere kenmerken.

Wat zijn de alternatieven voor een hondenmatras?

Voor het comfort, het geluk en de gezondheid van je hond zijn er ook andere opties voor een hondenmatras, die we hieronder kort opsommen en voor je verklaren:

Typ Beschrijving
Hundematte Er is geen wezenlijk verschil tussen een hondenmatras en een hondenmat. Meestal komen zelfs de twee alternatieven in dezelfde beschrijving van een product. Een hondenmat is echter meestal dunner dan een hondenmatras, wat ook kan betekenen dat hij niet zo comfortabel is.
Hondenkussen Er is meestal ook niet veel verschil tussen een hondenmatras en een hondenkussen. Het hondenmatras verschilt meestal van het hondenkussen doordat het een rand heeft, die min of meer van belang is voor een hond. Uiteindelijk hangt het af van wat de hond gewend is.

Hoe maak ik een hondenmatras schoon?

Een hondenmatras moet regelmatig schoongemaakt worden. De reden hiervoor is dat het niet schoonmaken van de hondenmatras kan leiden tot het verschijnen van parasieten die gevaarlijk zijn voor je hond. De meest voorkomende vlekken op een hondenmatras zijn van vuile poten, natte vacht en of kwijl van de hond.

Het kiezen van de juiste hondenmatras is zeker niet eenvoudig, maar het schoonmaken ervan evenmin. Daarom is de hygiënefactor belangrijk om bij de aanschaf van een hondenmat rekening mee te houden.

Bij het schoonmaken van een hondenmatras hangt het altijd af van het materiaal, onder andere. In dit verband is het ook belangrijk of je hondenmatras een afneembare hoes heeft of niet.

Hundematratze

Het schoonmaken van een hondenmatras is een van de belangrijkste elementen waarmee je rekening moet houden voor je een hondenmatras koopt. (Beeldbronnen: Mitchell Orr / Unsplash)

Leer en kunstleer zijn gemakkelijk schoon te maken met een vochtige doek, waardoor een hondenmatras van deze materialen een van de meest praktische is. Als het een afneembare stoffen bekleding is, kan hij in de wasmachine gewassen worden op 40 tot 60 graden.

Het is belangrijk hier op te merken dat de binnenkant van een hondenmatras nooit in de wasmachine gewassen mag worden. Je moet het stofzuigen of met een vochtige doek afvegen.

Conclusie

Een hondenmatras is meer dan alleen een plek voor je hond om te slapen. Het is zijn eigen ruimte waar hij zich veilig voelt. Een hondenmatras kan zowel orthopedisch als gewoon zijn. De orthopedische matras is ontworpen voor honden met medische problemen. De gewone hondenmatras, hoewel niet geschikt voor honden met problemen, is verkrijgbaar in talloze vormen, maten en kleuren. Beide soorten hondenmatrassen zijn zeer comfortabel.

Er zijn veel criteria waarmee je rekening moet houden bij de keuze van een hondenmatras, waarvan hygiëne misschien wel de belangrijkste is. Het is misschien niet gemakkelijk om de juiste hondenmatras te kiezen, maar als je er eindelijk een hebt, krijgt je hond eindelijk zijn eigen ruimte om van te genieten.

Beeldbron: Ocskaymark / 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies