Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Het is belangrijk om je hond goed te laten lopen. Een goede hondenriem helpt je om je hond op te voeden en veilig te houden tijdens wandelingen en andere uitjes. Een hondenriem is echter niet alleen een middel om je hond te beschermen, het is ook een manier om met hem te communiceren. De keuze voor een goede hondenriem is daarom erg belangrijk.

Wat is het beste soort hondenriem? Er zijn verschillende modellen, vormen en materialen om aan de behoeften van de huisdieren en hun eigenaren te voldoen. Om de juiste hondenriem te kiezen is het belangrijk om naar de trainingsfase, het ras, de grootte, de persoonlijkheid en het karakter van de hond te kijken. In deze gids vertellen we je alles over de verschillende soorten hondenriemen die er zijn, evenals de voor- en nadelen van elk van hen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn veel verschillende soorten hondenriemen. Hondenriemen kunnen bijvoorbeeld van nylon, leer, stof en metaal gemaakt worden. Het materiaal van de riem zal grotendeels de weerstand, de levensduur en het gemak waarmee je de riem reinigt bepalen.
 • Wat de vorm van de riem betreft, kan deze plat of rond zijn. De lengte van de riem kan zeer variëren, van minder dan 50 centimeter tot 20 meter lang.
 • Naast verschillende materialen, zijn er ook veel verschillende modellen. Hoewel afhankelijk van de trainingsfase, gaat onze voorkeur uit naar de verstelbare riemen voor het trainen van de hond, omdat je de lengte, de bewegingsruimte en de controle over de hond hiermee gemakkelijk kunt aanpassen naar de situatie waarin je hond en jij zich bevinden.

Onze selectie: De beste hondenriemen op de Nederlandse markt

Veel hondeneigenaren besteden veel tijd aan het zoeken naar een comfortabele, duurzame en veilige halsband voor hun hond, maar minder aan het kopen van de riem. De waarheid is dat beide elementen even belangrijk zijn. Om je te helpen de hondenriem te vinden die het beste bij jou en je huisdier past, vind je hieronder een overzicht met de beste hondenriemen die er op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

De beste hondenriem voor kleine honden

Op de eerste plaats in onze selectie vind je de hondenriem van Flexi. Deze handige hondenriem is populair onder kopers vanwege het grote comfort en gemak waarmee de hondenlijn in verschillende situaties te gebruiken is. De riem is eenvoudig uit te breiden met praktische accessoires. Het model is daarnaast voorzien van een LED-verlichtingssysteem voor een verbeterde veiligheid in het donker.

Dankzij de verstelbare lengte van de riem geeft de riem de hond voldoende vrijheid en behoud je tegelijkertijd als baasje voldoende controle over de hond. Je kunt kiezen voor een afstand van 3, 5 of 8 meter. De riem is betrouwbaar en veilig dankzij het effectieve remsysteem van Flexi. Het systeem reageert onmiddellijk en is intuïtief dankzij de grote remknop, die gemakkelijk met de duim kan worden bediend.

De beste hondenriem voor joggers

De Gridbyt hondenlijn is zo ontwikkeld dat je meer vrijheid, flexibiliteit en gemak ervaart bij het lopen of joggen met de hond. Onze klanten zweren bij deze hondenlijn en ook je hond zal dit als zeer prettig ervaren. De hondenlijn is zowel voor kleine als grote honden te gebruiken. De riem is erg handig en comfortabel, het is ook erg handig voor andere dingen, zoals het verlengen van een andere riem, het vastbinden van de hond op straat (bijvoorbeeld als je een winkel binnengaat of je poep moet opruimen). De lengte van de lijn is 120cm – 170cm, de gordelmaat is verstelbaar tot 120 cm.

De beste lederen hondenriem

Met meer dan 45 jaar ervaring en een assortiment van 8.500 producten, brengt Flamingo dagelijks met veel toewijding en expertise een grote diversiteit aan producten op de markt. Bij Flamingo staat bij de ontwikkeling van nieuwe producten het welzijn van je huisdier centraal.  Deze mooie stijlvolle trainingslijn met metaal beslag van Flamingo is gemaakt van stevig zwart leder, is van zeer degelijke kwaliteit en heeft een breedte van 18 mm en is 2,4 meter lang. De leren riem is verstelbaar.

De beste hondenriem voor grote honden

Ook de Giant Professional riem van Flexi mocht niet in onze lijst ontbreken. Dit model van Flexi is extreem robuust en geschikt voor grote en actieve honden die tot 50 kilo wegen. De riem is 8 meter lang en geeft daarmee veel bewegingsruimte aan de hond. Het handvat ligt goed in de hand en is comfortabel te bedienen met één hand. De remknop is eenvoudig in te drukken met de duim.

De open behuizing van de riem vergemakkelijkt het drogen ervan. De brede, stabiele en neon-gekleurde riem valt lekker op en verhoogt daarmee de veiligheid van de hond, door een betere zichtbaarheid. De gebruikte materialen van deze riem zijn speciaal afgestemd op de hogere eisen van actieve honden. Met zijn optimale gewichtsverdeling en antislip handvat, is de Giant ook zeer comfortabel te gebruiken voor langere wandelingen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hondenriemen

Hondenriemen zijn waardevolle hulpmiddelen die helpen om het gedrag van honden te verbeteren, hun veiligheid tijdens wandelingen te vergroten en zelfs de band tussen jou en je huisdier te verbeteren. Hieronder vertellen we je alles dat je moet weten over de kenmerken en het gebruik van een hondenriem.

Hondenriemen zijn waardevolle hulpmiddelen die helpen om het gedrag van honden te verbeteren en hun veiligheid tijdens wandelingen te vergroten.
(Bron: Damedeeso: 24327220/ 123rf.com)

Aan welke eisen moet een goede hondenriem voldoen?

Er worden voortdurend nieuwe modellen en materialen voor halsbanden en hondenriemen ontwikkeld. Als baasje ben je verantwoordelijk voor je huisdier. Het is daarom belangrijk om je niet te laten meeslepen door de talloze reclames en een hondenriem te selecteren die aan bepaalde eisen van comfort en veiligheid voldoet:

 • De riem moet sterk zijn: Dit is vooral belangrijk als je een grote en sterke hond wilt trainen, die met grote kracht aan de riem zal gaan trekken.
 • De riem moet stevige en robuuste karabijnhaken hebben: Zodat de riem stevig aan de halsband of het hondenharnas vast blijft zitten.
 • De riem moet comfortabel zijn: Voor zowel de hond als voor het baasje. Wat betreft het baasje, is het belangrijk dat het handvat geen irritatie aan de hand door wrijving veroorzaakt.
 • De riem moet lang genoeg zijn: Het liefst lang genoeg om de bewegingsvrijheid van het dier niet te beperken, maar kort genoeg om controle over het beestje te houden. Met een Flexi Rollijn kun je de lengte aan de situatie aanpassen.
 • De riem moet van een materiaal gemaakt zijn dat gemakkelijk te reinigen is: Het is het beste als de riem geen geur of vocht opneemt.
 • De riem moet opvallen: Met name als je veel ‘s avonds met je hond wilt gaan lopen is een reflecterende riem een goed idee.
Andrés AlmonteGetraind in hondenethologie en hondenuitlater
“De lengte van de riem is van groot belang. Als de riem erg kort is, is de vrijheidsbeperking meer merkbaar en zal zowel het dier als het baasje sneller gestresst raken. Als de riem te lang is, zul je geen controle meer over de hond hebben.”

Wat zijn hondenriemen precies?

Hondenriemen zijn tools die je helpen om je hond op te voeden en om controle over het beestje te houden. Ze bestaan uit een lijn, touw of ketting, met een metalen haak aan het ene uiteinde die aan de halsband of het harnas van de hond wordt bevestigd. Aan de andere kant zit een handvat om het comfort van de greep van het baasje te vergroten.

Hondenriemen zijn tools die helpen om controle te houden over je hond en, bovenal, om ze beter op te voeden.
(Bron: Ian Allenden: 43392488/ 123rf.com)

Wat voor verschillende soorten hondenriemen zijn er?

Zoals we eerder al noemden, zijn er op de Nederlandse markt zeer uiteenlopende opties op het gebied van hondenriemen. Niet alle modellen garanderen je daadwerkelijk om controle over je hond te houden. Erger nog, er bestaan modellen die riskant kunnen zijn voor de hond. Het is daarom belangrijk om bekend te zijn met de eigenschappen en voordelen van de verschillende modellen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten hondenriemen die je het meeste tegen zult komen op de markt:

 • Standaardlijnen: Deze soort heeft meestal een afgevlakte vorm en een lengte van ongeveer 1 meter. Ze zijn geschikt voor wandelingen, maar zijn niet lang genoeg om de hond mee te trainen.
 • Riemen van 2 meter of langer: Deze riem lijkt op de traditionele riem, maar is veel langer. De lengte van de riem kan erg variëren, van zo’n 2 tot 20 meter. Je kunt de hond ermee trainen door ze op oproepen te laten antwoorden of de bal of een ander voorwerp te laten halen en brengen. Er zijn platte en ronde ontwerpen. De riemen worden handmatig opgerold en langer gemaakt.
 • Verstelbare riemen: Deze riemen zijn meestal tussen de 2 en 3 meter lang. De handigheid van deze riemen is de aanwezigheid van 2 of meer gespen die toestaan ​​om de riem te verkorten of te verlengen. De verschillende maten kunnen nuttig zijn tijdens bepaalde soorten hondentraining. Ze zijn daarom de favoriete keuze van veel trainers, dierenartsen en verantwoordelijke baasjes.
 • Flexi® of intrekbare riemen: De riemen kunnen verschillende lengtes hebben, hoewel de meest voorkomende lengtes 3, 5 of 8 meter zijn. Ze bevatten meestal een nylon band of koord, die is opgerold in een plastic en ergonomische handgreep, die die hond kan uitstrekken wanneer hij trekt of meer wilt bewegen.
 • Slipleads: Dit model bevat een riem en halsband in één. Beide worden verbonden door een soort “knoop” die, wanneer de hond trekt, de kraag smaller maakt en het dier vasthoudt, of zelfs verstikt. Over het algemeen wordt het gebruik ervan afgeraden, omdat ze wreed en gevaarlijk kunnen zijn.
Model Voordelen Nadelen
Standaardlijn Goed betaalbaar en gemakkelijk te gebruiken tijdens wandelingen. De lengte is onvoldoende lang voor de training van honden.
Lange riem Deze riemen zijn een goede optie in geavanceerde trainingsstadia om de hond commando’s, gedragingen of spelletjes te leren die vereisen dat het baasje en het huisdier zich op een aanzienlijke afstand van elkaar bevinden. Afhankelijk van het ontwerp en het materiaal kunnen ze tijdens het oprollen gemakkelijk in de war raken, waardoor het hanteren ervan ongemakkelijk en moeilijk kan zijn.
Verstelbare riem De lengte kan eenvoudig worden aangepast aan de behoeften van de desbetreffende situatie. De maximale lengte is meestal rond de 3 meter.
Flexi® of intrekbare riemen Ze geven de hond veel bewegingsvrijheid. Ze leren of stimuleren de hond om aan de lijn te trekken. Het gebruik ervan wordt daarom afgeraden in het geval van honden die uit zichzelf al de gewoonte hebben om hard te trekken.
Slipleads Neutraliseren ongewenst gedrag door een negatieve versterking. Ze zijn gevaarlijk voor het dier en brengen de kans op misbruik met zich mee.

Welke soort hondenriem is het beste?

Welke soort hondenriem het beste voor jou en je hond is, hangt af van de wensen en de situatie waar je hond en jij zich in bevinden. Over het algemeen wordt de verstelbare riem als beste optie aangeschreven voor het trainen van honden. Je haakt de lijn eenvoudig aan de gewenste gesp om de nodige lengte te verkrijgen. De maximale lengte is meestal 2 tot 2,6 meter. Het is een comfortabel, veilig, veelzijdig en dynamisch model. Verstelbare riemen worden van nylon of leer gemaakt.

Er zijn ook verstelbare riemen die je tot 2,8 of 3 meter lang kunt maken. Je kunt een verstelbare riem gebruiken om je hondenriem om je middel of lichaam te wikkelen. Velen van hen zijn ook handig om met 2 honden tegelijk te lopen. De meeste fabrikanten hebben een handleiding zodat ook onprofessionele trainers het meeste uit dit model kunnen halen.

Welke soorten hondenriemen worden afgeraden om te gebruiken?

We raden het gebruik van verstikkende en hangende banden ten strengste af. Dit geldt nog meer als je op zoek bent naar een riem voor een hond die de neiging heeft om hard te trekken. Er kunnen anders 2 dingen gebeuren: de hond wilt niet meer vooruit lopen, uit angst om te stikken, of de hond, zelfs al is er een kans om te stikken, stopt niet met trekken. Honden kunnen ernstige nekletsels oplopen door door dit soort hondenriemen.

Het is ook niet altijd aan te raden om een intrekbare of Flexi® riem te gebruiken, omdat ze trekgedrag aanmoedigen, waardoor zelfs honden die deze gewoonte van zichzelf niet hebben, hiermee kunnen gaan beginnen. De flexriem kan wel goed worden gebruikt voor wandelingen of bij getrainde honden die in een verder gevorderd stadium van de training zitten.

Carlos Alberto AraujoHondenkenner van Everdog Hondencoaching
“Bij een sliplead kan, wanneer het huisdier trekt, het baasje de nodige kracht gebruiken totdat het dier het begrijpt, maar veel honden begrijpen dit alsnog niet. Het kan daardoor voorkomen dat de hond flauwvalt tijdens de wandeling.”

Kun je een hondenriem met een elektrische trainingsriem vervangen?

Nee. Elektrische trainingsriemen zijn in Nederland verboden omdat het gebruik ervan als wreed en onnodig wordt gezien. Een elektrische trainingsband is een riem die wordt gebruikt voor een “draadloze” training, omdat ze geen riem vereisen. Wanneer de hond ongehoorzaam is of iets ongepast doet, drukt de eigenaar op een knop en geeft daarmee een elektrische schok, trilling of pieptoon af.

Elektrische halsbanden brengen teveel schade aan het dierenwelzijn aan om ze zonder problemen te blijven gebruiken.  Er bestaan voldoende andere effectieve en onschadelijke manieren voor zowel het dier als het baasje. Het wordt daarom ten strengste afgeraden om dit type riem te gebruiken voor de training van je huisdier.

Hondenriemen bestaan uit een lijn, touw of ketting, met een metalen haak aan het ene uiteinde die aan de halsband of het harnas van de hond wordt bevestigd, en een handvat aan het andere uiteinde.
(Bron: ljupco: 48277407/ 123rf.com)

Kun je dezelfde riem gebruiken voor het trainen en het lopen met honden?

Ja, een van de grootste voordelen van een verstelbare riem is dat als de training is voltooid, je de riem daarna kunt blijven gebruiken voor een wandeling. Het is zelfs zo dat de meeste baasjes de training, die aan het begin maar een paar minuten duurt, het liefst tijdens vaste uitlaatrondes uitvoeren. Het is dan erg handig als je de riem niet telkens hoeft te vervangen.

Er worden voortdurend nieuwe modellen en materialen voor halsbanden en hondenriemen ontwikkeld. We raden je aan om voor een hondenriem te kiezen die aan de eisen van comfort en veiligheid voldoet.
(Bron: Keiphotostudio: 78188877/ 123rf.com)

Hoe moet je je als baasje gedragen tijdens het uitlaten en de training?

Een goede hondenriem is een waardevol en educatief hulpmiddel, maar kan niet toveren. Als je als baasje besluit om je hond zelf op te voeden en trainen, in plaats van met een professionele trainer aan het werk te gaan, moet  je geduldig, aandachtig en gedisciplineerd zijn. Hoewel honden over het algemeen snel leren, kost dit proces de nodige tijd.

Positief gedrag van de eigenaar Negatief gedrag van de eigenaar
Een moment voor de training kiezen waarop de hond rustig en aandachtig is. De hond dwingen om commando’s te leren als hij moe, bang of nerveus is.
Traktaties, liefkozingen, waarderende woorden en spelletjes gebruiken als beloning voor het gedrag van de hond dat hij heeft geleerd. Schreeuwen, slaan, straffen of negeren van de hond, omdat hij niet het commando opvolgt dat je hem probeert te leren.
Korte trainingssessies uitvoeren, ongeveer 5 minuten en dan weer verdergaan met spelletjes of wandelingen. Langdurige trainingen uitvoeren die de hond alleen maar vermoeien en vervelen.
De hond één soort opdracht leren in elke trainingssessie. De hond in elke training verschillende opdrachten leren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

De wereld van hondenriemen is erg groot. Om het juiste model riem voor jou en je hond te vinden, is het belangrijk om de verschillende materialen, modellen en lengtes te kennen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria die je in je achterhoofd moet houden als je een nieuwe hondenriem wilt kopen:

 • Materiaal
 • Model
 • Beveiligingselementen
 • Kenmerken van de hond

Materiaal

Hondenriemen zijn er in verschillende soorten en maten. Ieder materiaal heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. Je zult het meest riemen tegenkomen die van nylon of leer gemaakt zijn, omdat ze licht en bestendig zijn. Leer kan echter worden geruïneerd door het te wassen of door ander vocht. Bovendien, als de hond uit zichzelf al de gewoonte heeft om aan de riem te gaan knabbelen, zal dit materiaal extra verleidelijk zijn. Metalen riemen daarentegen zijn erg zwaar, moeilijk te hanteren en hebben de neiging om te gaan roesten.

Criterium Nylon Leer Metaal
Prijs Gemiddeld (Erg afhankelijk van de lengte en het model). Duur (Hoewel ook afhankelijk van de lengte en het model). Goedkoop.
Weerstand Goed, zelfs tegen hondenbeten. Zeer goede weerstand, hoewel de riem kan breken als de hond de gewoonte heeft om er continu op te bijten. Goed.
Gemak om schoon te maken Zeer gemakkelijk te reinigen, de meeste riemen kunnen zelfs in een wasmachine gewassen worden. Beschadigen door ze te wassen met water of natte doeken. De schakels houden veel vuil vast.
Levensduur Gaan lang mee. Gaan lang mee, indien ze niet blootgesteld worden aan extreme vochtigheid. Kunnen gaan roesten na contact met water of vocht.
Gewicht Licht. Licht. Zwaar.
Riemmodel dat word gemaakt met dit materiaal Allemaal: standaardlijn, lange riem, intrekbare of Flexi® riem, verstelbare riem en dubbele riem. Standaardlijn, verstelbare riem en dubbele riem. Standaardlijn.

Model

Voor de beginfase van een hondentraining is het ideaal om een verstelbare riem van leer of nylon te gebruiken. Bij gebrek hieraan, kun je ook een standaardlijn van 2 meter kopen. In de meer gevorderde stadia kan de training worden aangevuld met een langere riem van meer dan 10 meter of een intrekbare of Flexi® riem, hoewel de laatste wordt afgeraden als de hond de gewoonte heeft om hard te trekken.

Met een intrekbare riem heb je weinig controle over het dier. Het kan daardoor in sommige situaties riskant zijn om ze te gebruiken. Ze zijn vooral geschikt voor zeer gehoorzame honden en voor bij het trainen in gesloten ruimtes. Kies nooit een te korte lijn, van minder dan 50 centimeter, of een verstikkende band.

Een hondenriem moet altijd lang genoeg zijn om de hond zich comfortabel te laten voelen.
(Bron: Mark Bowden: 71235796 / 123rf.com)

Beveiligingselementen

Verder is het belangrijk dat het handvat comfortabel en antislip is, om irritatie en wrijving bij het baasje te voorkomen. Reflecterende lijnen zijn handig voor uitlaatrondes in de avonduren. De karabijnhaken moeten sterk zijn en voor een veilige sluiting zorgen. Een falende haak kan de ontsnapping van de hond betekenen.

Kenmerken van de hond

Als je het baasje bent van een grote hond die gewoonlijk hard aan de lijn trekt, moet je een extra sterke riem kopen om zo ongelukken tijdens de training te voorkomen. In het geval van kleine rassen is het belangrijk om een lichte riem te kopen. Voor honden die de neiging hebben om op de lijn te bijten, is het aan te raden om een leren riem te kopen.

Sommige eigenaren denken dat ze met een korte riem, van minder dan 50 centimeter, de gewoonte van hun hond om te trekken af kunnen leren. De waarheid is het tegenovergestelde: Hoe korter de riem, hoe meer de hond trekt. Om de bovenstaande redenen is het altijd belangrijk om rekening te houden met het ras en de persoonlijkheid van de hond bij het kiezen van een nieuwe riem.

Samenvatting

Zoals je in onze gids hebt kunnen lezen, is een hondenriem veel meer dan een simpele tool om te voorkomen dat je hond tijdens een wandeling ontsnapt of achter andere honden of mensen aangaat. Het is een handige tool die, als je hem op de juiste manier gebruikt, je helpt om je hond op te voeden en beter met het beestje laat communiceren. Het kiezen van een goede riem is daarom een erg belangrijk onderdeel van de voorbereiding voor de opvoeding en training van je hond.

Er zijn verschillende soorten hondenriemen. Onze voorkeur gaat uit naar de verstelbare riemen, gemaakt van nylon of leer. Met deze riemen train je je hond niet alleen gemakkelijk, je kunt ze daarna ook nog eens gemakkelijk gebruiken als riem voor tijdens je standaard uitlaatronde. Vergeet nooit dat ook als je het beste product van de markt koopt, voor een succesvolle training, je de nodige tijd, geduld, aandacht en discipline aan je hond moet besteden.

Vond je onze gids over hondenriemen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter, of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij kunnen ontdekken welke hondenriem het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Damedeeso: 24327221/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies