Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

21Onderzochte producten

28Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze Grote Hondensprong test 2023. Hier stellen we alle hondenspringers voor die we getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste hondentrui voor je te vinden.

Je vindt ook antwoorden op veel gestelde vragen in onze gids. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke informatie waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een hondentrui wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hondentruien zijn superbelangrijk voor je kleine hond met weinig vacht, vooral in de winter, want je wilt niet dat je gaat bevriezen en daardoor binnen moet blijven.
 • Bij het kiezen van de juiste hondentrui is het heel belangrijk dat je je hond kent en weet wat goed voor hem is. Let erop dat het materiaal niet te kriebelig is en dat het je hond ook warm houdt.
 • Natuurlijk kun je er maar beter voor zorgen dat de hondentrui min of meer waterafstotend is, zodat je kleine rakker niet begint te bevriezen als het sneeuwt en je langere tijd buiten bent.

Hondentrui: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hondentrui koopt

Waarom heeft mijn hond een hondentrui nodig?

Eigenlijk hebben honden geen hondentrui nodig, toch? Dat is de cruciale vraag: Waarom is zo’n hondentrui überhaupt nodig? Honden lopen gewoonlijk toch niet met kleren aan rond, of wel?

Wij mensen dragen kleren om ons te beschermen tegen de kou in de winter en om zo min mogelijk te zweten in de zomer. Honden hebben hun zomer- en wintervacht, waarmee ze de temperaturen kunnen weerstaan.

Als honden een te dunne vacht hebben – of geen ondervacht – moeten hondentruien gebruikt worden om ze warm te houden. (Image source: 123rf.com / 110134486)

Maar wat als de vacht te dun is? Overweeg soorten honden als Chihuahua of kleine mopshondjes. Hun wintervacht is duidelijk niet voldoende om de kou te weerstaan.

Deze geweldige hondenspringers zijn precies voor dit soort honden. Voordat de kleine rakker begint te rillen, kun je hem beter een lekkere warme hondentrui aantrekken.

En je vraagt je af welke leuke truien er al op de markt zijn of welke leuke breipatronen er zijn.

Doe hem, voor de kleine rakker begint te rillen, een mooie hondentrui aan, want je wilt het in de winter ook niet koud hebben, maar toch lekker buiten zijn.

Heb je een kleine of een grote hondentrui nodig?

De maat die je uiteindelijk nodig hebt voor je ideale hondentrui hangt helemaal af van de grootte van je hond.

Je moet er ook op letten dat de trui goed bij de hond past en dat hij hem op geen enkele manier hindert bij het lopen, ravotten of rennen.

Vaak doe je de hond de maat aan die volgens het label past. Maar vergeet niet te controleren of het loopgedrag van de hond verandert. Dit mag in geen geval gebeuren.

De hond moet het prettig vinden de hondentrui te dragen en hem als verwarmend en behaaglijk ervaren en niet als belemmerend.

Hoe kun je de hondentrui zelf breien?

Je kunt op het internet verschillende breipatronen vinden om de perfecte hondentrui te breien.

Als je nog geen breiprof bent, probeer dan eerst de makkelijke, voor je je belangstelling voor de moeilijke verliest.

Ook de keuze van wol is van cruciaal belang. Heeft je hond allergieën? Heeft hij echt bijna helemaal geen vacht? Als dat zo is, zorg dan dat de wol extra zacht en behaaglijk is, zodat je hond zich meteen thuis voelt.

Wat je vooraf moet weten

 • De grootte en de omtrek van je hond
 • Naaldgrootte
 • Dikte van de hulpnaald
 • Lengte van wol

In de rest van het artikel vind je gedetailleerde instructies over hoe je een hondentrui kunt breien en verdere links die je een nog beter inzicht in het onderwerp geven.

Wat kost een hondentrui?

De prijs van een hondentrui varieert even sterk als die van elk ander product dat tegenwoordig op de markt is. Hondenspringers zijn dus binnen een vrij grote prijsklasse te vinden.

Het hangt af van het merk dat je kiest. Maar ook op het materiaal en de dikte van de hondentrui.

Als je een winterjas koopt, is die natuurlijk veel duurder dan als je een zomerjas koopt, en voor honden is dat precies hetzelfde.

Materiaal Prijsklasse
Eenvoudige stof ab ca. 10€
Gevoerde trui ab ca. 30€

Je kunt hondentruien vinden in elk ontwerp. Of hij nu klein of groot is, gevoerd of ongevoerd, zelfs met of zonder kap.

Het is belangrijk dat je niet alleen een hondentrui koopt omdat hij er cool en leuk uitziet bij je hond, maar ook omdat hij functioneel is en je hond warm houdt. Zo maak je onderscheid tussen verschillende materialen.

De hondentruien van gewone stof zijn zeker iets goedkoper en zien er vaak mooier uit omdat ze beter om het lichaam van de hond passen.

De gevoerde en meestal wat duurdere hondentruien zijn functioneler en geven gerichter warmte, maar zien er vaak erg stug en dikker uit.

Maar je moet beslissen voor het welzijn van de hond en misschien gewoon iets meer geld uitgeven.

Welke alternatieven zijn er voor de hondentrui?

Het bekendste alternatief, vooral voor kleine honden, is de klassieke hondendraagtas. Deze tassen hebben vaak een knusse binnenkant, zodat de hond het bijzonder comfortabel heeft.

Deze zakken hebben ook ventilatienetten, zodat er nog frisse lucht in de zak kan komen en de hond er geen last van krijgt.

De tas is vaak erg comfortabel, zodat de hond gratis mee kan in het openbaar vervoer, bijvoorbeeld, of gewoon kan uitrusten na een langere wandeling, maar toch warm gehouden wordt. Hetzelfde geldt voor een hondentrolley.

Reiswiegen zijn er ook in allerlei uitvoeringen en van een groot aantal merken.

Dit betekent dat er ook een vrij grote prijsklasse is en dat je vrij bent om te beslissen welke tas het beste bij de hond, de eigenaar en de functionaliteit past.

Een ander alternatief is het hondenjasje of de hondenjas. Het hondenjasje verschilt eigenlijk niet veel van de hondentrui, behalve dat het ook weerbestendig is.

Vaak hebben de hondenjasjes zelfs kleine reflectoren ingebouwd, zodat je kleintje ook in het donker gezien kan worden, vooral ’s morgens.

Natuurlijk is het fijn dat de hond in de regen min of meer droog blijft en dat je niet bang hoeft te zijn dat hij kou vat of het snel koud krijgt.

Een laatste alternatief is het hondenhemd. Het T-shirt voor honden gaat minder over de functie en meer over het uiterlijk en de coolheid van de hond.

Maar je moet je afvragen of het echt zin heeft, of dat het de hond eerder stoort en hindert. Maar ook hier: Ieder het zijne.

Besluit: Welke soorten hondenspringers zijn er en welke is geschikt voor jou?

Als je een hondentrui wilt kopen, moet je vooral letten op het materiaal, zodat de hond een gezellige en comfortabele draagervaring ervaart. De volgende soorten kunnen onderscheiden worden

 • Katoenen hondentrui
 • Polyester hondentrui

In de volgende paragrafen gaan we meer in detail in op de afzonderlijke soorten hondenspringers en bespreken we hun voor- en nadelen.

Wat zijn de kenmerken van een katoenen hondentrui en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Katoen is afkomstig van de katoenplant en groeit in de tropen en subtropen. Het wordt beschouwd als een heel oud gewas en wordt als super natuurlijk en zuiver beschouwd.

Mensen met allergieën dragen vaak alleen kleding en stoffen van katoen, juist omdat het erg anti-allergisch is en dus absoluut vriendelijk voor de huid. En dat is precies wat perfect is voor je kleine hond met heel dunne vacht.

Voordelen
 • Huidvriendelijk
 • Natuurlijk
 • Houdt warm
Nadelen
 • Duur
 • Niet waterafstotend
 • Moet vaak schoongemaakt worden

Vaak zijn stoffen kriebelig en oncomfortabel op de huid. En juist omdat wij mensen daar meer dan genoeg ervaring mee hebben, moeten we die ervaring en kennis gebruiken om de hond tegen zulke krassende kleding te beschermen.

Kies dus stoffen of wol van katoen, zodat je hond zich lekker voelt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een polyester hondentrui?

Polyester is de term voor synthetische stoffen, d.w.z. chemisch en kunstmatig vervaardigde weefsels. Polyesters zijn polynomialen met esterfuncties, dus zuiver chemisch.

Natuurlijk komt polyester ook in de natuur voor, maar lang niet in de hoeveelheden die we tegenwoordig vragen.

Veel mensen zijn allergisch voor deze stof, maar velen vinden het ook erg lekker. Met andere woorden, men is niet echt eensgezind over dit materiaal alleen.

Voordelen
 • Goedkoper
 • Verkrijgbaar in geweldige stijlen
 • Houdt je warm
Nadelen
 • Huidvriendelijk
 • Niet waterafstotend
 • Door de mens gemaakt

Dat is precies hoe je hond zich zal voelen, maar hij kan je niet vertellen of hij het leuk vindt of niet. Let er dus op dat de stof niet te kriebelig is en dat je hond het materiaal kan verdragen.

Natuurlijk zijn er geweldige truien van polyester met glitter inzetstukken, enz. maar dit is alleen nuttig als je hond de stof accepteert en er geen allergische reactie op heeft.

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om hondenspringers te vergelijken en te evalueren:

Om de juiste hondenspringer voor je hond te vinden, moet je bij het kopen op de volgende criteria letten

 • Maat
 • Materiaal
 • Kleurkeuze
 • Prijs
 • Gemakkelijk schoon te maken (machine wasbaar)

De volgende paragrafen gaan dieper in op de respectieve aankoopcriteria en laten zien wat belangrijk is bij de aankoop.

Maat

In het kader van het aankoopcriterium “maat” moet je je hond precies opmeten. Er zijn ook verschillende maten hondentruien, afhankelijk van de lichaamslengte van de hond.

We hebben een tabel gemaakt om je de precieze meetgegevens te tonen in verband met de maten van de truien:

Maat Nekomtrek Backlengte Borstomvang
XS Nekomtrek: ca. 28 cm Backlengte: ca. 26 cm Borstomvang: ca. 34-40 cm
S Nekomvang: ca. 30 cm Backlengte: ca. 32 cm Borstomvang: ca. 42-48 cm
M Nekomvang: ca. 36 cm Backlengte: ca. 36 cm Brede omtrek van de borst: ca. 48-54 cm
L Nekomvang: ca. 42-48 cm Backlengte: ca. 43 cm Brede omtrek van de borst: ca. 62-72 cm
XL Nekomtrek: ca. 50 cm Backlengte: ca. 47 cm Brede omtrek van de borst: ca. 68-80 cm
XXL Halsomvang: ca. 64 cm Ruglengte: ca. 59 cm Kastomvang: ca. 82-100 cm

Materiaal

Bij de keuze van het materiaal moet je er zeker van zijn dat je hond het lekker vindt. Het heeft geen zin een mooie glittertrui te kopen die super kriebelig en oncomfortabel is voor de hond.

Naar mijn mening zijn kappen op hondentruien ook maar onzin en amuseren ze de hondenbezitter. De hond heeft geen enkel voordeel.

Beslis dus voor het welzijn van je hond en niet voor jouw vermaak en plezier. Uiteindelijk is het nog steeds een levend wezen, dat niet door zo’n stof gemarteld mag worden en geen nadelen mag ondervinden.

Integendeel, de hondentrui moet de kleine boef warm houden. Kies dus een materiaal als katoen, zodat het supercomfortabel en behaaglijk is voor je hond en beslist niet kriebelt.

Kleurkeuze

Bij de kleurkeuze kun je je uitleven zoveel je maar wilt. Zorg er alleen voor dat het bij de kleur van de jas past.

Veel hondenbezitters zijn ook geneigd de roze-rode kleuren te kopen of te breien voor een vrouwelijke hond. Ik vraag me af of dit niet een achterhaalde manier van denken is

Bepaal voor jezelf wat het beste bij jou en je hond past. Uiteindelijk doet de kleur er voor de hond niet toe.

Prijs

Hondentruien variëren sterk in prijs. Exacte prijzen kunnen niet echt genoemd worden, want ze veranderen vaak en regelmatig.

Een hondentrui begint bij ongeveer 5€ en eindigt in bedragen van 3 cijfers. Afhankelijk van het merk en materiaal verandert de prijs, natuurlijk.

Gemak om schoon te maken (wasbaar in de wasmachine)

Het schoonmaken van de hondentrui is natuurlijk superbelangrijk. Omdat de hond echt overal met de hondentrui loopt en er, in het beste geval, in rondrolt, is het absoluut noodzakelijk dat je de hondentrui regelmatig wast.

Hondentruien moeten regelmatig gewassen worden. Daarom is het een voordeel als de hondentrui machinewasbaar is. (Image source: 123rf.com / 85971544)

Je wilt niet rondlopen in een vieze en stinkende trui. Als je een hondentrui koopt, let er dan op dat hij op hogere temperaturen gewassen kan worden, zodat alle bacteriën er na het wassen echt uitgewassen zijn.

Natuurlijk zou het ideaal zijn als de stof ook tegen een droogtrommel kon. Dus vanuit dat oogpunt is het super gemakkelijk om de hondentrui te wassen.

Beeldbron: 123rf.com / 69672014

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies