Laatst bijgewerkt: 18-09-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

101Verzamelde opmerkingen

Er is waarschijnlijk niets in de wereld dat je hond leuker vindt dan om met jou uit wandelen te gaan. Als we een hond in de familie hebben, maken de uitjes met de hond deel uit van onze dagelijkse routine. Om dit zo het rondje zo goed en veilig mogelijk te houden, heb je een goede hondentuig nodig. Een hondentuig voorkomt dat de hond ontsnapt en dat je huisdier teveel aan zijn riem trekt tijdens de wandelingen.

We laten honden uit zodat ze hun behoeften kunnen doen, hun poten strekken, hun energie kwijt kunnen en kunnen socialiseren met andere honden. Maar je moet oppassen dat de hond er niet vandoor gaat, verdwaalt of met een ander dier begint te vechten. Een hondentuig helpt je hierbij! In deze shopgids leggen we uit hoe je tot het best passende tuigje komt.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Als we een tuigje kiezen voor onze hond, moeten we er rekening mee houden dat het past bij het lichaam, de grootte en de behoeften van de hond, net als bij ons eigen comfort.
 • Voor een hond zijn de uitlaatmomenten de mooiste momenten van de dag. Het dragen van een te strak tuigje zal het echter in een onaangenaam moment veranderen. Niet alleen voor de hond, maar ook voor ons en voor andere mensen en honden die bij ons in de buurt komen.
 • Als hond-eigenaren zijn we verplicht om de hond aan te lijnen in de meeste openbare ruimtes en als we met de auto reizen. Een tuigje, in tegenstelling tot een halsband, verdeelt het gewicht over het lichaam van het dier. Een ruk zal het dier zo minder pijn doen.

Onze selectie: De beste hondentuigje op de markt

Hieronder vind je een overzicht met de 5 populairste hondentuigjes op de Nederlandse markt. We hebben de belangrijkste kenmerken van de verschillende modellen samengevat, zodat je ze eenvoudig met elkaar kunt vergelijken. Op deze manier is het makkelijker om te ontdekken welk hondentuigje het beste is voor jou en je huisdier.

Het beste hondentuigje voor middelgrote honden

Het hondentuigje van PetSafe heeft een perfect formaat voor middelgrote honden. Het anti-trek ontwerp vermindert de belasting op de nek tijdens het wandelen en joggen, waardoor de kans op harde rukken vermindert. Het gewicht wordt geleidelijk verdeeld over het lichaam van de hond. De aanpasbare vorm van het tuigje biedt voldoende bewegingsvrijheid. Het tuig is gevoerd en reflecterend, gemaakt van zacht nylon met een neopreen voering voor extra comfort.

Het meest praktische hondentuigje

Het Puppia Soft hondentuigje is een extra zacht hondentuig met verstelbare buikriem voor een gelijkmatige drukverdeling. Het materiaal absorbeert zweet en zal luchtig aanvoelen voor je hond. Afhankelijk van de grootte van je hond kun je de gordel strakker of minder strak plaatsen. Het harnas is geschikt voor middelgrote honden, zoals de Maltese, Shih Tzu en een kleine Poodle. Het harnas is verkrijgbaar in 12 verschillende kleuren en 6 maten.

Het meest stevige hondentuigje

De hondentuig van Julius-K9 is speciaal geschikt voor sterke honden die neigen om veel te trekken. De handgreep is verstelbaar en ligt gemakkelijk in de hand. De K9 Power Harness is van hoge kwaliteit en geschikt voor zowel professioneel als recreatief gebruik. Een van de belangrijkste kenmerken van de tuig is dat het ook als waarschuwingsviziervest werkt. De zilveren streep op de borstriem en de randversiering reflecteren licht, zodat de hond goed in het donker gezien kan worden, zelfs vanaf een afstand.

Het perfecte hondentuigje voor stoere honden

Het hondentuigje van Curli staat bekend om zijn stevig- en degelijkheid. Het product wordt zeer gewaardeerd door hondeneigenaren, vanwege het simpele maar sterke design. Het model heeft een perfect ontwerp, gemaakt door Zwitserse fabrikant Curli. Het is een superlicht hondenharnas dat ademt en perfect om het lichaam van de hond past. De hondentuig is wasbaar en dus eenvoudig schoon te houden. Je hond ziet er stoer uit dankzij de camouflageprint.

Het hondentuigje met het beste draagcomfort

Een andere favoriet van ons is het hondentuigje van Nobby. Als je op zoek bent naar een goedkoper model dat echter niet onderdoet wat betreft kwaliteit, is dit model van Nobby jouw model. De hondentuig is in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Ieder kleurtje geeft een vrolijke touch aan het harnas. Het borst-, nek- en schoudergedeelte is opgevuld met neopreen. De tuig is waterdicht, gemakkelijk te plaatsen en verstelbaar.

Shopgids: Wat je moet weten over hondentuigen

Het is belangrijk dat je voordat je een harnas voor je hond koopt, de functies van dit product en de voordelen ervan voor jou en je huisdier kent. Uiteraard zijn de voordelen afhankelijk van het model dat je kiest. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten van hondentuigen, zodat je goed weet waar je op moet letten als je een nieuw tuigje wilt kopen. Om je verder te helpen, beantwoorden we de meest voorkomende vragen van andere hondeneigenaren over dit thema.

Experts raden aan om 3 keer per dag, minimaal 30 minuten per keer, met je hond te wandelen.
(Bron: Dolgachov: 61638890/ 123rf.com)

Waarom een hondentuig?

Vanaf het moment dat je samen met je hond je huis verlaat moet je de veiligheid van je hond verzekeren, zodat hij niet kan ontsnappen of risico loopt op gevaar. Het is daarom noodzakelijk om je hond aan te lijnen aan een hondentuig. Ook voor andere voorbijgangers en honden is het prettiger als je je hond onder controle houdt. Hetzelfde geldt als je je hond mee neemt in de auto.

Honden moeten op alle openbare plaatsen worden aangelijnd, behalve op de plekken die speciaal voor hen zijn aangewezen om los rond te lopen, zoals bijvoorbeeld parken waar de dieren zijn toegestaan en andere specifieke gebieden.

Vergeet niet dat als je het huis verlaat zonder een tuigje of een halsband bij de hond om te doen, en je krijgt een probleem, de verzekering de meeste kosten niet dekt.

Is iedere hondentuig geschikt voor in de auto?

Een hond moet worden aangelijnd tijdens het reizen met de auto. Er zijn hondentuigjes die speciaal zijn gemaakt voor gebruik in de auto. Je kunt ook de tuig gebruiken die je al hebt om de hond mee uit te laten. In dit tweede geval moet je een riem hebben die je aan een van de ringen van het harnas kunt bevestigen en aan de andere kant aan de veiligheidsgordel vast kunt maken.

Net zoals jij een veiligheidsgordel moet dragen om veilig in de auto te reizen, geldt hetzelfde voor je hond. Om de riem zo comfortabel mogelijk te laten aanvoelen voor je hond, is het het beste om deze aan een harnas te haken. Als je dan remt, zorgt het tuigje ervoor dat de hond goed wordt opgevangen en dat de onverwachte klap het lichaam niet beschadigt.

Het wordt aanbevolen om de hond nergens toe te dwingen tijdens zijn eerste wandelingen, of hem lange tijd bloot te stellen aan de straat als hij zich nog niet comfortabel voelt.
(Bron: Yuliya Mykolavna Heikens: 90788321/ 123rf.com)

Zijn er mensen die bang kunnen worden voor mijn hond als hij geen harnas draagt?

Er zijn mensen die niet gewend zijn om met honden in contact te komen en die de manieren van de beestjes om zich richting mensen te uiten niet begrijpen. Ook honden zelf kunnen, wanneer iemand bang voor ze is, erg nerveus worden. Het dier ruikt dan de adrenaline of voelt zich ongemakkelijk bij de lichamelijke gebaren van de persoon die bang is en kan beginnen te blaffen.

Als je de hond vastgebonden aan zijn tuig legt, kun je in een dergelijke situatie controle over hem houden en andere mensen die over straat lopen niet bang laten worden voor het dier. Als je het beestje loslaat, kan de situatie ingewikkelder worden. De hond kan dan erg nerveus worden voor een angstig persoon, en de persoon kan zich daardoor nog ongemakkelijker gaan gedragen.

Is een hondentuig verplicht?

Het is gebruikelijk dat er wetgeving bestaat over de verzorging van honden, hoewel deze niet in alle landen hetzelfde is. De wet bestaat om honden te beschermen tegen misbruik en om hun eigenaren te dwingen om ook buitenshuis een aantal regels te volgen. De meest voorkomende regel is dat het dier aangelijnd moet blijven in steden.

De meeste wetten vereisen dat je een aansprakelijkheidsverzekering voor je hond afsluiten en dat de hond bepaalde vaccins heeft. Verder moeten honden aangelijnd zijn in openbare en lokale ruimtes die honden toelaten. Honden die als potentieel gevaarlijk worden geclassificeerd, mogen al helemaal niet worden losgelaten. Er bestaan speciale ruimtes die bestemd zijn om honden vrij te laten.

Het is belangrijk dat je, voordat je een tuig voor je hond koopt, de functionaliteiten en de voordelen van dit product voor jou en je huisdier kent.
(Bron: Bullltus: 93708024/ 123rf.com)

Waarom een hondentuig in plaats van een halsband?

Hoewel ze praktisch dezelfde functie vervullen, namelijk de mogelijkheid om je hond uit te laten middels een veilige wandeling, zijn een hondentuig en een halsband niet hetzelfde. Het is wel zo dat beide hulpmiddelen voorkomen dat je huisdier zonder jouw controle kan vertrekken, de weg op kan lopen, een andere hond kan benaderen of kan gaan vechten. Met een tuigje houd je meer controle over de bewegingen van de hond.

Een hondentuig is noodzakelijk om je hond mee te nemen in de auto, vastgemaakt aan de bijbehorende bevestiging. Dit kan niet met een normale halsband. Een hondentuig kan het dier beschermen bij een ongeluk of bij plotseling remmen.

Een halsband wordt aan de hals bevestigd, terwijl een hondentuigje van de nek naar het lichaam gaat, waarbij het gewicht verspreid over het lichaam van de hond wordt verdeeld, zodat mogelijke schade wordt geminimaliseerd als de hond aan de band trekt.

Welke problemen kan een halsband veroorzaken die een hondentuigje niet veroorzaakt?

Traditioneel wordt de halsband meer gebruikt dan het tuigje, als het gaat om het uit laten van onze honden. Veel deskundigen hebben de afgelopen jaren echter gesproken over problemen met de halsband. Anderen blijven de halsband verdedigen. In de volgende tabel vind je de voor- en nadelen van beide modellen:

Stijl Voordelen Nadelen
Halsband Er zijn mensen die zeggen dat het harnas de hond laat trekken, omdat het oorspronkelijk voor dat doel werd gebruikt. En dat een halsband juist aangeeft dat huisdier en eigenaar samen zullen gaan lopen. Het gewicht van het trekken kan de nek van het huisdier beschadigen, wat een zeer gevoelig onderdeel van het lichaam is.
Harnas Als de hond trekt, zal het dier geen pijn lijden, omdat het gewicht van de riem over zijn lichaam is verdeeld.

Worden aangeraden om in de auto te gebruiken.

Ideaal voor honden met ademhalingsproblemen.

Een hond die je vaak corrigeert, kan gaan denken dat hij mag trekken. Ga hier niet in mee.

Hoe zorg ik er met een hondentuigje voor dat mijn hond niet teveel trekt?

De manier waarop de hond zich gedraagt tijdens het uitlaten hangt sterk af van hoe je hem opvoedt. Sommige huisdieren trekken veel aan hun band. De uitlaatmomenten zijn dan een kwelling voor hun baasjes. Je kunt zelfs last krijgen van je rug omdat je je huisdier zo stevig moet vasthouden om te voorkomen dat hij wegloopt, de weg op rent of te snel loopt.

In deze gevallen bevelen deskundigen aan geen verlengbare riemen te gebruiken, omdat ze een vrijheid geven die de hond tijdens zijn opvoeding eigenlijk niet kan hebben. Ook een hele korte lijn wordt afgeraden, omdat deze het dier teveel zal overweldigen. Houd in gedachten dat jij degene bent die de regels oplegt, maar probeer ook het beestje in zijn eigen tempo te laten lopen. Uitlaatmomentjes zijn tenslotte ook kostbaar voor de hond zelf.

Hondentuigjes hebben meestal een ring op de borst en op de rug. Je kunt zo kiezen welke bevestigingsmethode het beste bij jou en je huisdier past.
(Bron: Damedeeso: 32728237/ 123rf.com)

Als je hond meer trekt dan hij zou moeten, stop dan totdat hij ontspant en ga dan verder. Lukt het niet om het trekken te laten stoppen, kun je van richting veranderen. De hond zal zich dan heel goed bewust zijn van welke weg je gaat nemen. Om deze acties uit te voeren, is het belangrijk om zelf kalm te blijven. Als je nerveus bent, zal de hond dit direct opmerken en zal hij zich ook nerveus gaan gedragen.

Is er een hondentuig voor honden van elk gewicht en lengte?

In onze rankinglijst hebben we gezien dat de meeste harnassen in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Je kunt een harnas vinden voor zowel een kleine Chihuahua als een Duitse Dog. Wel raden we je aan om, als je hond erg groot is, extra goed naar de kwaliteit, de naden en de weerstand van het hondentuigje te kijken.

Voor zeer kleine honden is een hondentuig eigenlijk niet meer dan een leuk accessoire. Als het dier erg licht is, is het namelijk gemakkelijker om controle over hem te houden. Voor grote honden is een harnas een zeer nuttig en misschien wel onmisbaar accessoire, omdat het je in staat stelt om de bewegingen van de hond te sturen en ze te laten begrijpen wat mag en wat niet mag. Hondentuigen zijn in dat geval noodzakelijk om controle over de hond te houden.

Kan een hondentuig mijn hond meer laten trekken?

Er zijn mensen die zeggen dat een hondentuigje honden juist meer laat trekken. De reden hiervoor kan zijn dat het een hulpmiddel is dat in het verleden is gemaakt en gebruikt om honden sleden of auto’s te laten trekken. De markt is echter veranderd. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende soorten harnassen, waarvan vele ideaal zijn voor het trainen van de dieren.

Het is daarom niet zeker of een harnas de hond meer laat trekken. Als het beestje uit zichzelf de gewoonte heeft om te trekken, kun je het beste kiezen voor een hondentuig die speciaal is ontworpen om je huisdier dit af te leren. Ook als je hond veel trekt tijdens het wandelen, zal een harnas minder fysieke schade aanrichten dan een halsband, omdat het gewicht beter over het lichaam van de hond wordt verdeeld.

Als je hond een hondentuigje om heeft, zal het voor jou makkelijker zijn de overige taken uit te voeren tijdens het uitlaten van je hond. 
(Bron: Monika Wisniewska: 58817628/ 123rf.com)

Welke tips moet ik in gedachten houden als ik mijn hond met een hondentuig uitlaat?

Uitlaatmomentjes zijn erg belangrijke momenten voor je hond. Het is daarom essentieel om hun smaak te respecteren, maar je tegelijkertijd aan de regels te houden die je zelf stelt. We raden je aan om het uitlaatrondje te beginnen op een plaats die speciaal bestemd is voor honden, zoals bijvoorbeeld een park. Geef de hond voldoende ruimte om de omgeving te ontdekken, te spelen en zijn behoeften te doen.

Daarna kun je samen gaan wandelen. Dit is het moment waarop je de regels moet stellen. Je kunt de hond van tijd tot tijd laten rondsnuffelen of gebieden laten markeren, maar zorg ervoor dat dit geen constante wordt en laat de hond niet te ver vooruit lopen.

Vanuit jouw kant, moet jij het tempo van de hond respecteren en niet te vaak stilstaan om bijvoorbeeld naar etalages te kijken of op je mobiel te turen, omdat je zo ook onrust kunt creëren.

Wat gebeurt er als ik het hondentuig gebruik zodat mijn hond zelf naar buiten gaat om zijn behoeften te doen?

Het wordt in geen geval aanbevolen om je hond het huis alleen te laten verlaten om hem zijn behoeften te laten doen. Anders zal het niets anders doen dan gebieden markeren en geen nieuwe zaken leren als de straat correct oversteken. Het enige doel van je huisdier zal zijn om zo vaak mogelijk te plassen voordat hij naar huis terugkeert.

Als de hond gewend is om altijd alleen op pad te gaan, betekent dat als je echt een lange wandeling wilt maken, je hond niet weet hoe hij je ritme moet volgen. Hij zal blijven denken dat je binnenkort weer naar huis gaat en erop staan om de route om de paar stappen te markeren, waardoor de wandeling erg moeilijk en zwaar zal worden. Dit is niet de schuld van de hond, dit is wat hij heeft aangeleerd door altijd zelfstandig op pad te gaan.

Honden, en dan met name grote honden, kunnen ons tijdens wandelingen gemakkelijk meeslepen. Een hondentuig helpt je om meer controle over je huisdier te houden.
(Bron: Roman Babakin: 104216348/ 123rf.com)

Hoe lang moet je een hond uitlaten met een hondentuig?

Op het moment dat er een nieuw hondenlid in het gezin wordt opgenomen, is het belangrijk je er bewust van te zijn dat je enkele uren per dag moet besteden aan hun vermaak. We laten honden uit om ze te laten ontspannen, spelen en socialiseren met andere dieren. Experts raden 3 dagelijkse uitlaatrondjes aan, van minimaal 30 minuten per rondje.

Honden moeten nieuwe geuren ontdekken en in contact komen met andere dieren en mensen, zodat hun geest actief blijft. Als je de rondjes iedere keer lang genoeg maakt, zal de hond rustiger blijven tijdens de wandelingen omdat hij weet dat hij voldoende tijd zal hebben om alles te doen wat hij wilt doen.

Als je het harnas omdoet en de straat op gaat, zorg er dan voor dat je een voldoende lang rondje maakt.

Is een hondentuigje ook geschikt voor een puppy?

Als je hond als puppy in je leven komt, is het belangrijk om te weten dat hij pas kan uitgaan als hij zijn vaccinatieperiode heeft voltooid. Normaal gesproken, als je je aan de vastgestelde tijden houdt, kan de hond pas na 12 weken naar buiten. Overweeg welke maat harnas je nodig hebt als je na deze periode je eerste harnas gaat kopen.

Puppy’s doen hun behoeften op een daarvoor bestemde plaats in huis. Experts zeggen dat honden tussen de 3 en 14 weken oud alles aannemen wat je hen leert. Dit is dus een belangrijke periode in hun opvoeding. Zelfs als ze het huis niet uit mogen, kun je al beginnen met ze aan het harnas en de riem te laten wennen door samen door het huis te lopen.

Honden moeten nieuwe geuren ontdekken en andere dieren en mensen leren kennen, zodat hun geest actief blijft.
(Bron: Helen Hotson: 29421727/ 123rf.com)

Welke vaccins moet mijn hond hebben voordat hij voor de eerste keer met een hondentuig het huis uit kan gaan?

Of het nou om een puppy of een oudere hond gaat, als je een nieuwe hond thuis ontvangt moet je altijd bekijken welke vaccins je nodig hebt. Het is belangrijk om de ontbrekende vaccins toe te laten dienen voordat je een hondentuig omdoet en de hond mee naar buiten neemt. Op die manier verklein je het risico op ziektes. Verplichte vaccins zijn de vaccins die je hond beschermen tegen hondenziekte, parvovirus, hepatitis, leptospirose, para-influenza en hondsdolheid.

 • Het eerste vaccin wordt gegeven tussen de eerste 6 en 8 weken van het leven en de tweede wordt in de negende week geplaatst.
 • Na 12 weken worden er booster shots gegeven.
 • Na het bezoek aan de dierenarts kan de puppy al op straat lopen.
 • Het is raadzaam om een microchip te plaatsen voordat de hond de eerste keer gaat wandelen, voor het geval hij de weg kwijt raakt.

Helpt ieder soort hondentuig tegen trekken?

Met ieder soort hondenharnas heb je meer controle over de richting van je huisdier. Maar niet alle modellen zijn ontworpen tegen het harde trekken. De meeste tuigjes zijn alleen ontworpen om een wandeling te maken. Het is daarom belangrijk om goed te kijken voordat je een nieuw tuigje koopt of het aangeeft dat schokken door harde rukken worden vermeden.

Als je hond erg groot of sterk is, of nog steeds moet leren om je bevelen op te volgen, raden we je aan om een anti-trek hondentuigje te kopen. Deze zijn speciaal ontworpen om, in het geval dat je huisdier teveel trekt, het voorste deel van het harnas een beetje te sluiten en zo de vrijheid van de hondenpootjes te verminderen. Deze modellen dragen de riem op het borstgedeelte van het dier.

Met ieder soort hondentuig heb je meer controle over de richting van je huisdier. 
(Bron: Yuval Helfman: 13736498/ 123rf.com)

Hoe gebruik je een anti-trektuig voor honden?

Honden, en dan met name grote honden, kunnen ons tijdens de wandelingen gemakkelijk mee slepen. Er bestaan gelukkig hondentuigen die speciaal zijn gemaakt om je huisdier te leren jouw tempo en snelheid te respecteren. Het educatieve harnas is een product dat speciaal is ontworpen om de hond te leren zijn bewegingen te beheersen.

Het harnas past op het lichaam van de hond en heeft meestal verschillende handvatten om het beestje te controleren. Jij bent degene die de richting van het dier bepaalt. De harnassen hebben meestal een ring op de borst en een ring op de rug, zodat je kunt te kiezen welke bevestigingsmethode het beste bij jou en je huisdier past.

Wist je al dat veel harnassen een korte greep hebben om de hond dicht bij de hand te houden voor het geval hij erg onrustig wordt?

Hoe zal mijn hond reageren op de hondentuig?

Honden zijn intelligente dieren. Ze leren gemakkelijk. Vergeet echter niet dat wij degenen zijn die ze moeten opvoeden, zodat ze begrijpen wat we van hen verlangen. Wanneer de hond voor de eerste keren uit wordt gelaten zal de straat veel prikkels bevatten, die niet altijd prettig zullen zijn voor het dier. Als je merkt dat je puppy zich nog niet comfortabel voelt op straat, raden we je aan hem meerdere keren per dag voor een kortere tijd uit te laten.

Verder wordt het aanbevolen om de hond niet teveel tot zaken te dwingen tijdens zijn eerste wandelingen of hem een te lange tijd bloot te stellen aan de straat als hij zich niet comfortabel voelt. Laat hem rondsnuffelen en zijn ritme ontdekken om vertrouwd te raken met de omgeving. Forceer hem niet om contact te maken met andere honden of mensen. Hij zal dit echt alleen doen als hij dat zelf wilt en zich op zijn gemak voelt.

Hondentuigen zijn er in verschillende vormen en maten. Afhankelijk van het ontwerp zal het hondenharnas een bepaalde functie vervullen. 
(Bron: serezniy: 109480900/ 123rf.com)

Moet ik naast het hondentuigje een muilkorf gebruiken?

Hoewel het harnas en de riem verplicht zijn voor honden in bijna alle openbare plaatsen, is een muilkorf enkel verplicht bij een zeer beperkt aantal gelegenheden. Er zijn maar weinig honden die te allen tijde een muilkorf moeten dragen. Een muilkorf wordt vaak gebruikt bij honden met sloopgedrag.

In sommige landen moeten bepaalde rassen, zoals de Pit Bull Terrier of Staffordshire Bull Terrier, altijd een muilkorf dragen in openbare ruimtes. Ook de honden die een opvallend agressief karakter vertonen richting andere dieren of mensen moeten naast een hondentuigje een muilkorf dragen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Een hondentuig is niet alleen handig om je wandelingen met je hond comfortabeler te maken, maar is in veel gevallen ook verplicht. Als je een nieuw hondentuigje wilt kopen, is het belangrijk om af te wegen welk model het beste bij jou en je huisdier past. Om je te helpen bij het kiezen van het beste hondentuigje, vind je hieronder een overzicht van de belangrijkste aankoopcriteria voor bij het kopen van een nieuwe hondentuig:

 • Formaat
 • Materiaal
 • Ontwerp
 • Nachtzicht
 • Hondenriem

Formaat

Een hondentuig moet zorgvuldig worden gemeten om ervoor te zorgen dat de halsopening groot genoeg is om over de kop van de hond te passen en op het onderste deel van het lichaam aan te sluiten. Als het te los zit, kan het dier ontsnappen en kan het harnas tijdens het lopen tegen zijn lichaam gaan wrijven. Een te grote hondentuig maakt het moeilijk om het dier te besturen.

Als het hondentuigje te krap is, voelt ons huisdier zich overweldigd en kan het zelfs moeite hebben met ademhalen. Bijna alle harnassen op de markt zijn verkrijgbaar in een breed scala van verschillende maten. Daarnaast zijn de meeste modellen verstelbaar en is het mogelijk om het breder of smaller te maken, afhankelijk van elk dier.

Als de hond als puppy in je leven komt, moet je weten dat hij pas uitgelaten kan worden als hij zijn vaccinatieperiode heeft voltooid.
(Bron: Bonzami Emmanuel: 14486825/ 123rf.com)

Materiaal

Er zijn veel verschillende materialen om uit te kiezen. We kunnen zelfs een hondentuig kopen voor de zomer of voor de winter. Het belangrijkste is dat de stof bestand is tegen de harde rukken die een hond kan geven. Dit geldt nog meer als je een grote hond hebt. De strips die de verschillende delen met andere delen verbinden worden meestal van nylon gemaakt, omdat dit een sterk materiaal is.

Voor de zomer wordt het aangeraden om een tuigje te kiezen dat van luchtig mesh is gemaakt. Dit helpt de hond om te ademen en maakt het vele zweten minder erg. Sommige zijn speciaal gemaakt om onder water te gebruiken zodat het dier koel kan blijven in zeer warme omgevingen. Ook tuigjes met nylon linten worden gebruikt voor warme klimaten. In de winter is een opgevuld harnas beter.

Naast het kiezen van welk materiaal geschikt is voor bij het weer, moet je op zoek gaan naar hoogwaardige materialen om schade aan de huid van het dier te voorkomen. De meeste producten geven het aan als ze speciaal zijn ontworpen om de hondenhuid respecteren. Dit is een zeer belangrijke factor om rekening mee te houden. Materiaal van slechte kwaliteit kan wonden veroorzaken.

Ontwerp

Hondentuigjes zijn er in verschillende soorten en maten. Afhankelijk van het ontwerp zal de hondentuig een bepaalde functie vervullen. Ze passen zich aan de verschillende lichamen en vormen van de dieren aan. Hieronder vind je een lijst met de belangrijkste ontwerpen die de markt biedt als we het hebben over hondentuigen:

 • Y-vormige tuig: Gemaakt met nylon strips, die normaal gesproken de borst en de poten omsluiten en rond de ribben sluiten. De stroken kunnen van een ander materiaal zoals leer zijn gemaakt. Ze zijn ideaal voor kleine dieren of dieren die weten hoe ze moeten lopen zonder hun baasjes omver te trekken, omdat ze weinig controle bieden. In de zomer zijn ze erg fris.
 • Veiligheidstuig: Dit model wordt ook wel het 3-puntsmodel genoemd. Het is vergelijkbaar met het Y-vormig model, maar heeft een strook in de taille die voorkomt dat het dier naar achteren beweegt. Het is gebruikelijk voor rassen als windhonden. Het dier voelt zich beter beschermd door zijn eigenaar met het derde punt op zijn middel.
 • Anti-trek tuig: Dit zijn harnassen die zodanig ontworpen zijn dat als de hond trekt, dit automatisch wordt tegengehouden. Ze hebben een ring om de riem aan de voorkant in het midden van de borst vast te haken en soms een andere op de achterkant. Dit model kan het leerproces van de hond vergemakkelijken. Het is tevens gemaakt van nylon strips.
 • Julius-K9 tuig: Deze hondentuig is meestal goed opgevuld en comfortabel voor de wintermaanden, omdat het het lichaam van de hond beter bedekt. Het model is zeer populair geworden dankzij de Julius-K9 lijn. Hoewel ze van licht gaas zijn, kun je ze ook tijdens de zomer gebruiken. Ze laten angstige dieren zich beter beschermd voelen. Je hebt met dit model veel controle over het dier.

Ongeacht de grootte van je hond, zul je altijd de juiste hondentuig voor hem vinden.
(Bron: Peter Kirillov: 6772684/ 123rf.com)

Nachtzicht

Er zijn veel hondentuigjes die goed zichtbaar zijn in het donker. Hiermee kun je je huisdier goed in de gaten houden als je ’s nachts op plaatsen met weinig licht loopt. Indien je op zoek bent naar een model dat je helpt om je huisdier ’s nachts nooit uit het oog te verliezen, kun je uit de volgende modellen kiezen:

 • Reflecterende lijnen: Deze zijn gemaakt van een materiaal dat ervoor zorgt dat het licht terugkaatst naar de bron. Dit betekent dat ze hun taak alleen vervullen als ze licht ontvangen. Zo niet, dan kunnen ze niet worden gezien. Om dit soort hondentuig zichtbaar te maken, helpen lampen, een auto die jullie tegemoet komt rijden en een zaklamp die je bij je hebt.
 • Lichtgevende lijnen: Deze komen minder vaak voor dan de reflecterende lijnen. Ze hebben een materiaal dat energie ontvangt en opslaat en vervolgens in de vorm van licht uitstraalt wanneer er geen licht meer is. Dat wil zeggen, ze maken het hondenharnas zichtbaar op plaatsen waar geen licht schijnt.

Samenvatting

Honden moeten meerdere keren per dag worden uitgelaten. We laten honden uit zodat ze hun pootjes kunnen strekken, energie kwijt kunnen en hun behoeften kunnen doen. Maar de regelgeving vereist dat de huisdieren een lijn dragen die aan een halsband of een hondentuig wordt vastgemaakt. Hondentuigjes zijn zeer populair geworden omdat het een erg comfortabel hulpmiddel is, zowel voor de hond als voor de eigenaar.

Een hondentuig is een geweldige bondgenoot als het gaat om een wandeling met een hond en het opleiden, sturen en controleren van hun bewegingen. Je bent verplicht om de hondentuig aan de veiligheidsgordel te bevestigen wanneer het dier met je mee de auto in gaat. Hondentuigjes zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt kiezen tussen verschillende modellen en materialen, afhankelijk van de behoeften van je hond en van jezelf.

Vond je ons artikel over hondentuigjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij kunnen ontdekken welke hondentuig het beste bij hen past.

(Bron van de header afbeelding: Jaromir Chalabala: 32461779/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies