Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

22Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Iedereen weet dat zaklampen onmisbaar zijn in allerlei situaties, maar hoe zit het met die momenten dat je je handen tegelijkertijd voor iets anders moeten gebruiken? Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op excursies, uitstapjes of bij het kamperen. In deze gevallen is het handig om een goede hoofdlamp te gebruiken.

Heb je er wel eens van gehoord? Als je er nooit een hebt gebruikt of als het de eerste keer is dat je het woord hoort, dan ben je op de juiste plaats. Hoofdlampen zijn heel populair op de markt, omdat ze voor vele situaties kunnen worden gebruikt en heel comfortabel zijn voor de gebruiker. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze apparaten.
Belangrijk om te weten

 • Een hoofdlamp is een lichtbron die met een hoofdband aan de voorkant van het hoofd wordt bevestigd. Dit hulpmiddel is zeer nuttig omdat het je in staat stelt een grote verscheidenheid aan activiteiten uit te voeren, ’s nachts of in het donker, zonder je handen te gebruiken.
 • Het gebruik van hoofdlampen is vooral handig bij nachtelijke excursies of bij het kamperen, maar ook bij bepaalde klussen in het donker. Ze kunnen traditionele gloeilampen of LED-lampen gebruiken en werken op accu of batterijen.
 • Als je erover denkt om een hoofdlamp te kopen, zijn er enkele aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden: het bereik, het gewicht en het comfort, de stof- of waterbestendigheid en de lichtmodi, onder andere.

Onze selectie: De beste hoofdlampen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste hoofdlampen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte hoofdlamp een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte hoofdlamp online

Deze hoofdlamp van TravelMore heeft het allemaal. De lamp heeft 4 verschillenden lichtinstellingen, waarbij je de richting van het licht kunt instellen. De hoofdlamp beschikt over oplaadbare batterijen en hebben een maximum gebruiksduur van 7 uur indien volledig opgeladen.

De band van de hoofdzaklamp is verstelbaar en past dus iedereen. De LED lamp heeft 1800 Lumen en heeft een bereik tot 200 meter. Bovendien is hij water- en stofdicht en shockproof.

De beste hoofdlamp met USB-kabel

Deze krachtige LED hoofdlamp van Fjordstadt heeft een bereik van 100 meter. Het verlichte gebied is zeer breed. Je kunt deze hoofdlamp van 140 Lumen gebruiken om te rennen, joggen, fietsen, vissen, buitenleven etc. Deze hoofdlamp is oplaadbaar via het meegeleverde USB kabeltje.

Hij heeft vijf verschillende sterktes en werkt ook nog eens met een bewegingssensor. De hoofdlamp is van een hoogwaardig kunststof en heeft een elastieke band.

De beste professionale hoofdlamp

Deze 3-voudige LED hoofdlamp met verstelbare hoofdband heeft een felle lichtintensiteit van 3x 1800 = 5400 lumen en een bereik tot maar liefst 400 meter en een uiterst krachtige zoomfunctie.

Bovendien heeft de hoofdlamp een kantelbare lichthoek en beschikt hij over vier verschillende standen, 1 LED, 2 LED, 3 LED, stroboscoop en is hij IPX6 gecertificeerd – hij is waterdicht, stofdicht en shockproof. Geleverd met 2 herlaadbare 18650 batterijen en netsnoer- en autolader!

De beste hoofdlamp met batterijen

Deze lichtgewicht hoofdlamp van Camp-Gear werkt op 3x AAA batterijen en heeft een elastische verstelbare hoofdband. De lamp is in 3 verschillende lichtsterktes te gebruiken (50%, 100% en knipperstand).

De aluminium lamp is verstelbaar en eenvoudig te activeren met de drukschakelaar. De batterijen zijn niet inbegrepen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over hoofdlampen

Het is een goed idee dat je voordat je een hoofdlamp koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest gestelde vragen van de gebruikers.

Bos lamp

Een hoofdlamp is een lichtbron die door middel van een hoofdband aan de voorkant van het hoofd wordt bevestigd.
(Bron: Julief514: 72062443/ 123rf.com)

Wat is een hoofdlamp precies?

Een hoofdlamp is een hulpmiddel met een lichtbron dat door middel van een hoofdband aan de voorkant van het hoofd wordt geplaatst. Het doel ervan is om direct verlichting te kunnen bieden zonder je handen te gebruiken, wat zeer nuttig en comfortabel is voor vele nachtactiviteiten, zoals excursies en kamperen, en voor als je in het donker moet werken.

Onder welke omstandigheden kan een hoofdlamp worden gebruikt?

Het gebruik van de hoofdlampen is zeer gevarieerd en veelzijdig. Terwijl ze in het begin van de 19e eeuw werden uitgevonden als veiligheidslampen in kolenmijnen, zijn ze vandaag de dag aangepast aan vele moderne activiteiten. De ontwerpen van deze tools zijn zelfs gediversifieerd om betere resultaten te geven op elk gebied. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Excursies in de buitenlucht, inclusief sporten zoals wandelen, bergbeklimmen of andere bergactiviteiten.
 • Sporten zoals jagen of vissen, waarbij je handen altijd aan het werk zijn met de sportuitrusting.
 • Trainingsactiviteiten in de stad, zoals hardlopen, wandelen of rolschaatsen, s’avonds als het donker is.
 • Specifieke banen of beroepen, zoals monteur en chirurg. Ze worden ook nog steeds gebruikt in de mijnbouw en bij ondergrondse activiteiten.
 • Voor thuisgebruik, bijvoorbeeld bij stroomuitval in huis, of gewoon als je iets moet zoeken in een donkere omgeving.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een hoofdlamp?

Toen de eerste hoofdlampen op de markt kwamen, kon men niet voorspellen hoe populair ze in de loop van de tijd zouden worden. Maar dankzij het comfort en de veelzijdigheid van dit gereedschap is het een onmisbaar accessoire voor vele activiteiten geworden.

 • Ze zorgen voor de nodige verlichting, terwijl ze je handen volledig vrij laten voor elke activiteit.
 • De oriëntatie van het licht gaat altijd gepaard met de beweging van het hoofd. Met andere woorden, de lichtbron wijst altijd in dezelfde richting als je ogen.
 • De hoofdlamp geeft geen schaduwen en beperkt je gezichtsveld niet, omdat de hoek van de verlichting samenvalt met de hoek van je gezichtsveld.
 • Vooral bij LED-hoofdlampen wordt de lichtsterkte verhoogd en kun je modellen vinden met een verbazingwekkende intensiteit.

wandelen in het bos 's nachts

Het gebruik van hoofdlampen is vooral onmisbaar bij nachtelijke excursies of bij het kamperen, maar ook bij bepaalde werkzaamheden in het donker.
(Bron: Mavoimage: 87017048/ 123rf.com)

Hoe sterk kan het licht van een hoofdlamp zijn?

Dit is afhankelijk van het model van de hoofdlamp en of de bron een gloeilamp of een LED-lamp is. Het vermogen of de intensiteit van de verlichting is de hoeveelheid licht die in alle richtingen wordt uitgestraald en wordt gemeten in lumen. Dit is één van de belangrijkste aspecten die bij de aankoop van een hoofdlamp in acht moeten worden genomen. Hoe hoger het aantal lumen, hoe meer licht er wordt uitgestraald.

Gemiddeld ligt een goed presterende hoofdlamp rond de 200 of 300 lumen. Als de focus ervan goed is, is dit voldoende om allerlei taken uit te voeren. Natuurlijk, als je iets krachtigers nodig hebt, kun je 1000-lumen modellen vinden, en nog meer als je meer professioneel gereedschap nodig hebt.

Verlichten alle hoofdlampen op dezelfde manier?

Nee, ze verlichten op verschillende manieren. Naast de intensiteit van het licht dat elke hoofdlamp heeft, is er nog een ander aspect waarmee rekening moet worden gehouden: de lichtbundel of lichtkegel. Dit heeft betrekking op de manier waarop de verlichtingssterkte wordt verdeeld. Er zijn modellen waarvan de focus breder is en andere waar deze meer geconcentreerd is. Volgens dit criterium kunnen we verschillende hoofdlampen vinden:

Soort lichtbundel Waar is het voor?
Breed Brede en verspreide verlichting.

Breed gezichtsveld.

Je kunt er goed mee van dichtbij zien in het donker.

Met focus Geconcentreerde verlichting.

Mogelijkheid om nauwkeurig te projecteren over lange afstanden.

Gemengd Een combinatie van de twee eerder genoemde modi.

Flexibiliteit voor situaties waarin je de lichtstraal moet aanpassen.

Zijn hoofdlampen met LED-verlichting beter dan die met conventionele lampen?

Sinds enkele jaren heeft de LED-technologie een revolutie teweeggebracht in de verlichting in het algemeen. Bij hoofdlampen is dit geen uitzondering. Hoewel deze apparaten goede resultaten kunnen hebben met conventionele gloeilampen, bieden LED-zaklampen hogere prestaties met een lager energieverbruik. Dit zorgt voor een hoger lichtvermogen.

Aan de andere kant hebben hoofdlampen met LED-verlichting een groter bereik. Bovendien kunnen lichtdioden (vandaar de naam Light Emitting Diode) niet smelten, zodat je niet zonder licht komt te zitten wanneer je het het meest nodig hebt. Ze zijn zeer veilig: ze zijn niet ontvlambaar, dus ze zijn geschikt voor explosieve omgevingen of extreme temperaturen.

Wat voor soort licht kunnen hoofdlampen uitstralen?

Hoofdlampen zijn niet allemaal hetzelfde. Een belangrijk aspect waarin ze verschillen is het soort licht dat ze kunnen uitstralen. Je hebben niet altijd hetzelfde nodig als je de hoofdlamp gebruikt. Daarom bevatten de beste modellen verschillende lichtstanden, afhankelijk van de situatie of behoefte. Enkele voorbeelden zijn:

 • Hoge lichtsterkte of maximale helderheid (100 %)
 • Gemiddelde lichtsterkte (30 %)
 • Beperkt licht (10 %)
 • SOS-zwaailicht, voor noodgevallen
 • Knipperlicht
 • Rood licht

bergbeklimmer in grot

Dit hulpmiddel is zeer nuttig omdat het je in staat stelt een grote verscheidenheid aan activiteiten uit te voeren, ’s nachts of in het donker, zonder je handen te gebruiken.
(Bron: Blasbike: 40758974/ 123rf.com)

Welke energiebron gebruiken de hoofdlampen?

Hoofdlampen werken meestal met twee soorten voedingen. Aan de ene kant zijn er modellen die conventionele batterijen gebruiken, over het algemeen van het type AAA. De levensduur van deze modellen is meestal van 4 tot 6 uur. Ze hebben het nadeel dat ze wat zwaarder zijn, hoewel je ze altijd gemakkelijk kunt verwisselen als ze leeg raken.

Het andere, modernere, alternatief is een hoofdlamp met oplaadbare batterijen (via een USB-kabel). Deze modellen zijn gemakkelijker te gebruiken, omdat je ze op elke compatibele poort kunt aansluiten om ze op te laden. De levensduur is variabel, afhankelijk van het merk, en indien nodig kan een powerbank worden gebruikt.

Hoe worden de hoofdlampen op het hoofd geplaatst?

Per definitie passen de hoofdlampen zich aan het hoofd aan. Dit aspect is van fundamenteel belang omdat het je in staat stelt om je handen vrij te hebben voor andere bezigheden. Maar het betekent ook dat de hoofdband zeer comfortabel moet zijn, anders word je moe van het apparaat en zal je het niet langer willen gebruiken.
Vooral als je ze nodig hebt voor zeer langdurige activiteiten.

De hoofdlampen worden direct op het voorhoofd geplaatst, op hun plaats gehouden door een systeem van banden. Er zijn modellen die gebruik maken van conventionele hoofdbanden: ze houden de lamp op je voorhoofd vast met behulp van een rekbare band vergelijkbaar met de haarbanden die worden gebruikt door tennissers en andere sporters. Dit is het eenvoudigste systeem, hoewel ze soms kunnen knellen.

Er zijn ook modellen van het type helm, die een band aan de bovenkant van het hoofd toevoegen aan de traditionele band rond het hoofd. Dit zorgt voor een betere gewichtsverdeling op het hoofd en geeft de verlichting meer stabiliteit, vooral bij het lopen op moeilijk terrein. Bovendien zijn dit soort bevestigingen meestal nauwkeuriger, en zijn ze veel comfortabeler te dragen.

Thehike.nlWebsite
“Als extra optie heeft een hoofdlamp vaak rood licht. Het rode licht gebruik je alleen in het donker en als je je ogen meer van het natuurlicht wil laten genieten. Het rode licht zorgt ervoor dat de pupillen niet kleiner worden, waardoor verblinding er niet in zit. Je houdt dus je nachtzicht en schrikt nachtdieren niet af.”

Welke soorten hoofdlampen zijn er?

Na verloop van tijd werden de hoofdlampen die op de markt verschenen aangepast voor verschillende activiteiten. En, hoewel we veel soorten van deze hulpmiddelen kunnen vinden, is er een standaard indeling volgens het ontwerp dat ze hebben. In de volgende tabel vind je meer details:

Type hoofdlamp Kenmerken
Voor incidenteel gebruik Deze zijn licht en klein.

Ze kunnen ons helpen bij onverwachte problemen.

Ze beschikken over basisfuncties.

Voor traditioneel gebruik De batterijhouder staat los van de lamp.

In het algemeen hebben ze een drievoudige band die aan het hoofd moet worden bevestigd.

Je moet ze met handschoenen aan bedienen.

Ze hebben een groot bereik (meer dan 300 meter).

Het gewicht ervan kan verschillend zijn.

Compacte hoofdlampen Zeer comfortabel in het gebruik.

Ze hebben veel eigenschappen zonder daarbij veel gewicht toe te voegen.

Ze hebben geïntegreerde batterijhouders en hebben een combinatie van verschillende soorten licht.

Ze hebben een gemiddeld bereik (gemiddeld 120 meter).

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een hoofdlamp om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de hoofdlamp die je nodig hebt:

Levensduur batterijen

Het eerste fundamentele aspect waar je rekening mee moet houden is de levensduur van je hoofdlamp. Niemand wil zonder licht komen te zitten tijdens benarde situaties. Om de beste levensduur te garanderen, raden we de modellen met LED-verlichting aan die werken met oplaadbare lithiumbatterijen.

bergbeklimmer in de sneeuw

De hoofdlamp geeft geen schaduwen en beperkt het gezichtsveld niet, omdat de hoek van de verlichting samenvalt met de hoek van het gezichtsveld.
(Bron: Warrengoldswain: 25986080/ 123rf.com)

Gewicht en draagbaarheid

Wanneer je de hoofdlamp voor langere tijd op je hoofd draagt, moet deze zo comfortabel zijn dat je niet eens merkt dat je hem ophebt. Wat dat betreft is het eerste waar je op moet letten het gewicht. Modellen met een gewicht van meer dan 100 gram kunnen hinderlijk zijn. Aan de andere kant moet je ook het type hoofdband bekijken: de modellen met een verstelbare helm zijn het meest comfortabel.

Hoeveelheid en soorten lampen

Hoewel er nog steeds veel merken zijn met conventionele lampen, werken de beste hoofdlampen met LED-lampen: ze gaan langer mee, verlichten beter en verbruiken minder. Aan de andere kant zul je merken dat de meeste modellen slechts één hoofdlamp hebben, maar er zijn andere die wel vijf lampen kunnen hebben. Het hangt af van de activiteit die je uitvoert om te beslissen welke het meest geschikt is.

Bestendigheid

Als je erover denkt om een hoofdlamp te kopen voor avontuurlijke excursies, zoals bergbeklimmen of wandelen in de bergen, moet je ervoor zorgen dat je een stevig model hebt. De beste hoofdlampen zijn gemaakt van aluminium en ABS-materiaal. Vergeet de kunststof modellen, want die zijn van korte duur. Controleer ook of ze waterdicht zijn.

Samenvatting

Hoofdlampen zijn zaklampen die op het hoofd worden afgesteld door middel van een drager met banden of riemen. Ze worden op het voorhoofd geplaatst en de oriëntatie van het licht gaat altijd gepaard met de beweging van het hoofd. Bovendien zijn ze zonder de handen te gebruiken. Daarom zijn ze zo populair geworden voor nachtactiviteiten of sport. En ook bij werkzaamheden die in donkere omstandigheden worden uitgevoerd.

De beste hoofdlampen gebruiken LED-lampen, omdat ze veiliger zijn, een groter bereik hebben en minder energie verbruiken. Er zijn verschillende modellen qua type, de hoeveelheid licht of de focus van de lichtstraal die ze hebben. Dankzij deze veelzijdigheid zijn ze een heel nuttig hulpmiddel voor gebruikers. Ze zijn meestal licht, compact en comfortabel om te dragen.

Vond je onze shopgids over hoofdlampen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Ganysh: 71865892/ 123rf.com) 

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies