Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

98Verzamelde opmerkingen

Houten speelgoed is karakteristiek en tijdloos. Kinderen van alle leeftijden vermaken zich er al eeuwenlang mee. Natuurlijk is houten speelgoed vandaag de dag veel meer dan de kleurrijke blokken waar wij vroeger zelf mee speelden. De veelzijdigheid van het materiaal maakt een enorme diversiteit aan producten op de Nederlandse markt mogelijk.

Een goed houten speeltje draagt bij aan de ontwikkeling van je kind en zorgt voor uren speelplezier. Je kunt geschikt houten speelgoed voor alle leeftijden vinden. In deze shopgids helpen wij je het beste houten speelgoed te vinden, en de kans is groot dat dit het favoriete speelgoed in de speelgoedkist van je kinderen zal worden.




Belangrijk om te weten

 • Houten speelgoed is niet alleen voor baby’s en peuters. Dankzij de veelzijdigheid van het materiaal zijn er vele soorten speeltjes en er bestaat speelgoed voor alle leeftijden.
 • De eenvoud van dit speelgoed is nou net wat het zo aantrekkelijk maakt. Het stimuleert de fijne motoriek van je kindje en prikkelt zijn of haar fantasie.
 • Het is milieuvriendelijk, omdat hout een organisch en biologisch afbreekbaar materiaal is. Het meeste speelgoed kan worden gerecycled.

Onze selectie: Het beste houten speelgoed op de markt

Als je aan houten speelgoed denkt, denk je misschien aan de kleurrijke blokken waarmee je in je kindertijd hebt gespeeld. Hoewel dit speelgoed vandaag de dag nog steeds door kinderen gebruikt wordt, zijn er tegenwoordig vele soorten houten speeltjes op de markt in Nederland. Dit is ons favoriete houten speelgoed:

1e plaats: Kubb – Houten Familiespel

Het spel Kubb is afkomstig uit Zweden en is een echt familiespel. Kubb is een spel voor buiten, en wordt gespeeld op een vlak speelveld. Er wordt bijna altijd op gras gespeeld, zand, strand of sneeuw zou ook kunnen. Kubb bestaat uit 1 Koning, 10 torens, 6 werpstokken, 4 hoekstokken en spelregels.

Het spel kan 1 tegen 1 gespeeld worden, maar ook in teams van meer personen. In de competitie speelt men 6 tegen 6. Het spel is gemaakt van hoogwaardig berkenhout.
Verpakt in een full color uitgesneden doos met een makkelijk handvat. Een leuk spel voor de hele familie!

2e plaats: Little Dutch Houten Blokkenton


AffiliateLink



Tijdelijk niet leverbaar

Met deze leuke blokkenton van Little Dutch kun je de mooiste dingen bouwen! Stapel de blokjes op elkaar of zet ze tegen elkaar aan en maak de mooiste bouwwerken. De blokken zijn van hout en ze zijn vrolijk gekleurd.

Als je klaar bent met spelen, kun je ze makkelijk weer opruimen door ze terug te doen in de ton. Dat is handig! Door het spelen met blokken stimuleren kinderen hun verbeelding, verbeteren ze hun motoriek en ontwikkelen ze hun hand-oog coördinatie. Leeftijd: vanaf 1 jaar.

3e plaats: Hape Houten Trekslak E0349

Deze slak van Hape is niet alleen heel mooi om te zien, hij heeft ook nog vele speelmogelijkheden. Hij kan overal mee naar toegenomen worden aan een touwtje, en is gevuld met houten blokken van verschillende kleuren en vormen. Het trekdier is ideaal voor het ontwikkelen van de fijne motoriek, want de blokken moeten in de openingen geplaatst worden in het slakkenhuisje.

Dit kan ook worden verwijdert, de slak kan zonder het ronde huisje worden getrokken en het ronde huisje kan als een rollende bal gebruikt worden. Geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden. Van veilige verfstoffen en materialen gemaakt.

4e plaats: Little Dutch Houten Keuken

Je kleine kok of kokkin kan nu heerlijke gerechten klaarmaken in deze prachtige Little Dutch speelkeuken. De keuken is gemaakt van hout en is uitgevoerd in mooie kleuren. De keuken bestaat uit een oven met deur, een opbergplank, een spoelbakje met kraan, een klok en een gasfornuisje met twee kookplaatjes.

Daarnaast wordt passend keukengerei, pannen, een ovenwant en een peper en zout stel bijgeleverd. De draaiknoppen van het fornuis en de oven maken klikgeluiden waneer je kindje eraan draait.

5e plaats: Hape E0305 Xylofoon en Hamerspel

Dit xylofoon en hamerspel garandeert je kind urenlang speelplezier. Het spel heeft een dubbele functie. Eerst kunnen de houten ballen in de de gaten getimmerd worden met een hamertje, daarna rollen ze over de xylofoon eronder zodat er geweldige geluiden gemaakt worden.

Bovendien kan de xylofoon verwijdert worden en kan er op gespeeld worden zonder te hameren. Het spel is voorzien van afgeronde hoeken en is gemaakt van massief hout en voldoet aan de Europese veiligheidsnormen en het speelgoed van Hape wordt regelmatig getest. Geschikt voor kinderen vanaf 12 maanden.

Shopgids: Alles wat je moet weten over houten speelgoed

Hout is een zeer veelzijdig materiaal. Als gevolg hiervan is er een enorme diversiteit aan houten speelgoed op de markt. Daarom kunnen er veel vragen rijzen bij het zoeken naar het perfecte product. In dit segment geven we antwoord op enkele van de meest gestelde vragen van ouders over houten speelgoed.

Houten speelgoed blijft veel voordelen bieden voor kinderen van alle leeftijden.
(Bron: Oksana Kuzmina: 35163183/ 123rf.com)

Waarom is spelen met houten speelgoed aan te raden?

Hoewel we ons in dit artikel vooral richten op jonge kinderen, biedt houten speelgoed tal van voordelen voor kinderen van alle leeftijden. De eenvoud en veelzijdigheid hiervan is zeer waardevol. Welk product je ook kiest, het spelen met houten speelgoed draagt bij aan de ontwikkeling van je kind:

 • Houten speelgoed prikkelt de verbeelding: Het eenvoudigste houten speelgoed kan de fantasie van kinderen de vrije loop laten. Wat voor ons een eenvoudig rechthoekig blok lijkt, is veel meer dan dat in de ogen van een kind. Het kan een auto worden, een poppetje, of de eerste steen van een hoge toren.
 • Houten speeltjes dragen bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek: omdat ze iets steviger en zwaarder zijn dan plastic speelgoed, stimuleren ze hun motorische ontwikkeling op een andere manier. Het spelen met hout, vooral blokken, stelt kinderen in staat om concepten als balans en zwaartekracht te verkennen en ze leren grootte, vorm en gewicht met elkaar te vergelijken.
 • Ze bevorderen de concentratie: Veel van het speelgoed dat we je laten zien, bevatten een taak die moet worden verricht: het bouwen van een dorp met blokken, het bereiden van een maaltijd, het in elkaar zetten van een robot. Dit stimuleert de concentratie en het vermogen om problemen op te lossen. Je kind zal urenlang plezier hebben zonder dat hierbij felle lichten of harde geluiden nodig zijn.

Voor welke leeftijden wordt houten speelgoed aangeraden?

Traditioneel speelgoed, zoals bouwstenen, is vaak gericht op jonge kinderen, van enkele maanden tot vijf jaar oud. Dankzij de veelzijdigheid van het materiaal vindt je echter houten speelgoed voor alle leeftijden. Er is zelfs speelgoed voor volwassenen of voor het hele gezin.

Leeftijd Behoeften en soort speelgoed Voorbeelden
Baby’s en peuters (0-4 jaar) Gemakkelijk vast te pakken speelgoed. Kleurrijke en grote stukken in verschillende vormen. Blokken van hout. “Ever Earth houten ontdekkingsblokken”.
Schoolkinderen (5-10  jaar) Speelgoed dat alledaagse voorwerpen nabootst die hen in staat stelt om de wereld op een veilige manier te verkennen. Set van houten etenswaren.
Pubers en adolescenten (10-16 jaar) Bouw- of analysespeelgoed. Uitdagende spellen, die een project vertegenwoordigen dat nog moet worden voltooid. Tangram puzzels.
Voor het hele gezin Eenvoudige spellen. Die competitief spel mogelijk maken, makkelijk te begrijpen, maar verslavend. Stapeltoren.

Is houten speelgoed milieuvriendelijk?

Een pluspunt van houten speelgoed is dat het een milieuvriendelijkere optie is. Het gaat meestal lang mee en het kan van generatie op generatie worden gebruikt. Aangezien hout een organisch materiaal is, is het meeste houten speelgoed biologisch afbreekbaar. Bovendien kunnen veel van deze speeltjes gerecycled worden.

Natuurlijk moeten er bomen gekapt worden om ze te produceren. Veel speelgoed wordt echter gemaakt van gerecycled hout of afvalhout dat gebruikt wordt om andere producten te maken. Bovendien is het negatieve effect ervan op het milieu in het algemeen nog steeds minder groot dan dat van in massa geproduceerd plastic speelgoed.

Het is belangrijk om eraan te denken dat houten speelgoed met losse kleine onderdeeltjes gevaarlijk voor hele kleine kinderen kan zijn.
(Bron: Jozef Polc: 47049516/ 123rf.com)

Is houten speelgoed leuk?

Uiteraard! De eenvoud van dit type product kan ouders aan het denken zetten. Speelgoed heeft geen felle lichten of ingewikkelde mechanica nodig om kinderen te fascineren. Heldere kleuren en een verscheidenheid aan vormen kunnen een kind evenveel of meer stimuleren dan de elektronische functies van plastic speelgoed.

Jongere kinderen kunnen zich urenlang vermaken door gebouwen of hele dorpen met een houten blokkenspel te bouwen. Met speelgoed zoals een houten spel met verschillende etenswaren, hebben ze veel plezier bij het bereiden van salades, gebraden vlees of desserts.

Vergeet niet dat de fantasie van kinderen grenzeloos is en niet onderschat mag worden.

Is houten speelgoed veilig?

Houten producten van goede kwaliteit zijn volkomen veilig. Zoals bij elk speelgoed dat bestemd is voor kinderen, is het belangrijk om bepaalde voorzorgsmaatregelen te nemen. Als het speelgoed kleine stukjes bevat, raden wij je aan toezicht te houden als je kind aan het spelen is. Kinderen onder de drie jaar kunnen beter niet met kleine stukjes spelen.

Wanneer je een product ontvangt, vergeet dan niet om te controleren of alle stukken goed zijn bevestigd. Alvorens het te kopen, raden wij je ook aan om te controleren of de verf niet giftig is. Sommige verfsoorten die in goedkope producten worden gebruikt, kunnen zware metalen zoals lood bevatten. Gelukkig gebruiken de meeste gangbare merken verf op waterbasis.

Als het speelgoed kleine stukjes bevat, raden we altijd aan om toezicht te houden als je kind aan het spelen is.
(Bron: famveldman: 40446178/ 123rf.com)

Waar moet je aan denken bij je aankoop?

Al is het heel eenvoudig, biedt houten speelgoed veel voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Wij willen je helpen het ideale speelgoed te vinden, zodat je de kans hebt dat het het lievelingsspeelgoed van je kind zal worden. Om leuk houten speelgoed van hoge kwaliteit te vinden, moet je rekening houden met de volgende aankoopcriteria:

 • Leeftijd van je kind
 • Houtsoort
 • Veelzijdigheid
 • Kwaliteit van het materiaal
 • Ontwerp

Leeftijd van je kind

Zoals vermeld in de vorige sectie, bestaat er houten speelgoed voor alle leeftijden. Elke leeftijdsgroep heeft echter andere behoeften. Kleurrijke blokken zijn zeer stimulerend voor baby’s en peuters. Kinderen ouder dan 4 jaar hebben behoefte aan gecompliceerder speelgoed dat hun verbeelding prikkelt.

Het meeste houten speelgoed is gemaakt voor jonge kinderen. Pubers en tieners zijn over het algemeen minder geïnteresseerd in speelgoed en houden meer van activiteiten die bij hun leeftijd passen. Daarom is het vinden van houten speelgoed voor hen moeilijker. Zoek naar producten die een uitdaging bieden of waar ze competitief mee kunnen spelen met meerdere spelers.

Houten speelgoed vermaakt kinderen al eeuwenlang en het is geen wonder dat ze vandaag de dag nog steeds populair zijn.
(Bron: Oksana Kuzmina: 53851907/ 123rf.com)

Houtsoorten

Houten speelgoed kan met verschillende soorten materiaal worden gemaakt. Het meeste kwaliteitsspeelgoed is gemaakt van massief hout. Goedkoper speelgoed gebruikt samengeperst hout. Deze producten worden gemaakt met behulp van lijmen die giftig kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om te investeren in kwaliteitsspeelgoed.

Als je om het milieu geeft, zoek dan naar producten die gemaakt zijn van duurzaam hout. Bamboe, bijvoorbeeld, groeit snel en is zeer veerkrachtig. Hierdoor kunnen de planten die gebruikt worden om hout te produceren voortdurend vervangen worden.

Als het speelgoed voor je baby is om op te bijten, raden wij je aan om esdoor- of beukenhout te gebruiken.

Veelzijdigheid

Zoals we in het vorige segment al vertelden, is eenvoud nou net het belangrijkste voordeel van houten speelgoed. Veel van de producten in deze categorie zijn abstract speelgoed, zoals houten blokken. Ze kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. Deze veelzijdigheid stimuleert de fantasie van kinderen.

Meer gestructureerd speelgoed heeft verschillende doelstellingen, regels en gebruiksvormen. Beide speelwijzen zijn uitstekend, maar hebben verschillende functies. Het is voor je kleintje de moeite waard om af te wisselen tussen het spelen met abstract speelgoed en met speeltjes die gestructureerd en op regels gebaseerd zijn. Op onze lijst staan producten die aan beide behoeften voldoen.

Als je je milieubewust leeft, zoek dan naar producten die gemaakt zijn van duurzaam hout.
(Bron: Mikhail Rulkov: 46165484/ 123rf.com)

Kwaliteit van het materiaal

Het is van groot belang om aandacht te besteden aan de kwaliteit van de materialen. Dit is vooral belangrijk wanneer het speelgoed geverfd is. Veel merken geven aan dat zij niet-toxische verven gebruiken. Als ze dat niet doen, is het de moeite waard om je ervan te verzekeren dat het een erkend merk is met goede kwaliteitsnormen.

Het is een goed idee om te controleren of de onderdelen stevig zijn en goed aan elkaar vastzitten. Houten speelgoed met kleine, losse of verwijderbare onderdelen kan een gevaar vormen voor jongere kinderen. Daarnaast is het belangrijk dat de afwerking van de onderdelen van goede kwaliteit zijn, zodat de kleintjes geen spinters in hun handen kunnen krijgen.

Ontwerp

Een van de grootste attracties van houten speelgoed is dat het meestal prachtig om te zien is. De charme ervan ligt in de eenvoud van het ontwerp. Vele speeltjes en spellen behouden de nostalgische stijl van ons kinderspeelgoed. Ze zijn er in eenvoudige vormen en hebben vaak felle kleuren, of behouden de natuurlijke kleur van het hout.

Zelfs het modernste houten speelgoed heeft een minimalistische en opvallende stijl. Een voorbeeld hiervan is de houten etenswarenset die we in onze ranglijst opnemen. Wij raden je aan om op het ontwerp en de kleur van het houten speelgoed te letten, vooral bij het zoeken naar producten voor baby’s en kleine kinderen.

Samenvatting

Houten speelgoed vermaakt kinderen al eeuwenlang en het is geen wonder dat ze vandaag de dag nog steeds populair zijn. De charme en aantrekkingskracht ligt in hun eenvoud. Speelgoed dat zo eenvoudig is als gekleurde blokken kan je kleintje urenlang vermaken. Ze stimuleren zijn of haar verbeelding en dragen bij aan de ontwikkeling van de fijne motoriek.

De mogelijkheden van hout zijn onbeperkt. Daarom kun je houten speelgoed vinden voor kinderen, tieners en zelfs volwassenen. Bovendien is het materiaal milieuvriendelijk, organisch en biologisch afbreekbaar. Een kwalitatief hoogwaardig houten speeltje maakt kans om het lievelingsspeelgoed van je kind te worden.

Vond je ons artikel over houten speelgoed interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte houten speelgoed voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Choreograph: 49210539/ 123rf.com)

Recensies