Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

41Bestede uren

21Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote houtlijmtest 2022. Hier stellen we alle houtlijmen voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd. We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste houtlijm voor jou te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een houtlijm wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Je kunt houtlijm gebruiken om twee oppervlakken van hout of ander materiaal aan elkaar te lijmen. Als je houtlijm koopt, moet je rekening houden met de spanningsgroep.
 • Houtlijmen worden volgens DIN / EN 204 in belastingsgroepen ingedeeld. Beginnend met D1 (wateroplosbaar) en eindigend met D4 (waterdicht en hittebestendig).
 • Houtlijmen van groep D1 en D2 kunnen alleen binnenshuis gebruikt worden, terwijl lijmen van groep D3 en D4 ook geschikt zijn voor buitenshuis.

Houtlijm: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een houtlijm koopt

Welke soorten houtlijm zijn er?

Er zijn verschillende soorten houtlijm, afhankelijk van hun eigenschappen, bereidingen en samenstellingen. Enkele van de belangrijkste houtlijmen worden genoemd en kort beschreven in de volgende tabel.

Type Beschrijving
Glutinelijm (hete lijm) Glutinelijm is een natuurlijke lijm gekookt uit dierlijk afval. Het hoofdbestanddeel is glutine, een eiwitverbinding die lijkt op die welke gebruikt wordt bij de productie van gelatine.
Caseïne lijm Caseïne lijm is een natuurlijke lijm die zowel watervast als zeer hittebestendig is. Deze lijm wordt gemaakt van caseïne, het eiwitdeel van melk, en kaliumhydroxide, ook bekend als gebluste kalk.
Polyurethaanlijm (PUR lijm) PUR lijmen zijn meer dan alleen houtlijmen. Door hun eigenschappen is het mogelijk er bijna elk hechtmateriaal mee te lijmen.
Polyvinylacetaatlijm (PVAC), (witte lijm) Witte lijm is een dispersielijm die vrij is van alle formaldehyden. Het hoofdbestanddeel van PVAC lijm is polyvinylacetaat, dat in dit product zowel bindmiddel als kleefstof is.

Hete lijm, caseïne lijm, witte lijm en PUR lijm zijn waarschijnlijk de bekendste lijmen. Behalve deze zijn er ook andere lijmen die bestaan uit kunstharsen, formaldehyden, polyesterharsen en verharders. Elke soort lijm is het meest geschikt voor een bepaald werkterrein. Bijvoorbeeld, RF lijm, die bestaat uit vloeibare lijm en verharder, is ideaal voor zweefvliegtuigbouw.

Wat kost houtlijm?

De prijs van houtlijm varieert maar weinig, ondanks de vele eigenschappen en fabricage varianten.

Type Prijs
Glutinelijm vanaf ca. 6 euro
Caseïnelijm vanaf ca. 10 euro
PUR lijm vanaf ca. 10 euro
PVAC lijm vanaf ca. 5 euro

De lijm kent geen bovengrenzen, zowel wat prijs als hoeveelheid betreft. De goedkoopste PVAC lijmen zijn te koop voor zo weinig als vijf euro. De goedkoopste glutinelijm kun je kopen voor zes euro. Je kunt de goedkoopste PUR lijm en de goedkoopste caseïne lijm kopen voor tien euro.

Waar kan ik houtlijm voor gebruiken?

Eerst en vooral mag houtlijm alleen gebruikt worden voor het lijmen van houten producten. Moderne houtlijmen, zoals PUR lijm, kunnen echter ook gebruikt worden om andere materialen te lijmen, zoals ladekasten.

Zoals de naam al zegt, wordt houtlijm vooral gebruikt om houtproducten te lijmen. (Image source: 123rf.com / Sergey Kovtunenko)

Welke houtlijmgroep heb ik nodig?

Houtlijmen worden in vier verschillende groepen verdeeld. De doorslaggevende factoren zijn hier de minimum schuifsterkte waarden, d.w.z. de weerstand die een vaste stof biedt tegen tangentiële afschuifkrachten, en het gedrag tegenover warmte en vocht. Een gedetailleerd overzicht vind je in de aankoopcriteria onder het item “Stress groep”.

Besluit: Welke soorten houtlijm zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vier soorten houtlijm

 • D1 Houtlijm
 • D2 Houtlijm
 • D3 Houtlijm
 • D4 Houtlijm

Door de verschillende werkingswijzen en toepassingen is een bepaalde houtlijm het meest geschikt voor jou. De verschillende samenstellingen en kleefstoffen leveren voor elk van deze soorten verschillende voor- en nadelen op. In het volgende gedeelte willen we je laten kennismaken met de verschillende houtlijmen en kort de verschillen uitleggen, zodat je kunt beslissen welke lijm het meest geschikt is voor jouw doeleinden. Bovendien worden de voor- en nadelen van de afzonderlijke soorten houtlijm duidelijk vergeleken.

Houtlijmen worden verdeeld in de vier spanningsgroepen D1, D2, D3 en D4. Deze onderverdeling werd vastgesteld door het Duitse Instituut voor Standaardisatie. DIN EN 204 is een classificatiesysteem voor thermoplastische houtlijmen voor niet-dragende toepassingen. Het volgende geldt: Hoe groter het getal achter de letter, hoe hoger de waarde van de minimum schuifsterkte. Deze waarde van de norm beschrijft hoe goed de houtlijm tegen vocht beschermd is, d.w.z. hoe hoog de waterbestendigheid van de houtlijm is.

Hoe werkt een D1 houtlijm en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

De D1 houtlijm mag alleen op droge plaatsen worden aangebracht, zodat de lijm optimale hechteigenschappen heeft. Daarom moet het houtvochtgehalte van de gelijmde delen in de kamer altijd lager zijn dan 15 procent. Daarom mag je D1 houtlijm niet buitenshuis gebruiken, want dan kan hij snel loskomen van het contactoppervlak en kunnen de ideale lijmcondities niet bereikt worden.

Voordelen
 • Goed voor de meeste lijmklussen
 • Heel goedkoop
Nadelen
 • Kan alleen op droge plaatsen geplaatst worden
 • Kan alleen binnenshuis gebruikt worden

Hoe werkt een D2 houtlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

De D2 houtlijm is perfect voor allerlei lijmklusjes binnenshuis. In tegenstelling tot een D1 houtlijm, is deze lijm bestand tegen kortstondig contact met water. Zelfs blootstelling aan condensatie vormt geen probleem. Maar ondanks de goede hechteigenschappen mag het contactoppervlak een houtvochtgehalte van 18 procent niet overschrijden.

Voordelen
 • Spatwaterdicht
 • Relatief goedkoop
Nadelen
 • De houtvochtigheid mag niet hoger zijn dan 18 procent
 • Kan alleen binnenshuis gebruikt worden

Hoe werkt een D3 houtlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

D3 houtlijm kan zowel binnen als buiten gebruikt worden. Binnenshuis is de lijm zonder problemen bestand tegen kortstondige blootstelling aan water. De luchtvochtigheid mag echter niet te hoog zijn, zodat de lijm niet loslaat. Houtlijm is niet weerbestendig en mag daarom niet voortdurend aan water blootgesteld worden.

Voordelen
 • Kan gebruikt worden bij hoge luchtvochtigheid
 • Kan binnen en buiten gebruikt worden
Nadelen
 • Alleen geschikt voor korte blootstelling aan water
 • Relatief duur

Hoe werkt een D4 houtlijm en wat zijn de voor- en nadelen?

D4 houtlijm is bijzonder geschikt voor het verlijmen van werk buitenshuis. Binnenshuis wordt hij vooral geplaatst in de buurt van waterafvoer en condensatie. Buiten is het populair vanwege zijn weerbestendige eigenschappen en uitstekende oppervlaktebescherming.

Voordelen
 • Kan direct in natte ruimten geplaatst worden
 • Kan binnen en buiten gebruikt worden
Nadelen
 • Niet geschikt voor alle lijmwerk binnenshuis
 • Zeer duur

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om houtlijmen te vergelijken en te evalueren

Maar voor je een houtlijm koopt, moet je eerst de eigenschappen en criteria van houtlijmen nader bekijken. Houtlijmen hebben allerlei eigenschappen, zoals droogtijd, kleur na droging of geur. De droogtijd varieert van vijf tot 20 minuten, afhankelijk van het product. De kleur na het drogen is transparant of wit. Kleurstoffen maken de lijm individueel. De geur hangt af van de chemicaliën die in de houtlijm gebruikt worden. In onze ogen zijn deze eigenschappen irrelevant voor een aankoop, want de houtlijm levert nog steeds zijn resultaat. Daarom moeten de volgende criteria van invloed zijn op de aankoop

 • Stress groep
 • Gebruik binnenshuis
 • Buitengebruik
 • Oplosmiddelvrij
 • Minimale perstijden

Spanningsgroep

De spanningsgroep is een identificatie van lijmen volgens DIN / EN 204 of, in een verouderde vorm, volgens DIN 68602. Dit resulteert in vier groepen D1, D2, D3 en D4 volgens DIN / EN 204 of B1, B2, B3 en B4 volgens DIN 68602.

Stress groep Interieur Exterieur
D1 Houtvocht max. 15%, alleen droge plaatsen nee
D2 Incidentele korte blootstelling aan water, houtvocht max. 18% nee
D3 Frequente blootstelling aan water, b.v. badkamer of keuken ja, maar zonder verwering
D4 Frequente en ook langdurige blootstelling aan water ja, ook met directe verwering

Interieur toepassing

In de praktijk kunnen de lijmen van alle groepen binnenshuis gebruikt worden. De waterbestendigheid van de lijm speelt binnenshuis een doorslaggevende rol (zie tabel hierboven). Lijm van spanningsgroep D1 kan alleen gebruikt worden voor hout met een vochtgehalte van minder dan 15 procent. Groep D2 lijm is bestand tegen lichte spatten water, en het vochtgehalte van het hout moet minder dan 18 procent zijn. Groep D3 lijmen zijn bestand tegen hoge luchtvochtigheid en veelvuldige spatten water. Lijm van spanningsgroep D4 is bestand tegen langdurige blootstelling aan water zonder dat de lijmverbinding loslaat.

Buitentoepassing

Behalve waterbestendigheid spelen ook weersbestendigheid en hittebestendigheid een doorslaggevende rol buitenshuis. Net als in het interieur wordt de toepassing in het exterieur bepaald door de spanningsgroepen. Uit de tabel zien we dat de houtlijmen van de groepen D1 en D2 niet geschikt zijn voor gebruik buitenshuis. Houtlijmen van de spanningsgroepen D3 en D4 zijn geschikt voor gebruik buitenshuis. Lijmen uit groep D3 moeten echter in een beschermde omgeving gebruikt worden, terwijl lijmen uit groep D4 bestand zijn tegen alle weersomstandigheden, mits je het hout met de juiste oppervlaktebescherming behandeld hebt.

Vrij van oplosmiddelen

Het gebruik van oplosmiddelen in lijmen dient de uitharding, d.w.z. de kleefwerking door verdamping van de oplosmiddel-additieven (o.a.: contactlijmen, dispersielijmen, smeltlijmen, drukgevoelige lijmen en pasta’s). Synthetisch geproduceerde kunstharslijmen gebruiken vooral bindmiddelen en oplosmiddelen voor de hechtende werking. Ze zijn dus giftig en, afhankelijk van de hoeveelheid oplosmiddel, zeer schadelijk voor de gezondheid. Sommige PUR en PVAC lijmen behoren tot deze groep. Natuurlijke harslijmen zijn zonder deze oplosmiddelen. Ze worden gemaakt van dierlijke (beenderen, huid, …) of van plantaardige (tarwe-, aardappel- en maïszetmeel) producten. Glutinelijm en caseïnelijm worden hier ingedeeld.

Minimale perstijd

De minimale perstijd geeft de minimale tijd aan dat een lijmverbinding bij een kamertemperatuur van 20 graden Celsius samengedrukt moet worden. Wat gelijmd wordt is bepalend voor de perstijd. Op een houtlijmverbinding moet bijvoorbeeld minder druk uitgeoefend worden dan op een HPL lijm verbinding. De perstijd neemt af als de kamertemperatuur stijgt.

Wetenswaardigheden over houtlijm

Hoe plakt houtlijm?

De eigenlijke kleefkracht van de houtlijm hangt af van de soort lijm. Laten we polyvinylacetaat (afgekort PVAC) als voorbeeld nemen. De PVAC lijm bevat in zijn moleculaire structuur bipolaire plaatsen die bij voorkeur een verbinding aangaan met de polaire plaatsen van de cellulose van het hout. De verbinding tussen houtlijm en houtvezels opent zich pas optimaal als er druk op de lijmplaats wordt uitgeoefend.

Kan houtlijm opgelost worden?

Het doel van houtlijm is een permanente lijmverbinding tussen de houten werkstukken tot stand te brengen. Afhankelijk van de soort houtlijm die gebruikt wordt, is het ook mogelijk de gelijmde verbinding op te lossen. Langzaam verwarmen maakt de lijmverbinding los bij het gebruik van hete lijmen. Licht bevochtigen lost lijmverbindingen op die met wateroplosbare lijm zijn vastgelijmd. Een zwakkere lijmverbinding kun je oplossen met azijn of alcohol.

Recensies