Laatst bijgewerkt: 20-07-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

20Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Een hydraulische krik is een van de vele manieren om een auto of aanhanger op te tillen. Het is echter een van de eenvoudigste en meest ongecompliceerde oplossingen en kan daarom ook door particulieren gebruikt worden en kan soms heel nuttig zijn bij pech voordat je de pechdienst moet bellen.

Met onze hydraulische krik test 2021 willen we je helpen bij je aankoopbeslissing om de beste variant voor je te vinden, zodat je in de toekomst gemakkelijker aan je auto kunt werken. In de gids vergelijken we ook het verschil tussen zgn. manoeuvreerpalmen en ramkrikken, en sommen we de voor- en nadelen van elk op.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Hydraulische dommekrachten kunnen gebruikt worden om zware voorwerpen heel moeiteloos op te tillen en om er reparatie- of knutselwerk aan te verrichten. De krik is in dit opzicht een zeer nuttig en betrouwbaar voorwerp.
 • Hydraulische vijzels werken met behulp van hydraulische olie in een cilinder die een zuiger met de hand of elektrisch opheft.
 • Als je een hydraulische krik koopt, moet je vooraf rekening houden met verschillende criteria en je bewust zijn van het gebruik. Onjuiste bediening of onjuist gebruik kan snel tot ernstige schade en verwondingen leiden

Hydraulische krik: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor hydraulische vijzels

In het volgende willen we een paar criteria beschrijven waar je op moet letten bij je aankoop. We maken onderscheid tussen verschillende kenmerken van hydraulische vijzels. In het gidsgedeelte hieronder noemen we ook een paar aspecten die je bij je koopproces zullen helpen. De criteria die je kunt gebruiken om hydraulische vijzels met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Hefvermogen / draaglast

Het hefvermogen is het maximale gewicht dat door de hydraulische krik kan worden opgetild. Daarom is het belangrijk bij aankoop te letten op het opgegeven hefvermogen en dat te vergelijken met het gewicht van je auto zoals dat op het kentekenbewijs vermeld staat.

Het gewenste voorwerp wordt opgetild door hydraulische olie in de drukcilinder te persen. Afhankelijk van het ontwerp en de constructie van de krik voor privé gebruik, kunnen in extreme gevallen lasten tot ca. 60 ton geheven worden. Maar krikken voor twee tot vijf ton zijn vaak voldoende. In de volgende tabel hebben we de geschatte gewichten van verschillende soorten auto’s opgesomd:

Type auto geschat gewicht
Auto 1 ton
SUV 1,6 ton
Camper, kampeerbus 2-3 ton
Kleine vrachtwagen tot 3,5 ton
Vrachtwagentrekker 7 ton

Hefhoogte

De hefhoogte is nodig voor bepaalde werkzaamheden aan de auto. Zo is voor het verwisselen van banden meestal maar een klein stukje optillen van de auto voldoende, terwijl je voor knutsel- of reparatiewerk soms ook onder de auto moet werken. Het is belangrijk dat de stabiliteit nog steeds gegeven wordt bij de hoogste stand van de krik.

Wees vooral voorzichtig met goedkope versies.

Productbeschrijvingen voor hydraulische vijzels moeten altijd twee gegevens bevatten. De eerste is de minimum hoogte, die beschrijft hoe hoog de krik is als hij opgevouwen is. Ten tweede moet de maximale hoogte aangegeven worden waarop de krik nog veilig kan staan. Deze informatie wordt meestal in millimeters gegeven.

Grootte van de krik

Bij het overwegen van de afmetingen moet opgemerkt worden dat hydraulische vijzels altijd onder het op te tillen voorwerp geplaatst moeten worden. Dienovereenkomstig zijn, afhankelijk van het type, sommige dommekrachten beter geschikt voor bepaalde taken dan andere. Zo stellen bijvoorbeeld een ramkrik en een manoeuvreerkrik heel andere structurele eisen (zie verderop in de gids).

Ook de soort opslag speelt een grote rol in de grootte. Als je hem als auto-accessoire wilt gebruiken, heb je een kleine compacte krik nodig die je gemakkelijk in de kofferbak kunt opbergen. Als je er een nodig hebt voor knutsel- of reparatiewerk, kun je een stevige stationaire krik gebruiken die iets groter is.

Gewicht

Het gewicht van de krik is erg belangrijk voor de hanteerbaarheid en stabiliteit. Je moet je van tevoren bewust zijn van waar je je krik voor wilt gebruiken.

Als je hem alleen stationair wilt gebruiken, speelt het gewicht een ondergeschikte rol in je aankoopbeslissing.

Als hij in de garage of werkplaats gebruikt zal worden, moet je meer aandacht besteden aan andere aankoopcriteria.

Maar als je van plan bent hem in de auto te vervoeren als pechhulp, kun je beter voor lichtere versies kiezen. Ze zijn vaak gemakkelijker te hanteren dan zware exemplaren.

Hoe het werkt

We maken onderscheid tussen twee soorten functies:

 • Enerzijds is er de handmatige bediening door middel van een hendel. Hier wordt de wagen door een pompende beweging omhoog gebracht en kan weer omlaag gebracht worden door een klep te openen.
 • De andere mogelijkheid is elektrische werking. Hier wordt de pompende beweging vervangen door een elektronisch gestuurd proces. Laten zakken gaat ook met een druk op de knop.

De elektronische functie vergt geen inspanning, maar is duurder in aanschaf. Het is alleen de moeite waard je toevlucht tot deze variant te nemen als je in de richting van commerciële autoreparatie gaat. Als particulier is de investering niet de moeite waard, want je gebruikt de krik zelden en een handbediende is volkomen voldoende.

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een hydraulische krik koopt

In de volgende gids willen we de belangrijkste vragen over hydraulische vijzels beantwoorden. We hebben een paar van de meest gestelde vragen geselecteerd en zullen die binnenkort beantwoorden. Daarna ben je beter op de hoogte van de mogelijkheden van de hydraulische versie bij het kopen van een krik en zal de beslissing voor jou gemakkelijker zijn.

Wat is er speciaal aan een hydraulische krik en welke voordelen biedt hij?

Een hydraulische krik is geschikt om voorwerpen, zoals auto’s, op te tillen voor montage of reparatie. Het bijzondere zit hem in de manier waarop het werkt. Dankzij de hydrauliek kunnen zelfs zware lasten heel gemakkelijk opgetild worden. Hij is ook zeer onderhoudsarm en kan gemakkelijk onderhouden worden. Kijk voor meer informatie op de bijgevoegde webpagina’s aan het eind van het artikel.

hydraulischer Wagenheber-1

Met een hydraulische krik hoef je niet op een afspraak te wachten om je banden bij een garage te laten vervangen. Nu kun je dat doen vanuit het comfort van je eigen huis.
(Afbeelding bron: Kachmar/ 123rf.com)

Het grootste voordeel is de geringe hoeveelheid kracht die nodig is om zware lasten op te tillen. De speciale krachtoverbrenging door middel van zuigers en hydraulische olie maakt het mogelijk zware lasten op te tillen.

Welke soorten hydraulische vijzels zijn er?

Er zijn twee hoofdtypen hydraulische vijzels. Beide werken met hydraulische druk, maar kunnen door verschillende constructiemethoden heel verschillend gebruikt worden.

Ramkrik

Een hydraulische ramkrik kan gemakkelijk lasten tot 20 ton verplaatsen. Dit betekent dat zelfs een goedkope krik gemakkelijk een kleine auto kan optillen. Het is de krachtigste van de jacks. Hij is klein en robuust, past gemakkelijk in elke kofferbak en kan dus snel gebruikt worden bij pech.

Het is daarom ook erg in trek bij particulieren. Het nadeel is de relatief hoge minimumhoogte. Dit is echter alleen een probleem bij erg laaggeplaatste auto’s. Het is ook belangrijk dat de ramkrik stevig staat, want hij heeft minder contactoppervlak met de grond dan bijvoorbeeld een rangeerkrik.

Voordelen
 • groot hefvermogen
 • handig
 • gemakkelijk te bedienen
Nadelen
 • klein contactoppervlak
 • grote minimumhoogte

Rangeerwagen krik

De hydraulische trolleykrik is een zeer mobiele variant, die echter bij opslag meer ruimte inneemt door zijn grotere afmetingen. Door zijn beweeglijkheid beweegt hij bij het heffen naar het voorwerp toe en kan zo een vrij grote hefhoogte bereiken zonder aan stabiliteit in te boeten. Een manoeuvreerkrik springt er vooral uit omdat hij gemakkelijk te bedienen is.

Met behulp van een hefboomarm kan gemakkelijk hydraulische olie in de drukcilinder gepompt worden en zo kunnen zware voorwerpen zonder veel moeite opgetild worden. Maar om een krik optimaal te kunnen gebruiken, is een vlakke ondergrond nodig. Daarom wordt hij vaak alleen voor stationair werk gebruikt.

Voordelen
 • stabiele standaard
 • verrijdbaar dankzij wieltjes
 • voldoende steunvlak
Nadelen
 • zwaar
 • maat

Voor wie zijn hydraulische vijzels geschikt?

Hydraulische krikken zijn niet alleen voor hobbyisten en autoliefhebbers, maar kunnen ook gezien worden als nuttige extra uitrusting voor de auto om snel te kunnen reageren bij een lekke band. Voor privé-gebruik echter zijn goedkope ramkrikken meestal voldoende.

Deze toestellen alleen al kunnen grote lasten tillen en zijn ook gemakkelijk op te bergen en zeer robuust. Als je graag aan auto’s werkt, raden we je aan een krik te gebruiken, want deze zijn mobiel en kunnen een grotere hefhoogte bereiken.

Hoeveel kost een hydraulische krik en zijn er alternatieven?

Hydraulische krikken zijn vrij goedkoop in aanschaf en voegen waarde toe aan je auto-accessoires. We kunnen zeggen dat naarmate de prijs stijgt, ook het totale hefvermogen toeneemt.

In de volgende tabel vergelijken we de prijzen van de twee soorten hydraulische krikken en nemen ook de andere soorten op voor een goed totaaloverzicht van de prijzen voor algemene krikken. Aan het eind van dit artikel vind je ook interessante pagina’s waar je informatie kunt vinden over de andere soorten.

Type krik prijs
Stempelkrik vanaf 25 euro
Rangeerkrik vanaf 30 euro
Schaarkrik vanaf 20 euro
Ballonkrik vanaf 70 euro

De ballonkrik en de schaarkrik zijn nog twee alternatieven om je auto op te tillen. De werking ervan is echter meestal relatief ingewikkeld of energie-intensief. Voor snel, ongecompliceerd gebruik zijn hydraulische krikken het beste.

Hoe werkt een hydraulische krik?

Een hydraulische krik werkt met hydraulische olie die in een cilinder geperst wordt. Dit kan door een hendel of een elektronisch apparaat te bedienen. De olie beweegt dan een zuiger waarmee het gewenste voorwerp de lucht in wordt getild.

Als je geïnteresseerd bent om meer te leren over de fysica van hydraulica, brengt de volgende video je wat dieper in het onderwerp door een hydraulische lift te beschrijven. De fysieke eisen zijn dezelfde voor een hydraulische lift en een hydraulische krik, maar in verschillende afmetingen.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies