Laatst bijgewerkt: 21-07-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

17Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

69Verzamelde opmerkingen

Tegenwoordig kunnen veel consumenten zich geen leven meer voorstellen zonder een ijskrabber, vooral in de winter. Daarom bieden steeds meer fabrikanten een grote verscheidenheid aan ijskrabbers aan. Met zo’n ruime keuze aan producten op de markt, is het voor de consument vaak moeilijk om het juiste product voor zichzelf te vinden.

IJskrabbers kunnen alledaagse situaties in je leven veel gemakkelijker maken door als het ware als tweede hand te dienen, en je te verlossen van de vervelende taak om ijs van je voorruit te schrapen. Met onze grote ijskrabber test 2021 willen we je de belangrijkste informatie geven over het onderwerp ijskrabbers. Dit omvat de uitleg van een ijskrabber, de verschillende kwaliteiten, alternatieven en de verschillende aankoopcriteria. Onze hoogste prioriteit is om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • IJskrabbers maken het mogelijk om in alledaagse situaties, vooral in de winter, gemakkelijk ijs van de ramen te verwijderen, en bieden zo de mogelijkheid om in de kortst mogelijke tijd een helder uitzicht te garanderen.
 • Met ijskrabbers kunnen zowel beginners als gevorderden ze actief gebruiken, want er zijn talloze versies op de markt.
 • Van handmatige tot elektronische ijskrabbers, er zijn veel alternatieven. Deze alternatieven maken dat het gebruik voor iedereen probleemloos kan verlopen.

IJskrabber: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een ijskrabber koopt

Wat is een ijskrabber?

Een ijskrabber is een apparaat waarmee je ijs van de ruiten van je auto kunt schrapen door het verschillende keren heen en weer te bewegen. Waarschijnlijk ken je dit moment ook: Je hebt haast om ‘s morgens naar je werk te gaan omdat je een paar minuten langer in bed bent blijven liggen.

Je maakt je in recordtijd klaar, trekt je schoenen aan en verlaat het huis. Bij de auto aangekomen, merk je dat je auto helemaal is dichtgevroren. Je denkt bij jezelf dat de inspanning om je auto van ijs te bevrijden wel een halve eeuwigheid kan duren.

Eiskratzer-1

In de winter vormt zich vorst op de ruiten, die zich door de buitentemperatuur later kan ontwikkelen tot dikke lagen ijs.
(Beeldbron: unsplash.com / Osman Rana)

In zo’n situatie heb je een optimale ijskrabber nodig die niet alleen met succes het ijs verwijdert, maar ook snel werkt. Voor zo’n situatie zijn er tegenwoordig veel verschillende modellen op de markt.

De verschillende modellen ijskrabbers geven je verschillende vormen en passen dus soms beter en soms slechter in je hand. Dit maakt ofwel de algemene werking van de ijskrabber gemakkelijker, of het maakt hem juist slechter.

Hoe werkt een ijskrabber?

In de meeste gevallen bestaat een ijskrabber uit een handvat en een klein schepje waarmee het ijs eraf geschraapt of gebroken kan worden. Je houdt de ijskrabber, afhankelijk van zijn vorm, bij het handvat vast en beweegt hem met lichte druk heen en weer om het ijs optimaal te verwijderen. Afhankelijk van de dikte van het ijs kan het zijn dat je meer of minder kracht moet gebruiken om het ijs van de voorruit te verwijderen.

Als je het hardnekkige ijs eraf geschraapt hebt, kun je de rubberen schraper, als je ijskrabber er een heeft, gebruiken om daarna kleine ijsdeeltjes van de autoruit te verwijderen. Als je niet tevreden bent over het eindresultaat, kun je deze stappen herhalen.

Welke ijskrabbers zijn goed?

Je moet zelf beslissen welk model ijskrabber voor jou het beste is. Met deze gids proberen we de beslissing zo gemakkelijk mogelijk voor je te maken. Verschillende categorieën bepalen wat goed voor je is als ijskrabber.

Hoeveel geld wil je uitgeven aan je ijskrabber, waar wil je je ijskrabber kopen en welke methode van ijskrabbers is perfect voor je? We zullen proberen al deze vragen te beantwoorden in deze ijskrabber test, zodat je een succesvolle aankoop kunt doen.

Hoeveel kost een ijskrabber?

Er is een grote prijsklasse tussen de verschillende ijskrabbers. De prijsklasse kan gaan van 1€ – 60€. Het hangt af van de verschillende aankoopcriteria, zoals grootte, materiaal, krasresultaat en stabiliteit. Een ijskrabber is echter meestal een heel effectief middel om ijs en rijp te verwijderen en tegelijk een van de goedkoopste methoden in deze categorie. Kies je echter voor een elektrische ijskrabber, dan kan de prijs aanzienlijk hoger zijn dan voor een handmatige ijskrabber.

IJskrabber of ijsspray?

Deze methode is voordelig omdat je niet veel druk op de voorruit hoeft uit te oefenen en een snel resultaat kunt verwachten.

In tegenstelling tot gewone ijskrabbers is er ook de mogelijkheid om ijs en rijp te verwijderen met behulp van ijsspray.

De combinatie van ijskrabber en ijsspray leidt tot een optimaal resultaat. Natuurlijk kun je beide producten ook in combinatie gebruiken. Gebruik eerst de ijsspray en laat die een paar seconden inwerken. Schraap dan met je ijskrabber het overtollige ijs weg dat nog op je voorruit zit na het gebruik van de spray. Deze methode geeft de beste resultaten voor jou en je auto.

Besluit: Welke soorten ijskrabbers zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wat onderscheidt een ijskrabber en wat zijn de voor- en nadelen?

In het volgende stellen we de voor- en nadelen van een ijskrabber voor in een tabel om je aankoopbeslissing te vergemakkelijken.

Voordelen
 • goedkoop
 • gemakkelijk te gebruiken
 • effectieve methode om ijs van de voorruit te verwijderen
 • snel schrapen
Nadelen
 • grote inspanning voor hardnekkig ijs
 • meerdere passes zijn nodig
 • nauwelijks te verdragen zonder handschoenen
 • probleem met nattigheid door het verwijderen van ijs

Wat onderscheidt een elektrische ijskrabber en wat zijn de voordelen en nadelen?

Om je een inzicht te geven in de voor- en nadelen van elektrische ijskrabbers, geven we je deze video van het merk Kärcher.

Wat onderscheidt een ijskrabber handschoen en wat zijn de voor- en nadelen?

Om je een beter inzicht te geven in het model ijskrabber handschoen, presenteren we de voor- en nadelen van zo’n apparaat in een tabel.

Voordelen
 • bescherming tegen kou
 • gemakkelijk te gebruiken
 • doeltreffende methode
 • snel schrapen
 • gemakkelijk en snel ijs en rijp verwijderen
 • onveranderlijk droog en warm
Nadelen
 • grote inspanning
 • onhandig in gebruik

Wat onderscheidt een ijskrabber garde en wat zijn de voor- en nadelen?

Vergeleken met andere modellen ijskrabbers is er ook een zogenaamde garde. Deze garde heeft als verschil dat er in plaats van een rand een soort bezem is. Met deze garde kun je, in tegenstelling tot de gewone ijskrabber, sneeuw goed verwijderen, bijvoorbeeld op het dak van je auto. Er zijn echter ook apparaten op de markt die aan de ene kant van de steel een kleine bezem hebben en aan de andere kant een schraper.

Dit model heeft een 2-in-1 functie en biedt je een uitstekende compacte uitvoering voor je auto. Behalve de modellen die een 2-in-1 functie hebben, zijn er ook modellen die alleen uit een garde bestaan. Modellen die geen extra ijskrabber aan één kant hebben zijn uiterst onpraktisch voor het schrapen van ijs. Een eierklopper is alleen geschikt voor het verwijderen van sneeuw, maar niet voor het verwijderen van hardnekkig ijs.

Als je besluit zo’n garde te kopen, raden we je aan ook een ijskrabber met een ijskrabber aan te schaffen. In het volgende zetten we de voor- en nadelen van de ijskrabber sneeuwbezem op een rij in een tabel om je een beter inzicht te geven in het model van de ijskrabber handschoen:

Voordelen
 • Verwijderen van sneeuw
 • Mogelijk 2 in 1 functie (sneeuwklopper en ijskrabber)
 • Doeltreffende methode om sneeuw te verwijderen
 • Snel verwijderen van sneeuw
Nadelen
 • Schrapen van ijs niet mogelijk
 • Onhandig in gebruik
 • Geen garantie voor warmte en droogte

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om ijskrabbers te vergelijken en te evalueren

In het volgende laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke ijskrabbers. De criteria die je kunt gebruiken om de ijskrabbers met elkaar te vergelijken zijn o.a.:

Maat

De grootte van de ijskrabber kan voor jou van essentieel belang zijn, want hij kan bijvoorbeeld veel plaats innemen in je auto, of je zelfs hinderen bij het rijden. Een ijskrabber mag je niet hinderen en moet gemakkelijk op te bergen zijn. De fabrikanten van ijskrabbers hebben bij de fabricage van dergelijke apparaten al met dit aspect rekening gehouden, want er zijn talloze ijskrabbers die heel compact van formaat zijn.

Door het grote aantal ijskrabbers dat op de markt is, varieert de grootte van de apparaten sterk. Van heel kleine tot wat grotere ijskrabbers zijn er talloze ontwerpen qua grootte.

Eiskratzer-2

Een met sneeuw bedekte straat waar auto’s te zien zijn. Alle eigenaars van de auto’s moesten de auto sneeuw- en ijsvrij maken voor ze gingen rijden.
(Image source: unsplash.com / Ryan Wu)

Materiaal

Het materiaal van je ijskrabber moet voor jou een belangrijke overweging zijn. De duurzaamheid, bijvoorbeeld, hangt af van het materiaal. Veel ijskrabbers zijn van plastic, omdat dit materiaal zacht is voor de voorruit van je auto. Kunststof is ook heel robuust op momenten dat er veel druk op de voorruit van je auto wordt uitgeoefend, wat een voordeel kan zijn.

Er zijn echter ook modellen ijskrabbers die een telescopische stok hebben, zodat je ook hoge hoeken van je auto kunt bereiken. Deze modellen zijn echter iets lichter van materiaal dan andere modellen. Veel fabrikanten hebben hun ijskrabbers voorzien van extra ribbels op het kunststof blad, waarmee je zeer hardnekkig ijs zonder problemen kunt verwijderen.

Randbreedte

De randbreedte van een ijskrabber is van groot belang voor je, want hij is verantwoordelijk voor hoe goed het resultaat van de ontijzelde voorruit uiteindelijk is.

Hoe groter de randbreedte, hoe effectiever de ijskrabber. Dit komt omdat een grote hoeveelheid ijs en rijp met één haal kan worden weggeschraapt als de randbreedte van de ijskrabber groter is. Kleinere ijskrabbers hebben echter een smallere randbreedte.

Dit criterium kan belangrijk zijn om met zo’n ijskrabber in kleinere hoeken van de ruiten van je auto te komen. IJskrabbers die een heel brede rand hebben, komen vaak niet bij de kleinere delen van je ramen.

Schraapresultaat

Om voor jou het optimale schaafresultaat te bereiken, heb je natuurlijk ook de optimale ijskrabber voor jou en je auto nodig. Met het juiste gereedschap bereik je ook het juiste resultaat. Een handmatige of elektrische ijskrabber, een ijskrabber met een grote randbreedte of met een kleine randbreedte: het krasresultaat hangt af van verschillende criteria.

Stabiliteit

Stabiliteit moet een belangrijk aankoopcriterium zijn. Het is heel belangrijk dat je een geschikte ijskrabber vindt die duurzaam genoeg is. Het zou uiterst vervelend zijn als de ijskrabber die je kiest binnen zeer korte tijd zou afbreken of de geest helemaal zou geven. Het criterium van stabiliteit omvat prijs en materiaal in één.

IJskrabbers met een hogere kwaliteit bieden vaak materiaal van hogere kwaliteit en zijn navenant duurder. Als je de juiste ijskrabber voor je zoekt, let dan goed op de afwerking en de prijs van het product.

Handvat

Het handvat van een ijskrabber kan sterk variëren. Dit criterium varieert van toestel tot toestel. Een handvat kan lang of kort zijn, of bijzonder ergonomisch voor je hand. Als je een bijzonder kleine ijskrabber zoekt die goed in een klein compartiment van je auto past, kies dan liever een ijskrabber met een korte steel.

Als je wilt dat je ijskrabber goed in je hand past, moet je voor een ergonomisch ijskrabber handvat gaan. Op de huidige markt zijn er heel wat fabrikanten die ijskrabbers met zo’n handvat aanbieden.

Interessante feiten over het onderwerp ijskrabbers

Hoe gebruik ik de ijskrabber?

Nu je besloten hebt dat je een ijskrabber nodig hebt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je hem goed kunt gebruiken. Het hangt er echter van af welk model je voor jezelf gekozen hebt. Het gebruik van een ijskrabber varieert van model tot model. Als je een ijskrabber hebt die een ijskrabber en een rubberschraper bevat, moet je de onderstaande stappen volgen:

 1. Stevige greep: Houd de ijskrabber zo in je hand dat hij prettig aanvoelt en het product ook stevig in je hand ligt.
 2. Zoek de locatie uit: Voordat je begint te schrapen, visualiseer je de plek op je auto waar je het ijs wilt verwijderen en zo leg je jezelf vast.
 3. Houd de hoek vast: Zorg ervoor dat je de juiste hoek gevonden hebt om over het gekozen raam te schrapen. Als de hoek te groot is
 4. Rechter druk: Gebruik de juiste druk bij het krabben. Het is belangrijk dat je druk uitoefent, zodat het ijs in de eerste plaats van de voorruit loslaat. Afhankelijk van het materiaal van de ijskrabber is het echter essentieel dat je niet te veel druk uitoefent, zodat je de voorruit van je auto of zelfs het lakwerk niet beschadigt.

Als je al deze stappen gevolgd hebt, zou je een optimaal schrapresultaat voor jou en je auto moeten bereiken!

IJskrabber zonder krassen op de voorruit?

Je vraagt je waarschijnlijk af of je met een ijskrabber de lak of de ruiten van je auto kunt beschadigen. Bij het schrapen van ijs zijn verschillende criteria van belang om schade aan je auto te voorkomen. Enerzijds is het belangrijk van welk materiaal je ijskrabber gemaakt is. Of ze van plastic, metaal of messing gemaakt zijn speelt een uiterst belangrijke rol.

Het is ook belangrijk onder welke hoek je je ijskrabber op de voorruit van je auto gebruikt. Als je je ijskrabber te steil gebruikt, kun je je auto beschadigen. Je moet er dus voor zorgen dat je je ijskrabber horizontaal langs de voorruit leidt, zodat er niet te veel druk op de voorruit kan worden uitgeoefend.

Is het mogelijk ijs te schrapen als de motor draait?

Het is mogelijk om ijs van je auto te schrapen terwijl de motor draait. Je moet echter meer aandacht besteden aan de kwaliteit van je ijskrabber, zodat je hem uitsluitend kunt gebruiken om ijs van je auto te verwijderen.

Veel mensen laten de motor in de winter onnodig enkele minuten draaien, zodat het ijs loskomt als de auto opwarmt. Deze methode is echter zeer schadelijk voor de natuur en moet om die reden dringend vervangen worden door een ijskrabber.

Hoe gebruik ik een elektrische ijskrabber?

Als je de onderstaande stappen volgt, zou je een elektrische ijskrabber zonder problemen moeten kunnen gebruiken en de beste schraapresultaten voor je genereren:

 1. Hantering: Zorg ervoor dat het product goed in je hand past, zodat het tijdens het schrapen van het ijs niet uit je hand kan vallen.
 2. Veilige pasvorm: Leid de elektrische ijskrabber naar je autoruit, zodat hij het glas raakt.
 3. Zet aan: Zet het apparaat aan en ga ermee over de autoruit met een heel lichte druk op het apparaat.
 4. Uniformiteit: Voor een uniform resultaat moet je bij elke pas dezelfde bewegingen maken. Dit bespaart je onnodig heen en weer rijden met deze ijskrabber. De elektrische ijskrabber doet de rest.
 5. Schakel uit: Als je tevreden bent over het resultaat, haal je de ijskrabber van de voorruit en zet je hem weer uit.

Foto bron: Ratmaner/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies