kegels met ijs op standaard
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Wie heeft er nog nooit van gedroomd om een ijssalon in huis te hebben? Kun je je het voorstellen, elke keer als je er zin in hebt, kun je de keuken in gaan en zonder enige moeite een ambachtelijk ijsje van topkwaliteit eten. Nou, we hebben goed nieuws voor je! Met een ijsmachine kun je deze dromen waarmaken!

Je kunt je vast nog wel herinneren hoe enthousiast je als kind was als je een ijsje kreeg. Nu je ook op je gezondheid let, kun je het thuis en op de gezondste manier maken met een ijsmachine. Ontdek alle aspecten van dit nieuwe huishoudelijke trendy apparaat.
Belangrijk om te weten

 • De droom van veel kinderen (en volwassenen) is uitgekomen. Veel gezinnen genieten ervan om een ijsmachine in huis te hebben. Met deze innovatieve apparaten maak je hoogwaardige en zeer gezonde ijsjes.
 • Alles wat je nodig hebt is een ijsmachine en een paar verse ingrediënten voor een fantastisch resultaat. Bovendien zijn deze machines gemakkelijker te gebruiken dan je denkt.
 • Bij de keuze van de ijsmachine waarmee je thuis van een verfrissend lekker ijsje kunt genieten, is het belangrijk om rekening te houden met aspecten als het type, de capaciteit, het onderhoud of de afmetingen.

Onze selectie: De beste ijsmachines op de markt

Als je nog nooit van ijsmachines hebt gehoord en je hebt geen idee hoe ze werken, maak je dan geen zorgen, want vandaag gaan we je er alles over vertellen. Laten we beginnen met enkele aanbevelingen van de machines die op dit moment het meest verkocht worden. Zie je je ijsmachine al in je keuken staan?

De meest populaire ijsmachine online

Deze ijsmachine van Krups heeft een vriesbak en een ronddraaiende spatel voor sorbet-, yoghurt-, en softijs. Het apparaat is zeer compact en past dus in elke vriezer. De bereidingstijd om ijs te maken bedraagt 40 minuten en de invriestijd van het koelelement is 24 uur en daarna heb je heerlijk ijs!

Doordat de bovenkant doorzichtig is kan je het hele koelproces volgen. Er zit ook een speciale vulopening op zodat je makkelijk ingrediënten kan toevoegen. Bij het product wordt een receptenboek geleverd.

De beste zelfvriezende ijsmachine

Met deze volautomatische ijsmachine van Domo kun je behalve roomijs ook gelato, sorbetijs en frozen yoghurt maken in minder dan een uur. De machine heeft een capaciteit van 1,5 liter. Het is niet nodig om de machine voor te vriezen in de diepvries.

De machine heeft een verwijderbare kom en is inclusief een handige spatel en een mengbeker. Door de vulopening in de deksel kan je later nog ingrediënten toevoegen zoals stukjes fruit of chocola. Met het LCD-display stel je eenvoudig de koeltemperatuur en tijd in.

De beste goedkope ijsmachine

In de ijskom van de Princess IJsmachine kan je tot 1.5 liter ijs bereiden. De uitneembare kom plaats je minstens 8 uur in de vriezer en dan is hij koud genoeg om in 20 minuten een roommengsel om te zetten in heerlijk vanilleijs.

Met de timer kan je makkelijk de tijd instellen naar eigen wens zodat je ook sorbet en frozen yogurt kan maken. Via de vulopening kan je tijdens het bereidingsproces nog ingrediënten toevoegen aan je ijs.

De beste ijsmachine voor grote gezinnen

Deze zelfvriezende IJsmachine en frozen yoghurtmaker van het Duitste merk Springlane heeft ondanks zijn kleine afmetingen een capaciteit van 2 Liter. De 180 watt compressor zorgt voor een prachtig vriesresultaat en werkt volledig automatisch. Het is dus niet nodig om elementen voor te koelen.

Het apparaat is robuust en bestendig tegen veelvuldig gebruik. De ijsmachine wordt dan ook geleverd met 3 jaar garantie.

Shopgids: Alles wat je moet weten over ijsmachines

Nu je waarschijnlijk enthousiast geworden bent bij het zien van de aanbevolen producten, is het tijd om aan de slag te gaan. We weten al dat je een ijsmachine gaat kopen, maar eerst moet je een aantal belangrijke aspecten leren kennen van deze apparaten. Hier gaan we!

Wafelkegel met ijs binnen houden

Bij producten waarin je voedsel gaat introduceren of bereiden, zoals bij ijsmachines, moet je rekening houden met het onderhoud en de reiniging.
(Bron: Kachmar: 98269625/ 123rf.com)

Welke soorten ijsmachines zijn er?

Als je nauwkeurig onze aanbevelingen hebt opgevolgd, zul je gezien hebben dat niet alle ijsmachines hetzelfde zijn. Er zijn namelijk wel vier verschillende soorten ijsmakers, waaronder we ook verschillende modellen zullen vinden:

 • Klassieke ijsmachines: de ambachtelijke machines, waarin je ijs en zout moet mengen (naast de ingrediënten die de smaak bepalen) tot je de gewenste consistentie hebt bereikt. Hoewel ze van oudsher handmatig en zeer bewerkelijk zijn, kun je ze al elektrisch vinden.
 • Traditionele ijsmachines: waarbij het ijs op het hoorntje valt. Ze zijn zeer goedkoop en hebben een ingebouwde vriezer waarmee je zonder te wachten een ijsje kunt pakken.
 • IJsmachines met een vriesbak: zoals hun naam al aangeeft, hebben deze ijsmachines een bak die vooraf moet worden ingevroren en een mengmachine waarin het ijs wordt gemaakt.
 • IJsmachines met geïntegreerde vriezer: iets completer dan de vorige, omdat de vriezer is geïntegreerd in de koelkast zelf. Hierdoor worden de ingrediënten bij het bevriezen gemengd en ontstaat het ijs.

Naast deze classificatie, die voornamelijk gebaseerd is op de werking van de machine, zijn er ook nog draagbare ijsmachines. Deze zijn zeer goedkoop en compact, ideaal om overal mee naartoe te nemen en te genieten van een lekker zelfgemaakt ijsje wanneer je er zin in hebt.

Hoe werkt een ijsmachine?

Hoewel je misschien denkt dat ijsmachines ingewikkeld in het gebruik zijn, is niets minder waar. De werking is zeer eenvoudig, zelfs die van de meest geavanceerde modellen. In feite functioneren ze met vier eenvoudige stappen:

 • De ijsmachine (of de externe container) moet worden gekoeld tot de optimale temperatuur voor de bereiding van het ijs.
 • De ingrediënten worden toegevoegd afhankelijk van de smaak die je aan het ijs wilt geven.
 • De bladen van de ijsmachine mengen alle ingrediënten en creëren de beweging om consistentie te geven aan het mengsel. Normaal gesproken duurt het niet langer dan een uur.
 • Je kunt het ijs direct eten, of het nog langer laten afkoelen voor een betere integratie van de ingrediënten.

Zie je hoe makkelijk het is? De verleiding om er een te kopen wordt steeds groter, nietwaar? Maar dat is niet onze schuld, je begrijpt nu waarom ze zo trendy zijn!

IJsbereiding met verschillende gereedschappen, ingrediënten en machines

Vergeet niet dat de ijsmachine (of de externe container) moet worden gekoeld tot de optimale temperatuur voor de bereiding van het ijs.
(Bron: Zocchi: 32456638/ 123rf.com)

Welke accessoires heb ik nodig voor de ijsmachine?

Om zelfgemaakt ijs te kunnen maken zijn er drie belangrijke factoren die een rol spelen: een goede ijsmachine, kwaliteitsingrediënten en de accessoires die het werk makkelijker maken. Deze laatste zijn soms bij de ijsmachine inbegrepen. Maar soms moet je ze er apart bij kopen. De belangrijkste zijn:

 • Container: hierin doe je het mengsel waar het ijs van gemaakt wordt. Bij de machine is er altijd één inbegrepen, maar je kunt er meer kopen om een grotere hoeveelheid tegelijk te maken.
 • Schepje: essentieel voor een hygiënische behandeling van het mengsel. Het is beter om ze van kwaliteitsmaterialen te kopen, zoals siliconen.
 • Deksel: fundamenteel tijdens het proces van het maken van het ijs. Hierbij zijn twee aspecten belangrijk: dat ze transparant zijn (zodat je kunt zien wat er in de machine gebeurt) en dat ze kunnen worden verwijderd (zodat je, indien nodig, tijdens het proces ingrediënten kunt toevoegen).
 • Timer: om het ijs op het juiste moment eruit te halen en te genieten van kwaliteitsresultaten.
 • Receptenboek: voor het geval dat je extra inspiratie nodig hebt voor je ijsjes.

Zijn er nog trucjes om het beste resultaat uit mijn ijsmachine te halen?

Naast het zorgvuldig opvolgen van de gebruiks- en bereidingsinstructies van het ijs dat door de fabrikant wordt voorgesteld, zijn er nog enkele extra trucs of tips waarmee je rekening kunt houden om het meeste uit je ijsmachine te halen. Dit zijn er een aantal:

 • Het is essentieel dat het vat waarin het ijs wordt gemaakt volledig koud is. Als het niet in de machine is geïntegreerd, vergeet dan niet dit aspect te controleren voordat je begint.
 • Het is ook belangrijk dat de ingrediënten koud zijn ( rond de 3 of 4 ºC) zodat de consistentie van het ijs het beste wordt.
 • Vergeet de suiker niet. Hoewel je zeer gezonde ijsrecepten maakt, helpt suiker ook bij het creëren van textuur en het geven van een betere smaak. Maak je geen zorgen, je zelfgemaakte ijs zal altijd gezonder zijn dan de industriële.
 • Als het ijs eenmaal klaar is, is het raadzaam om geduld te hebben en het een nachtje te laten koelen om het eindresultaat te verbeteren. Hoewel je geduld ervoor op de proef gesteld wordt, is deze rust cruciaal voor een goede integratie van de smaken en een betere textuur.

ijsmachine tool

De hygiëne is essentieel, vooral bij apparaten waarin je voedsel gaan bereiden, zoals bij ijsmachines het geval is.
(Bron: Khasawong: 15835870/ 123rf.com)

Hoe en wanneer moet een ijsmachine worden gereinigd?

De hygiëne is essentieel, vooral bij apparaten waarin je voedsel gaat bereiden, zoals bij ijsmachines het geval is. Het is zeer belangrijk dat je na elk gebruik elk onderdeel van de machine correct reinigt. Op deze manier is je machine klaar voor het volgende gebruik. Je kunt het in een paar eenvoudige stappen doen:

 • Demonteer de machine en haal de onderdelen uit elkaar.
 • Verwijder eventuele ijs- of voedselresten met water.
 • Gebruik geschikte vaatwasmiddelen die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
 • Reinig alle onderdelen en spoel ze grondig na.
 • Droog de machine af met een doek voordat je hem weer in elkaar zet.

Kun je frozen yoghurt maken met een ijsmachine?

Je hoopt waarschijnlijk van wel, of niet? Nou, je hebt gelijk. Met een ijsmachine kan je ook frozen yoghurt maken! Evenals sorbetijs en slushies, als je wilt. Maar let op, niet alle modellen hebben deze eigenschap. Dus, als het een must is voor je, let hier dan op voordat je een bepaald model kiest.

Als je er thuis al een hebt die niet over deze functie beschikt, (bijvoorbeeld die met een kom voor de diepvries), dan kun je voor frozen yoghurt beter meer melk aan het mengsel toevoegen en het minder lang laten bevriezen. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig zeer complete en betaalbare machines.

nice-info.beVoedingsinformatiecentrum
“Yoghurt vormt de basis van een ijskoude yoghurt, yoghurtijs of ‘frozen yogurt’. Verder kunnen heel wat ingrediënten worden toegevoegd om eindeloos te variëren in smaak. Het is een gezond alternatief voor roomijs op voorwaarde dat er geen suiker- en vetrijke ingrediënten aan worden toegevoegd.”

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Maak je geen zorgen, we zijn bijna aan het eind van onze shopgids voordat je die ijsmachine kunt kopen die je zo graag wilt hebben. Het is een goed idee om deze laatste tips te lezen voordat je je aankoop doet, omdat ze de aspecten bevatten waar je op moet letten om de ijsmachine te kiezen die het beste bij je past.

Gebruik en type

Het eerste waar je aan moet denken bij het kiezen van je ideale ijsmachine is hoe je deze gaat gebruiken. Met gebruik bedoelen we zowel de frequentie als de hoeveelheid ijs die je bij elke gelegenheid wilt bereiden. Afhankelijk van deze twee factoren moet je de meest geschikte machine kiezen.

Als je de machine af en toe gaat gebruiken, is het niet de moeite waard om er veel geld aan uit te geven, dus een eenvoudig model is al voldoende. Als je het apparaat echter heel vaak en voor veel mensen gaat gebruiken, is het het beste om te investeren in een machine die snel werkt, veel capaciteit heeft en lang meegaat.

Bovenaanzicht van zelfgemaakt vanille-ijs met chocoladesaus

Het is essentieel dat het vat waarin het ijs wordt gemaakt volledig koud is.
(Bron: Stylephotographs: 82332693/ 123rf.com)

Materiaal

Het materiaal van de machine is ook een fundamenteel aspect dat je moet evalueren voordat je een beslissing neemt over een bepaald apparaat. In dit verband is het om twee redenen belangrijk dat je nadenkt over de kwaliteit van de materialen.

Aan de ene kant is het essentieel dat deze niet giftig of schadelijk zijn, omdat het apparaat in contact komt met levensmiddelen.

Aan de andere kant heeft de kwaliteit van de materialen waarvan de ijsmachine is gemaakt een grote invloed op de duurzaamheid ervan. Vermijd daarom plastic ijsmachines, want die zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk stukgaan. Het meest aan te bevelen materiaal is aluminium, omdat het een materiaal is dat de kou vasthoudt en beter bestand is dan kunststof.

Onderhoud en reiniging

Bij een product waarin je voedsel gaat introduceren of bereiden, zoals bij ijsmachines, moet je rekening houden met het onderhoud en de reiniging. Hoewel de meeste ijsmachines meestal zijn uitgerust met verwijderbare accessoires om de reiniging te vergemakkelijken, is dit niet altijd het geval.

Daarom is het essentieel dat je let op de reinigings- en onderhoudsinstructies die de fabrikant van elk model aanbeveelt, zodat je de eenvoudigste kunt kiezen. Hoe makkelijker het is om de ijsmachine schoon te maken, hoe minder werk, hoe beter het resultaat en hoe beter het voor je gezondheid is.

Zelfgemaakt chocoladeroomijs in ijsblokjesmachine

Bij het maken van zelfgemaakt ijs spelen drie factoren een rol: een goede ijsmachine, kwaliteitsingrediënten en de accessoires die het werk makkelijker maken.
(Bron: Stylephotographs: 124335091/ 123rf.com)

Capaciteit en afmetingen

Natuurlijk moet je, in nauwe samenhang met het gebruikscriterium, ook nadenken over de capaciteit en de afmetingen van de ijsmachine die je gaat kopen. Als je de machine veel gaat gebruiken, is het ideaal dat hij niet te veel ruimte inneemt in de keuken en als je hem juist niet zo veel gaat gebruiken, dan is het ook belangrijk dat hij compact is, zodat je hem makkelijk kunt opbergen.

Wat de capaciteit betreft, zal je de machine moeten kiezen afhankelijk van de hoeveelheid ijs die je per keer wilt maken. Fabrikanten vermelden meestal het gemiddelde aantal porties dat tegelijkertijd met de machine kan worden bereid, dus let hier ook op.

Accessoires

Ten slotte kunnen we de accessoires niet vergeten. In de shopgids hebben we het al uitvoerig gehad over de belangrijkste accessoires of aanvullingen die nuttig (of zelfs onmisbaar) kunnen zijn om de ijsmachine te gebruiken en er het beste uit te halen:

 • Container
 • Schepje
 • Deksel
 • Timer
 • Receptenboek

Je kunt het beste een ijsmachine zoeken waarbij ze allemaal al inbegrepen zijn. Als dit niet het geval is, moet je ervoor zorgen dat het model dat je kiest het gebruik van universele accessoires mogelijk maakt die je apart moet kopen.

Samenvatting

Een ijsmachine in huis hebben is een droom die uitkomt. Vanaf nu is het mogelijk om op een gezonde manier te genieten van een heerlijk ijsje. Dankzij deze ijsmachines kun je zelf ijs maken met volledig natuurlijke ingrediënten en van uitzonderlijke kwaliteit.

Het is echter essentieel dat je rekening houdt met bepaalde aankoopcriteria om het model te kiezen dat het best bij je behoeften past. Vergeet niet de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te bekijken, en geniet ervan! Dankzij dit innovatieve apparaat zal je vast en zeker fijne momenten met je gezin of huisgenoten beleven!

Vond je onze shopgids over ijsmachines interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Veselova: 78427300/ 123rf.com)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies