Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

34Onderzochte producten

78Bestede uren

19Beoordeelde onderzoeken

161Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote waterdichtingssproeitest 2021. Hier stellen we alle waterdicht makende sprays voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste waterdichtingsspray voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een waterdichtingsspray koopt.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een impregneerspray beschermt je schoenen, kleren en meubels tegen vocht en vuil. Op deze manier kun je de levensduur van je materialen verlengen. Met gekleurde impregneersprays kun je tegelijk ook de kleur van het materiaal behouden.
 • Er zijn twee soorten waterdicht makende sprays op de markt. Dit zijn de transparante waterdichtingssprays en de gekleurde waterdichtingssprays. Beide soorten zijn er in verschillende prijsklassen.
 • Het is belangrijk de productinformatie en de gebruiksaanwijzing zorgvuldig te lezen voor je een impregneerspray gebruikt, zodat je van de optimale werkzaamheid profiteert en geen last krijgt van bijwerkingen.

Impregneerspray: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een impregneerspray koopt

Voor wie is een impregneerspray geschikt?

Een waterafstotende spray is over het algemeen geschikt voor mensen die hun schoenen duurzamer willen maken. Behalve schoenen kun je ook andere kleding, zoals jassen en tassen, en meubels beschermen tegen waterdruppels en vuildeeltjes.

Waterafstotende sprays beschermen je schoenen tegen water en vuil (Image source: Unsplash.com / Josh Calabrese)

Als je vaak buiten bent of als er veel regen valt en in je omgeving, dan kan een waterdichtingsspray een perfecte oplossing voor je zijn. Het kan je schoenen en kleding duurzamer maken. Bovendien zijn waterafstotende sprays ook handig voor mensen die van buitenactiviteiten houden (zoals wandelen en kamperen), want je kunt er ook je tent, wandelschoenen en rugzak mee beschermen tegen waterdruppels en vuil. Ouders kunnen ook waterdicht makende spray gebruiken op de kinderwagens en schoenen van hun kinderen.

Op welke materialen kan ik impregneerspray gebruiken?

De materialen die met een impregneerspray beschermd kunnen worden, hangen af van elke impregneerspray. Daarom is het nuttig dat je de productbeschrijvingen van de waterdicht makende spray goed leest voor je ze koopt. Maar algemene waterdicht makende sprays beschermen materialen zoals:

 • Leer (glad leer, suède, kunstleer)
 • Textiel
 • Hout
 • Metaal
 • Plastic
 • Boten bouwen

Hoeveel kost een impregneerspray?

Er is een groot prijsverschil tussen de verschillende waterdichtingssprays, afhankelijk van de kwaliteit en het materiaal. De goedkoopste prijs is vanaf 5 euro, maar de meeste waterdicht makende sprays die je op de markt vindt kosten gemiddeld van 10 tot 20 euro.

Type Prijsklasse
Transparante waterafstotende spray ca. 6-40 €
Gekleurde waterafstotende spray ca. 7-16 €

Welke alternatieven zijn er voor impregneerspray?

Behalve waterdicht makende spray zijn er ook allerlei andere verzorgingsproducten voor je schoenen en kleren – bv. impregnerende was. Andere alternatieven zijn:

Type Beschrijving
Spuitschuim Net als een waterdichtingsspray biedt een spuitschuim ook bescherming tegen vocht. Je hebt echter een doek of een spons nodig om het sprayschuim op het textiel aan te brengen of te wrijven. Bovendien is de droogtijd van een sprayschuim langer dan die van een waterdichtingsspray.
Ledervet Als je je bezighoudt met lederen materialen, is ledervet ook een goede optie. Leervet heeft niet alleen een waterafstotende werking, maar verzorgt ook de oppervlakken van je leren voorwerpen.
Wash-Ins (waterdicht makend wasmiddel) “Wash-Ins” is ook een praktisch onderhoudsmiddel dat aan de wasmachine wordt toegevoegd en het textiel in de trommel waterdicht maakt. Veel mensen vinden deze methode heel gemakkelijk, omdat er maar één gewone wascyclus voor nodig is.
Wassen en crèmes Wassen en crèmes zijn soorten combinatieproducten. Je kunt ze niet alleen gebruiken om je schoenen waterdicht te maken, maar ook om de kleur op te frissen en het materiaal langer te bewaren.

Besluit: Welke soorten impregneersprays zijn er en welke is geschikt voor jou?

Waterdicht makende sprays kunnen in twee hoofdcategorieën verdeeld worden:

 • transparante impregneerspray
 • gekleurde impregnatiespray

Voordat je een waterdichtingsspray koopt, moet je nagaan waarvoor je de waterdichtingsspray nodig hebt en op welk materiaal je hem wilt gebruiken.

Wat zijn de eigenschappen van een transparante impregneerspray en wat zijn de voor- en nadelen?

Transparante waterafstotende sprays zijn vooral goed als je geen vlekken wilt.

Wil je dat je schoenen en kleren er hetzelfde uitzien als voorheen? Dan is de transparante waterdichtingsspray iets voor jou.

Voordelen
 • Geen sporen
 • Bescherming tegen vocht en vuildeeltjes
Nadelen
 • In sommige gevallen blijven er witte vlekken achter
 • Geen kleurverzorging

Wat zijn de kenmerken van een gekleurde impregneerspray en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Heb je gekleurde leren schoenen en wil je de kleur van je schoenen opfrissen, dan is de gekleurde waterafstotende spray iets voor jou.

Het is echter belangrijk dat je een geschikte kleur vindt. Als je geen geschikte kleur kunt vinden, kun je ook een lichtere tint gebruiken.

Voordelen
 • Kleurverzorging
 • bescherming tegen vocht en vuildeeltjes
Nadelen
 • Moeilijkheid om een kleur te vinden
 • Vuilheid bij het aanbrengen

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om impregneersprays te vergelijken en te evalueren

In dit deel laten we je zien welke factoren je kunt gebruiken om te kiezen tussen de vele mogelijke waterdichtingssprays. De volgende aspecten zullen je helpen een keuze te maken uit de veelheid van waterdichtingssprays:

 • Kleur
 • Geschikt voor textiel
 • Geschiktheid voor leer
 • Waterdicht maken
 • Vuilafstotendheid

In de volgende paragrafen leggen we uit wat in elk aspect belangrijk is.

Kleur

Zoals reeds gezegd is de kleur van de waterdichtingsspray een belangrijk beslissingscriterium. Voordat je een gekleurde waterdichtingsspray koopt, is het belangrijk dat je de juiste kleur vindt. Je moet altijd proberen de kleur te kiezen die honderd procent overeenkomt met de kleur van het materiaal.

Met gekleurde waterdichtmakende sprays kun je ook de kleur van je schoenen verzorgen (Image source: Unsplash.com / Martin Adams)

Als je geen kleur kunt vinden die precies bij de kleur van je schoenen past, kies dan de eerstvolgende lichtere tint. Een lichtere tint heeft een zwakkere kleurkracht vergeleken met de donkere tint. Daardoor zullen je schoenen niet zo sterk gekleurd zijn.

Geschikt voor textiel

Als je je kleding, zoals jassen en rugzakken, waterdicht wilt maken, moet je ook nagaan of een waterafstotende spray geschikt is voor textiel voordat je hem koopt.

Sommige waterdichtingssprays zijn alleen geschikt voor specifieke materialen. Daarom is het belangrijk de productinformatie te lezen alvorens te kopen.

Geschiktheid voor leer

Omdat leer een heel kwetsbaar materiaal is, is het ook belangrijk dat je verzorgingsproducten kiest die geschikt zijn voor leer. Zo voorkom je schade door water en vuil en verleng je de levensduur van je schoenen en kleren.

Waterdicht maken

De meeste waterdicht makende sprays bieden bescherming tegen vocht. Maar voordat je een waterdichtingsspray koopt, moet je wel weten hoe waterdicht hij is. Dit is vooral belangrijk als je je schoenen en kleren vaak in een natte omgeving gebruikt. Omdat elke waterdichtingsspray anders is, is ook de waterdichtheid verschillend. Daarom is het nuttig om de recensies en ervaringen van andere kopers te bekijken.

Vuilafstotend

Behalve de bovengenoemde punten moet je ook nagaan of het product vuilafstotend is, voordat je een impregneerspray koopt. Hoe vuilafstotender het product is, hoe duurzamer je schoenen zullen zijn.

Wetenswaardigheden over waterdicht makende sprays

Hoe gebruik ik een impregneerspray op de juiste manier?

Het aanbrengen van een waterdichtingsspray is eigenlijk niet moeilijk. Volg wel de onderstaande aanwijzingen, want een verkeerde techniek kan niet alleen de levensduur van je schoenen en kleren aantasten, maar ook gevaarlijk zijn voor je lichaam.

Voor schoenen die lang meegaan, is het belangrijk met de juiste verzorgingsproducten en -methoden te werken (Image source: Pixabay.com / Andreas Lischka)

In dit voorbeeld laten we je zien hoe je je schoenen volledig waterdicht maakt. Natuurlijk kun je de volgende techniek ook toepassen op andere materialen, zoals jassen, rugzakken en tenten.

 1. Eerst en vooral is het belangrijk dat je schoenen schoon zijn voor je aan het hele proces begint. Je kunt een droge doek en een borstel gebruiken om vuil en stof van je schoenen te verwijderen. Als je wilt, kun je ook professionele schoonmaakmiddelen met warm water gebruiken.
 2. Laat je schoenen daarna helemaal drogen.
 3. Bij dit onderdeel is het belangrijk dat je de resterende stappen begint in een goed geventileerde kamer, of zelfs buiten, zodat je de verontreinigende stoffen niet inademt.
 4. Voordat je met het impregneren begint, moet je ook de vloer beschermen. Omdat je met een spray werkt, kun je niet nauwkeurig werken. Daarom moet je je omgeving beveiligen en bij voorkeur op een overdekte plaats werken.
 5. Impregneer je schoenen met een afstand van ongeveer 30 centimeter. Begin met dunne laagjes en herhaal het proces 2 tot 3 keer. Zorg ervoor dat je niet alleen het oppervlak waterdicht maakt, maar ook de spleten, veters en naden.
 6. Laat de schoenen ten slotte drogen. Voor een maximale werkzaamheid laat je het afdichtmiddel tot 24 uur zitten.

Om je een beter idee te geven van het hele proces, hebben we een geschikte video uitgezocht met instructies voor het impregneren van schoenen en kleding.

Hoe verwijder ik vlekken van impregneerspray?

Soms kan het gebeuren dat er door het impregneren witte vlekken achterblijven. Er zijn verschillende factoren die deze vlekken kunnen veroorzaken. Het kan zijn dat de impregnatiespray niet geschikt is voor het materiaal waarop je de impregnatiespray hebt gebruikt.

Daarom is het belangrijk de productinformatie zorgvuldig te lezen. Het is ook mogelijk dat je de waterdichtingsspray te dicht hebt gespoten, zodat de deeltjes van het product niet gelijkmatig verdeeld zijn.

Een andere mogelijkheid is dat de waterdichtingsspray oud geworden is, in welk geval je een nieuwe moet kopen. Volgens ons onderzoek hebben we verschillende manieren gevonden om vlekken te verwijderen bij het aanbrengen van waterdicht makende sprays.

 • Spuit dezelfde waterdicht makende spray in een emmer. Verdun de oplossing met een beetje warm water. Laat je schoenen 1 tot 2 uur in de emmer weken. Spoel daarna met water.
 • Poets de vlekken op het materiaal weg met een zachte borstel of doek.
 • Maak het materiaal schoon met afwasmiddel en warm water en wrijf het daarna in met doekjes babyolie.

Wat zijn de neveneffecten van impregneerspray?

Zolang je de waterdichtingsspray correct gebruikt en alle gebruiksaanwijzingen volgt, hoef je je niet echt zorgen te maken over de bijwerkingen van waterdichtingsspray. Maar als je de nanodeeltjes ingeademd hebt, is dat heel gevaarlijk voor je longen. Waterdicht makende sprays bevatten veel giftige stoffen, zoals PFC’s(perfluor- en polyfluorchemicaliën), siliconenoliën, pesticiden, insecticiden, en nog veel meer.

Deze stoffen kunnen tot veel ziekten leiden, zoals tumoren, onvruchtbaarheid en kanker. Bovendien kunnen daardoor bij sommige mensen ook allergische reacties optreden. Als alternatief zijn er tegenwoordig veel impregneersprays zonder gevaarlijke nanodeeltjes op de markt.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies