Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Een klaptafel is een praktisch alternatief voor een gewone tafel. Of je nu plaatsgebrek hebt of hem in de kast wilt opbergen als hij niet in gebruik is, een klaptafel is de oplossing. Hij kan handige functies hebben waarmee je hem voor veel verschillende gelegenheden kunt gebruiken.

Er zijn verschillende versies, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze kunnen plaatsbesparend opgeborgen worden. Met deze klaptafel test 2022 willen we je helpen het perfecte product voor je te vinden. We hebben verschillende versies vergeleken en de voordelen en nadelen voor je op een rijtje gezet. Dit moet het je gemakkelijker maken de producten te vergelijken en een aankoopbeslissing te nemen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een klaptafel is een praktisch alternatief voor een gewone tafel. Hij is gemakkelijker op te bergen, neemt heel weinig ruimte in en is gemakkelijker te vervoeren.
 • Er zijn verschillende versies. Een gewone vrijstaande klaptafel kan multifunctioneel gebruikt worden. Er zijn ook klaptafels die aan de muur bevestigd kunnen worden en modellen die je aan de borstwering van het balkon kunt bevestigen.
 • Let er bij het kopen op dat de vorm, afmetingen, materiaal en eigenschappen van de klaptafel geschikt zijn voor je gebruiksgebied. Vraag ook naar de weerbestendigheid van je favoriet.

Inklapbare Tafel: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor inklapbare tafels

In dit deel leggen we de koop- en beoordelingscriteria voor klaptafels uit. We laten je zien hoe ze je kunnen helpen het juiste model voor je te vinden. De criteria die je kunt gebruiken om klaptafels te vergelijken zijn o.a.:

In de volgende paragrafen leggen we uit wat belangrijk is in de afzonderlijke criteria en waar je op moet letten bij je aankoopbeslissing.

Vorm & grootte

Klaptafels zijn er in veel verschillende vormen en maten. Het is belangrijk dat je eerst nadenkt over de vorm die je je tafel wilt geven. Hier moet je ook bedenken wat je van plan bent met je tafel te doen.

Als het alleen een bijzettafeltje is voor glazen en drankjes, dan is een klein, rond of vierkant tafeltje geschikt. Maar als je er met veel mensen aan wilt zitten, dan is een langere, rechthoekige of ovale tafel meer de moeite waard. Er zijn ook uitschuifbare modellen. Zo kun je de afmetingen van je klaptafel naar believen veranderen.

Veel klaptafels zijn uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar.

Als je eenmaal een vorm gekozen hebt, kun je kiezen uit veel verschillende maten. Er zijn verschillende klaptafel modellen in verschillende maten. Je kunt meestal eerst een model kiezen en dan tussen verschillende maten kiezen. Ook de hoogte is belangrijk bij het kiezen van je perfecte klaptafel. Er zijn verschillende modellen met verschillende hoogtes.

Sommige klaptafels zijn ook in hoogte verstelbaar. Je kunt dan zelf de hoogte van je tafel instellen of kiezen uit verschillende hoogtes. Let er bij het kopen op dat je tafel in hoogte verstelbaar is. Ook het gewicht speelt een rol. Als je je klaptafel bijvoorbeeld met een handvat wilt dragen, is het belangrijk dat hij niet te veel weegt. Informeer bij aankoop ook naar het gewicht van je tafel.

Materiaal

Klaptafels kunnen van veel verschillende materialen gemaakt worden. In het volgende willen we je graag uitleggen wat belangrijk is aan de materialen en welk materiaal het meest geschikt is voor welk toepassingsgebied. Een klaptafel is meestal gemaakt van een van de volgende materialen:

 • Metaal
 • Hout
 • Plastic
 • Rotan

Metalen tafels zijn meestal gemaakt van verchroomd en gegalvaniseerd staal of aluminium. Houten tafels zijn meestal gemaakt van acacia, bamboe, eucalyptus, grenen of teak. Klaptafels bestaan vaak uit een combinatie van twee materialen. Bijvoorbeeld hout en metaal.

Zeer hoogwaardige klaptafels kunnen echter ook helemaal van massief hout gemaakt zijn. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat je klaptafel weerbestendig is. Als je hem in de tuin, op het terras of balkon wilt gebruiken, moet hij weerbestendig en waterafstotend zijn. Let er bij het kopen op dat je lieveling geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Toepassingsgebied

Als je een klaptafel kiest, let er dan op dat hij geschikt is voor je gebruiksgebied. Als je hem buiten wilt gebruiken, moet hij weerbestendig zijn. Of als je met veel mensen wilt zitten en eten, moet het robuust en stabiel zijn.

Bedenk vóór je koopt waar je je klaptafel voor wilt gebruiken. Let bij het kopen op de eigenschappen die het moet hebben voor het gebruiksgebied. Je kunt advies inwinnen bij een speciaalzaak of de productbeschrijvingen online lezen.

Niet elk materiaal is weerbestendig. Let er bij de aanschaf op dat je klaptafel ook geschikt is voor gebruik buitenshuis.

Als je je tafel nodig hebt voor op reis en hem in de auto wilt vervoeren, moet je ook letten op de afmetingen van de tafel. Sommige klaptafels zijn in opgevouwen toestand nog vrij groot. Uitschuifbare tafels of klaptafels die in opgevouwen toestand bijzonder kleine afmetingen hebben, zijn bijzonder geschikt om in de auto te vervoeren.

Ook als je je klaptafel op het terras of balkon wilt gebruiken, moet hij tot op zekere hoogte weerbestendig zijn. Hoewel hij niet zo aan milieu-invloeden wordt blootgesteld als een tuintafel, is het toch mogelijk dat hij door het weer wordt beschadigd.

Kenmerken

Een klaptafel kan veel verschillende eigenschappen hebben. Alvorens te kopen moet je nadenken over welke eigenschappen je klaptafel moet hebben. Als je hem binnenshuis wilt gebruiken, zijn lades een handige extra om extra bergruimte te creëren. Een andere handige eigenschap is een draaggreep. Als je je klaptafel wilt vervoeren, is het handig hem zo klein mogelijk op te vouwen, maar een draaggreep zou het nog gemakkelijker maken hem te vervoeren.

Zo kun je je tafel als een koffer dragen. Zulke klaptafels worden ook wel koffertafels genoemd. Je moet er ook op letten dat je klaptafel uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar is. Veel klaptafels kunnen alleen opgevouwen en neergezet worden. Maar als je een model hebt dat je kunt uitschuiven of in hoogte kunt verstellen, biedt dat vele mogelijkheden.

Ga, voor je een klaptafel kiest, na welke eigenschappen hij heeft. Op deze manier kun je je tafel misschien voor meer dan één doel gebruiken.

Er zijn ook multifunctionele klaptafels. Je kunt ze zowel buitenshuis als binnenshuis gebruiken en ze zijn meestal uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar. Je kunt ze bijvoorbeeld binnenshuis gebruiken als eettafel of op een tuinfeest als buffettafel of om beepong te spelen.

Opbergmogelijkheden & Stabiliteit

Een ander belangrijk punt is de opbergbaarheid. Als je je klaptafel mee wilt nemen in de auto of caravan als je onderweg bent, moet je ervoor zorgen dat hij opgeborgen kan worden. Er zijn modellen die extra klein op te vouwen zijn, zodat je ze gemakkelijk in elke auto kunt opbergen. Deze klaptafels worden ook wel koffertafels genoemd. Informeer bij aankoop naar de afmetingen van de tafel als hij opgevouwen is.

Het is belangrijk dat u aandacht besteedt aan de stabiliteit van uw klaptafel
Klaptafels zijn meestal instabieler dan gewone tafels en hebben een lager draagvermogen. Een klaptafel die in de tuin gebruikt wordt kan instabiel zijn door oneffen terrein. Dit zou gecompenseerd kunnen worden door in hoogte verstelbare poten.

Klaptafels die je aan de muur monteert of aan de borstwering van het balkon bevestigt, zijn door de bevestiging meestal erg stabiel. Deze tafels hebben echter ook een lager draagvermogen. Let bij het kopen op het maximale gewicht dat de klaptafel kan dragen.

Besluit: Welke soorten inklapbare tafels zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een klaptafel wilt kopen, moet je op de hoogte zijn van deze verschillende productvarianten.

Type Voordelen Nadelen
Vrijstaande klaptafel Kan universeel gebruikt worden Kan instabiel zijn
Klaptafel aan de wand Stabiel door wandbevestiging Plaatsgebonden
Klapbare balkontafel Gemakkelijk aan de balustrade te bevestigen Vaak slechts plaats voor enkele personen

Alle productvarianten hebben hun voor- en nadelen. Elk model klaptafel heeft andere eigenschappen en past door zijn vorm en afmetingen in een ander toepassingsgebied. Afhankelijk van wat je met je klaptafel wilt doen en welk materiaal je verkiest, zal een ander model bij je passen.

Staande klaptafel

Vrijstaande klaptafel

Zo’n klaptafel kan heel gemakkelijk opgezet worden. Het staat dan vrij in de ruimte en zijn positie kan op elk moment veranderd worden. Meestal is geen montage nodig. Je kunt deze klaptafel op veel manieren gebruiken. Als eettafel in huis, als buffettafel op een tuinfeest of als bierpongtafel, er zijn vele toepassingsgebieden. Bovendien zijn ze verkrijgbaar in bijna alle vormen en gemaakt van alle materialen.

Maar je moet er wel voor zorgen dat het materiaal van je klaptafel ook geschikt is voor de plaats van gebruik. Er zijn modellen die weerbestendig zijn en dus zonder problemen in de tuin of op het terras gebruikt kunnen worden. Een vrijstaande klaptafel is vaak uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar. Dit betekent dat je hem gemakkelijk kunt veranderen voor allerlei gelegenheden.

Als je bezoek hebt, kun je het uitbreiden om nog een paar mensen te herbergen. Hij is gemakkelijk te vervoeren en veel modellen hebben een draagbeugel. Er zijn echter ook een paar nadelen. Vrijstaande klaptafels zijn minder stabiel dan gewone tafels. De uitschuiffunctie kan de tafel minder stabiel maken. Ze hebben ook een lager draagvermogen dan andere tafels. Meestal wordt een maximaal draagvermogen aangegeven.

Voordelen
 • Weinig plaats nodig
 • Ongecompliceerde montage
 • Gemakkelijk op elk moment te vervoeren
 • Universeel toepasbaar
 • Vaak uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar
Nadelen
 • Gedeeltelijk onstabiel
 • Lager laadvermogen
 • Vaak minder beenruimte
Klaptafel voor wandmontage

Opklapbare wandtafel

Een opklapbare wandtafel wordt op een stabiele wand gemonteerd. Je kunt hem dan aan de muur op en neer klappen zoals je wilt. Het grootste voordeel van dit type klaptafel is dat je hem eenvoudig op de muur kunt neerklappen als je hem niet nodig hebt. Zo neemt het bijna geen ruimte in. Klaptafels aan de muur zijn ook heel stabiel. Omdat ze stevig aan de muur bevestigd zijn, winnen ze aan stabiliteit en zijn ze dus stabieler dan vrijstaande klaptafels.

Deze modellen hebben echter ook een maximale belasting die lager is dan die van gewone tafels. Als de klaptafel eenmaal aan de muur bevestigd is, is hij heel gemakkelijk en ongecompliceerd te gebruiken. Je kunt hem op elk moment opzetten en afbreken en hoeft je geen zorgen te maken over waar je hem moet opbergen. Maar ook hier zijn er nadelen aan verbonden. Een aan de muur bevestigde klaptafel is op zijn plaats bevestigd.

Je kunt hem niet op elk moment verplaatsen, wat altijd ingewikkelde montage vereist. Bovendien heb je een stabiele wand nodig om zo’n klaptafel überhaupt te kunnen gebruiken. Een ander nadeel is dat de meeste van deze modellen niet uittrekbaar of in hoogte verstelbaar zijn. Afhankelijk van de grootte bieden ze plaats aan meerdere personen. Eén kant van de tafel is echter altijd bezet door de muur.

Voordelen
 • Stabiel door wandbevestiging
 • Ruimtebesparend
 • Ongecompliceerd gebruik
Nadelen
 • Vaak niet in hoogte verstelbaar
 • Er moet een stabiele wand beschikbaar zijn plaatsgebonden
Inklapbare balkontafel

Opklapbare balkontafel

Je kunt een uitklapbare balkontafel direct aan de balkonreling bevestigen. Net als bij de aan de wand gemonteerde klaptafel is montage soms nodig. Er zijn echter ook modellen die je gewoon over de reling moet hangen. Natuurlijk kun je ook een gewone klaptafel op je balkon zetten, maar met een klaptafel die aan de reling bevestigd is, hoef je je geen zorgen te maken over waar je hem moet opbergen. Inklapbare balkontafels zijn ook heel plaatsbesparend en stabiel omdat ze aan de balkonreling bevestigd worden.

Maar ook hier is er een maximale belasting die lager is dan voor gewone tafels. Opklapbare balkontafels zijn weerbestendig en kunnen ook bij regen en storm buiten blijven staan. Als de inklapbare balkontafel eenmaal aan de reling bevestigd is, kun je hem op elk moment omhoog en omlaag klappen. Meestal is er echter maar plaats voor een paar mensen, want één kant van de tafel staat altijd op de reling. Bovendien is hij stationair en kan alleen aan een balkonreling bevestigd worden.

Voordelen
 • Hoge stabiliteit
 • Ruimtebesparend
 • Weerbestendig
 • Gemakkelijk in en uit te klappen
Nadelen
 • Vaak slechts plaats voor een paar mensen
 • Lager laadvermogen
 • Locatiegebonden

Gids: Veel gestelde vragen over inklapbare tafels in detail beantwoord

Wil je een klaptafel kopen? Dan heb je waarschijnlijk nog een paar vragen. In deze gids hebben we de belangrijkste en meest gestelde vragen voor je op een rijtje gezet en in detail beantwoord.

Wat zijn de voordelen van een inklapbare tafel?

Een klaptafel heeft veel voordelen boven een gewone tafel. Hij is veel gemakkelijker op te bergen, neemt heel weinig ruimte in en is gemakkelijker te vervoeren. Afhankelijk van het model kun je hem overal mee naartoe nemen en universeel gebruiken. Met vrijstaande klaptafels kun je de afmetingen en hoogte aanpassen.

Dit maakt ze geschikt voor bijna elke toepassing. Afhankelijk van de grootte bieden ze evenveel ruimte als een gewone tafel en zijn ze heel gemakkelijk op te zetten. Je kunt ze op elk moment gebruiken en ze dan gewoon in een hoekje opbergen.

Klapptisch-1

Een klaptafel is een praktisch alternatief voor een gewone tafel. Als je hem niet gebruikt, kun je hem gemakkelijk opbergen om ruimte te besparen.
(Image source: Emily / Unsplash)

Klaptafels die je aan de muur of balkonreling kunt bevestigen nemen nog minder ruimte in beslag. Je hoeft je niet eens zorgen te maken over opbergen, je klapt de tafel gewoon in. Bovendien zijn deze modellen nog stabieler dan vrijstaande klaptafels.

Voor wie is een inklapbare tafel geschikt?

Een klaptafel is over het algemeen geschikt voor iedereen. Als je een kleine flat hebt of gewoon te weinig ruimte voor je gasten, is een klaptafel heel praktisch. Hij kan te voorschijn gehaald worden als je bezoek hebt en dan weer opgeborgen worden in een hoek. Een klaptafel is ook heel geschikt voor kamperen. Hij neemt heel weinig plaats in en kan op elk moment worden opgevouwen en vervoerd. Of je nu in een camper of in de auto zit, je vindt altijd wel plaats voor een klaptafel.

Een klaptafel is een nuttig alternatief voor een gewone tafel. Als je hem niet gebruikt, kun je hem gemakkelijk opbergen om ruimte te besparen.

Als je een klein balkon hebt, is een uitklapbare balkontafel perfect. Je kunt hem aan de reling bevestigen en omhoog of omlaag klappen zoals je wilt. Dit bespaart je veel ruimte op je balkon, dat je voor andere dingen kunt gebruiken als je de tafel niet nodig hebt.

Klapptisch-2

Een klaptafel kan ook als bureau gebruikt worden. Er zijn veel gebruiksmogelijkheden voor klaptafels.
(Image source: Icons8 Team / Unsplash)

Klaptafels zijn ook ideaal voor in de tuin. Ze zijn gemaakt van weerbestendig materiaal, je kunt ze universeel gebruiken en op elk moment uit de schuur halen. Omdat ze zo weinig plaats innemen, is er nog genoeg ruimte voor andere dingen. Je kunt ze voor bijna alles gebruiken. Bijvoorbeeld als buffettafel op een tuinfeest of gewoon voor het ontbijt op het terras – er zijn nauwelijks grenzen.

Welke maat inklapbare tafel moet ik kopen?

Klaptafels zijn er in veel verschillende maten. Elke maat is geschikt voor een andere toepassing. Informeer bij het kopen naar de mogelijke maten van je favoriet, maar let ook op de stabiliteit. Grotere klaptafels kunnen instabieler zijn omdat ze meer gewicht moeten dragen.

De grootte van je klaptafel hangt af van waar je hem voor wilt gebruiken. Het is het beste uit te zoeken of je de afmetingen en hoogte van je tafel kunt veranderen, dan heb je veel gebruiksmogelijkheden.

Het hangt er ook van af hoeveel ruimte je in je flat of huis hebt. Klaptafels zijn ruimtebesparend, maar vrijstaande klaptafels hebben tenminste een plaats nodig om opgeborgen te worden.

Als je een klaptafel aan de muur wilt bevestigen, hangt de grootte van de tafel af van de afmetingen en stabiliteit van de muur. Hoe groter de tafel, hoe stabieler de wand moet zijn, want het gewicht neemt toe met de afmetingen.

Wat kost een inklapbare tafel?

De prijs van een klaptafel varieert naargelang het model. Er zijn veel verschillende versies. Modellen zijn van verschillende materialen gemaakt en hebben verschillende kenmerken. Afhankelijk van welke variant je verkiest, kan de prijs variëren van 20 tot meer dan 200 euro.

Type prijs
Vrijstaande klaptafel vanaf ca. 20 €
Wandklaptafel vanaf ca. 30 €
Inklapbare balkontafel vanaf ca. 40 €

Vrijstaande klaptafels zijn er al vanaf € 20. Zo’n klaptafel moet stabiel zijn en een groot draagvermogen hebben. Daarom is het de moeite waard iets meer te investeren. Let bij het kopen ook op de eigenschappen van de tafel. Bijvoorbeeld of hij uitschuifbaar en in hoogte verstelbaar is, of dat hij lades of een draaggreep heeft. De aan de wand gemonteerde klaptafel is maar iets duurder dan de vrijstaande klaptafel.

Omdat je deze tafel aan de muur moet bevestigen, horen daar een stevige muurbeugel en stevige schroeven bij. Ook hier moet je letten op de maximale belasting van de tafel en zo nodig een paar euro meer investeren. Een opklapbare balkontafel is iets duurder. Toch is het een heel nuttige aanschaf, vooral voor kleine balkons. Omdat je hem aan de borstwering van het balkon bevestigt, is het erg belangrijk dat de bevestiging stabiel is.

Klapptisch-3

Een klaptafel heeft vele gebruiksmogelijkheden. Je kunt het voor bijna elke gelegenheid gebruiken. (Beeldbron: Karolina Grabowska / Pixabay)

Wat zijn de alternatieven voor een inklapbare tafel?

Er zijn twee alternatieven voor een klaptafel. Of je gebruikt gewoon een gewone tafel of een stapeltafel. Zo’n tafel kan niet opgevouwen worden, maar je kunt gemakkelijk meerdere tafels op elkaar stapelen en zo ruimte besparen.

Alternatief Voordelen Nadelen
Conventionele tafel Stabiel en robuust Neemt veel plaats in
Stapeltafel Tafels kunnen op elkaar gestapeld worden Ruimtebesparend alleen met meerdere tafels

Een conventionele tafel heeft het voordeel dat hij heel stevig en stabiel is. Er zijn tafels in veel verschillende maten, vormen en kleuren en van bijna elk materiaal gemaakt. Jammer genoeg is het niet mogelijk ze op een plaatsbesparende manier op te bergen. Een gewone tafel is groot en log en zal altijd veel plaats innemen.

Stapeltafels zijn erg handig als je veel tafels nodig hebt. Je kunt ze allemaal apart gebruiken en ze dan op elkaar stapelen om ruimte te besparen. Deze optie werkt echter niet met slechts één tabel. Het zal nog steeds veel ruimte innemen.

Hoe werkt schoonmaken & onderhoud met een inklapbare tafel?

Afhankelijk van het materiaal waarvan je klaptafel gemaakt is, moet je hem anders schoonmaken en verzorgen. Elk materiaal vereist een andere aanpak.

Gebruik geen schoonmaakmiddelen met oplosmiddelen.

Als je tafel van hout is, mag je nooit chemische reinigingsmiddelen of oplosmiddelen gebruiken om hem schoon te maken. In plaats daarvan kun je beter een vochtige doek gebruiken om het schoon te maken. Je kunt een houtpoets gebruiken om de tafel te onderhouden. Het is ook belangrijk geen oplosmiddelen, alkalische of zure schoonmaakmiddelen te gebruiken op aluminium tafels. Je kunt een milde zeepoplossing gebruiken om je tafel schoon te maken.

Stoomreinigers zijn ook geschikt om de klaptafel schoon te houden. Besteed aandacht aan het materiaal van je klaptafel en welke reinigingsmiddelen geschikt zijn voor dit materiaal. Nuttige tips voor het schoonmaken en verzorgen van je model vind je in de bijgeleverde handleiding. Je kunt in gespecialiseerde winkels ook meer te weten komen over verschillende manieren om klaptafels schoon te maken en te verzorgen.

Foto bron: Schnepf/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies