instant camera
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

109Verzamelde opmerkingen

Het regent instant camera’s sinds het verschijnen van de eerste commerciële variant, genaamd 95 Land Camera, in 1948. Gedurende de zeven decennia die volgden, beleefde de instant camera goede en slechte tijden. Zelfs nu, na de opkomst van de digitale camera’s, blijft de instant camera immens populair in de fotografie.

De magie van het direct kunnen genieten van een tastbare foto na het schieten ervan, is onbetaalbaar. Het maakt het kiezen van de juiste instant camera er niet gemakkelijker op. Als je overweegt om er een aan te schaffen moet je aan een aantal dingen denken. Om het kiezen wat eenvoudiger te maken voor jou, hebben we deze gids samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Hybride instant camera’s zijn de laatste mode. Dit zijn camera’s waarbij je de foto kunt bewerken, alvorens je deze print. Veel fotografen geven echter toch de voorkeur aan het experiment met de analoge instant camera. Zij blijven kiezen voor klassieke modellen.
 • Fujifilm en Polaroid zijn zonder twijfel de belangrijkste fabrikanten van instant camera’s, maar ook Leica en Lomography streven naar marktleiderschap. Ook deze merken genieten wereldwijde populariteit.
 • Zoals met iedere fotocamera, kun je met een instant camera bijzondere momenten vastleggen, van reizen bijvoorbeeld. Verder zijn er vaak instant camera’s aanwezig op feesten en speciale evenementen. Ook zijn het ideale apparaten om kinderen mee te introduceren in de wereld van de fotografie.

Onze selectie: De beste instant camera op de markt

In het volgende onderdeel, presenteren we je een selectie van de vijf beste instant camera’s in de Nederlandse markt. Hierbij hebben we een divers aanbod nagestreefd. Je mag in elk geval uitgaan van een goede verhouding tussen prijs en kwaliteit, en erkende merken.

1e plaats: Fujifilm Instax Mini 9 instant camera

De instax mini 9 van Fujifilm biedt zoveel: stijlvolle kleuren, geweldige extra functies zoals de selfie spiegel en de selfie lens, evenals een handige polsband. En alles in een handig, knuffelbaar ontwerp, perfect voor je volgende instant safari’s.

Flits voor optimale verlichting. Alles perfect in beeld. Handmatige belichtingsinstelling, hiermee kun je jouw Instax mini 9 aanpassen aan de bestaande lichtomstandigheden en binnen en buiten echt goede resultaten behalen. De high-key opnamefunctie van uw Instax mini 9 geeft je zeer heldere en zachte achtergronden. Opnameteller, waarmee je altijd weet hoeveel foto’s je nog kunt maken. Het ontwerp van de draagriem zorgt ervoor dat je er op elke fotosafari geweldig uitziet.

2e plaats: Fujifilm Instax Wide 300

De Fujfilm Instax Wide 300 is een compacte instant camera waarmee je prachtige foto’s kan maken. Je kiest een onderwerp, drukt op de knop en er komt direct een foto uit de camera. Ideaal voor feestjes en verjaardagen. Voor extra stabiliteit is het mogelijk om de camera te plaatsen op een statief. De film die de Fujifilm Instax Wide gebruikt is twee keer zo groot als de Instax Mini. Daarnaast bevat de Fujifilm Instax Wide 300 een flitser zodat je ook bij weinig licht kan fotograferen.

3e plaats: Polaroid Snap Digitale instant camera

Klik, print en deel. De Polaroid Snap legt het plezier en de spontaniteit van de vorige Polaroid-camera vast in een eenvoudig, compact pakket. U hoeft er alleen maar op te klikken om levendige foto’s van hoge kwaliteit af te drukken die u kunt delen zonder computerverbinding. Van portretten tot selfies, deze krachtige 10 MP camera legt elk detail vast en print foto’s direct, zonder film en zonder toner. Met een microSD-kaart kunt u foto’s opslaan en later afdrukken.

De druktechnologie in deze instant camera vereist geen films, inkt, toner, cartridges of linten. De premium 2×3-papierafdrukken met zelfklevende achterkant zijn niet alleen kleurrijk, stralend en levensecht, maar ook waterafstotend, scheur bestendig, vlek bestendig en hebben een droog oppervlak. Het kleine en kleurrijke ontwerp is compact, super draagbaar en perfect voor iedereen die op reis wil, blogt, zaken doet of op avontuur is.

4e plaats: Polaroid Originals OneStep 2 klassieke instant camera

De klassieker is terug! Geïnspireerd op de originele OneStep-camera uit 1977, is de Polaroid OneStep 2. Een analoge instant camera voor de moderne tijd. Transformeert momenten in iets tastbaars, deelbaars en echts. Vintage en helemaal nieuw.

Een stuk geschiedenis: Op 13 september 2017 begon het volgende hoofdstuk in het Polaroid-verhaal. Polaroid Originals is gespecialiseerd in producten van moderne analoge instant fotografie in het oorspronkelijke formaat. Het Impossible Project te Enschede werd opgericht met als doel de polaroid fotografie nieuw leven in te blazen. Die geconcentreerde passie voor analoge instant fotografie mondt nu uit in het nieuwe merk Polaroid Originals.

5e plaats: Fujifilm Instax Mini Liplay

De Instax mini LiPlay – Black is een compacte digitale instant camera. De nieuwe mini LiPlay past met gemak in je fanny pack, neemt geluid op en kan elke foto zo vaak printen als je wilt. Ook de foto’s die op je telefoon staan! De hybride mini LiPlay is niet alleen een camera, maar ook een printer. Het beste van twee werelden! Met de app print je de foto’s van je telefoon uit op instax film. Je favoriete herinneringen, gewoon analoog. Koppel de mini LiPlay aan je telefoon en zie direct de foto’s die je maakt.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de instant camera

Op het moment dat je een instant camera gaat kopen, dan houd je rekening met een paar belangrijke zaken. Zoals je je waarschijnlijk wel kunt voorstellen, bestaan er verschillende modellen instant camera. Ieder model levert andere prestaties en geeft verschillende resultaten. Om het wat op te helderen, gaan we in de onderstaande sectie in op de door kopers meest gestelde vragen.

blonde woman in red cap holding a camera

Instant camera’s zijn analoge fotocamera’s waarbij je foto’s direct kunt afdrukken en kopiëren.
(Bron: deklofenak : 99711613/ 123rf.com)

Wat is precies een instant camera?

Een instant camera is een apparaat voor analoge fotografie of digitale fotografie. Met deze camera’s is het mogelijk om foto’s direct, of na een paar minuten, af te drukken op papier. Dit is speciaal fotopapier, waarop de fotonegatief direct wordt afgedrukt in een positief.

Wat zijn de voordelen en nadelen van een instant camera?

Als je een instant camera hebt, dan geniet je verschillende voordelen. Om te beginnen, beschik je vlak na het opname moment over een tastbare foto. Deze kun je direct weggeven of bewaren, om de herinnering in stand te houden. Bovendien zijn het design van deze instant camera’s en de foto’s die zij maken heel aantrekkelijk en trendy.

Voordelen
 • Direct een tastbare foto in handen op of vlak na een bijzonder moment
 • Een instant camera kan relatief duur zijn
 • Instant camera”s zijn zeer gemakkelijk te bedienen, ook voor beginners
 • Je hoeft geen fotograaf te zijn om er plezier van te hebben
Nadelen
 • Je moet regelmatig speciaal fotopapier kopen, voor de afdrukken.
 • De prijs van fotopapier is meestal hoog
 • Bij analoge modellen is het niet mogelijk om de afbeelding te bewerken.
 • Beschikken vaak niet over oplaadbare batterijen

Wanneer wordt een instant camera meestal gebruikt?

Een instant camera is in veel verschillende situaties te gebruiken. Ten eerste, je kunt er foto’s mee maken van je reizen en speciale momenten, net als met andere camera’s. Ten tweede, je kunt ze ook gebruiken tijdens feesten of evenementen, waarbij je jouw gasten direct een leuke herinnering wilt meegeven.

Kinderen zijn vaak dol op het gebruik van de instant camera. Een ideale gelegenheid dus, als je je kinderen op een speelse manier wilt leren fotograferen. Stel je dat nieuwsgierige gezichtje eens voor, als de zojuist gemaakte foto er op papier uitrolt. Onbeschrijflijk. Er bestaan speciale modellen instant camera’s voor kinderen. Tenslotte is deze camera ook op een kunstzinnige wijze in te zetten. Zo deed kunstenaar Andy Warhol dit in zijn tijd.

Wie zou er echt een instant camera moeten kopen?

Een instant camera is een ideaal apparaat voor iedereen die het leven net even anders ziet. Ook voor kinderen, voor hun eerste stappen in de wereld van de fotografie. Instant camera’s zijn ook aan te bevelen aan professionele fotografen die tijdens evenementen en feesten werken. Zij kunnen bijzondere momenten vastleggen voor de feestgangers.

Welke soorten instant camera’s zijn er?

Vandaag de dag zijn instant camera’s in te delen in twee groepen: digitaal en analoog. Een kleine optie in het midden is de hybride instant camera. Het voordeel van digitale instant camera’s is dat je de gemaakte afbeelding meestal nog kunt bewerken. Voorstanders van analoge instant camera’s vinden echter de sensatie van de onbewerkte foto’s veel authentieker aanvoelen.

Producto Soort Kenmerken
Digitaal Bieden je de mogelijkheid om de foto direct of op een later moment af te drukken. Je kunt de foto nog bewerken en bijsnijden. Je kunt er veel foto’s mee maken.
Analoog De foto’s rollen op vrijwel hetzelfde moment nog uit je camera. Je kunt de gemaakte foto niet bewerken, dus ieder kiekje doet ertoe. De kunst van het vastleggen van het vluchtige en vergankelijke.

Hoe werkt een instant camera?

Niet alle instant camera’s werken hetzelfde. Meestal hangt dit ervan af of het om een analoog of digitaal apparaat gaat. Bij de eerste soort apparaten komt er licht, via het apparaat op een filmnegatief. Daarna zorgt de camera voor het papier en de chemische producten, die de uiteindelijke foto onthullen.

Couple printing a photo on instant camera

Sommige batterijen voor instant camera’s zijn oplaadbaar, maar de meeste batterijen zijn eenvoudige AA batterijen.
(Bron: Rawpixel: 76171246/ 123rf.com)

Wat zijn de meest gemaakte fouten met een instant camera?

De meest gemaakte fout bij het fotograferen met een instant camera is het niet verwijderen van de protector, oftewel het zwarte kapje. Een andere fout is het schudden met de foto, na het maken ervan. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, ontwikkelt de foto niet sneller door de beweging. Het is gewoon een kwestie van wachten tot de foto zich ontwikkelt.

Ook komt het veel voor dat veel mensen de instellingen van de camera niet, of niet goed, gebruiken. Verder is het ook een veel gemaakte fout om de camera direct te gebruiken, zonder de instructies te lezen. Een laatste typische beginnersfout is het onjuist stapelen van het fotopapier.

Alfred EisenstaedtFotograaf en fotojournalist
“Het meest belangrijke is niet de camera, maar het oog.”

Waar koop ik het fotopapier voor mijn instant camera?

Dit is misschien wel de grootste zorg bij de aanschaf van een instant camera. Maar je kunt rustig zijn, want het is niet moeilijk om het fotopapier te bemachtigen. Om te beginnen, zijn er altijd online winkels, zoals Amazon. Merken als Fujifilm hebben hun producten zeer goed verspreid over de aarde. In praktisch iedere uithoek kun je daarom aan fotopapier komen. In fotowinkels kun je altijd terecht voor dit papier.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Als je besluit om een instant camera te kopen, dan houd je rekening met een aantal zaken. Om het je makkelijk te maken, hebben we die zaken geselecteerd die het belangrijkste zijn. We hopen dat ze je kunnen dienen om tot de juiste aankoopbeslissing te komen.

Gebruik van de instant camera

Je hebt niet dezelfde instant camera nodig wanneer je een cadeau wilt geven of wanneer je foto’s maakt op een bruiloft of verjaardag. In dit laatste geval kun je een goedkoop en makkelijk te gebruiken model kiezen.  Als je betere foto’s wilt maken, kies dan voor een van de modellen uit de selectie hierboven.

Een paar fotocamera’s uit de selectie hierboven kun je ook een creatief gebruik geven. Net als inzetten voor het inwijden van jouw kinderen in de wereld van de fotografie.

Camera and photos of India

Je hebt niet dezelfde instant camera nodig als cadeau, of  wanneer je foto’s maakt op een bruiloft of verjaardag.
(Bron: Marina Pissarova: 42213967/ 123rf.com)

Ontwerp

Een van de dingen waar instant camera’s echt onderscheidend in zijn, is in hun ontwerp. Je komt klassieke ontwerpen tegen en hypermoderne. Kijk alleen al in de selectie hierboven. Als je meer van een modern ontwerp houdt, kies dan voor een kleurig apparaat. Wil je graag een instant camera voor je kinderen, kijk dan even goed naar speciale modellen voor hen. Veel fabrikanten bieden hun instant camera’s in verschillende vrolijke kleuren aan, dus er is keuze genoeg, voor iedere smaak.

Formaat van foto’s en fotopapier

Wanneer je op het punt staat om een instant camera te kopen, dan moet je even stilstaan bij het formaat foto’s dat je graag uit je camera wilt hebben. Iedere camera heeft zijn eigen formaat. Dit heeft uiteraard invloed op het fotopapier dat je erbij aan moet schaffen.

Fuji verkoopt fotopapier in drie verschillende formaten: Instax Mini (54 mm x 86 mm), Instax Square (86 mm x 72 mm) en Instax Wide (108 mm x 86 mm). Deze laatste kunnen ook in een aantal modellen van het merk Lomography. Een ander formaat dat je kunt aantreffen is 50 x 76 mm van Polaroid. Dit is het iconische vierkante formaat foto, dat je kent van dit merk.

Batterij

Batterijen in een instant camera kunnen oplaadbaar zijn, maar de meeste zijn te gebruiken met een paar eenvoudige AA batterijen. Deze laatste moet je regelmatig in de speciale afvalbak gooien en vervangen. Zonder twijfel is de eerste optie veel comfortabeler en goedkoper. Het is dus handig om alvast na te denken over de batterijen die de instant camera gebruikt.

Extra functies

Een andere vraag die je in het achterhoofd houdt als je een instant camera koopt is welke extra functies erop zitten. Sommige instant camera’s bieden je de mogelijkheid voor het instellen van de sluitertijd en mate van licht, filters en soms zelfs verschillende lenzen. Kijk even in de lijst hierboven, waarin een aantal van deze extra functies zijn vermeld.

Het merk

Kies voor een bekend en gerenommeerd merk instant camera, als je er een koopt. Natuurlijk is het gebied van de instant fotografie geen uitzondering. Het eerste merk waar je aan denkt bij een instant camera is ongetwijfeld Polaroid.

Zoals je je misschien kunt voorstellen is dit merk noch het enige, noch het meest prestigieus. Vandaag de dag is Fujifilm het meest erkende merk met de grootste variatie in modellen. Vergeet ook niet merken zoals Leica of Lomography. Kortom, er is voor iedereen wel een geschikt merk.

Samenvatting

Instant camera’s zijn nooit uit de mode geweest en hebben hun aantrekkingskracht behouden. Je zou zelfs kunnen stellen dat ze aan hun tweede jeugd begonnen zijn. Zonder twijfel zijn ze ideaal als origineel cadeau, om feesten mee op de fleuren en kinderen wegwijs te maken in fotografie.

Om het juiste model te kiezen is het echter wel handig om over basiskennis te beschikken en stil te staan wat bij jou past. Je kunt beginnen bij de gedachte aan de situatie waarin je de instant camera gaat gebruiken. Vandaar uit kies je het ontwerp of het merk dat het beste past bij wat je wilt.

Om af te sluiten, willen we je vragen om dit artikel te delen of je reactie achter te laten, wanneer je er wat aan gehad hebt bij het maken van je keuze voor een instant camera.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Rawpixel: 77924245/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies