Interne harde schijf
Laatst bijgewerkt: 14-08-2020

Onze selectiecriteria

11Onderzochte producten

18Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

71Verzamelde opmerkingen

Kun je je voorstellen dat je al je foto’s in één keer kwijtraakt? Of al je andere bestanden en documenten die op je computer zijn opgeslagen, als gevolg van een defecte harde schijf? Dit is de nachtmerrie van velen. Andere mensen hebben gewoon te weinig capaciteit om alles wat ze willen op te slaan. Om deze ongemakken te voorkomen, kan het helpen een nieuwe interne harde schijf te kopen.

De interne harde schijf is een van de essentiële componenten van een computer en elk ander elektronisch apparaat met opslagcapaciteit. Ze zijn het geheugen van dit soort apparaten, het onderdeel waarmee je foto’s, muziek, video, videogames, presentaties en werkdocumenten opslaat. In deze shopgids laten we je zien wat de beste interne harde schijven zijn en op welke factoren je moet letten bij de aankoop van dit apparaat.
Belangrijk om te weten

  • Een interne harde schijf is een stuk hardware dat alle gegevens en programma’s op een computer of ander elektronisch apparaat opslaat. In de computer zijn ze geïntegreerd in het moederbord.
  • De interne harde schijf bestaat meestal uit meerdere platen die zijn verbonden via een as die registreert en leest wanneer deze met hoge snelheid ronddraait. Deze snelheid bepaalt hoe snel het lezen en schrijven op het station werkt.
  • De opslagcapaciteit van de interne harde schijf wordt gemeten in gigabytes, of zelfs terabytes, de grootste eenheid die gebruikt wordt om een hoeveelheid opgeslagen gegevens uit te drukken. Als je een harde schijf koopt, is een van de belangrijkste criteria waar je op moet letten hoeveel ruimte er op het apparaat zit.

Onze selectie: De beste interne harde schijven op de markt

Hieronder vind je een selectie met onze favoriete interne harde schijven op de markt. Met deze informatie krijg je enig idee van de belangrijkste kenmerken en gemiddelde prijs van deze apparaten. We laten van ieder product zien wat de meest relevante technische kenmerken zijn en welk prijskaartje hierbij hoort. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De interne harde schijf met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Seagate Barracuda ST2000DM008 interne harde schijf is zeer snel en praktisch in gebruik. Voor een vriendelijke prijs heb je een interne harde schijf die aan al je basiswensen voldoet. Het apparaat is stil, blijft koel en verbruikt minder energie dan veel andere apparaten.

De schijf heeft een capaciteit van 2 TB, een formaat van 3,5 inch en een rotatiesnelheid van 7200 RPM. Het apparaat is ook nog eens heel eenvoudig te installeren.

De beste harde interne schijf voor All-In-One-pc’s

De WD Blue WD10EZEX is speciaal ontwikkeld voor desktops en All-In-One-pc’s met een reeks van verschillende opslagcapaciteiten. Je kunt de harde schijf combineren met een SSD voor een zo snel mogelijke toegang tot je gegevens.

De schijf heeft een opslagcapaciteit van 1 TB, een formaat van 3,5 inch en een snelheid van 5900 RPM. De harde schijf draait goed en is lekker stil. Dit is een prima schijf voor deze prijs!

De beste budget interne harde schijf

Is je harde schijf kapot gegaan en ben je op zoek naar een nieuwe interne harde schijf, zonder dat je daar direct de hoofdprijs voor betaalt? Dan is deze schijf van Toshiba iets voor jou.

Het apparaat heeft een opslagcapaciteit van 1 TB en is daarmee groot genoeg om je belangrijkste foto’s, video’s en overige documenten op op te slaan. De interne harde schijf is erg snel met een snelheid van 7200 RPM. Dit maakt hem ideaal voor games, in combinatie met een SSD.

De beste interne harde schijf met 4 TB

De Seagate IronWolf is een 3,5 inch interne harde schijf met een opslagcapaciteit van 4 TB. De schijf is speciaal ontworpen voor NAS-gebruik en staat dankzij de rotatiesnelheid van 5900 RPM garant voor snelle prestaties en laadtijden.

Het apparaat verbruikt weinig stroom en is mooi stil. Hoewel het prijskaartje aan de hoge kant lijkt, biedt Seagate dit product voor een zeer goede prijs aan in vergelijking met prijzen van concurrerende merken.

Shopgids: Alles wat je moet weten over interne harde schijven

Hieronder leggen we de meest relevante technische aspecten van de interne harde schijf uit, evenals de kenmerken die de werking en prestaties van het apparaat bepalen. We denken dat dit je helpt om vertrouwd te raken met het product voordat je besluit welk model je wilt kopen. Alleen op die manier vind je de interne harde schijf die het beste bij je past.

Handen die gegevensback-up van de harde schijf houden die op achtergrond wordt geïsoleerd

De interne harde schijf is een van de belangrijkste componenten van een computer en ieder ander elektronisch apparaat met opslagcapaciteit.
(Bron: Rawpixel: 109637832/ 123rf.com)

Wat is een interne harde schijf precies?

Een interne harde schijf is een stuk hardware dat in een elektronisch apparaat is ingebouwd en de nodige opslagcapaciteit biedt. De belangrijkste taak van de interne harde schijf die, in tegenstelling tot een externe harde schijf, wordt geassembleerd door een soort verbinding met de rest van de mechanische uitrusting, is om bestanden en programma’s op te slaan en deze later te lezen.

Tegenwoordig vind je interne harde schijven in praktisch ieder elektronisch apparaat zoals computers (desktops en laptops), tablets, mobiele telefoons, televisies en gameconsoles. De schijven kunnen een grote verscheidenheid aan bestanden opslaan zoals foto’s, video’s, audio, games en software.

Welke soorten interne harde schijven zijn er?

De markt wordt gedomineerd door twee typen interne harde schijven. Enerzijds hebben we de Hard Drive Disk (HDD), de magnetische harde schijven. Aan de andere kant is er de Solid State Disk (SDD), de solide harde schijven. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat de eerste fysieke opslag uitvoert en de laatste met flashgeheugens werkt.

Dit betekent dat de structuur van de schijven ook van elkaar verschillen. HDD’s hebben één of meerdere schijven die zijn verbonden door een as. De koppen op de as schrijven en lezen de inhoud terwijl de as beweegt. SSD’s hebben op hun beurt geen mobiele elementen, maar slaan gegevens op in niet-vluchtig geheugen zoals flash.

ssd en hdd

Tegenwoordig vind je in bijna ieder elektronisch apparaat een interne harde schijf. 
(Bron: Adrianhancu: 26967114/ 123rf.com)

Welke factoren bepalen de snelheid van een interne harde schijf?

De snelheid van een interne harde schijf om gegevens te schrijven en lezen, is een van de factoren die kopers vaak het meest interesseert. Ook op dit gebied is er een groot verschil tussen HDD’s en SDD’s. In het geval van HDD’s wordt de snelheid gemeten in het aantal omwentelingen oftewel rotaties per minuut (RPM). Hoe hoger het aantal, hoe sneller de schijf.

SDD’s daarentegen zijn over het algemeen veel sneller, omdat ze niet afhankelijk zijn van een mechanisch element. De snelheid van deze apparaten wordt daarom uitgedrukt in megabytes per seconde. Er wordt gekeken naar de snelheid waarmee de gegevens zich verplaatsen tussen de onderling verbonden microchips van de schijf. Dit is de karakteristieke werking van flash-geheugens.

Back-up van archiefgegevens op harde schijf

De snelheid van een interne harde schijf om gegevens te schrijven en lezen, is een van de factoren die kopers vaak het meest interesseert.
(Bron: Rawpixel: 85968775/ 123rf.com)

Wat is de interface van een interne harde schijf en welke soorten zijn er?

We kunnen het concept van de interface van een interne harde schijf vereenvoudigen en het uitleggen als de vorm van communicatie tussen de interne harde schijf enerzijds en de computer of een ander elektronisch apparaat waarop deze is aangesloten anderzijds. De juiste werking van de harde schijf hangt daarom grotendeels van de interface af.
Natuurlijk zijn niet alle interne harde schijven compatibel met alle elektronische apparaten.

De twee meest voorkomende interface-types worden Serial ATA (SATA) en PCIe genoemd. De eerst genoemde biedt meerdere varianten die in de loop van de tijd verder door zijn ontwikkeld. Zo kun je de SATA 1.0, SATA 2.0 en SATA 3.0 tegenkomen, waarvan de meest recente compatibel is met de oudere versies en een hogere snelheid biedt. De PCIe-interface garandeert een nog hogere snelheid.

Wat is het cachegeheugen van een interne harde schijf en waar dient deze voor?

Het cachegeheugen van een interne harde schijf kan worden gedefinieerd als de ruimte die de schijf vrijmaakt voor die programma’s of bestanden die regelmatig worden geopend. Dat wil zeggen, de programma’s en bestanden die wij of het apparaat zelf, bijvoorbeeld tijdens het opstarten, het vaakst openen. Hoe meer MB aan cachegeheugen een schijf heeft, hoe vlotter bestanden worden geladen.

Het voordeel van meer cachegeheugen merk je vooral bij het gelijktijdig werken met een grote hoeveelheid bestanden, bijvoorbeeld als je in een fotoprogramma een album maakt. Dit technische kenmerk wordt gemeten in megabytes. Opnieuw zien we opmerkelijke verschillen tussen HDD en SSD. De eerst genoemde bieden vaak cachegeheugens van 8 tot 256 megabytes, de tweede beginnen meestal al bij hogere waarden, ongeveer 32 megabyte.

Close-up van handen met pincet en computerharde schijf

Het voordeel van een interne harde schijf met meer cachegeheugen merk je vooral bij het gelijktijdig werken met een grote hoeveelheid bestanden, bijvoorbeeld als je in een fotoprogramma een album maakt. 
(Bron: Rawpixel: 85862647/ 123rf.com)

Hoe weet je of een interne harde schijf compatibel is met bijvoorbeeld je computer?

Bij het kopen van een nieuwe interne harde schijf voor een apparaat dat je al hebt om een ​​bestaande schijf te vervangen, is het belangrijk om eerst te kijken of de interne harde schijf geschikt is voor het apparaat. Over het algemeen zijn er drie factoren waar je rekening mee moet houden: de grootte van de schijf, het type verbinding en het besturingssysteem van het apparaat.

De grootte van de schijf is een zeer bepalende factor, aangezien deze bepaalt of de schijf wel of niet gaat passen. Hier kun je weinig aan veranderen: de schijf past nu eenmaal wel óf niet. De andere twee factoren zijn iets flexibeler, in die zin dat bijvoorbeeld een SATA 3.0-schijf compatibel is met een pc die die interface niet ondersteunt maar SATA 1.0 of 2.0  wel, hoewel de prestaties niet optimaal zullen zijn en je niet van alle voordelen die een SATA 3.0-schijf biedt zult profiteren.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu je de karakteristieke elementen van de interne harde schijf kent en de meest aanbevolen modellen op de markt hebt gezien, is het tijd om te bepalen welke kenmerken van de modellen bepalend zijn voor je aankoop. Laten we eens kijken welke criteria het belangrijkste zijn om de interne harde schijf te kiezen die het beste bij je behoeften en je computer past:

Opslagcapaciteit

Zoals we eerder in deze shopgids al zeiden, is de opslagcapaciteit meestal de belangrijkste factor bij het selecteren van een interne harde schijf. Dit kan in ieder geval de bepalende factor zijn als je twijfelt tussen een aantal vergelijkbare modellen. Het aantal bestanden en programma’s dat je op het apparaat kunt opslaan, hangt hier namelijk van af. Bedenk daarom voordat je een schijf koopt waar je het apparaat voor wilt gebruiken en hoeveel ruimte je hiervoor nodig hebt.

Het is bijvoorbeeld niet hetzelfde om foto’s en Office-documenten op te slaan als wanneer je videogames, films en andere zware bestanden zoals presentaties of design-ontwerpen wilt opslaan. De opslagcapaciteit die je nodig hebt hangt dus grotendeels af van het apparaat dat je wilt gebruiken (een computer, tablet of gameconsole) en de manier waarop.

het herstellen van een interne harde schijf

De opslagcapaciteit is voor velen de belangrijkste factor bij het selecteren van een interne harde schijf.
(Bron: Rawpixel: 100101853/ 123rf.com)

Formaat

Dit criterium is erg relevant als je op zoek bent naar een interne harde schijf om te integreren in een apparaat dat je al gebruikte, om bijvoorbeeld de huidige schijf te vervangen. Als je bezig bent om nieuwe computers met elkaar te vergelijken op basis van hun interne harde schijf, is dit criterium minder essentieel. Interne harde schijven zijn verkrijgbaar in verschillende maten en fysieke vormen die bepalen of je de schijf wel of niet in een computer kunt installeren.

Je moet niet vergeten dat de grootte van de harde schijf van een desktopcomputer, over het algemeen 3,5 inch, verschilt van die van een laptop. De laats genoemde zijn meestal 2,5 inch. Harde schijven voor videoconsoles hebben vaak hetzelfde formaat als die van laptops. Zorg er hoe dan ook voor dat de interne harde schijf die je koopt in het desbetreffende apparaat past.

Compatibiliteit met het desbetreffende apparaat

Daarop doorgaande, is de compatibiliteit tussen enerzijds de harde schijf en anderzijds het te gebruiken apparaat zeer essentieel. Zoals je eerder al in deze shopgids kon lezen, is de maat van de schijf één van de factoren die hier bepalend voor is. Maar er is meer. De twee andere factoren die bepalen of de harde schijf geschikt is, zijn het besturingssysteem en de connectiviteit van het apparaat.

De aankoop van een interne Serial ATA III-harde schijf zal bijvoorbeeld weinig nut hebben als je deze gaat integreren in een zeer verouderde computer. Omdat, hoewel het apparaat probleemloos kan werken, je nooit zult profiteren van de lees- en schrijfsnelheid die een SATA 3.0-schijf je in een nieuwere computer biedt. Met betrekking tot de besturingssystemen is de compatibiliteit van de apparaten tegenwoordig bijna universeel.

Close-up van computer harde schijf

Het is niet hetzelfde om foto’s en Office-documenten op een interne harde schijf op te slaan als wanneer je videogames, films en andere zware bestanden zoals presentaties of ontwerpen wilt opslaan.
(Bron: Rawpixel: 100175913/ 123rf.com)

Lees- en schrijfsnelheid

De lees- en schrijfsnelheid van een interne harde schijf bepalen grotendeels hoe lang de interne harde schijf nodig heeft om bestanden op te slaan en te lezen wanneer je deze opent. Dit is een belangrijke feature aangezien we over het algemeen niet meer gewend zijn te lang te wachten als we elektronische apparaten gebruiken. Het succes van een harde schijf hangt daarom grotendeels van deze factor af.

In het geval van HDD’s wordt de snelheid gemeten in het aantal omwentelingen oftewel rotaties per minuut (RPM), waarbij 7200 de meest voorkomende snelheid op de markt is. We raden je dan ook aan om op zoek te gaan naar een interne harde schijf met deze, of een snelheid die daarbij in de buurt komt. In het geval van SDD-schijven die flash-geheugen gebruiken, wordt de snelheid in megabyte per seconde (MB/s) gemeten. In alle gevallen geldt in ieder geval hoe sneller, hoe duurder. Maar wees niet bang, een goede snelheid zal de investering meer dan waard zijn.

Cachegeheugen

Ook het cachegeheugen van een interne harde schijf is van belang voor de werking van het apparaat. Eerder in deze shopgids vertelden we je al dat het cachegeheugen gedefinieerd kan worden als de ruimte op de schijf die is gereserveerd voor het opslaan van de bestanden en programma’s die een gebruiker het vaakst opent. Om de juiste hoeveelheid cachegeheugen te bepalen moet je kijken naar het soort bestanden dat je vaker opent.

Hierbij is het handig om te weten tussen welke aantallen dit cijfer ongeveer kan vallen. Zo heb je een beetje een kader waarbinnen je kunt kiezen. Hoe hoger de capaciteit, hoe meer informatie er in de cache zit. Voor HDD-schijven vinden we meestal caches tussen de 8 en 256 megabytes, voor SDD-schijven begint het bereik vaak bij 32 megabytes.

Samenvatting

In deze shopgids hebben we je alles laten zien wat je nodig hebt om de beste interne harde schijf te vinden. Naast het uitleggen van de belangrijkste technische kenmerken en het vergelijken van de toonaangevende modellen op de markt, kon je lezen op welke factoren je nog meer moet letten bij het selecteren van de interne harde schijf die het beste bij je past.

We hopen dat onze shopgids je heeft geholpen bij het kopen van een interne harde schijf. Vond je het artikel interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media. Zo kun je indrukken uitwisselen en bespreken welke van de modellen het beste bij jullie passen.

(Bron van de header afbeelding: Vladimir Arhipov: 77232903/ 123rf.com)

Recensies