Irrigation system
Laatst bijgewerkt: 19-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

23Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

138Verzamelde opmerkingen

Als je vaak op reis gaat of het type persoon bent dat altijd vergeet de planten water te geven, heb je een systeem nodig om je planten niet te laten verpieteren. Een irrigatiesysteem houdt je planten gezond en besproeid, want het is ontworpen om zijn functies automatisch uit te voeren. Hoe vergeetachtig je ook bent, je planten zullen nooit zonder water komen te zitten.

Druppel-irrigatiesystemen zijn de beste en goedkoopste manier om je planten en bomen te irrigeren en gezond te houden. Bovendien is druppelirrigatie vriendelijk voor het milieu omdat het het systeem is dat de minste hoeveelheid water gebruikt. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten over irrigatiesystemen, zodat je het beste kunt vinden voor je huis.




Belangrijk om te weten

 • Irrigatiesystemen worden al sinds de oudheid gebruikt. Zo vingen de oude Egyptenaren tijdens de jaarlijkse overstromingen water uit de Nijl op en gebruikten het de rest van het jaar om door middel van dijken hun akkers te irrigeren.
 • Druppelirrigatie is een zeer populair systeem geworden omdat het het meest ecologische van allemaal is. Met één van deze systemen kun je tot 70% water besparen in de irrigatie van je planten en moestuinen.
 • Eén van de belangrijkste aankoopcriteria bij de keuze van een druppel-irrigatiesysteem is de slang. Je moet van tevoren weten welke lengte en diameter je nodig hebt om het systeem aan te passen aan je behoeften.

Onze selectie: De beste irrigatiesystemen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste irrigatiesystemen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale irrigatiesysteem een stuk eenvoudiger.

Het slimste irrigatiesysteem

Met het handige bewateringsysteem van RX Goods bespaar je veel tijd bij het bewateren van je tuin. Door de slimme techniek van het systeem kun je 10 planten tegelijkertijd water geven. Zo hoef je niet meer urenlang in de tuin te werken om uitgedroogde planten te voorkomen. Het handige van dit apparaat is dat je alleen maar de pinnen in de grond of plantenbak hoeft te doen en de kraan open moet draaien. Een kind kan de was doen!

Het meest complete irrigatiesysteem

Met de handige 71-delige irrigatieset van ForDig kun je 10 planten tegelijkertijd voorzien van water. De irrigatieset beschikt over 10 druppelaars die in de pot worden gestoken zodat de plant direct water bij de wortel krijgt. Hierdoor word er geen water verspild. De druppelaar zorgt voor een gelijkmatige irrigatie. De set is eenvoudig in elkaar te zetten en vereist weinig tot geen onderhoud. Handig als je op vakantie gaat of de bewatering van je planten automatisch wilt laten verlopen.

Het irrigatiesysteem met handige timerfunctie

De automatische watertimer van vidaXL is ideaal voor het sproeien van diverse soorten bloemen, bomen en planten in potten. Dankzij het handige LCD-scherm kun je eenvoudig instellen hoe vaak en hoe lang je de planten wilt laten besproeien. In vergelijking met traditionele sproeiers vermindert dit bewateringssysteem de hoeveelheid water die wordt gebruikt door 70% van het water direct naar de wortels te leiden. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is uitstekend.

Het beste irrigatiesysteem voor in een kweekkas

Deze complete irrigatieset inclusief dompelpomp van Aquaking is geschikt voor maximaal 20 potten en is daarmee het perfecte bewateringssysteem voor in de kweekkas. Het uitgebreide irrigatiesysteem zorgt ervoor dat planten op een professionele en grondige manier van voedingswater worden voorzien. Het complete irrigatiesysteem kan worden gebruikt voor 1m², en wordt inclusief dompelpomp, druppelaars, druppelslang en koppelingen geleverd. De aanschaf van dit apparaat is een investering in je toekomst.

Shopgids: Alles wat je moet weten over irrigatiesystemen

Het is van groot belang dat je voordat je een irrigatiesysteem koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Pipes for watering the garden in the ground

Het waterverbruik en de besparingen van een irrigatiesysteem zullen in grote mate afhangen van het soort planten en het weer.
(Bron: Артём-Геннадьевич: 101769016/ 123rf.com)

Wat is een druppelsgewijs irrigatiesysteem?

Het druppelsgewijze irrigatiesysteem, ook wel bekend als “drop-by-drop” irrigatie, is een methode van irrigatie die wordt gebruikt in droge gebieden, omdat het je in staat stelt om meer uit het water te halen. Bovendien neemt de bodem, door geen plassen te vormen, beter voedingsstoffen en mineralen op, wat de groei en ontwikkeling van planten en bomen bevordert.

Op deze manier infiltreert water in de wortels van de planten en bewatert het de invloedssfeer van de planten direct. Voor het transport van het water wordt een systeem van buizen en emitters (druppelaars) gebruikt om de productiviteit en de opbrengst per oppervlakte-eenheid te verhogen. De irrigatie wordt uitgevoerd door middel van de druppels die vrijkomen uit de druppelaars.

Hoeveel water gebruikt een irrigatiesysteem?

Het waterverbruik en de besparingen van een druppel-irrigatiesysteem zullen in grote mate afhangen van het soort planten en het weer. In grote lijnen kunnen we zeggen dat het een besparing van 40% betekent ten opzichte van handmatig besproeien met een slang of een gieter, en 60% of 80% ten opzichte van andere irrigatiesystemen zoals sprinklers.

Als voorbeeld: Bij droog en warm weer, voor een terrein van 20 m, met vier leidingen en zelfcompenserende druppelaars om de 30 cm, met een waterverbruik van 4 liter per uur en een besproeiing tussen 20 en 30 minuten per dag, zullen we een verbruik van ongeveer 400 liter per dag hebben. Dit kan worden samengevat als 4 liter per vierkante meter per dag.

Father And Son Planting Seedling In Ground On Allotment

Op de markt vind je verschillende soorten druppel-irrigatiesystemen.
(Bron: Mark Bowden: 31012056/ 123rf.com)

Druppelirrigatie voorkomt de verdamping, omdat het druppelen in de wortelzone op een lokale en directe manier plaatsvindt, snel in de grond dringt en de vochtvlek door de schaduw van de plant wordt beschermd tegen de zon.

Welke soorten druppel-irrigatiesystemen zijn er?

Op de markt vind je verschillende soorten druppelbevloeiingssystemen. Zoals elk apparaat maken deze systemen gebruik van technologische vooruitgang en ze evolueren voortdurend. Elk van deze systemen heeft zijn eigen kenmerken en zijn voor een specifiek type terrein.

Garden

Slangen zijn één van de belangrijkste onderdelen van irrigatiesystemen.
(Bron: Andrey Volokhatiuk: 35749963/ 123rf.com)

Het is belangrijk dat je, voordat je een irrigatiesysteem koopt, de typen ervan kent en weet hoe je ze kunt onderscheiden. Om je te helpen, is hier een tabel met de verschillende soorten systemen en hun belangrijkste kenmerken:

Types Kenmerken Watertoevoer Oppervlakte
Standaard druppelaars Goedkoop. Van 2 tot 4 liter per uur. Klein of middelgroot land.
Zelfcompenserende druppelaars Compenseert de drukverschillen. Van 2 tot 60 liter per uur. Van 60 m2 en groter.
Microdiffusers Ze projecteren een fijne regen. Ze draaien tussen 90 en 360 graden. Van 35 tot 45 liter per uur. Tuinen en bloemperken tot 5 m2.
Micro-sproeiers 360 graden rotatie om de irrigatie te verdelen. Van 52 tot 56 liter per uur. Tuinen en bloemperken tot 5 m2.
Verstuivers Ze projecteren het water als een fijne nevel. Van 12 tot 14 liter per uur. Kassen en middelgrote kavels.

Optioneel kan een timer in het irrigatiesysteem worden geplaatst. Dit zorgt voor de exacte besproeing die de plant nodig heeft op het meest geschikte moment van de dag.

Welke slangen zijn het beste voor een druppelsgewijs irrigatiesysteem?

Slangen zijn één van de belangrijkste onderdelen van druppel-irrigatiesystemen. Bijna alle slangen worden vervaardigd met behulp van zwart of bruin polyethyleen met een lage dichtheid om flexibiliteit en hoge sterkte te combineren. De kleur is zeer belangrijk, omdat de binnenkant van de slang altijd zwart moet zijn om algenvorming te voorkomen.

Hier is een uitleg van de meest gebruikte soorten slangen van druppelsystemen:

 • Slangen van 12 tot 18 mm: De slangen waarin de druppelaars (gaten in de rubberen slang) zijn verwerkt, zijn meestal van dit kaliber. Het is het ideale type slang voor de hoofdtakken van het circuit of wanneer overvloedige irrigatie nodig is. Er kunnen verlengstukken aan worden gekoppeld.
 • Microslangen van 4 tot 6 mm: Dit zijn de meest gebruikte voor kleine ruimtes zoals bloempotten, plantenbakken of bloembedden. Ook om takken af te leiden van de hoofdpijp. De verbindingsstukken worden geïnstalleerd door de microslang door te knippen en elk stuk aan één kant te monteren.

Het kunststof materiaal waaruit de slangen van de automatische irrigatiesystemen zijn gemaakt is flexibel en bestand tegen het effect van ultraviolette stralen, vochtigheid, extreme temperaturen en wrijving. Ze mogen echter niet worden betreden of geslagen met gereedschap of machines.

Hoe installeer je een druppelirrigatiesysteem?

Nu je weet welke druppelaars je nodig hebt, en welke waterstroom en welk type systeem het beste bij je past, is het tijd om het te installeren. Hoe gaat dat in zijn werk? Dit is een veel voorkomende vraag, gelukkig is het installeren van deze systemen zeer eenvoudig.

Hieronder leggen we stap voor stap uit hoe je eenvoudig en snel een druppelbevloeiingssysteem voor je tuin kunt installeren:

 1. Het eerste wat je moet doen is een kaart of plattegrond van je tuin maken, zodat je weet hoeveel meter slang je nodig hebt. Je kunt ook de koppelstukken en andere accessoires berekenen die je nodig hebt.
 2. Als je je besproeiingssysteem op een terras of in een tuin gaat installeren, hoef je je geen zorgen te maken, want de meeste besproeiingssets hebben alles wat je nodig hebt voor kleine ruimtes.
 3. Vervolgens moet je de timer, de drukregelaar en het filter installeren. Al deze onderdelen hebben meestal schroefdraad van ¾ inch. Deze maat is standaard voor tuinkranen.
 4. Monteer de timer op de kraan en plaats daarna het filter.
 5. Op het filter moet de drukregelaar worden ingeschroefd. Kijk naar de pijl om de richting van de waterstroom aan te geven.
 6. Pas de binnendraadconnector aan de hoofdleiding aan.
 7. Sluit de hoofdleiding aan, evenals de koppelstukken indien nodig.
 8. Als de slang geen druppelaars heeft, moet je er gaten in slaan om de druppelaars te installeren.
 9. De druppelaars worden onder druk ingebracht en moeten lekvrij zijn.
 10. Plaats tenslotte de pluggen aan het einde van de lijnen en in alle gaten die je niet zult gebruiken.

Cultivation of onions in the garden in the village in the country. Weed next to the garden. The bed of onions ordinary bulb. Slebli leaves and spicy vegetable crops of onions.

De binnenkant van de slang moet altijd zwart zijn om algenvorming te voorkomen.
(Bron: Maryna Lipatova: 87698481/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een irrigatiesysteem om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het irrigatiesysteem dat je nodig hebt:

Oppervlakte

Als je van plan bent om je irrigatiesysteem te installeren op een terras of balkon met een paar bloempotten, kun je gewoon een 4 mm volledig systeem monteren. Er zijn speciale besproeiingskits op de markt voor terrassen en balkons die je alle benodigde onderdelen voor de installatie bieden. Je kunt ook kiezen voor meer complete systemen en deze aanpassen. Dat hangt af van je budget.

Als je echter een buitentuin of een grote moestuin hebt, kun je het beste kiezen voor een systeem met een hoofdslang van 16 mm. Deze zijn duurder, maar je kunt 6 en 4 mm secundaire buizen aansluiten en leveren om een complex systeem te creëren. Hoewel er ook complete kits zijn, is het in dit geval het beste om losse onderdelen te kopen.

Slangen

Zoals we al hebben uitgelegd, zijn er twee basistypen slangen: 12-16 mm en 4-6 mm microbuizen. De eerste zijn het beste voor grote irrigatiesystemen. Deze worden het meest gebruikt in grote boomgaarden en tuinen van meer dan 100 m2. De tweede zijn ideaal voor een klein systeem, voor potplanten en bloemperken.

De kwaliteit van de slangen is een onmisbare factor bij de keuze. Zoals altijd bieden de beste merken kwaliteitsmaterialen aan, vervaardigd in polyethyleen met een lage intensiteit. Deze slangen zijn flexibel en resistent, zodat ze niet breken bij het doorprikken om de druppelaars aan te passen. De binnenkant van de buizen moet zwart zijn om de vorming van schimmels en algen te voorkomen.

Watertoevoer

De waterstroom heeft een directe invloed op het waterverbruik van je irrigatiesysteem. De traditionele druppelaars hebben een lager verbruik. Ze werken met een geschatte waterstroom van 2 tot 4 liter per uur, maar andere druppelaars hebben een waterstroom van maximaal 60 liter per uur nodig, dus je moet goed weten wat je beschikbaarheid is.

Als je een druppelirrigatiesysteem nodig hebt voor een terras of een balkon, zoek dan altijd naar modellen die een kleine waterstroom hebben. Op deze manier bespaar je meer water en heb je geen problemen, omdat je planten genoeg water krijgen. Als je daarentegen grote oppervlakten wilt besproeien, moet je kiezen voor systemen met een waterstroom van meer dan 50 liter per uur.

Druppelaars

De druppelaar is het deel van het systeem dat het water afgeeft. In sommige systemen is de druppelaar niet meer dan een gat van een bepaalde diameter in de slang. Sommige complete systemen worden verkocht met de geponste slang die klaar is om aan te sluiten en te gebruiken, andere systemen zijn voorzien van ponsen om de gaten op maat te maken.

Sommige systemen bevatten aparte druppelaars die je in de slang kunt installeren. De installatie is zeer eenvoudig en wordt meestal onder druk uitgevoerd. De keuze tussen het ene of het andere type druppelaar hangt af van de behoeften van je terrein. Voor kassen bijvoorbeeld, zijn de druppelaars van het misttype het beste, terwijl de traditionele druppelaars het beste zijn voor droge grond.

Accessoires

Irrigatiesystemen zijn zeer veelzijdig, wat betekent dat je een groot aantal accessoires mee kunt gebruiken. Als je iemand bent die vergeet je planten water te geven of als je lange tijd niet thuis bent, moet je op zoek gaan naar een systeem dat een soort van timer bevat. Deze eenheden beginnen elke dag op een bepaald tijdstip met water geven.

Je kunt ook koppelstukken aanpassen, waardoor het systeem naar wens kan worden uitgebreid. Een ander accessoire dat niet mag ontbreken in je druppelsysteem zijn de filters, die grotere verontreinigingen vasthouden en het systeem schoon houden. Je moet er ook op letten dat het een drukverminderaar heeft die de druk op de druppelaars verlicht.

Samenvatting

Als je je planten groen en gezond wilt houden en geen water wilt verspillen met een slang of een gieter, dan is een druppelsgewijs irrigatiesysteem een goede investering. Goede apparatuur minimaliseert waterverlies door verdamping en helpt het uiterlijk van je planten te verbeteren, terwijl schimmel en ziekte worden voorkomen.

Kies het meest geschikte irrigatiesysteem voor je behoeften door de genoemde aankoopcriteria te volgen. Vergeet niet dat deze systemen water en werk besparen. Ze zijn ook veelzijdig en zeer eenvoudig te installeren, wat je leven veel gemakkelijker maakt!

Vond je ons artikel over irrigatiesystemen interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte irrigatiesysteem kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Vadym Zaitsev: 28838828/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies