Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

18Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Er wordt vaak gezegd dat de jeugd niet meer lezen en dat ze hun tijd verdoen op social media, met series kijken, videospelletjes spelen of met hun vrienden uithangen. Wie dat nog steeds geloofd heeft duidelijk geen blik geworpen op de bestsellerlijsten waarop veel titels voorkomen die speciaal geschreven zijn voor de adolescente lezer.

Vandaag de dag hebben adolescenten toegang tot een enorme catalogus vol met jeugdboeken, die ook wel bekend staan onder boeken voor young adults. Boeken die zowel in papieren vorm of als e-book op diverse apparaten gelezen kunnen worden. Dit heeft zonder twijfel een impuls gegeven aan dit type literatuur en de afgelopen jaren zijn daardoor bekend komen te staan als een gouden tijdperk voor het jeugdboek.




Belangrijk om te weten

  • Net zoals kinderboeken beleven jeugdboeken de afgelopen jaren een periode van enorme boom. Van horror tot sciencefiction en van LGBT tot de roman, bijna alle literaire genres komen voor bij jeugdboeken. Toch blijven de grenzen die de jeugdliteratuur bepalen vrij sterk gedefinieerd.
  • De jeugdliteratuur heeft zich ontwikkeld tot een zeer invloedrijk medium op veel verschillende vlakken van de samenleving, onder andere op andere media, zoals film en televisieseries. De auteurs van jeugdliteratuur hebben zich tevens weten aan te passen aan de huidige tijd en thema’s die onder young adults heersen, zoals bullying of terminale ziektes. Dit waren tot nu toe niet heel gebruikelijke thema’s in boeken voor young adults.
  • De enorme hoeveelheid titels van jeugdboeken die er worden gepubliceerd maakt het lastig om de meest geschikte te kiezen. Het is daarom handig om een aantal basisvragen te kunnen beantwoorden. Over wat voor een thema’s schrijft de auteur, wat is de smaak en wat zijn de interesses van de lezer, is de lezer een meisje of een jongen, is het het beste om een bestseller te kopen, dit zijn een aantal vragen die je kunt overwegen als je een boek uitzoekt.

Onze selectie: De beste jeugdboeken op de markt

Hieronder gaan we je een selectie van 5 meest populaire jeugdboeken presenteren. De hoeveelheid titels voor jonge lezers die elk jaar wordt uitgebracht is werkelijk overweldigend en bestrijkt een grote hoeveelheid genres. Van sciencefiction en fantasy tot aan romans. Alle genres komen voor in de favoriete literatuur van de zogenaamde young adults.

1e plaats: De hongerspelen 1, Suzanne Collins


AffiliateLink



Katniss Everdeen woont in het 12e en armste district van Panem, het land dat ooit bekendstond als Noord-Amerika. Met haar moeder en haar zusje Prim leidt ze een armoedig leven, getekend door het keiharde regime van het welvarende Capitool. Jaarlijks worden de Hongerspelen uitgevaardigd.

24 door loting aangewezen tributen, een jongen en een meisje uit elk district, gaan een strijd op leven en dood met elkaar aan. Gevangen in een meedogenloos web van bruut geweld, gemanipuleerde tv-beelden en corrupte politici komt Katniss voor de keus staan: hoe ver zal ze gaan om te overleven? De hongerspelen is een ultieme leeservaring die niemand mag missen!

2e plaats: Honderd uur nacht, Anna Woltz

Honderdduizend steden bestaan er op de wereld. En ik ben gevlucht naar de stad die over twee dagen wordt getroffen door een orkaan. De veertienjarige Emilia ontdekt iets vreselijks over haar vader. Zonder dat iemand het weet, vliegt ze in haar eentje naar New York.

Maar het appartement dat ze via internet huurde, bestaat niet. En er komt een verwoestende orkaan op de stad af. Samen met twee Amerikaanse jongens en een heldhaftig klein meisje bereidt Emilia zich voor op de storm van haar leven.

3e plaats: Boy 7, Mirjam Mous


AffiliateLink


Boy 7

Een jongen komt bij in een snikhete, kale grasvlakte. Hij weet niet hoe hij daar terechtgekomen is, waar hij vandaan kwam en zelfs niet meer hoe hij heet. Tot zijn opluchting vindt hij een rugzak met daarin een mobiele telefoon. Hij wil het alarmnummer intoetsen, maar ziet dan dat hij een voicemailbericht heeft ontvangen.

Tot zijn verbijstering hoort hij: wat er ook gebeurt, bel in geen geval de politie. En hij weet een ding zeker: dat is zijn eigen stem. Met behulp van de spullen in zijn rugzak gaat hij verbeten op zoek naar zijn verleden. Maar zolang hij zich niets herinnert, durft hij niemand te vertrouwen. Zelfs Lara niet. Stapje voor stapje komt hij achter de verschrikkelijke waarheid.

4e plaats: Gone 1- Verlaten, Michael Grant

Wat doe je als alle volwassenen spoorloos verdwenen zijn? Het ene moment stond de leraar nog over de Burgeroorlog te praten. En het volgende moment was hij weg. Leraar aanwezig. Leraar weg. Geen ‘poef’. Geen lichtflits. Geen knal. Tijdens een doodgewone schooldag ziet de veertienjarige Sam tot zijn verbijstering zijn leraar pal voor zijn ogen verdwijnen. Zomaar ineens… weg!

Algauw blijkt dat iedereen die ouder is dan vijftien jaar op hetzelfde moment is verdwenen. Bovendien is er een ondoordringbare barrière rond de stad opgetrokken, waardoor internet, televisie en mobieltjes geen enkel signaal meer ontvangen. Een enorme chaos breekt uit. Er zijn geen artsen en politieagenten meer. En wie zorgt er voor de achtergebleven baby’s?

5e plaats: “The fault in our stars”, John Green

Hazel is de hoofdpersoon van “The Fault in Our Stars” en is, ondanks een medisch wonder waardoor haar tumor krimpt, nog steeds een terminale patiënt. Ze heeft alleen een paar jaar extra heeft gekregen. Haar leven komt compleet op haar kop te staan wanneer er plotseling een zekere Augustus Waters verschijnt bij Cancer Kid Support Group.

“The Fault in Our Stars” is een gedurfde en rauwe roman van de bekroonde auteur John Green. Dat deze roman is verfilmd, is dan ook geen verrassing. Het eerlijke en hartverscheurende verhaal zal je nog lang bijblijven. Let op: Dit is een Engelstalig jeugdboek.

Shopgids: Alles wat je moet weten over jeugdboeken

Boeken zijn altijd een geweldig cadeau, vooral wanneer de persoon die we willen verwennen een adolescent is. Gezien de enorme hoeveelheid jeugdboeken die er tegenwoordig op de markt zijn, is het niet altijd gemakkelijk om de meest geschikte voor deze persoon uit te kiezen. Hieronder zullen we een aantal vragen beantwoorden die misschien wel eens bij je zijn opgekomen over dit soort literatuur.

Een van de kenmerken van jeugdliteratuur is de leeftijd van de hoofdpersonen.
(Bron: Sergey Skripnikov: 56910067/ 123rf.com)

Wat zijn jeugdboeken precies?

Veel literatuurstudies hebben geprobeerd om de grenzen van jeugdliteratuur te definiëren. Het is echter niet altijd even eenvoudig om het verschil tussen een roman gericht op een volwassene en eentje geschreven voor jongere lezers te duiden. Een van de kenmerken waardoor een boek als jeugdliteratuur kan worden aangemerkt, is de leeftijd van de hoofdpersonen die normaal gesproken tussen de 13 en 20 jaar ligt.

Er bestaan geen taboes in de jeugdliteratuur. Elk type kwestie, hoe controversieel ook, kan door een schrijver worden aangewend en worden aangepast. Zo kan de schrijver het thema geschikt maken en kan het worden begrepen door de jongere lezers. Van een aanranding op school tot homofobie en van de eerste liefde tot seks, elke kwestie kan worden behandeld in een jeugdboek, als het maar in een geschikte vorm is.

Harry Potter en de Vuurbeker van J.K. Rowling
“Als je wilt weten hoe iemand werkelijk is, moet je kijken hoe hij zijn ondergeschikten behandeld en niet zijn gelijken.”

Een andere factor die jeugdboeken definieert, is de goede leesbaarheid. Door de lezer te vermaken, probeert dit soort boeken van lezen een gewoonte te maken. Vaak hebben ze daarom eenvoudige plotten, zonder al te veel diepgang of verschillende niveaus van interpretatie. Op deze manier wordt een lezer, die net de liefde voor lezen begint te ontwikkelen, niet te ontmoedigd of verveeld.

Welke jeugdboeken zijn verfilmd?

Naast populaire stripboeken met superhelden worden jeugdboeken de laatste jaren als belangrijke inspiratiebron door Hollywood gebruikt. Wetende wat voor een ontzettende populariteit dit soort boeken hebben, worden er elk jaar verschillende films geproduceerd die gebaseerd zijn op die jeugdboeken. Sommige daarvan zijn echte kaskrakers gebleken.

Een van de meest succesvolle films van de laatste jaren zijn de “Hunger Games”. De films zijn gebaseerd op een serie van drie romans van Suzanne Collins en de filmsaga bestaat niet uit drie, maar uit maar liefst vier films. De films kwamen uit tussen 2012 en 2015 en in totaal leverden ze wereldwijd bijna 3,000 miljoen dollar, dat is omgerekend ongeveer 2,700 miljoen euro, op.

Een van de wonderen van lezen is dat je kunt reizen naar afgelegen plekken, onmogelijke dingen kunt doen en geweldige momenten kunt beleven.
(Bron: Vadim Georgiev: 58550508/ 123rf.com)

Populaire jeugdboeken die de afgelopen jaren werden verfilmd, zijn onder andere “The Maze Runner” van James Dasher; “Kippenvel”, van R. L. Stine; “Twilight”, van Stephanie Meyer; “Percy Jackson and the Olympians”, van Rick Riordan; en “The Mortal Instruments: City of Bones”, van Cassandra Clare om maar een aantal te noemen.

Welke jeugdboeken zijn speciaal geschreven om over na te denken?

Alhoewel jeugdliteratuur is geschreven om gelezen en gevoeld te worden door personen die midden in de ontwikkeling zijn, betekent dat natuurlijk niet dat ze geen diepgaande thema’s aanroeren. Een van meest geweldige voorbeelden hiervan is de roman “Een weeffout in onze sterren” van John Green, die thema’s behandeld zoals hoe we omgaan met personen die terminaal ziek zijn.

Een ander boek dat thema’s behandeld die normaal gesproken niet voorkomen in jeugdboeken is “The Hate U Give” van Angie Thomas, dit boek gaat over racisme en het politiegeweld en speelt zich af in hedendaags Noord-Amerika.

Bestaan er jeugdboeken die over het LGTB thema gaan?

De adolescentie is de periode in ons leven waarin onze seksualiteit wordt gedefinieerd. Het thema van de seksuele identiteit is daarom niet weg te denken in de jeugdliteratuur. Een van de vele voorbeelden is “Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum” van Benjamin Alire. Dit boek gaat over problemen zoals hoe moeilijk het is om openlijk uit te komen voor je seksualiteit.

“Ik geef je de zon” van Jandy Nelson is een andere titel in de jeugdliteratuur die over de zoektocht naar een seksuele identiteit gaat, net zoals “Noem me bij jouw naam” van André Aciman. Deze laatstgenoemde titel is recentelijk verfilmd en vertelt hoe twee adolescenten hun seksualiteit ontdekken in Italië op het einde van de jaren 80.

Wanneer je totaal wordt opgeslokt door een boek, kun je niet stoppen met lezen.
(Bron: Yulia Grogoryeva: 50840812/ 123rf.com)

Welke klassieke jeugdboeken worden het meest verkocht?

Het ruime aanbod en de populariteit van jeugdboeken met dank aan film en televisie moet ons niet doen vergeten dat we het hebben over een genre binnen de literatuur die al gedurende eeuwen wordt geschreven. Wie heeft er in zijn of haar jeugd geen klassiekers gelezen, zoals de avonturenromans van Jules Verne, “De Vijf” van Enid Blyton, of een andere klassieke titel?

Een van de grote klassieke jeugdboeken is “De drie musketiers” van Alexandre Dumas. Deze roman werd aanvankelijk als feuilleton gepubliceerd, gelukkig heeft het in romanvorm zijn bekoring en originaliteit behouden. Een ander voorbeeld van een onmisbare klassieker voor de jonge lezer is “Onder moeders vleugels”, van de schrijver Louisa May Alcott. Dit is een realistisch portret van de ontwikkeling van adolescentie naar volwassenheid dat zich afspeelt tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Eragon, van Christopher Paolini
“Boeken zijn mijn vrienden, mijn lotgenoten. Ze maken me aan het lachen en huilen en helpen me de zin van het leven te vinden.”

Op de lijsten met de jeugdboeken die het best verkopen, prijken heel vaak klassieke titels naast de meer recentere jeugdboeken. Naast de literaire waarde die deze boeken hebben, zie je ook vaak dat uitgevers geannoteerde, geïllustreerde of aan de jongere lezer aangepaste edities laten drukken. De klassiekers zijn dus zoals je ziet meer dan nooit tevoren in de mode.

Welke jeugdboeken zijn gebaseerd op televisieseries?

Televisieseries zijn door de komst van streaming platforms mogelijk nog populairder geworden dan ze al waren. Van veel series zijn jongeren de meest trouwe kijkers en daarom willen veel uitgeverijen daarvan profiteren door boeken uit te geven die zijn gebaseerd op deze populaire televisieseries.

Gebruik maken van het succes van een serie door commerciële romans gebaseerd op die series is eigenlijk al zo oud als de televisie zelf. Beroemde jeugdseries zoals “Buffy the Vampire Slayer” of “Beverly Hills 90210” hebben hun eigen boekenreeksen gehad. Meer recentelijk zijn er op series zoals “The Vampire Diaries” of de sciencefiction serie “The 100” jeugdboeken gebaseerd.

Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om een boek zowel in papieren als elektronische vorm te lezen.
(Bron: Rasstock: 26444582/ 123rf.com)

Welke jeugdboeken hebben minder dan 200 pagina’s?

Het beginnen met lezen is niet voor iedereen even gemakkelijk. Sommige adolescenten zijn in staat om een roman van 500 pagina’s in één ruk uit te lezen. Anderen kunnen echter beter beginnen met wat kortere werken. Er zijn een aantal klassiekers binnen de jeugdliteratuur die niet meer dan 200 pagina’s tellen. Voorbeelden hiervan zijn “Hart der duisternis” van Joseph Conrad of “Jonathan Livingston Zeemeeuw” van Richard Bach.

Er bestaan veel recente titels van jeugdboeken die bijna niet aan de 200 pagina’s komen. Deze wat kortere jeugdboeken zijn zonder twijfel de uitgelezen boeken om zonder veel druk of haast plezier in het lezen te krijgen. Zodra de beginnende lezer de smaak voor het lezen te pakken heeft gekregen, zal hij of zij geen enkel probleem hebben om de wat dikkere boeken ademloos uit te lezen.

Waarom is het aan te raden jeugdboeken in het Engels te lezen?

Vandaag de dag is het eigenlijk bijna verplicht voor jongeren om Engels te kunnen spreken. Het is echter niet voldoende om het te kunnen spreken, je moet het ook onderhouden door bijvoorbeeld veel te lezen. Een voorbeeld van een bruikbaar jeugdboek om het Engels op peil te houden, is “The boy in the striped pyjamas” van John Boyne. Dit is namelijk een boek geschreven met eenvoudig taalgebruik dat makkelijk te begrijpen is, zelfs al ben je een beginner in het Engels.

“To kill a mockingbird” van Harper Lee is een andere grote klassieker in het Engels. Dit boek kunnen adolescenten zonder al te veel problemen lezen net zoals “Animal farm” van George Orwell. Er bestaan ook tweetalige edities met het origineel in het Engels en een vertaling in het Nederlands, beide versies in dezelfde band. Bovendien bevatten veel edities ook nog handige bijlagen met grammatica en woordenlijsten.

Tegenwoordig zijn van de populairste boeken televisieseries gemaakt.
(Bron: Denis Ismagilov: 48670720/ 123rf.com)

Wat zijn de meest populaire spanning- en horrorboeken?

Boeken met spanning en horror zijn erg geliefd onder de jongere lezers, misschien zijn ze zelfs wel populairder dan onder volwassenen. Alhoewel de boeken voor de young adults wel verstoken is van de meest grimmige elementen, zijn ze net zo verslavend als die die geschreven zijn voor volwassenen. Een voorbeeld is “Vals” van de Nederlandse auteur Mel Wallis de Vries waarin 4 vriendinnen die logeren in een vakantiehuisje één voor één verdwijnen. Het boek is onderdeel van de reeks “Politie Niet Betreden”.

Spanning is een genre dat ontzettend populair is onder adolescente lezers en er zijn een aantal schrijvers die meesters zijn in dit genre. Een voorbeeld van zo’n auteur is Manuel Alfonseca. Dit is een Spaanse schrijver waarvan veel van zijn werk in het Engels is vertaald. Zijn roman “Jacob’s Ladder” draait om een mysterieus gouden amulet waar veel mensen in zijn geïnteresseerd, onder andere ooit Napoleon Bonaparte.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Terwijl volwassen lezers meestal een duidelijke smaak hebben ontwikkeld, is er voor adolescenten vaak nog veel te ontdekken op het gebied van thema’s, stijlen en genres. Daarom is het handig om een aantal richtlijnen aan te houden op het moment dat je boeken voor adolescenten aanschaft. Het zijn misschien dan wel onervaren lezers, dat betekent niet dat ze niet veeleisend zijn.

  • Smaak en interesses van de lezer
  • Is het goed om rekening te houden of je lezer een meisje of jongen is?
  • Thema’s
  • Bestsellers of onbekende titels?
  • Didactisch of tot de verbeelding sprekend?

Smaak en interesses van de lezer

Het is normaal bij lezers van ouder dan 12 jaar die geregeld lezen dat ze een zekere voorkeur hebben ontwikkeld voor bepaalde thema’s en literaire genres. Op het moment dat we graag een boek aan hen willen cadeau doen, is het daarom aan te raden om na te gaan van welke literatuur ze wild zijn. De persoonlijkheid van de jongen of het meisje is natuurlijk ook erg belangrijk wanneer je een boek uitzoekt en het is daarom goed om ook daar rekening mee te houden.

John GreenOver zijn adolescentie
“In mijn hoofd voelde ik me anders, een buitenstaander, niet in contact met anderen. Ik voelde me een toeschouwer, de staart van een komeet in plaats van de komeet zelf.”

Is het goed om rekening te houden of de lezer een meisje of jongen is?

De meeste boeken zijn geschreven zodat zowel jongens als meisjes ervan kunnen genieten. Er zijn natuurlijk altijd wel thema’s die meisjes misschien wat meer aantrekken en andere thema’s die jongens wat meer aanspreken. Wat we tegenwoordig zien is dat dat onderscheid eigenlijk steeds minder sterk is en dat het onderscheid dus weinig meer uitmaakt. De thema’s die in de populairste jeugdboeken worden aangesneden overschrijden de gendergrenzen.

Thema’s

Veel uitgevers geven in hun boekcollecties aan wat de aanbevolen leeftijd is van de lezers. Andere titels zijn wat moeilijker in te delen in een bepaalde leeftijdscategorie. Daarom is het aan te bevelen om goed te kijken welke thema’s een schrijver aansnijdt in de boeken en bovendien op welke manier de auteur dit doet.

Bestsellers of onbekende titels?

Of een boek goed verkocht wordt, is een goed uitgangspunt op het moment dat een adolescent wil beginnen met lezen. Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat een juweeltje niet wordt uitgekozen, omdat het niet voorkomt in de lijsten met bestverkochte titels. Het is daarom altijd aan te raden om een speciaal op jeugdboeken gerichte website te raadplegen om daar reviews van boeken te lezen.

In de jeugdboeken worden veel verschillende thema’s behandeld, zodat de lezers kunnen kiezen welk boek het meeste past bij waar hij of zij naar op zoek is.
(Bron: Rasstock: 32308989/ 123rf.com)

Didactisch of tot de verbeelding sprekend?

We willen natuurlijk allemaal de verbeelding en creativiteit van adolescenten prikkelen aan de hand van literatuur. Toch is het ook wel aan te raden om te letten of de inhoud ook didactisch is. Er bestaan bijvoorbeeld jeugdromans waarin het verhaal dat wordt verteld alleen maar dient om adolescenten iets te leren. Aan de andere kant bestaan er boeken die alleen maar op gericht zijn om als uitvlucht te dienen. Het zou ideaal zijn om bij je keuze voor een jeugdboek een balans te vinden tussen die twee extremen van vermaak en didactiek.

Samenvatting

Het is niet gemakkelijk om maar vijf titels te kiezen uit het enorme aanbod van jeugdboeken die de uitgeverijen elk jaar uitbrengen. We hopen echter dat onze kleine selectie in de smaak valt bij de young adult lezers. We hebben je in dit artikel een aantal antwoorden gegeven op vragen die misschien bij je op zijn gekomen over dit type literatuur.

Tevens hebben we, aangezien het geen gemakkelijk taak is om het juiste boek uit te zoeken, een eenvoudige gids voor je opgesteld met de vijf vragen die je kunt stellen om je keuze makkelijker te maken.

We hopen dat je, als je dit artikel handig hebt gevonden, deelt op je social media en je een commentaar in de sectie hieronder achterlaat.

(Bron van de uitgelichte foto: Wamsler: 18443365/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies