Laatst bijgewerkt: 13-04-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

19Bestede uren

11Beoordeelde onderzoeken

132Verzamelde opmerkingen

Van nature is jojoba olie antibacterieel, ontsteking remmend, pijnstillend en hypo allergeen. Daarom gebruikt men jojoba olie voor een groot aantal huidaandoeningen. Deze olie onderscheidt zich van andere soorten, omdat zij geschikt is voor ieder type huid. Zelfs voor de vette of gevoelige huid en het kwetsbare babyhuidje.

In dit artikel besparen we je de moeite, om overal op internet te moeten zoeken naar informatie over jojoba olie. We hebben al het nodige rondom jojoba olie voor je samengevat. De kenmerken, de werking, de producten van jojoba olie die het best in de smaak vallen bij gebruikers. Ook beantwoorden we een aantal veel gestelde vragen over deze olie. Zo kun je sneller een goede keuze maken.Belangrijk om te weten

 • Je kan een jojoba olie gebruiken om verschillende redenen. Bijvoorbeeld tijdens schoonheidsbehandelingen en om de huid te kalmeren en te laten genezen. Je kunt een jojoba olie zelfs gebruiken in je haar.
 • De voordelen van jojoba olie zijn legio, van het behandelen van acné, tot het verzachten van wonden.

Onze selectie: De beste jojoba oliën op de markt

Omdat er zoveel soorten jojoba olie verkrijgbaar zijn in Nederland, willen we je het kiezen vereenvoudigen. Hieronder vind je de beste jojoba olie producten die momenteel verkrijgbaar zijn. We hebben hierbij onder andere gelet op de ervaringen van gebruikers. Lees de korte beschrijving erbij, om jouw ideale jojoba olie te kunnen kiezen.

De beste dierproefvrije jojoba olie

Deze lichtgewicht jojoba olie is te gebruiken op je huid en op je haar. Je kunt er zelfs jouw make-up mee verwijderen. Geschikt voor de dagelijkse huidverzorging van alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid. Deze jojoba olie is koudgeperst en volledig plantaardig. Dierproefvrij en veganistisch dus. Dat is een geruststellende gedachte, bij een kalmerende olie.

De beste jojoba olie met vitamine C

De R is weer in de maand en dat betekent, dat het tijd is voor extra vitamines. Deze jojoba olie bevat tot wel 20% vitamine C, om huidveroudering en rimpels tegen te gaan. Verder zitten er hyaluronzuur en vitamine E in dit flesje, wat de collageen aanmaak stimuleert. Voelt je huid een beetje droog? Geef hem dan een oppepper met deze jojoba olie.

De beste biologische jojoba olie

Satin Naturel belooft verzorging, direct uit de natuur. Dat blijkt uit de 100% plantaardige en biologische ingrediënten in deze jojoba olie. Het product geeft glans en verzorging aan een droge huid, maar ook aan gespleten haarpunten. Het gebruik van deze jojoba olie is snel en hygiënisch, uit een glazen flesje met een pipet.

De meest luxe jojoba olie

De luxe jojoba olie van Lumunu is een echte alleskunner, waarvan je maar een paar druppels nodig hebt. Verzorgt huid, haren en nagels, zonder een vette film achter te laten. Ideaal voor lichaamsmassages en het verdoezelen van zwangerschapsstriemen. Gecertificeerd product van natuurlijke ingrediënten.

Shopgids: Alles wat je moet weten over jojoba olie

Jojoba olie is een gezond en biologisch product bij uitstek. Steeds meer mensen kiezen voor deze olie, vanwege de weldadige eigenschappen. Stel je voor dat je in dit artikel al jouw vragen over jojoba olie beantwoord krijgt. Daar gaan we ons best voor doen, zodat jij makkelijk jouw perfecte product kunt kiezen.

Aplicacion de aceite de jojoba

De jojoba plant is de enige plant, die dit gouden verzorgingsproduct in zich heeft.
(Bron: Worawit Chunlasin: 100129432/ 123rf.com)

Wat is jojoba olie precies?

De jojoba is een struikachtige, lang levende plant die veel voorkomt op de grens tussen Mexico en de VS. Gedurende zijn lange leven, ongeveer 100 jaar, kan de jojoba plant tot wel 5 meter lang worden.

Het is een sterke plant, die het weerbarstige woestijnklimaat trotseert. De jojoba brengt een zaden voort, die vele genezende eigenschappen hebben. Uit deze zaden van ongeveer 4 centimeter lang, wint men de jojoba olie. De zaden kunnen lang bewaard blijven, zonder dat ze hun medicinale kracht verliezen.

Conjunto de productos de belleza

Jojoba olie is effectief tegen rimpels, door de hoge concentratie antioxidanten en linolzuur.
(Bron: Oksana Mironova: 108302038/ 123rf.com)

Om de jojoba zaden om te zetten in jojoba olie, extraheert men de vloeibare was aan de zaden. Deze olie is dus van plantaardige oorsprong. De wetenschappelijke naam voor deze olie is Simmondsia chinensis. Deze naam werd oorspronkelijk bedacht door de oorspronkelijke bewoners van het gebied waar de jojoba bloeit. Jojoba olie is van nature goudkleurig.

Waarvoor kan ik jojoba olie gebruiken?

Wetenschappelijke onderzoeken bevestigen dat jojoba olie veel lijkt op natuurlijke huidvetten. Deze natuurlijk in de huid aanwezige oliën houden de huid zacht, flexibel en gehydrateerd. Net als talg, is jojoba olie in staat om diep in de huid te dringen en daar haar werk te doen. Het doodt schadelijke ziektekiemen en smoort virussen in de kern. Ook legt het een beschermende laag om de huid, die het vocht kan vasthouden.

Aceite de jojoba para beneficios en el cabello

Niet alleen de huid, maar ook de nagels en het haar hebben profijt van de werking van jojoba olie.
(Bron: Maryna Pleshkun: 56876988/ 123rf,com)

Er zijn veel redenen dat de beschermende laag in onze huid afneemt en deze droog, moe en mat aanvoelt:

 1. Het is onderdeel van het verouderingsproces
 2. Als bijverschijnsel bij ziektes
 3. Door een sub-optimaal dieet
 4. Medicijngebruik

Welke gezondheidsvoordelen heeft jojoba olie?

 • Hydrateert de huid: legt een beschermende laag om de huid, zodat het vocht in de huid blijft. Dit voorkomt bacteriële infecties, acné en roos.
 • Antibacterieel: laboratoriumtests tonen aan dat jojoba olie niet alle bacteriën en schimmels doodt. Wel pakt de olie bacteriën aan die salmonella veroorzaken, en E. coli en cándida bacteriën.
 • Verwijdert make-up: het is compleet veilig om jojoba olie als make-up remover te gebruiken op het gezicht. Zelfs bij het verwijderen van oog make-up. Het verwijdert vuil, make-up en bacteriën.
 • Antioxidant: bevat natuurlijke vormen van vitamine E, die werken als antioxidant. Dit betekent dat jojoba olie jouw huid helpt om oxidatieve stress te bestrijden. Deze stress ontstaat door dagelijkse blootstelling aan vuilstoffen en gif.
 • Houdt poriën vrij: jouw huid merkt bijna geen verschil tussen natuurlijke huidvetten en jojoba olie, omdat ze op elkaar lijken. Poriën blijven vrij, waardoor er geen mee-eters of acné ontstaan.
 • Hypo allergeen: jojoba olie legt een zacht en kalmerend filter op de huid. In tegenstelling tot andere plantaardige essentiële oliën, irriteert deze olie niet.
 • Remt de talgproductie: verzacht en hydrateert de huid. Verder geeft het de talgklieren het signaal, dat de huid geen extra talg nodig heeft voor hydratatie.
 • Stimuleert de aanmaak van collageen: de antioxidanten in jojoba olie helpen het lichaam om de collageen proteïnen aan te maken in de huid.
 • Wondgenezing: onderzoek laat zien dat huidcellen zich sneller met elkaar verbinden, bij het gebruik van jojoba olie. Dit kan handig zijn bij schaaf- of snijwonden, maar ook bij striemen. Deze eigenschap is te danken aan de hoge concentratie natuurlijke vitamine E in jojoba olie.
 • Verlicht bij eczeem, psoriasis en andere huidaandoening: omdat de olie ontsteking remmend werkt en de wondgenezing versnelt. Ook kalmeert het bij zonneschade.
 • Ondersteunt acné behandelingen: vanwege de ontsteking remmende en wond genezende werking van jojoba olie.

Wat doet jojoba olie voor mijn haar?

Jojoba olie wordt ook wel gebruikt voor een rustgevende behandeling aan het haar. Om zacht en glanzend haar te bereiken voeg je een paar druppels jojoba olie toe aan jouw shampoo of conditioner. Ook kan je het op handdoek droog haar aanbrengen, na het douchen. Er zijn ook haarmaskers en leave in conditioners die jojoba olie bevatten, als voedend en kalmerend ingrediënt.

Catherine GiletteAromatherapeut en schoonheidsspecialist

“Men is altijd lovend over het hydraterende effect van jojoba olie. Maar, jojoba olie zelf bevat geen water, omdat het een olie is. Daarentegen is de voedende kracht van jojoba olie voor haar en huid immens. Door deze olie zijn de weefsels in staat om aanwezig vocht langer vast te houden.”

Hoe werkt jojoba olie in op rimpels en littekens?

Omdat jojoba olie rijk is aan vitamine E en vetzuren, helpt het om de huidveroudering af te remmen. Denk hierbij aan expressie lijntjes, rimpels en verslapping van de huid. Hoe doet jojoba olie dat? Door te ondersteunen bij de productie van collageen en elastine, naar de behoefte van iedere huid. Specialisten schatten in dat rimpels tot wel 25% kunnen verminderen door het gebruik van jojoba olie.

Linolzuur en antioxidanten spelen ook een belangrijke rol bij het afremmen van de huidveroudering. Beide stoffen zorgen ervoor, dat de cellen zich sneller herstellen dan normaal. Ook voorkomen deze nuttige stoffen de ophoping van vuil en dode huidcellen.

Als je een wond of snee hebt, hoef je alleen maar een beetje jojoba olie op en rond de wond te sprenkelen. Laat het een tijdje inwerken. Was daarna je wond en de omgeving van de wond en breng opnieuw olie aan. Als je dit iedere dag doet, zal je zien dat jouw snee of wond er rustiger uit gaat zien en ook rustiger aanvoelt. Je kunt dit proces herhalen, tot de wond of snee helemaal dicht is, en het litteken langzaam verdwijnt.

Is er een aanbevolen hoeveelheid jojoba olie?

In de tabel hieronder vind je meer informatie over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jojoba olie voor verschillende behandelingen en doelgroepen.

Voor wie Littekens Schoonheid Baby’s en kinderen
Hoeveelheid 1 of 2 druppels 2 of 3 druppels 1 of 2 druppels
Frequentie 2 keer per dag of meer, naar behoefte ’s ochtends en “s avonds 2 keer per dag
Methode Op het te behandelen gebied Op de vochtige huid Over de vochtige baby billen

Wat zijn de ingrediënten in jojoba olie?

 • Vitamine A, D en E: Zijn zeer belangrijk bij het herstel van huidcellen en om de huid gezond te houden.
 • Vetzuren Omega 6 en 9: Helpen bij de celvernieuwing in de huid, ook ook bij het repareren van beschadigd huidweefsel.
 • Krachtige antioxidanten: Deze stoffen zijn in staat om in alle huidlagen door te dringen. De was in jojoba olie vult de gaatjes tussen de huidcellen op en verlicht het huidmetabolisme. Dit wil zeggen, dat ze schadelijke stoffen afvoeren en daarmee de huidveroudering afremmen.
 • Vetzuur docosenol: Dit is een verzadigd vetzuur dat van nature in jojoba olie aanwezig is. Het vetzuur gaat virussen tegen en wordt veel gebruikt bij de behandeling van koortslip en lip-blaasjes.
Kalmerend gebruik Esthetisch gebruik
Littekens Rimpels en ouderdomsvlekken
Brandwonden Striae
Gebarsten huid Droge en gevoelige huid
Huid ontstekingen Zonneschade
Psoriasis Pigmentvlekken
Luier uitslag Vlekkerige huid
Acné Vette huid

Wat zijn de neveneffecten van jojoba olie?

Zoals je dat ook bij andere huidproducten doet, is het slim om ook jojoba olie eerst te testen op een klein stukje huid. Dit doe je, om eventuele vervelende reacties te voorkomen. Maar, in vergelijking met andere soorten olie, zijn de mogelijke allergische reacties op jojoba olie nihil. Ze komen dus bijna niet voor. Zeker niet, wanneer je een 100% puur jojoba olie product gebruikt.

Wel vinden we het belangrijk om te vermelden dat sommige mensen gevoeliger werden voor huidontstekingen door aanraking. Dit was vooral het geval, als mensen langdurig werden aangeraakt tijdens een behandeling. Bijvoorbeeld, doordat de therapeut de patiënten met jojoba olie masseerde. Merk je dus ongewenste veranderingen aan jouw huid bij het gebruik van jojoba olie, raadpleeg dan jouw huisarts. Neem de verpakking mee. Zet ook het gebruik van jojoba olie even stop.

Claudia NegreteAdviseur bij Saine & Jeune

“Wist je dat jojoba olie bijdraagt aan het terugdringen van de walvisjacht? De moleculaire structuur van jojoba olie lijkt namelijk sterk op de olie die werd onttrokken aan het hoofd van de potvis. Deze olie werd veel toegepast in de cosmetische industrie en leidde bijna tot het uitsterven van bepaalde soorten walvissen. Omdat jojoba olie een plantaardig alternatief is met vergelijkbare kwaliteiten, hebben we daarmee een milieuvriendelijker optie.”

De meeste gezondheidsexperts raden het innemen van jojoba olie af. Dit is in het bijzonder het geval tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Wat veel therapeuten wel doen, is het gebruiken van jojoba olie op de huid van zwangere vrouwen en jonge moeders.

Mujer posando para foto

Let goed op de certificeringszegels van elk merk en elk product, vooral bij online winkelen, omdat het moeilijker is om ze te vinden.
(Fuente: Parilovv: 115613506/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In de alinea’s hieronder, vind je een aantal handige criteria, die je kunnen helpen om de juiste jojoba olie te kiezen. Verder kun je natuurlijk afgaan op de eerlijke en persoonlijke reacties van mensen die de jojoba olie producten eerder kochten

 • Presentatie
 • Verpakking
 • Certificering

Presentatie

Hoewel de jojoba plant maar één plant is, bieden fabrikanten jojoba olie op vele manieren aan. Welke substantie of gebruikswijze spreekt jou het meest aan?

 • Spray: dit is het meest gebruikelijke formaat op de Nederlandse markt. Handig, om de jojoba olie over een groter gebied te verdelen, zoals door het haar of over je armen en benen.
 • Crème: sommige crèmes zijn gemaakt op basis van jojoba olie of bevatten deze olie. Een crème wordt vaak snel door de huid geabsorbeerd.
 • Pipet: dit is ook een populaire presentatievorm, want je kunt de juiste hoeveelheid jojoba olie heel precies afmeten. Prettig om verspilling tegen te gaan bij de behandeling van een litteken bijvoorbeeld.
 • Balsem: bevat jojoba olie in de samenstelling. Vaak gebruikt in haarbalsem voor mannen, zoals in baardolie.
Aplicacion de aceite de jojoba en cabello

Hoewel de jojoba-plant een enkele soort is, bieden fabrikanten verschillende productpresentaties.
(Fuente: Noojuntuk: 86430401/ 123rf.com)

Verpakking

Als je een jojoba olie gaat kopen, let dan goed op de verpakking. Waarom? Omdat glazen flesjes de kwaliteit en duurzaamheid van het product kunnen verlengen. Beter dan dat plastic verpakkingen dat kunnen doen. Bovendien is glas minder milieuvervuilend dan plastic verpakkingen. Een donkere paarse glazen fles is helemaal ideaal, want deze beschermt de jojoba olie tegen licht. Dit voorkomt mogelijke oxidatie of bederf van de olie.

Certificering

Zeker als je online jojoba olie koopt, is het zinvol om naar de verschillende certificeringen te kijken. In het geval een jojoba olie biologisch of koudgeperst is, zal dit altijd op de verpakking staan. Net als dat je op het etiket kunt vinden dat het product dierproefvrij is.

Het is wettelijk verplicht om te vermelden welke ingrediënten er in de jojoba olie zitten. Verder moeten fabrikanten ook melding maken van mogelijke proeven en tests die zij op het product uitvoeren. Sommige producenten vertellen je daarnaast over de productiewijze en kwaliteitseisen waaraan zij voldoen. Ook vertellen zij je meestal op het etiket, wat je met de verpakking kunt doen als de jojoba olie op is.

Samenvatting

Zoals je al hebt kunnen lezen in dit artikel, heb je hier alle informatie bij de hand, om een goede jojoba olie te kiezen voor jezelf. We hopen dat je een jojoba olie kiest, die je daadwerkelijk helpt bij het aanpakken van jouw haar- of huidvraagstuk. Je hebt met dit artikel de nodige tips en trucs in handen, om jojoba olie op de juiste wijze toe te passen.

We zouden het erg leuk vinden, om jouw reactie te ontvangen. Dit kunnen vragen zijn over jojoba olie, twijfels of suggesties. Misschien heb jij een geweldige tip die te maken heeft met jojoba olie, of wil je gewoon jouw persoonlijke ervaring delen.

Als deze informatie over jojoba olie nuttig is geweest voor jou, waarom zou je het dan niet delen met vrienden en familie? Dan hebben zij net als jij binnenkort een zachte, glanzende huid en mooi haar. Je kunt dit artikel delen via jouw sociale netwerken.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Amylv: 87114051/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Gijsje Boogert Onderneemster & beauty-expert
Gijsje raakte al op jonge leeftijd geïnteresseerd in alles wat met beauty en make-up te maken heeft. Het is altijd belangrijk voor haar geweest om het beste uit de mensen te halen op een natuurlijke manier. Ze heeft nu haar eigen kleine schoonheidssalon en veel vaste klanten die veel belang hechten aan de expertise van Gijsje.