geheugenlezers in de computer
Laatst bijgewerkt: 12-02-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

8Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Geheugenkaarten bieden een grote opslagcapaciteit in een zeer klein formaat. Bovendien zorgen ze door het flash-geheugen voor een zeer goede gegevenstoegangssnelheid. Het is dus niet verwonderlijk dat ze vaker en vaker voor steeds meer toepassingen worden gebruikt. Veel moderne computers hebben echter geen ingebouwde kaartlezer.

Andere computers hebben wel een kaartlezer, maar niet eentje die compatibel is met de nieuwere soorten geheugenkaarten. In dit soort gevallen hebben gebruikers geen andere keuze dan een externe kaartlezer te gebruiken. Gelukkig zijn kaartlezers goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen. Daarnaast zijn ze klein en  licht, waardoor je ze altijd eenvoudig met je meedraagt.
Belangrijk om te weten

 • Geheugenkaarten worden steeds vaker gebruikt in camera’s, videocamera’s en mobiele telefoons. Door deze toenemende populariteit van geheugenkaarten worden ook kaartlezers steeds belangrijker.
 • Kaartlezers zijn kleine apparaatjes die weinig wegen, zodat je ze gemakkelijk met je mee kunt dragen. De meeste formaten passen eenvoudig in je broekzak.
 • Bij het kopen van een geheugenkaartlezer moet je rekening houden met kenmerken zoals het type kaart dat het apparaat kan lezen. Ook raden we je aan te letten op het aantal ingangen, de functies en het ontwerp van de kaartlezer.

De beste kaartlezers op de markt: onze aanbevelingen

In de selectie hieronder vind je een selectie met de beste geheugenkaartlezers die op de markt verkrijgbaar zijn. Al deze producten hebben een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en zeer goede recensies. Hopelijk helpt deze lijst je bij het kiezen van de kaartlezer die je nodig hebt.
AffiliateLink
3,24 EUR
AffiliateLink
5,39 EUR
AffiliateLink
13,25 EUR
AffiliateLink
11,49 EUR
AffiliateLink
Tijdelijk niet leverbaar
AffiliateLink
5,29 EUR

Shopgids: Alles wat je moet weten over kaartlezers

Bij het kiezen van een geheugenkaartlezer kan het zijn dat je twijfels hebt over de werking en de kenmerken van het apparaatje. Zeker als het de eerste keer is dat je er een gaat kopen. Daarom beantwoorden we hieronder de vragen die het meest worden gesteld door consumenten bij het kopen van een kaartlezer.

sd-geheugen voor camera

Geheugenkaarten worden steeds vaker gebruikt in camera’s, videocamera’s en mobiele telefoons. Door de toenemende populariteit van geheugenkaarten worden ook kaartlezers steeds belangrijker. (Bron: Tolipov: 124630234/ 123rf.com)

Wat zijn kaartlezers precies?

Een kaartlezer is een apparaat waarmee kaarten met machineleesbare informatie worden gelezen. Je kunt een externe kaartlezer aansluiten op desktop computers, laptops of andere apparatuur om bestanden tussen apparaten uit te wisselen. Veel kaartlezers zijn ook beschrijfbaar, waardoor ze vergelijkbare functies hebben als die van een USB-stick of een externe harde schijf.

Waar kun je een kaartlezer voor gebruiken?

Kaartlezers zijn op veel verschillende manieren te gebruiken. Zo kun je met een kaartlezer foto’s op een camera overbrengen naar de harde schijf van je computer. Hierdoor komt de geheugenkaart in de camera weer vrij en kan je deze opnieuw gebruiken. Hetzelfde geldt voor video’s die je met een videocamera hebt opgenomen.

Ook worden kaartlezers gebruikt om bestanden tussen verschillende geheugenkaarten uit te wisselen. Op dezelfde manier kun je grote multimediabestanden die met een computer zijn gedownload eenvoudig naar een geheugenkaart kopiëren, zodat je die later in de kaartlezer van bijvoorbeeld een multimediaspeler kunt steken om de inhoud te bekijken.

Dinesh BahalVice President van de Product Marketing bij SanDisk
“De toekomst van geheugenkaarten hangt af van de grote camerafabrikanten.”

Wat zijn de voor- en nadelen van kaartlezers?

Geheugenkaartlezers zijn tegenwoordig voor veel gebruikers onmisbare apparaten. Dat is ook niet zo gek, als je bedenkt hoeveel voordelen ze je bieden. Hieronder hebben we een handige tabel opgenomen met de belangrijkste voor- en nadelen van kaartlezers:

Voordelen
 • Je kunt er veel verschillende soorten kaarten mee lezen
 • Kunnen vaak worden gebruikt als USB-sticks of externe harde schijven
 • Kleine en compacte apparaten
 • Je hoeft de apparaten meestal niet te installeren
 • Erg licht en gemakkelijk te vervoeren
 • Goed betaalbaar
 • Er is een grote verscheidenheid aan modellen
Nadelen
 • Sommige modellen zijn vatbaar voor storingen.
 • De prestaties van externe kaartlezers zijn mogelijk lager dan die van de geïntegreerde kaartlezers.

Voor wie is een ​​kaartlezer interessant?

Geheugenkaarten worden steeds vaker gebruikt. Dat geldt allang niet meer alleen voor het gebied van de fotografie, waar ze van oudsher altijd erg populair zijn geweest. De opslagcapaciteit van veel elektronische apparaten blijft groeien. Dat is ongetwijfeld het gevolg van de steeds toenemende resoluties waarmee je foto’s en video’s kunt opnemen.

Het kan zijn dat je een kaartlezer nodig hebt als je computer geen ingebouwde kaartlezer heeft.

Een kaartlezer kan ook interessant zijn als je bepaalde bestanden met je mobiele telefoon wilt lezen, aangezien er voldoende lezers zijn die compatibel zijn met Android en iOS. Tot slot hebben smartphones van tegenwoordig doorgaans maar één microSD-kaartsleuf.

Zijn er geheugenkaartlezers voor mobiele telefoons?

Veel moderne geheugenkaartlezers zijn compatibel met mobiele telefoons. Om de kaartlezer met je smartphone te gebruiken, moet je hem meestal op de micro-USB-poort van je telefoon aansluiten. Bovendien moet deze in het algemeen de OTG-functie hebben. Er zijn ook modellen die speciaal zijn ontworpen voor mobiele telefoons, zoals de Lexar iOS microSD-adapter voor iPhone en iPad.

Kun je ook de simkaart van een gsm met een geheugenkaartlezer lezen?

Er zijn kaartlezers die uitsluitend zijn ontworpen om verschillende soorten flash-geheugenkaarten te lezen en dus niet om sim-, micro-sim- of nano-simkaarten te lezen. Andere apparaten zijn echter wel compatibel met de simkaarten van mobiele telefoons. Sterker nog, er zijn zelfs al kaartlezers die documenten zoals identiteitskaarten kunnen lezen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij de aanschaf van een geheugenkaartlezer is het belangrijk om rekening te houden met een aantal aankoopcriteria. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste criteria. Zo weet je wat de belangrijkste kenmerken zijn waar je op moet letten als je een kaartlezer koopt en voorkom je dat je spijt krijgt van je aankoop.

Formaat van de geheugenkaarten die je wilt lezen

Er is tegenwoordig een grote verscheidenheid aan verschillende soorten geheugenkaarten op de markt. Daarom moet je bij het kiezen van een lezer eerst controleren of deze compatibel is met de geheugenkaarten die je gebruikt of gaat gebruiken. Hoewel er apparaten zijn die tot wel 25 verschillende soorten kaarten kunnen lezen, is niet iedere lezer compatibel met iedere soort kaart.

Hieronder vind je een lijst met de meest voorkomende soorten kaarten:

 1. Compact Flash (CF)
 2. CFast
 3. Geheugenstick (MS)
 4. MS Micro (M2)
 5. Geheugenstick duo
 6. MSXC
 7. Secury Digital (SD)
 8. Secure Digital High Capacity (SDHC)
 9. Secure Digital Xtra Capacity (SDC)
 10. Micro-SD
 11. MiniSD
 12. XDQ-kaart

Controleer dus goed of de kaartlezer het type bestand kan lezen waar jij veel mee werkt, om te voorkomen dat je het apparaat niet kunt gebruiken zoals gewenst.

sd-geheugenlezer op laptop

Kaartlezers zijn goed te betalen en gemakkelijk te verkrijgen. Daarnaast zijn ze klein en erg licht, waardoor je ze altijd bij je kunt dragen. (Bron: Krodkaw: 83790498/ 123rf.com)

Aantal kaarten dat je wilt lezen

Afhankelijk van je behoeften heb je misschien een lezer nodig die meerdere kaarten tegelijkertijd kan lezen. Het is in dat geval belangrijk dat je controleert hoeveel ingangen het apparaat heeft en hoeveel geheugenkaarten het tegelijkertijd kan lezen. Zo kun je informatie tussen verschillende kaarten uitwisselen, informatie uit meer dan één geheugenkaart raadplegen of de bestanden van alle kaarten tegelijkertijd naar de computer kopiëren.

Compatibiliteit

Vrijwel alle moderne geheugenkaartlezers zijn compatibel met diverse besturingssystemen, zoals Windows, Mac OS of Linux. Het kan echter nooit kwaad om van tevoren te controleren of het apparaat inderdaad geschikt is voor jouw computer of laptop. De meeste kaartlezers werken met het Plug & Play-systeem, zodat je ze alleen maar hoeft aan te sluiten om ze te kunnen gebruiken.

Het kan ook zijn dat je de kaartlezer aan je mobiele telefoon wilt koppelen. Als dat het geval is, controleer dan of de lezer compatibel is met Android- of iOS-apparaten. Mogelijk moet je eerst een applicatie installeren om de lezer te gebruiken. Bovendien moet je controleren of de mobiele telefoon een geschikte USB-poort heeft om de lezer aan te sluiten.

Functies

Als je de kaartlezer maar af en toe nodig hebt om een ​​geheugenkaart te lezen, is een eenvoudig en goedkoop apparaat vaak al voldoende. Als je de kaartlezer echter veelvuldig wilt gebruiken om er verschillende taken mee uit te voeren, dan is het belangrijk dat je duidelijk hebt welke functies er op het apparaat moeten zitten. De belangrijkste vind je in de lijst hieronder:

 1. Lezen
 2. Formatteren
 3. Bestanden van meerdere kaarten tegelijk lezen en kopiëren
 4. Bestanden tussen verschillende kaarten overdragen
 5. Documenten op geheugenkaarten kopiëren en wijzigen

Door van tevoren te bepalen welke functies je nodig hebt, wordt het een stuk makkelijker om de kaartlezer te vinden die het beste bij je past. Hoe meer functies er op het apparaat zitten, hoe duurder het apparaat zal zijn en andersom.

Samenvatting

Flash-geheugenkaarten zijn een efficiënte manier om grote hoeveelheden informatie snel en op zeer compacte apparaten op te slaan. Het gebruik ervan is essentieel in camera’s, videocamera’s en zelfs in mobiele telefoons. Niet alle computers hebben echter een ingebouwde lezer. Of ze hebben er een die niet alle kaartformaten leest. Om deze reden worden externe geheugenkaartlezers steeds populairder.

Het voordeel is dat kaartlezers zeer compacte en kleine apparaten zijn die je eenvoudig met je meedraagt en voor een goede prijs vindt. Bij het kopen van een geheugenkaartlezer moet je rekening houden met kenmerken zoals het type kaart dat het apparaat kan lezen. Ook raden we je aan te letten op het aantal ingangen, de functies en het ontwerp van de kaartlezer.

Als je denkt dat deze shopgids over kaartlezers nuttig is geweest bij je selectieproces, kun je hieronder je reactie achterlaten of dit bericht delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Jipen: 117400020/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies