Laatst bijgewerkt: 28-07-2021

Onze selectiecriteria

9Onderzochte producten

43Bestede uren

15Beoordeelde onderzoeken

156Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kabeltrommel test 2022. Hier stellen we alle kabelhaspels voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het Internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kabeltrommel voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je beslist aandacht aan moet besteden als je een kabeltrommel wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een kabeltrommel is een trommelachtig apparaat voor het plaatsbesparend opbergen van verlengkabels.
 • De snoertrommels kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Trommels voor buitengebruik zijn ook spatwaterdicht.
 • Bij de aanschaf van een kabelhaspel moet je niet alleen letten op de materiaalkeuze, maar ook op de beschermingsklasse, het maximale vermogen en de oververhittingsbeveiliging.

Kabelhaspel: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kabelhaspel koopt

Wat is een kabelhaspel en wat zijn de voor- en nadelen?

Een kabeltrommel dient als verlengkabel en als stekkerdoos in één. De behuizing, waarop je de kabel in de lengte kunt opwinden of afrollen, is voorzien van tot vier extra stekkerdozen. Met verschillende kabellengtes en de extra stopcontacten ben je verzekerd van een flexibele stroomvoorziening, ook voor gebruik buitenshuis.
Voordelen
 • Verlengkabel en stekkerdoos in één
 • Flexibele kabellengte
 • Houdt de boel opgeruimd
 • Gedeeltelijk buiten te gebruiken
Nadelen
 • Hoog gewicht, afhankelijk van kabellengte en materiaal
 • Risico op oververhitting door terugspoeltechniek

Om het risico op oververhitting tegen te gaan, zijn kabelhaspels meestal voorzien van een oververhittingsbeveiliging, zoals een thermische schakelaar. Je kunt hierover meer te weten komen in ons blok hieronder.

Waar kun je een kabeltrommel gebruiken en waar moet je op letten?

Ben je op een bouwplaats en is er geen stopcontact in de buurt? Of ben je van plan met je camper op vakantie te gaan en vraag je je af hoe je de stroomvoorziening kunt beveiligen? Hier, en in veel andere situaties, kan een kabeltrommel je helpen! Je kunt een kabeltrommel op allerlei manieren gebruiken, binnen of buiten. Je kunt hem gebruiken als organiser, verlengsnoer of als stekkerdoos. Hier zijn enkele voorbeelden van waar je op moet letten als je een kabelhaspel koopt.
Wist je dat voor een kabeltrommel een bouwvergunning nodig is? Een kabeltrommel krijgt alleen een bouwplaats goedkeuring als hij aan bepaalde normen voldoet. De eisen staan vermeld in de BGI 608 norm.

Buitengebruik

Voor gebruik buiten gesloten ruimten zijn er robuust gebouwde kabelhaspels op de markt die voorzien zijn van spatwaterbescherming. Deze bescherming tegen invloeden van buitenaf wordt vaak aangegeven met een beschermingsklasse. We raden je aan op deze criteria te letten als je een kabelhaspel voor buitengebruik koopt. Mogelijke plaatsen voor buitengebruik

 • Bouwplaats
 • Tuin
 • Camping

Kabeltrommel in verschiedenen Groeßen

Kabelhaspels in de algemene taalkundige betekenis zijn eigenlijk kabelhaspels, en ze zijn er in een grote verscheidenheid van maten. (Foto: Bru-nO / pixabay.com)

Gebruik binnenshuis

Voor gebruik binnenshuis zijn kabeltrommels verkrijgbaar met een lichter materiaal, zoals plastic, en een kortere kabellengte. Niettemin kan elke kabeltrommel binnenshuis gebruikt worden. Mogelijke plaats van gebruik voor gebruik binnenshuis

 • Opslag
 • Hobbykamer
 • Verbouwingswerkzaamheden in het huis

Wat kost een kabelhaspel?

De prijsklasse van een kabelhaspel is van 12 tot meer dan 100 euro. Hoeveel een kabeltrommel kost hangt af van vele criteria, zoals de lengte van de kabel en het gebruikte materiaal. Een kabelhaspel, gemaakt van plastic en voorzien van een korte of zelfs geen kabel, is in de prijsklasse van ongeveer 12 tot 30 euro. De lengte van de kabel is ongeveer vijf tot twintig meter. Er is geen bescherming tegen invloeden van buitenaf.

Kabelhaspels met een prijs van ongeveer 30 tot 60 euro zijn soms voorzien van geïsoleerde contactdozen en een kabellengte tot veertig meter. Het gebruikte materiaal is meestal plastic. Een kabelhaspel vanaf 60 euro is vaak heel robuust, bijvoorbeeld van staal. Bovendien bieden ze all-round bescherming tegen invloeden van buitenaf. De kabellengte kan tot 50 meter zijn. Sommige modellen hebben een geïntegreerde automatische kabeloproller of -afroller.

Besluit: Welke soorten kabelhaspels zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen twee soorten kabelhaspels

 • Kabeltrommel voor binnengebruik
 • Kabeltrommel voor buitengebruik

Door de verschillende eigenschappen van kabeltrommels zijn er twee soorten die van elkaar onderscheiden kunnen worden op grond van hun toepassingsgebieden. Naargelang je je kabeltrommel voor het huishouden of voor de tuin nodig hebt, moet je bij je aankoopbeslissing ook de respectieve voor- en nadelen voor jou persoonlijk tegen elkaar afwegen. Om het je gemakkelijker te maken worden de twee soorten in de volgende sectie voorgesteld. De kenmerken worden nader toegelicht en de voor- en nadelen worden vergeleken.

Wat maakt een binnenkabeltrommel en wat zijn de voor- en nadelen?

Kenmerkend voor kabelhaspels voor binnengebruik is dat ze zowel handzaam als licht van gewicht zijn. Of het nu voor het huishouden is of voor de hobby doe-het-zelver – deze kabeltrommels zijn ontworpen om de nodige verlenging te geven in elke ruimte binnenshuis. Afhankelijk van het model kunnen meestal drie tot vier elektrische apparaten op de snoertrommel aangesloten worden. Ook de lengte van de kabel kan variëren, afhankelijk van het model.

Kabeltrommels voor binnengebruik zijn echter meestal ontworpen om kortere afstanden te overbruggen. In de huishoudelijke sector kun je de kleinere en goedkopere versie gebruiken: Mini kabeltrommels of kabeldozen. Voor doe-het-zelvers zijn de klassieke kabeltrommels met een stabiele standaard aan te bevelen. Beide modellen dienen hun doel, maar het is aan je persoonlijke voorkeur.

Wat binnenkabelhaspels echter niet hebben, is bescherming tegen opspattend water. Zelfs in huis is het heel goed mogelijk dat er water op de kabeltrommel terechtkomt. Grote voorzichtigheid is hier geboden en ook het verantwoord hanteren van de kabeltrommel.

Voordelen
 • Handig
 • Lichtgewicht
 • Diverse kabellengtes beschikbaar
Nadelen
 • Geen spatwaterbescherming

Wat maakt een buitenkabel trommel en wat zijn de voor- en nadelen?

Als de kabeltrommel buiten gebruikt wordt, vereist hij een zekere stevigheid en bescherming tegen weersinvloeden. Bovendien moet de kabellengte overeenkomen met de grotere afstanden. Dit is precies waar buitenshuis kabelhaspels voor gemaakt zijn, of je nu in de tuin of op de camping bent. Er is voor elk geval een geschikt model.

Kenmerken Functie Reden
Voet Moet stevig zijn Biedt een goede houvast
Zelfsluitend deksel Omgeven door isolatie Beschermt de kabel en stopcontacten tegen regen
Kampeertrommel Heeft stekkers voor campers Werkt op een hogere spanning, waardoor ze ook gebruikt kunnen worden voor apparaten die veel stroom nodig hebben.
Kabeltrommel voor tuin Andersom gewikkeld zodat de kabel aan het eind een stekker heeft. Deze kan gebruikt worden om grasmaaiers en ander tuingereedschap van een stekker te voorzien.

De veerkracht van kabelhaspels voor buiten gaat echter ten koste van handzaamheid en gewicht. De lange kabel maakt de kabeltrommel groter en zwaarder. Dit bemoeilijkt zowel het vervoer als de stuwage.

Voordelen
 • Robuust
 • Weerbestendig
 • Lange kabel
Nadelen
 • Zwaar
 • Onhandig

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kabelhaspels te vergelijken en te evalueren

Hier presenteren we de belangrijkste factoren die je kunt gebruiken om kabelhaspels te vergelijken en te evalueren en op basis daarvan je eigen aankoopbeslissing te nemen. Volgens ons onderzoek zijn de belangrijkste koopcriteria als volgt:

 • Gewicht en afmetingen van het product
 • Wikkelen en afwikkelen
 • Materiaal, behuizing & voet
 • Beschermingsklasse (bescherming tegen stof, bescherming tegen spatwater)
 • Aantal stopcontacten / Max. Vermogen
 • Bescherming tegen oververhitting
 • Bestaande kabel (kabellengte, kleur van de kabel)

In de volgende paragrafen gaan we op elk criterium afzonderlijk in. We leggen ze elk kort uit en geven redenen waarom ze belangrijk zijn voor je aankoopbeslissing.

Gewicht & productafmetingen

Kabelhaspels kunnen tussen 1 en 8 kg wegen. De afmetingen beginnen bij 10 x 10 x 10 cm en gaan tot, bijvoorbeeld, 36 x 30 x 20 cm. Beide bepalen de mobiliteit en de vereiste opslag- of transportruimte. Het gewicht en de afmetingen hangen van verschillende factoren af. Bijvoorbeeld

 • de lengte van de kabel

Een kabel van 50 meter weegt al 2 tot 3 kg meer dan een kabel met een lengte van 25 meter.

 • het verwerkte materiaal

Als de trommel van een stevig materiaal is, zoals staal, wordt de kabeltrommel automatisch zwaarder.

 • de wikkel- en afwikkeltechniek

Een geïntegreerd automatisch op- en afwikkelsysteem maakt het geheel nog zwaarder. Een plastic slinger daarentegen is nauwelijks merkbaar in gewicht. Een minikabeltrommel is een van de lichtste en kleinste modellen. Je kunt hem flexibel en gemakkelijk overal binnenshuis gebruiken. In de regel kan hij niet buiten gebruikt worden omdat hij niet beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Een iets zwaardere en grotere versie, maar stevig en met een hoogwaardige afwerking, wordt geboden door de “standaard versie”, die op de markt het meest in trek is.

Deze kabeltrommel kan tot 8 kg wegen en wordt gebruikt op bouwterreinen, in de tuin of bij het kamperen. Een speciaal voor wandmontage gemaakte kabeltrommel is lichter en gemakkelijker te hanteren dan de standaard versies. Anderzijds heeft hij geen standaard en is hij ook hoofdzakelijk ontworpen voor gebruik binnenshuis. We raden je aan een goede combinatie te vinden van de functies die je nodig hebt en de gewenste mobiliteit.

Wikkel- en afroltechniek

De meeste kabelhaspels worden met de hand gewikkeld of afgewikkeld met behulp van een zwengel. Er zijn echter ook kabelhaspels met automatische op- en afroltechniek. Ook al moet je de zwengel met de hand bedienen, dit is kinderspel en vergt weinig inspanning. Na een tijdje kan het echter vermoeiend worden om de kabel telkens weer af te rollen en op te spoelen.

Automatisering neemt het werk weg van het voortdurend aanzwengelen. Door de ingebouwde technologie zijn deze kabelhaspels echter zwaarder en duurder dan de klassieke slingerhaspel.

Als je de kabeltrommel niet vaak of alleen voor bepaalde klussen gaat gebruiken, koop dan een kabeltrommel waarbij je de kabel met de hand of met de zwengel op- en afrolt. Het is niet absoluut noodzakelijk dit proces te automatiseren.

Materiaal behuizing & basis

De behuizing van een kabeltrommel kan gemaakt zijn van gewoon plastic, een speciale breukbestendige kunststof of metaal. Het gebruikte materiaal is een heel belangrijk aankoopcriterium voor je als je een kabeltrommel zoekt voor buitengebruik. De behuizing van een kabelhaspel voor buiten moet gemaakt zijn van onbreekbaar plastic of bij voorkeur metaal. De basis moet van zink zijn. Beide in combinatie bieden je een roestvrij en robuust gebruik op lange termijn.

Bovendien worden kabelhaspels aangeboden met bescherming tegen spatwater. Je kunt hierover meer te weten komen onder de koperscriterium beschermingsklasse (link!). Voor gebruik binnenshuis zijn er talrijke kabelhaspels met een plastic behuizing. Noch bescherming tegen spatwater, noch een roestbestendige basis zijn hier van groot belang voor je.

Tenzij je de kabeltrommel binnenshuis in een vochtige omgeving wilt gebruiken. Interessant voor zowel binnen- als buitengebruik is de in de behuizing ingebouwde bescherming tegen vreemde voorwerpen. Je kunt hierover ook meer te weten komen onder de koperscriterium beschermingsklasse.

Beschermingsklasse (stofbescherming, spatwaterbescherming)

Een beschermingsklasse bestaat uit twee cijfers en geeft de weerstand van de behuizing tegen vreemde voorwerpen en water aan. De classificatie is gebaseerd op de DIN norm en biedt je een zeer hoge kwaliteitsstandaard. We raden je aan te letten op de aanwezigheid van een beschermingsklasse. Dit zal ervoor zorgen dat je eventueel gebruik van de kabelhaspel, bijvoorbeeld bij lichte regen of naast een zaagmachine, ook werkelijk zonder gevolgen blijft.

Dit voorkomt duidelijk dat je nieuwe kabelhaspel beschadigd wordt en buiten zonder ongelukken gebruikt kan worden. Hier willen we je een overzicht geven van de beschermingsklassen en je kennis laten maken met twee beschermingsklassen die je in de kabeltrommels vindt.

Kabeltrommel schwarz

Een beschermingsklasse bestaat uit twee cijfers en geeft de weerstand aan van de behuizing tegen vreemde voorwerpen en water.

Beschermingsklasse IP20

Een kabelhaspel met deze beschermingsklasse is geschikt voor bescherming tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen > 12mm. Er is geen waterbescherming. Je kunt deze kabelhaspel bijvoorbeeld in je hobbykamer gebruiken, maar niet buiten in de regen of in een vochtige omgeving. Kabelhaspels met deze beschermingsklasse zijn gewoonlijk ontworpen voor gebruik binnenshuis.

Beschermingsklasse IP44

Een kabelhaspel met deze beschermingsklasse is geschikt tegen het binnendringen van vreemde voorwerpen > 1 mm. Er is bescherming tegen spatwater. Met deze beschermingsklasse kun je de kabeltrommel overal gebruiken zonder je zorgen te maken. Zelfs lichte regen kan geen kwaad. Kabelhaspels met deze beschermingsklasse zijn gewoonlijk ontworpen voor gebruik buitenshuis.

Bedenk waar je de kabelhaspel precies wilt gebruiken en oriënteer je daarop volgens de beschermingsklasse. Als je de kabeltrommel vooral binnenshuis gebruikt, is het toch aan te bevelen beschermingsklasse IP44 te kiezen.

Aantal stopcontacten / Maximaal vermogen

Een kabeltrommel kan niet meer dan vier stopcontacten op de behuizing hebben. Het maximale vermogen van de kabelhaspel kan ongeveer 2.000 tot ruim 3.600 watt zijn. Met deze apparatuur kun je krachtige toestellen of verschillende afzonderlijke, hoofdzakelijk zwakstroomtoestellen tegelijk laten werken. Een lege kabelhaspel is meestal niet voorzien van een stopcontact. De meest gangbare modellen daarentegen zijn meestal uitgerust met drie of vier stopcontacten.

Afhankelijk van het aantal en het vereiste vermogen van de aangesloten technische apparaten, wordt een verschillend nominaal vermogen gebruikt. Het maximale nominale vermogen van de kabeltrommel mag nooit overschreden worden in verband met mogelijk brandgevaar. Een kabeltrommel met een geïntegreerde zekering en een veiligheidslampje biedt je hier de aanbevolen veiligheid. Als je verschillende technische apparaten wilt laten werken of een apparaat met een hoge energiebehoefte, raden we je aan een kabeltrommel met een hoog nominaal vermogen te kiezen.

Oververhittingsbeveiliging

Om een mogelijke brand door oververhitting van de kabeltrommel te voorkomen, is in sommige kabeltrommels een oververhittingsbeveiliging ingebouwd. Deze grijpt onmiddellijk in bij oververhitting door de stroom volledig te onderbreken. Je kunt lezen waarom een kabeltrommel heet wordt in ons blok. Deze zekering, de oververhittingsbeveiliging, is ingebouwd, bijvoorbeeld met behulp van thermoschakelaars.

Een thermoschakelaar kan apart vervangen worden als dat nodig is, bijvoorbeeld nadat hij verschillende keren gebruikt is. Hier willen we er nogmaals op wijzen dat we om veiligheidsredenen adviseren de kabeltrommel alleen te gebruiken als hij helemaal uitgerold is. Dit geldt vooral voor kabelhaspels zonder ingebouwde bescherming tegen oververhitting.

Bestaande kabel (kabellengte, kleur van de kabel)

Bij een kabeltrommel kun je kiezen of je hem met of zonder kabel wilt kopen. Haspels met een kabel daarentegen zijn verkrijgbaar in een grote verscheidenheid aan kabellengtes. Deze kunnen variëren van 5 tot 50 meter. De lengte van de kabel die je nodig hebt hangt af van hoe je de haspel gebruikt. Kortere kabellengtes zijn binnenshuis te verkiezen boven op een bouwplaats of in de tuin.

Wist je dat de aanduiding 3G1.5 het kabeltype van de kabel op de trommel beschrijft? Het kabeltype 3G1,5 staat voor: Een kabel met 3 aders en een groen-gele beschermingsgeleider en een aderdoorsnede van 1,5 mm². De aanduiding is in heel Europa gestandaardiseerd, en daarom vind je ze vaak op een kabeltrommel.

Je krijgt ook verschillende kleuren kabel aangeboden. Felle kleuren zoals geel of rood springen erg in het oog en voorkomen dat je erover struikelt. Gekleurde kabels kunnen bijzonder nuttig zijn in de tuin. Deze kleuren helpen je ook om de kabel van de kabeltrommel te onderscheiden van de andere kabels die vaak op een bouwplaats gebruikt worden. Een lege kabelhaspel, daarentegen, kan je helpen de boel netjes te houden. Je kunt je bestaande kabels gemakkelijk zelf oprollen of afrollen. Bovendien kun je deze kabelhaspel niet alleen voor kabels gebruiken, maar ook soepel voor een tuinslang of diverse touwen.

Kabeltrommel mit blauem Kabel

Kabelhaspels hebben ook een handslinger om op te winden en vaak is er een stopcontact in de haspel ingebouwd. (Foto: Bru-nO / pixabay.com)

Wetenswaardigheden over kabelhaspels

Waarom wordt een kabelhaspel heet en waarom moet je hem steeds afrollen?

Elektriciteit wordt stroom en als deze stroom door een met een weerstand uitgeruste draad stroomt, wordt de draad heet. Afhankelijk van de hoeveelheid stroom kan de draad oververhit raken en zelfs beginnen te verbranden. Dit brandgevaar bestaat zeker bij de kabeltrommel als die gebruikt wordt met een in elkaar gewikkelde kabel. De warmte die binnen ontstaat kan niet naar buiten ontsnappen door de strakke wikkeling van de kabel. Om een mogelijke brand te voorkomen, is in de kabeltrommels meestal een oververhittingsbeveiliging ingebouwd.

Deze grijpt onmiddellijk in bij oververhitting door de stroom volledig te onderbreken. Wat betekent dit precies voor jou? We raden je aan de kabel altijd af te rollen! Je vermijdt een mogelijke brand meteen bij het begin. Bovendien kun je probleemloos werken zonder dat de stroom door de zekering onderbroken wordt. Let er bij aankoop altijd op dat de kabeltrommel een oververhittingsbeveiliging heeft.

Fotocredits: 32230472 – ©rallef/123RF

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies