Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

44Onderzochte producten

50Bestede uren

48Beoordeelde onderzoeken

167Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kamillethee test 2023. Hier presenteren we alle kamille theeën die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste kamillethee voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je kamillethee wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kamillethee werkt ontstekingsremmend, krampstillend en antibacterieel door zijn bestanddelen. Het verlicht veel klachten, van maagpijn tot keelpijn.
 • Bij het kopen van kamillethee wordt een basisonderscheid gemaakt tussen losse kamillethee en theezakjes, die elk verschillende voor- en nadelen hebben.
 • Voor de thee worden de gedroogde bloemen van kamille gebruikt. Wil je kamillethee zonder schadelijke stoffen, dan moet je biologische producten kiezen

Kamillethee: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je kamillethee koopt

Wat is kamillethee?

Kamillethee bestaat uit gedroogde bloemen en bloembestanddelen. Kamille wordt gebruikt voor vele soorten kwalen en kan een echte duizendpoot zijn.

Kamillethee overtuigt met zijn uitstekende genezende eigenschappen. (Beeldbron: pixabay.com / congerdesign)

Kamille (Matricaria) is een geslacht van planten in de composietenfamilie (Asterceae) en is een van de populairste geneeskrachtige planten. De botanische geslachtsnaam Matricaria komt van het Latijnse woord matrix, dat baarmoeder betekent, want kamille werd in de oudheid gebruikt als geneesmiddel tegen vrouwenkwalen.

Voor wie is kamillethee geschikt?

In principe kan bijna iedereen kamillethee drinken, maar er zijn altijd bepaalde mensen die kamillethee met voorzichtigheid moeten drinken. Als je al allergisch bent voor kamille of allergisch voor samengestelde kruiden, moet je voorzichtig zijn, want de allergische reactie kan van tijd tot tijd toenemen.

Voor mensen met een allergie, vooral die met pollenallergie, kan een allergische reactie uitgelokt worden, omdat kamillebloemen een verscheidenheid aan pollen bevatten. Als je medicijnen gebruikt, moet je kamillethee niet als vervanging gebruiken, maar bovendien als het in overeenstemming is met je individuele klachten en je moet het met je arts bespreken.

Omdat kamillethee geen cafeïne bevat, kunnen baby’s, kinderen en zwangere vrouwen het zonder aarzelen drinken.

Wat is de genezende kracht van kamille en wat zijn de eigenschappen ervan?

Kamillethee is populair om zijn helende eigenschappen en wordt gemaakt van de gele bloemen van kamille. De reden waarom kamillebloemen geel zijn is dat ze zowel geelgekleurde flavonoïden als etherische oliën bevatten. Flavonoïden hebben een positieve invloed op de gezondheid.

De bloemen van kamille en de daaruit geïsoleerde etherische olie werken als een kruidengeneesmiddel. Kamille is zowel inwendig als uitwendig werkzaam. Het heeft ook een breed scala aan toepassingen: kamille bevordert de wondgenezing, is ontstekingsremmend, krampstillend, ontzwellend, kalmerend en verzacht irritaties.

Een paar druppels kamillebloesemtinctuur kunnen het effect in kamillethee versterken.

Slechts een klein deel van de essentiële oliën zit in kamillethee, met de combinatie van de tinctuur, waarin een grote hoeveelheid van de oliën zit, kunnen alle werkzame bestanddelen van kamille worden afgegeven.

Bij welke kwalen helpt kamillethee?

Kamillethee wordt in de eerste plaats gebruikt tegen buikpijn en indigestie, de ontstekingsremmende werking helpt bij maag- en darmklachten. Bovendien helpt de plant bij een breed scala van klachten:

ongemak uitleg
menstruatiepijn kamillethee verlicht krampen, tijdens de menstruatie. Het helpt je ook minder stress en angst te voelen. Het drinken van twee kamilletheeën per dag gedurende een week vóór de menstruatie en gedurende de eerste vijf dagen van de nieuwe menstruatiecyclus is de beste manier om de pijn te verlichten.
Diabetes en bloedsuikerproblemen kamillethee kan de bloedsuikerspiegel bij diabetici verlagen. Waarschuwing: Vervang je huidige medicijnen niet door kamillethee. Kamillethee zou je als extra hulpmiddel kunnen gebruiken en het zou je ook kunnen helpen om je medicijndosis te verminderen. Je moet echter eerst je arts raadplegen voor je dit doet.
Ontsteking – acuut, chronisch, latent Ontstekingsreacties zijn trouwe begeleiders van acute en chronische ziekten. Latente ontstekingsprocessen zijn betrokken bij ziekten als diabetes, depressie en vele andere. De stof van kamille vermindert ontstekingen. Bij chronische ziekten is kamillethee een goed middel dat steeds opnieuw gedronken kan worden.
Kankerpreventie Kamillethee kan de ontwikkeling van kankercellen afremmen. Volgens een studie heeft kamillethee ook een gericht effect op kankercellen.
Slaapstoornissen en stress kamillethee kalmeert en helpt te ontspannen. Vooral voor mensen met slapeloosheid is de thee slaapbevorderend.
Verkoudheid Bij verkoudheid kun je kamille drinken in de vorm van thee of inhaleren, want de etherische oliën hebben een antibacteriële, kalmerende en krampstillende werking.
Huidziekten je kunt kamillepreparaten gebruiken bij bacteriële huidziekten, ook bij de mondholte en het tandvlees. Bovendien bevordert kamille-extract de wondgenezing en vertoont het ook genezende effecten bij andere huidziekten.

Wat zijn de ingrediënten van kamillethee?

Kamillebloemen bevatten werkzame bestanddelen zoals de essentiële oliën chamazuleen en bisabolol. Kamille bevat 0,3 tot 1,5 procent essentiële olie, die bestaat uit de stoffen a-bisabolol en matricine. In de flavonoïden zitten stoffen als apigenine, quercetine en coumarinen.

Het chamazuleen in de kamilleolie wordt verkregen door stoomdestillatie en het geeft de olie ook zijn diepblauwe kleur. Verder bestaan kamillebloemen voor ongeveer tien procent uit slijmstoffen, die de slijmvliezen van het spijsverteringskanaal beschermen. Er zijn ook andere ingrediënten zoals:

 • Azulen
 • Bittere stoffen
 • Tannine
 • Tanninezuur
 • Hars
 • Borneol
 • Uit
 • Farnesol
 • Herniarine
 • Hyperoside
 • Oleanolzuur
 • Salicylaat
 • Salicylzuur
 • Zwavel
 • Thujon
 • Umbelliferone

Wat zijn de bijwerkingen van kamillethee?

Sommige mensen zijn allergisch voor kamille en mogen de geneeskrachtige plant niet gebruiken. Als je niet allergisch bent, kan kamillethee toch de volgende bijwerkingen veroorzaken:

 • Als je besmette kamillesoorten binnenkrijgt of echte kamille met madeliefje verwart, kan het je huid irriteren.
 • Je moet ook op je dosering letten. Je moet kamillethee gedurende langere tijd niet in overmaat consumeren, want de lage concentratie pyrrolizidine alkaloïden in hoge doses kan een bijwerking hebben die het genetisch materiaal beschadigt.
 • Bovendien mag het thee aftreksel niet in contact komen met de oogzone, want de kleinste deeltjes kunnen irritatie en ontsteking veroorzaken.

Hoeveel kost kamillethee?

Kamillethee wordt aangeboden door veel verschillende theeleveranciers en is te vinden in elk prijssegment. Er zijn grote verschillen in prijs en kwaliteit, afhankelijk van de fabrikant. Een hogere prijs wijst echter op een betere kwaliteit. Bovendien veranderen de prijzen ook naargelang de hoeveelheid.

Type Prijs (per 100g)
Losse thee van 1,30 – 10 €
Theezakjes van 2,50 – 20 €

De reden waarom theezakjes duurder zijn is dat er een extra stap nodig is. De prijzen variëren sterk tussen de verschillende leveranciers. Voor een perfect aroma blijf je in het hooggeprijsde segment. De keuze voor welke thee je besluit moet je individueel nagaan voor je koopt. Als je kamillebladeren koopt, moet je op zoek gaan naar biologische kwaliteit van ecologische teelt, om bladeren te krijgen die vrij zijn van schadelijke stoffen.

Welke alternatieven zijn er voor kamillethee?

Voor een nieuwe smaak kun je theeën mengen met toegevoegde kruiden of vruchten. Kamille kan niet alleen gedronken worden, maar ook in capsule- of tabletvorm ingenomen worden, waardoor gebruik gemaakt wordt van de therapeutische werking van de plant. In de volgende sectie geven we een kort overzicht van de alternatieven:

Type Beschrijving
Capsules en tabletten Kamille-extract is ook verkrijgbaar in capsule- of tabletvorm. De capsules bevatten vitale en minerale stoffen die een soortgelijke werking hebben als thee. Je moet echter naast de capsules/tabletten ook veel water drinken, want net als bij thee krijg je niet automatisch vocht binnen.
Kruiden- en vruchtenthee mengsels als je niet van de pure kamillethee smaak houdt, kun je hem mengen met verschillende kruiden zoals brandnetel of citroenmelisse. Verschillende vruchtenthee-mengsels zijn in veel supermarkten verkrijgbaar.

Besluit: Welke soorten kamillethee zijn er en welke is geschikt voor jou?

Over het algemeen wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten kamillethee:

 • Losse kamillethee
 • Kamillethee in theezakjes

In het volgende leggen we de verschillende soorten uit, en hun respectieve voor- en nadelen. Op deze manier willen we je helpen de kamillethee te vinden die het beste bij je past.

Wat onderscheidt losse kamillethee en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Theeliefhebbers hebben een ruime keuze aan theeblikjes met losse thee van allerlei soorten, en ook een theefilter of een speciale pot om de theeblaadjes perfect te laten trekken. Losse thee heeft ook voordelen boven industrieel geproduceerde theezakjes.

Ten eerste is het voordeel dat losse thee individueel gedoseerd kan worden en dat het goedkoper is dan thee in zakjes. Bij losse thee is het belangrijk dat de blaadjes tijdens de trektijd vrij rondzweven om hun volle aroma te ontwikkelen.

Voordelen
 • Individuele dosering
 • Minder duur
 • Gemakkelijk te bereiden
Nadelen
 • Meer tijdrovend
 • theezeefje nodig

Voor de bereiding heb je echter een theezeefje nodig, dat je in een kopje of theepot kunt hangen. Het kost ook meer tijd en is daarom onpraktisch voor handig theedrinken.

Wat onderscheidt kamillethee in theezakjes en wat zijn de voordelen en nadelen ervan?

Theezakjes zijn geschikter voor dagelijks gebruik dan losse thee en zijn praktischer omdat ze eenvoudig met heet water klaar te maken zijn. Theezakjes zijn verkrijgbaar in pakjes van 15 tot 25 zakjes.

Ook de vorm en de grootte van de theezakjes kunnen variëren, afhankelijk van de soort thee. (Beeldbron: pixabay.com / Skitterphoto)

Bovendien geven de theezakjes sneller een intens aroma af door de fijne deeltjes. Het theezakje is al perfect gedoseerd voor een kopje thee en de kleine notitie op het theezakje geeft de aanbevolen zettijd aan.

Voordelen
 • Handige variant
 • Reeds gedoseerd
Nadelen
 • Meer afval

Het nadeel is dat theezakjes meer afval veroorzaken. Voor een milieubewuste wereld, gebruik theezakjes zonder metalen clips.

Uiteindelijk is welk type je kiest een kwestie van persoonlijke voorkeur.

Koopcriteria: Dit zijn de factoren die je kunt gebruiken om kamillethee te vergelijken en te evalueren

In het volgende gedeelte laten we je zien welke aspecten je kunt gebruiken om een keuze te maken uit de selectie van kamillethee.

 • Type
 • Kwaliteit
 • Oorsprong
 • Hoeveelheid

In het volgende gedeelte kom je meer te weten over de respectieve koopcriteria.

Type

Zoals beschreven in het beslissingsgedeelte hierboven, kun je kiezen tussen theezakjes en losse thee. Bij losse thee worden de grote delen van de plant gebruikt. Bij theezakjes, daarentegen, worden de kleine delen van de plant eruit gezeefd. Beide soorten komen meestal van dezelfde plantage. Het verschil in kwaliteit kan niet alleen door de vorm bepaald worden. Wel moet vermeld worden dat theezakjes meestal alleen de meest gangbare soorten thee bevatten.

Kwaliteit

Kamillethee heeft een helende werking. Hoe sterk het effect is, hangt ook af van de kwaliteit ervan. Let erop dat je gecertificeerde producten koopt die biologische teelt garanderen. Zo kun je ook zien aan welke kwaliteitscriteria voldaan is wat betreft teelt en verwerking. Het EU-keurmerk voor biologisch voedsel is het meest gebruikte keurmerk dat de EU voor voedsel toekent. Levensmiddelen die met dit label verzegeld zijn, zijn vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, en van genetische manipulatie.

Oorsprong

Een ander criterium is de herkomst van de kamillethee. Het is belangrijk dat je je thee uit de EU koopt, want buiten de EU gelden andere normen wat chemicaliën en schadelijke stoffen betreft. Je zit dus ook aan de veilige kant als je kamillethee koopt met een biologisch zegel en je ervan vergewist dat de thee uit de EU komt.

Het is belangrijk dat je thee vrij is van schadelijke stoffen, zodat je je gezondheid niet in gevaar brengt. (Foto bron: pixabay.com / szjeno09190)

Hoeveelheid

Als je thee in zakjes koopt, zijn ze meestal beperkt tot een pak van 15-25 zakjes (ongeveer 30 tot 60g). Daarentegen is de hoeveelheidskeuze voor losse thee groter. De kleinste hoeveelheid losse thee begint bij ongeveer 40g en gaat meestal tot 1kg.

Losse thee is niet alleen goedkoper dan theezakjes, maar is ook in grotere hoeveelheden en van goede kwaliteit verkrijgbaar tegen een lagere prijs. Je kunt je thee ook per stuk in de gewenste hoeveelheid afwegen in een theewinkel en het vers laten vullen.

Wetenswaardigheden over kamillethee

Bereiding van kamillethee

Kamille bloeit de hele zomer door in 20 tot 50 cm hoge struiken. De bloemscheuten worden tot in de herfst geoogst. De bloeiperiode van kamille begint in mei en duurt tot september. De beste oogsttijd is in juni of juli, zodra de bloemhoofdjes helemaal open zijn maar nog niet verwelkt. Zo maak je het klaar:

 1. Doe twee tot drie theelepels kamillebloemen in een kopje
 2. Giet er 250 ml heet water over
 3. Laat afgedekt tien minuten trekken
 4. Zeef de bloemen, giet het gecondenseerde water boven in de thee

De video vat alle informatie samen en legt ook uit hoe je het moet bereiden zodat je het beter kunt koken.

Verdere toepassingsgebieden

Toepassing Beschrijving
Misselijkheid Vooral voor zwangere vrouwen met ochtendmisselijkheid is kamillethee een remedie. Het helpt ook om de melkstroom te bevorderen.
Badtoevoeging Kamille kan ook als badtoevoeging gebruikt worden, zodat het lichaam ook tot rust komt. Kamille stoombaden verlichten allerlei pijnen en kwalen, zoals ademhalingsklachten, en verzachten ontstekingen van de huid.
Cosmetica Bovendien zit kamille in bepaalde cosmetica en lichaamsverzorgingsproducten ze heeft een helende werking en wordt gebruikt om de huid te verzorgen. Een kamillespoeling wordt gebruikt om blond haar lichter te maken – 50 g bloemen spoelen op ½ liter water, trektijd ongeveer 10 minuten. Of je kunt het ook gebruiken als gezichtstonic bij de behandeling van acne.

Afbeelding bron: pixabay.com / Natalie_Corot

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies