Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

55Bestede uren

14Beoordeelde onderzoeken

78Verzamelde opmerkingen

Sta je op het punt een opslagtent te kopen, maar weet je niet wat je nodig hebt en wat er op de markt is? Dan ben je op de juiste plaats: 2023. In dit artikel vergelijken we verschillende soorten tenten, zoals koepeltenten en werptenten, en laten je hun voor- en nadelen zien.

Alles wat belangrijk is aan opslagtenten wordt in de gids uitgelegd, en je vindt meer informatie over waar je op moet letten bij het kopen onder de koopcriteria. Je volgende kampeeravontuur moet probleemloos en onvergetelijk zijn!
De belangrijkste feiten in het kort

 • Opbergtenten zijn er in verschillende soorten, vormen en kleuren. Welke voor jou geschikt is hangt af van de functie die je zoekt.
 • Kampeertenten zijn tegenwoordig heel gemakkelijk op te zetten. Of je kiest de handbediende versie, of je koopt een opblaasbare opbergtent of een oprolbare tent.
 • Kampeertenten zijn er in verschillende prijzen. Bekijk voor je er een koopt onze kampeertent test 2023 gids voor koopcriteria, voordelen en nadelen.

Kampeertent: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kampeertent koopt

Hoeveel mensen kunnen er in een kampeertent?

Er zijn verschillende tentmaten en vormen die plaats bieden aan meerdere of slechts enkele personen. Hier is een kort overzicht om je een idee te geven van waar je naar moet zoeken.

Type kampeertent aantal personen
Koepeltent 1 – 4 personen
Tunneltent 2 – 8 personen
Geodetische tent 2 – 4 personen
Werptent 1 – 4 personen
Opblaasbare tent 2 – 8 personen

Wat is een binnen- en buitentent?

Elke opslagtent bestaat uit een buitentent, maar hoeft niet altijd een binnentent te hebben.

Zorg ervoor dat je tent een buiten- en binnentent en een tentbodem heeft.

De buitentent is wat je “het omhulsel” van de tent zou kunnen noemen, d.w.z. wat je aan de buitenkant ziet. Dit tentzeil heeft bepaalde functies, bijvoorbeeld:

 • Waterbestendigheid
 • Windbescherming
 • Bescherming tegen insecten en vuil

De binnentent is de kern van de tent waarin je zult slapen en verblijven. Een binnentent is niet altijd nodig, maar wel aan te bevelen. Net als de buitentent heeft ook de binnentent enkele functies:

 • Bescherming tegen condensatie
 • trager warmteverlies
 • meer comfort

Ook de vloer van de tent moet hier vermeld worden, want niet elke opslagtent heeft noodzakelijkerwijs een vloer inbegrepen. Om vuil- en veiligheidsredenen is een vloer echter zeer aan te bevelen.

Lagerzelt-2

De Geodät is uiterst weerbestendig en bestand tegen lage temperaturen. Je kunt er dan ook onvergetelijke nachten doorbrengen onder de sterrenhemel.
(Beeldbron: unsplash.com/Sahin Yesilyaprak)

Wat betekent de term vestibule in de context van tenten?

Je kunt de vestibule zien als de opbergruimte binnen in de tent. Je kunt er je bagage en andere spullen opbergen zonder ruimte te verliezen in de binnentent. Zorg er dus voor dat je tent een vestibule heeft!

Vestibules zijn erg praktisch en kunnen extra ruimte in de tent bieden. Je vindt ze meestal bij de tentingang tussen de binnen- en buitentent.

Voor meer comfort en flexibiliteit zijn er vestibules in verschillende vormen, zoals:

 • De driehoekige apsis
 • De trapeziumvormige apsis
 • De tunnelcapsis

Hoeveel kost een kampeertent?

Kampeertenten hebben heel verschillende functies, afmetingen en kwaliteiten, en daarom lopen ook de prijzen sterk uiteen. De volgende tabel geeft je een overzicht:

Type tent prijs
Koepeltent ca. 50 – 150 euro
Tunneltent ca. 80 – 350 euro
Geodetische tent ca. 180 – 400 euro
Werptent ca. 20 – 150 euro
Opblaasbare tent ca. 50 – 500 euro

Lagerzelt-3

Je kunt kamperen met een groep vrienden of familie. Het voordeel van een eigen tent is de privacy.
(Image source: unsplash.com/Alex Kotomanov)

Kan ik een kampeertent huren?

Ga je voor het eerst kamperen en weet je niet wat je te wachten staat? Als je daarom geen geld wilt uitgeven aan een kampeertent, is dat begrijpelijk. Je kunt ook je eerste kampeertent op het internet huren en er je eerste kampeerervaring mee opdoen.

Wie weet word je na je eerste reis wel een echte kampeerfanaat! Je kunt een klassieke kleine kampeertent huren voor ongeveer 15 euro per dag. De prijs stijgt naargelang het aantal personen en de soort tent.

Wat zijn de alternatieven voor kampeertenten?

Als je twijfelt of een opslagtent geschikt voor je is, overweeg dan of een alternatief misschien meer geschikt is.

 • Camper: Als je heel comfortabel en mobiel wilt zijn, kun je een camper huren of kopen. Maar vergeet niet dat sommige opslagtenten ook omgebouwd kunnen worden tot kleine woonoases! Campers kosten veel meer dan een kampeertent, maar zijn uiterst mobiel. Het is een “huis op wielen”.
 • Autotent: Heb je al gehoord van autotenten? Als je je auto meeneemt op je volgende avontuur, kun je net zo goed een autotent nemen. Deze worden op het dak van je auto gemonteerd.
 • Hutten: Op campings kun je vaak in kleine houten hutten overnachten. Je verliest de campingsfeer niet en je betaalt minder dan voor een hotel. Deze hutten zijn vaak zeer goed uitgerust.

Kan ik mijn kampeertent zelf repareren?

Je tent kan kleine of grote schade oplopen door slijtage.

Controleer je tent voor je op reis gaat en zorg dat je altijd een reparatieset bij je hebt!

Maar niet getreurd, je kunt je kampeertent repareren! Bekijk eerst de schade goed. Als de schade aan een heel belangrijk deel van de tent is, zoals een naad, raden we je aan de tent voor reparatie binnen te brengen. Als de schade niet groot is, kun je je opslagtent zelf repareren. Je hebt de reparatieset nodig die in het leveringspakket zit.

 • Repareren van scheuren en gaten: Gaten kunnen ontstaan door slecht hanteren van de tent of door gaten in de grond, stenen of takken. Zorg ervoor dat je de aangetaste plek vóór de reparatie grondig schoonmaakt om vetresten en wat dies meer zij kwijt te raken. Laat het goed drogen en strijk de aangetaste plek glad. Bevestig een stuk stof op de getroffen plek met de stoffenlijm uit de reparatieset. Nadat de lijm gedroogd is, maak je dat deel van de tent nog waterdicht.
 • Reparaties aan tentstokken: Als je scheuren in de tentstokken hebt, haal dan wat superlijm. Je kunt het met je vingers in de barst smeren en laten drogen. En dat is het! Als je tentstokken verbogen zijn, probeer ze dan recht te zetten met een tang.

Wat is de betekenis van de waterkolom in relatie tot kampeertenten?

Bij het kopen van een kampeertent kom je al gauw de term “waterkolom” tegen. We leggen uit wat het betekent en waarom het zo belangrijk is.

De term “waterkolom” beschrijft de waterdichtheid van het tentmateriaal. In Duitsland worden materialen met een waterkolom van 1500 mm of meer als waterdicht beschouwd.

Om de waterdichtheid te meten, wordt via een cilinder waterdruk op het tentmateriaal uitgeoefend. Hoe meer water er in de cilinder past, hoe groter de druk op het materiaal. Een waterkolom van 2000 mm, bijvoorbeeld, betekent dat een 2 meter hoge waterkolom op het tentmateriaal drukt en dat er geen water doorsijpelt.

Zorg ervoor dat de vloer een hogere waterkolom heeft dan de muren, want daar wordt meer druk op uitgeoefend. We bevelen een waterkolom aan van 3000-5000 mm voor de zijwanden en tot 8000 mm voor de vloer.

Besluit: Welke soorten kampeertenten zijn er en welke is geschikt voor jou?

Kampeertenten zijn er tegenwoordig in verschillende vormen met verschillende voor- en nadelen. Welke voor jou het beste is hangt af van waarvoor je hem nodig zult hebben. In deze paragraaf laten we je kennismaken met de verschillende soorten, met hun voor- en nadelen.

 • De klassieke koepeltent
 • Tunnel tent
 • Geodetische
 • Werptent
 • Opblaasbare tent

De koepeltent

De koepeltent dankt zijn naam aan zijn vorm. De twee paalbogen kruisen elkaar in het midden en vormen zo de koepelvorm. Koepeltenten zijn kleine tenten en bieden meestal plaats aan 1-5 personen. Het zijn heel eenvoudige kampeertenten die geen grote zwakke punten hebben, maar ook geen grote nadelen. Koepeltenten zijn eenvoudige kampeertenten die zeer geschikt zijn voor festivals en kleine uitstapjes.

Voordelen
 • Snel, ongecompliceerd in elkaar te zetten
 • universeel te gebruiken
 • basismodellen zijn zeer goedkoop
Nadelen
 • Koepeltenten zijn betrekkelijk kleine tenten
 • zijn niet erg stabiel omdat ze zonder haringen worden opgezet
 • bieden weinig bergruimte

De tunneltent

De tunneltent is erg populair omdat hij door zijn vorm veel ruimte biedt. De verticale wanden maken het interieur gezellig, zodat je er ook normaal in kunt staan. Tunnel tenten hebben een grote vestibule, wat betekent dat er veel bagageruimte is. Dit type opslagtent is heel flexibel uit te breiden en je kunt ook een paviljoen van de tunneltent maken als je de zijwanden eruit haalt.

Tunneltenten worden met haringen en stormtouwen aan de grond verankerd en zijn daardoor zeer windbestendig, maar de verticale wanden zijn ook gevoeliger voor wind dan bijvoorbeeld een koepeltent.

Voordelen
 • Verticale wanden maken meer gebruik van de ruimte mogelijk
 • Windbestendig dankzij haringen en stormtouwen
 • Veel bergruimte
 • Zijwanden kunnen omgebouwd worden tot paviljoen
Nadelen
 • Heeft een grote voetafdruk nodig vanwege de vele lijnen
 • Omdat de muren verticaal staan, is hij kwetsbaar voor zijwind

De geodetische

Geodetische tenten zijn de meest robuuste opslagtenten. Ze hebben een koepelachtige vorm, maar zijn veel stabieler dan koepeltenten door meer stokken. Noch wind, regen of sneeuw kunnen deze kampeertent deren. Daarom is hij perfect voor expedities en winderige gebieden. Vanwege zijn robuustheid is de Geodät ook wat duurder in vergelijking met de andere tenten.

Voordelen
 • Geodeten zijn uiterst weerbestendig
 • Deze kampeertent is zeer stabiel dankzij de vele stokken
 • Heeft materialen van hoge kwaliteit en is dus duurzaam voor langere tijd
Nadelen
 • Is een zware opslagtent vanwege de uitrusting
 • Is een dure kampeertent vanwege de hoogwaardige materialen
 • Kleine tent die niet geschikt is voor grote groepen

De werptent

Werptenten zijn ideaal voor je als je het opzetten van een kampeertent wilt vermijden. Als je de bewaartent uit de zak haalt en in de lucht gooit, heb je binnen 15 seconden je afgewerkte tent voor je staan. Dit zijn meestal kleinere tenten, die meestal niet met haringen aan de grond verankerd zijn.

Hun draagtas is een ronde tas, die soms ingewikkelder te dragen is door zijn vorm. Omdat de werptent wordt opgezet door spanning los te laten, heb je ook een bepaalde techniek nodig om de tent met spanning weer in elkaar te kunnen zetten. Oefening baart kunst.

Voordelen
 • Opzetten in 15 seconden, afbreken in 1 minuut
 • gemakkelijk door kinderen op te zetten
Nadelen
 • Demonteren vereist een zekere techniek
 • Draagtas van de werptent is rond en daardoor moeilijker op te bergen

De opblaasbare tent

Het verschil met andere kampeertenten is dat opblaasbare kampeertenten worden opgezet met luchtgevulde buizen en niet met stokken. Opblaasbare tenten zijn vaak tunneltenten. Deze buizen kunnen met de hand of met een elektronische pomp opgeblazen worden. Daarom is deze kampeertent snel en gemakkelijk op te zetten. Deze kampeertenten zijn erg comfortabele tenten omdat ze een warmte-coating hebben en veel ruimte bieden. Ongeveer 2-8 personen kunnen in een opblaasbare tent.

Voordelen
 • Gemakkelijk en snel op te zetten en af te breken
 • Zeer comfortabel en ruim
 • Gemakkelijke reparatie van de luchtbuizen met plakband
Nadelen
 • Is zwaarder dan andere opslagtenten
 • Is verhoudingsgewijs duurder
 • Kan opnieuw pompen vereisen

Hier is nog een overzicht van waar de genoemde soorten opslagtenten geschikt voor zijn:

Type bewaartent Geschikt voor Prijs
Koepeltent Festivals en kleine excursies ca. 50 – 150 euro
Tunneltent Meerdere personen en comfortabel, meerdaagse excursie ca. 80 – 350 Euro
Geodetisch extreme gebieden, kleine groep ca. 180 – 400 Euro
Werptent voor comfortabel kamperen en kleine groep ca. 20 – 150 Euro
Opblaasbare tent comfortabel kamperen voor meerdere dagen ca. 50 – 500 Euro

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om kampeertenten te vergelijken en te evalueren

Er zijn een paar punten waar je op moet letten voor je een kampeertent koopt, om er zeker van te zijn dat je het juiste product vindt en dat niets een perfect kampeeravontuur in de weg staat. De aankoopcriteria zijn als volgt:

Kleur

Het lijkt onbeduidend, maar denk aan de kleur van de kampeertent. Je kampeert in gebieden die landelijk zijn en je wilt er bij passen.

 • Warme streken: Als je bijvoorbeeld naar de Sahara gaat, moet je ervoor zorgen dat je tent lichte kleuren heeft. Het moet zich aanpassen aan de woestijn en donkere kleuren zouden te veel opwarmen.
 • Koude streken: Ga je naar Scandinavië en kampeer je onder het noorderlicht? Pas ook in deze situatie je tentkleur aan. We raden donkere kleuren aan, die de zonnestralen absorberen en gemakkelijk te herkennen zijn in de sneeuw.
 • Extreemkamperen: Zorg ervoor dat als je een avontuur vol adrenaline voor de boeg hebt, zoals kamperen op enkele van de hoogste toppen van Europa of de wereld, je tent felle kleuren heeft die van een afstand gemakkelijk te herkennen zijn.

Lagerzelt-1

De koepeltent is klein maar robuust en daardoor ideaal voor trektochten in de bergen.
(Image source: unsplash.com/Lesly Derksen)

Gewicht

Je kampeertent moet je last zijn. Op een meerdaagse reis is het aan te raden lichte bagage mee te nemen, anders kun je rugpijn verwachten. Houd dus rekening met het gewicht van je tent. Let ook op de pakmaat, want je kampeertent moet gemakkelijk op te bergen zijn en geen hindernis vormen. Als je kampeert, wil je het zo comfortabel mogelijk hebben.

Ventilatie

Omdat tenten afgesloten ruimten zijn, moet je ervoor zorgen dat ze goed geventileerd zijn. Hoe groter de tent en hoe meer mensen er zijn, hoe benauwder de lucht zal zijn.

Vooral in warme, tropische gebieden of in hoogzomer moet je tent goed ventileren, anders is het binnen warmer dan buiten.

Als je ventilatie slecht is, word je drijfnat van het zweet wakker van de condens, en overdag is je tent net een kleine sauna. Voor een comfortabele kampeerervaring raden we je sterk aan ervoor te zorgen dat je tent goed geventileerd is.

Weerbestendig

Als je in een tent investeert, moet die ook bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Als je je tent alleen in de zomer gaat gebruiken, hoef je je niet al te veel zorgen te maken over sneeuwbelasting. De opslagtent moet echter wel bestand zijn tegen wind en zware regenval. Maar als de kampeertent ook gebruikt gaat worden in de winter en bij temperaturen onder het vriespunt, ga dan na of de gewenste opbergtent ook tegen deze eisen bestand is.

Eenvoudige montage

Het opzetten van de tent moet niet te vervelend zijn of te lang duren. Als je meerdere dagen weg gaat, is het beter om een opslagtent te hebben die je in 5 minuten kunt opzetten in plaats van in 20 minuten. Je hebt de keuze tussen werptenten en opblaasbare tenten of praktische koepeltenten. Het hangt ervan af welk type tent je verkiest.

Wetenswaardigheden over het onderwerp kampeertenten

Welke kampeeraccessoires zijn er?

Tegenwoordig kunnen kampeertenten omgebouwd worden tot kleine suites. Door de ruimte die tenten bieden, kun je een kleine oase voor jezelf creëren. Je kunt een luchtbed kopen, mooie lantaarns en een tapijt zodat je geen koude voeten krijgt! Je kunt ook speciale deuren en raamopeningen krijgen om je verblijf nog gezelliger te maken. Er zijn veel berghotels die luxe kamperen in Tippi tenten aanbieden!

Hoe maak ik een kampeertent schoon?

Je kunt je kampeertent gemakkelijk schoonmaken met een zachte spons en lauw water. Zorg ervoor dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen en sterke borstels gebruikt, want die beschadigen het canvas materiaal. Als je sterkere schoonmaakmiddelen nodig hebt, zijn er die speciaal gemaakt zijn voor het schoonmaken van tenten.

Kan ik kamperen waar ik wil?

Maak een roadtrip met de auto en kampeer waar je maar wilt! Velen van ons hebben dit idee, maar de vraag rijst waar je eigenlijk wild mag gaan kamperen. In Europa is wild kamperen niet helemaal zo gemakkelijk als je zou denken. Er zijn verschillende regels en voorschriften. De volgende tabel geeft je een overzicht:

Land Voorschrift
Duitsland Op openbare terreinen mag je maximaal 10 uur blijven en moet je dan weer vertrekken. Natuurreservaten zijn verboden om te kamperen.
Zwitserland Kamperen is uitdrukkelijk verboden in natuurreservaten. In principe zijn bossen en weiden voor iedereen toegankelijk en is kamperen toegestaan, maar dit verschilt van kanton tot kanton.
Frankrijk Voor wild kamperen op openbaar terrein heb je een plaatselijke vergunning nodig. Aan de kusten is wild kamperen over het algemeen verboden. De voorschriften voor bivakken in Frankrijk zijn daarentegen veel soepeler.
Scandinavië In Zweden en Noorwegen kun je kamperen waar je maar wilt – tenminste voor één nacht. Er zijn echter enkele regels betreffende vuur en afvalverwerking die in acht genomen moeten worden.
Balkan Wild kamperen is in het algemeen verboden in de Balkan. Als je toch blijft overnachten, wees dan respectvol en ruim op.
Spanje en Portugal In Portugal is wild kamperen officieel verboden en voor Spanje heb je een speciale vergunning nodig. Het is verboden om meer dan 3 nachten op één plaats te blijven.

Beeldbron: Nesterchuk/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies