Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

33Onderzochte producten

78Bestede uren

31Beoordeelde onderzoeken

182Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote karabijnhaak test 2023. Hier stellen we alle karabiners die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste karabijnhaak voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waar je op moet letten als je een karabijnhaak wilt kopen.
De belangrijkste feiten in een notendop

 • Er zijn verschillende soorten gaspatronen: doorsteekpatronen, inschroefpatronen en bajonetventielpatronen. Piercingpatronen zijn internationaal het meest verbreid en zijn de goedkopere optie.
 • Afhankelijk van het beoogde gebruik en je voorkeur, kun je kiezen voor gewone karabijnhaken, HMS karabijnhaken, via ferrata karabijnhaken, schroefschakels of materiaalkarabijnhaken.
 • Voordat je je karabiners meeneemt op je volgende klimtocht, kun je ze het beste testen op een klimmuur. Let bij aankoop op de aanwezigheid van een EN norm of CE norm.

Karabijnhaak: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een karabijnhaak koopt

Welke soorten karabijnhaken zijn er?

Standaard karabijnhaak

Allereerst is er de standaard karabijnhaak. Het heeft geen speciaal sluitsysteem en wordt meestal gebruikt voor expresstroppen. Ze worden vaak met rubberen bevestigingen aan de draagband vastgemaakt om dwarsbelasting te voorkomen.

Karabinerhaken

Vooral met karabiners die voor het klimmen gebruikt gaan worden, is het absoluut noodzakelijk je te concentreren op goede kwaliteit en ook alleen producten te kopen met EN of CE normen. (Foto: Skitterphoto / pixabay.com)

HMS karabijnhaak

De HMS karabiner is waarschijnlijk de meest gebruikte karabiner. Hij heeft of een schroefdraad of een ander vergrendelingssysteem om te voorkomen dat de karabijnhaak onbedoeld opengaat. Het heeft een smaller en een dikker uiteinde, wat bijzonder gunstig is voor de half-mast werpknoop.

Via ferrata karabijnhaak

Via ferrata karabiners hebben speciale vergrendelingsmechanismen om gemakkelijker en sneller aan bijvoorbeeld een staalkabel te kunnen hangen. Er zijn twee mechanismen die het meest gebruikt worden: het palmslot en het duimslot. Je moet zelf maar eens uitproberen welke beter bij je past. Dit type karabijnhaak is echter alleen geschikt voor via ferrata en mag niet gebruikt worden in klimhallen.

Schroefkoppelingen of Maillon Rapide

Schroefverbindingen worden gebruikt als vervanging voor karabiners bij het naar beneden klimmen. Ze worden vaak achtergelaten in plaats van karabijnhaken. We raden je aan er altijd voor te zorgen dat ze gesloten zijn. Je moet ook altijd nagaan of ze voldoende op veiligheid getest zijn en voldoen aan een EN of CE norm.

Materiaal karabijnhaken

Materiaalkarabiners worden gebruikt om kleinere voorwerpen, zoals een krijtzak of kostbaarhedenzak, aan de klimgordel te bevestigen. Gebruik ze nooit voor het vastbinden en stel ze niet bloot aan hoge druk. Ze worden alleen gebruikt voor heel kleine gewichten. Als ze zwaardere dingen of zelfs mensen zouden vasthouden, is het risico dat ze breken erg groot. Dit betekent gevaar voor jou of andere klimmers onder je!

Elk type karabijnhaak heeft enkele nadelen en voordelen, dus let bij het kopen op je doel.

Tobi DeckertExperte für Befestigungszubehör
“Behalve naar de sterkte en veiligheidseigenschappen van de karabiners, mag je bij de tweede stap ook rustig naar het gewicht kijken. Bovendien zijn er, wat vormgeving betreft, steeds sjiekere vormen die goed in de hand passen en bovendien nog gemakkelijker met één hand te bedienen zijn”

Hoeveel kosten goede karabijnhaken?

Je kunt karabijnhaken kopen vanaf ongeveer zes tot zeven euro. Afhankelijk van het model en merk kan de prijs aanzienlijk hoger zijn. Materiaalkarabiners zijn al verkrijgbaar voor een paar euro. De volgende tabel geeft je een klein overzicht:

Type karabijnhaak prijs
Karabijnhaak ca. 6 – 7 €
Karabijnhaak – hogere klasse tot 25 €
Materiaal karabijnhaak ca. 1 – 2 €

In het algemeen raden we je aan karabijnhaaksets te kopen. Meestal heb je toch meerdere karabiners nodig. Dan is dit een goede manier om wat geld te besparen, want je betaalt per stuk iets minder dan wanneer je ze allemaal afzonderlijk koopt.

Bij het kopen moet je letten op de breukbelasting van de karabijnhaak. Deze parameters zijn uiterst belangrijk voor je veiligheid.

Besluit: Welke soorten karabiners zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen vijf soorten karabijnhaken:

 • Standaard karabijnhaken
 • Schroefpoort karabijnhaak
 • Twist-lock karabijnhaak
 • Magnetische karabijnhaak
 • Veiligheidskarabiners

Door de constructie zijn de respectieve functies van deze soorten karabijnhaken verschillend. Afhankelijk van het soort bevestiging, het beoogde gebruik en je voorkeur, zijn er bij elk van deze soorten verschillende voor- en nadelen.

Wist je dat karabiners oorspronkelijk door cavaleristen gebruikt werden? Cavaleristen gebruikten deze haken om militaire uitrusting snel aan lussen of oogjes vast te maken.

In het volgende gedeelte worden de verschillen tussen de verschillende soorten nader toegelicht om je te helpen beslissen welke je moet kopen. Dit zal je helpen beslissen welke karabijnhaak het beste voor je is. Ook de afzonderlijke voor- en nadelen van elk type worden uitvoeriger beschreven.

Er wordt een fundamenteel onderscheid gemaakt tussen gewone karabiners en vergrendelende karabiners. Terwijl de standaard karabiners geen vergrendelingsmechanisme hebben, zijn de vergrendelingskarabiners voorzien van verschillende vergrendelingsmechanismen om de vastgemaakte touwen vast te zetten.

Hoe werken standaard karabiners en wat zijn hun voor- en nadelen?

Zoals in het begin al gezegd is, zijn standaard karabiners niet voorzien van een vergrendelingsmechanisme. Standaard karabiners, zoals materiaalkarabiners, zijn tegen redelijke prijzen te koop en zijn ideaal om snel voorwerpen vast te maken.

De haken kunnen snel geopend en gesloten worden. Daarom, en vanwege hun ronde vorm, zijn ze bijzonder populair bij het klimmen, want het klimtouw kan snel en gemakkelijk met één hand worden ingehaakt en weer gesloten.

Voordelen
 • Relatief goedkoop
 • Snel inhaken mogelijk
Nadelen
 • Geen vergrendelingsmechanisme
 • Goedkope modellen niet breukvast

Hoe werken schroefkarabiners en wat zijn hun voor- en nadelen?

De schroefgate karabiner is een vergrendelende karabiner. Dankzij een extra huls die direct op de sluiting geschroefd kan worden, blijft de haak ook bij grotere belasting en schokkerige bewegingen gesloten en vastzitten. Om veiligheidsredenen moeten de meeste hulzen minstens drie slagen op de schroefdraad afleggen om het hekje bloot te leggen voor opening.

Dit voorkomt het per ongeluk openen van het mechanisme. Sommige modellen zijn ook uitgerust met een extra uitklapbare veiligheidspal om te voorkomen dat de karabijnhaak per ongeluk opengaat als de sluitbus niet vastgeschroefd is.

Voordelen
 • Extra vastzetten met schroefslot
Nadelen
 • Schroefslot wordt vaak vergeten
 • Tijd besteed aan losschroeven en vastschroeven

Hoe werken karabiners met draaislot en wat zijn hun voor- en nadelen?

De zogenaamde twist-lock karabijnhaak is een vergrendelende karabijnhaak. Zoals de naam al doet vermoeden, moet de draad eerst gedraaid worden, zodat het slotje op de haak geopend kan worden. De omringende koker verblijft in deze toestand, zodat de poort alleen maar losgelaten hoeft te worden.

De huls draait dan terug naar zijn oorspronkelijke positie. De tri-lock karabijnhaak is een verdere ontwikkeling van het twist-lock mechanisme. Bij dit slot moet de huls eerst naar boven geduwd worden. Dan moet, net als bij het twist-lock, de huls gedraaid worden om de poort bloot te leggen. Het slot werkt op precies dezelfde manier.

Voordelen
 • Verhoogde veiligheid
 • Sluiting sluit automatisch
Nadelen
 • Touw en kleding kunnen gemakkelijker in de draad verstrikt raken
 • Bediening met één hand moeilijker

Hoe werken magnetische karabiners en wat zijn hun voor- en nadelen?

Magnetische karabiners zijn vergrendelende karabiners. De bedoeling van de karabiner is te voorkomen dat het mechanisme per ongeluk opengaat en zo de veiligheid te vergroten. In plaats van het veermechanisme dat in veel vergrendelende karabiners gebruikt wordt, zijn in deze karabiner magneten gebruikt voor het vergrendelmechanisme.

Voordelen
 • Zeer sterke sluiting
 • Geen veermechanisme
Nadelen
 • Zeer duur

Hoe werken veiligheidskarabiners en wat zijn hun voor- en nadelen?

De veiligheidskarabijnhaak is een vergrendelende karabijnhaak. De techniek is niet anders dan die van een twist-lock karabijnhaak. Een extra beugel voorkomt dat het sluitmechanisme per ongeluk opengaat. Zodra de beugel neergeklapt is, kan het hek zelf geopend worden. Omdat het hek snel open kan gaan als er meer kracht op gezet wordt, wordt dit type vergrendeling nog maar zelden gebruikt.

Voordelen
 • Zeer goede waarde
 • Dubbele vangst
Nadelen
 • Gaat open als er een sterke kracht op uitgeoefend wordt

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om karabiners te vergelijken en te evalueren

Toepassing

Let er altijd op dat je een karabijnhaak koopt die geschikt is voor het beoogde gebruik. Anders kan het verkeerde model een groot veiligheidsrisico opleveren of andere problemen veroorzaken. Via ferrata karabiners, bijvoorbeeld, moeten altijd gebruikt worden in combinatie met een klimgordel in open terrein, maar niet in de klimhal. Het belangrijkste waar je op moet letten is dat de karabijnhaak niet met meer gewicht belast wordt dan wordt aanbevolen. Vooral met materiaalkarabiners kan dit anders fataal zijn.

Standaard

Als je een nieuwe karabijnhaak koopt, moet je altijd nagaan of hij volgens de norm getest is. Alleen dan is je veiligheid gegarandeerd. De meest voorkomende normen zijn de EN en CE normen. Ze zijn meestal op de karabijnhaak gegraveerd. We willen de twee normen in de volgende tabel kort voorstellen:

Markering Betekenis
CE Volgens artikel 30 van EU Verordening 765/2008 mag de CE-markering alleen door de fabrikant zelf of door een gemachtigde vertegenwoordiger worden aangebracht. Door de CE-markering aan te brengen neemt de fabrikant de verantwoordelijkheid op zich voor de conformiteit van het product met de eisen van de harmonisatiewetgeving. Een CE-markering betekent echter niet dat het product door de EU of een andere instantie zelf als veilig is geclassificeerd. Het geeft ook geen informatie over de herkomst van het product.
EN Er bestaan verschillende EN normen. EN 12275 is van bijzonder belang voor karabiners. Het specificeert verschillende testprocedures en eisen voor het product. Deze omvatten diverse definities van verschillende karabiners (b.v. basis karabiner, schroefpoort, HMS karabiner, enz.), gebaseerd op bepaalde eigenschappen, en de veiligheidseisen die eraan gesteld worden. Volgens EN 12275 moet de fabrikant ook sommige merktekens op het product aanbrengen. Deze omvatten de karabijnhaak categorie, de reeds genoemde CE markering, en de verwijzing naar de gebruiksaanwijzing.

De normen zijn internationaal erkend. Ze garanderen dat karabiners alle nodige tests hebben doorstaan om veilig bij het klimmen gebruikt te worden. Ze vermelden onder andere ook de maximaal toegestane belasting van de karabiners.

Kijk op

Voordat je een karabijnhaak voor het klimmen gebruikt, moet je altijd controleren of hij goed werkt. Je moet vooral letten op het probleemloos openen en sluiten van de karabijnhaak. Als de karabijnhaak met een harnas verbonden is, moet je ook het harnas op beschadiging controleren. Zodra er tekenen van beschadiging of overmatige slijtage zijn, moet je de aangetaste karabiners sorteren en ze niet meer gebruiken.

Wist je dat er karabijnhaken zijn met geïntegreerde messen? De zogenaamde karabijnhaakmessen zijn karabiners met een geïntegreerd zakmes. Als je in nood bent, kun je ze gebruiken om bijvoorbeeld een touw door te snijden.

Foto bron: pixabay.com / Rudy en Peter Skitterians

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies