Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

26Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

99Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote decanteer test 2021. Hier stellen we alle decanteerders die we getest hebben in detail voor. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het internet toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag gemakkelijker maken en je helpen de beste decanteerkaraf voor je te vinden.

Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een karaf wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Een decanter is een meestal doorzichtig glazen vat voor het beluchten van wijn.
 • Decanters zijn er in verschillende vormen en kleuren, en sommige zijn helemaal geen vaten maar gewoon trechters. Maar ze hebben allemaal hetzelfde doel, de wijn beluchten.
 • De meest voorkomende decanteerkaraf is de decanteerkaraf. Je vindt het ook in de meeste restaurants.

Karaf: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een dec

anteerkaraf koopt
Denk je erover een decanteerkaraf te kopen, maar ben je een beetje overweldigd door de keuze en de verschillende aanbiedingen? Dan ben je hier op de juiste plaats, want we leggen uit waar je op moet letten als je een karaf koopt.

Wat is een decanteerkaraf en wat zijn de voordelen van het gebruik ervan?

Een decanteerkaraf is een glazen karaf om wijn in te serveren, waarin de wijn zijn aroma ten volle kan ontwikkelen. De term decanteren beschrijft het scheidingsproces door uit de wijnfles in een vat te gieten.

Hierdoor wordt de wijn niet alleen belucht, maar kan ook het zogenaamde bezinksel van de wijn gescheiden worden. Het bezinksel is bezinksel in de wijn dat zich na jaren van opslag in de fles afzet.

Samengevat biedt een decanteerkaraf je de volgende opmerkelijke voordelen

 • Beluchting van de wijn à aromavorming
 • Afscheiding van het depot in oudere wijnen
 • Edele presentatie van wijnen

Wat zijn de verschillen tussen een decanteerkaraf en een karaf?

Een karaf is een karaf, maar een karaf is geen karaf. Klinkt vreemd, maar het is heel eenvoudig te begrijpen.

Een karaf is een puur glazen vat om vloeistoffen in te schenken. Je weet misschien al van speciale whisky karaffen. Een karaf kan hetzelfde doen, maar hij is iets anders geconstrueerd. Een karaf heeft een zeer bolronde vorm. Dit is nodig om de wijn meer oppervlakte te geven om te ademen.

Bij het inschenken in de decanteerkaraf stroomt de wijn eerst over de hals van de karaf en dan over de bolvormige binnenkant in de decanteerkaraf. Door dit “decanteren” wordt de wijn, na zijn lange rustfase in de wijnfles, aan een immense hoeveelheid zuurstof blootgesteld en kan zo zijn bouquet, aroma ontwikkelen.

Het verschil tussen deze twee glazen potten is dus steeds de vorm en de bestemming. Een gewone karaf, zoals hij genoemd wordt, wordt meestal gebruikt bij ontbijtbuffetten. Meestal wordt het gebruikt om water of biologisch sap in te schenken.

In restaurants wordt voor het serveren van wijn bijna altijd een karaf met decanteerkaraf gebruikt. (Image source: pixabay.com / niittymaa)

Een decanteerkaraf daarentegen is bijna een verplichting voor de juiste beluchting en presentatie van wijnen van gemiddelde tot hoge kwaliteit.

Hoeveel kost een decanteerkaraf?

Decanters zijn er in alle prijsklassen, van goedkope glazen karaffen tot edele tafeldecanters. De prijs hangt echter af van de soort decanteerkaraf die je uiteindelijk kiest.

Type Prijs
Decanteerkaraf circa 15 – 60 €
Tafeldecanteerkaraf circa 50 – 60 €
Decanteerkaraf Twister circa 20 – 55 €

Zijn er accessoires voor mijn decanteerkaraf?

Veel decanteerflessen zijn verkrijgbaar in een set met glazen, maar glazen worden niet echt als accessoires beschouwd. Een mogelijk accessoire voor een decanteerkaraf is een afdruiprekje, dat niet alleen handig is om uit te lekken, maar ook om te bewaren. Omdat de karaf ondersteboven aan de standaard hangt, verzamelt zich er minder vuil in.

Bij het schoonmaken van een karaf is het ook zinvol om reinigingsparels te kopen. Reinigingskralen zijn de meest effectieve manier om karaffen schoon te maken, in het verleden werden schrootballen gebruikt om te reinigen.

Wat is een alternatief voor een decanteerkaraf?

Een alternatief voor de klassieke decanteerfles is de decanteertuit. Er zijn hier echter ook verschillende modellen. Een heel bijzonder en eigenaardig model is de beluchter.

De beluchter is een hulpstuk dat direct aan de mond van de fles bevestigd wordt. Tussen de tuit en de mond van de fles zit een wiel waardoor de wijn met de optimale hoeveelheid zuurstof belucht moet worden.

Om te onthouden welke wijn je moet decanteren, kijk je naar de sluiting. Als de wijnfles een kurk heeft, dan is het aan te bevelen hem te beluchten. (Image source: unsplash.com / John Murzaku)

In elk geval is de beluchter een alternatief voor het showeffect van decanteren, maar het is de vraag of het wel goed is voor de wijn om zo opgedwarreld te worden, alleen al vanwege de mogelijke afzetting. Men kan dus zeggen dat de beluchter geen alternatief is voor oudere wijnen.

Besluit: Welke soorten decanteerders zijn er en welke is geschikt voor mij?

In principe zijn er drie verschillende soorten decanteerders:

 • Karaf met karaf
 • Tafel karaf
 • Decanteerder Twister

Afhankelijk van het beoogde gebruik is een ander type decanteerkaraf geschikt voor je.

In het volgende laten we je kennismaken met de drie verschillende types en gaan we in op hun respectieve voor- en nadelen.

Dit helpt je om de juiste decanteerkaraf voor je te vinden.

Wat onderscheidt een decanteerkaraf en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Een decanteerkaraf is een bolvormig vat waarin wijn wordt gegoten om hem te beluchten. De bedoeling van beluchten is om het aroma (bouquet) te verbeteren door zuurstof toe te voeren.

Bij het decanteren loopt de wijn van de hals van de karaf langs de bolvormige binnenkant van de decanteerkaraf naar beneden. Het oppervlak van de wijn wordt aan de binnenkant breder, waardoor zuurstof aan een groter oppervlak vrijkomt.

De decanteerkaraf is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om het beste uit je wijn te halen. Er is niets anders nodig dan de decanteerkaraf om de wijn te beluchten.

Omdat er geen andere accessoires nodig zijn, hoef je je geen zorgen te maken over reserve-onderdelen of dat er op een dag iets niet meer werkt. Hier spreekt de eenvoud van de decanteerkaraf.

Voordelen
 • Gemakkelijk te hanteren
 • Geen slijtage materiaal of reserve onderdelen nodig
 • Af te sluiten met de karafstopper
 • Elegante presentatie
Nadelen
 • Moeilijker schoon te maken

Iets anders dat in het voordeel van de karaf spreekt is het bewaren van de wijn. Je kunt de karaf afsluiten met een decanteerstop en hem dan in de koelkast bewaren om de volgende dag van de wijn te genieten.

Maar zonder de juiste accessoires kan het schoonmaken van de karaf daarna een “prutswerkje” worden. Door de smalle hals en de buik van de karaf is de binnenkant moeilijk toegankelijk voor sponzen. Het juiste reinigingsgereedschap, reinigingskralen, wordt hier aanbevolen.

Wat onderscheidt een tafeldecanteerder en wat zijn de voor- en nadelen?

De tafeldecanter is er in twee verschillende vormen. Ofwel wordt de wijn rechtstreeks in een glazen ballon gedecanteerd en kan hij met het glas van onderen uit een uitstroomapparaat gehaald worden.

Of je plaatst je glas onder een vaste decanteertuit en leegt de wijn bij het glas door de tuit in het glas. Beide varianten worden tafeldecanters genoemd omdat de karaf direct op tafel wordt gezet.

Voordelen
 • Gemakkelijk te gebruiken, ook voor gasten
 • Grondig schoonmaken door demontage
Nadelen
 • Vervanging en slijtage van kleine onderdelen

De tafelkantelaar is de perfecte optie voor “luiere” gastheren, want elke gast kan zichzelf via de tafelkantelaar bedienen en ook de gewenste hoeveelheid wijn nemen. Tafeldecanters kunnen vaak helemaal uit elkaar gehaald worden, wat ze gemakkelijk schoon te maken maakt.

De tafeldecanter is echter, net als een decanteergietkan, niet gemakkelijk schoon te maken vanwege de afzonderlijke onderdelen. Hoewel alles vaak uitneembaar is om een volledige reiniging te garanderen, kan dit ook leiden tot het verlies van een of twee afzonderlijke onderdelen.

Wat onderscheidt een decanter twister en wat zijn de voor- en nadelen?

Een decanter twister is vergelijkbaar met een trechter, behalve dat het uiteinde van de trechter gebogen is als een spiraal en dat de spiraalvormige buis afzonderlijke gaatjes heeft.

Door de gaten in de spiraal wordt de wijn direct op de binnenkant van de decanteerkaraf gegoten en heeft zo weer meer oppervlak voor een betere zuurstofopname.

Er zijn ook twee gangbare modellen voor de Twister decanteerkaraf. Enerzijds is er het trechterhulpstuk, dat meestal bij een karaf wordt geleverd en waarmee de wijn daarna kan worden ingeschonken.

Anderzijds is er de variant waarbij de hals van een decanteerkaraf al gedraaid is, waardoor de wijn bij het inschenken meer beweegt en dus meer belucht wordt.

Voordelen
 • Snellere beluchting
 • Show effect door de twist
 • Gemakkelijke reiniging van de Twister karaf
Nadelen
 • Moeilijker depot scheiden
 • Slechte reiniging van de Twister trechter

De vorm van de Twister karaf en de trechter beogen allebei dezelfde bedoeling, ze willen de wijn in de karaf meer oppervlak bieden om hem beter te beluchten.

De vorm en het ontwerp van de Twister decanteerkaraf veranderen zo het proces van decanteren. Daarom kan gezegd worden dat de Decanter Twister de beluchtingstijd aanzienlijk kan verkorten.

De twee modellen moeten echter gescheiden worden als het op schoonmaken aankomt. De Twister karaf kan op dezelfde manier gereinigd worden als de decanteerkaraf.

Het schoonmaken van de Twister trechter kan echter moeilijk blijken. De dunne spiraalbuis is moeilijk toegankelijk en kan alleen door spoelen gereinigd worden.

Koopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om decanters te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om decanters te vergelijken en te evalueren. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaald product geschikt voor je is of niet.

Samengevat zijn dat:

 • Ontwerp
 • Beluchtingstijd
 • Geschikt voor de vaatwasser

In de volgende paragrafen lees je over de afzonderlijke aankoopcriteria en hoe je ze kunt indelen.

Design

Zoals hierboven al gezegd is, zijn er verschillende variaties van decanters. En deze variaties hebben op hun beurt weer verschillende ontwerpen.
De eenvoudige decanteerkaraf maakt indruk door zijn eenvoud.

Hij heeft een grote opening, een dunne hals en een zeer bolvormige ondervorm. Het ontwerp is doelgericht en kan alleen verschillen in grootte, breedte en hoogte.

De tafeldecanteerkaraf is van oorsprong een heel traditioneel model, dat in de loop der jaren echter sterk gemoderniseerd is. Ook nu nog zijn traditionele wijnhevels, gemaakt van smeedijzer en een mondgeblazen glazen ballon, verkrijgbaar. Het is echter bijna niet meer hetzelfde als de moderne variant.

De meeste karaffen kunnen perfect schoongemaakt worden met reinigingsparels, maar het is ook voldoende ze in de afwasmachine te zetten en door te wassen. (Image source: / pixabay.com / fichte7)

De tafeldekaraf is een heel futuristisch model dat bestaat uit een standaard en een schenktuit. Beide modellen gaan een sterke stijlrichting uit en moeten passen bij de smaak van de respectieve gebruiker.

In zijn twee vormen is de Twister decanteerkaraf waarschijnlijk de modernste variant van een decanteerkaraf. Door zijn speciaal gebouwde gebogen vorm ziet hij er heel stijlvol en modern uit. Waarbij de stijl van de Twister trechter afhangt van de vorm van de betreffende karaf waarin de wijn wordt ingeschonken.

Beluchtingstijd

De beluchtingstijd varieert sterk van de decanteerkaraf tot de tafeldecanteerkaraf tot de Twister decanteerkaraf.

De decanteerkaraf heeft een van de langste beluchtingstijden. De wijn moet eerst langzaam over de binnenkant van de karaf gegoten worden en dan moet de wijn nog 5 – 10 minuten rusten. Het langzame gieten zorgt echter voor de afscheiding van de eventuele neerslag.

In zijn moderne variant heeft de tafeldecanteerder waarschijnlijk de kortste beluchtingstijd. Omdat de wijn alleen via de schenktuit direct in het glas wordt gegoten. Er zit ook een zeef in de schenktuit die de mogelijke neerslag tegenhoudt.

Door zijn speciale vorm heeft de Decanter Twister ook een kortere beluchtingstijd, want de wijn kan door het bredere oppervlak beter belucht worden en zo kan de rusttijd verkort worden.

Vaatwasmachinebestendig

Net als de vormen van de verschillende karaffen is ook het schoonmaken een uitdaging. Als je geen tijd of zin hebt voor tijdrovend schoonmaken, dan moet je zorgen dat je een karaf kiest die snel en gemakkelijk schoon te maken is.

De tafelkantelaar met zijn afzonderlijke onderdelen kan gemakkelijk uit elkaar gehaald en onder warm water schoongemaakt worden, zodat je je na gebruik geen “zorgen” meer hoeft te maken.

In principe kan gezegd worden dat elke decanteerkaraf gemakkelijk schoon te maken is. Het belangrijkste voor je is om uit te zoeken of het vaatwasmachinebestendig moet zijn of niet.

Type Vaatwasserbestendig
Decanteerkaraf Ja
Tafeldecanteerkaraf Nee
Decanteertwister Ja

Voor decanteerkaraffen met karaffen is het echter aan te raden reinigingskralen te kopen om de binnenkant van de vaten beter schoon te maken.

(Foto bron: 123rf.com / andriikobryn)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies