Laatst bijgewerkt: 14-10-2020

Onze selectiecriteria

14Onderzochte producten

21Bestede uren

7Beoordeelde onderzoeken

70Verzamelde opmerkingen

Wie kent de uitdrukking niet: huisje, boompje, beestje. Ondanks dat het een van de meest populaire uitdrukkingen in de Nederlandse taal is, is nog lang niet iedereen eraan toe. Vooral het boompje is voor veel mensen een lastig concept om te realiseren. Hoe doe je dat eigenlijk, een boom planten?

Als je bij deze shopgids bent beland, is er een grote kans dat je een plantenliefhebber bent. Wil je je hobby naar het volgende niveau tillen? Dat kan met een kas! Een broeikas of kortweg kas is een structuur van meestal glas en metaal die gebruikt wordt voor het kweken van planten in een beschermde omgeving. Zo tover jij binnen een mum van tijd de mooiste planten tevoorschijn. Gewoon in de tuin. Wil je weten wat de beste kassen zijn? We vertellen het je hieronder!
Belangrijk om te weten

 • Voor veel plantenliefhebbers is het hebben van een kas een droom. Met een kas kun je op een gemakkelijke en veilige manier voor je bloemen, planten en gewassen zorgen. De structuur van een kas is zodanig ontworpen dat de groei van de planten optimaal wordt bevorderd.
 • Er zijn veel verschillende kassen waar je uit kunt kiezen. Ieder model is speciaal ontwikkeld voor bepaalde tuinierbehoeften. De grootte van je terras, balkon of tuin doet er dus niet meer toe, want voor elke soort omgeving is er een specifieke kas verkrijgbaar.
 • Bij het kiezen van de beste kas is het essentieel dat je let op aspecten zoals de afmetingen, het materiaal en de lichtinval van de kas, net als het soort gewas dat je wilt verbouwen.

Onze selectie: De beste kassen op de markt

Als je besluit om een ​​kas te kopen, is er een grote kans dat je je na het maken van die keuze eerst een beetje verloren voelt. Hoewel het steeds populairder wordt, koop je niet iedere week een kas. Bovendien is er nog maar weinig informatie te vinden over wat de beste kassen  van dit moment zijn. Om je te helpen de kas te vinden die het beste bij je past, vind je hieronder een selectie met de beste modellen op de markt. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

De kas met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze tuinkas heeft een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Voor een vriendelijk prijsje ontvang je namelijk alle tools die je nodig hebt om op een laagdrempelige manier met een kweekkas te beginnen. Het formaat van 143 x 73 x 195 cm maakt de kas ideaal voor elk soort tuin en stelt je in staat om allerlei verschillende bloemen, planten en groenten te kweken.

De kas heeft een oprolbare deur met ritssluiting zodat je makkelijk naar binnen en naar buiten loopt. De lichtgroene kleur past mooi in iedere soort buitenomgeving. De kas is bovendien zeer eenvoudig op te zetten.

De beste kas gemaakt van aluminium

De stabiele aluminium serre van TecTake biedt voldoende plaats voor het kweken van veel fruit, groenten en planten. Het aluminium maakt de kas zeer goed bestand tegen UV-straling. Het materiaal is bovendien stevig en ziet er ook nog eens heel mooi uit. De serre biedt de perfecte bescherming tegen weersinvloeden zoals wind, regen of hagel.

De kas heeft een handige schuifdeur en een dakvenster voor voldoende ventilatie. De glazen laten veel licht door. Ben je op zoek naar een stabiele frameconstructie van geëloxeerd aluminium? Dan is dit jouw model.

De beste kas voor beginners

Ben je nog niet erg bekend met de werking van een kas? Dan is het raadzaam om met een model te beginnen dat weinig expertise en specifieke kennis vereist. Dit model van Tectake komt in deze categorie als winnaar uit onze test. Deze handige kas is ideaal voor beginners op het gebied van planten kweken in de moestuin.

Met deze kas kun je door de hogere warmte en luchtvochtigheid zeer goede resultaten bereiken bij de teelt van bijvoorbeeld tomatenplanten, paprika’s, aubergines en meloenen.

De beste kas voor grote tuinen

Heb je een grote tuin en ben je van plan om veel gewassen te verbouwen? Dan is deze grote kas van VidaXL iets voor jou. De kas heeft een formaat van maar liefst 300 x 150 x 200 cm. Het ontwerp van de kas is erg stijlvol zal geweldig in je tuin staan.

De kas is groot genoeg voor grote planten die in veel kleinere kassen vaak niet passen. Hij is gemaakt van 170 g/m² PE mesh stof dat 25% zwaarder is dan de standaard mesh stof van veel concurrenten. Hierdoor worden milieu-invloeden nog beter voorkomen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kassen

Nu je weet wat de beste kassen op de markt zijn, is het tijd om te kijken naar hetgeen dat er echt toe doet: oefenen, oefenen, oefenen. Er is geen betere manier om dat te doen dan door de meest gestelde vragen van gebruikers te beantwoorden. Lees snel verder om alle geheimen over tuinkassen te ontrafelen!

meisje dat voor planten zorgt

Voor plantenliefhebbers is het hebben van een kas een droom.
(Bron: Morisse: 39019588/ 123rf.com)

Waarom een kas?

Veel mensen denken dat ze, ondanks het feit dat ze graag gewassen verbouwen, thuis niet veel kunnen doen. Niets is minder waar! Het is tegenwoordig namelijk zeer eenvoudig om een kas op te zetten en te genieten van alle voordelen die het ons biedt. Hieronder vind je een handig overzicht met de belangrijkste redenen waarom het kopen van een kas een goed idee is:

 1. Kassen zorgen ervoor dat gewassen goed en stabiel groeien. De kas beschermt de planten tegen veranderingen in het klimaat en voorkomen zo dat de planten en voedingsmiddelen bederven.
 2. Met een kas is het mogelijk om buiten het seizoen gewassen te laten groeien. Zo geniet je het hele jaar door van gezonde en hoogwaardige producten.
 3. In een kas kun je ook exotische plantensoorten laten groeien. De kas stelt je namelijk in staat om voor dit soort gewassen een specifiek microklimaat te creëren.
 4. Met een kas kun je op een gecontroleerde manier gewassen telen en dus voorkomen dat er ongedierte of ziekten verschijnen die schadelijk zijn voor de gezondheid van de planten en die van jezelf.
 5. Als je je eigen voedsel kweekt, geniet je van een gezond en uitgebalanceerd dieet zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft.
 6. Je bespaart een hoop geld en binnen een korte tijd is de kas dus zeer winstgevend.

Kortom, een kas is de meest eenvoudige en praktische manier om een ​​stadstuin in huis te hebben en op de meest winstgevende manier van je voorliefde voor planten te genieten. Bovendien, met de grote verscheidenheid aan modellen waaruit je tegenwoordig kunt kiezen, wordt het steeds gemakkelijker om de tuinkas te vinden die het beste bij je behoeften past.

roze bloemen in kas

Met de grote verscheidenheid aan modellen waaruit je tegenwoordig kunt kiezen, wordt het steeds gemakkelijker om de tuinkas te vinden die het beste bij je behoeften past.
(Bron: Lohrbach: 40325844/ 123rf.com)

Waar moet je de kas plaatsen?

Een van de sleutels om de kas zo goed mogelijk zijn werk te laten doen, is door deze op de juiste locatie te plaatsen. Er moet tenslotte genoeg ruimte overblijven voor je plantenbakken en andere tuinmeubels. Om de beste plaats te kiezen waar je de kas moet zetten, raden we je aan om rekening te houden met de volgende aspecten:

 • Het moet een plek zijn waar de kas zoveel mogelijk zonlicht opvangt.
 • Schaduwrijke gebieden, bijvoorbeeld plekken waar veel bomen of gebouwen omheen staan, moeten worden vermeden.
 • Het beste is om een plaats te kiezen die beschermd is tegen de wind. Hoewel kassen in staat zijn om onze gewassen te beschermen tegen klimaatveranderingen, kan het geen kwaad om ze hier een handje bij te helpen.
 • De beste oriëntatie voor een kas is oost-west.

Door de kas op de juiste plaats te zetten, zorg je ervoor dat deze ook in de winter voldoende zon krijgt. Als om wat voor reden dan ook niet aan alle bovenstaande eisen kan worden voldaan, raden we aan om de gewassen in verplaatsbare potten te plaatsen, zodat je ze indien nodig eenvoudig kunt verplaatsen. Dit vraagt om iets meer inspanning, maar op deze manier zul je wel de beste resultaten behalen.

Welke gewassen kun je in een kas verbouwen?

Dit is een vraag die we vaak krijgen als we het over kassen hebben. Er is een grote kans dat ook voor jou geldt dat je zeker weet dat je een kas wilt, maar nog twijfelt over wat je erin kunt verbouwen. Het fijne aan kassen is dat ze ons in staat stellen een veelvoud aan planten te kweken, zelfs planten die voedingsmiddelen opleveren die gegeten kunnen worden. Dit is voor veel mensen meestal hetgeen dat hen het meest interesseert. Daarom focussen we ons in de onderstaande tabel op de voedingsmiddelen die je in een kas kunt verbouwen:

Voedingsmiddel Waarom is het geschikt voor glastuinbouw? (1) Hoe wordt het verbouwd?
Wortel Wortels zijn zeer goed bestand tegen kou en temperatuurveranderingen. Ze hebben twee levensjaren. Het verdient de voorkeur om ze in het tweede jaar te consumeren. Wortelplanten moeten acht centimeter uit elkaar worden gezaaid.
Ui Uien zijn zeer goed bestand tegen kou en vochtigheid. Ze zijn een van de gemakkelijkst te kweken voedingsmiddelen. Ze worden na twee tot vier maanden geplukt. De planten moeten 15 centimeter uit elkaar worden geplant.
Spinazie Een echte aanrader om in de winter te oogsten. Ze worden na veertig dagen geplukt. Zaai de spinazie in groepen van vier zaden, op zo’n twintig centimeter van elkaar verwijderd.
Bloemkool Bloemkool is een ideaal gewas voor de koude seizoenen, omdat het weinig zonlicht nodig heeft om te groeien. Voor het zaaien moet het land worden voorbereid met compost. Ook een irrigatiesysteem kan nuttig zijn.

Hoewel deze voedingsmiddelen het meest vruchtbaar zijn, is het ook mogelijk om andere voedingsmiddelen zoals aardappelen, knoflook en tomaten in een kas te verbouwen. Naast voedsel zijn kassen natuurlijk ook de ideale omgeving voor het kweken van planten. Je kunt er zelfs exotische planten in laten groeien. Vergeet ook kruiden zoals peterselie, munt of oregano niet, naast allerlei soorten bloemen en andere decoratieve planten.

Hoe werkt de ventilatie van een kas?

Eerder in deze shopgids zeiden we al dat de locatie een van de sleutels tot het succes van een kas is. Naast de locatie is ook het ventilatiesysteem een erg belangrijke factor. Er wordt onderscheid gemaakt tussen kunstmatige ventilatie enerzijds en natuurlijke ventilatie anderzijds. Kunstmatige ventilatie wordt bereikt met behulp van ventilatoren die speciaal zijn ontworpen voor dit type constructie. Deze regelen de temperatuur binnenin de kas en verbeteren de groei van de gewassen.

Als je kiest voor een natuurlijke ventilatie, moet je rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Het is het beste als de ramen zich in het bovenste deel van de kas bevinden.
 • De oriëntatie van de kas is bevorderlijk voor het binnendringen van de loodrechte wind, vooral in de warme seizoenen.
 • Als de kas zijramen heeft, plaats deze dan zo dat de lucht zo direct en verticaal mogelijk binnenkomt.
 • Vermijd dat bomen of nabijgelegen gebouwen de binnenkomst van de lucht onderbreken.
 • De ramen moeten volledig hermetisch gesloten zijn, zeker in de koude seizoenen.
Ronald ThijssenWerkzaam bij Maurice Kassenbouw/Ammerlaan Construction
“Tevens is telen onder glas veel efficiënter met betrekking tot waterverbruik t.o.v. volle grondteelt. Het regenwater wat op de kas valt wordt opgeslagen en weer hergebruikt voor de teelt.”

Wat voor onderhoud heeft een kas nodig?

Het onderhoud van tuinkassen is gelukkig erg eenvoudig. Voor de beste resultaten moet je er vooral voor zorgen dat de kas altijd in goede conditie is.
Hiervoor is het voldoende om ervoor te zorgen dat er geen sprake is van breuken in de structuur of andere beschadigde elementen.

De kas schoonhouden is belangrijk voor zowel de gewassen als voor het goed functioneren van de kas zelf. Vergeet niet dat het essentieel is om de zijkanten en de bovenkant waar het zonlicht binnenkomt, schoon te houden om de zonnestralen zo goed mogelijk naar binnen te laten komen. Kies ook altijd de best mogelijke potten en grondsoorten voor een optimaal resultaat.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In deze shopgids hebben we je laten zien hoe je met een kas je voorliefde voor planten naar een volgend niveau tilt. Grote kans dat je er inmiddels uit bent dat je er een wilt kopen. Om je zo goed mogelijk verder te helpen, willen we je nog een laatste advies geven, zodat je geen spijt krijgt van je aankoop. Hieronder laten we je zien wat de belangrijkste aankoopcriteria zijn waar je op moet letten bij de aankoop van een kas:

Afmetingen

Het eerste dat je moet bepalen als je een kas gaat kopen, is waar we deze wilt plaatsen. Eerder in onze shopgids gaven we je de nodige tips over de plek waar je een tuinkas het beste kunt opzetten. Zodra je de meest gunstige plek hebt gekozen, wordt het tijd om na te denken over de afmetingen van de kas.

Gelukkig zal dit nooit voor problemen zorgen, want er zijn kassen te vinden met zeer verschillende maten en vormen. Van kassen in miniformaat tot zeer grote formaten, er is een grote verscheidenheid aan modellen op de markt verkrijgbaar. Aangezien een kas vooral een functionele en praktische functie heeft, zijn de afmetingen essentieel voor een groot gebruiksgemak.

meisje planten in kas water geven

Met een kas is het mogelijk om buiten het seizoen gewassen te laten groeien. Zo geniet je het hele jaar door van gezonde en hoogwaardige producten.
(Bron: Dusan: 27857898/ 123rf.com)

Materiaal

Een andere belangrijke factor bij het kiezen van de ideale kas is het productiemateriaal waar de kas van gemaakt is. Zeker bij kassen met een behoorlijke omvang, raden we aan om te kijken naar zowel de materialen van de constructie als die van het dak. Voor extra stevigheid zijn de afdekkingen meestal gemaakt van gegalvaniseerd staal of aluminium.

Er zijn echter ook kassen van hout. Die zien er vaak mooier uit, maar zijn ook minder resistent en duurzaam dan de eerder genoemde materialen. Ook het dak, misschien wel het belangrijkste onderdeel voor de goede ontwikkeling van de gewassen, kan van verschillende materialen gemaakt zijn zoals polycarbonaat, plastic of glas.

Ventilatie

Als je eenmaal de meest geschikte maat en het beste materiaal voor je toekomstige kas hebt gekozen, moet je natuurlijk ook aan de ventilatie denken. Of de ventilatie nu kunstmatig of natuurlijk is, het is in ieder geval altijd belangrijk dat de structuur goed geventileerd wordt zodat de gewassen zo goed mogelijk groeien. Controleer daarom altijd in de beschrijving hoe het kassysteem geventileerd wordt.

Licht

Ook het licht in een kas kan zowel kunstmatig als natuurlijk zijn. Hoewel het licht in het meest ideale geval natuurlijk is, kun je altijd je toevlucht nemen tot kunstmatig licht. Dat is handig als de omgeving niet aan de noodzakelijke vereisten voldoet. Het is in dat geval voldoende om een ​​lamp met volledig spectrum aan te schaffen en zo alsnog de groei van de gewassen te bevorderen.

kas in de tuin

Als je zelf je eigen voedsel kweekt, geniet je van een gezond en uitgebalanceerd dieet zonder dat je daarvoor de deur uit hoeft.
(Bron: Rawpixel: 90750515/ 123rf.com)

Samenvatting

Heb je een voorliefde voor planten en wil je je hobby naar een volgend niveau tillen? Het kan met een kas! Met een tuinkas kun je op een gemakkelijke, comfortabele en gezonde manier je eigen gewassen laten groeien: van kleine bloemen tot de gezondste voedingsmiddelen. Er zijn kassen met verschillende maten en van diverse materialen, zodat je altijd het model vindt dat het beste bij je past.

Om de beste kas te kopen, raden we aan om je te laten leiden door een aantal belangrijke factoren zoals de afmetingen en de materialen van de kas. Een goed begin, is het halve werk! Waar wacht je nog op?

Vond je onze shopgids over kassen interessant? Deel hem dan op social media of laat hieronder je reactie achter. Wat ben jij van plan om te verbouwen in je kas?

(Bron van de header afbeelding: Lohrbach: 43121221/ 123rf.com)

Referenties (1)

1. Agropinos.com. (2020). Alimentos ideales para sembrar en tu invernadero. [online]
Bron

Waarom kun je me vertrouwen?

Informatief artikel
Agropinos.com. (2020). Alimentos ideales para sembrar en tu invernadero. [online]
Ga naar bron
Recensies