Kater medicijn
Laatst bijgewerkt: 10-12-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

20Bestede uren

9Beoordeelde onderzoeken

117Verzamelde opmerkingen

De allerbeste manier om geen kater te krijgen, is geen alcohol drinken. Logisch, maar niet altijd even leuk. Het hebben van een kater is een ongemakkelijk gevoel. Een kater kan een beetje ongemakkelijk voelen of de vorm hebben van migraine en constante misselijkheid. Of jouw lichaam alcohol verdraagt, verschilt per persoon en iedereen gaat anders om met dronkenschap en de nasleep daarvan. Sommige mensen gebruiken allerlei huismiddeltjes tegen het kater gevoel.

Zelfs als je niet regelmatig drinkt, kan het je gebeuren dat je een kater hebt na een gezellige avond. Sinds een paar jaar, zijn er echter verlichtende middelen op de Nederlandse markt. Deze zo genaamde kater medicijnen bevatten doorgaans allerlei vitaminen en mineralen, om het lichaam weer op te peppen. Hieronder laten we je de beste kater medicijnen zien, om de volgende dag leuker te maken.
Belangrijk om te weten

  • De duur en de intensiteit van een kater heeft weinig te maken met de hoeveelheid gebruikte alcohol. Lichaamsgewicht, leeftijd, geslacht en andere factoren bepalen dit voor een groot deel. Vrouwen zijn hierbij gevoeliger dan mannen. Met het stijgen van de leeftijd kan het lichaam alcohol minder goed verwerken en duren katers langer.
  • Het beste wat je met een kater kunt doen is uitrusten. Hoe heftig de kater ook is, hij zal binnen 24 uur verdwijnen. Als je alcohol drinkt, merkt jouw lichaam de effecten, ook al ervaar je geen kater. Je kunt je minder lang en goed concentreren. Kijk uit, vooral in het verkeer.
  • Groene groenten zoals artisjok en fruit helpen je om de alcohol te verwerken. Deze voedingsmiddelen versterken het functioneren van de lever en helpen het lichaam afvalstoffen op te ruimen. Vul de onderstaande kater medicijnen aan met sappen en bouillon, en je zult snel van jouw kater af zijn.

Onze selectie: De beste kater medicijnen op de markt

Er zijn veel middelen tegen katers beschikbaar in de Nederlandse markt. Het ene kater medicijn is traditioneel, het andere biologisch en sommige puur commercieel. Ook wij kunnen niet beloven dat jouw kater als sneeuw voor de zon verdwijnt, maar je zult je wel snel beter voelen. Hieronder vind je een viertal kater medicijnen die heel goed beoordeeld zijn door ervaringsdeskundigen:

Eerdere Aanbevelingen

Het beste kater medicijn met celbescherming

Ontwikkeld voor de volgende dag, zeggen ze bij Alkorin over dit kater medicijn. Verwacht geen wonderen zeggen gebruikers, maar een oppepper voor je humeur is het wel. Bevat 10 x 4 gram zakjes, perfect voor onderweg en op vakantie. Choline draagt bij aan de celbescherming en stimuleert de normale leverfunctie. Zink draagt bij aan een normale zuur/base stofwisseling en magnesium aan een normale spierfunctie.

De beste kater medicijn shots na een feest

Schudden, open draaien en drinken. Geen moeilijk gedoe met de after party shots kater medicijnen van One:47. Hoge concentratie actieve ingrediënten, zoals de elektrolyten magnesium, zink en natrium. Verder de vitaminen: B1, B2, B6, B12 en vitamine C. Ook ontgiftende plantenextracten zitten in dit kleine shot: gember, cactusvijg en acerola kers. Heeft een friszure smaak, om je snel van je kater af te helpen.

Het beste kater medicijn in poedervorm

Alcohol onttrekt vocht aan het lichaam, net zoals zweten op de dansvloer. RecoverORS re hydratatie poeder is een kater medicijn met medicinale kwaliteit en een snel oplossende formule. Je voelt je er snel beter door. Los de inhoud van één verpakking op in water, voor een natuurlijke elektrolyten-drank met citrussmaak. Vol vitamines en essentiële mineralen.

De beste kater medicijn snoepjes

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Brandy, het merk doet je anders vermoeden, maar dit is een kater medicijn waar vele feestgangers verzot op zijn. Je eet ze als een paar snoepjes op de ochtend na jouw feestje, of op de volgende festivaldag. Neemt nauwelijks ruimte in en bevat genoeg om van te delen. De biologische sucrose korrels zijn besprenkeld met Bach bloemenextracten. De gebruikersreacties zijn laaiend enthousiast.

Shopgids: Alles wat je moet weten over het kater medicijn

Voordat je alle kater medicijnen hierboven in je winkelmandje doet, is het handig om te weten wat een kater is. Verder wat ervoor zorgt dat je een kater krijgt en wat er in kater medicijnen zit. Lees verder voor antwoorden op vaak gestelde vragen over de kater.

Kater medicijn

Weinig voelt slechter dan wakker worden na een avond doorhalen.
(Bron: Bialasiewicz: 43695395/ 123rf.com)

Wat is een kater?

In medische terminologie is een kater een verzameling onaangename symptomen na de inname van alcohol. De medische term voor een kater is Visalgia. Normaalgesproken ontstaat een kater een paar uur na alcoholgebruik. Meestal op de volgende ochtend, na een paar uur slaap.

Het menselijk lichaam kan alcohol niet verwerken, wat het in principe tot een gifstof maakt. Alcohol gaat door de lever en dit orgaan probeert de schadelijke stoffen in alcohol (etanol) uit te schakelen.

De lever maakt geen enzymen aan die etanol kunnen neutraliseren. Hierdoor verandert het in acetaldehyde, een stof nog schadelijker dan alcohol die katers veroorzaakt.

Waarom wordt men dronken?

Op het moment dat je alcohol inneemt, dan absorberen jouw ingewanden deze stof sneller dan dat jouw lever het kan verwerken. Een gezonde lever kan namelijk slechts één alcoholische versnapering per uur verwerken, dus een biertje of een glas wijn. Als je dus 5 glazen wijn drinkt, dan heeft jouw lichaam 5 uur nodig om dit te verwerken.

Als je stevig hebt gedronken, dan krijgt jouw lichaam te maken met twee zeer schadelijke stoffen. Acetaldehyde en alcohol. Als jouw maag vol is op het moment dat je alcohol nuttigt, dan gaat de absorptie van deze stof langzamer. Dit geeft de lever meer tijd om de stoffen te verwerken. Drinken op een lege maag komt meestal harder aan, dan wanneer je iets eet. Suiker en proteïnen verminderen de opname van alcohol.

Kater medicijn

Friends in bar. Three happy young men in casual wear talking and drinking beer while sitting at the bar counter together

Wat zijn de symptomen van een kater?

Meestal merk je dat je een kater hebt, doordat je je ellendig voelt en hoofdpijn hebt. In de meest slechte gevallen ben je bovendien misselijk. Alcohol heeft naast de inname van alcohol te maken met een paar lichamelijke kenmerken als gewicht en leeftijd. Vrouwen zijn gevoeliger voor de stof dan mannen. Hieronder een aantal symptomen waaraan je een kater kunt herkennen:

  • Geheugenverlies
  • Problemen met de stoelgang
  • Enorme dorst
  • Gevoelloosheid
  • Hoofdpijn

Hoe voorkom ik een kater?

Het meest voor de hand liggende antwoord is geen alcohol drinken, maar dat wist je al. Je vermindert de kans op een kater als je niet meer dan 1 alcoholisch drankje per uur drinkt. Op dit tempo kan jouw lichaam de stoffen uit jouw drankjes verwerken.

Verder helpt het om, voordat je gaat drinken, proteïnerijk te koolhydraatrijk te eten. Dit vermindert de opname van alcohol door de ingewanden en geeft de lever meer tijd. Drinken met mate is nog altijd een goede richtlijn bij het voorkomen van een kater.

Voldoende water drinken is erg belangrijk voor jouw lichaam, vooral als je alcohol drinkt.

Veroorzaken alle alcoholische dranken een kater?

De oorzaak van een kater is alcohol, waardoor overmatige consumptie katers veroorzaakt. Zelfs bier, met een laag alcoholpercentage kan bij overmatige consumptie een kater geven.

Als je sneller drinkt dan dat jouw lichaam kan verwerken, dan stijgt het risico op een kater.

Donker gekleurde alcoholische dranken, zoals whisky, rode wijn, tequila en cognac veroorzaken heviger katers. Witte wijn, bier en andere licht gekleurde dranken geven meestal minder last. Maar dat wil niet zeggen dat je van wodka geen kater kunt krijgen. Zoals gezegd, alle alcoholische dranken kunnen in potentie een kater veroorzaken.

Kater medicijn

Voldoende water drinken is essentieel als je een kater hebt.
(Bron: Dolgachov: 83703477/ 123rf.com)

Hoe kom ik van mijn kater af?

Fabels te over als het gaat om het genezen van een kater. Net als huismiddelen en recepten. Men zegt wel eens dat voor iedereen wat anders werkt. Dat zou wel eens kunnen kloppen, omdat ieders metabolisme anders in elkaar zit. Ieder lichaam heeft zijn eigen processen en een kater voelt dan ook voor iedereen weer anders.

Dit geschreven hebbende, er zijn een aantal dingen die voor veel mensen werken. Bijvoorbeeld, om alcoholische drankjes af te wisselen met water en uit te rusten na het stappen. Drink een glas water na een glas wijn of bier. Drink ook bij het wakker worden veel water. Isotone drankjes zoals koffie zijn ideaal om de verloren mineralen aan te vullen. Geef het lichaam kans om te herstellen, door een dag wat rustiger aan te doen.

Welke voedingsmiddelen zijn goed bij een kater?

Je belast direct het verteringsstelsel bij de inname van alcohol, omdat het menselijk lichaam deze stof niet kan verwerken. Het lichaam neemt lang niet meer zoveel water op als normaal en dit heeft een effect op de organen. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die het belastende effect van alcohol wat verlichten en het herstel bevorderen:

Voedingsmiddel Effecten
Water Houdt het lichaam vochtig en voorkomt hoofdpijn
Mango, druiven, watermeloen, bananen Herstellen verloren glucose en ondersteunen bij het afvoeren van alcohol
Asperges Ondersteunen de verwerking van alcohol, doordat ze aminozuren en minerale bevat die de cellen in de lever beschermt
Sportdrankjes, magere melk, kokoswater en een zoutoplossing Gaat uitdroging tegen en herstelt de nodige elektrolyten in jouw lijf
Zalm, eieren Vullen de vitamines B6 en B12 aan
Gember, Melkdistel Verlichten misselijkheid en duizeligheid
Rijst Geeft energie en herstelt de suiker in het bloed
Haver Neutraliseert de zuren in het lichaam, reguleert het gehalte ijzer, calcium en magnesium en vergemakkelijkt de stoelgang
Kokos Draagt vitaminen en mineralen bij en herstelt de darmflora
Andijvie Natuurlijke bron van vitamine A, E en K en rijk in jodium. Beschermt het maagslijmvlies
Sinaasappels Helpen de nieren en lever met het schoonmaken van het lichaam
Appels Beschermen de nieren en de lever en leveren potassium en neutraliseren schadelijke zuren
Honing Ontgift het metabolisme, zorgt voor balans in het bloed en draagt potassium bij
Olijfolie Beschermt de lever en neutraliseert het schadelijke effect van verteringszuren

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Op het moment dat je een kater medicijn kiest, is het nuttig om een aantal mogelijke producten met elkaar te vergelijken. Hieronder presenteren we je een aantal criteria waarop je dat kunt doen. Er is voor iedereen wel een passend kater medicijn, dus wees gerust:

Herkomst

De meeste kater medicijnen zijn van natuurlijke oorsprong. Vandaag de dag vinden Nederlandse consumenten het erg belangrijk dat etenswaren een natuurlijke herkomst hebben. Veganisten en vegetariërs weten je vaak haarfijn uit te leggen waar een ingrediënt vandaan komt. Ook of er dierlijke ingrediënten in kater medicijnen zitten. Maar niet alleen zij, ook vleeseters en mensen met een ander dieet hechten waarde aan de herkomst van hun voeding.

Als je goed voor jezelf zorgt en wilt weten waar de kater medicijnen precies vandaan komen, kies dan voor biologische ingrediënten en varianten. Veel kater medicijnen zijn op plantaardige basis gemaakt, of zelfs volledig plantaardig. Onderzoek de herkomst van de stoffen in het kater medicijn van jouw voorkeur.

Vorm van inname

Een ander belangrijk punt om de mogelijke kater medicijnen op te vergelijken is de vorm van inname. De meeste kater medicijnen hebben de vorm van pillen en capsules. Deze zijn snel in te nemen, makkelijk door te slikken en direct effectief in de maag.

Sommige mensen vinden deze wijze van inname niet prettig. Zij kiezen liever voor een bruistablet, poeder, drankje of zuigtablet. Zoals je al in de selectie bovenaan dit artikel kunt zien, er zijn verschillende vormen. Kies de vorm van inname die jij het meest prettig vindt.

Kater medicijn

Voedingsmiddelen die potassium bevatten, kunnen een kater verlichten.
(Bron: Lecic: 38923233/ 123rf.com)

Gebruiksgemak en smaak

We zullen niet de eerste zijn die je allereerst aanraden om niet teveel te drinken. De meest effectieve manier van het voorkomen of tegengaan van een kater, is nog altijd niet drinken of met mate. Iedereen heeft zo nu en dan een kater, maar houd jouw alcoholgebruik binnen de perken.

Alcohol tast de concentratie en jouw lichaamscoördinatie aan. Of je dat nu merkt of niet.

Voor inname van een groot aantal kater medicijnen hoef je niet perse een kater te hebben. Het zijn namelijk tevens vitaminesupplementen. Neem ze dus gerust als je gewoon moe bent, of niet helemaal lekker in jouw vel zit na een veeleisende dag of nacht.

Smaken verschillen, ook van kater medicijnen. Drankjes of shots hebben smaken zoals sinaasappel, thee of ginseng, maar niet iedereen vindt dit lekker. Tijdens een kater zijn de meeste mensen veel gevoeliger voor bepaalde smaken of geuren. Helemaal sterke smaken of geuren. Kies daarom een smaak die je onder de meeste omstandigheden aangenaam vindt.

Wil je geen risico nemen qua smaak, kies dan voor een kater medicijn in de vorm van een pil of capsule. Deze zijn meestal smaakloos, omdat je ze direct doorslikt. Als je wel van zoet of verfrissend houdt, ga dan voor een oplosbaar poeder, tablet of drankje met een fruitsmaak.

Gebruikerservaringen

Als je jouw kater medicijn online koopt, dan is het slim om op de reviews van anderen te letten. Zij kochten en gebruikten het kater medicijn voor jou en lieten hun reactie achter. Om aan de fabrikant te laten weten wat ze van het product vinden, maar ook om jou te helpen kiezen. Raden zij het kater medicijn aan of af?

Kijk naar de kater medicijnen die van gebruikers een vier of vijf sterrenbeoordeling krijgen. Lees de gebruikerservaringen, om te weten of het kater medicijn werkte en of de smaak beviel. Dat je voor het kopen van een kater medicijn al weet of het werkt en hoe het smaakt, geeft je een voorsprong.

Samenvatting

Remedies tegen katers in overvloed, maar drinken met mate is nog altijd het beste medicijn tegen een kater. Geef jouw lever de tijd om de stoffen in jouw drankjes te verwerken. Daar doe je niet alleen je lever, maar ook jezelf een plezier mee. Zeker de volgende dag. Drink ook water tussen de alcoholische drankjes door. Door jouw lichaam gehydrateerd te houden, verlaag je de kans op een zware kater die maar niet verdwijnt.

Heb je alsnog een kater, niet getreurd, er zijn allerlei kater medicijnen te koop in Nederland. Let daarbij op de smaak, vorm en ervaringen van eerdere gebruikers. Kater medicijnen zijn er in allerlei vormen en smaken, dus er zit er ongetwijfeld een passende voor jou tussen. Kijk in onze selectie aan het begin van dit artikel voor de best beoordeelde kater medicijnen. Welke haal jij in huis voor het geval dat je toch last krijgt?

Vond je dit artikel over kater medicijnen interessant? Laat het ons dan weten in een reactie hieronder. Deel eventueel dit artikel met jouw stamkroeg of cocktail club. Zodat ook de dag na een feestje een feestelijke dag kan worden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Ocusfocus: 25196607/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies