Kattenbak
Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

82Verzamelde opmerkingen

Katten zijn schone dieren die het fijn vinden als ook hun toilet schoon en fris is. Voor een kat is een kattenbak een heilige plek. Maar ook voor baasjes is het belangrijk om de kattenbak schoon te houden, om te voorkomen dat nare geurtjes zich door het huis of de tuin verspreiden. Het is daarom belangrijk om een kattenbak te kiezen die voor zowel de katten als de baasjes handig zijn.

Dankzij de toenemende populariteit van deze lieve en onafhankelijke beestjes, is ook de markt voor alle bijbehorende producten toegenomen. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende modellen van kattenbakken. Met deze gids willen we je helpen om de markt beter te leren kennen om zo de kattenbak te vinden die het beste bij je past.
Belangrijk om te weten

  • Rekening houdend met de geur die een kattenbak kan verspreiden, zelfs al is deze maar één keer gebruikt, zijn de meest populaire modellen die op de markt te vinden zijn, de bedekte kattenbakken.
  • Bij het kiezen van een kattenbak moeten we niet alleen aan onze eigen voorkeur denken, maar is het minstens zo belangrijk om te kijken naar de persoonlijkheid van de kat.
  • Als je geen zelfreinigende kattenbak hebt, moet je ervoor zorgen dat de bak ten alle tijde schoon blijft, want katten zijn zeer slimme dieren en accepteren het vaak niet om hun behoeften in een vuile ruimte te doen.

Onze selectie: De beste kattenbakken op de markt

Kattenbakken zijn misschien niet de mooiste items om in huis te hebben, maar ze zijn onmisbaar als je een kat hebt en je huis tegelijkertijd schoon wilt houden. Er is een grote verscheidenheid aan modellen met bijbehorende stijlen en prijskaartjes. Van eenvoudige bakken tot boxen die speciaal zijn ontworpen om zo comfortabel mogelijk te zijn, zowel voor het dier als voor de eigenaren, zodat de geur zich niet door het huis kan verspreiden. Hieronder vind je een selectie met de beste kattenbakken die er op de markt te vinden zijn:

De kattenbak met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Op de eerste plaats in onze rankinglijst staat de kattenbak van Rotho. Dit product is met name populair vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Voor weinig geld krijg je met dit model een kattenbak die aan al je basiswensen zal voldoen. De bak is groot en diep, zodat zelfs grotere katten gemakkelijk hun plaats kunnen vinden. Het deksel kan eenvoudig van de lade worden verwijderd voor een grondige reiniging.

In het deksel van de kattenbak is een actief koolstoffilter geïntegreerd, zodat vervelende geurtjes goed verborgen blijven. Aan de bovenkant zit een handvat, zodat je de kattenbak gemakkelijk kunt verplaatsen en kunt vervoeren. Door de swing flap kan de kat gemakkelijk naar binnen en buiten lopen en ongestoord zijn behoeften doen. Om deze goed te laten sluiten, is het belangrijk deze tijdens de montage correct te installeren.

De kattenbak met het mooiste design

Op de tweede plaats staat de kattenbak van Curver. De kattenbak is 51,3 x 36,7 x 31,3 centimeter groot en is bedekt met een deksel. Dit product is zeer populair onder kattenliefhebbers. Kopers raden de aanschaf van dit product dan ook aan anderen aan. De kattenbak is bedekt en heeft een klapdeur. Het belangrijkste voordeel is dat de bak een filter heeft om te voorkomen dat er vervelende geurtjes ontsnappen.

De kattenbak is uitgerust met een ladesysteem en een schepje om het grind gemakkelijk te vervangen en schoon te houden. Daarnaast ziet deze kattenbak er ook nog eens heel mooi uit. Kopers benadrukken dat het ontwerp, in tegenstelling tot veel andere kattenbakken, niet mis staat binnen de inrichting van hun huis. De prijs van dit product ligt misschien iets hoger dan andere producten uit dezelfde categorie, maar als je het design belangrijk vindt, zal dit de investering waard zijn.

De beste goedkope kattenbak

De Nestor kattenbak van Savic is verkrijgbaar in  6 verschillende kleurencombinaties. Het deksel bevat scharnieren om hem gemakkelijk op de bak te plaatsen en los te maken en een koolstoffilter. Kopers zeggen dat deze kattenbak, ondanks het ontbreken van een rooster, gemakkelijk schoon te maken is en dat het ontwerp het lastig maakt voor katten om grind uit de kattenbak op de vloer eromheen te verspreiden.

Kopers zeggen ook dat katten zich snel thuisvoelen in het ontwerp van de kattenbak. Het formaat van de bak is ideaal, waardoor katten ongestoord hun behoeften kunnen doen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit model is uitstekend. De kattenbak is goedkoper dan veel vergelijkbare modellen, die minder goed werk doen.

De beste zelfreinigende kattenbak

Deze kattenbak van PeeWee EcoHûs is een gesloten kattenbak en beschikt over een koolstoffilter, een kattenbakschep en 3kg PeeWee kattenbakkorrels. Met Peewee is het verschonen van de kattenbak kinderspel. Dit merk heeft een innovatief design ontworpen waardoor de kattenbak zichzelf schoon houdt. Hierdoor heb je geen last meer van vieze pootafdrukken door het huis en nare luchtjes. Het unieke van Peewee zit hem in de dubbele bodem van de kattenbak, en de speciale houtkorrels.

Shopgids: Wat je moet weten over kattenbakken

Katten zijn fijne metgezellen voor mensen. Je kunt met ze knuffelen, spelen of toekijken hoe ze heerlijk liggen te slapen. Waar je wel rekening mee moet houden is dat katten hun behoeften niet hetzelfde doen als honden, die het netjes inhouden tot we ze uitlaten. Een goede kattenbak is daarom onmisbaar als je thuis een kat hebt. Om het perfecte model te vinden, helpen we je graag verder. Hieronder vind je de meest gestelde vragen over kattenbakken en de bijbehorende antwoorden.

Katten staan erom bekend zeer aanhankelijk en speels te zijn, ondanks dat ze tegelijkertijd zeer onafhankelijke dieren zijn.
(Bron: Alena Ozerova: 46423368/ 123rf.com)

Is het hebben van een kattenbak belangrijk voor katten?

Een van de meest opvallende aspecten van de persoonlijkheid van katten is dat het zeer schone dieren zijn. Hoewel men ook zegt dat katten erg onafhankelijk zijn, terwijl er ook veel katten zijn die altijd aan hun baasjes vastzitten. Maar echt, katten hebben je niet eens nodig om ze met water te wassen omdat ze zichzelf kunnen reinigen.

En juist omdat ze zo van schoonheid houden, is een kattenbak voor een kat erg belangrijk. Daar kunnen ze rustig hun behoeften doen. In feite is het niet gebruikelijk voor een kat om dit op een andere plek te doen.

Baasjes zijn daardoor vereist om de kattenbak goed schoon te houden, zodat de kat zich prettig voelt.

Hoe vaak moet je de kattenbakvulling verversen?

We raden je aan om dagelijks de kattenuitwerpselen te verwijderen, maar de frequentie van het daadwerkelijk verversen van de vulling hangt af van het gekozen soort vulling. Als dit een absorberende of niet-agglomererende soort is, is het voldoende om dit eenmaal per week te verversen. Als de geur binnen een week toch al erg sterk is, raden we je aan dit eerder te doen.

De vulling die wordt aangeduid als bindend kan zelfs tot een maand meegaan, hoewel het wordt aanbevolen om altijd, bij het oppakken van uitwerpselen en de natste gebieden, wat nieuwe, schone en droge vulling te gebruiken. Plantaardige vulling moet veel vaker worden vernieuwd. Elke 3 dagen is een goede indicator of, op zijn langst, 5.

Charles DickensEngelse schrijver
“Wat is een groter geschenk dan de liefde van een kat?”

Is het bij het schoonmaken voldoende om alleen de kattenbakvulling te vervangen?

Normaal niet. Elke keer als je de vulling ververst, is het raadzaam om de hele bak schoon te maken en een ontsmettingsmiddel aan te brengen dat niet schadelijk is voor de kat. Een aanvullende tip op dit gebied is om een dunne laag baking soda (zuiveringszout) onder de vulling te plaatsen, waardoor de geuren van ontlasting beter worden opgepikt.

Er zijn mensen die aanraden om handschoenen te gebruiken bij het schoonmaken van een kattenbak. Dit kan handig zijn, hoewel een andere optie is om je handen goed te wassen na het reinigen. Tot slot willen we je eraan herinneren dat het voor een kat, maar ook voor het baasje zelf, fijn is als je tussen de schoonmaaksessies door regelmatig de natste delen van de vulling alvast verwijdert.

Voor katten is het belangrijk om een schone kattenbak te hebben om hun behoeften te kunnen doen wanneer dit nodig is. (Bron: Belchonock: 107226522/ 123rf.com)

Hoe zet ik een kattenbak voor de eerste keer in elkaar?

Als je net een kat hebt gekocht of geadopteerd en je wilt een nieuwe kattenbak plaatsen, raden we je aan om een rustig hoekje en een geventileerde plekje te kiezen, aangezien er, hoe hard je je best ook doet, altijd luchtjes vanaf de bak zullen komen. Misschien kun je de bak wel op de gang zetten? Kies een plek die altijd toegankelijk is voor de kat en die ver van hun voedsel af staat, in verband de hygiëne en het comfort van de kat.

Wat betreft de benodigde hoeveelheid vulling, wordt het aangeraden om de bak ruim voldoende te vullen, zodat de kat zonder problemen zijn ontlasting kan begraven. Dit is iets wat katten graag doen. Normaal gesproken zijn ze intuïtief en weten ze hoe ze hun kattenbak moeten gebruiken. Als dat niet het geval is, kun je altijd even met een schepje door het schone grind bewegen om hen zo de plaats te laten zien waar ze hun behoeften kunnen doen.

Hoe voorkom ik vieze luchtjes?

Naast de mogelijkheid om een kleine laagje baking soda op te nemen die de sterke geur van de urine van de kat helpt te verminderen, is het beter om, als je kat dit accepteert, een overdekte kattenbak te gebruiken. Er zijn ook filters die speciaal worden ontwerpen om de stank te verminderen. Je kunt bovendien voor geparfumeerde vulling kiezen, maar pas op, de parfum kan soms ook erg sterk ruiken.

Het belangrijkste is om de kattenbak ten alle tijde schoon te houden, voor het welzijn van je huisdier. Als je van plan bent om een paar dagen op stap te gaan, raden we je aan om je huissleutels aan iemand te geven die je vertrouwt, zodat hij of zij de kattenbak schoon kan houden. Er bestaan ook zelfreinigende kattenbakken. Dit zijn hele moderne modellen, die vaak ook een bijbehorende hoge prijs hebben.

Wat moet ik doen als mijn kat de kattenbak niet gebruikt?

Als de kat klein is, controleer dan of de bak niet te hoog is en of het beestje er goed in kan komen. Als het formaat van de kattenbak niet het probleem is, kun je, zodra je de kat buiten de bak ziet plassen of poepen, in je hand nemen en hem op de bak zetten. Op deze manier zal de kat begrijpen dat dit de plaats is waar hij zijn behoeften moet doen. Katten zijn tenslotte intelligente dieren.

Als de kat al ouder is en toch nog buiten de bak plast, heeft het dier mogelijk een probleem. Dit kan een probleem zijn met zijn gezondheid, bijvoorbeeld het niet op kunnen houden van de urine, of het kan te maken hebben met dat de kattenbak om de een of andere reden niet bevalt. Het kan zijn dat de bak niet schoon genoeg is, dat het zich op een plek bevindt die niet handig is voor de kat of dat het dier niet van de vulling houdt, omdat het bijvoorbeeld te sterk geparfumeerd is.

Niet alle katten voelen zich op hun gemak in een bedekte kattenbak.
(Bron: Thorsten Nilson: 106914199/ 123rf.com)

Waarom markeert mijn kat het huis met urine?

Een andere reden waarom katten buiten de kattenbak plassen, is om het grondgebied te markeren. Dit komt gelukkig niet heel vaak voor, maar kan wel gebeuren. Alle katten, mannetje of vrouwtje, gesteriliseerd of niet, kunnen dit doen. Soms plassen katten zelfs op hun eigen slaapplaats of in de kleding van het baasje. Dit kan als heel vervelend worden ervaren.

Dit gebeurt meestal wanneer er nieuwigheden zijn die de kat niet accepteert, zoals een nieuw huis, een nieuw lid in het gezin of nieuwkomers in het huis. Naast dit alles, kan het buiten de bak plassen ook worden veroorzaakt door een medisch probleem. Als je kat buiten de bak plast en je weet niet waarom, raden we je aan om het beestje naar de dierenarts te brengen.

Eigenlijk komt het erop neer dat het huis aan de kat toebehoort, en dat wij alleen de hypotheek nog maar hoeven te betalen.

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen met een kattenbak?

Er is een aantal zaken waar je aan moet denken als je een kattenbak gaat gebruiken. Het is belangrijk om te weten dat zwangere vrouwen moeten vermijden om in de buurt te komen van kattenbakken, omdat ze het risico lopen op toxoplasmose, een parasitaire infectie die wordt overgedragen via de uitwerpselen van katten.

Daarnaast raden we je aan om, als je een hond hebt, te kiezen voor een bedekte kattenbak, omdat sommige honden anders de uitwerpselen van de katten opeten.

Het is verder beter om de kattenbak niet in de buurt van het voedsel van de kat te plaatsen, voor hun eigen comfort. Uiteraard zouden we de bak ook niet in onze eigen keuken plaatsen. Zelfs als de bak afgesloten is, kunnen er vervelende geurtjes uit ontsnappen, die je niet wilt ruiken als je aan het koken of eten bent. Vermijd tot slot om de kat lastig te vallen als hij zijn behoefte doet en verander de bak eens per jaar.

Wat moet ik met de kattenbak doen als ik op vakantie ben?

Katten houden er niet van om vaak van leefgebied te moeten verplaatsen. In tegenstelling tot honden zijn ze onafhankelijker en geven ze ons meer vrije tijd, maar het is ook moeilijker om ze mee te nemen als we weggaan. Daarom is het makkelijker om, als we op vakantie gaan, onze huissleutel te geven aan een vertrouwde vriend om de kattenbak schoon te maken en de kat te voeren.

Een andere optie is om het beestje toch mee op vakantie te nemen. Of dit haalbaar is, hangt sterk van het karakter van het dier af. Wat kan helpen is dat er kattenbakken zijn die speciaal voor reizen zijn ontworpen. Er zijn bijvoorbeeld opvouwbare modellen die van waterdicht materiaal worden gemaakt en kartonnen modellen die een paar dagen gebruikt kunnen worden, om daarna weggegooid te worden.

Voor de hygiëne van de kat is het belangrijk om de kattenbak niet in de buurt van zijn eten en drinken te plaatsen.
(Bron: Konstantin Aksenov: 49129324/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Bij het kiezen van een kattenbak moeten we niet alleen rekening houden met onze eigen behoeften, maar misschien nog wel meer met die van onze kattenvrienden. Katten zijn dieren van gewoonten, dat moeten we respecteren. Het is belangrijk om een kattenbak te kiezen die bij jou en je huisdier past. Hieronder presenteren we de belangrijkste aankoopcriteria voor het vinden van de perfecte kattenbak:

Soort: Bedekt of open?

Aangezien bedekte kattenbakken vervelende geurtjes beter verbergen, worden deze het meest verkocht. Open kattenbakken zijn echter goedkoper. Voor sommige katten zijn open bakken bovendien comfortabeler, omdat ze graag controle hebben over wat er om hen heen gebeurt. Vanuit een open bak kunnen nieuwsgierige katten alles beter in de gaten houden.

Voor veel katten is een overdekte bak echter meer geschikt, omdat de dekking kan zorgen voor een gevoel van veiligheid en gemoedsrust. Een bijkomend voordeel van een bedekte kattenbak is dat het lastiger is voor de kat om de grond eromheen vies te maken. Over het algemeen hangt de voorkeur voor het type kattenbak sterk van het karakter van de kat af.

Als je kat niet weet waar hij zijn behoeften moet doen, lees dan deze gids voor tips hoe hiermee om te gaan.
(Bron: Maria Itina: 50797251/ 123rf.com)

Formaat

De kattenbak moeten altijd passen bij de grootte van het huisdier, of zelfs een stukje groter zijn, als je meer dan één kat hebt. Soms willen dieren elkaar imiteren en hun behoeften tegelijkertijd doen. Er zijn mensen die zeggen dat een grote kattenbak voor 2 katten voldoende is, hoewel andere experts juist zeggen dat het beter is om er een te hebben voor elke kat.

Katten houden ervan om te graven en hebben de gewoonte om veel te draaien, dus hoe groter de kattenbak, hoe beter. Hoe dan ook, als je een niet al te groot huis hebt, kan dit lastig zijn.

Het is in ieder geval altijd het beste om je te concentreren op de grootte van het dier bij het nemen van de beslissing. Vooral als je besluit om een bedekte kattenbak te kopen.

Vorm en kleuren

De meest voorkomende kattenbakken zijn rechthoekig. Maar het feit dat de meerderheid van de markt er zo uitziet, betekent niet dat je niet kunt innoveren en nieuwe manieren kunt uitproberen. Een driehoekige bak kan bijvoorbeeld goed passen in bepaalde delen van je huis die wellicht handiger zijn voor de kat. En een cirkelvorm kan mooier zijn.

Er zijn ook kattenbakken die op andere, mooiere voorwerpen lijken om de decoratie van je huis niet teveel te verstoren. Er bestaan bijvoorbeeld kattenbakken die op bloempotten lijken. Wat de kleuren betreft, is dit een kwestie die de eigenaar meer zorgen baart dan het dier zelf. Er zijn veel verschillende opties mogelijk, het beste is om een bak te kiezen die matcht met de kleuren van de rest van je interieur.

Accessoires

Naast de bak zelf waar de kat zijn behoeften kan doen, zijn er ook andere gebruiksvoorwerpen die kunnen worden gebruikt als aanvulling op kattenbakken. Ze zijn bijna allemaal gerelateerd aan het schoon houden van de bak en de omringende ruimte. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende accessoires en hun gebruik:

Accessoire Hoe te gebruiken
Schepje Dient om uitwerpselen op te ruimen. Iets dat wordt aanbevolen om iedere dag te doen. Het kan ook helpen bij het volledig schoonmaken van de kattenbak.
Matjes Kunnen onder de kattenbak worden geplaatst, zodat deze niet van plaats verschuift. Of direct ernaast, zodat het dier zijn pootjes schoon kan maken en de rest van het huis niet vuil maakt.
Deodorizers voor de bodem Neutraliseert onaangename geuren. Veel modellen kunnen de levensduur van de bodem verlengen.
Hygiënische zakken Worden in de bak geplaatst. Het is beter als ze resistent zijn omdat ze de opeenhopingen van urine vermijden en slechte geurtjes bestrijden. Ze vergemakkelijken en versnellen het schoonmaken van de kattenbak en verlengen het gebruik ervan.
Filter Worden in de bak geplaatst. Om de bak schoon te maken, hoef je alleen maar het rooster op te tillen en zowel de uitwerpselen als klontjes met urine op te vangen. Je haalt het rooster makkelijk uit de bak en plaatst het ook weer net zo makkelijk terug.

Samenvatting

Een kattenbak is onmisbaar als je een kat hebt, hoewel ze er misschien niet altijd even mooi uitzien. Het is handig om bij het kiezen van een kattenbak, rekening te houden met de persoonlijkheid van je kat en tegelijkertijd met de stijl van ons huis en ons eigen comfort, want de geuren die een kattenbak afgeven kunnen erg vervelend zijn.

Aangezien katten zeer populaire huisdieren zijn, neemt het aanbod van verschillende soorten kattenbakken steeds meer toe. De verschillende modellen hebben met elkaar gemeen dat ze gericht zijn op het welzijn van zowel de kat als hun baasjes. Er is een brede selectie van kattenbakken om uit te kiezen, met bijvoorbeeld verschillende kleuren, vormen, maten en ontwerpen. Waar wacht je nog op? Lees onze gids en kies de kattenbak die perfect bij jou en je kattenvriend past!

Vond je onze gids over kattenbakken interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij weten welke kattenbak het beste bij hen past!

(Bron van de header afbeelding: Axel Bueckert: 116295543/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies