Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

24Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

83Verzamelde opmerkingen

Katten zijn heel schone dieren. Een voordeel van katten is dat je ze niet uit hoeft te laten. Maar ook als ze binnenshuis hun behoeften doen, hebben ze een schone en aangename ruimte nodig. Het hebben van een kattenbak kan onaangename geurtjes veroorzaken. Gelukkig zijn er voldoende hulpmiddelen om dit ongemak te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen die kunnen helpen om te voorkomen dat er onaangename geurtjes in het spel komen. Zo bestaat er klontvormende en niet-klontvormende kattengrit. Of plantaardige kattenbakvulling, die 100% biologisch afbreekbaar is. In deze shopgids vind je alle antwoorden op vragen die je moet kennen om de beste kattenbakvulling te vinden. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende soorten kattenbakvulling, ieder met zijn eigen kenmerken. Het is belangrijk om in de gaten te houden hoe je huisdier reageert op het product dat je in de kattenbak plaatst.
 • Kattenbakvullingen zijn op grote lijnen in 4 hoofdsoorten in te delen, die je moet kiezen op basis van je eigen voorkeur en die van je huisdier: basiszand of sepiolietzand, klonterend, biologisch afbreekbaar en silica.
 • Katten zijn erg slim. Je zult daarom waarschijnlijk niet veel problemen ondervinden als je het beestje wilt laten wennen aan het gebruik van de kattenbak om zijn behoeften te doen.

Onze selectie: De beste kattenbakvullingen op de markt

Hieronder vind je een overzicht van de populairste kattenbakvullingen die je op de Nederlandse markt kunt vinden. Van ieder product vind je een samenvatting van de belangrijkste kenmerken en voordelen. Zo zul je snel ontdekken welk type vulling het beste is voor de kattenbak van je kat.

Eerdere Aanbevelingen

De kattenbakvulling met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Dankzij de fijne korrel vormt het extreem rijke en hygiënische Biokat’s Diamond Care Fresh met actieve kool, aloë vera en de geur van babypoeder zeer platte klontjes. Biokat’s kattenbakvulling bevat actieve kool voor een zeer effectief geurbehoud en absorptievermogen. De volledig natuurlijke actieve kool is gemaakt van kokosnootschalen, een hernieuwbare hulpbron. De aloë vera zorgt voor een zachte en natuurlijke verzorging van de pootjes van de kat.

Aanbevolen wordt om de kattenbak tot zo’n 7 cm met het grit te vullen en klontjes en uitwerpselen 3 keer per dag te verwijderen. Dit houdt het resterende, ongebruikte strooisel langer vers. Biokat’s is een merk van Gimborn dat staat voor natuurlijke ingrediënten en gepatenteerde oplossingen die voldoen aan 2 belangrijke behoeften in de gezonde relatie tussen mens en kat: hygiëne en verzorging!

De beste biologisch afbreekbare kattenbakvulling

De kattenbakvulling van Cat’s Best is volledig ecologisch en bestaat voor 100% uit pure plantenvezels. De zak met vulling is voldoende voor 4 tot 6 weken. Je kunt de afvalbrokken via het normale huishoudelijke toilet weggooien. Op de verpakking lees je hoe je dit precies doet. Het product is composteerbaar en 100% biologisch afbreekbaar.

Cat’s Best Eco Plus is tot 3 keer efficiënter dan conventionele kattenbakvulling, omdat vloeistof veel effectiever wordt gebonden in het capillaire systeem van natuurlijke plantenvezels. Hierdoor is Cat’s Best Eco plus veel zuiniger in verbruik dan veel andere vergelijkbare producten. De vulling is licht van gewicht, gemakkelijk op te bergen en heeft een extreem goed geurbehoud.

De meest hygiënische kattenbakvulling

Catsan Hygiëne Plus is een sterk absorberende kattenbakvulling dat tot wel 3x effectiever geuren absorbeert dan standaard niet-klonterende kattenbakvullingen. Hygiëne Plus bestaat uit fijne poreuze mineraalkorrels van kwartszand en kalk die vocht absorberen als een spons. Hierdoor heb je veel minder last van vervelende geurtjes. Dit product doet precies wat de fabrikant beweert dat het moet doen. Je doet erg lang met de zak die 20 liter kattenbakvulling bevat.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattenbakvullingen

Kattenbakvullingen nemen nare geurtjes uit de ontlasting van je kat op. Er zijn verschillende varianten. Hieronder vind je de nodige informatie om meer te weten te komen over de verscheidenheid aan kattenbakvullingen die er is. We willen je helpen de perfecte vulling te vinden, door antwoord te geven op de meest gestelde vragen rondom dit product.

Child playing with cat at home

De juiste kattenbakvulling helpt om je huis schoon te houden.
(Bron: Alena Ozerova: 30970365/ 123rf.com)

Waar heb ik kattenbakvulling voor nodig?

Als je thuis een kat hebt rondlopen, is kattenbakvulling een onmisbaar item in je voorraadkast. Het helpt om het huis schoon te houden. Katten zijn namelijk zeer schone dieren die niet accepteren dat ze hun behoeften op vuile plaatsen moeten doen. Daarom moet je, als je wilt dat je huisdier gelukkig is en zijn behoeften op één plaats verzamelt, een daarvoor bestemde ruimte met de juiste kattenbakvulling aanbieden.

Naast kattenbakvullingen zijn er nog andere oplossingen, zoals kranten, maar die zijn niet echt efficiënt. Het kattengrit absorbeert de geur, de urine en vocht uit de ontlasting. Het geeft de kat bovendien de mogelijkheid om zijn stoelgang te begraven, iets dat katten op instinct doen. Er zijn ook kattenbakvullingen die het afval comprimeren, waardoor schoonmaken nog eenvoudiger wordt.

Hoeveel kattenbakvulling moet ik in de kattenbak doen?

Het wordt aanbevolen om tussen de 5 en 7 centimeter vulling in de bak te plaatsen. De hoeveelheid die je in de zandbak stopt, moet voldoende zijn om de uitwerpselen van het dier onder te kunnen begraven. Een kat voelt zich namelijk niet op haar gemak als de uitwerpselen in het zicht blijven liggen. Als er niet voldoende vulling is, zal de kat waarschijnlijk de bak gaan krabben. Dat kan tot scheuren of breuken leiden.

Tegelijkertijd moet je de bak ook niet te vol doen, omdat je dan meer vulling per keer moet vervangen, waardoor je dus sneller een verpakking verbruikt en daardoor meer geld aan het product uit geeft. Bovendien kan de vulling gemakkelijk buiten de bak terechtkomen als de kat aan het graven is. Het is handig om het product geleidelijk aan te vullen met schoon grind wanneer je het vuile gedeelte verwijdert.

Moet ik de kattenbak reinigen naast het vervangen van de kattenbakvulling?

Naast de noodzaak om de vulling regelmatig te verversen, is het noodzakelijk om ook de bak zelf regelmatig te reinigen. Dit geldt al helemaal als je geen bindzand gebruikt, omdat urine in die gevallen gemakkelijk plekken op de ondergrond kan veroorzaken. Voor een goede reiniging moet je de kattenbak schoonmaken wanneer je het grind gaat verwisselen en de bak leeg is. Gebruik veel zeep en water.

Het is aan te raden om een middel te gebruiken dat geen zeer sterke geuren afgeeft, om je huisdier niet lastig te vallen. Als je denkt dat de geur van urine niet voldoende wordt gemaskeerd, kun je ook bleekmiddel gebruiken voor het reinigen. Als er krassen in de kattenbak zitten die kleine scheurtjes veroorzaken, is het belangrijk dat je deze ook zeer goed reinigt, omdat zich hier anders bacteriën kunnen ophopen.

Grey cat lying on bed

Katten zijn heel schone dieren. Het is daarom belangrijk dat de kattenbak aan de standaarden van je huisdier voldoet om te voorkomen dat je tapijt in plaats van de bak wordt gebruikt. 
(Bron: Potapova Valeriya: 34157809/ 123rf.com)

Waarom wil mijn kat niet op de kattenbak?

Het kan voorkomen dat, hoewel het dier weet wat de juiste plaats is om zijn behoeften te doen, dit alsnog niet doet. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Mogelijk zijn de kattenbak en -vulling niet schoon genoeg. Katten zijn nou eenmaal heel schone dieren. Een andere mogelijkheid is dat ze niet van het soort vulling houden, of van de geur van het product dat je hebt gekozen.

Over het algemeen heeft een kat geen moeite om aan een nieuw soort kattenbakvulling te wennen. Als je merkt dat dit wel het geval is, probeer dan gewoon een ander merk of een ander soort grind. Misschien bevalt de geur van de vulling niet. Koop dan een product dat niet stinkt. Er zijn katten die niet van kunstmatige geuren houden. Probeer de verschillende vullingen net zo lang uit totdat je het product vindt waar jullie allebei tevreden mee zijn.

Wist je al dat katten roofdieren ver weg houden door hun uitwerpselen in het zand te begraven om de geur te verbergen?

Zijn er trucjes om de kattenbakvulling minder te laten stinken?

Hoe veel kattenbakvulling je ook gebruikt, kattenurine kan erg ruiken en zeer sterke luchtjes verspreiden die verspreid worden in de ruimte waar de kattenbak is opgeslagen. Dat kan erg vervelend zijn voor zowel jou als je kat. Ook zal dit een slechte indruk maken op je visite. Hier zijn enkele basistips om vieze geurtjes te voorkomen:

 • Verander de kattenbakvulling regelmatig, en verwijder dagelijks vuile delen en vaste uitwerpselen.
 • Gebruik geparfumeerd grit met een geur die aangenaam is voor jou en je huisdier.
 • Gebruik gesloten kattenbakken. Er zijn veel verschillende soorten kattenbakken. Sommige bakken hebben een deksel, waardoor de verspreiding van een te sterke geur wordt vermeden.
 • Reinig de bak regelmatig. Leeg de bak ongeveer een keer per week en maak hem schoon met water en reinigingsmiddel.
 • Plaats de kattenbak in een geventileerde ruimte. Bewaar de bak indien mogelijk ergens in een kamer met een raam of buiten om te voorkomen dat de geur in een afgesloten ruimte blijft hangen.
 • Gebruik een luchtverfrisser of deodorant voor kattenbakvulling. Er zijn producten die speciaal zijn ontworpen om nare geurtjes te verbergen. Wel moet je hier voorzichtig mee zijn, omdat veel katten deze chemicaliën erg vervelend vinden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het vinden van de juiste kattenbakvulling is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het is belangrijk om voldoende aandacht te besteden aan een aantal belangrijke aspecten voor je een merk of soort kiest. Kies altijd volgens de smaak van jou en je huisdier, zodat jullie je beiden op jullie gemak voelen. Om de aankoop te vergemakkelijken, vind je hieronder een overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria bij de aankoop van kattenbakvulling:

 • Materiaal
 • Gewicht
 • Geur

Materiaal

Het is erg belangrijk om het soort kattenbakvulling te kiezen dat je kat leuk vindt, zodat hij het niet zal afwijzen. Je moet ook kiezen waar je de kattenbak wilt plaatsen en hoeveel geld je er aan uit wilt geven. Er zijn veel verschillende merken en soorten op de markt. Zo kun je de kattenbakvullingen onderverdelen op basis van het materiaal waar het van gemaakt is. In de tabel hieronder vind je de verschillende materialen:

Soort Kenmerken Voordelen Nadelen
Sepioliet Is een mineraal.

Was het eerste materiaal op de markt.

Bestaat uit witte kiezelstenen.

Veruit de goedkoopste op de markt.

Mogelijk geparfumeerd, om vervelende geurtjes te voorkomen.

Laat veel stof opwaaien.

Absorbeert minder dan andere materialen, waardoor vloeistoffen zich aan de onderkant van de kattenbak kunnen ophopen.

Niet erg milieuvriendelijk. Je kunt het niet in het water gooien.

Plantaardig Gemaakt van houtkorrels, papier, maïs, bietenpulp, compost en stro of andere plantaardige vezels. Biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk.

Je kunt het in kleine hoeveelheden in het toilet gooien, zodat je minder last krijgt van vervelende geurtjes.

Heeft een natuurlijke geur.

Heeft een grote absorberende kracht.

Omdat het lichte krulletjes zijn blijven ze gemakkelijk aan kattenpootjes haken, waardoor ze sneller door je huis verspreid zullen worden.

Sommigen van hen vereisen het kappen van bomen. De meeste bomen groeien snel, maar de productie ervan kan ook een negatieve invloed op het ecosysteem hebben.

Absorbeert slecht.

 Silica Een synthetisch, kunstmatig product, gemaakt van natriumsilicaat.

Zijn een soort kleine semi-transparante stenen.

Hebben een grote absorberende kracht.

Er komt geen stof vrij.

Helpen om geuren te neutraliseren.

De stenen worden geel als ze vuil zijn. Het is daarom gemakkelijk om te weten welk deel met een schopje moet worden verwijderd.

Niet ecologisch. Houd er rekening mee dat het een kunstmatig materiaal is, en dus niet biologisch afbreekbaar. Er wordt meer afval gegenereerd.

Brede stenen kunnen soms kattenpoten irriteren.

Klonteren Wordt gemaakt van een kleisoort die bentoniet wordt genoemd. De kattenbakvulling klontert op het moment dat het in aanraking komt met vloeistof. Het is daardoor gemakkelijk om urine en uitwerpselen met de schop te verwijderen.

Helpt om geurtjes te verbergen.

Biologisch afbreekbaar.

Laat veel stof opwaaien.

Natriumbentoniet kan volgens sommige wetenschappelijke studies schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid.

Gewicht

Een zak kattengrit weegt al gauw een paar kilo. Kleimaterialen zijn relatief zwaar, daarom is klonterende kattenbakvulling het zwaarste. Een voordeel van silica kattenbakvulling is dat het niet veel weegt. Voor hetzelfde gewicht heb je veel meer stenen nodig dan wanneer je een ander soort vulling koopt. Het gewicht van silicaatgrit neemt wel toe als er vocht is opgenomen.

cat tray filler isolated on white background

Er zijn veel verschillende soorten kattenbakvulling die je kunt kiezen voor je kat.
(Bron: Dmytro Skorobogatov: 30227600/ 123rf.com)

Geur

Een kattenbak is een verzamelplaats voor sterke en onaangename geurtjes. Dat is ook niet gek, het is tenslotte een plek waar ontlasting wordt opgeslagen. Afhankelijk van het soort vulling, zullen de geurtjes sterker of minder sterk zijn. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten kattenbakvullingen en de geurtjes die zij met zich meebrengen:

 • Plantaardige kattenbakvulling heeft het voordeel dat het een natuurlijke geur aan de kamer geeft, maar verbergt de geur van urine helaas niet zo goed. Het mooie van dit soort vulling is wel dat je het vuile grit niet bij het vuilnis hoeft te doen. Je gooit het gemakkelijk door het toilet, het water neemt het veilig op.
 • Silica kattenbakvulling neutraliseert in veel gevallen de geur. Het absorbeert urine. De zogenaamde tetraëderstructuur, een siliciumatoom omringd door vier zuurstofatomen, helpt bij het neutraliseren van geuren. Een negatief punt is dat je geen afval door het toilet kunt gooien. Om de kattenbakvulling weg te gooien, moet je dus naar de vuilnisbak lopen.
 • Sepioliet kattenbakvulling is meestal kunstmatig geparfumeerd. Dit wordt in dat geval ook aangegeven op de verpakking. Normaal wordt de geur van urine goed gemaskeerd.
 • Klonterende kattenbakvulling kan ook kunstmatig geparfumeerd zijn. Door de verklontering kun je de urine en uitwerpselen makkelijker verwijderen, maar dit helpt niet noodzakelijk om nare geurtjes te voorkomen.

Samenvatting

Katten zijn heel schone dieren. Een schone kattenbak is daarom een must als je een kat thuis hebt. De juiste kattenbakvulling helpt je om te voorkomen dat je kat liever hun behoefte op jouw tapijt doen dan op de kattenbak. Er zijn verschillende soorten kattenbakvullingen die kunnen helpen te voorkomen dat er onaangename geurtjes in het spel komen.

Het is belangrijk dat je voldoende aandacht besteed aan het kiezen van de juiste kattenbakvulling. Als je wilt dat je huisdier gelukkig is en zijn behoeften op één plaats verzamelt, moet je een daarvoor bestemde ruimte met de juiste kattenbakvulling aanbieden. Let bij het kiezen van kattengrit onder andere op het materiaal, het gewicht en de geurtjes die het afgeeft in je huis.

We hopen dat we veel of al je twijfels over kattenbakvulling hebben opgelost nadat je dit artikel hebt gelezen. Als je onze shopgids over kattenbakvulling interessant vond, deel het dan met je vrienden en familie op social media of laat hieronder je reactie achter. We zijn benieuwd!

(Bron van de header afbeelding: Serezniy: 14955328/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies