Kattenhuis
Laatst bijgewerkt: 26-10-2020

Onze selectiecriteria

12Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

93Verzamelde opmerkingen

Katten zijn gewoontedieren. Dagelijks het vaste rondje door de tuin, zich na het eten wassen op de vaste plek in de vensterbank. Er zit meer achter deze gewoontes dan je op het eerste gezicht misschien denkt. Katten houden van structuur en willen het liefst zo min mogelijk veranderingen in huis.

Ze vinden het fijn om in een afgesloten ruimte te kruipen. Dat is ook de reden waarom ze vaak zo dol zijn op dozen. Ze voelen zich in een afgesloten ruimte veilig en kunnen zich volledig ontspannen. Als baasje is het belangrijk om de ruimte van je kat te respecteren. Wil je je kat een echt thuis geven? Geef je kat dan een eigen kattenhuis.
Belangrijk om te weten

 • Een kattenhuis biedt een kat een plek voor comfort en veiligheid. Daarnaast is het een persoonlijke ruimte waar het beestje kan slapen, ontspannen of ontsnappen aan de drukte. Door een kattenhuis voor je kat te kopen, help je het beestje om zich op zijn gemak te laten voelen.
 • Je kunt kiezen tussen kattenhuizen van verschillende materialen zoals hout, plastic of pluche. Het materiaal bepaalt grotendeels de kwaliteit van het kattenhuis.
 • Als je een kattenhuis wilt kopen, is het goed om op een aantal belangrijke aankoopcriteria te letten. Bedenk bijvoorbeeld of je het huis binnens- of buitenshuis wilt plaatsen. Als je weinig tijd hebt, raden we aan om voor een van tevoren gemonteerd kattenhuis te kiezen. Verderop in deze shopgids vind je een handig overzicht van deze en andere belangrijke factoren waar je op moet letten bij de aanschaf van een kattenhuis.

Onze selectie: De beste kattenhuizen op de markt

Je wilt natuurlijk niet dat je kat zomaar ergens schuilt. Het is daarom belangrijk een persoonlijke ruimte te bieden, waar het beestje zich veilig en comfortabel voelt. Een kattenhuis helpt je hierbij. Je kunt uit verschillende materialen kiezen. Met name als je een kattenhuis voor buitengebruik koopt, moet je goed opletten of het materiaal stevig genoeg is. Om je te helpen het meest geschikte kattenhuis te vinden, vind je hieronder een selectie met onze favoriete modellen:

Het kattenhuis met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Met de Landmarks van Poopy Cat haal je de iconische monumenten in huis voor je katten. Deze monumentale bouwwerken geven je katten de gelegenheid om te spelen en te ontspannen in een beschutte omgeving. Het Kremlin in onze favoriet.

Dit kattenhuis is een echte eye-catcher in jouw woon- of speelkamer. Het kattenhuis biedt je kat gegarandeerd urenlang speelplezier. Het ziet er prachtig uit en is van stevig en betrouwbaar materiaal gemaakt.

Het meest comfortabele kattenhuis

Het kattenhuis van District 70 is gemaakt van hoogwaardig katoen. Dit maakt het huis comfortabel en duurzaam. Het kattenhuis is bovendien erg stijlvol en beschermend. Van nature vinden katten het fijn om beschut en veilig ergens te kunnen slapen.

Deze eye-catcher staat mooi in ieder soort interieur. De Casa is vanbinnen voorzien van een heerlijk warm kussentje waar jouw kat heerlijk op kan slapen. Je kat blij, jij blij!

Het mooiste kattenhuis met zachte materialen

Het kattenhuis van Happy-House is een polyester constructie die stabiel is en lang meegaat. Het ontwerp van het huis biedt voldoende ruimte voor je kat om uit te rusten en bij te komen van de avonturen die het beestje op een dag meemaakt.

Het grote voordeel van dit huisje is het comfort dat de zachte materialen bieden. Je kat zal hier gegarandeerd uitrusten. De hoes kan gewassen worden. Het kattenhuis is verkrijgbaar in verschillende maten en kleuren.

Het meest praktische kattenhuis

Ben je op zoek naar een praktisch kattenhuis dat niet teveel ruimte inneemt maar toch voldoende beschutting biedt voor je kat? Dan is het kattenhuis van Designed by Lotte iets voor jou. De toren is voorzien van een comfortabele ruimte, waar je kat zich heerlijk in kan verstoppen om een dutje te doen.

De bovenkant van het huisje kan het beestje gebruiken als uitkijktoren. Dankzij het eenvoudige design staat het huisje prachtig in iedere soort tuin of woonkamer.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattenhuizen

Nu weet je wat de beste kattenhuizen op de markt zijn. Echter, om het kattenhuis te vinden dat het beste bij jou en je huisdier past, is het belangrijk om de verschillende soorten die er zijn te kennen. Wat zijn de voordelen van een kattenhuis? Hieronder vind je het antwoord op deze en andere veel gestelde vragen over dit praktische product. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Kattenhuizen bieden je huisdier een gezellige en beschermde omgeving.
(Bron: famveldman: 117563131/ 123rf.com)

Waarom een kattenhuis kopen?

Katten slapen veel, gemiddeld 18 uur per dag. Dat is zo’n 3 kwart van de dag. Het aantal uren slaap is verdeeld over een lange diepe-slaap-periode, een aantal korte slaapjes en wat dommelpartijen. Bovendien zijn katten bijzonder gevoelige dieren, met een manier om emoties te verwerken die vergelijkbaar is met die van de mens. Voeg hieraan een enorm territoriaal karakter toe, en je hebt de reden waarom elke uit de hand gelopen verandering of situatie het beestje onder druk kan zetten en zich onveilig kan laten voelen.

Het is belangrijk dat een kat zich veilig voelt. Hier kan een kattenhuis bij helpen. Een kattenhuis is eigenlijk een variant op de kattenmand, waarbij in het geval van een kattenhuis de nadruk nog meer op het beschermende en overzichtelijke aspect ligt. Dankzij het beschermende huisje krijgt je harige vriendje een plek die alleen voor hem is, die hem zal troosten en hem een veilig gevoel zal geven. Voor het succes van een kattenhuis is het wel belangrijk dat je deze op een plek plaatst waar de kat zich volledig thuisvoelt.

Wat zijn de voor- en nadelen van een kattenhuis?

Kattenhuizen bieden veiligheid en comfort en dienen als persoonlijke ruimte voor je kat. Kattenwoningen bieden het hele jaar door een gezellige en beschermde omgeving. Dit zijn echter niet de enige voordelen van een goed kattenhuis. Hieronder vind je een handig overzicht van deze en de andere voor- en nadelen. Dit zal je helpen om te bepalen of een kattenhuis hetgeen is dat je zoekt:

Voordelen
 • Een kattenhuis biedt een veilige plek voor je kat
 • Het huis is een toevlucht in stressvolle situaties
 • Dit verbetert de algemene gezondheid van je kat
 • De investering op het begin is misschien hoog, maar een goed kattenhuis gaat lang mee
 • Er zijn opties voor zowel binnen- als buitengebruik
 • Sommige kattenhuizen bevatten bovendien onderdelen om de kat te vermaken
 • Er zijn kattenhuizen voor de winter die extra bestendig zijn tegen de kou
 • De meeste huisjes zien er mooi uit, waardoor ze gemakkelijk bij de rest van het meubilair passen
Nadelen
 • Kattenhuizen van stof komen vaak vol haar te zitten
 • Als je niet erg handig bent, kun je met de meest ingewikkelde modellen problemen hebben om deze in elkaar te zetten

Welke soorten kattenhuizen zijn er?

De wereld van de dierenverzorging is de afgelopen jaren sterk ontwikkeld. Hetzelfde geldt voor kattenwoningen. Er zijn 3 verschillende soorten kattenhuizen waar je uit kunt kiezen. Binnen iedere categorie vind je vervolgens een aantal subvariëteiten. Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste soorten kattenhuizen die er zijn:

 • Kattenhuis voor buiten: Dit soort kattenhuizen zijn speciaal ontworpen om zelfs de meest extreme regen en zonnestraling te weerstaan. De modellen met een terras hebben meestal een dak dat de ruimte droog houdt. Het meest populaire materiaal voor kattenhuizen voor buiten is over het algemeen hout. De meeste modellen hebben een klapdeur, die de kat tegen de kou en regen beschermt.
 • Kattenhuis voor binnen: De meeste kattenhuizen die binnenshuis worden gebruikt, zijn van plastic gemaakt. Om deze reden zijn ze niet bestand tegen regen of extreme temperaturen. Je kunt het kattenhuisje hoogstens in een binnenpatio plaatsen. Wel is het in dat geval belangrijk om het huisje regelmatig te controleren en blijven onderhouden, zodat deze niet beschadigd raakt.
 • Kattenhol: Dit is een ander lekker plekje waar de kat zich kan verstoppen. Katten kunnen in een kattenhol tot rust komen. Kattenholen lijken in principe op kattenhuizen, maar zijn meestal van polyester of andere synthetische textielvezels gemaakt. Je kunt ze ook binnen gebruiken. Het grote voordeel? Je kunt ze vaak in de wasmachine wassen, waardoor je ze makkelijker schoon houdt.

Een kat vindt het fijn om zijn of haar eigen plek in het huis te hebben.
(Bron: Alena Ozerova: 46423368/ 123rf.com)

Hoe moet je een kattenhuis installeren?

In de meeste gevallen zal een kattenhuis gemonteerd geleverd worden. Het kan echter ook voorkomen dat je het huisje zelf nog in elkaar moet zetten. Dit geldt zowel voor kattenhuizen voor binnen- als voor buitengebruik. We raden aan om in de reviews van andere kopers te controleren hoe gemakkelijk het kattenhuis daadwerkelijk in elkaar te zetten is. Hieronder hebben we alvast een paar tips om de installatie zo soepel mogelijk te laten verlopen:

 1. Open de verpakking en bekijk alle onderdelen. Controleer of het pakket compleet is en of alle onderdelen in goede staat zijn aangekomen. Zo niet, aarzel dan niet om contact op te nemen met de fabrikant.
 2. Ga aan de slag of, als je geluk hebt, vraag of iemand je wilt helpen. Om het kattenhuis in elkaar te (laten) zetten, heb je alleen de instructies voor het kattenhuis, de inhoud van de doos en een schroevendraaier of hamer nodig.
 3. Volg de instructies in de handleiding zorgvuldig. Probeer niet te improviseren, want dit is geen kinderspel en de veiligheid van je kat staat op het spel. Volg de stappen en zorg ervoor dat elk element dat je plaatst goed is bevestigd. Wanneer je klaar bent, raden we aan elk onderdeel nogmaals te controleren. Als alles in orde is, kun je je kat uitnodigen om het huisje uit te proberen.

Hoe moet je een kattenhuis onderhouden?

De kattenhollen die van stof zijn gemaakt, zijn over het algemeen het gemakkelijkst te onderhouden. Het is vaak voldoende om de haren eraf te schudden, de stof te stofzuigen of er een natte zeem overheen te halen. De kattenhuizen die buiten staan, zijn vaak lastiger te onderhouden. Allereerst moet je van tijd tot tijd controleren of de kwaliteit van het materiaal nog steeds in orde is, vooral als het huisje van hout gemaakt is.

Zorg ervoor dat de kwaliteit niet verslechtert door regen. Maak het huisje ook regelmatig schoon, zodat de kat niet wordt blootgesteld aan parasieten of andere ziekten. Zonder onderhoud kan hout bovendien uitdrogen waardoor het breekbaar wordt of krom trekt, wat het zeer onaantrekkelijk laat ogen. Zorg daarom altijd voor een regelmatige reiniging en onderhoud van je kattenhuis.

Als je een plastic kattenhuis hebt, kan een grondige reiniging met een vochtige doek al voldoende zijn. Let wel op of het model dat je koopt niet van te goedkoop plastic is gemaakt. Als het materiaal niet stevig genoeg is, moet je er rekening mee houden dat het materiaal niet nat kan worden of kan worden blootgesteld aan extreme warmtebronnen, omdat het erg kwetsbaar is.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Kattenhuizen bieden de ideale plek voor een kat om zich even terug te trekken en zichzelf af te kunnen sluiten van de rest van de wereld. Hiermee krijgt het beestje niet alleen een persoonlijke plek om zichzelf te verzorgen, maar ook waar hij kan slapen of een toevlucht voor stressvolle situaties kan zoeken. Om het model te vinden dat het beste bij jou en je huisdier past, vind je hieronder een handig overzicht met de belangrijkste aankoopcriteria waar je op moet letten bij de aankoop van een kattenhuis:

Formaat

De meeste kattenhuizen hebben vergelijkbare afmetingen en zijn geschikt voor kleine en middelgrote katten. Als je een Ragamuffin, een Chausie of een ander ras hebt dat meer dan 10 kilo kan wegen, raden we aan een extra ruim kattenhuis te kopen. Hoewel katten extreem flexibel zijn, zijn ze niet van elastiek gemaakt. Houd daar rekening mee!

Binnens- of buitenshuis

Ook het feit of het kattenhuis speciaal is ontworpen voor binnen- of buitengebruik, is een bepalend criterium. Als je op zoek bent naar een kattenhuis voor binnen, heeft het geen zin om veel geld te investeren in een stevig en overdekt houten huis. Aan de andere kant, kun je de stoffen of kartonnen kattenhuizen overslaan als je van plan bent om het kattenhuis in je tuin te plaatsen. Beoordeel dus eerst waar je het kattenhuisje gaat plaatsen, voordat je een keuze maakt en besluit wat voor model je koopt.

Materiaal

Het materiaal waar je voor kiest, hangt grotendeels samen met je keuze of je het kattenhuisje binnen of buiten wilt plaatsen. Toch kunnen we het materiaal ook als een uniek criterium beschouwen. Voor veel katten is karton het meest favoriete materiaal om op te zitten, rollen, slapen en tegenaan te schuren.

Als je op zoek bent naar een huisje met interactie, is een kartonnen huisje dus een goede optie. Kattenhuizen die van stof zijn gemaakt zijn meestal warmer dan de plastic exemplaren. Bekijk de verschillende materialen en bedenk welke eigenschappen het belangrijkste zijn voor jouw beestje.

Installatie

Als je het kattenhuis buiten wilt plaatsen maar zelf niet echt handig bent, raden we aan om voor een kattenhuis met een eenvoudige opzet te kiezen. Er zijn zelfs modellen die volledig gemonteerd geleverd worden. In de meeste gevallen moet je de losse onderdelen echter zelf nog in elkaar zetten. Het helpt dan als je geen apart gereedschap of andere onderdelen nodig hebt. We raden aan om in de reviews van andere kopers te controleren hoe gemakkelijk het kattenhuis daadwerkelijk in elkaar te zetten is.

Onderhoud

Over het algemeen zijn kattenhuizen vrij eenvoudig te onderhouden. Houten huizen hebben echter meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld de huisjes van plastic of stof. Gebruik hiervoor voor diervriendelijke houtverzorgingsproducten. Kies bij voorkeur een beschutte standplaats om slijtage door weersinvloeden te verminderen.

Toch is hout de beste optie als je ervoor kiest om het kattenhuis in de buitenlucht te plaatsen. Als je het huisje liever binnen plaatst, raden we aan om voor stof of plastic te kiezen. Stoffen huisjes kun je in de wasmachine wassen, plastic huizen hoef je alleen af en toe aan te vegen.

Samenvatting

Katten zijn gewoontedieren en extreem gevoelige wezens. Ze vinden het fijn om in een afgesloten ruimte te kruipen. Dat is ook de reden waarom ze vaak zo dol zijn op dozen. Ze voelen zich in een afgesloten ruimte veilig en kunnen zich volledig ontspannen. Wil je je kat een echt thuis geven? Geef hem dan een eigen kattenhuis.

In deze shopgids vind je alle informatie die je nodig hebt om een kattenhuis te vinden dat zo goed mogelijk aansluit op de behoeften van jou en je kat. Houd bij de aanschaf rekening met aankoopcriteria zoals het formaat, het materiaal en het gemak waarmee het kattenhuis te onderhouden is. Alleen op die manier verzeker je jezelf ervan dat je zoveel mogelijk uit je aankoop haalt.

Vond je onze shopgids over kattenhuizen interessant? Laat hieronder een reactie achter, of deel het artikel op social media, zodat ook je vrienden zullen ontdekken welk kattenhuis het beste bij hun kat past.

(Bron van de header afbeelding: Kuzmina: 25088484/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies