cat eating grass
Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

21Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Hoewel katten strikt gezien carnivoren zijn, is het niet ongewoon om ze door het dolle te zien gaan met planten, kruiden of bloemen. Bovendien zijn sommige katten dol op bepaalde producten van plantaardige oorsprong, zoals sla of asperges. Kattenkruid, ook wel bekend onder de naam catnip, is een plant die familie is van de munt. Het roept een sterke reactie op bij katten. Daarom is kattenkruid een uitstekend middel om je kat in beweging te krijgen.

Kattenkruid is ook handig als je je kat uit de keuken wilt houden wanneer je aan het koken bent. Niet alle kattenkruid is hetzelfde, en niet iedere kat reageert er hetzelfde op. Om ervoor te zorgen dat je je kat altijd de beste optie kunt geven, vind je in deze shopgids alle informatie die je nodig hebt om het kattenkruid te vinden dat het beste bij jou en je kat past.
Belangrijk om te weten

 • Kattengras is niet hetzelfde als kattenkruid. Kattenkruid gebruik je om dingen aantrekkelijk te maken voor je kat, zoals speelgoed en krabmeubels. Kattengras wordt gebruikt voor katten die geen mogelijkheid hebben om vers gras te eten, om haarballen te braken.
 • Kattenkruid, of catnip, stimuleert de kat die ermee in aanraking komt en veroorzaakt een euforisch gevoel. Ideaal als je wilt dat je kat actiever wordt. Het kan, hoewel onschadelijk, bij sommige katten echter ook agressief gedrag veroorzaken. Na enige duur genereert het tolerantie. Hoe vaker je het gebruikt, hoe minder effectief kattenkruid zal zijn.
 • Of je nu kattenkruid of -gras koopt, je ​​moet altijd rekening houden met de samenstelling van het product. De meeste merken kiezen voor ecologisch en 100% natuurlijk verwerkt kattenkruid, maar het is de moeite waard om dit voor de zekerheid nog even dubbel te checken voor je het product koopt. Dit zijn zeer belangrijke voorwaarden als het gaat om de gezondheid van je huisdier!

Onze selectie: Het beste kattenkruid op de markt

Er zijn veel verschillende soorten kattenkruid verkrijgbaar. Om je te helpen het product te vinden dat het beste past bij de behoeften van jou en je kat, vind je hieronder een selectie met onze favoriete merken. Aangezien smaken verschillen, hebben we ons best gedaan om allerlei opties te verzamelen. Er is voor ieder wat wils. Nieuwsgierig geworden? Lees snel verder!

Het beste speeltje met kattenkruid

Dieren houden van KONG, dat al tientallen jaren de standaard is voor dierenspeelgoed. Een stuiterende KONG houdt dieren uren bezig. Het materiaal voelt niet alleen zacht aan, maar is daarnaast ook uitermate duurzaam.Deze zachte, knuffelbare kattenkruid speeltjes hebben een hersluitbare opening om het kattenkruid op zijn plek te houden. Inclusief een zakje Kong’s Premium North American kattenkruid. Kan in de wasmachine als het kattenkruid eruit is.

Het beste knuffeldier met kattenkruid


AffiliateLink


Kat s2

Het nieuwste knuffeldier is een grote hit bij alle huiskatten. Dit speeltje van het merk Cabantis is speciaal ontworpen om aan te vallen, te worstelen en te knuffelen. Het kattenkruid knuffeldier stimuleert het instinct van de kat om zijn prooi te besluipen en te vangen. In het knuffeldier is een ruime hoeveelheid kattenkruid (catnip) opgenomen, een geur waar katten dol op zijn! De speeltjes zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar en zijn vooral geschikt voor kleinere katten of kitten, volgens een aantal reviews.

Het beste kattenkruid in een zakje

Wil je geen spray, maar liever kattenkruid in een zakje? Het kattenkruid van Yeowww bevat 28.35 gram kattenkruid. Je kat zal er dol op zijn! Het kattenkruid is afkomstig uit 100% biologische teelt uit Amerika. Het zakje is hersluitbaar, waardoor je het kattenkruid gedurende enige tijd kunt bewaren. Kopers raden de koop van dit product aan anderen aan. Het product heeft een kruidachtige geur en ruikt fris.

Het beste kattenkruid met muntsmaak

De Tasty Tabs van GimCat zijn kattenkoekjes die zijn gemaakt van de beste ingrediënten die de ideale combinatie bieden van plezier en speelgenot voor alle soorten rassen. De Mint Tips zijn aangevuld met kattenkruid, zonder toegevoegde suikers, voor een gezond en actief kattenleven. Het product wordt in Duitsland gemaakt, waardoor het de strengste veiligheidseisen voldoet. Het product wordt in een verpakking van 8 zakjes van 40 gram geleverd.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattenkruid

Zoals je hierboven hebt kunnen zien, is kattenkruid meer dan een kruid dat je je kat aanbiedt als voedingssupplement of snack. Afhankelijk van de oorsprong en presentatievorm, kan het voor verschillende doelen dienen. Om je te helpen het kattenkruid te vinden dat het beste bij jou en je kat passen, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen rondom dit product.

black cat

Kattenkruid, ook wel bekend onder de naam catnip, is een plant die familie is van de munt. 
(Bron: HHelene B: 113643190/ 123rf.com)

Wat is kattenkruid en wat doet het?

Het eerste dat je moet doen bij het leren over kattenkruid is het verschil maken tussen kattenkruid en kattengras. Hoewel veel mensen deze 2 begrippen vaak door elkaar halen, zijn het in de werkelijkheid 2 totaal verschillende producten. Kattenkruid, ook bekend als catnip, wordt gebruikt om dingen aantrekkelijk te maken voor je kat, zoals speelgoed en krabmeubels. Kattengras gebruik je voor katten die geen mogelijkheid hebben om vers gras te eten, om ze haarballen te laten braken.

Kattengras verwijst meestal naar een set planten, elk met specifieke eigenschappen, die in de vorm van zaadjes worden gekocht en geplant. Het gebruik ervan is meer beperkt tot de wereld van voedingssupplementen, omdat het, zoals we hierboven al aangaven, helpt haarballen te laten braken en dus goed voor de gezondheid van het beestje is.

Welke verschillende soorten kattenkruid zijn er?

Nu je het verschil tussen kattenkruid en -gras kent, kunnen we hier dieper op ingaan. Kattenkruid, wiens wetenschappelijke naam Nepeta cataria is, is een plant van Europese oorsprong, die tegenwoordig ook in het wild wild wordt gevonden in West-Azië en Noord-Amerika. Bij katten heeft kattenkruid een sterk euforisch effect.

De beste kattenkruiden op de markt zijn een geweldige optie voor je huisdier als je op natuurlijke wijze voor de maag-darmgezondheid van je kat wilt zorgen. Hieronder vind je de 3 meest verkochte soorten kattenkruid die je tegen kunt komen:

 • Parapluplant (Cyperus alternifolius): Dit is een volkomen veilige plant voor je kat. Veel katten zijn er dol op. De nadelen? De scherpe bladeren kunnen het dier schaden als het beestje niet weet hoe hij ermee om moet gaan.
 • Graslelie (Chlorophytum comosum): Deze plant kan je kat helpen om te moeten braken. Handig als je je huisdier wilt helpen haarballen kwijt te raken. De nadelen? Het vermogen om schadelijke stoffen uit de lucht te absorberen. Dit kan schadelijk zijn voor je kat.
 • Tarwe, gerst en andere granen: Uit sommige granen kun je op een snelle en economische manier kattenkruid verkrijgen. Ook het voer van sommige vogels kan voor dit doel dienen. Dit product heeft nauwelijks tot geen nadelen.

Wat zijn de eigenschappen en effecten van kattenkruid?

Sommige mensen zeggen dat kattenkruid bijna als een soort MDMA of ander stimulerende drugs voor katten werkt. Maar maak je geen zorgen, het gebruik van kattenkruid is volkomen onschadelijk. Zodra je kat in aanraking komt met het kruid en zolang hij gevoelig is voor het actieve onderdeel ervan, zal het een speels, euforisch en aanhankelijk gedrag vertonen. Het effect duurt meestal ongeveer 10 tot 15 minuten.

Daarna keert de kat terug naar zijn normale staat, hoewel hij enige tijd speelser zal zijn of een groter verlangen om te spelen zal vertonen. Dit komt allemaal door de werking van ‘nepetalacton’, de werkzame stof in kattenmunt, die de sensorische neuronen van de kat stimuleert en het centrale zenuwstelsel activeert. Dit zorgt ervoor dat oude speeltjes en krabpalen opnieuw interessant worden voor je huisdier.

catmint in a bowl with wooden shovel

Kattenkruid heeft een tijdelijk euforisch effect op katten, waardoor ze speels en aanhankelijk worden.
(Bron: Birgit Brandlhuber: 20616058/ 123rf.com)

Kattengras daarentegen heeft geen euforisch effect. Zoals we eerder in deze shopgids opmerkten, zijn de eigenschappen van kattengras alleen therapeutisch. Dit is iets waar je rekening mee moet houden bij de keuze voor kattenkruid of -gras. Om je te helpen bij het maken van deze keuze, vind je hieronder een tabel met meer informatie:

Als ik wil Kies ik voor
Het verlangen om te spelen stimuleren Kattenkruid
De aandacht van de kat op bepaald speelgoed of krabpalen richten Kattenkruid
Braken opwekken omdat er haar of andere schadelijke stoffen in het spijsverteringsstelsel ophoopt Kattengras
Helpen bij de spijsvertering en de maag-darmgezondheid van de kat verbeteren Kattengras als voedingssupplement dat verrijkt is met vitamines of andere extra’s

Is kattenkruid geschikt voor alle katten?

In principe reageren katten meestal niet op de werkzame stof van kattenkruid tot ze 6 maanden oud zijn. Natuurlijk kunnen er, zoals dat met alles is, uitzonderingen gelden. Aan de andere kant kunnen katten na een tijdje ook tolerant worden voor nepetalacton. Katten die veel aan de stof worden blootgesteld, vertonen op een gegeven moment geen of een minder sterke reactie. Wel kun je dit effect wegnemen door de kat een tijdje geen kattenkruid meer te geven.

Het lijkt ons gepast om hier nogmaals te benadrukken dat kattenkruid niet schadelijk is of verslaving veroorzaakt. Niet alle katten reageren er echter op dezelfde manier op. Diverse onderzoeken tonen aan dat 30% van de katten geen gedragsstoornissen of zichtbare symptomen vertonen die kunnen worden geassocieerd met de blootstelling aan kattenkruid.

Wat zijn de voor- en nadelen van kattenkruid?

Het is een mooi gezicht wanneer een kat in de buurt komt van kattenkruid. Ze knuffelen er meteen op los en lijken in de zevende hemel te zijn. In deze shopgids heb je al veel kunnen lezen over de voordelen van dit handige product. Mocht je nog niet helemaal overtuigd zijn, wees niet bang! Om je te helpen een aankoopbeslissing te maken, vind je hieronder een handig overzicht van de voor- en nadelen van kattenkruid en kattengras. Op deze manier zul je nog zekerder zijn dat je de juiste beslissing maakt.

Kattengras

In de onderstaande tabel vind je de voor- en nadelen van kattengras.

Voordelen
 • Helpt de gezondheid van je kat te verbeteren
 • Het is een volledig veilig en natuurlijk product
 • Over het algemeen zeer goed betaalbaar
 • Het kweken ervan kan erg leuk zijn
 • Er zijn opties die zijn verrijkt met vitamines
 • De meeste katten zijn er dol op en worden er erg blij van
Nadelen
 • Sommige varianten zoals de parapluplant kunnen schadelijk zijn als je niet weet wat de plant doet
 • Graslelie veroorzaakt misselijkheid en duizeligheid en mag alleen in uitzonderlijke gevallen worden gebruikt

Kattenkruid

Hieronder vind je de voor- en nadelen van kattenkruid.

Voordelen
 • Stimuleert je kat, waardoor het beestje meer wilt spelen
 • Verbetert het humeur van de kat, waardoor hij meestal aanhankelijker wordt
 • Het is volkomen onschadelijk en niet verslavend
 • Helpt om krabpalen (weer) interessant te maken
 • Soms heeft het ook kalmerende effecten
 • Ideaal om oud speelgoed mee te vullen, zodat je kat er weer mee speelt
Nadelen
 • Bij sommige katten kan het agressief gedrag veroorzaken

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het is tijd om te beslissen. Het kan echter goed zijn dat, zelfs nu je een grondig begrip hebt van wat kattenkruid is, je nog steeds niet helemaal zeker weet welk product je moet hebben. Wees niet bang! Je hebt de meeste kennis al, nu moet je alleen nog een keuze maken. Wij helpen je hierbij. Hieronder vind je de belangrijkste aankoopcriteria die gelden bij de aanschaf van kattenkruid.

Merk

Als je op zoek gaat naar kattenkruid, zul je al snel zien dat je kunt kiezen uit een groot aanbod van merken. Binnen de wereld van kattenkruid is KONG een toonaangevend merk. Het kattenkruid van KONG heeft niet alleen een perfecte prijs-kwaliteitverhouding, de sprays zijn ook nog eens heel eenvoudig te gebruiken. Voor een zeer betaalbare prijs krijg je een product dat aan al je wensen zal voldoen.

little kitty licking a plant

Kattenkruid bevat vitaminen, mineralen, essentiële oliën maar vooral nepetalacton. Deze stof in het bijzonder lijkt de reden te zijn voor de effecten van kattenkruid.
(Bron: Suriya Wattanalee: 35246785/ 123rf.com)

Doel

Als je je kat wilt stimuleren om speelser te zijn, is kattenkruid het ideale product. Als je wilt dat je kat zijn krabpaal meer gebruikt, kun je ook voor kattenkruid kiezen. Een spray is dan misschien het makkelijkst. Voor de verzorging van de spijsvertering en de gezondheid van je kat, raden we aan voor kattengras te kiezen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je voorafgaand aan je koop, bedenkt waar je het kattenkruid precies voor nodig hebt.

Pakket of individuele verpakking

Als je voor het eerst kattenkruid gebruikt, raden we je aan om voorzichtig te zijn. Of je nu kattenkruid of -gras gebruikt, het is belangrijk om voorzichtig te beginnen en langzaam op te bouwen. Ga daarom niet bij je eerste aankoop voor een ‘voordeelpakket’ of het best geprijsde kattenkruid. Je kat reageert mogelijk niet of niet goed op kattenkruid. Als het product werkt, kun je altijd nog op zoek gaan naar voordeelverpakkingen.

Wist je al dat veel huiskatten ongeveer 60% van hun tijd besteden aan hun eigen verzorging, wat kan leiden tot overmatige ophoping van haar in hun maag of keel? Kattengras helpt je huisdier om haarballen te braken.

Beoordelingen van andere gebruikers

Een van de grote voordelen van online shoppen is dat je de beschrijvingen en beloftes van het product kunt vergelijken met de meningen van gebruikers die het product hebben gekocht en daadwerkelijk hebben gebruikt. Dit kan erg handig zijn bij het kopen van kattenkruid. Houd er echter rekening mee dat iedere kat uniek is. Staar daarom nooit blindt op de meningen van anderen.

cat playing

Het effect van kattenkruid kan tot wel 15 minuten duren.
(Bron: Oleg0: 112897057/ 123rf.com)

Ingrediënten

Ieder baasje wilt het beste voor zijn kat. Jij toch ook? Juist om die reden moet je op zoek gaan naar natuurlijke en, indien mogelijk, biologische producten. Kattenkruid kan gezien worden als een natuurlijke substantie, volledig onschadelijk en in staat om plezierige gevoelens los te maken bij een kat. Wel raden we je aan om, voorafgaand aan je aankoop, te controleren wat er in het kattenkruid zit en hoe het product is verwerkt. Katten zijn nou eenmaal veel gevoeliger voor chemicaliën dan wij.

Samenvatting

Katten zijn dieren van extreme gevoeligheid en elegantie. Als baasje is het onze taak om zo goed mogelijk voor hen te zorgen, zowel fysiek als mentaal. Kattenkruid kan je hierbij helpen. Het kan gezien worden als een natuurlijke substantie, volledig onschadelijk en in staat om plezierige gevoelens los te maken bij een kat. Het kattenkruid helpt om je kat te stimuleren en aan te moedigen om te spelen. Kattengras wordt gebruikt voor katten die geen mogelijkheid hebben om vers gras te eten, om ze vervolgens haarballen te laten braken.

In deze shopgids vind je alles wat je moet weten over de verschillende soorten kattenkruid, evenals de eigenschappen en voordelen ervan. Nu is het jouw beurt! Het is tijd om een keuze te maken. Welk kattenkruid past het beste bij jou en je kat? Om bij je aankoopbeslissing te helpen, vind je in deze shopgids de belangrijkste aankoopcriteria die je moet overwegen bij het kopen van kattenkruid.

Vond je onze shopgids over kattenkruid interessant? Hoe reageert jouw kat op kattenkruid? Laat hieronder een reactie achter. Of deel het artikel op social media met je familie en vrienden. We zijn erg benieuwd naar jouw mening en ervaringen.

(Bron van de header afbeelding: Юлия Завалишина: 118792204/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies