Laatst bijgewerkt: 05-08-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Katten zijn eigenwijze en onafhankelijke dieren. Dit is ook te merken als je kat op weg wil gaan voor zijn dagelijkse tocht door de plaats. Een kattenluik is de ideale oplossing als je wilt dat je kat zonder jouw hulp je huis in en uit kan. Dit bespaart je niet alleen extra stress, zoals ’s morgens om 5 uur de deur voor je kat moeten openen, maar laat je kat ook vrijer en veiliger rondlopen.

In onze kattenluik met chip test 2022 beantwoorden we je vragen over kattenluiken en geven we gedetailleerde achtergrondinformatie over de mogelijke producten voor je viervoeter. Bovendien presenteren we de beste functies van een kattenluik, en de verschillende mogelijkheden om een kattenluik in je huis te installeren.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Met een kattenluik heeft je kat de vrijheid om het huis in en uit te gaan wanneer hij wil
 • Kattenluiken met een chip zijn vooral geschikt als je geen ongewenste bezoekers in je huis wilt
 • Voordat je een kattenluik koopt, moet je beslist bedenken welke extra functies voor jou bijzonder belangrijk zijn en ook waar je het kattenluik later zou willen installeren

Kattenluik met chip

Gids: Vragen die je moet behandelen voor je een kattenluik met chip koopt

Hoe werkt een kattenluik met chip?

Gewone kattenkleppen worden geopend door een eenvoudige druk op het klepje. Een kattenluik met chip weet echter precies wanneer het open moet en wanneer niet. Zo wordt voorkomen dat de klep geopend wordt door een windvlaag of door een ander dier, bijvoorbeeld.

Katzenklappe Chip-1

Met een kattenluikje kun je je kat de vrijheid geven die hij verdient
(Image source: unsplash.com / Chunlea Ju).

De kat draagt een chip die een signaal naar het klepje stuurt. Als de kat dan met de chip het luik nadert en zo in het ontvangstbereik van de sensor komt, gaat het kattenluik automatisch open.

Dit betekent dat de chip een impuls naar het klepje stuurt, dat een motor in werking stelt en de kat in staat stelt naar binnen en naar buiten te gaan. Deze functie bestaat alleen voor de kat die de chip draagt. Andere katten wordt de toegang tot het huis ontzegd.

Zo kun je er zeker van zijn dat er geen vreemde dieren je huis binnendringen. Je kunt zo’n kattenluik niet alleen op de voordeur installeren, maar ook op je balkondeur, als dat nodig is. Hier moet je ervoor zorgen dat je balkon kat-proof is. Zo zal je kat niets overkomen als hij alleen op het balkon is.

Waarom heb ik een kattenluik met chip nodig?

Waarschijnlijk het meest voorkomende probleem met gewone kattenluiken is dat niet alleen vreemde katten, maar ook andere ongewenste dieren toegang tot het huis kunnen krijgen.

Met het kattenluik kan je kat zonder jouw hulp het huis in.

Ze helpen zich vaak aan het droge voedsel van de kat, vernielen de leefruimte of verstoppen zich in hoeken achter de krabpaal van de kat, bijvoorbeeld. Dit kan grote stress veroorzaken, niet alleen voor de eigenaar, maar ook voor de kat zelf, en kan ervoor zorgen dat beiden zich ongemakkelijk voelen binnen hun eigen vier muren.

Een kattenluik met chip is hier de optimale oplossing. De opening wordt gecontroleerd. Dit voorkomt dat de deur geopend wordt door de wind of door mogelijke inbrekers en zorgt voor algemene veiligheid.

Hoe installeer ik op de juiste manier een kattenluik?

De meeste kattenkleppen kunnen door de eigenaar geïnstalleerd worden. Afhankelijk van het model heb je een zaag of een glassnijder nodig om een gat uit te zagen. Bovendien is een boormachine onmisbaar.

Katzenklappe Chip-2

Met een kattenluik met chip kan je kat van zijn huis genieten zonder territoriumconcurrentie
(Afbeelding bron: unsplash.com / Paul Hanaoka).

De eenvoudigste en goedkoopste optie is om het kattenluik in een houten deur te plaatsen. Als je besluit om het in een raam of een glazen deur te plaatsen, is het mogelijk dat je een glazenmaker nodig hebt als je eigen vakmanschap niet voldoende is. Dit kan vrij duur zijn. Voor een ruit ter grootte van een patio deur kun je rekenen op €1000.

De goedkopere optie, als je je kattenluik in een glazen ruit wilt installeren, is te kiezen voor een sandwichpaneel. Hier hoef je niet direct in de glasruit te snijden en betaal je een veel lagere prijs tussen 500 en 700 €.

Bedenk dat niet alle katten even groot zijn. Het kattenluik is op de perfecte hoogte afgesteld als het zich zo ver van de vloer bevindt als de afstand van de buik van de kat tot de vloer meet.

Hoeveel kost een kattenluik met chip?

De kosten van je kattenluik hangen af van het type en de grootte van het luik. Behalve de eenvoudige prijs van je kattenluik moet je natuurlijk ook rekening houden met de kosten van de installatie.

Hier hangt de prijs, zoals reeds gezegd, af van verschillende factoren en vooral van de vraag of je de klep in een deur of in een raam wilt monteren.

Item Prijs
Eenvoudig kattenluik met chipbediening 10-69,99 €
Kattenluik met extra functies 80-200 €
Halsband 9,99 €
Microchip bij de dierenarts 100 €
Plaatsing van een houten deur door jezelf 10 €
Plaatsing van een houten deur door een gespecialiseerd bedrijf 180 €
Plaatsing van een raam 500-1000 €

De precieze kosten hangen af van het soort raam of deur. Je moet vooraf beslist een offerte van een specialist krijgen. De volgende zijn bepalend voor de totale kosten:

 • welk kattenluik het moet zijn en welke functies het heeft
 • de grootte van het kattenluik
 • waar het kattenluik geïnstalleerd is
 • de individuele installatiekosten in individuele gevallen
 • welk bedrijf de installatie uitvoert

Besluit: Welke soorten kattenluiken met chip zijn er en welke is geschikt voor mij?

Wat zijn de kenmerken van een kattenluik met chip en timer en wat zijn de voor- en nadelen?

Met een ingebouwde timer kun je bepalen wanneer je kat het huis mag verlaten en wanneer hij beter thuis kan blijven. Je kunt bijvoorbeeld besluiten dat je kat ’s nachts bij je moet slapen. Programmeer eenvoudig het kattenluik met je gewenste tijden.

Voordelen
 • Op het kattenluik kunnen verschillende huisdieren geprogrammeerd worden
 • De avondklok kan voor elk huisdier afzonderlijk ingesteld worden
 • Het kattenluik werkt op batterijen
 • Voorkomt het binnendringen van vreemde dieren
 • Je kat is thuis op het tijdstip dat jij het wilt
Nadelen
 • Kostbaar
 • Als je kat “te laat” thuiskomt, wordt hem de toegang tot het huis ontzegd
 • Mogelijke extra kosten door chip
 • Mogelijk risico op verwondingen door halsband

Wat zijn de kenmerken van een kattenluik met chip en app-bediening en wat zijn de voor- en nadelen?

Het kattenluik met App bediening biedt je de mogelijkheid het kattenluik van op afstand te vergrendelen of te ontgrendelen. Bovendien kun je, net als met het luik met timer, vaste avondklokken instellen en het komen en gaan van je kat goed in de gaten houden. Met de app kun je zien of je kat op dat moment in huis is of niet.

Voordelen
 • Vergrendelen en ontgrendelen op afstand
 • Automatische sluittijden
 • Controle over het komen en gaan van je kat
 • Voorkomt dat vreemde dieren binnenkomen
 • DualScan beslist welke kat het huis mag verlaten en welke niet
Nadelen
 • Duur
 • Hangt af van een stabiele internetverbinding
 • Mogelijk extra kosten door chip
 • Mogelijk risico op verwondingen door halsband

Wat zijn de kenmerken van een kattenluik met chip in de halsband en wat zijn de voor- en nadelen?

Met dit kattenluik draagt je kat de chip aan zijn gewone halsband en kan zo gemakkelijk het kattenluik openen.

Voordelen
 • Je kat kan op elk moment het huis verlaten en binnengaan
 • Geen vreemde dieren in huis bij de ingang met chip
 • Goedkoop
Nadelen
 • Gevaar voor verwonding door halsband
 • Verlies van de chip aan de halsband

Wat onderscheidt een kattenluik met chip als implantaat en welke voor- en nadelen heeft het?

Het kattenluik met chip als implantaat werkt precies als de andere kattenluiken met chip. Het verschil is dat voor gebruik een extra bezoek aan de dierenarts nodig is. Hier wordt een chip in je kat geïmplanteerd.

Op deze chip kun je niet alleen de opening van het kattenluik laten opslaan, maar ook een nummer waarmee je als eigenaar van je kat aangewezen kunt worden, mocht ze weglopen of verdwalen.

Voordelen
 • Je kat kan het huis op elk moment verlaten en binnengaan
 • Geen vreemde dieren in huis bij de ingang met chip
 • Chip kan niet verloren gaan
 • Geen gevaar voor verwondingen
Nadelen
 • Extra kosten door implantaat

Aankoopcriteria: Je kunt deze factoren gebruiken om kattenluiken met chip te vergelijken en te evalueren

Maat

Bij het kiezen van een kattenluik moet je letten op hoe dik je deur is waarin je het luikje wilt installeren. Als je een dikkere deur hebt, wees je er dan van bewust dat je een kattenluik met een extra tunnel nodig hebt. Bij een dunnere deur volstaat een standaard kattenluik.

De afmetingen van de doorgang zijn ook heel belangrijk. Voor de meeste katten is een breedte van 165 mm en een hoogte van 170 mm voldoende. Als je een bijzonder grote of dikke kat hebt, moeten de afmetingen minstens 180 mm x 195 mm zijn.

Bedienbaarheid

Afhankelijk van welke functies je voor je kattenluik wilt, kan het raadzaam zijn om het kattenluik met een app te bedienen. Op deze manier hoef je het kattenluik niet telkens met de hand te bedienen en kun je onderweg gewoon beslissen welke effecten op dat moment belangrijk zijn.

Katzenklappe Chip-3

Veel kattenkleppen bieden eenvoudige bediening via een app
(Image source: unsplash.com / NordWood Themes).

Als je minder vertrouwd bent met technische apparaten, is een kattenluik zonder nieuwerwetse functies waarschijnlijk iets voor jou. Dan is het eenvoudig openen en sluiten van de klep voldoende en hoef je je geen zorgen te maken over de bediening nadat je de klep geïnstalleerd hebt.

Installatiemogelijkheden

Zoals reeds gezegd, moet je vóór de aankoop van je kattenluik nadenken over de plaats waar je het wilt installeren. Niet elk kattenluik is geschikt om in een raam te plaatsen, bijvoorbeeld, of het luik is gewoon te dik of te dun voor je deur.

Als je niet zeker bent over de plaatsing van je kattenluik, moet je beslist een vakman inschakelen.

Het is het beste om het kattenluikje te installeren in de kelder of in een kamer die niet vaak gebruikt wordt. Zo zal het lawaai of de wind die door de klep het huis binnendringt niet als storend ervaren worden.

Beveiliging

Een ander aspect is de inbraakveilige installatie van je kattenluik. Als je klep onzorgvuldig geïnstalleerd is, zal de verzekeringsmaatschappij geen cent betalen bij schade. Belangrijk hierbij is dat noch raam- noch deurklinken door het kattenluik bereikt kunnen worden.

Maar omdat kattenluiken klein en smal zijn, hoef je niet bang te zijn dat een inbreker erdoor je huis binnendringt. Een ander punt is dat kattenluiken niet vereisen dat deuren en ramen open gelaten worden, wat natuurlijk het voordeel heeft dat inbrekers het moeilijker vinden zich toegang tot het huis te verschaffen.

Beeldbron: Gast/ 123rf.com

Recensies