Laatst bijgewerkt: 05-09-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

25Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

127Verzamelde opmerkingen

Een kattenluik is erg handig voor kattten die er aan gewend zijn om naar buiten te gaan. Hiermee kan je kat dan zelf bepalen wanneer hij naar buiten of naar binnen gaat. Bovendien is een kattenluik voor jezelf ook erg handig. Je hoeft namelijk dan niet de hele tijd de deur voor hem open en dicht te doen. Een kat die niet naar buiten kan, zal zich snel gaan vervelen.

Katten die naar buiten mogen, leven zich daar uit, en zijn daardoor rustiger in huis. Een nadeel van het kattenluik is dat je wel eens andere katten in je huis aantreft. Komt dit veel voor, dan is er de optie van het kattenluikje dat alleen open gaat voor jouw kat en niet voor vreemde katten. Dit werkt door middel van een magneet, een infrarode zender of een chip.
Belangrijk om te weten

 • Als je een kattenluik in een glazen deur of raam installeert, kun je het beste een doorzichtig model van plastic kiezen. Bovendien moet het luikje specifiek gemaakt zijn om in glazen deuren of ramen te worden geïnstalleerd, anders is het mogelijk dat je luik niet het juiste is.
 • Je moet het kattenluikje ongeveer 10 of 15 cm van de grond plaatsen. Houd rekening met de grootte van je kat. Als het luik veel hoger of op het niveau van de grond is geïnstalleerd, zal het ongemakkelijk in het gebruik zijn voor je kat, en kan het zijn dat hij het niet wil gebruiken.
 • Naast andere aankoopcriteria is het belangrijk om te weten of je een elektronisch of traditioneel kattenluik wilt hebben. Als je op zoek bent naar een optie waarmee alleen jouw kat naar binnen en naar buiten kan, kies dan voor kattenluik met een sensor. Als je het liever eenvoudig wilt houden, kies dan voor een traditioneel model.

Onze selectie: De beste kattenluiken op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kattenluiken die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van het ideale kattenluik een stuk eenvoudiger.

Het beste kattenluik met microchip

Dit kattenluik van SureFlap is een revolutionair, batterij-aangedreven luik. Dankzij het unieke microchipnummer, dat werkt als een toegangscode voor het SureFlap-kattenluik, kan je kat het huis binnenkomen, terwijl andere katten dat niet mogen.

Het kattenluik gaat open zodra je huisdier in de buurt komt. Het leest en herkent het unieke ID-nummer van de chip of halsband van je kat. Installeer het luik in een deur, raam of muur. Accessoires voor de installatie zijn apart verkrijgbaar.

Het beste goedkope kattenluik

Dit PetSafe kattenluikje is geschikt voor katten en kittens, kleine honden (Jack Russell, Yorkshire Terrier) tot 7 kg. Het geeft je huisdier meer bewegingsvrijheid, terwijl zowel het isolerende frame als de magneet aan de onderkant beschermen tegen weer en wind.

Met de sluitplaat kun je het kattenluikje veilig sluiten. Het is niet aan te raden om dit kattenluik in glas te installeren. Montage handleiding en snijsjablonen inbegrepen. Totale hoogte: 23,60 cm; Totale breedte: 19,60 cm; Hoogte van de klep: 17,5 cm; Breedte van de klep: 15,20 cm.

Het beste luik voor grote katten

Dit huisdierluik van SureFlap is het grootste model van dit merk en ideaal voor kleine honden en grote katten. Met de geïntegreerde timer kun je de sluit- en ontgrendelingstijden instellen. Als je huisdier niet is gechipt, kun je ook een RFID-halsbandhanger aan de halsband bevestigen.

Je registreert de microchip in het sensorsysteem van het luik, zodat je dier wordt gedetecteerd, het luik opent en het dier in de woning kan komen. Het luik werkt op batterijen met een levensduur van maximaal 12 maanden.

Het beste kattenluik met antenne

De nieuwe Swing Microchip van Ferplast heeft een speciale antenne die de microchip detecteert en leest die in je kat is geïmplanteerd, zodat de deur kan worden geopend wanneer je huisdier dichterbij komt. Dankzij het geavanceerde apparaat wordt de toegang van onbekende katten voorkomen.

Het kan maximaal 32 standaard microchips ISO 11784 opnemen en is speciaal gemaakt en getest voor gebruik over de hele wereld. Het vastleggen van de microchipcode is eenvoudig en snel: benader je kat en druk op de geschikte geheugentoets om de code op te slaan. Swing Microchip werkt op batterijen en heeft een lage laadindicator.

Het beste kattenluik met vierwegssluiting

Dit multifunctionele kunststof kattenluik van Cat Mate is de ideale toegangsdeur voor je katten. Deze kattendeur is niet enkel een luik, je kunt zelf bepalen welke stand deze mag hebben: alleen binnen, alleen buiten, gesloten en vrije doorgang.

Zo bepaal je afhankelijk van de dag waar je kat zich mag begeven in en rondom je huis. Ook voor gebruik binnenshuis kan dit handig zijn, wanneer je kat bijvoorbeeld overdag niet boven mag komen maar s’avonds wel. Te gebruiken voor deuren met een dikte tot 13mm. Afmetingen: 19,2 cm x 19,2 cm x 20 cm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattenluiken

Het is van groot belang dat je voordat je een kattenluik koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

cat looking to another one throught

De doorzichtige kunststof kattenluiken zijn ideaal om in ramen of deuren van glas te gebruiken zodat ze minder opvallen.
(Bron: Astrid Gast: 19802050/ 123rf.com)

Hoe moet je een kattenluik precies installeren?

Een kattenluik geeft je kat meer vrijheid om naar binnen en naar buiten te gaan. Hoewel de beste kattenluiken die hierboven zijn vermeld niet moeilijk te installeren zouden moeten zijn, weet je misschien niet goed hoe je dit moet doen. Bovendien wil je vast het meeste halen uit het model kattenluik dat je koopt. Daarom geven we je de volgende tips:

 • Plaats het kattenluik op een hoogte tussen 10 en 15 centimeter boven de grond. Houd hiervoor rekening met de grootte van je kat. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar het is essentieel om de kattenluik op de ideale hoogte te plaatsen zodat je kat er makkelijk in en uit kan gaan.
 • Open de ruimte die nodig is om het kattenluik te plaatsen. Het ligt eraan of je het luik in een muur, een deur of een raam wilt installeren. Verder is het materiaal van deze drie elementen van essentieel belang, een raam met uitzicht op de tuin is niet hetzelfde als een houten of metalen deur.
 • Plaats het kattenluik. Als dit gedaan is, controleer dan of deze goed werkt. Het kattenluikje moet gemakkelijk open en dichtgaan en maakt geen vreemde geluiden als je er mee in aanraking komt. Dit is erg belangrijk, want als het luik niet makkelijk opent is het mogelijk dat je kat het niet wil gebruiken.
 • Bevestig het aan de deur of het element dat je hebt gekozen voor de installatie. In het geval dat deze van hout is gemaakt, moet je de schroeven gebruiken die bij het product worden geleverd of de juiste schroeven kopen voor het geval ze niet bij het product worden geleverd (dit is meestal niet het geval). De installatie op glas is om voor de hand liggende redenen anders (je kunt geen schroeven op dit materiaal bevestigen).
 • Beeindig de installatie met het plaatsen van zowel de voor- als de achterkant van het luik. Controleer hierna of je alles goed hebt gedaan en of het kattenluikje zonder problemen kan worden gebruikt. Nu is het moment aangebroken om het aan je kat te laten zien. Er bestaat de mogelijkheid dat je kat het luik in het begin niet wil gebruiken. Als dit het geval is, kun je hem altijd aanmoedigen met iets lekkers of een speeltje. Laat het hem van de andere kant zien en laat het luik daarna dichtgaan.
Wist je dat een kat met een gemiddeld gewicht over korte afstanden (tussen 100 en 200 meter) een snelheid van 48 k/u kan bereiken?

Wat zijn de voordelen van een kattenluik?

Het enige probleem van kattenluiken kan de installatie ervan zijn. Het is echter niet zo ingewikkeld en het kan zelfs een leuk werkje zijn. Bovendien worden alle modellen geleverd met een vrij duidelijke handleiding. Behalve deze eerste hindernis, en zolang je het juiste model kiest voor je kat, liggen de voordelen voor de hand:

Voordelen
 • Ze geven je kat meer vrijheid.
 • Ze bieden veiligheid voor het geval de kat buiten gevaar loopt.
 • Zodra de installatie van het kattenluik klaar is, hoef je je geen zorgen meer te maken.
 • De huidige technologie maakt het mogelijk om tochtwerende sluitingen aan te bieden.
 • Zelfs de traditionele modellen kunnen worden geconfigureerd of vergrendeld als je dat nodig hebt.
 • Er zijn elektronische luiken of modellen met een chip, zodat alleen jouw kat hem kan gebruiken.
 • Ze worden aangeboden in goede materialen en met intuïtieve ontwerpen.
Nadelen
 • Een huiskat kan het buiten niet leuk vinden.
 • Als je er een koopt die net groot genoeg is en je kat wordt dik, dan heb je een probleem!

Hoe werkt een automatisch of elektronisch kattenluik?

Zoals de naam al aangeeft, is een automatisch kattenluik een luik dat vanzelf werkt. In principe zijn elektronische of automatische kattenluiken opties die alleen op jouw kat reageren. Om dit te doen, moet je kat een speciale magnetische plaat dragen. Wanneer hij het automatische luik nadert, gaat deze uitsluitend open voor jouw kat. Een perfecte manier om indringers te voorkomen.

door for cats

Een kattenluik met sensor is een geweldige optie als je andere ongewenste dieren uit je huis wilt houden.
(Bron: Mykola Komarovskyy: 64585718/ 123rf.com)

Kunnen de traditionele kattenluiken worden geconfigureerd?

Handmatige kattenluiken zijn de gewone traditionele luiken die wel nieuwere en verfijndere ontwerpen en materialen kunnen hebben, maar die niet over moderne technologie beschikken. Toch hebben de meeste handmatige kattenluiken manieren om verschillende gebruiksmodi af te stellen, wat uiteraard een groot voordeel is.

Maar wat betekent het om een kattenluik te configureren? Nou, configureerbare luiken worden verkocht met twee verstelbare standen: vergrendeld en ontgrendeld of vier standen: vergrendeld en ontgrendeld, plus “in” en “uit” modi. Op deze manier kun je, als je op bepaalde momenten niet wilt dat je kat naar buiten gaat, bijvoorbeeld als hij ziek is, het luik blokkeren.

Hoe belangrijk zijn het ontwerp en de materialen van een kattenluik?

Over het algemeen zijn de materialen van alle producten die vaak worden gebruikt van belang. In dit geval hebben zelfs de meeste goedkopere kattenluiken materialen van goede kwaliteit. Zowel in het geval van de modellen van aluminium als die van kunststof zijn de meeste luiken stevig en veilig voor je kat. Het ontwerp is belangrijk omdat het geschikt moet zijn voor het soort kat dat je hebt en de plaats waar je het luik wilt plaatsen, zoals een deur of een muur.

cat on the street

Kattenluiken geven katten extra vrijheid, omdat ze van de ene naar de andere kamer kunnen gaan, maar ook naar buiten, zelfs als de deuren dicht zijn.
(Bron: Kitsanoo: Gv2t5q_LnwA/ Unsplash.com)

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kattenluik om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het kattenluik dat je nodig hebt:

Grootte

Er zijn hierbij twee dingen waar je op moet letten: de grootte van het kattenluik en de grootte van je kat. Als je ook andere huisdieren hebt, vooral als ze groter zijn dan je kat, meot je hier natuurlijk ook aan denken. Als je het luik installeert terwijl je huisdier nog niet helemaal volgroeid is, laat je dan niet misleiden. Zoek uit hoeveel het ras kan groeien zodat je hier op voorbereid bent en het luik na een paar maanden niet te klein wordt.

girl with his cat

Bij de aankoop van een kattenluik moet je rekening houden met de grootte van je kat, zodat hij het comfortabel kan gebruiken.
(Bron: Alena Ozerova: 46423368/ 123rf.com)

Installatie

Hoewel de beste kattenluiken die je op de markt vindt meestal niet moeilijk te installeren zijn, is het beter om dit te controleren. Als je niet over professionele hulp voor de installatie van je kattenluik beschikt, en je bent niet erg handig, dan kun je beter niet investeren in ingewikkelde modellen. Ook moet je, afhankelijk van of je het luik in een raam of een deur wilt installeren, of het van hout of een ander materiaal is gemaakt, een kattenluik kiezen dat daarvoor geschikt is.

Extra functies

Zelfs de goedkope kattenluiken kunnen zeer interessante extra functies bieden. Met de eenvoudigste modellen kattenluiken kan je kat alleen maar naar binnen en naar buiten. Vele andere luiken zijn echter ontworpen om tocht te voorkomen als er veel wind is. Ook kun je sommige modellen zo configureren dat je ze kunt blokkeren of slechts één gebruiksrichting kunt instellen: naar binnen of naar buiten.

Duurzaamheid

Dit lijkt misschien voor de hand liggend, maar het hangt af van verschillende factoren. Voor een rustigere kat kan een standaard plastic kattenluik volstaan. Maar als je kat nogal onstuimig blijkt te zijn, wil je natuurlijk niet dat het luik bij de eerste gelegenheid kapot gaat. Ook moet je bedenken dat het bestendig moet zijn tegen alle weersomstandigheden als regen en harde wind.

cat in front a little door

Bij de aankoop van een kattenluik moet je rekening houden met de grootte van je kat, zodat hij het comfortabel kan gebruiken.
(Bron: Alena Ozerova: 46423368/ 123rf.com)

Handmatig of elektronisch?

Als je in een buurt woont waar andere huisdieren vrij rondlopen, en je wilt niet dat ze je huis binnenkomen, dan is de elektronische optie ideaal. Hiermee kan alleen jouw kat het luik gebruiken. Het kan echter kapot gaan en je moet er de batterijen regelmatig van vervangen. Het handmatige luik is daarentegen is minder ingewikkeld, maar je moet wel altijd op de instellingen letten.

Samenvatting

Katten zijn niet zo huiselijk als honden. Ze hebben een rustelozer karakter, en daarom willen ze voortdurend hun omgeving verkennen. Hoewel ze meestal niet ver weg gaan, omdat ze hun leefgebied graag onder controle houden, hebben ze de gewoonte om op onderzoek uit te gaan en uitstapjes te maken. Om dit mogelijk te maken zonder voortdurend deuren te hoeven openen of dicht te doen, zijn er de kattenluiken.

In dit artikel hebben we geprobeerd om je te helpen bij het aanschaffen van een kattenluik. Je weet nu dat je moet letten op aspecten zoals de plaats waar je het gaat installeren (glazen of houten deur, onder andere opties) of de grootte van je kat. Met een beetje geduld en gezond verstand, zal je huisdier binnenkort genieten van een geweldige aankoop!

Vond je ons artikel over kattenluiken interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte kattenluik kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Astrid Gast: 23815268/ 123rf.com)

Recensies