Laatst bijgewerkt: 04-11-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

24Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

94Verzamelde opmerkingen

Katten maken steeds vaker deel uit van ons leven. Ze doen net alsof ze heel onafhankelijk zijn en niets van ons nodig hebben. Maar het zijn in werkelijkheid hele bijzondere dieren die het heerlijk vinden om tijd met hun baasjes door te brengen. En een kattentuigje kan een perfect complement zijn om veilig buiten te wandelen.

Hoewel katten huisdieren zijn, vinden ze het meestal heel leuk om buiten te wandelen en te genieten van nieuwe ervaringen en geuren, geluiden en andere interessante dingen te ontdekken. Maar het is natuurlijk gevaarlijk om je poes helemaal alleen op straat te laten begeven in een drukke stad, bovendien zou het beestje kunnen verdwalen. Daarom is het een goed idee om een kattentuigje te gebruiken.
Belangrijk om te weten

  • De meeste katten moeten in het begin nog vertrouwd raken met hun tuigje voordat ze het aan willen doen om er een wandeling mee te maken. Maak je geen zorgen, dat is normaal, en er zijn technieken voor die dit eenvoudiger maken.
  • Voor katten die de neiging hebben om van huis weg te lopen, maar in een stad of groot dorp wonen, kan het heel handig zijn om een kattentuigje te hebben, zodat ze op een veilige manier met hun baasje kunnen wandelen.
  • Er zijn veel verschillende soorten poezentuigjes. Aan de ene kant moeten ze comfortabel voor je kat zijn, en aan de andere kant moet je kat er niet uit kunnen ontsnappen.

Onze Selectie: De beste kattentuigjes op de Nederlandse markt

In dit segment hebben we een selectie van de 5 beste kattentuigjes voor je uitgezocht die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het uitkiezen van het ideale kattentuigje een stuk eenvoudiger.

Het kattentuigje de stevigste loopband

Dankzij het handige kattentuigje van Lollipop kan je kat geleidelijk wennen aan het buiten zijn. Het tuigje is ook handig voor bij de dierenarts of in de auto. Het is 120 cm lang en 1 cm breed. Je maakt het kattentuigje eenvoudig op maat. De borstband stel je in van 22 tot 36 cm, de halsband van 18 tot 29 cm. Het tuigje is blauw, sterk en handig in gebruik.

Het meest comfortabele kattentuigje

Het kattentuigje van GadgetTech is van soepele maar zeer sterke materialen gemaakt. Dit geeft een veilig en comfortabel draaggevoel aan je huisdier. Het laat geen pijnlijke strepen op de huid achter en geeft het diertje voldoende ademruimte. Het kattenharnas wordt inclusief loopriem geleverd. De riem heeft een opvallende rode kleur, waardoor je hem altijd gemakkelijk vindt en omdoet. Het tuigje is verstelbaar en geschikt voor kittens tot grote volwassen katten.

Het meest functionele kattentuigje

Als je kat graag buitenkomt maar niet buiten de tuin mag komen, biedt dit tuigje een prima oplossing. Het Red Dingo kattentuigje is gemakkelijk verstelbaar en van goede kwaliteit. De clipjes zijn veilig en gaan niet zomaar open, waardoor je zeker weet dat je kat niet stiekem wegglipt. Dankzij het lichte gewicht van het tuigje zal je kat er snel aan wennen. Het kastentuigje heeft een fraai en duurzaam design.

Het kattentuigje dat makkelijk te verstellen is

Het kattentuigje van Animal King is perfect aan je kat aan te passen. De sluitingen veroorzaken geen ongemak en zijn aan het lichaam van de kat af te stellen. Door het tuigje iets te groot aan te trekken, kun je het daarna precies afstellen. Dankzij het comfortabele design is het tuigje zeer snel uit- en aan te trekken. Het kliksysteem bij de buik en het nekje is handig in gebruik.

Het meest veilige kattentuigje

Het loopharnasje van Beeztees is uitgerust met extra sterke sluitingen. Je kat kan hierdoor onmogelijk ontsnappen. Handig als je niet wilt dat het beestje te ver uit je buurt raakt. Door een looplijn aan het harnas vast te maken kun je je kat bijvoorbeeld in de tuin uitlaten. Het harnas is behoorlijk aan de kleine kant en daarom vooral geschikt voor kittens. Het harnas is zeer gemakkelijk aan te doen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattentuigjes

Het is van groot belang dat je, voordat je een kattentuigje koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste aspecten voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

Net zoals je aandacht geeft aan de stof van je jas, moet je, afhankelijk van de tijd van het jaar, hetzelfde doen met het kattentuigje.
(Bron: Elena Shishkina: 119974557/ 123rf.com)

Kan een kat worden getraind om met een tuigje te lopen?

Waarschijnlijk zal je kat het, de eerste keer dat je hem een tuigje omdoet, vreemd vinden, in de war zijn en zal het dier zich van het tuigje willen ontdoen. Maar als het een dier is dat graag buiten is en je woont in een grote stad, dan zal de kat zich hieraan moeten wennen. Op deze manier kan er op een veilige manier gewandeld worden.

Maar als je kat het echt niet wilt, kun je het hem ook leren. Jonge poesjes zijn veel ontvankelijker voor deze nieuwe ervaring, terwijl oudere katten zich terughoudender zullen opstellen, hoewel ze ook met enig geduld getraind kunnen worden.

Vergeet niet om het trainingsproces langzaam te doorlopen en je kat te belonen bij elke stap van het proces.

Waarom heeft mijn kat een kattentuigje nodig?

Als je niet in een dorp woont en je je kat mee naar buiten wilt nemen of als je hem naar de dierenarts moet brengen, is het van essentieel belang om het kattentuigje te gebruiken. Er zijn experts die aanbevelen om met katten die de neiging hebben om weg te lopen te wandelen, zodat ze hun adrenaline en hun verlangen om nieuwe werelden te ontdekken kunnen ontladen, maar op een veilige manier.

Voor veel katten die vele uren per dag thuis doorbrengen, zijn uitstapjes een welkome afwisseling. Bovendien kan je kat ,als je dier niet de vrijheid heeft om uit te gaan en nieuwe ervaringen op te doen, onaangenaam gedrag ontwikkelen door de hele tijd binnen te zitten. Wandelen is ook een hulpmiddel bij de bestrijding van overgewicht.

Een kattentuigje bedekt het grootste deel van het lichaam van het dier, zodat je meer controle over het beestje hebt bij het wandelen.
(Bron: Ilona Koeleman: 65290566/ 123rf.com)

Soms moet je je kat naar de dierenarts brengen voor vaccinaties of onderzoek, of je moet hem van je huis naar je auto meenemen voor een uitstapje. En dan is het om veiligheidsredenen beter om met een kattentuigje uit te gaan. Als je kat ontsnapt, kan hij verdwaald raken of op straat belanden, en dat is natuurlijk een onnodig risico.

Wat moet ik doen als mijn kat het kattentuigje niet wil dragen?

Het is normaal dat dit gebeurt. Katten zijn gewoontedieren en het kost tijd om aan nieuwe dingen te wennen. Het is aan te raden om het niet te forceren als de poes het tuigje niet wil aandoen of zich er niet mee op zijn gemak voelt. Leg het tuigje in de buurt van de lievelingsplaatsen van je kat, zoals het etensbakje of de plek waar hij slaapt, zodat hij er langzaamaan vertrouwd mee raakt.

De eerste paar keer dat je je kat het tuigje omdoet, kun je het dier hierbij gelijktijdig iets lekkers geven waar je kat van houdt, of je kunt hem aaien. Zo zal je poes dit element in verband brengen met positieve sensaties. Je kunt dit proces enkele dagen herhalen, totdat je ziet dat je kat zich langzaamaan begint te wennen aan het tuigje.

Moet ik de eerste keer dat mijn kat het tuigje draagt, met hem gaan wandelen?

Tenzij je een zeer meegaande kat hebt, wat niet vaak voorkomt, kun je het beste niet te snel gaan, zelfs nadat je hem in het tuigje hebt weten te krijgen zonder problemen. Laat het tuigje losjes zitten, zonder de gespjes vast te maken, en laat de kat ermee door het huis lopen, zodat hij zich langzaam aan de nieuwe situatie kan aanpassen.

Laat het tuigje een paar minuten zitten, voordat je kat er genoeg van krijgt en de belangstelling voor de beloning verliest. Herhaal de training elke dag een tijdje. Als je merkt dat je kat zich rustig begint te voelen wanneer hij zijn tuigje aanheeft, kun je de tijd dat hij het draagt geleidelijk aan verlengen.

Het is zeer belangrijk om, voordat je een tuigje koopt, rekening te houden met de grootte van zowel het tuigje als dat van je kat.
(Bron: Maridav: 116701933/ 123rf.com)

Als je ziet dat je kat zich thuis op zijn gemak voelt met het tuigje, maak het dan strakker vast en doe de riem om, maar wacht nog steeds een paar dagen voordat je met hem op pad gaat. In de tussentijd ga je gewoon door met de lekkere hapjes en het aaien. En stop altijd voordat de kat er genoeg van krijgt, anders moet je weer van het begin af aan beginnen. Verlies je poes niet uit het oog terwijl hij het tuigje draagt.

Hoe weet ik wanneer mijn kat er klaar voor is om in zijn tuigje naar buiten te gaan?

Je kent je kat beter dan wie dan ook en je weet meestal wel wanneer hij zich op haar gemak voelt. Als dat het geval is, kun je hem naar buiten meenemen. Op dit moment begint de volgende training: je kat moet het wel leuk vinden om alle nieuwe indrukken op te doen in de buitenwereld. Waarschijnlijk moet je poes hier ook in het begin aan wennen.

In het begin kun je beter op een rustige plek gaan wandelen. Ga eerst gewoon met je kat op een afgelegen plekje zitten en laat het dier de omgeving verkennen terwijl je de riem vasthoudt. Laat je kat zich op zijn gemak voelen, geef hem snacks en aaitjes, net als thuis. En geef hem de tijd om zich prettig te voelen bij zijn eerste contact met de buitenwereld.

Mark TwainSchrijver
“Van alle schepselen Gods is er maar één dat zich niet laat onderwerpen. Dat is de kat. Als de mens gekruist zou worden met de kat, zou dat voor de mens een verbetering betekenen, maar voor de kat een verslechtering.”

Wat kan ik nog meer doen als mijn kat aan zijn tuigje gewend is?

Vergeet niet dat katten dieren zijn die vaste gewoontes hebben. Dus als je dier van wandelen houdt en de wereld graag verkent, ga dan altijd op een bepaalde tijd, zodat het dier niet de hele dag aandringt om naar buiten te gaan. Doe je kat ook niet het tuigje aan als hij aandringt omdat hij dan denkt dat hij kan bepalen wanneer hij uit wil gaan. Wacht dan een tijdje.

Zelfs als je kat er aan gewend is geraakt om met je te wandelen, doe het dan nooit zonder het tuigje, want je poes kan plotseling schrikken en wegrennen, of een diertje opjagen, wat zijn natuurlijke instinct is. Doe hem dus altijd het tuigje aan voordat je het huis verlaat, en maak het vast voor je de deur uit gaat. En, als je een winkel in moet, laat je poes dan niet alleen buiten.

Waarom is het goed om met mijn te dikke kat te gaan wandelen?

Veel dierenartsen geloven dat één van de oplossingen om de zwaarlijvigheid van je kat aan te pakken is om een tuigje te kopen, het dier er aan te laten wennen en alle dagen een wandeling met haar te maken. Stadsdieren leiden vaak een zeer sedentair leven. En obesitas kan leiden tot chronische ziekten zoals diabetes of leveraandoeningen.

Ook kunnen katten met overgewicht het risico lopen op artritis als gevolg van de belasting van hun gewrichten. Door katten op hun ideale gewicht te houden, vermindert de kans op het ontwikkelen van deze chronische ziekten. En een goed hulpmiddel hiervoor is een tuigje om veilig te kunnen wandelen.

Veel dierenartsen raden aan om een tuigje voor je kat te kopen om het overgewicht van het dier aan te pakken.
(Bron: Vitalii Tiahunov: 90532284/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van het wandelen met mijn kat in een tuigje?

Niet alleen overgewicht is een probleem voor katten die altijd thuis zitten. Als deze huisdieren nooit buiten komen voor een wandeling kunnen ze agressief gedrag of depressies ontwikkelen. Ook kunnen ze een gebrek aan eetlust krijgen omdat ze zich vervelen en niet gestimuleerd worden.

Als je kat altijd in huis is en nooit buiten wandelt kan dat ook leiden tot vervelende gewoontes, zoals het krabben aan je meubels om zijn opgekropte energie te ontladen. En in dat geval raden deskundigen aan een tuigje te kopen en je poes mee te nemen voor een wandeling.

Welke vaccinaties moet mijn kat hebben voordat hij met het tuigje aan kan gaan wandelen?

Het volgen van een goed vaccinatieprogramma zal je kat beschermen tegen ziektes. Vaccinaties zijn ook belangrijk als je kat alleen binnenshuis is. En ze zijn essentieel als je je kat een tuigje aan wilt trekken om hem mee naar buiten te nemen. Als je een jong katje hebt, moet je met het vaccinatieproces beginnen vanaf twee maanden.

Dierenartsen adviseren het inenten tegen de kattenziekte en de niesziekte voor alle katten. Daarom is het aan te raden, dat je kat, voordat je hem aan het tuigje gaat uitlaten, deze twee vaccins ontvangen heeft. De eerste moet na een aantal weken herhaald worden.

Het is ook mogelijk om een kattentuigje te kopen dat reflecterend is.
(Bron: Jens Tandler: 35222637/ 123rf.com)

Waarom heeft mijn kat een reflecterend kattentuigje nodig?

Het is ook mogelijk om een kattentuigje te kopen dat reflecterend is. Dat is uiteraard zeer nuttig bij een avondwandeling. Op deze manier blijft je poes, ongeacht de grootte of de kleur, goed zichtbaar voor jou en de andere mensen op straat.

Met een reflecterend tuigje zal een andere voetganger die de weg oversteekt niet in botsing komen met je kat omdat hij hem niet heeft gezien. En als je de lijn per ongeluk loslaat en je kat ontsnapt, dan kun je hem gemakkelijk vinden dankzij het tuigje. Dit soort tuigjes zijn in een groot aantal kleuren te vinden.

Sommige deskundigen raden aan om katten die de neiging hebben om weg te lopen, mee te nemen voor een wandeling.
(Bron: Wannara Jantapoon: 107588410/ 123rf.com)

Wat is het verschil tussen een harnas en een tuigje voor mijn kat?

Er bestaan twee soorten kattentuigjes: Het eerste lijkt een beetje op een paardentuig, dat over twee cirkelvormige riempjes beschikt en die om het lichaam van de kat wordt bevestigd. Het tweede, en de meest verkochte soorten (zoals de 5 beste kattentuigjes van onze Ranking) worden ook wel harnas genoemd, omdat ze een groter deel van het lichaam bedekken.

Het eenvoudige tuigje met de twee riempjes geeft je kat meer bewegingsvrijheid. Het harnas bedekt een groter deel van het lichaam van de kat, zodat je tijdens het wandelen meer controle over het dier hebt. Tijdens de wintermaanden beschermt dit soort tuigjes je kat tegen de kou.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kattentuigje om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het kattentuigje te vinden dat het beste bij jou en je kat past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van het kattentuigje dat je nodig hebt:

Soorten tuigjes

De vorm van het tuigje kan een groter of kleiner deel van het lichaam van de kat bedekken, makkelijk of moeilijk te bevestigen zijn en meer of minder comfortabel zijn. In de volgende tabel zien we de belangrijkste soorten kattentuigjes op de markt, afhankelijk van de vorm, en de voor- en nadelen ervan:

Vorm Omschrijving Voordelen Nadelen
Tuigje met riempjes   Aan de onderkant zijn er twee cirkelvormige riempjes. Eén voor om de borst en de andere voor om de buik van het dier.

Deze twee cirkelvormige riempjes worden met elkaar verbonden.

Dit zijn meestal de goedkoopste.

Licht van gewicht.

Koel in de zomer.

De kat kan hier makkelijker uit ontsnappen dan met de andere modellen.

Je hebt minder controle over de kat.

Tuigje met hesje Dit is een soort jasje dat het lichaam van het dier bedekt, uiteraard zonder mouwen. Het is bijna onmogelijk om hieruit te ontsnappen.

In de winter geeft het je kat bescherming tegen de kou.

Er is een groot assortiment van ontwerpen en kleuren om uit te kiezen.

Als het niet van een ademend materiaal gemaakt is kan het warm zijn in de zomer.

De kat kan zich ongemakkelijk voelen omdat het bijna zijn hele lichaam bedekt.

Tuigje met een brede band Dit is een soort combinatie van de vorige twee. Bedekt het lichaam meer dan het eenvoudige tuigje met riempjes, en de modellen zijn meer bewerkt, maar ze bedekken niet de hele rug en de borst van het dier zoals het hesje. Het is moeilijk om hieruit te ontsnappen.

Beschermt voor een deel tegen de kou in de winter en is minder warm in de zomer.

Het kan minder traumatisch als een hesje zijn voor je kat, en comfortabeler dan een eenvoudig tuigje met riempjes.

Je kunt er genoeg controle over je kat mee hebben, bijvoorbeeld als je van richting wilt veranderen.

Het geeft niet dezelfde veiligheid als het hesje. Bij deze laatste bestaat er minder kans op ontsnapping.

In de zomer kan het nogal warm zijn.

Sluitingen

Bij het kiezen van een sluiting voor het tuigje van onze kat zijn er twee belangrijke dingen om in gedachten te houden: hoeveel tijd we nodig hebben om het goed te sluiten (hoe langer het duurt, hoe wanhopiger het dier kan worden) en hoe moeilijk het voor de kat is om er uit te kunnen ontsnappen. Zo zijn er de volgende sluitingen te vinden:

  • Gesp: Het is niet gemakkelijk te openen, tenzij het tuigje los zit. Het biedt verschillende maten en ze kunnen groter gemaakt worden door er meer gaatjes bij te maken. Als nadeel duurt het nogal lang om de doorn te plaatsen, want je moet het exacte gaatje vinden waar de doorn moet worden geplaatst.
  • Klittenband of velcro: Snel te sluiten, zolang je het tuigje over de kat legt met een deel van het klittenband dat al in de gleuf is geplaatst. Zo niet, dan kan het een tijdje duren om het te sluiten. Het is meestal een aanvulling op een andere sluiting, omdat het gemakkelijk te openen kan zijn wanneer het materiaal begint te slijten.
  • Kliksluiting van kunststof: Deze is het snelst te sluiten, maar wees altijd voorzichtig, want de huid van het dier kan ertussen komen als het beweegt, en dat kan pijn doen. Het is moeilijker te openen, maar als het te strak zit kan de sluiting losgaan.

De eerste paar keren dat je je kat het tuigje aandoet kan je hem iets lekkers geven, of hem aaien.
(Bron: Everst: 69523156/ 123rf.com)

Materialen

Het materiaal is erg belangrijk omdat de tuigjes op het lichaam van de kat rusten. Net als wij aandacht geven aan de stof van onze jassen, afhankelijk van het jaargetijde, moeten we hetzelfde doen met de kattentuigjes. Het moet ook sterk zijn zodat het niet kan scheuren, maar zacht aanvoelen zodat het niet schuurt of irriteert.

Er bestaan waterdichte stoffen zodat het hesje niet nat wordt in de regen, of ademende gaatjesstoffen zodat de kat het in de zomer niet warm krijgt. Er zijn ook materialen verkrijgbaar die bescherming tegen de kou bieden. De eenvoudige tuigjes met riempjes zijn meestal van bestendig nylon.

Als je met je kat wilt gaan wandelen, of als je hem naar de dierenarts moet brengen, is een tuigje ideaal.
(Bron: Lee Serenethos: 25319947/ 123rf.com)

Grootte

Het is erg belangrijk om voordat je een kattentuigje koopt, de grootte van het tuigje en van je kat in beschouwing neemt. Je kunt ze meestal afstellen, maar de basis mag nooit te groot of te klein zijn. Als ze te groot zijn kan het dier makkelijker ontsnappen. Als ze te klein zijn kan het tuigje ongemakkelijk aanvoelen.

Bijna alle tuigjes die je kunt kopen hebben verschillende maten en bij de omschrijving van het product wordt meestal uitgelegd wat de afmetingen van de hals, borst en middel zijn. Dus daar moet je goed op letten voordat je een tuigje voor je poes koopt.

Vergeet niet dat er speciale tuigjes zijn voor jonge katjes en andere voor volwassen katten.

Lijntjes

Om het kattentuigje zijn functie te laten vervullen, moet het uiteraard aan een riem of uitlaatlijn worden bevestigd waar je je kat mee kunt vasthouden. De meest gangbare modellen zijn van bestendig nylon die niet kunnen worden verlengd of ingekort. De lijnen zijn meestal niet veel langer dan 120 centimeter.

In tegenstelling tot de verlengbare riemen voor honden, zijn er voor katten de zogenaamde ‘Bungee’ riemen, die ook verlengd en ingetrokken kunnen worden, maar in mindere mate. Zo kan je kat een beetje op je vooruit lopen om ergens aan te snuffelen of om iets te bekijken wat zijn aandacht trekt.

Samenvatting

Stadskatten brengen hun hele leven in huis door en dit kan soms problemen veroorzaken. Katten kunnen zich vervelen, onaangename gewoontes ontwikkelen, agressief of depressief worden of aan overgewicht lijden, dat tot andere ziektes leidt. Het is onmogelijk om ze los te laten lopen omdat ze gemakkelijk kunnen verdwalen als ze ergens van schrikken en wegrennen.

Daarom is een tuigje een goed hulpmiddel als je met je kat wilt wandelen, hem nieuwe ervaringen wilt laten beleven of als je hem naar de dierenarts moet brengen. Er zijn vele soorten kattentuigjes en we hebben in dit artikel uitgelegd hoe je je poes aan dit nieuwe accessoire kunt laten wennen.

Vond je ons artikel over kattentuigjes interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij het perfecte kattentuigje voor hun katten kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Pac Jan: 29892769/ 123rf.com)

Recensies