Laatst bijgewerkt: 25-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

19Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

72Verzamelde opmerkingen

Goede voeding is essentieel om jouw poes of kat gezond te houden, en als het kattenvoer ook nog eens erg lekker is, dan zal je kat spinnen van geluk! We moeten niet vergeten dat het hebben van een huisdier een grote verantwoordelijkheid is. Jij beslist over wat je huisdier eet en daarom is het belangrijk dat je voedsel kiest waardoor jouw kat lekker in zijn vacht zit.

In deze gids willen we je meenemen langs de verschillende smaken, texturen en voedingsstoffen die beschikbaar zijn op de markt van het kattenvoer. Daarnaast helpen we je de eetgewoontes van jouw lieve viervoeter beter begrijpen. We helpen je op weg om een goede kattenbaas of kattenbazin te zijn.

Inhoud
Belangrijk om te weten

 • Wat jouw poes of kat eet heeft invloed op haar/zijn gewicht, gezondheid en geluk. Eten is een basisbehoefte van ieder levend wezen. Daarom is het belangrijk om kwalitatief voedsel te kiezen.
 • Poezen en katten kunnen beter geen menselijk voedsel eten, omdat bepaalde voedingsstoffen daarin kunnen ontbreken. Het menselijk lichaam heeft hele andere behoeften dan dat van een poes of kat.
 • Katten en poezen zijn gewoontedieren. Daarom is het zo, dat als je eenmaal voor een  bepaald kattenvoer kiest, je dit voor langere tijd moet doen. Het vergt veel van een poes of kat om over te stappen op ander voedsel. Je kunt er dus maar beter zeker van zijn dat je voor kattenvoer van kwaliteit kiest vanaf het allereerste moment. Zo went jouw huisdier aan goed en gezond eten.

Onze selectie: Het beste kattenvoer op de markt

In deze paragraaf vind je een selectie met kattenvoerproducten die populair zijn bij andere kopers en kun je een blik werpen op de belangrijkste kenmerken. Voeding is een van de basisbehoeften van levende wezens. Laat je daarom helpen met deze informatie. Deze lijst is er voor jou.

Het kattenvoer met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Zo goed als het eruit ziet smaakt het ook. Dit onweerstaanbare kattenvoer met heerlijke ingrediënten combineert essentiële omega 6 vetzuren en de juiste balans van alle belangrijke voedingsstoffen, mineralen en vitamines, die 100% gegarandeerd is om te voldoen aan de dagelijkse behoeften van jouw geliefde huisdier.

Waar heeft jouw kat zin in? In delicate, smakelijke stukken vlees of vis in gelei of saus, of meer in krokante smakelijke brokjes of onweerstaanbare lekkernijen? Eén ding is zeker: hij zal dol zijn op Felix en de enorme keuze aan heerlijke maaltijden.

Het beste kattenvoer met kip

Perfect Fit is geavanceerd kattenvoer dat speciaal is ontwikkeld door dierenartsen en diervoedingdeskundigen om de jeugdige geest van je kat te behouden. Met de unieke Total 5 formule biedt Perfect Fit complete bescherming voor 5 belangrijke gezondheidsbehoeften van je kat, ongeacht leeftijd en levensstijl.

Goed voor een optimaal gewichtsbeheer, fysieke fitheid, gezonde urinewegen en spijsvertering, sterke natuurlijke afweer, een gezonde huid en vacht. De voeding heeft een verhoogd gehalte aan vitamine B en ijzer om de vitaliteit en conditie van je kat te ondersteunen. De knapperige textuur bevordert schone tanden, wat goed is voor het tandvlees. Het product bevat geen toevoeging van kunstmatige kleurstoffen.

Het beste kattenvoer met smakelijke sauzen

Zoals de naam al zegt, sensationeel lekker. Felix Sensations is een selectie van heerlijke maaltijden voor je kat die er aantrekkelijk uitzien, ruiken en smaken. Elke onweerstaanbare maaltijd is gemaakt van stukjes vis of vlees en smakelijke sauzen voor een geweldige smaak en geur.

Het kattenvoer is een bron van essentiële Omega 6 vetzuren met de juiste combinatie van uitgebalanceerde mineralen en vitamines, die bij toediening volgens de voedingsaanbeveling voor 100% de dagelijkse behoeften van je kat dekken. Let op de voedingsaanbeveling op de verpakking voor het toedienen van de juiste porties.

Het beste natte kattenvoer in gemakkelijke deelzakjes

Whiskas 1+ kattenvoer is ontwikkeld in samenwerking met onze voedingsdeskundigen en dierenartsen van het Waltham Center for Pet Nutrition. Waltham is een toonaangevende autoriteit op het gebied van dierenverzorging en voeding.

Het natvoer voor katten biedt alles wat je volwassen kat nodig heeft voor een lang, gelukkig en gezond leven. De voeding is verkrijgbaar in verschillende smaken en consistenties. Dit is 100% compleet en uitgebalanceerd nat voer voor katten zonder kunstmatige smaakstoffen, kleuren of conserveermiddelen.

Het beste kattenvoer voor gesteriiseerde volwassen katten

Het kattenvoer van Purina One is speciaal ontwikkeld voor gesteriliseerde volwassen katten en bevat een unieke voedende formule met heilzame functionele bacteriën, waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze de natuurlijke afweer van je kat van binnenuit versterken.

Het kattenvoer helpt om een gezonde stofwisseling te behouden na sterilisatie of castratie. Je katten zullen ervan smullen. De prijs-kwaliteitverhouding van dit product is zeer goed in orde.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kattenvoer

Voordat je voor het ene of het andere merk kiest, of voor het ene of het andere product, moet je wat meer weten kattenvoer en over de voedingsgewoonten van deze dieren. Weet je nog dat poezen en katten echte routinedieren zijn? Als ze eenmaal de smaak van een bepaald voer te pakken hebben, dan zullen ze dit niet heel waarschijnlijk willen veranderen. Geef daarom vanaf het begin gezond eten van goede kwaliteit aan je poes of kat.

Veterinarian showing pet food to client

De kwaliteit van het kattenvoer wordt vooral bepaald door de ingrediënten waaruit het voer is samengesteld.
(Bron: Goodluz: 28379624/ 123rf.com)

Welk verschillen zijn er tussen droog kattenvoer en nat kattenvoer?

Het loont om hier te melden dat beide types kattenvoer niet met elkaar concurreren. Veel dierenartsen raden een combinatie van droog en nat kattenvoer in blik aan, zodat de dieren zullen profiteren van de voordelen van beide soorten voer. Het vochtige kattenvoer zou je ook kunnen gebruiken als een beloning, omdat katten in veel gevallen meer van dit voer houden. Dit voer is echter in veel gevallen niet light.

Iets om te onthouden is dat slechts ongeveer 5% tot 10% van het droge kattenvoer uit water bestaat. Dit betekent dat het voer zelf onvoldoende is om je beestje te hydrateren. De blikjes nat kattenvoer daarentegen, bevatten 60% tot 80% water.

Wist je dat poezen en katten zich meer hydrateren via hun voedsel dan door te drinken?

Waarom moet ik mijn kat kattenvoer geven en niet gewoon menselijk voedsel?

De voedingsbehoeften van een kat zijn niet dezelfde behoeften als die van een mens. Katten hebben een ander metabolisme dan ons, mensen. Als je je huisdier te eten geeft wat jij zelf eet, dan krijgt het andere voedingsstoffen en meer of minder calorieën dan het nodig heeft. Kattenvoer wordt gemaakt met de behoeften van katten in gedachten en zal altijd een vorm van dierlijk eiwit moeten bevatten.

Veel van de voedingsmiddelen die wij als mensen eten zijn schadelijk voor katten. Denk bijvoorbeeld aan uien, knoflook avocado, druiven en chocola. Als je besluit om jouw poes of kat menselijk voedsel te geven, dan moet je even opzoeken of het schadelijk is voor je kat. Als je kattenvoer geeft, dan weet je tenminste zeker dat deze bereid is voor katten.

Moet je altijd bij het kattenvoer altijd water te drinken geven?

Zoals ook mensen, bestaat een kat voor ongeveer 60% uit water. Daarom moet jouw huisdier altijd vers water kunnen drinken. In het bijzonder wanneer hij/zij eet. Poezen en katten houden van fris en schoon water. Als ze niet voldoende drinken dan kan dat ten koste gaan van de gezondheid van jouw lieveling.

Zet daarom altijd een bakje vers water naast het kattenvoer.  Droog kattenvoer bevat zeer weinig water, terwijl nat kattenvoer zoals het woord al zegt veel van dit hydraterende element bevat. Het is ook nuttig om te weten dat gesteriliseerde katten meer water nodig hebben, om nierstenen en verstopping aan de urinewegen te voorkomen. Zorg er dus altijd voor dat er fris water voor je poes of kat te drinken is.

Young woman wearing warm sweater is resting with a cat on the armchair at home one autumn day

Katten houden er niet van als je hun droge kattenvoer bevochtigd. Ook houden ze niet van vuil water.
(Bron: Kirill Kedrinski: 27003809/ 123rf.com)

Zijn kattenvoer en hondenvoer met elkaar te vergelijken?

Als je katten en honden hebt, dan zie je soms dat ze elkaars voer eten. Soms doen ze dit om hun territorium te markeren of omdat hun eigen voer op is en ze meer willen eten dan eigenlijk mag. Het is geen halszaak, maar het is beter dat jouw poes of kat niet eet van het hondenvoer van jouw hond. Het is verschillend voedsel, voor verschillende organismen. De belangrijkste verschillen tussen kattenvoer en hondenvoer zijn:

 • Vitamine A: Terwijl dit een essentieel ingrediënt is in katten voedsel, mist dit ingrediënt in veel soorten hondenvoer.
 • Taurine: Veel soorten hondenvoer bevatten geen taurine, terwijl wanneer jouw kat een dieet heeft dat laag in taurine is het de hartziekte hypertrofische cardio myopathie kan ontwikkelen.
 • Vlees: Katachtigen hebben veel meer proteïnen nodig dan honden. Het voedsel van deze laatste moet voor een groot deel uit granen en hydraten bestaan.
 • Hydraten en granen: Deze zijn niet essentieel voor het lichaam van katachtigen, maar mogen niet ontbreken in hondenvoer.

Welke voedingsmiddelen mag een kat niet eten?

Brood, granen en vergelijkbare hydraten kunnen de vertering van jouw kat of poes bemoeilijken en last veroorzaken, dus het is beter om deze te vermijden. Vezels kun je in kleine hoeveelheden aan je poes of kat voeren wanneer zij/hij darmproblemen heeft, maar voorkom een teveel aan vezels. Geef katten geen vegetarisch voedsel, katten zijn vleeseters bij uitstek en hebben vlees nodig voor de nodige voedingsstoffen.

Je moet ook voorzichtig zijn met toevoegingen aan kattenvoer, want het kan jouw kat afhankelijk maken van een bepaald kattenvoer, ook al levert dit geen voedingsstoffen op. Zoals we hierboven vermelden, is er menselijk voedsel dat katten niet kunnen eten, zoals chocolade, volle melk, ui en knoflook.

ingredients for pet food natural on wooden background close up

In warme klimaten of op een gewone warme dag zal jouw kat of poes minder eten en meer tijd nemen om uit te rusten en geen energie te verspillen.
(Bron: Vadim Ginzburg: 67511882/ 123rf.com)

Is het aan te bevelen om regelmatig te veranderen van kattenvoer?

Katten zijn gewoontedieren in alles wat er op een dag gebeurt. Ze houden van hun routines, vooral katachtigen die huisdier zijn. Ze staan om deze reden nauwelijks open voor veranderingen in hun voedsel. Je zult ze er geen plezier mee doen. Sterker nog, soms zal je kat of poes er de voorkeur aangeven niet te eten. Als je wilt veranderen van kattenvoer, zorg er dan voor dat je het geleidelijk en langzaam doet. Respecteer hun gewenningsproces.

Terwijl je aan het proberen bent welke merken kattenvoer jouw huisdier het liefst eet, raden we je aan om vanaf het begin kwaliteitsvoer te geven. Want wanneer je poes of kat eenmaal van een bepaald voer houdt, dan is het erg moeilijk te veranderen. Natuurlijk kun je jouw knuffeldier niet gedurende langere tijd weinig gezond te eten geven.

Is het aan te raden om goedkoop kattenvoer te kopen?

Experts raden aan vooral naar de kwaliteit te kijken en minder naar de prijs. In veel gevallen gaan een hogere prijs nou eenmaal hand in hand met een betere kwaliteit. Maar niet altijd. Kijk dus vooral op het etiket van het product, niet teveel in je portemonnaie. Op het moment dat je ervoor kiest een huisdier te nemen, dan weet je dat de zorg en het onderhoud kosten met zich mee zal brengen en zul je bereid moeten zijn deze te dragen.

Dierenvoeding specialisten zeggen bovendien dat poezen en katten vooral houden van voedingsmiddelen van slechte kwaliteit. Dit komt omdat er aan dit kattenvoer ingrediënten worden toegevoegd die jouw huisdier zowat verslaafd maken aan dit voer, waardoor je meer koopt en de prijs dus omlaag kan. Let daarom goed op de inhoud van het kattenvoer.

Houd bij het kopen van kattenvoer rekening met de leeftijd van jouw huisdier en kies voor het soort voedsel dat het beste past.

Welk kattenvoer raden jullie aan voor mijn zwangere poes?

Een zwangere poes zal meer energie nodig hebben, want ze moet zichzelf voeden en is een voedselbron voor alle kleine katjes die geboren gaan worden. We raden aan om een volwassen poes of kat minimaal 25% proteïne te geven, terwijl babykatjes, zwangere poezen en poezen die melk geven, minimaal 30% zullen moeten eten. De eetlust van een zwangere poes zal groter zijn dan gebruikelijk.

Ook vinden we het belangrijk om te vermelden dat drachtige poezen meer moeite zullen hebben met de melkproductie als ze tijdens de dracht niet hun percentage lichaamsvet vergroten. Vitaminen en supplementen zijn over het algemeen niet nodig voor een drachtige poes, tenzij ze een zeer laag lichaamsgewicht hebben.

Welk kattenvoer kunnen gesteriliseerde katten beter niet eten?

Gesteriliseerde katten hebben een hogere levensverwachting, omdat ze rustiger aan moeten doen en gedrag moeten vermijden dat risico’s met zich meebrengt. Gesteriliseerde huisdieren hebben ook de neiging om sneller dik te worden, omdat zij een grotere eetlust hebben en daardoor meer eten dan hun niet gesteriliseerde soortgenoten.

Daarom hebben de meeste merken in de markt voor kattenvoer speciale producten ontwikkeld voor gesteriliseerde dieren. Deze producten zijn lager in calorieën.  Als jouw gesteriliseerde poes of kat ouder is dan zeven jaar, dan zal het een aanvulling met antioxidanten nodig hebben, aanwezig in veel soorten kattenvoer.

Je moet uitkijken met toevoegingen aan kattenvoer. Deze kunnen jouw kat of poes verslaafd maken aan dit voer, terwijl het niet per sé de nodige voedingsstoffen levert.
(Bron: Axel Bueckert: 33599709/ 123rf.com)

Hoeveel proteïne moet kattenvoer ongeveer bevatten?

Dat hangt af van de leeftijd van jouw huisdier. Dat wil zeggen, wanneer jouw katje jonger is dan een jaar, dan mag de hoeveelheid dierlijk proteïne in kattenvoer niet lager zijn dan 30% van het totaal aan voedingsstoffen. Hetzelfde geldt voor drachtige poezen of poezen die hun jongen melk geven. Als jouw lieveling tussen de een en zeven jaar oud is, dan mag de hoeveelheid proteïne rond de 26% van het voer liggen.

Je mag je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschrijden, in het bijzonder niet bij gecastreerde katten of poezen en katten die het huis nooit verlaten, omdat zij sneller zullen aankomen als zij veel proteïne eten. Het is belangrijk om te vermelden dat poezen en katten dierlijke proteïnen nodig hebben in hun dieet. Ze kunnen niet vegetarisch zijn, dan zou hun lichaam tekort komen.

Waarom wil mijn kat niet eten en hoe los ik dat op?

Dit kan verschillende oorzaken hebben. Het kan zijn dat hij/zij het kattenvoer dat je gekozen hebt niet lekker vindt, of het voer bevindt zich op een plek in huis waar sterke geuren hangen die jouw huisdier niet lekker vindt of jouw viervoeter is ziek. Verderop lees je verschillende oorzaken waarom jouw kat niet eet:

 • Hij/zij houdt niet van de smaak. Een van de eerste oorzaken waar je aan moet denken is dat jouw kat het eten dat je hem/haar geeft niet zo lekker vindt. Dit is makkelijk op te lossen: probeer andere merken en smaken, totdat je er een ontdekt dat het kattenvoer in de smaak valt. Hiervoor bestaan enveloppen en kleine verpakkingen kattenvoer.
 • Het is erg warm. In de zomer en in warme klimaten eten katten minder. Het is niets om je zorgen over te maken, want ze zullen dan ook meer rusten en minder energie gebruiken. Zorg er dan alleen wel voor dat er altijd voldoende vers water beschikbaar is op een koele plek. Zo kan je huisdier drinken en uitrusten van de hoge temperaturen.
 • De plek waar het eten staat is niet goed. Katten zijn hele schone en nette dieren. Als hun eten op een sterk geurende plaats staat, dan kan het zijn dat het ze niet aanstaat. De kattenbak moet ver weg staan van het kattenvoer.
 • Depressie. Wanneer een kat iets traumatisch meemaakt of er plotseling een grote verandering plaatsvindt, dan kan een kat in een depressie raken. Dit kan gebeuren na een verhuizing, de geboorte van een baby in het gezin of de komst van een ander huisdier. Wanneer dit gebeurt kan het zijn dat jouw kat veel slaapt en niet wil eten. Breng in dit geval tijd met je kat door en geef hem/haar veel liefde, zo weet hij/zij dat hij/zij belangrijk is in jouw leven.
 • Ziekte. Als jouw huisdier overgeeft, diarree heeft of warm aanvoelt, dan moet je jouw kat zo snel mogelijk naar de dierenarts brengen. Het kan een eenvoudige vergiftiging zijn, maar ook iets ernstigers.
 • Haarballen in de ingewanden. Katten maken zichzelf schoon. Dit doen ze door met hun tong door hun vacht te wrijven. Dat zorgt ervoor dat ze veel haren inslikken. Soms eten ze dan verder niets, omdat ze zich vol voelen. Borstel je kat, zodat hij/zij zo min mogelijk inslikt en geef kattenvoer met mout, zodat het haar eruit komt. Als dit niet voldoende werkt, ga dan met je kat naar de huisarts.

Welk kattenvoer bevat mout en helpt mijn kat haarballen kwijt te raken?

Een kattentong heeft een speciale textuur, waarmee katten in staat zijn om hun vacht schoon te vegen. Dit doen zij dan ook om zichzelf te wassen. Het probleem hiervan is dat de kat veel haren inslikt, die vervolgens in de ingewanden blijven zitten en last kunnen veroorzaken. Om dit te voorkomen moet je regelmatig je poes of kat borstelen. In aanvulling daarop kun je je schone vriend of vriendin kattenvoer geven dat mout bevat.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat jouw kat geen mout wil, omdat het normaal gesproken in een lekkernij verwerkt is die de meeste katten erg lekker vinden. Mout is een natuurlijke massa. Het is geen complete maaltijd, maar een aanvulling daarop. Mout zorgt ervoor dat de ingeslikte haren via de ontlasting worden afgevoerd, omdat het als een soort laxeermiddel werkt. Doe een beetje door het gebruikelijke kattenvoer heen.

KattenliefhebberAccountant
“Het is uitdagend werk om de genegenheid van een kat te winnen; een poes of kat zal jouw vriendin of vriend zijn als hij jou de vriendschap waardig acht, maar zal nooit jouw slaaf zijn.”

Moet ik het kattenvoer afwisselen met snoep en andere lekkernijen?

Wie houdt er niet van lekkere smaken? Ook katten zijn er dol op, net als op een snoepje op zijn tijd. Maar let op met deze producten. Het mag over het algemeen niet meer dan 10% van het katten dieet uitmaken. Kijk welke ingrediënten de traktatie bevat, zeker om te voorkomen dat jouw kat teveel suiker opneemt.

Katten-snoep is heel nuttig wanneer je een kat wil trainen. Als je hem/haar een vervelende gewoonte wilt afleren bijvoorbeeld. Je beloont dan jouw kat met een lekkernij wanneer hij/zij zich goed gedraagt en bevestigt daarmee het goede gedrag. Geef geen katten-snoep op het moment dat jouw kat iets stouts doet. Snoep kan de band tussen jullie versterken en het vertrouwen in jou vergroten.

Hoe vaak per dag geef ik mijn kat te eten?

Een kat moet ongeveer twee tot drie keer per dag eten, volgens het advies van de dierenarts. Maar, dit hangt ook deels af van het karakter van jouw kat en de aangeleerde gewoontes. Het verteringsstelsel van jouw kat is erop ingesteld om een paar keer per dag een kleine hoeveelheid voedsel te verwerken. Het meest belangrijke om op te letten is het aantal calorieën die hij/zij consumeert.

Het hangt helemaal van de eetlust en portie verdeling af die jouw kat zich aanwent. Sommige katten eten hun bakje in een keer leeg op het moment dat je het aanvult, andere katten eten steeds een klein beetje, op verschillende momenten op de dag. Jij hebt het te zeggen over de manier waarop jouw kat eet.

Brown dry cat food in blue and white ceramic bowl with cat word on black floor close up high angle view personal

Weetje: katten lessen vaker hun dorst via hun eten dan via hun drinken.
(Bron: Weera Prongsiri: 91015708/ 123rf.com)

Hoeveel calorieën moet mijn kat ongeveer per dag eten?

Er zijn verschillende factoren die je moet overwegen om te kunnen bepalen hoeveel calorieën jouw kat ongeveer nodig heeft: leeftijd, gewicht, of de kat gesteriliseerd is, of de poes zwanger is en de mate waarin hij of zij zich beweegt op een dag. Ook moeten we kennis nemen van de energetische lading van kattenvoer en deze verdelen over het gewicht van jouw kat in kilo’s, om een idee te krijgen over het energetisch metabolisme. Over het algemeen geldt dat je een kat per dag ongeveer 60 calorieën per kilo lichaamsgewicht geeft. Droog kattenvoer bevat rond de 300 calorieën per kopje.

Een blikje nat kattenvoer bevat rond de 250 calorieën. Het verdelen van het eten over verschillende porties voorkomt dat je kat te veel of te weinig eet.

Wat gebeurt er als het kattenvoer geen taurine bevat?

Katten hebben taurine nodig. Zonder taurine, of bij een dieet laag aan taurine, kunnen er veranderingen aan de celwanden plaatsvinden en de verschillende gezondheidsfuncties aangetast worden. Zoals het zicht. Ook kan een kat de hartafwijking gedilateerde myopathie ontwikkelen.

Taurine zit alleen maar in dierlijk weefsel. Daarom moeten we respecteren dat onze katten carnivoren zijn en dat ze niet kunnen leven op een vegetarisch dieet. Taurine is een aminozuur, net zoals arginine dat is. Beide voedingsstoffen zijn hard nodig voor de gezondheid van jouw huisdier en mogen daarom niet in het dieet ontbreken.

Waar je aan kunt denken als je kattenvoer koopt

Op het moment dat we kattenvoer gaan kopen zijn er veel verschillende afwegingen die we moeten maken. Een goede voeding ligt aan de basis van de gezondheid van jouw kattige lieveling. Hieronder hebben we de meest relevante afwegingen onder elkaar gezet die je moet maken als je kattenvoer wilt kopen. Zo weet je vrijwel zeker dat je de juiste beslissing neemt. De belangrijkste overwegingen zijn de volgende:

Texturen

De twee meest bekende texturen van kattenvoer zijn droog kattenvoer en nat kattenvoer. Experts raden aan dat je deze twee texturen met elkaar afwisselt en dat je nat voer niet gebruikt als beloning, zoals in sommige gevallen gebeurt. Het voordeel van het natte kattenvoer is dat het grotendeels uit water bestaat en katten zich vooral via voeding hun dorst lessen.

Wat ook voor nat kattenvoer spreekt is dat het beter te verwerken is door wat oudere huisdieren die minder kracht hebben om te kauwen. Het voordeel van droogvoer is dat hiervan meer verschillende soorten bestaan voor gesteriliseerde katten. Allereerst om te voorkomen dat ze aankomen, maar ook voor het versterken van het gebit. Bovendien kun je droog kattenvoer makkelijker bewaren als de verpakking eenmaak open is, in welk klimaat dan ook.

Hill DanaAmerikaanse actrice
“Ik hoor altijd dat de opvoeding van katten zo moeilijk is, maar dat is onzin. Die van mij had mij in twee dagen opgevoed.”

Ingrediënten

In de volgende tabel zie je de belangrijkste voedingsstoffen en componenten in kattenvoer. Op die manier zie je gelijk welk deel van het etiket interessant voor je kan zijn en waar je precies naar moet kijken. Reclames kunnen je vaak voor de gek houden, maar met onderstaande informatie doen we er alles aan om je goed te informeren.

Voedingsstoffen Wat is het en wat brengt het? Hoeveelheid die jouw kat nodig heeft Eigenschappen voor jouw kat
Proteïne Vlees en vis Dit hangt erg van het ras af, maar het juiste percentage ligt tussen de 26% en de 40%. Proteïnen zijn fundamenteel in de voeding van jouw kat, omdat katten vleeseters zijn. Ze zijn essentieel om de spiermassa in topvorm te houden.
Vetten Dieren Dit moet tussen de 15% en 20% van het totale voedsel zijn. Zorgen voor isolatie van het lichaam en de bescherming van de ingewanden en organen. De beste vetten zijn vetzuren zoals Omega 3 en Omega 6. Ook geven ze een goede smaak aan het kattenvoer. Ook levert het de vitamines A, D, E en B.
Mineralen Dit zijn kalk, fosfor, magnesium en as. Het percentage kalk moet meer dan 1% zijn, iets minder fosfor en magnesium, altijd minder dan 0,3% magnesium en nog beter minder dan 0,1%. As, ook wel koolstof, moet onder de 10% liggen. Nodig om de botten van jouw kat gezond te houden.
Aminozuren Deze bevinden zich in dierlijke proteïnen. Het zijn taurine en arginine als belangrijksten. Aminozuren bevinden zich alleen in dierlijke eiwitten. Een hoog percentage dus. Aminozuren zijn essentieel voor het goed functioneren van de ogen en het hart van jouw kat.

Smaken

Normaalgesproken domineert de smaak van het belangrijkste ingrediënt, vooral zalm of een soort vlees, zoals kip of kalkoen, meer dan de smaak van groenten. Maar in veel gevallen voegen producenten smaakversterkers toe aan het kattenvoer, zodat de huisdieren er graag van eten. Zolang het kattenvoer de nodige voedingsstoffen bevat, hangt het van jouw kat af welke smaak je kiest voor hem of haar.

Het is heel belangrijk om te beseffen dat de smaakgevoeligheid van katten voor bittere smaken 400 keer zo groot is als van honden. Bij katten ontbreken de smaakpapillen om van zoete smaken te kunnen genieten. Een zoete smaakt doet een kat dus niet zo veel.

Kleuren

De echte kleur van kattenvoer is niet duidelijk als je naar de basisingrediënten daarin kijkt. Als kattenvoer een hele duidelijke kleur heeft, dan wil dat zeggen dat er op enig moment in het productieproces een kleurstof is gebruikt. Bijvoorbeeld roodachtig, of groen. Het geval wil dat het veel gebruikelijker is om kunstmatige kleurstoffen in droog kattenvoer van lage kwaliteit aan te treffen.

Zoals bij veel dierenproducten gebeurt, hebben de verpakkingen en reclames voor kattenvoer opvallende kleuren. Dit is puur om onze aandacht te trekken als katten eigenaren. Voor de kat is dit nergens voor nodig. Belangrijk zijn de ingrediënten en de kwaliteit van het kattenvoer, niet de extra elementen die kleur geven aan kattenvoer.

Het verteringsstelsel van de kat is erop gemaakt om verschillende kleine maaltijden per dag te kunnen verwerken.
(Bron: Vladimir Cosic: 75266579/ 123rf.com)

Kwaliteit

De meeste experts verdelen de kwaliteit van kattenvoer in die categorieën. De kwaliteit hangt vooral samen met de ingrediënten waaruit het kattenvoer is opgebouwd. Het is heel belangrijk dat het de juiste hoeveelheden bevat om de voedende functie te vervullen, zoals we ook hierboven lieten zien. De kwaliteiten kattenvoer zijn als volgt verdeeld:

 • Basis kwaliteit: Het is opgebouwd uit dierlijke producten die niet geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals kraakbeen, veren, snavels, hoeven of ingewanden. Als vulmiddel worden vaak chemicaliën toegevoegd, die een lekkere smaak afgeven, maar die niet per se voedzaam zijn.
 • Midden kwaliteit: Doorgaans een mengeling van vlees of vis met andere dierlijke producten. Hierdoor komt de proteïne niet zozeer uit het vlees of de vis.
 • Hoge kwaliteit: Bevat de benodigde hoeveelheid proteïne, afkomstig uit vlees of vis en niet uit andere dierlijke producten. Dit kattenvoer is laag in koolhydraten en bevatten doorgaans noch smaakversterkers, noch kunstmatige kleurstoffen.

Samenvatting

Wanneer je kattenvoer gaat kiezen voor je huisdier dan is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van de voedingsmiddelen. We weten allemaal dat, wanneer we voor een huisdier kiezen om deel uit te gaan maken van ons leven, dit maandelijkse kosten met zich meebrengt. Het belangrijkste is dat je kat gezond is en dat je het gezond voedsel geeft en daarmee een goede leefkwaliteit voor je poes of kat veiligstelt.

Let goed op het etiket op de verpakking van het kattenvoer. Kijk altijd eerst naar de ingrediënten van het kattenvoer. Kleur- en smaakstoffen zijn extra’s die niet strik noodzakelijk zijn voor het welzijn van jouw huisdier. Wanneer jouw kat het kattenvoer niet lekker vindt, verander dan eens van merk en blijf er alert op dat jouw kat of poes niks mankeert.

Als je leuk vindt wat je hierboven gelezen hebt, deel dan dit artikel. Verstuur het naar je vrienden en laat gerust jouw opmerkingen en vragen achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Kirill Kedrinski: 27003809/ 123rf.com)

Recensies