Kattenvoerbak
Laatst bijgewerkt: 28-08-2020

Onze selectiecriteria

15Onderzochte producten

20Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

73Verzamelde opmerkingen

Kattenvoerbakken zijn veel meer dan alleen kommen om het voer voor je kat in te plaatsen. Iedereen die een kat in huis heeft, kent het belang van een goede voerbak. Fabrikanten spelen hier op in en bieden veel verschillende modellen. Je kunt naast de traditionele voerbakken, tegenwoordig ook automatische en interactieve modellen vinden. Alle kattenvoerbakken zijn ongeveer even groot. De meeste modellen zijn van plastic of aluminium gemaakt, zodat ze niet te snel breken.

Het voordeel van een goede kattenvoerbak is dat de kat niet met zijn pootjes in het voer terecht komt en alleen met zijn snuit het voedsel aanraakt. Je kat heeft veel meer fysiek contact met zijn bak, dan dat wij met ons bord hebben. Een goede voerbak is daarom van groot belang. Wil je wat meer weten over kattenvoerbakken? Lees dan snel verder!
Belangrijk om te weten

 • Kattenvoerbakken kunnen gemaakt worden van verschillende materialen: plastic, siliconen, glas, keramiek, roestvrij staal en melamine.
 • Er zijn verschillende modellen kattenvoerbakken. Je kunt ze onderscheiden op basis van de diepte en vorm van de bak, de hoogte (sommige hebben een ondersteuning om de kom omhoog te brengen), de kleuren en eventuele decoratieve elementen.
 • Naast de traditionele kattenvoerbakken zijn er ook automatische en interactieve modellen. Afhankelijk van de behoeften van je kat en jezelf, kies je voor het een of andere model.

Onze selectie: De beste kattenvoerbakken op de markt

Tegenwoordig beschouwen de meeste mensen hun huisdieren als een deel van de familie. Ze verzorgen de beestjes met alle nodige aandacht en liefde. Het kopen van een kattenvoerbak van goede kwaliteit is de eerste stap in het bieden van een goede verzorging aan je trouwe kattenvriend. Hieronder vind je de beste kattenvoerbakken die op de Nederlandse markt verkrijgbaar zijn.

De meest praktische kattenvoerbak

Wil je graag het eten en drinken voor jouw kat bij elkaar houden? Dan is de Beeztees Smickle Dinerset iets voor jou. Deze moderne en speels vormgegeven voer- en drinkbak staat mooi in ieder interieur. De voerbak is gemaakt van melamine, een hoogwaardig soort kunststof dat gemakkelijk is schoon te maken. De volledige set is vaatwasbestendig. Dankzij de handige antislip dopjes verschuift de bak minder snel. We zijn fan van de mintgroene kleur!

De beste kattenvoerbak om je kat te entertainen

De Catit Senses 2.0 Food Tree is een voertoren waarmee je je kat op speelse wijze een beloning kunt geven. De toren bestaat uit drie verdiepingen waarlangs de snacks naar beneden vallen. De voertoren heeft een stabiele voet waardoor hij niet gemakkelijk omvalt. Je kat zal hier urenlang speelplezier uit kunnen halen. Je haalt de toren eenvoudig uit elkaar om hem te reinigen, alle onderdelen komen gemakkelijk los. De toren heeft verschillende moeilijkheidsstanden.

De leukste kattenvoerbak voor katten op een speciaal dieet

De Surefeed Microchip Pet Feeder is ontworpen als oplossing voor huishoudens met meerdere dieren, waarbij één of meerdere huisdieren op speciaal dieet staan en andere niet. De ingebouwde technologie zorgt ervoor dat de voerbak alleen open gaat als de microchip of halsbandpenning van het desbetreffende dier wordt herkend. Iedere kat krijgt zo zijn eigen bak met voer zodat je hier geen enkel omkijken meer naar hebt. Echt de moeite waard!

De meest stijlvolle kattenvoerbak

Deze mooie dubbele voerbak van Moderna heeft niet alleen een heel mooi design, maar ook nog eens verschillende handige eigenschappen en kenmerken. De premium kwaliteit plastic zorgt ervoor dat je lang kunt genieten van deze dubbele katteneetbak. Verder heeft de voerbak een watergoot, waardoor mieren niet in de kom bij het voer kunnen komen. De kattenvoerbak is kras-, UV- en vaatwasbestendig. Maar het leukste vinden we toch echt het prachtige design van deze bak.

De kattenvoerbak met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

De kattenvoerbak van TedGem wordt vanwege zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding enorm goed door kopers ontvangen. De siliconen mat houdt de kommen stil en zorgt ervoor dat je huisdier tegelijkertijd gemakkelijk kan eten en drinken. De kattenvoerbakken zijn gemaakt van hoogwaardig FDA-goedgekeurd veilig siliconenmateriaal. Het materiaal is niet giftig en niet-allergeen en dus veilig voor je huisdier.

De voedingsmat met 2 voerbakken voorkomt op effectieve wijze dat voedsel en water gemorst worden en dat de kommen glijden of op de vloer krassen. Elke kom kan 2 kopjes voedsel bevatten. Aangezien ze hitte-, corrosie en roestbestendig zijn, zijn de kommen bijzonder geschikt voor warme gerechten. Het flexibele materiaal is gemakkelijk schoon te maken onder de gootsteen, met een vochtige doek of gewoon in de vaatwasser.

Shopgids: Wat je moet weten over kattenvoerbakken

Hieronder beantwoorden we een aantal vragen dat consumenten vaak stellen met betrekking tot het materiaal, de verschillende modellen en andere kenmerken van kattenvoerbakken. We hopen je op deze manier verder te helpen met je eventuele twijfels, om zo de voerbak te vinden die het beste bij jou en je kat past.

Katten houden er niet van als hun voedsel nat wordt, of als hun drinkwater vies wordt.
(Bron: Alena Ozerova: 46423368/ 123rf.com)

Wat zijn kattenvoerbakken precies?

De primaire functie van kattenvoerbakken is om het voedsel te serveren dat je dagelijks aan je kat geeft. Het zijn kommen die verschillende grootten en vormen kunnen hebben. Als een gevolg van andere secundaire behoeften, zoals het entertainen van het huisdier of het verschaffen van het voer wanneer de eigenaar er zelf niet is, bestaan er tegenwoordig ook interactieve en automatische modellen .

Hoe ziet een goede kattenvoerbak er uit?

De optimale materialen voor kattenvoerbakken zijn roestvrij staal en melamine, omdat ze sterk, duurzaam en gemakkelijk te reinigen zijn. Keramiek wordt over het algemeen ook goed geaccepteerd door katten, maar kan gemakkelijk breken. Een goede voerbak voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • Is gemaakt van een gemakkelijk te reinigen materiaal dat geen vuil, bacteriën of geurtjes absorbeert of vasthoudt. Roestvrij staal, keramiek, melamine en glas zijn daarom goede opties.
 • Bevat geen giftige materialen. Als de kat last krijgt van dermatitis of allergische reacties, is het aan te raden om op zoek te gaan naar hypoallergeen materiaal, zoals roestvrij staal of glas.
 • Heeft afgeronde randen. Het is daarnaast handig als je de kom en de basis uit elkaar kunt halen, voor een eenvoudige reiniging.
 • Wat het ontwerp betreft, kan een voerbak met een ondersteuning die de bak iets omhoog duwt comfortabeler zijn voor de kat.
 • Is breed genoeg om te voorkomen dat de snorharen gaan krullen wanneer ze de zijkanten raken. Anders kan het eten erg ongemakkelijk worden voor de kat.
 • De diepte van de bak is gemiddeld. Zeer diepe voerbakken zijn meestal niet geliefd bij katten omdat de beesten dan hun kop te ver in de kom moeten plaatsen. Als de kom daarentegen te ondiep is, bestaat het risico dat de kat het voer buiten de kom morst.
 • De basis is antislip. Dit omdat veel katten de gewoonte hebben om tijdens het eten te bewegen en de voerbak zo weg te duwen.
Diana RamírezDiergeneeskunde
“Huisdier-eigenaren kiezen een kattenvoerbak op basis van hun eigen smaak. Wel wordt het aanbevolen om er een te kiezen die is gemaakt van roestvrij staal om te voorkomen dat bacteriën zich gaan verzamelen. Andere materialen kunnen veel micro-organismen verbergen die het ontstaan van schimmels veroorzaken. Dit kan resulteren in een grote bacteriële belasting in het lichaam van de kat of in gastro-intestinale aandoeningen die behandeling vereisen.”

Welke materialen zijn niet geschikt voor een kattenvoerbak?

Plastic is over het algemeen geen goede keuze, want hoewel het niet gemakkelijk breekt, wordt de gladde textuur snel ruw, en absorbeert het gemakkelijk geuren en voedselresten. Dit bevordert de ontwikkeling van ziekteverwekkers en veroorzaakt afstoting bij de kat. Veel katten accepteren in eerste instantie zelfs geen nieuwe plastic voerbakken omdat ze niet van de geur houden.

Ook hout is meestal geen goede optie voor een kattenvoerbak, omdat het een poreus materiaal is dat zeer moeilijk schoon te houden is. Het kan daarnaast ook gaan versplinteren in de loop van de tijd.

Er zijn wel houten basissen voor roestvrijstalen of keramische kommen die handig zijn en die hun functie vervullen door waterdicht te zijn.

Kan een voerbak een allergische reactie bij een kat veroorzaken?

Het materiaal van een kattenvoerbak kan inderdaad een reactie veroorzaken bij katten. Een plastic kom kan bijvoorbeeld een allergische reactie, dermatitis of huiduitslag oproepen. De reacties verschijnen in de meeste gevallen op de kop en de snuit van het beestje. De verf van de keramische kommen kan ook giftige elementen bevatten, maar gelukkig bestaan er ook verfsoorten die volledig vrij zijn van dergelijke stoffen.

Het wordt aangeraden om een kattenvoerbak op een koele en droge plaats te bewaren.
(Bron: Anurak Ponapatimet: 76046951/ 123rf.com)

Is het een goed idee om een dubbele kattenvoerbak te kopen?

Het kopen van een dubbele kattenvoerbak kan een goed idee zijn als je 2 katten hebt, om het voedsel voor beide katten apart te houden. Wat meestal niet werkt, is om een dubbele kattenvoerbak te kopen om er één toe te wijzen aan voedsel en de ander aan het water van de kat. De meeste katten houden hun drank en voer namelijk graag gescheiden.

Als de voedselbak en drinkschaal te dichtbij elkaar staan, kan het water bovendien het voedsel nat maken en kunnen er voedselresten in het water vallen. Over het algemeen houden katten er niet van als hun droogvoer nat wordt of als het water vies wordt.

Hoewel dubbele kattenvoerbakken vaak handig kunnen zijn, omdat je hier zowel het voer als drinkwater in kwijt kan, raden we aan om vooral te kijken naar de behoeften van je kat en een enkele kattenvoerbak te overwegen.

Wat is de beste plek om de kattenvoerbak te plaatsen?

De belangrijkste voorwaarde is om de voerbak zo ver mogelijk van de kattenbak weg te plaatsen. Anders kan je kat het voedsel weigeren en is het probleem niet de voerbak, maar de locatie ervan. In het ideale geval bevindt de voerbak zich op een rustige plaats, bijvoorbeeld in de keuken.

Als er ook een hond in huis woont, moet de voerbak op een hoge plaats staan, zodat de hond niet bij het voedsel van de kat komt. Verder is het belangrijk om direct zonlicht te vermijden, omdat dit de smaak van de voeding kan veranderen. Dit laatste is met name belangrijk als je een automatische dispenser gebruikt om voor een week of langer je kat te voeden.

Selecteer het voedsel dat je aan je kat wilt geven heel zorgvuldig.
(Bron: Svetlana Medvedeva: 85707691/ 123rf.com)

Zijn kattenvoerbakken met ondersteuning goed?

Ja, voerbakken met ondersteuning (gemaakt van metaal, hout of melamine) zijn zeer comfortabel voor de meeste katten. Ze zijn met name geschikt voor oudere katten waarvan de eetlust mogelijk minder is. Als een voerbak namelijk een ongemakkelijke houding vereist, zullen deze katten nog minder gaan eten. Een voerbak met ondersteuning helpt de kat om een zo natuurlijk mogelijke houding aan te houden.

Wat zijn de voordelen van automatische dispensers?

Zoals we eerder in deze gids al vermelden, zijn automatische dispensers een oplossing voor mensen die veel tijd buitenshuis doorbrengen maar het dieet van hun huisdieren daardoor niet teveel willen verstoren. Met sommige automatische dispensers kun je het voer op verschillende momenten laten toedienen, aangepast aan de gewoonten van het dier, om excessen of tekortkomingen te vermijden.

Sommige baasjes lossen hun afwezigheid op door een automatische dispenser tot de top te vullen met voedsel zodat de kat kan eten wanneer hij wil. Helaas werkt dit niet altijd zo. Veel katten zijn niet in staat om zichzelf in te houden en zullen al het voedsel in een keer naar binnen schrokken. Dit kan spijsverteringsklachten, braken en regurgitatie veroorzaken.

Traditioneel Automatisch
Prijs Goedkoop. Duurder.
Ontwerp/Kleuren Grote verscheidenheid aan kleuren en decoratieve elementen (inscripties, afbeeldingen, gravures). Hebben meestal sobere ontwerpen en de meest voorkomende kleuren zijn zwart en wit.
Mogelijk om de voeropname van de kat te doseren als de eigenaar niet thuis is? Nee. Ja, dit is het grootste voordeel van dit model.
Mogelijk om eten te bewaren voor meerdere dagen of weken?  Nee, het voedsel zal bederven. Ja, sommige van deze apparaten kunnen zelfs meerdere kilo’s voedsel opslaan.
Geschikt voor zowel droog als nat voedsel? Ja. Nee. Alleen geschikt voor droog voedsel.
Levensduur Hangt van het materiaal af. Melamine en roestvrij staal hebben over het algemeen een uitstekende levensduur. Kunnen op een gegeven moment kapot gaan, zoals geldt voor alle automatische apparaten.
Consumeert energie? Nee. Ja, werkt op elektriciteit of batterij.

Welke kenmerken moet een goede automatische dispenser hebben?

Naast het optimaal functioneren op het gebied van het inplannen van maaltijden en het beheren van de juiste hoeveelheid voer, moet een goede automatische dispenser nog aan andere kenmerken voldoen. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste aspecten:

 • Verwijderbare onderdelen, voor een eenvoudige reiniging.
 • Programmering vanaf de mobiele telefoon om de nodige wijzigingen aan te brengen.
 • Laag of ultralaag energieverbruik, om bewust om te gaan met het milieu.
 • Robuuste externe structuur, gemaakt van materialen van goede kwaliteit. De kat verplaatst de voerbak misschien om te spelen of om op zoek te gaan naar het voedsel dat erin zit. Het kan zelfs zijn dat hij hem vast pakt of op de grond werpt. Het materiaal moet daarom tegen een flink stootje kunnen.

Het materiaal van de voerbak is het eerste aspect dat je moet overwegen op het moment van de aankoop.
(Bron: Deyan Georgiev: 36872205/ 123rf.com)

Wat is het beste soort voerbak voor katten met overgewicht?

Met een automatische dispenser kun je de juiste hoeveelheid voer toe laten dienen, waardoor je voorkomt dat de kat meer eet dan nodig is. Als je de dispenser echter niet juist afstelt, speelt het risico dat je teveel voedsel achter laat, “voor het geval dat”. Dit is de meeste gevallen de oorzaak van overgewicht bij een kat.

Een zeer handige soort voerbak om het overgewicht van katten mee te voorkomen is het interactieve soort. Het baasje verstopt het voedsel of de lekkernij in een aantal bakjes. De kat moet vervolgens op hun prooi “jagen” om hun beloning te krijgen. Het voordeel van dit type voerbak is dat je de kat er mee entertaint en dat je tegelijkertijd voorkomt dat de kat al het voedsel in een keer naar binnen schrokt.

Carmen Marca AndrésProfessor aan de Faculteit voor Diergeneeskunde
“Het is interessant om enige activiteit tijdens de maaltijd te stimuleren, door het voedsel in een interactief spel te verwerken en door voerbakken te gebruiken waarbij het enige moeite kost om het eten te krijgen.”

Wat voor verschillende soorten kattenvoerbakken zijn er?

De geschiktheid van een bepaalde voerbak voor een kat zal afhangen van de kenmerken van het dier en de levensstijl van het gezin. Het succes van een voerbak hangt dus helemaal van de situatie af. Op basis van de behoeften van de katten en hun eigenaren, kunnen we de voerbakken in 3 soorten indelen:

 • Traditioneel: Bestaat simpelweg uit een schaal of kom plus een basis of standaard. Zijn belangrijkste functie is om nat of droog voedsel in te serveren. Het is de eigenaar die het voedsel zal toedienen.
 • Automatisch: Wordt geprogrammeerd om een bepaalde hoeveelheid droog voer op een bepaald tijdstip af te geven. Zijn ideaal voor eigenaren die een groot deel van de dag weg van huis doorbrengen of veel reizen.
 • Interactief (of speels): Geschikt om het voedsel in te serveren, en de kat te entertainen en stimuleren. De kat moet op het voedsel “jagen” in verschillende delen van de voerbak. Zijn een uitstekende keuze voor katten met overgewicht en katten die veel tijd alleen doorbrengen en zich daardoor vervelen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Het kiezen van een kattenvoerbak zou geen geïmproviseerde aankoop moeten zijn. Anders is het zeer waarschijnlijk dat je in korte tijd weer een andere kom moet aanschaffen. Als je nog niet hebt besloten welke voerbak je wilt kopen op basis van alles wat tot nu toe is genoemd, helpen de volgende aankoopcriteria je hopelijk met je beslissing:

Materiaal

Het materiaal waar de voerbak van is gemaakt is het eerste aspect dat je moet overwegen op het moment van de aankoop. Het is belangrijk dat je een voerbak kiest die gemakkelijk schoon te maken is en veilig, comfortabel en resistent is. Je kat heeft hierbij altijd het laatste woord, omdat ze soms bepaalde materialen anders dan roestvrij staal, zoals plastic of metalen, niet of niet goed tolereren.

Het schoonmaken van kattenvoerbakken is vrij eenvoudig.
(Bron: Andrea Obzerova: 58467683/ 123rf.com)

Schoonmaak

Roestvrij staal, melamine, keramiek en glas zijn materialen die zeer gemakkelijk schoon te maken zijn en dus vanuit een hygiënisch oogpunt veilig zijn voor je kat. De meeste van deze voerbakken zijn geschikt voor een schoonmaaksessie in de vaatwasser. Kattenvoerbakken met verwijderbare onderdelen zijn verder het gemakkelijkst schoon te maken.

Vorm en grootte

De voerbak moet breed genoeg zijn zodat de snorharen van de kat niet tegen de wanden van de kom stoten en krullen. Wat betreft de diepte, houden katten niet van zeer diepe kommen. Een steun die de voerbak omhoog houdt, stimuleert een comfortabele houding voor de kat tijdens het eten.

Soort

Als je genoeg tijd thuis doorbrengt, is een conventionele kom voldoende voor jou en je kat. Als je het grootste deel van de dag niet thuis bent en je kat zich verveelt, kun je misschien beter een automatische of interactieve voerbak gebruiken. Natuurlijk kun je ook verschillende soorten voerbakken naast elkaar gebruiken, afhankelijk van de situatie.

Er zijn veel verschillende modellen voerbakken voor katten, van de traditionele tot de automatische en interactieve voerbak.
(Bron: Anurak Ponapatimet: 54880520/ 123rf.com)

Ontwerp en decoratie

Traditionele kattenvoerbakken kunnen verschillende stijlen hebben, zoals bijvoorbeeld modern, elegant of minimalistisch. Je vindt ook veel modellen met decoratieve elementen, zoals gravures, stickers, afbeeldingen en inscripties. Automatische dispensers zijn meestal van plastic en lijken op een machine, terwijl interactieve voerbakken meer op speelgoedartikelen lijken.

Hieronder vind je nog een keer alle verschillende soorten kattenvoerbakken op een rijtje, gegroepeerd op basis van hun materiaal, met de daarbij behorende kenmerken:

Plastic Roestvrij staal Keramiek Melamine
Prijs Goedkoop. Gemiddeld. Antislipvoeten of verhogingen kunnen het product duurder maken. Over het algemeen een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Gemiddeld. Een keramische kom is niet erg duur, maar de prijs is hoger als deze een basis of extra ondersteuning heeft. Goedkoop.
Gemak om schoon te maken Gemakkelijk aan het begin, maar na verloop van tijd begint het moeilijk te worden vanwege de achteruitgang van het plastic. Heel eenvoudig. Gemakkelijk. Heel gemakkelijk.
Weerstand en levensduur Goede weerstand, maar na verloop van tijd gaat het plastic achteruit. De levensduur is gemiddeld. Uitstekende weerstand en levensduur. Weinig weerstand tegen slagen. Als de kat niet de gewoonte heeft om met de voerbak te spelen of deze te draaien, kan deze lang meegaan. Zeer goede weerstand en levensduur.
Gewicht Licht. Zeer licht. Zwaar. Heel licht.
Is het hypoallergeen?  Nee. Ja. Nee. Nee. 
Anti-schrok ontwerp? Plastic laat het anti-schrok ontwerp toe. Nee. Nee. Nee.
Acceptatie door katten Weinig. Gemiddeld. Hoog. Hoog.
Decoratieve elementen Eenvoudig, ze zijn meestal wel gekleurd. De basis rond de aluminium schaal is meestal versierd met afbeeldingen, inscripties en gravures. Het aardewerk is meestal geverfd en bevat vaak tekeningen en inscripties. Bovendien kunnen ze een metalen of houten steun hebben die ook het ontwerp verbetert. De melamine is gekleurd en bevat soms details als bloemige elementen, arabesken en inscripties ter decoratie.

Samenvatting

Er bestaat een grote kans dat je van tevoren niet had verwacht dat er zoveel aspecten in overweging genomen moeten worden bij het kiezen van een kattenvoerbak. Echter, door de nodige aandacht te besteden aan de aankoop van dit product, zorg je ervoor dat je kat een voerbak krijgt waar hij zich comfortabel bij voelt en die ook nog eens bevorderend voor zijn gezondheid is.

Het kopen van een goede kattenvoerbak vereist niet veel geld. Het belangrijkste is om een veilig en comfortabel model te kiezen. Automatische dispensers kunnen een grotere investering vereisen, maar zijn een handig hulpmiddel om niet te vergeten je kat te voeden als je veel van huis bent.

Vond je onze gids over kattenvoerbakken interessant? Vergeet dan niet hieronder je reactie te plaatsen of het artikel met je vrienden en familie te delen op social media.

(Bron van de header afbeelding: Alexey Poprotsky: 33533976/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies