Laatst bijgewerkt: 22-07-2021

Onze selectiecriteria

32Onderzochte producten

41Bestede uren

25Beoordeelde onderzoeken

165Verzamelde opmerkingen

Huishoudmiddeltjes uit grootmoeders tijd – daar horen kersenpitkussentjes bij en ze zijn plaatselijk. Ze helpen bij pijn en spanning. Als je niet meteen pillen tegen de pijn wilt nemen, kunnen kersenpitkussentjes een alternatief zijn.

Misschien zoek je een geschikt geschenk voor vrienden of kennissen, jong of oud – kersenpitkussens zijn tijdloos. Er is een ontwerp voor iedereen. Of je nu algemene informatie wilt over kersenpitkussens en hun gebruik of een productaanbeveling zoekt, je vindt wat je zoekt in onze grote kersenpitkussen test 2022. We geven je verdere achtergrondinformatie over kersenpitkussens.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kersenpitkussens zijn warmtekussens die gebruikt worden om spierspanning en spierpijn te behandelen, om ze zonder medicijnen te verlichten. Bovendien kunnen ze ook gebruikt worden als koude compressoren.
 • Kersenpitkussens zijn er in drie verschillende soorten: standaard kussens, speciale nekkussens en als pluchen speelgoed. Dit betekent dat er altijd de juiste variant is voor de brede doelgroep, die zowel baby’s en kinderen als volwassenen omvat.
 • Het aanbrengen van de nerfkussens is heel gebruiksvriendelijk. Het kussen hoeft maar korte tijd in de oven of magnetron verwarmd te worden en kan dan onmiddellijk op de pijnlijke plek aangebracht worden.

Kersenpitkussen: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kersenpitkussen koopt

Wat is een kersenpitkussen?

Heb je vaak last van nek- en schouderpijn? Is je partner het beu om je steeds te masseren? Zoek je een comfortabele oplossing om de pijn te verlichten? Dan is een kersenpitkussen precies iets voor jou! Kersenpitkussens zijn kussens gevuld met kersenpitten en kunnen gebruikt worden als verwarmend of verkoelend kussen. Ze kunnen op vele manieren gebruikt worden en zijn daarom een echte aanwinst voor elk huishouden.

Verwarmingskussens en warmwaterkruiken zijn een soort kersenpitkussentjes die onvervangbaar zijn bij verkoudheid. (Foto: alsterkoralle / pixabay.com)

Wat zijn de meest voorkomende toepassingen van kersenpitkussens?

Of het nu gaat om spanning in de schouder- en nekstreek, rug- of buikpijn, blaasontstekingen of menstruatiekrampen – het kersenpitkussen is de juiste oplossing. Er zijn veel manieren om een kersenpitkussen te gebruiken, zowel voor een warmtebehandeling als als een koud kompres. Hieronder volgt een lijst van klassieke toepassingsgebieden:

Warmtebehandeling

 • Rugpijn (b.v. lumbago, pijnlijke spieren, hernia, zwangerschap)
 • Spanning in de schouder/nek/rugstreek
 • Krampende buikpijn (b.v. menstruatiekrampen)
 • Verkoudheden
 • Koude handen en voeten

Koude behandeling

 • Sportblessures (verstuikingen en kneuzingen)
 • Opgezwollen ogen
 • Hoofdpijn
 • Tandpijn

Zoals je aan de vele gebruiksmogelijkheden kunt zien, kan het nuttig en behulpzaam zijn om een kersenpitkussen in huis te hebben.

Johann ZachskornErgotherapeut und Experte für Schmerztherapie
“Werkt goed in de magnetron. Als het verwarmd is, is het ideaal voor massages, b.v. van spierklachten”

Hoe verwarm ik een kersenpitkussen goed?

Om de buikpijn echt te laten verdwijnen en de spanning snel te verlichten, is het belangrijk het graankussen goed op te warmen. Verwarmen kost maar weinig tijd, dus het kan snel op de pijnlijke plekken gebruikt worden. Er zijn twee verschillende methoden om het warmtekussen te verwarmen: In de magnetron of in de oven.

Magnetron

De eerste methode is om het in de magnetron te verwarmen. Deze methode wordt vaak gebruikt omdat het sneller kan dan opwarmen in de oven. Er zijn vier dingen die je in gedachten moet houden:

 • Stel de magnetron in op max. 600 watt
 • Plaats, indien mogelijk, een schoon draaiplateau in de magnetron
 • Verwarm het kussen gedurende ca. 1-2 minuten
 • Voor je het op de pijnlijke plek aanbrengt, test je de temperatuur van het kussen op de pols (verwarm zo nodig nog eens 30 seconden)

Je moet echter niet overdrijven met de temperatuur, want het gevaar bestaat dat het verwarmingskussen vlam vat als het te veel verwarmd wordt.

Oven

De tweede methode is om het pad in de oven te verwarmen. Deze methode duurt langer dan opwarmen in de magnetron omdat de oven eerst moet worden voorverwarmd, wat tot 10 minuten kan duren. Bij het opwarmen van je verwarmingskussen in de oven zijn er vier dingen die je in gedachten moet houden:

 • Zet de oven op maximaal 150 graden (voorverwarmen)
 • Wikkel het kussen van tevoren in aluminiumfolie
 • Verwarm het kussen gedurende ongeveer 10-15 minuten
 • Niet onbeheerd achterlaten want er is brandgevaar

Als je de genoemde tips voor het verwarmen van je kersenpitkussen opvolgt, zul je met de juiste temperatuur snel verlichting van de pijn ervaren.

Verwarmen in de magnetron gaat veel sneller dan in de oven. Het voordeel is dus dat je kussen sneller de juiste temperatuur bereikt.

Kunnen kersenpitkussentjes ook als koeltasvervanger gebruikt worden?

Kersenpitkussens kunnen in het dagelijks leven op vele manieren gebruikt worden, niet alleen als bron van warmte, maar ook als koud kompres. Dit is een belangrijk verschil en voordeel ten opzichte van de bekende warmwaterkruik, want de laatste is alleen geschikt voor warmtebehandeling en kan niet op zo veel manieren gebruikt worden als het warmtekussen.

Voor koude therapie moet je het kersenpitkussen in het vriesvak van je koelkast of in een vriesvak leggen, zodat het de juiste temperatuur krijgt. Hoewel het kussen in de vriezer geen vlam kan vatten, is een soort vriesbrand wel mogelijk. Om dit te vermijden moet je het kussen eerst in een luchtdichte plastic zak verpakken. Als je kersenpitkussen goed ingepakt is, zet je het in de vriezer en laat je het ongeveer 30 minuten afkoelen. Je kunt hem dan gebruiken als koeltas.

Klassieke toepassingen van een verkoelend kersenpitkussen zijn bijvoorbeeld:

 • Sportblessures zoals verstuikingen en kneuzingen
 • Voor gezwollen ogen
 • Hoofdpijn (gebruik gedurende ongeveer 15-30 minuten)
 • Tandpijn
 • Koorts

Je moet ook de temperatuur van het gekoelde kussen controleren voor gebruik. Je kunt dit op dezelfde manier doen als met een warmtekussen. De binnenkant van de pols is bijzonder geschikt voor de test, want die is heel gevoelig en je voelt snel of de temperatuur geschikt is voor jouw doeleinden.

Kunnen kersenpitkussens ook gebruikt worden voor kinderen en baby’s?

De vele toepassingen van een kersenpitkussen zijn niet beperkt tot volwassenen. Ze worden ook vaak en graag gebruikt voor kleine kinderen. Zowel de pluchen als de gewone standaard kussens kunnen gebruikt worden om de slaap van kleine mensen zo aangenaam warm mogelijk te maken. Bij het in slaap vallen in bed of tijdens een koude wandeling in de winter kunnen de warmteprodukten een aangename langdurige warmte geven.

Wel moet je ervoor zorgen dat het kussen niet te warm is. Je kunt het zelf testen om te zien of het wat moet afkoelen voor je het op je kind gebruikt. Houd hiervoor het verwarmingskussen ongeveer 1 minuut in de palm van je hand nadat het opgewarmd is. Als je het de hele tijd in je hand kunt houden zonder dat het te heet wordt, is de temperatuur geschikt.

Kunnen kersenpitkussens in de droger?

Je moet je warmtekussen nooit in de droger stoppen om het te drogen. Je kunt het aan een waslijn hangen, bijvoorbeeld in de kelder, of laten drogen in een andere koele ruimte. Je moet het verwarmingskussen ook niet op de radiator laten drogen, want de nog vochtige kersenpitten kunnen opwarmen en beschadigd raken.

Welke veiligheidsvoorschriften moet ik volgen bij het gebruik van kersenpitkussens?

Als je je kersenpitkussen te lang of bij een te hoge temperatuur verhit, bestaat het gevaar dat het vlam vat. Zolang je je echter aan de in de gebruiksaanwijzing beschreven temperatuur en tijd houdt, kun je het kussen veilig voor het beoogde doel gebruiken.

Let er bij het opwarmen van het kussen op dat het niet meer vochtig of verhit is van het laatste gebruik. We raden je ook aan het kersenpitkussen alleen onder toezicht te verwarmen. Als je het kersenpitkussen bij kinderen en baby’s gebruikt, let er dan op dat de naden van het kussen intact zijn. Als je kind losse kersenpitten te pakken krijgt, bestaat er gevaar voor verstikking.

Welke alternatieve vullingen zijn er voor kersenpitkussens?

Behalve het kersenpitkussen zijn er ook diverse andere vullingen voor verwarmingskussens. In principe wordt er onderscheid gemaakt tussen twee verschillende vullingen: graankorrels en vruchtenpitten. Graankorrels zijn gevuld met speltkorrels of koolzaad, bijvoorbeeld. Deze slaan de warmte bijzonder lang en constant op.

Vruchtenpitten zijn ook populair als vulling voor warmtekussens. Behalve met de al bekende kersenpitten kunnen de kussens ook gevuld worden met bijvoorbeeld druivenpitten. Voor baby’s en kinderen, bijvoorbeeld, worden vaak koolzaadkussens gebruikt als alternatief voor kersenpitkussens, omdat ze bijzonder fijnkorrelig zijn en zich daardoor heel zacht naar de contouren van het lichaam vormen.

Hoeveel kosten kersenpitkussens?

Kersenpitkussens zijn er in veel verschillende maten. Hoewel ze zo veelzijdig zijn, zijn ze bij de meeste fabrikanten erg goedkoop. De prijzen voor standaard kussens van 19×19 cm beginnen bij ongeveer 5 euro.

Grotere kussens zijn nog steeds heel redelijk geprijsd tot 22 euro. Nekkussens en pluchen speeltjes zijn verkrijgbaar voor ongeveer 10 euro. Over het geheel genomen kan gezegd worden dat de prijs-prestatie verhouding van kersenpitkussens erg goed is.

Type Prijs
Standaard kussen Ca. 5 – 22 €
Nekkussen Vanaf 10 €
Zachte knuffel Vanaf 10 €

Besluit: Welke soorten kersenpitkussens zijn er en welke is de juiste voor jou?

In principe kun je onderscheid maken tussen drie verschillende soorten kersenpitkussens:

 • (Standaard) kussen
 • Nekkussen
 • Knuffels met vruchtkernvulling

Elk van deze is voor verschillende doeleinden ontworpen. In het volgende willen we je kort laten kennismaken met de verschillende soorten kersenpitkussens. Dit moet je helpen om het beste verwarmingskussen voor je te vinden.

Wat is een (standaard) hoofdkussen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Allereerst komt het kersenpitkussen in een gewone kussenvorm in veel verschillende maten en kleuren, afhankelijk van het beoogde gebruik. Het verwarmingskussen kan vierkant of rechthoekig van vorm zijn en is veelzijdig, want het kan dienen als verwarmingskussen of als koud kompres. Hij kan ook goed dienen als massager. Het kussen is dus een echte allrounder.

Voordelen
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Veiligheidsaspect
 • Praktische hantering
Nadelen
 • Warmte wordt slechts ca. 20-30 minuten bewaard
 • Deksel vaak niet afneembaar
 • Schoonmaken moeilijk

Je kunt het bijvoorbeeld gebruiken tegen rugpijn (waaronder hernia’s), buikpijn of blaasontstekingen. Het helpt ook bij menstruatiekrampen of om koude voeten op te warmen. Praktisch is ook dat hij gebruiksvriendelijk is en dat je hem heel snel kunt opwarmen. Als je een kersenpitkussen gebruikt, verlicht je je pijn op een natuurlijke manier. Dit bespaart je vaak het nemen van pijnstillers of een bezoek aan de dokter.

Wat is een nekkussen en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Voor spanning in de schouder- en nekzone bevelen we het nekkussen aan, gevuld met kersenpitjes. Het helpt om de spieren op te warmen zodat ze losgemaakt kunnen worden en leidt tot een snelle verlichting van de pijn. Het kersenpitkussen voor de nek is U-vormig en past zich dus optimaal aan de contouren van de nek aan. Als alternatief kunnen langwerpige, rechthoekige kersenpitkussens met meerdere kamers gebruikt worden voor de halsstreek.

Voordelen
 • Verlicht spanning
 • Past zich aan het lichaam aan
 • Kamerprincipe
Nadelen
 • Tijdrovend reinigen
 • Korte warmteopslag

De kamers zorgen ervoor dat de kersenstenen op hun respectieve plaats blijven en zich niet op één plek verzamelen. De kersenpitten blijven daardoor gelijkmatig verdeeld over het hele graankussen. Nekkussens worden niet alleen gebruikt als verwarmingskussen, maar zijn ook populair als steun voor de nek tijdens lange reizen. Zo heb je ook na lange auto- of busreizen geen stijve nek.

Wat is een knuffel met een vulling van fruitkern en wat zijn de voor- en nadelen ervan?

Warmwaterkruiken zijn niet erg populair, vooral niet bij kinderen en baby’s. Een alternatief is een kersenpitkussen in de vorm van een knuffelbeest. De combinatie van knuffel en verwarmingskussen is perfect om kleintjes te helpen in slaap te vallen. Tegelijk zorgt de langdurige warmte voor een aangename slaap.

Voordelen
 • Warmtedispenser voor kinderen
 • Koppeling van speelgoed en warmtebehandeling
Nadelen
 • Gaten in zacht speelgoed vormen gevaar

Knuffels zijn er in allerlei vormen: Van een schaap tot een eenhoorn tot een nijlpaard, alles is er. Zo kan iedereen een geschikt slaap- en knuffelmaatje vinden. Je moet er echter voor zorgen dat de zachte knuffel geen gaatjes heeft, want anders kunnen de kersenpitten eruit vliegen. Deze zouden een gevaar voor je kind vormen. Daarom moet je de knuffel regelmatig controleren op lekken.

Koopcriteria: Gebruik deze factoren om kersenpitkussens te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je een overzicht geven van de criteria die voor de aankoop van een kersenpitkussen van belang kunnen zijn, om je beslissing te vergemakkelijken. We kijken naar de volgende criteria:

 • Doelgroep
 • Motief
 • Bekledingsmateriaal
 • Afmetingen
 • Verwarmingsproces
 • Oeko-Tex Standaard
 • Wasbare hoes

Voordat je een kerkzaadkussen koopt, zijn er verschillende aankoopcriteria waarmee je rekening moet houden.

Doelgroep

Is het kersenpitkussen bedoeld als cadeau of wil je het voor jezelf kopen? Is het geschenk voor een kind of liever voor een vriend of vriendin die last heeft van spanningen door stress? Er is een kersenpitkussen voor elke persoon. Je moet echter al bij het begin van je koopproces weten wie het kussen uiteindelijk zal gebruiken.

De pluche dieren warmtekussens zijn vooral geschikt voor kleine kinderen, omdat ze zowel warmte kunnen geven als een knuffelvriendje zijn. De standaard kussens zijn geschikt voor alle doelgroepen. Het doorslaggevende criterium is hier de grootte van het kussen en/of het ontwerp van de kussenhoes.

Een volwassene zal waarschijnlijk blij zijn met een effen gekleurd kussen, maar een kind zal het misschien te saai vinden. De nekkussens zijn het meest geschikt voor de volwassen doelgroep. Met dit soort warmtekussen ben je zeker blij voor iedereen die vaak last heeft van nek- of schouderpijn. Zo zie je maar: niet alle kersenpitkussens zijn hetzelfde, maar er is een perfect warmtekussen voor iedereen.

Motief

Strikt genomen is het motief van de kussenhoes een heel subjectief kenmerk, dat uitsluitend afhangt van de smaak van de eindgebruiker. Voor baby’s en kinderen bevelen we pluchen dierenwarmtekussens aan, die er in allerlei diervormen zijn. Zo kun je je kind zijn of haar persoonlijke lievelingsdier als verwarmingskussen geven.

Bij de standaard kussens en nekkussens kunnen kinderen en volwassenen dan kiezen uit verschillende motieven, zoals stippen, sterren of kersenpitten. Vaak echter is een eenkleurig warmtekussen in groen, zwart of blauw precies het juiste motief.

Bekledingsmateriaal

Polyester en katoen zijn de twee materialen die het meest gebruikt worden voor kersenpitkussens. Het is moeilijk om een duidelijke aanbeveling te geven voor katoen of polyester. Het materiaal hangt af van de individuele smaak van de eindgebruiker. Een mogelijk verschil is dat katoen een natuurlijk product is en polyester een chemische vezel.

Dus als je liever natuurlijke produkten gebruikt, raden we een katoenen overtrek aan. Dit is ademend en wordt over het algemeen als zeer zacht en comfortabel beschouwd om te dragen. Polyester daarentegen is heel gemakkelijk te onderhouden en behoudt zijn kleuren ook na veelvuldig wassen.

Afmetingen

De grootte van je kersenpitkussen is van centraal belang. Als het te klein is, bijvoorbeeld, profiteert de hele pijnlijke plek niet van het verkoelende of verwarmende effect van het kussen. Als hij daarentegen te groot is, kan dat voor sommige toepassingen ook een hindernis zijn.

Eerst en vooral moet je nadenken over de belangrijkste doeleinden waarvoor je je kussen wilt gebruiken. Wil je je koude voeten verwarmen of van je voortdurende rugpijn af? Natuurlijk kun je ook een heel groot kussen gebruiken om buikpijn te bestrijden, maar het is misschien comfortabeler als het verwarmingskussen hier relatief handig is.

Verwarmingsproces

Hier moet je je eerst een centrale vraag stellen: Heb ik een oven en een magnetron of alleen de een of de ander? Als je geen magnetron hebt, bijvoorbeeld, heeft het weinig zin een verwarmingskussen te kopen dat alleen in de magnetron en niet in de oven verwarmd kan worden.

Omgekeerd geldt dit ook voor de oven. Let er dus bij je beslissing op dat je het nodige “gereedschap” hebt om het kersenpitkussen te verwarmen. Het zou erg vervelend zijn als je het uiteindelijk niet kon gebruiken.

Oeko-Tex Standaard

Zoek je hoge kwaliteit als je een product koopt? Dan raden we kersenpitkussens aan die gecertificeerd zijn met de Oeko-Tex Standaard. De Oeko-Tex Norm is een wereldwijd uniform, onafhankelijk test- en certificatiesysteem voor textielgrondstoffen, tussen- en eindprodukten in alle stadia van de verwerking, en voor de gebruikte hulpstoffen. Het is een van de bekendste kwaliteitscertificaten en verklaart dat het product op meer dan 100 schadelijke stoffen getest is.

Producten met het “Confidence in Textiles” label vallen onder de gespecificeerde limieten voor bepaalde schadelijke stoffen. Dus als een kersenpitkussen dit keurmerk heeft gekregen, heeft het een bijzonder hoge kwaliteitsstandaard. Het risico van allergische reacties of kankerverwekkende kleuren of stoffen is dus zeer gering tot onbestaande. Omgekeerd betekent dit niet noodzakelijk dat kersenpitkussens zonder de Oeko-Tex norm gevaarlijke stoffen bevatten.

Wasbare hoes

Na een paar keer succesvol gebruik wil je natuurlijk je verwarmings-/koelingskussen wassen. In principe kun je elke bekleding wassen. We hebben al uitgelegd hoe je dit kunt doen in het adviesgedeelte. Sommige kersenpitkussenhoezen mogen echter niet in de wasmachine, want dat kan de stenen of zelfs de wasmachine beschadigen.

Je kunt echter elk overtrek met de hand wassen. Als je het belangrijk vindt om het reinigen van het kussen aan de wasmachine over te laten, moet je daar bij de aankoop rekening mee houden, want sommige fabrikanten raden dit voor hun product niet aan.

Wetenswaardigheden over kersenpitkussens

Hoe maak ik mijn eigen kersenpitkussen?

Wil je zelf een individueel kersenpitkussen maken als cadeau of voor eigen gebruik, of wil je het zelf maken? Met een beetje naaivaardigheid kun je met betrekkelijk weinig moeite je eigen kersenpitkussen maken. In het volgende leggen we je in 4 stappen uit hoe het werkt. Je hebt de volgende materialen nodig:

 • Kersenpitten
 • Stof (b.v. zachte katoenen stof)
 • Naald en draad / naaimachine

Stap 1: Het aantal kersenpitten en de hoeveelheid stof hangen af van hoe groot je je kussen wilt laten worden. Let er bij het knippen van de stof voor de voor- en achterkant op dat je aan elke kant een paar centimeter (ca 2-3 cm) overlaat voor het naaien van de stof. Stap 2: Bij het naaien van de stof moet je eerst maar drie kanten naaien, want je moet de kersenpitten nog in het kussen proppen voor je de vierde kant kunt naaien en een afgewerkt kussen in handen hebt. Stap 3: Voordat je de gekochte kersenpitjes in je kussen legt, moet je ze goed schoonmaken.

Alles wat je nodig hebt is schoon water. Vermijd het gebruik van afwasmiddel, want dat kan de kersenpitten beschadigen. Om de gewassen kersenpitten te drogen leg je ze in een droge kamer, zodat ze niet in direct zonlicht staan. Stap 4: Als je de eerste drie stappen gevolgd hebt, kun je nu de droge kersenpitten in je kussen leggen. Dan hoef je alleen nog maar de vierde open kant dicht te naaien en je eigen zelfgemaakte kersenpitkussen is klaar.

Hoe kan ik een kersenpitkussen schoonmaken?

Eerst en vooral moet je nagaan wat de fabrikant in de gebruiksaanwijzing geschreven heeft. Als je de gebruiksaanwijzing kwijt bent, of als ze er om een andere reden niet meer is, kun je deze tips volgen: Als je kersenpitkussen een hoes heeft en het is het enige dat vuil is, kun je die eraf halen en apart wassen – met de hand of in de wasmachine.

Als je kersenpitkussen geen hoes heeft, raden we je aan het voorzichtig met de hand te wassen, zonder wasmiddel te gebruiken, in lauw water. Een microvezeldoek waarmee je zachtjes over de vuile plekken kunt wrijven, kan helpen. Als de fabrikant je toestaat het kussen in de wasmachine te wassen, kun je het ook op lage temperatuur wassen, volgens de aanwijzingen. De temperatuur mag echter niet hoger zijn dan 30 graden.

Let op: Laat het kussen afkoelen voor je het schoonmaakt. Gebruik bij het schoonmaken van het warmtekussen geen afwasmiddel, want dat kan in het ergste geval in de kernen dringen. Het mogelijke gevolg is dat het kussen niet meer zo warm is als voorheen.

Kersenpitkussen vs. speltkussen: Welke vulling is beter?

Welke vulling je graankussen moet hebben is je individuele beslissing. Er zijn geen betere of slechtere opties. Uiteindelijk is het je smaak die beslist. De verschillen tussen de twee graanvullingen zijn het gevolg van de aard van de granen. Speltkussens kunnen warmte langer vasthouden en zijn vooral populair bij kinderen en baby’s omdat de korrels kleiner zijn en zich comfortabeler aan het lichaam aanpassen. Kersenstenen, daarentegen, zijn erg groot en worden vaak gebruikt voor spanningen omdat ze een hoog massage-effect hebben.

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies