Informatief artikel
Laatst bijgewerkt: 23-11-2020

Onze selectiecriteria

20Onderzochte producten

15Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

90Verzamelde opmerkingen

Is er iets gezelliger dan op de bank zitten met een kop warme chocolademelk in je hand naast een verlichte kerstboom, die de hele woonkamer met zijn dennengeur vult? Het creëren van een echte kerstsfeer in huis vereist een beetje planning. Een belangrijk element dat aan dit mooie kerstgevoel bijdraagt is de kerstverlichting.

Het warme licht dat elk object of elke kamer omringt, creëert een sfeer van rust en sereniteit die perfect is voor de winter en het einde van het jaar. Hoe kies je de perfecte verlichting voor de stijl waarmee je je huis gaat versieren? In deze gids leggen we alles uit wat je moet weten over kerstverlichting.
Belangrijk om te weten

  • Er zijn verschillende soorten kerstverlichting. Van traditionele tot slimme verlichting die je kunt programmeren vanaf je smartphone. Voordat je lichtjes koopt, moet je weten of ze energiezuinig zijn. LED lampjes zijn hiervoor bijvoorbeeld ideaal als je hoge energiekosten wilt vermijden.
  • Als je eenmaal hebt bepaald welke delen van je huis je wilt verlichten, moet je beslissen welke kerstverlichting je wilt kopen. In deze gids geven we je een aantal opties. Sommige zijn ideaal voor het creëren van een kerstsfeer buitenshuis en andere voor de kerstboom.
  • Om een type kerstverlichting te kiezen, moet je rekening houden met een aantal factoren. Je moet weten wat je ermee gaat versieren. Je moet ook bepalen hoeveel licht je nodig hebt, welke stijl van decoratie je wilt hebben en hoeveel geld je ervoor beschikbaar hebt.

Onze selectie: De beste kerstverlichting op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kerstverlichting die er op de Nederlandse markt te koop is. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld.

Eerdere Aanbevelingen

De beste  LED kerstboomverlichting

Deze kerstverlichting van Luca Lighting is geschikt voor het verlichten van kerstbomen van 180/185cm hoog. De 550 led energiezuinige lampjes zijn uitgevoerd in warm wit. Deze verlichting is ideaal voor zowel binnen als buiten, voor een boom of een schutting.

De lengte met lampjes is 1100 cm en de lengte van de transformator tot het begin van de lichtsnoer is 3 meter. Er is dus ruimte genoeg van je stopcontact naar bijvoorbeeld je kerstboom of guirlande.

De beste slimme kerstverlichting

Deze kerstboomverlichting van Twinkly bestaat uit 105 LED-lampjes van een nieuwe generatie RGB LEDs met een chip die ervoor zorgt dat elke LED individueel aangestuurd wordt met de Twinkly App. Zo kun je met verschillende kleuren en effecten spelen.

De verlichting, die voor binnen en buiten gebruikt kan worden heeft een totale snoerlengte van 13 meter, het aansluitsnoer meet 2,5 meter en de afstand tussen de lampjes is 10 cm.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kerstverlichting

Het is een goed idee dat je voordat je kerstverlichting koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

meisje met kerstverlichting

LED-lampjes hebben tot 85 % minder energie nodig om licht te produceren.
(Bron: Estrada: 91964254/ 123rf.com)

Wat is de oorsprong van kerstverlichting?

De moderne kerstverlichting is een uitvinding van de Amerikaan Edward Johnson, vriend en partner van Thomas Edison, uitvinder van de gloeilamp. Johnson creëerde de kerstverlichting in 1882 toen hij vice-president was van Edison General Electric Company, een bedrijf dat later de befaamde General Electric werd.

Volgens sommige mensen was één van de redenen dat Amerikanen van de elektriciteit begonnen te houden het gebruik ervan op kleinere schaal, zoals de kerstboomverlichting. Maar de traditie was er al veel eerder.

In het 18e eeuwse Duitsland begonnen de hogere klassen hun kerstbomen met kaarsen te verlichten. De kaarsen symboliseerden het licht van Jezus, vertelde John Hansen, een expert op het gebied van de geschiedenis van Kerstmis, aan Times magazine. De traditie verspreidde zich naar de rest van Europa en vervolgens naar Amerika. Johnson’s moderne bewerking werd populair in het begin van de 20e eeuw.

kerstverlichting voorbereiden

Behalve naar hun vorm kan kerstverlichting ook worden ingedeeld naar andere kenmerken, zoals de energiebron of de lichtmodus.
(Bron: Sonjachnyj: 84188184/ 123rf.com)

Welke soorten kerstverlichting zijn er?

Oorspronkelijk heeft kerstverlichting een slingervorm die je rond een of ander voorwerp hangt. Maar deze producten kunnen ook andere vormen hebben. Hier zijn enkele van de verschillende soorten kerstverlichting die je kunt vinden afhankelijk van hun vorm.

Kenmerken Gebruik
Kerstboomverlichting (snoeren) De traditionele kerstverlichting. Een snoer met kleine bolvormige lampjes. Voor het verlichten van de kerstboom, maar ook andere objecten en ruimtes.
Lichtgordijnen Ketting met lichtjes die horizontaal hangt. Je kunt ze in verschillende modellen vinden. Een lichtgordijn is te gebruiken langs de muur, onder de dakgoot of bijvoorbeeld voor het raam. 
Lichtnetten Een verweving van lichtjes die verdeeld zijn in kolommen en rijen. Je kunt er grotere oppervlaktes mee bestrijken. Voor het verlichten van boomstammen, struiken of voorwerpen die onregelmatig van vorm zijn.
Lichtslang Flexibele kunststof slang met verlichting binnenin. Interieur en exterieur. Ze omlijsten objecten of ruimtes.
Lichtfiguren Decoratieve figuren met verlichting binnenin. Je kunt ze op verschillende plaatsen in je huis gebruiken. Gebruik de grote voor buiten.

Wat zijn er nog meer voor soorten kerstverlichting?

Ongeacht hun vorm kan kerstverlichting ook worden ingedeeld naar andere kenmerken, zoals de energiebron of de lichtmodus. Je kunt deze verschillen zien in de onderstaande tabel.

Kenmerken Gebruik
Zonne-energie Deze is aangesloten op een zonnepaneel Voor buiten, omdat het paneel zonlicht nodig heeft. Ze bevatten een batterij waarmee de verlichting s’nachts ook werkt.
Op batterijen Ze werken met traditionele batterijen. Buiten en binnen, vooral nuttig op plaatsen waar geen stopcontacten zijn.
Met muziek Als ze aanstaan worden er kerstliedjes afgespeeld. Meestal voor het interieur.
Verschillende modaliteiten Je kunt kiezen tussen verschillende soorten knipperende patronen en muziek. Voor binnen en buiten.
Slimme verlichting Verbonden met een app waarmee je kleuren, patronen en andere functies kunt bedienen. Meestal voor binnen.

Wat is het verschil tussen halogeen en LED-kerstverlichting?

Niet zo heel lang geleden werd de kerstverlichting gemaakt van halogene lampjes. Deze lampen produceren licht wanneer een wolfraam gloeidraad erin wordt verhit. Een paar decennia geleden kwam de LED-verlichting op de markt.

LED-lampen gebruiken diodes van halfgeleidermaterialen die licht uitstralen en tot 85 % minder energie nodig hebben om licht te produceren. LED-verlichting verbruiken veel minder energie. Daarnaast is de Europese Unie in 2009 een proces gestart om het gebruik van halogene lampen te beperken, omdat deze minder milieuvriendelijk zijn.

Hoe kan ik energie besparen bij het gebruik van kerstverlichting?

Hoewel LED-kerstverlichting duurder is dan andere lampen, zullen ze je op de lange termijn geld besparen omdat ze minder energie gebruiken voor de verlichting. Bovendien hebben ze een langere levensduur, zodat je ze enkele jaren kunt hergebruiken. Zoek naar lichten die een timer hebben zodat je automatisch kunt instellen wanneer ze aan- en uitgaan.

Je kunt het gebruik van de kerstverlichting ook beperken tot twee of drie weken voor Kerstmis. We raden je aan het licht in elke kamer uit te doen zodra je je kerstverlichting aanzet.

kerstboom en verlichting

Er is niets zo mooi als een dennenboom vol kleine lichtjes die een kamer sfeervol verlicht.
(Bron: Rams: VTtompcatKA/ Unsplash.com)

Hoe moet ik de lichtjes in mijn kerstboom aanbrengen?

  • Gebruik snoeren met een groene kleur, zodat je de snoeren zo min mogelijk ziet.
  • Als je meerdere snoeren hebt met verschillende formaten lampjes, gebruik de grote lampjes dan voor onderin en de kleine voor bovenin.
  • Hang eerst op je gevoel alle lampjes in de kerstboom, met de lampjes uit. Doe daarna, het liefst als het al een beetje donker is, de lampjes aan. Zo zie je meteen hoe de verdeling is. Ga dan steeds een beetje op afstand staan en knijp je ogen samen om de verdeling te checken en verplaats eventueel lampjes. Doe dit totdat je tevreden bent. Je kunt natuurlijk ook iemand anders laten kijken of de lampjes goed zitten en aanwijzingen laten geven.
  • Duw een aantal lampjes wat dieper de boom in, zodat je diepte creëert en de snoer minder goed ziet.

Samenvatting

Bijna iedereen vindt het leuk om de kerstboom en de rest van het huis te versieren met Kerstmis. Het is een tijd die familie bij elkaar brengt om de feestdagen te vieren. Kerstverlichting is een belangrijk onderdeel van deze tradities. Plan vooruit zodat je kunt nagaan welke verlichting het beste past bij het type decoratie dat je wilt gebruiken.

Er zijn vele soorten lampjes om uit te kiezen. Ze hebben allemaal een speciale functie en zullen je helpen om een speciale kerstsfeer te creëren. In onze selectie vind je opties van traditionele kerstverlichting tot verlichting die je bij andere gelegenheden kunt gebruiken.

Vond je onze shopgids over kerstverlichting interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Mlynek: 89673651/ 123rf.com)

Referenties (3)

1. European Commission - PRESS RELEASES - Press release - FAQ: phasing out conventional incandescent bulbs [Internet]. Europa.eu. 2009 [Consultado el 18 de septiembre de 2019].
Bron

2. Chan M. https://time.com [Internet]. Time. 2015 [Consultado el 18 de septiembre de 2019].
Bron

3. Gooday G. Domesticating electricity: technology, uncertainty and gender, 1880–1914 (Science and culture in the nineteenth century). Londres: Pickering & Chatto (Publishers) Ltd, p.12.; 2008.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Wetenschappelijk artikel
European Commission - PRESS RELEASES - Press release - FAQ: phasing out conventional incandescent bulbs [Internet]. Europa.eu. 2009 [Consultado el 18 de septiembre de 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
Chan M. https://time.com [Internet]. Time. 2015 [Consultado el 18 de septiembre de 2019].
Ga naar bron
Informatief artikel
Gooday G. Domesticating electricity: technology, uncertainty and gender, 1880–1914 (Science and culture in the nineteenth century). Londres: Pickering & Chatto (Publishers) Ltd, p.12.; 2008.
Ga naar bron
Recensies