Laatst bijgewerkt: 15-08-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

22Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

75Verzamelde opmerkingen

Een kettingzaag is je beste metgezel bij het snoeien in de tuin en het zagen van brandhout. Of het nu gaat om het bijhouden van hagen of het wegwerken van een stronk. Een kettingzaag bespaart je een hoop tijd en spierpijn in je armen. Moderne kettingzagen zijn heel krachtig en leveren prestaties die jouw werk er veel gemakkelijker op maken.

Kettingzagen hebben tegenwoordig veelzijdige toepassingen. Ze bestaan in verschillende zwaardlengtes, krachtniveau’s en op brandstoffen, zoals benzine en elektriciteit. Er zijn motorzagen verkrijgbaar voor iedere taak en naar ieder budget. In dit artikel hebben we de beste vijf kettingzagen op de Nederlandse markt voor je geselecteerd. Zodat je de kettingzaag kunt kiezen, die het beste past bij wat jij nodig hebt.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn verschillende types kettingzaag, volgens het soort motor. Allereerst is daar de motorzaag op benzine. Dit zijn de meest gebruikelijke en krachtige kettingzagen voor het alledaagse harde werk. Vervolgens zijn er ook kettingzagen met elektromotoren beschikbaar, met kabel en zonder kabel.
 • Als je van plan bent om grote en dikke bomen te snoeien, dan doe je er het beste aan om te kiezen voor een kettingzaag op benzine en met een groot zaagblad. Mocht je de zaag meer gebruiken voor het klein maken van brandhout, kies dan voor een kleinere en minder krachtige motorzaag.
 • De lengte van het zaagblad bepaalt de dikte van de bomen die je ermee kunt zagen. Hoe groter de spade, hoe groter de diameter van de tak of stam die je ermee doorzaagt. Ieder model kettingzaag gebruikt een bepaalde bladlengte, let hier goed op wanneer je een kettingzaag koopt.

Onze selectie: De beste kettingzaag op de markt

Kettingzagen zijn er in veel soorten en maten, met verschillende aandrijvingen, vermogens en maten zaagblad. Het kan nog best moeilijk zijn om precies de juiste soort en maat motorzaag te kiezen. Hiervoor hebben wij deze gids samengesteld, met de beste opties op de Nederlandse markt, zodat jij gemakkelijker een onderbouwde keuze kunt maken.

De kettingzaag met de beste prijs-kwaliteitsverhouding

Krachtige en compacte elektrische kettingzaag van 1800 Watt met kwalitatieve Oregon-zaag en een ergonomische handgreep voor veelzijdige zaagwerkzaamheden in de tuin. Terugslag beveiliging, stabiele metalen klauw-aanslag en kettingbout voor maximale bedienings- en arbeidsveiligheid. Robuuste en duurzame metalen aandrijving voor optimale krachtoverbrenging.

Gereedschap loos de kettingspanning bepalen met automatische kettingsmering met snelsluiting. Praktische kabeltrek ontlasting voor de bescherming van de voedingskabel. Voor veilige en snelle tuinklussen.

De beste kettingzaag voor huis en tuin

Voor zaagklussen rond huis en tuin is dit de ideale zaagmachine. De Makita 230V kettingzaag is een praktische allrounder die zeer geschikt is voor de hobby of professionele tuinier. De zaag beschikt over optimaal comfort door gering gewicht en formaat en is voorzien van een oliepeilindicator zodat snel zichtbaar is wanneer olie bijgevuld moet worden. Ook is de zaag voorzien van automatische kettingsmering, motor- en kettingrem en een Softstart waardoor de terugslag minder zwaar is bij het opstarten.

De beste krachtige kettingzaag

De BLACK+DECKER elektrische kettingzaag zaagt vlot en snel door nat en droog hout, door zijn krachtige 2000W motor met een kettingsnelheid van 12,5m/s en zijn zwaardlengte van 40cm is ideaal voor de zwaardere zaagklussen. Het geintegreerde, automatische smeringssysteem vermindert de slijtage van de ketting en verhoogt de zaagefficientie en de hardmetalen stootrand zorgt voor een betere stabiliteit tijdens het zagen. Veel gebruikers vinden deze zaag krachtig en makkelijk te gebruiken en met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.

De beste accu-kettingzaag

De lichtgewicht 18V kettingzaag GKC1825L20-QW van BLACK+DECKER heeft een 25cm zwaardlengte en een kettingsnelheid van 3,5 m/s. De compacte kettingzaag wordt geleverd met een lithium-ion accu van 2,0Ah. De kettingzaag is geschikt voor het snoeien van grote struiken en takken. Door het gewicht van de zaag en de kracht van de motor is de zaag een ideaal gereedschap in de tuin. De zaag maakt per acculading ca. 270 zaagsneden met een diameter van 3,5cm. Het kettingspansysteem maakt het afstellen van de ketting eenvoudig en snel.

Shopgids: Alles wat je moet weten over de kettingzaag

Een kettingzaag is een handig gereedschap gemaakt voor het besparen van tijd en kracht wanneer je in het bos of de tuin werkt. Het zijn wat zwaardere apparaten die je helpen zagen, snoeien en snijden. Of je nu graag een boom wilt omzagen of haardhout in wat kleinere stukken wilt hakken, een kettingzaag is een handige vriend. Blijf lezen als je benieuwd bent naar de antwoorden op veel gestelde vragen over kettingzagen.

kettingzaag

De meeste kettingzagen hebben hun eigen instellingen voor de carburateur, voor een optimale mix tussen lucht en brandstof.
(Bron: byrdyak: 45340029/ 123rf.com)

Wat is een kettingzaag?

Een kettingzaag, ook wel motorzaag genoemd, is een machine om te zagen, door middel van een rij sterke tanden op een ketting, aangedreven door een motor. Motoraandrijving brengt de ketting in beweging, zodat deze in hoge snelheid draait en als het ware door het hout snijdt. Kettingzagen zijn bedoeld voor verschillende klussen in de tuin of het bos, zoals zagen en snoeien van bomen of het klein hakken van haardhout.

Aandrijving van een kettingzaag kan gebeuren door middel van verschillende typen motoren. De meest gebruikte kettingzagen worden aangedreven door een benzinemotor of 2-fasen motor. Deze motoren hebben olie nodig, om de verschillende onderdelen gesmeerd met elkaar te laten samenwerken. De tweede soort motoraandrijving gebeurt door een elektromotor. Dit type kettingzaag bevat vaak een kabel die je in het stopcontact steekt. De meest moderne vorm kettingzaag werken op lithiumbatterijen of accu’s en zijn veel lichter in de bediening, maar minder krachtig dan een kettingzaag die aangedreven wordt door een benzinemotor.

Uit welke onderdelen bestaat een kettingzaag?

Een kettingzaag bestaat uit verschillende onderdelen. Natuurlijk zien we een motor, die de kettingzaag in werking zet door de ketting aan het draaien te zetten. In deze alinea gaan we de verschillende delen van de kettingzaag bij langs en ontdekken het nut en de noodzaak daarvan voor het zagen met dit apparaat. Naast de motor, zijn het zaagblad en de ketting onmisbare onderdelen, want hier zaag je tenslotte mee.

Hieronder zie je een lijst met de meest belangrijke onderdelen van een kettingzaag:

 • Zaagblad: dit is de basis waar de ketting omheen draait. Zaagbladen bestaan er in verschillende formaten, waarbij iedere maat een ander zaagvlak van een bepaald oppervlakte aankan. We raden aan dit goed na te kijken voor je de kettingzaag aanzet, daarnaast om het zaagblad af te stemmen op het te zagen materiaal en oppervlak.
 • Smeersysteem: het smeersysteem voorkomt dat de kettingzaag oververhit raakt tijdens zijn werk. Er zijn grofweg twee smeersystemen: smeer voor de ketting en smeer voor de motor. In benzinekettingzagen is het bijzonder belangrijk om het oliepeil op niveau te houden.
 • Kettingspanner: hier gaat het om een systeem dat ervoor zorgt dat de ketting altijd strak op de zaag zit. Een belangrijk onderdeel van de zaag, want een ketting die losraakt van de kettingzaag, kan ernstige ongelukken veroorzaken.
 • Snelheidscontrole: de snelheidscontrole is een bedieningssysteem, normaalgesproken aan de linker zijde van een kettingzaag, waarmee je de snelheid en acceleratie van de kettingzaag instelt en controleert.
 • Kettingleider: een zeer belangrijk onderdeel voor de veiligheid van de kettingzaag. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de ketting netjes op zijn plek blijft tijdens het werk en leidt deze door het binnenste deel van de kettingzaag. De kettingleider is meestal afgedekt door een beschermer voor de linkerhand.
 • Kettingrem: een speciale rem die ervoor zorgt dat de kettingzaag afremt of stopt, wanneer deze begint te haperen of vastloopt.

Hoe stel ik de verbrandingsmotor van mijn kettingzaag in?

De overgrote meerderheid van de kettingzagen heeft een eigen systeem om de optimale mix tussen zuurstof en brandstof te verkrijgen en naar de verbrandingsmotor te sturen. Door deze goed af te stellen kun je de snelheid bepalen, waarmee de ketting om het zaagblad draait. Meestal is de zaagsnelheid daarop aangegeven in rondgangen per minuut, of RPM, met daarbij vaak een slow motion en extra snelle instelling. Meestal staat de zaagsnelheid standaard afgesteld in de fabriek, maar soms moet je deze snelheid aanpassen of opnieuw afstellen.

Er bestaan zeer prestigieuze merken kettingzagen, die uitzonderlijke prestaties leveren onder verschillende omstandigheden.
(Bron: martinfredy: 99510638/ 123rf.com)

Je zult jouw kettingzaag opnieuw moeten afstellen als de ketting in slow motion beweegt of stopt met bewegen. Ook zul je de verbrandingsmotor moeten afstellen als deze vast is gelopen of opeens langzamer werkt. Voordat je de verbrandingsmotor afstelt moet je ervoor zorgen dat het luchtfilter schoon is, evenals de eventuele demping en het aanwezige display. Hieronder zie je een stappenplan om dit in de juiste volgorde te doen:

 1. Schakel de kettingzaag in en laat de motor langzaam opwarmen.
 2. Zoek de schroeven, waarmee je de verbrandingsmotor kunt afstellen. Meestal zitten er stickers of marketingen op met de letters: H, L en LA. De schroef met de letter “H” bepaalt de mix tussen zuurstof en brandstof, wanneer de kettingzaag op hoge snelheid draait. Die met de letter “L” stelt deze mix samen wanneer de kettingzaag langzaam draait. Tenslotte zie je nog de schroef met de letters “LA”, deze past het aantal toeren aan, als de kettingzaag stationair draait.
 3. Controleer het luchtfilter, deze moet schoon zijn. Is het filter vuil? Vervang deze dan. Kijk ook goed naar het stopfilter van de demper op de uitlaat en kijk of deze schoon is. Mocht deze zich in slechte staat bevinden, vervang hem dan.
 4. Draai de schroef met de letter “H” naar links met een platte, kleine schroevendraaier. Beweeg niet verder links dan ¾ draai. Daarna draai je de schroef met de letter “L” naar rechts, voor zover dat kan en daarna  ¼ draai terug.

Welke soorten kettingzagen bestaan er allemaal?

Zoals we hierboven al kort noemden bestaan er verschillende soorten kettingzagen, als je naar de aandrijving kijkt. Iedere kettingzaag is bedoeld voor een bepaald soort werk, bijvoorbeeld, een kettingzaag op een accu is niet bedoeld voor het zware werk in het bos. Daarom is het nuttig om onderscheid te maken tussen de verschillende soorten kettingzaag, alvorens je er een koopt.

Hieronder tref je een tabel met verschillende soorten kettingzaag met een aantal kenmerken:

Type Motor Zaagblad Zaagt Gebruik
Elektrisch Elektrische motor. Middels kabel verbonden met stroom Tussen 35 en 40 cm diameter Zachte houtsoorten met een diameter tot 20 cm Huishoudelijk gebruik in de tuin. Voor hagen en fijn haardhout
Accu Elektromotor. Lithiumbatterijen van 18 to 36 volt 20 cm diameter Zachte houtsoorten met een diameter tot 15 cm Snoeien van hagen en takken. Taken die niet veel kracht nodig hebben
Benzine Benzinemotor 2-fasen 40 cm diameter Iedere houtsoort, inclusief dikke en harde soorten Intensief werk. Zaagt, snoeit en snijdt

Wat zijn de beste merken kettingzaag?

De beste merken produceren kettingzagen van de beste kwaliteit. Ze gebruiken de meest kwalitatieve materialen, integreren moderne technologie en speciale functies en bieden goede klantenservice na je aankoop. Vaak vergeten we deze laatste factor bij onze aankopen, maar het is prettig om te kunnen beschikken over ruilmogelijkheden, accessoires en onderhoudsdiensten.

Er bestaan een aantal prestigieuze merken kettingzaag. Bekijk de lijst hierboven om een idee te krijgen. Soms zijn kettingzagen van deze merken wat duurder dan de rest, maar dan ben je verzekerd van goede kwaliteit.

Welk onderhoud heeft mijn kettingzaag nodig?

Onderhoud is een belangrijk onderwerp om bij stil te staan, wanneer je een kettingzaag koopt. Als je lang van je gereedschap wilt genieten, dan zorg je er goed voor en pleeg je regelmatig onderhoud. Op deze manier verleng je de gebruiksduur van je kettingzaag. Hieronder staan een aantal onderhoudsmaatregelen voor je kettingzaag beschreven:

 • Maak de ketting goed schoon na iedere keer zagen.
 • De ketting moet altijd goed geslepen zijn. Kijk de tanden na en vijl deze regelmatig bij.
 • Vooral benzinemotoren moeten altijd goed geolied zijn. Wissel de olie regelmatig.
 • Houd de ketting van je kettingzaag altijd gesmeerd, voordat je aan het werk gaat. Zowel de motor als de ketting functioneren het beste op verse smeermiddelen.
 • Iedere kettingzaag kan een bepaald zaagvlak aan, afhankelijk van het zaagblad en het vermogen. Iedere variatie heeft gevolgen voor het rendement. Als je een groter zaagblad gebruikt, dan verliest het apparaat automatisch aan kracht en zaagsnelheid.
 • Als je de meest kleine kettingzaag gebruikt, dan zal de ketting snel draaien en aan kracht verliezen.
 • Houdt de filters van je kettingzaag altijd goed schoon.
 • Check, voordat je de kettingzaag gebruikt, de spanning op de ketting. Bij een hoge spanning kan deze breken, bij een te lage spanning kan hij van de machine aflopen.
 • Mochten de tanden van jouw kettingzaag erg versleten zijn en jouw ketting achteruitgaan, vervang hem dan voor een nieuwe.
 • Bij benzinekettingzagen, is het belangrijk om de bougies in de motor te controleren. Ze moeten schoon en in goede staat zijn.

Welke speciale functies zijn belangrijk op een kettingzaag?

Sommige kettingzagen hebben bijzondere kenmerken en functies, waardoor zij beter bij je passen. De meeste kettingzagen beschikken over een snelle startfunctie. Zo zet je de machine snel aan, zonder veel kracht te zetten. Zo heb je ook minder kans dat de motor ‘verzuipt’.

Een aantal soorten kettingzaag beschikt over een automatische smeerfunctie voor de ketting. Op deze manier hoef je niet steeds te smeren tussen het zagen door. Kettingspanners zijn andere belangrijke elementen om op te letten. Hiermee span je de ketting zonder gereedschappen. Trillingsdempers op de handgrepen zijn ook zeer fijn bij het gebruik van de kettingzaag.

Hoe onderhoud ik de ketting van mijn kettingzaag?

De ketting is het belangrijkste onderdeel van jouw kettingzaag. Om deze scherp te houden heb je een gereedschap of vijl staaf nodig. Houd de ketting altijd scherp en strak, want dat is optimaal voor het gebruik en jouw veiligheid.

Om de ketting te scherpen zet je hem goed vast, zodat er geen beweging meer inzit. Zet het apparaat op de rem, zodat hij niet wegglipt, zet de slijpmachine zo neer dat de punten naar het zaagblad wijzen. Zet de vijl in een rechte hoek op de tanden en vijl iedere tand met een zachte draai.

Sommige kettingzagen hebben bijzondere kenmerken en functies, die hen tot een betere keuze maken.
(Bron: byrdyak: 45339907/ 123rf.com)

Welke veiligheidsmaatregelen moet ik nemen, als ik met een kettingzaag werk?

In essentie is een kettingzaag een motor die een eindeloze rij messen aan het werk zet. Het is een eenvoudig en functioneel concept. Met de tijd zijn er veiligheidssystemen bijgekomen, want het blijft een gevaarlijk gereedschap. Hieronder lees je over de te nemen veiligheidsmaatregelen bij het gebruik van een kettingzaag:

 1. Gebruik altijd beschermende handschoenen, een veiligheidsbril, helm en gehoorbescherming.
 2. Indien mogelijk, gebruik ook veiligheidskleding: een schort en beenbeschermers van veiligheidsstof.
 3. Houd je gereedschap schoon en klaar voor gebruik.
 4. Kettingzagen zijn gevaarlijk, zorg voor een leeg werkveld, afgezien van het hout natuurlijk.
 5. Altijd als je je beweegt met een kettingzaag in de hand, zet je de machine uit met de achterkant bevestigd.
 6. Een kettingzaag houd je met twee handen vast.
 7. Tijdens het werk, moet de machine altijd accelereren.
 8. Indien mogelijk, werk dan met de binnenkant van de kettingzaag, waarbij de ketting een terugdraaiende beweging maakt.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

In de Nederlandse markt bestaan veel soorten kettingzagen. Vermogen, gewicht en formaat van het zaagblad zijn kenmerken om rekening mee te houden. Om het werk in de tuin of in het bos leuk te houden, kies je voor een goede kettingzaag. Let daarbij op de volgende criteria:

 • Houtsoorten en gebruik
 • Lengte van het zaagblad
 • Gewicht van de kettingzaag
 • Gebruiksfrequentie
 • Kwaliteit en garantie
 • Grip
 • Transmissie en veiligheid

Houtsoorten en gebruik

Het soort hout dat je gaat zagen heeft invloed op je aankoopbeslissing, net als het soort gebruik dat je aan je kettingzaak wilt geven. Kappen van een dikke boom in het bos is echt anders dan het fijnmaken van zachte en dunne takken in je tuin. Voordat je kiest, moet je heel duidelijk voor je zien waarvoor en op welke wijze je de kettingzaag gaat gebruiken.

Kies altijd voor een kettingzaag die al het werk dat voor je ligt aankan. Als je staat voor een grote klus in het bos, met hard hout en op zeer regelmatige basis, kies dan voor een krachtige kettingzaag op benzine. Als je daarentegen soms in de tuin wilt werken, dan volstaat een elektrische kettingzaag met een lager vermogen.

Lengte van het zaagblad

De lengte van het zaagblad is ook iets om te checken bij je aankoopbeslissing. Deze bepaalt namelijk de diameter stammen en takken die je ermee kunt doorzagen. Hoe langer het zaagblad, hoe dikker de stammen en takken die je ermee doorkrijgt. Daarentegen, zijn grotere kettingzagen ook zwaarder en moeilijker handelbaar.

Als je geen grote en dikke stammen te zagen hebt, dan kun je beter kiezen voor een korter zaagblad. Meestal is dit type kettingzaag goedkoper en aangedreven door elektriciteit. Een handige kettingzaag voor huis, tuin en keuken zaagwerk. Bijvoorbeeld, in de verzorging van je tuin, in het kleinmaken van haardhout of het snoeien van planten en bomen. Dit soort kettingzaag is licht van gewicht en meestal met een hand te bedienen.

Gewicht van de kettingzaag

Het gewicht van een kettingzaag is ook belangrijk om aan te denken op het moment van aankoop. Hoe lichter de machine, hoe comfortabeler het is om mee te werken. Lichtgewicht kettingzagen zijn geschikt voor mensen die nog nooit gewerkt hebben met een kettingzaag, want ze zijn comfortabel en absorberen de trillingen. Dit is goed om te wennen aan het werken met een kettingzaag.

Probleem van lichte kettingzagen is wel dat ze meestal minder krachtig zijn. Een krachtige motor en een zwaarder apparaat, betekenen meestal geschiktheid voor het zwaardere werk met hardere houtsoorten. Als je voor professioneel boswerk staat, dan moet je kiezen voor een zwaar en goed afgesteld apparaat, waarmee je stabiel en langdurig kunt werken.

Gebruiksfrequentie

Bepaal hoe vaak je de kettingzaag gaat gebruiken, om met meer precisie jouw kettingzaag te kiezen, omdat deze bij jouw behoeften past. Een kettingzaag met een electromotor is ideaal voor relatief laag en kort durend gebruik. Bijvoorbeeld, voor het kleiner maken van haardhout voor de winter, of het snoeien van een kleine tuin.

Voor meer professionele zaagklussen, zoals dagelijkse houtkap in het bos, is het beter om voor een kettingzaag op benzine te kiezen. Deze motorzagen zijn, hoewel ze meer onderhoud vergen, veel krachtiger en duurzamer. Als je goed voor je kettingzaag zorgt, dan kun je dit type kettingzaag iedere dag gebruiken, voor de meest uitdagende klussen, zonder welk probleem dan ook.

Kwaliteit en garantie

Koop een kettingzaag van een merk of fabrikant die je vertrouwt. De meeste fabrikanten bieden kettingzagen van uitstekende kwaliteit, uit de beste kwaliteitsmaterialen. Deze kettingzagen beschikken over de beste kenmerken, veiligheid en bijzondere functies, en soms over nieuwe technologie.

Lees de garantie die bij de kettingzaag hoort, evenals de service na aankoop. Zo weet je of je vervangende materialen krijgt, mag rekenen op onderhoud of aanvullende accessoires bij je zaag. Opnieuw, de beste merken bieden meestal de beste service en garantie. Niet voor niets zijn deze merken bekend geworden en hebben het vertrouwen van gebruikers gewonnen in de loop der jaren.

Grip

De grip die je hebt op een kettingzaag kan ook de doorslag geven bij je aankoop. Een onhandig handvat is onprettig tijdens het werken, vooral als je er lang mee zaagt. Als je niet gewend bent aan het werken met een motorzaag, of zelfs nog nooit een kettingzaag hebt vastgehouden, kies dan voor een model met een ergonomische grip en aan/uit knoppen om de kettingzaag snel aan en uit te zetten. Meestal zijn deze verwerkt in het handvat.

Verscheidene elektrische kettingzagen van een lichtere kwaliteit, hebben zachte en ergonomisch gevormde handvatten. Deze apparaten zijn gemakkelijk te bedienen en ideaal voor de klussen rondom het huis. We raden je aan om voor een kettingzaag te kiezen die bescherming biedt aan de linkerhand. Om ongelukken te voorkomen.

Transmissie en veiligheid

Verschillende kettingzagen beschikken over beveiliging tegen terugdraaien. Stuiteren en terugdraaien zijn de belangrijkste oorzaken van ongelukken met de motorzaag. Een kettingzaag stopt soms automatisch als het dreigt mis te gaan. Veiligheid is dan ook een primaire factor bij het kiezen van een kettingzaag.

Let op het type overdracht op de ketting. Normaalgesproken, gebeurt de overdracht door sterk metaal. Op deze manier wordt slijtage voorkomen, daarnaast verlengt het de levensduur van jouw gereedschap. De transmissie bepaalt ook de kracht van jouw kettingzaag, daarom kies je er een die past bij jouw behoeften en de taak waar je voor staat.

Samenvatting

Met een kettingzaag blijft jouw tuin schoon en mooi, want takken en stammen blijven in vorm. Bovendien kun je er haardhout mee zagen voor de winter, of bomen mee omzagen in het bos. Kettingzagen zijn hele complete en veelzijdige gereedschappen.

Op de Nederlandse markt bestaat er een groot en gevarieerd aanbod in kettingzagen. Daarom hebben we in dit artikel de belangrijkste aspecten uit de doeken gedaan, waar je op kunt letten bij jouw aankoop. Onder anderen schreven we over het formaat van het zaagblad en de kracht van de verschillende zagen. Op deze manier stellen we je in staat om tot de juiste keuze te komen, een kettingzaag die past bij wat jij nodig hebt en de zaagtaak die je te doen hebt.

Vond je dit artikel leuk? Laat dan een commentaar achter en deel het met jouw vrienden, zodat ook zij de best mogelijke kettingzaag kunnen vinden.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Dmitrii Balabanov: 116141907/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies