Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

18Bestede uren

2Beoordeelde onderzoeken

74Verzamelde opmerkingen

Keukenmessen zijn belangrijke hulpjes bij het bereiden van veel gerechten. Afhankelijk van hoeveel en hoe temperamentvol je kookt, kan het de moeite waard zijn om verschillende soorten messen te kopen. Er is een geschikt keukenmes op de markt voor elke soort voedsel.

Met behulp van onze keukenmessen test 2021 willen we je kennis laten maken met een selectie van verschillende soorten keukenmessen en hun toepassingsgebieden. Verder leer je over criteria die je kunt gebruiken om verschillende modellen met elkaar te vergelijken. Dit geeft je de gelegenheid om de beste keukenmes(sen) voor je te vinden.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Keukenmessen kunnen gebruikt worden om een grote verscheidenheid aan soorten voedsel te verwerken. Je kunt ze krijgen met verschillende bladlengtes en vormen.
 • Keukenmessen kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. De materiaalsoort bepaalt hoe robuust, duurzaam en duur een keukenmes is.
 • Je kunt keukenmessen krijgen in een grote verscheidenheid van soorten en voor allerlei gebruik. De selectie gaat veel verder dan paring, santoku, kaas- en broodmessen.

Keukenmes: Onze selectie

Koop- en beoordelingscriteria voor keukenmessen

Met behulp van de hier opgesomde aspecten kun je nagaan op basis van welke aspecten je een keuze kunt maken tussen verschillende keukenmessen.

In het volgende hebben we elk criterium meer in detail toegelicht om je te helpen een gedifferentieerde beoordeling te maken van verschillende keukenmesmodellen:

Lemmetlengte

Op het eerste gezicht lijkt de informatie over de lengte van een keukenmes banaal en onbelangrijk. Maar het zegt veel over wat voor soort keukenmes het kan zijn. Van tevoren de lengte van het blad weten is ook heel nuttig om mogelijke opbergmogelijkheden te verduidelijken.

De lengte van het lemmet hangt meestal af van het soort keukenmes.

De lengte van het lemmet van het keukenmes hangt meestal af van de overeenkomstige toepassing. Om de schil van een appel te verwijderen, bijvoorbeeld, zou een lang broodmes veel te groot en onhandelbaar zijn.

Ook hier is het nogal moeilijk om een brood met een fijn schilmesje in fijne plakjes te snijden. Zo gevarieerd als het aanbod aan keukenmessen is, zo gevarieerd is ook het aanbod aan mogelijke lengtes van de respectieve lemmeten. De keuzemogelijkheden hier variëren van ongeveer 5 tot meer dan 30 centimeter.

Greepmateriaal

Er zijn verschillende greepmaterialen voor keukenmessen. Het verschil wordt hier gemaakt door factoren als robuustheid, grip en uiterlijk.

Maar de verschillende greepmogelijkheden kunnen ook duidelijk van elkaar onderscheiden worden door de soort verzorging die aanbevolen wordt. Het materiaal van het heft van je keukenmes kan dus van kunststof, hout of micarta zijn. De volgende tabel toont de voor- en nadelen van elk type:

Materiaal handvat Voordelen Nadelen
Kunststof Schok- en krasbestendig, temperatuurbestendig, lange levensduur Vaatwasmachine kleurt kunststof na een tijdje grijs en broos
Hout Robuust, stijlvol uiterlijk, ergonomisch gevoel gevoelig voor vocht, niet vaatwasmachinebestendig, kleur kan vervagen, regelmatig oliën noodzakelijk
Micarta hoogwaardige uitstraling, zeer vormvast schoonmaken met de hand noodzakelijk om vervagen te voorkomen

Keukenmessen met kunststof zijn meestal voor een redelijke prijs te koop. Ze scoren vooral punten voor hun temperatuurbestendigheid en hun stabiele verbinding met het lemmet van het mes. Een houten handvat geeft een keukenmes veel visuele waarde.

De beschikbare houtsoorten variëren van olijf-, kersen- en walnotenhout tot pakkahout. De Micarta variant onder de handvatmaterialen is bij de meeste mensen vaak niet bekend. Dit is een gelaagd materiaal van linnen en kunsthars. Het handvat van het keukenmes heeft daarom een houtachtig uiterlijk.

Bladvorm

Afhankelijk van waar een keukenmes voor gebruikt wordt, zijn er ook verschillende vormen van de lemmeten. Je kunt de volgende bladvormen waarnemen

 • Puntig lemmet: Sommige keukenmessen hebben een lemmet dat naar voren is gericht. Dit zie je vaak bij de langere modellen die gebruikt worden voor het verwerken van vis en vlees.
 • Afgerond lemmet: Keukenmessen met een afgerond lemmet kunnen bijvoorbeeld een lang, groot broodmes zijn. Maar een klein, delicaat schilmesje heeft vaak ook een afgeronde lemmetpunt.
 • Getand lemmet: Als een keukenmes een getand lemmet heeft, maakt dit het veel gemakkelijker om bepaalde voedingsmiddelen te snijden. Behalve op broodmessen zie je deze vorm ook vaak op keukenmessen voor fruit en groenten.
 • Diep blad: Vaak is het lemmet iets verlaagd ten opzichte van het handvat van het keukenmes. Deze constructie vergroot de hefboomwerking bij het snijden en vereenvoudigt zo het werk.

Uiteindelijk zegt de vorm, in tegenstelling tot de lengte van het lemmet, echter niet per se iets over het soort keukenmes. Natuurlijk kunnen verschillende eigenschappen in een mesblad gecombineerd worden.

Het santoku mes heeft meestal een zogenaamde geschulpte rand. Kleine inkepingen in het blad scheppen minder wrijving, wat het snijden veel gemakkelijker maakt. Bij het werken moet het mes geleid worden met duwende, glijdende bewegingen. Bovendien mag alleen het achterste deel van het Santoku mes ooit op het voedsel worden aangebracht.

Lemmetmateriaal

Net als het heft kan het lemmet van een keukenmes van verschillende materialen gemaakt zijn. In principe moeten stalen en keramische messen hier van elkaar gescheiden worden. In de meeste gevallen hebben keukenmessen met een roestvast stalen lemmet geen last van roest.

Het zijn duurzame keukenhulpjes, maar ze moeten ook vaak geslepen worden voor een optimale snijervaring. Een mesblad van damast, is een materiaal dat uit verschillende soorten staal bestaat.

Vergeleken met gewone roestvrijstalen messen zorgt het zogenaamde Damascus staal voor een bijzondere scherpte van het lemmet.

Een keukenmes met een keramisch lemmet kan ook veel meer punten scoren op het gebied van scherpte dan de roestvast stalen versie. Maar net als het Damascus lemmet vereist ook keramiek een zeer goede verzorging.

Vaatwasmachinebestendig

Of je keukenmessen geschikt zijn om in de vaatwasser te reinigen hangt natuurlijk in de eerste plaats af van het materiaal van het lemmet en het heft. Terwijl sommige keukenmessen hier veel schade kunnen oplopen, hoef je je bij andere modellen geen zorgen te maken over beperkingen in de functionaliteit.

Keukenmessen met kunststof heft en keramisch lemmet kunnen zonder aarzelen in de afwasmachine gewassen worden.

Keukenmessen met een houten handvat en een stalen lemmet moeten in het algemeen uit de buurt van de afwasmachine gehouden worden. Ondanks de hoge kwaliteit ontkomt het lemmet niet noodzakelijk aan mogelijke roest. Vooral het hout van het handvat is ook erg gevoelig voor water.

De afwasmachine bevordert het broos worden van het materiaal en zorgt er ook voor dat het hout zijn kleur verliest. Als je keukenmes een handvat van micarta heeft, is het ook aan te bevelen het voorzichtig met de hand schoon te maken.

Zowel de kunststof greep als het keramische lemmet zijn minder gevoelig voor intensieve vaatwasmachine reiniging. Toch moet je het van tijd tot tijd ook zelf doen. Volledige bescherming tegen verlies van uiterlijk en functie kan zelfs met deze materialen niet gegarandeerd worden.

Besluit: Welke soorten keukenmessen zijn er en welke is geschikt voor jou?

Er zijn veel verschillende soorten keukenmessen. We hebben de 5 meest voorkomende soorten in de volgende tabel opgesomd:

Type Voordelen Nadelen Koksmes al voor weinig geld verkrijgbaar, geen speciale verzorging nodig gevoelig voor slijtage, niet altijd van hoge kwaliteit Santoku kan voor bijna alles gebruikt worden, uiterst resistent, duurzaam vrij duur, niet vaatwasmachinebestendig, speciale verzorging nodig Paringmes fruit en groenten kunnen gemakkelijk van schil bevrijd worden, ligt goed in de hand, gemakkelijk te verzorgen beperkt inzetbereik, lemmet vaak niet erg scherp

K Afhankelijk van welk type keukenmes je uiteindelijk koopt, zijn er overeenkomstige voor- en nadelen te overwegen, waarover we je nu meer in detail willen inlichten.

Kokmes

Koksmes

Het gewone koksmes kan in principe beschouwd worden als een universeel mes. Je kunt er vlees en vis mee hakken en snijden, en ook groenten. Maar vanwege zijn gewone afmetingen is het koksmes niet per se geschikt voor het schillen van fruit en dergelijke.

Het voordeel is dat je een koksmes meestal voor betrekkelijk weinig geld kunt kopen. Bovendien vereist dit type keukenmes geen speciale kennis op het gebied van onderhoud.

Maar behalve de echte professionele modellen zijn koksmessen niet altijd van hoge kwaliteit. Het is dus niet ongewoon dat je vroeg of laat tekenen van slijtage tegenkomt. Roesten, verbleken van de kleur en broosheid van het materiaal kunnen in dit geval waargenomen worden.

Voordelen
 • al voor weinig geld verkrijgbaar
 • geen speciale verzorging nodig
Nadelen
 • gevoelig voor slijtage
 • niet altijd van hoge kwaliteit
Santoku

Santoku

Het Japanse Santoku mes is ook een echte allrounder. Hij kan ook gebruikt worden voor bijna alle dagelijkse taken in de keuken. Filigraan werk, zoals het schillen van groenten of fruit, blijft echter ook hier tamelijk onmogelijk.

Toch scoort het Japanse keukenmes vooral punten voor zijn duurzaamheid. Hij is zeer robuust en daardoor uiterst duurzaam. Je moet je er echter van bewust zijn dat de prijs van een Santoku mes vaak erg hoog is.

Bovendien vereist het een zeer goede verzorging en mag het nooit in de afwasmachine gereinigd worden. Anders zou de resulterende slijtage de scherpte van het mes sterk verminderen.

Voordelen
 • kan voor bijna alles gebruikt worden
 • uiterst resistent
 • duurzaam
Nadelen
 • vrij duur
 • niet vaatwasmachinebestendig
 • speciale zorg vereist
schilmesje

schilmesje

Het schilmesje is een bijzonder klein keukenmesje. Het blad kan recht of gebogen zijn. Hoe dan ook, zijn handige formaat maakt hem perfect voor kleine klusjes in de keuken.

Dit betekent dat groenten en fruit zonder veel moeite uit hun schil bevrijd en in kleine stukjes gesneden kunnen worden. Maar het korte lemmet beperkt de gebruiksmogelijkheden buiten het schillen natuurlijk enorm.

Een schilmesje is dus helemaal niet geschikt om een paar sneetjes van een brood af te snijden.

Voordelen
 • Groenten en fruit kunnen gemakkelijk uit hun velletje bevrijd worden
 • Ligt goed in de hand
 • Gemakkelijk te verzorgen
Nadelen
 • Beperkt gebruiksmogelijkheden
 • Lemmet vaak niet erg scherp
Kaasmes

Kaasmes

Het kaasmes is een keukenmes waarvan het lemmet meestal meerdere, kleinere gaatjes heeft. Bij het snijden van kaas zorgt dit ervoor dat de kaas maar ternauwernood aan het lemmet blijft kleven of, in het beste geval, helemaal niet.

Het lemmet van een kaasmes eindigt vaak met twee uiteinden. Deze maken het mogelijk om van het mes een vork te maken en de in plakjes gesneden kaas op het bord te leggen zonder je handen te gebruiken.

In feite is er niet maar één soort kaasmes, maar zijn er veel verschillende. Afhankelijk van hun textuur zijn ze geschikt voor harde of zachte kaas. Om zeker te zijn van zuivere sneden, moet je daarom van tevoren duidelijk maken voor welke kaassoort je het mes wilt gebruiken.

Voordelen
 • Voorkomt vastplakken van kaas
 • Vorkfunctie van de mespunt
Nadelen
 • Schone sneden niet altijd gegarandeerd
 • Gevoelig voor roest
Broodmes

Broodmes

Het broodmes heeft een lang lemmet dat meestal aan de onderkant gekarteld is. Zowel de grootte als de scherpe tanden maken hem gemakkelijk hanteerbaar.

De harde korsten van broden kunnen zo even gemakkelijk doorgesneden worden als het zachte binnenste deel eronder. Natuurlijk kunnen de lange broodmessen nogal slecht dienen voor andere taken in de keuken.

Voor het bewerken van vlees, groenten en ander voedsel moet daarom een keukenmes gekozen worden waarvan de eigenschappen geschikt zijn voor het gebruiksgebied.

Voordelen
 • gemakkelijk te hanteren door lang lemmet
 • gekarteld lemmet snijdt gemakkelijk harde korsten
Nadelen
 • beperkt gebruik
 • niet vaatwasmachinebestendig

Gids: Veelgestelde vragen over keukenmessen uitvoerig beantwoord

Er zijn waarschijnlijk nog veel meer vragen die je over keukenmessen hebt. We hebben de meest gestelde vragen voor je samengevat in de volgende gids. De antwoorden moeten je helpen het beste keukenmes voor jou te vinden.

Welke soorten voedsel kunnen met een keukenmes bewerkt worden?

Het soort keukenmes dat je nodig hebt hangt helemaal af van het soort voedsel. In principe is er echter voor elk soort voedsel een geschikt keukenmes. Uiteindelijk bepalen de lengte en de kwaliteit van het blad de geschiktheid van het betreffende model.

Kleinere messen, zoals schilmessen, zijn daarom prachtig te gebruiken voor het schillen en snijden van groenten en fruit. Het bewerken van vis en vlees vereist echter een veel groter soort mes.

Küchenmesser-1

Voor elk soort voedsel kan minstens één soort keukenmes gebruikt worden.
(Image source: Congerdesign / Pixabay)

Je moet dus van tevoren goed nadenken over welke eigenschappen het keukenmes moet hebben. Een allrounder als het gewone koksmes kan je beslissing veel gemakkelijker maken. Met dit all-purpose mes ben je voorbereid op bijna alle dagelijkse taken in de keuken.

Welk keukenmes is geschikt voor wie?

Professionele koks zijn niet de enigen die een keukenmes een constante metgezel kunnen noemen. Iedereen die graag of noodgedwongen op een bepaald moment in de keuken werkt, zal van dit hulpje gebruik moeten maken.

Het keukenmes is daarom geschikt voor iedereen die bij het koken voedsel op een of andere manier moet hanteren. Afhankelijk van de soort voedsel, moet een bijpassend soort keukenmes gekozen worden. Een schilmesje is dus geschikt voor schillen en kleine snijklusjes.

Vlees en vis, bijvoorbeeld, kun je hanteren met een santoku of een eenvoudig koksmes. Er is ook een speciaal soort keukenmes voor kaas en brood.

Wat kost een keukenmes?

De prijzen voor keukenmessen hangen in de eerste plaats af van de verschillende materiaalsoorten. Modellen met gewone roestvast stalen messen en een handvat van plastic zijn vrij goedkoop te koop. In dit geval moet echter bijzondere aandacht besteed worden aan de kwaliteit.

Keukenmessen met keramische of Damascus messen kunnen veel duurder zijn vanwege hun bijzondere scherpte. Een handvat van hoogwaardig hout drijft ook vaak de prijs van keukenmessen op.

De prijsklasse op het gebied van keukenmessen is over het algemeen enorm.

Je kunt goedkope modellen kopen voor zo weinig als 2 euro. Als je een echt professioneel mes zoekt, kun je rekenen op een prijs van enkele honderden tot rond de 1000 euro.

Wat is de beste manier om een keukenmes te bewaren?

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is, is het niet aan te raden keukenmessen gewoon los in een lade op te bergen. De lemmeten van de messen kunnen tegen elkaar wrijven en het materiaal beschadigen, waardoor het mes minder goed werkt.

Er zijn drie verschillende mogelijkheden om je messen op te bergen op een manier die zacht is voor het materiaal. We raden je de volgende mogelijkheden aan om je keukenmessen te bewaren

 • Messenblok: Het messenblok is van hout en heeft individuele gleufjes waarin verschillende keukenmessen gestoken kunnen worden. Afhankelijk van de grootte van de sleuf, kunnen navenant grote bladen in het houten blok worden opgeborgen.
 • Lade-inzetstukken: Lade-inzetstukken zijn ook van hout of van kunststof. Dit zijn platte plaatinzetstukken die verschillende langere gleuven hebben. In tegenstelling tot het messenblok staan de keukenmessen niet verticaal op de mespunt, maar liggen ze horizontaal in de daarvoor bestemde openingen.
 • Magnetische staaf: Een magneetstaaf kan overal in de keuken naar wens gemonteerd worden. Ook hier is plaats voor meerdere messen die naast elkaar hangen.

Je kunt nadenken over welke optie voor jou het beste is. Het belangrijkste is dat alle drie de mogelijkheden de materiële bescherming van je keukenmessen garanderen.

Hoe maak ik keukenmessen goed schoon?

Koken zorgt al snel voor een berg afwas. In de meeste gevallen laat men dit liggen of gaat het voorlopig in de afwasmachine. In dit geval kan het materiaal van keukenmessen snel schade oplopen. Het resultaat is het roesten of verbleken van de kleuren van de handvatten.

Küchenmesser-2

Idealiter worden keukenmessen onmiddellijk na gebruik schoongemaakt en meteen gedroogd.
(Image source: Lisa Fotios / Pexels)

Om zulke tekenen van slijtage te voorkomen, is het aan te raden alle keukenmessen meteen na gebruik schoon te maken. Gebruik hiervoor alleen een beetje afwasmiddel en een vochtige doek. Na het afspoelen onder warm water moet het keukenmes zorgvuldig gedroogd worden.

Welke alternatieven zijn er voor een keukenmes?

Ondanks de talrijke soorten keukenmessen is het niet altijd nodig de eenvoudigste versie te gebruiken om voedsel te snijden of te hakken. Hier leggen we uit welk ander keukengerei je werk vaak nog gemakkelijker kan maken:

Uiensnijder

Een uiensnijder is een kleine ronde bak met een deksel. Meestal worden de bladen binnenin bewogen door aan een trekkoord te trekken en het daardoor ontstane draaimechanisme.

Er is dus geen gevaar dat je je per ongeluk snijdt. De ogen zijn ook beschermd tegen irriterende uiengassen en beginnen niet meer te tranen. De uiensnijder is echter niet alleen geschikt om zelf uien te hakken.

Noten, knoflook of kruiden kunnen ook met dit keukenapparaat verwerkt worden. De uiensnijder overtreft het gewone keukenmes in het gebruik door hobbykoks, zowel in tijd als in snijresultaat.

Standmixer

Een standmixer is voor sommige taken in de keuken ook te verkiezen boven het gewone keukenmes. Net als de uiensnijder kan dit apparaat prachtig gebruikt worden voor het hakken van kleinere levensmiddelen.

Küchenmesser-3

Bij het hakken van fruit is de standmixer te verkiezen boven het keukenmes. Vooral smoothies kunnen snel en gemakkelijk bereid worden.
(Image source: RitaE / Pixabay)

De standmixer is vooral geschikt voor het pureren van fruit of groenten. Om in een handomdraai een smoothie in elkaar te flansen, is dit keukenapparaat perfect.

Beeldbron: ???????/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies