cookie schaal
Laatst bijgewerkt: 21-09-2020

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

21Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Bij het koken zijn er veel dingen waar je niet buiten kunt. Eén daarvan is ongetwijfeld het wegen van de ingrediënten. Het is natuurlijk wel zo dat er recepten zijn waarvan je de hoeveelheden zelf kan inschatten, vooral bij de gerechten die je vaak bereidt. Maar anderen moeten nauwkeurig gewogen worden voor een perfect resultaat, bijvoorbeeld bij gebak en desserts. Om dit te bereiken, heb je een keukenweegschaal nodig.

Met een keukenweegschaal kun je de verschillende ingrediënten die je nodig hebt bij het koken of bakken, afwegen. Zoals we al zeiden, kan het nodig zijn om bij de bereiding van bepaalde gerechten nauwkeurige hoeveelheden te gebruiken. Uiteraard is de weegschaal ook ideaal voor als je bijvoorbeeld op dieet bent of een gezonde leefstijl nastreeft, binnen een handomdraai weeg je namelijk al je voeding af. Om je te helpen bij je aankoop, hebben we deze gids voor je samengesteld.
Belangrijk om te weten

 • Op de markt vind je veel verschillende keukenweegschalen. Je kunt kiezen uit vele ontwerpen en ze hebben verschillende functies.
 • Een belangrijke functie is dat het een tarra heeft. Dit dient om de weegschaal op nul te zetten als je een bakje plaatst om de verschillende voedingsmiddelen te wegen. Ook om hetzelfde te doen als je nieuwe ingrediënten aan die container toevoegt.
 • Het is het beste om een weegschaal te zoeken die je een grote nauwkeurigheid biedt. Dit zal je ermee helpen om recepten te kunnen bereiden die een zeer exact resultaat nodig hebben. Dit is één van de aspecten die we in het laatste deel van deze gids, gewijd aan de aankoopcriteria, uitgebreid zullen behandelen.

Onze selectie: De beste keukenweegschalen op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste keukenweegschalen die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte keukenweegschaal een stuk eenvoudiger.

De meest verkochte digitale keukenweegschaal

De Tasty+ keukenweegschaal van het vertrouwde oer-Hollandse merk Brabantia is een stijlvol keukenhulpje dat al je ingrediënten weegt, van 1 gram tot 5 kilo. Het heeft een glazen weegplateau en je kunt de weegschaal na gebruik eenvoudig ophangen met behulp van het haakje.

De weegschaal heeft een zeer nauwkeurig digitaal weegsysteem, beschikt over een tarra-systeem en heeft een goed leesbaar verlicht display. Het apparaat werkt op 3 AAA-batterijen, die erbij inbegrepen zijn.

De keukenweegschaal met de beste prijs/kwaliteit verhouding

Deze keukenweegschaal van Inventum is van gehard glas en kan alles wegen vanaf 1 gram tot maximaal 5 kilo. De weegschaal heeft een schaalverdeling per gram en een handige tarrafunctie.

Met de tiptoetsen is de maateenheid eenvoudig te veranderen. Het gewicht wordt digitaal weergegeven. De keukenweegschaal schakelt na ongeveer 2 minuten automatisch uit, om batterijen te besparen. Inclusief batterijen.

De beste roestvrijstalen weegschaal met maatkom

De keukenweegschaal van Tristar weegt tot op een gram nauwkeurig met een maximum van 5 kilogram. Zowel de basis als de maatkom zijn gemaakt van roestvrijstaal, wat de weegschaal een stijlvolle look geeft.

De weegschaal beschikt over een digitaal verlicht display met temperatuur en keukentimer. Ook heeft hij een tarra-functie zodat je alles in een kom kan afwegen. Ook is hij makkelijk schoon te maken.

De beste keukenweegschaal voor kookliefhebbers

Met deze digitale weegschaal van het merk KitchenBrothers kun je alle ingrediënten tussen de 1 en 6000 gram zeer nauwkeurig afwegen. Dankzij het digitale LCD display kun je het gewicht makkelijk aflezen. En als je buitenlandse recepten wilt bereiden, dan hoef je geen rekenmachine te gebruiken: de weegschaal weegt in gr, oz, lb, oz en ml.

De keukenweegschaal is uitgerust met een tarra functie en schakelt na 2 min automatisch uit om batterij te besparen. Een echte aanrader voor kookliefhebbers dus!

Shopgids: Alles wat je moet weten over keukenweegschalen

Nu heb je een aantal van de meest verkochte keukenweegschalen op de markt kunnen zien. Misschien heb je hiermee kunnen ontdekken welke aspecten van deze artikelen belangrijk voor je zijn. Maar er zijn nog veel meer elementen die je moet beoordelen als je de best mogelijke aankoop wilt doen. Lees daarom de volgende paragraaf. Hierin beantwoorden we de meest gestelde vragen van de gebruikers.

Voedselondernemer met wat vers gehakt rood vlees in keuken

Een keukenweegschaal is een apparaat dat je niet kan missen in je keuken, vooral voor het bereiden van sommige recepten waarbij de hoeveelheden nauwkeurig moeten zijn.
(Bron: Mavoimage: 57154588/ 123rf.com)

Wat is een keukenweegschaal?

Een keukenweegschaal is een apparaat waar je ingrediënten mee af kunt wegen. Het is een onmisbaar item in de keuken, vooral voor het bereiden van sommige recepten waarbij de hoeveelheden exact moeten zijn. Ze zijn zeer nauwkeurig, omdat ze meestal maar één gram afwijken. Je kunt er meestal tot vijf kilo mee wegen. Sommigen hebben een kom om het voedsel in te doen.

Wat is beter: een digitale of een mechanische keukenweegschaal?

Tot een paar jaar geleden waren mechanische keukenweegschalen het meest gebruikelijk in huishoudens. Ze kwamen met een kantelschijf die het gewicht van het voedsel liet zien. Ze hadden ook een kalibratiesysteem om de weegschaal op nul te brengen. Er waren twee soorten: met een elastische veer of met een contragewicht. Dit soort weegschalen worden niet veel meer gebruikt omdat ze niet zo nauwkeurig zijn.

Vandaag de dag kiest bijna iedereen voor een digitale keukenweegschaal.

Het is waar dat ze iets duurder zijn, maar ze zijn betrouwbaarder. Je kunt er de exacte grammen mee aflezen, met een mechanische kan dat niet. Bovendien hebben de meeste van hen een compacter ontwerp zodat ze minder ruimte innemen. En ze wegen ook nog grotere hoeveelheden. Met andere woorden, digitale weegschalen zijn een betere keuze.

Tomaten wegen

Een belangrijke functie is dat het een tarra heeft. Hiermee kun je de weegschaal op nul zetten als je er een bakje opzet om de verschillende voedingsmiddelen te wegen.
(Bron: Belchonock: 96044651/ 123rf.com)

Welke soorten mechanische keukenweegschalen zijn er?

Zoals je in de vorige paragraaf hebt gezien, zijn er in principe twee soorten keukenweegschalen, namelijk digitale en mechanische. Er zijn ook twee soorten mechanische weegschalen. Hieronder laten we de belangrijkste kenmerken ervan zien. Hoewel het een minder gangbaar model is, zullen retro- of zelfs vintage-liefhebbers ze heel mooi vinden.

Type mechanische keukenweegschaal Belangrijkste kenmerken
Met elastische veer Ze berekenen het gewicht van de ingrediënten met behulp van een veer en dezelfde gewichtskracht. Ze zijn niet al te nauwkeurig, maar ze kunnen wel nuttig zijn.
Met tegengewicht Het werkt op dezelfde manier als de Romeinse weegschaal. Het vergelijkt twee massa’s, de voedselmassa en de tegengewichtmassa. Ze zijn nauwkeuriger dan de veerbalansen.

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van digitale keukenweegschalen?

Na het lezen van de vorige paragraaf zal het je waarschijnlijk duidelijk zijn dat je beter een digitale weegschaal kunt gebruiken dan een mechanische weegschaal. Nu willen we je een paar interessante aspecten van dit apparaat laten zien. Als je weet wat de belangrijkste kenmerken van de digitale keukenweegschaal zijn, zal dit je kunnen helpen bij je aankoop. Dit zijn ze:

 • Ze gebruiken sensoren om het gewicht nauwkeurig te meten.
 • Ze hebben een digitale meting.
 • Ze zijn meestal heel compact, zodat ze gemakkelijk kunnen worden opgeborgen. Sommigen hebben een container om het voedsel in te wegen.
 • Ze hebben een LCD-schermpje waarop alle informatie over de weegschaal wordt weergegeven.
 • Ze werken op batterijen.

Welke andere functies heeft een digitale keukenweegschaal?

Je kent vast al een aantal kenmerken van digitale keukenweegschalen. Maar er zijn nog andere interessante aspecten die je moet ontdekken. In dit geval hebben deze meer te maken hebben met het gebruik ervan dan met de technologie. In de volgende tabel laten we ze zien. Dit kan heel handig zijn als je je eigen weegschaal eenmaal in huis hebt.

Eigenschappen Waar zijn ze voor?
Eenvoudig te gebruiken Het gebruik van een digitale weegschaal is meestal eenvoudig en intuïtief. Dit is mede mogelijk omdat de informatie op het scherm verschijnt.
Tarra Het dient om de weegschaal te resetten en op nul te zetten. Op deze manier kunnen verschillende ingrediënten na elkaar worden gewogen.
Automatische uitschakeling Deze wordt gebruikt om de weegschaal uit te schakelen als er een bepaalde tijd is verstreken zonder dat deze wordt gebruikt, meestal één of twee minuten.
Hij weegt niet alleen vaste stoffen Sommige weegschalen hebben een container voor het wegen van vloeistoffen of je kunt deze zelf op de weegschaal plaatsen. Sommigen berekenen zelfs de milliliters van de vloeistof.
Meeteenheden De meeste modellen gebruiken de meest voorkomende meeteenheden ter wereld.

Waarom is het belangrijk om een keukenweegschaal te hebben?

Er zijn een aantal apparaten die je in je keuken hebt omdat ze je leven makkelijker of leuker maken. Zoals een snelkookpan, of een ijsmachine. Maar in het geval van weegschalen zijn er andere, belangrijkere redenen. In principe zijn er twee. Er zijn enkele recepten die nauwkeurig afgewogen hoeveelheden nodig hebben om goed te lukken. Dit geldt vooral voor gebak, maar ook voor andere gerechten.

Maar er is een andere kwestie die nog belangrijker is, namelijk de gezondheid.

Of je nu op een dieet bent om af te vallen of om een andere reden, het consumeren van de voorgeschreven hoeveelheden is van vitaal belang. Als je het advies van je arts niet nauwkeurig opvolgt, krijg je niet de gewenste resultaten. Om dit te kunnen doen moet je een weegschaal hebben.

Wat is beter: een keukenweegschaal met of zonder kom?

Zoals je misschien hebt gezien, kun je digitale keukenweegschalen modellen vinden met of zonder kom. Je vraagt je misschien af welke het beste zijn. Eigenlijk zijn beide opties prima. Als je besluit om een model met een kom te kopen, let er dan op dat deze niet aan de basis vastzit. Op deze manier kun je de weegschaal makkelijker opbergen.

Als je een model zonder kom kiest en je wilt meerdere ingrediënten of vloeistoffen tegelijk wegen, kun je een eigen bakje gebruiken. Plaats hem gewoon op de weegschaal en gebruik de tarrafunctie om de machine op nul te zetten. Je moet hetzelfde doen elke keer als je een nieuw ingrediënt toevoegt. Zoals je ziet is het kopen van een weegschaal met of zonder kom een kwestie van persoonlijke smaak.

Jong huisvrouwenbaksel in de keuken

Op de markt vind je veel verschillende keukenweegschalen. Je kunt kiezen uit vele ontwerpen en ze hebben verschillende functies.
(Bron: Hootie2710: 34391115/ 123rf.com)

Hoeveel kosten keukenweegschalen?

Bij elke aankoop is één van de belangrijkste aspecten de prijs-kwaliteitverhouding. Daarom vraag je je misschien af hoeveel een keukenweegschaal kost. Mechanische weegschalen kosten tussen de 5 en 20 euro. Natuurlijk kun je enkele duurdere modellen vinden.

In het geval van de digitale keukenweegschaal kan je modellen vanaf 10 euro vinden. De duurste kan rond de 100 euro zijn, maar deze biedt dan ook geweldige mogelijkheden. Je kunt zelfs duurdere modellen vinden. Voor 15 tot 30 euro kun je echter zeer interessante opties vinden die perfect zijn voor een gemiddeld gebruik. Het is niet nodig om er meer geld aan te besteden.

Wat zijn de voor- en nadelen van een keukenweegschaal?

In deze shopgids heb je verschillende aspecten van de keukenweegschaal leren kennen. Je weet nu waarschijnlijk al welke kenmerken belangrijk voor je zijn. Maar eerst is het goed om te weten wat de belangrijkste voor- en nadelen van dit product zijn. Dit zal je ook helpen bij je aankoop.

Voordelen
 • Ze zijn onmisbaar bij het koken.
 • Ze zijn eenvoudig te gebruiken.
 • Er zijn hele betaalbare opties.
Nadelen
 • Ze nemen ruimte in je keuken in.
 • Misschien heb je hem niet echt nodig.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een keukenweegschaal om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de weegschaal die je nodig hebt:

Minimum gewicht

Sommige weegschalen wegen geen kleine hoeveelheden. Dus als je bepaalde recepten gaat bereiden waar je zulke kleine hoeveelheden voor nodig hebt, wil je een precisieweegschaal hebben. Het is belangrijk dat je op dit aspect let, want niet alle weegschalen hebben deze functie. Dus ze zijn niet geschikt om slechts een paar gram te wegen.

Verse tomaten op keukenweegschaal het wegen

Je kunt het beste een weegschaal met een hoge mate van precisie zoeken.
(Bron: Aleksandr: 88342990/ 123rf.com)

Weegoppervlak

Een ander belangrijk aspect bij de aankoop van een weegschaal is het weegoppervlak. Als het te klein is, kunt je bepaalde voedingsmiddelen niet wegen. Als de weegschaal die je hebt gekocht niet erg groot is, kun je er een bordje op zetten, de tarrafunctie gebruiken en de ingrediënten daarop wegen. Maar het is beter om een goed oppervlak te hebben.

Batterijniveau-indicator

De meeste digitale weegschalen werken op batterijen. De levensduur van de batterijen is afhankelijk van het gebruik dat je ervan maakt. Maar het is belangrijk dat het gekozen apparaat een batterijniveau-indicator heeft. Op die manier weet je hoeveel batterijvermogen het heeft en wanneer je de batterijen moet vervangen.

Stabiliteit van de digitale weegschaal

Eén van de belangrijkste punten bij keukenweegschalen is hun stabiliteit, maar daar wordt niet altijd genoeg aandacht aan besteed. Want hoe stabieler ze zijn, hoe nauwkeuriger de resultaten zullen zijn. Kies er het liefst één met anti-slip waardoor de weegschaal niet gaat verschuiven als je hem gebruikt. Deze bewegingen kunnen invloed hebben op het weeg-resultaat.

Waterbestendigheid

Wanneer je je keukenweegschaal gaat kopen, kan erbij staan dat deze waterbestendig is. Dat betekent uiteraard niet dat hij waterdicht is en dat je hem in water kunt onderdompelen. Het betekent dat het geen probleem is als je er wat vloeistof op morst. Het is een vrij handige eigenschap, omdat je nooit een ongelukje kunt uitsluiten. Hou dat dus in gedachten.

Samenvatting

Een keukenweegschaal is voor veel mensen een onmisbaar apparaat. Je kunt er ingrediënten op wegen, wat soms nodig is voor het bereiden van bepaalde recepten en ook voor mensen die een of ander dieet volgen. Sommige modellen hebben een aantal functies die heel handig kunnen zijn. De tarrafunctie is bijvoorbeeld belangrijk om de weegschaal weer op nul te zetten.

Dat geldt ook voor de automatische uitschakeling. De weegschaal gaat vanzelf uit als je hem niet meer gebruikt, om batterijen te besparen. Houd rekening met het minimale gewicht dat je kunt wegen, in sommige gevallen kan het belangrijk zijn. Je moet ook evalueren of het verschillende soorten metingen heeft, vooral als je recepten uit andere landen wilt bereiden zonder een rekenmachine. Zoek altijd een zo nauwkeurig mogelijk instrument.

Vond je onze shopgids over keukenweegschalen interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Rawpixel: 113918828/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies