Laatst bijgewerkt: 25-08-2021

Een kimono voor mannen lijkt op een badjas, maar het is ook een pyjama of een alledaags kledingstuk. Je kunt zelfs een kimono dragen bij feestelijke gelegenheden. Je moet echter op bepaalde kenmerken letten, zoals stof, kleuren en patronen. We zullen alle belangrijke vragen beantwoorden.

Ons doel met dit artikel is je kennis te laten maken met kimono’s, want ze raken steeds meer in de mode, niet alleen in Japan, hun thuisland, maar ook hier in Duitsland. We laten je zien welke criteria er echt toe doen en geven je tips om de juiste kimono voor je te vinden.
Beste Kimono Heren: Onze selectie

Shopgids Kimono Heren: Alles wat je moet weten

We komen meteen ter zake en laten je zien waar je op moet letten als je een kimono koopt. Dit zijn de volgende koopcriteria:

Er kan dus niets misgaan bij het kiezen van de juiste kimono voor jou.

Materiaal

Herenkimono’s kunnen van allerlei verschillende materialen gemaakt zijn. Deze omvatten zowel natuurlijke als kunstmatige vezels

 • Bamboe, linnen en hennep: Deze natuurlijke vezels kunnen heel gemakkelijk lichaamswarmte opnemen en naar buiten afvoeren. Ze nemen ook snel vocht op en drogen na korte tijd weer op. Ze zorgen ook voor een goede luchtcirculatie. Daarom zijn kimono’s van natuurlijke vezels perfect voor warme zomerdagen. Maar een kimono van natuurlijke vezels is ook aan te bevelen voor allerlei sporten.
 • Katoen: Katoen is ook een natuurlijke vezel, maar het is iets huidvriendelijker en krast niet. Dit is een voordeel, vooral voor mensen met huidproblemen. De nadelen zijn echter dat de stof aan de huid kan blijven plakken als je zweet en dat ze niet zo snel droogt. Voor formele gelegenheden moet je geen kimono van katoen dragen, want die zijn alleen bedoeld voor vrije tijd.
 • Polyester: Kimonos van polyester zijn heel duurzaam omdat de stof elastisch en scheurvast is. Omdat polyester zo ondoordringbaar is voor lucht, zweet je er gemakkelijker onder. Dit is waarom polyester kimono’s beter zijn voor de winter. Polyester is een goedkope stof, wat ook de prijs van de kimono beïnvloedt. Voor formele gelegenheden draag je er echter liever een van een ander materiaal.
 • Zijde: Zijde is het beste materiaal voor een kimono. Jammer genoeg is het vrij duur door het ingewikkelde extractieproces, dat overigens niet diervriendelijk is. De voordelen van een zijden kimono zijn dat hij verkoelt in de winter en verwarmt in de zomer. Zijde voelt ook lekker zacht aan tegen de huid. Voor feestelijke gelegenheden zijn zijden kimono’s de beste keus.

Dus als het om kimono’s voor mannen gaat, is de stof het belangrijkst – de gelegenheden waarop je hem kunt dragen zonder de aandacht te trekken.

Kwaliteit

De kwaliteit van een kimono is van het grootste belang en hangt ook sterk samen met de stof waarvan hij gemaakt is. De laatste tijd zijn helaas steeds meer kimono’s van goedkope stoffen gemaakt, die ook nog eens slecht afgewerkt zijn. Dit is deels te wijten aan de oververzadiging van de markt en de eeuwige prijzenoorlog.

Daarom raden we je aan iets meer uit te geven voor een kimono, zodat je een mooi produkt krijgt dat goed aanvoelt en lang meegaat. Ook: Je moet nooit kimono’s van lage kwaliteit dragen bij formele gelegenheden. Hier komt het echt aan op kwaliteit, die gelijkgesteld wordt met respect voor de andere feestvierders.

Maat

Bij het vinden van de juiste maat moet men opmerken dat kimono’s tot aan de polsen en tot aan de enkels gaan. Het kan daarom vergeleken worden met een soort gewaad.

Traditionele kimono’s zijn alleen gemaakt voor korte mensen. Tot 165 centimeter lang moet het geen probleem zijn een kimono te vinden die past. Dat komt omdat er in Japan al honderden jaren kimono’s gemaakt worden en de mensen vroeger veel korter waren dan nu.

Maar ook als je langer bent dan 165 centimeter of een breed postuur hebt, kun je een western kimono vinden die je past. Hoewel deze kimono’s niet op de traditionele manier gemaakt zijn, valt dat nauwelijks op en is het vaak de enige manier om er een te vinden die past.

Je kunt de juiste maat voor je vinden door je armomvang, heupomvang en lengte van schouder tot enkel te meten. Fabrikanten geven op hun productpagina’s maattabellen die je als leidraad kunt gebruiken.

Kleur

Kimonos zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren. Voor mannen worden meestal donkerdere kleuren genomen. De meeste hebben niet maar één kleur, maar veel verschillende met patronen en afbeeldingen erop geborduurd. Dat kunnen bijvoorbeeld vogels, bloemen, gebouwen, instrumenten of traditionele voorwerpen zijn.

Voor mannen gelden, in tegenstelling tot voor vrouwen, geen speciale regels voor het dragen van kleuren en motieven op kimono’s. Het is echter wel zo dat kimono’s naarmate ze ouder worden steeds eenvoudiger worden.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Nu beantwoorden we de belangrijkste en meest gestelde vragen over kimono’s voor mannen.

In welke stijlen zijn kimono’s verkrijgbaar?

Kimonos voor mannen worden montsuki genoemd. Ze zijn er in verschillende stijlen die alleen verschillen in hun kleuren en patronen of afbeeldingen

 • Feestelijk: Feestelijke kimono’s hebben altijd donkere kleuren en eenvoudige patronen. Niets opzichtigs. Als het om stoffen gaat, moet je er altijd voor zorgen dat je die van hoge kwaliteit kiest. Hiertoe behoren bijvoorbeeld linnen, hennep en bamboe. Als je een echt hoogwaardige Kinomo wilt kopen, raden we er een aan die van zijde gemaakt is. Feestelijker dan dit wordt het niet.
 • Vrije tijd: Kimonos kunnen ook als pyjama of badjas gebruikt worden. Als je het alleen thuis draagt, hoef je niet veel aandacht te besteden aan de kleuren en patronen. Hetzelfde geldt voor de stof. Je kunt er ook een dragen van katoen of polyester. Het is tenslotte je huis en je kunt dragen wat je het mooist vindt.
 • Sport: Voor sportbeoefening, vooral vechtsport, worden altijd donkere kleuren genomen. De stof moet ook van hoge kwaliteit zijn om je tegenstander niet te beledigen.

Zoals je ziet zijn de stof en de kleur bepalend voor welke gelegenheden je je kimono kunt dragen.

Hoe kan ik zien of mijn kimono goed past?

Nu heb je een kimono gekocht, maar je weet niet of hij goed past? Je kunt er zeker van zijn met de volgende checklist.

 • De mouwen moeten bij de polsen eindigen.
 • De onderkant moet eindigen bij hun enkels. Als hij uitsteekt of zelfs de vloer raakt, is de kimono te lang. Als je enkels zichtbaar zijn, is het te kort.
 • Je moet je armen kunnen optillen zonder dat de stof dat verhindert.
 • Het moet niet strak zitten op de rug en ter hoogte van de borst, maar vrij los.

Als vuistregel geldt dat als je kimono niet goed voelt als je hem de eerste keer aantrekt, hij niet past.

Hoe verzorg en reinig ik mijn kimono?

Hoe je je kimono goed verzorgt, hangt af van de stof waarvan hij gemaakt is. Katoen, bijvoorbeeld, is heel gemakkelijk te onderhouden en behoeft geen speciale behandeling. Zijde, daarentegen, moet met de hand gewassen worden op maximaal 30 graden.

Andere natuurlijke vezels hebben hun eigen speciale eigenschappen, waar ze wel en niet tegen kunnen. Als algemene regel raden we het gebruik van wasverzachters af. Je kunt de verzorgingsvoorschriften voor je kimono altijd lezen op het etiket of op de website van de fabrikant.

Wat zijn de kledingvoorschriften voor kimono’s?

Heren dragen altijd kimono’s met donkere en matte kleuren. Alleen vrouwen dragen felle en opvallende kleuren.

Bovendien, hoe feestelijker de gelegenheid, hoe donkerder de kleuren. Een zwarte kimono is daarom geschikt voor elke gelegenheid. Maakt niet uit voor bruiloft, begrafenis, verjaardag of anderszins. Wat patronen betreft houden feestelijke kimono’s zich heel eenvoudig en zijn er slechts drie tot vijf familie-emblemen op geborduurd.

De stoffen hebben ook een belangrijke betekenis voor de kimono. Goedkope stoffen zijn alleen voor vrije tijd en alleen stoffen van hoge kwaliteit, zoals zijde, linnen en hennep, mogen voor feestelijke gelegenheden gedragen worden.

Stylingtips voor kimono’s: Hoe bereik je de perfecte kimono look

In principe is er niet veel om rekening mee te houden om de perfecte kimono look te bereiken

 1. Kleur en stof moeten bij de gelegenheid passen
 2. Draag er gewoon je ondergoed onder en verder niets. Voel de kimono tegen je huid.
 3. De lengte bij de mouwen en de enkels moet passen

Volg deze drie punten en er kan niets misgaan.

Samenvatting

Samenvattend kan een kimono het juiste kledingstuk zijn voor elke gelegenheid. Of het nu is voor feestelijke gelegenheden als bruiloften en verjaardagen, of zelfs voor ernstige gelegenheden als een begrafenis, een kimono is altijd een goede juiste keuze. Mannen dragen meestal een donkere kimono met matte kleuren.

Even belangrijk is de keuze van de stof. Hoogwaardige materialen zoals zijde, hennep of linnen kun je altijd dragen, goedkope en synthetische stoffen zijn meer iets voor je vrije tijd. Een polyester kimono naar een bruiloft dragen is hetzelfde als in joggingbroek komen.

(Afbeeldingbron: unsplash / Victoriano Izquierdo)

Waarom kun je ons vertrouwen?

Recensies