Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

4Onderzochte producten

45Bestede uren

13Beoordeelde onderzoeken

215Verzamelde opmerkingen

Of het nu een gewone schooldag is of een vrijetijdsuitstapje met het gezin, kinderen moeten hun spullen mee kunnen nemen. Een kinderrugzak is hiervoor ideaal, want kinderen kunnen nog klein genoeg zijn voor een gewone rugzak. Met verschillende thema’s en vormen brengen kinderrugzakken vreugde aan de kinderen.

Onze kinderrugzak test 2022 helpt je de meest geschikte kinderrugzak voor je kind te kiezen. Dit artikel geeft je een overzicht van de verschillende soorten en toepassingen van een kinderrugzak, en ook van de belangrijkste koopcriteria. Je kunt in dit artikel ook zien welke soort welke voordelen heeft.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Er zijn drie soorten kinderrugzakken om uit te kiezen. De schoolrugzak is waarschijnlijk het bekendst. Daarnaast is er ook de wandelrugzak en een soort combinatie van beide, de vrijetijdsrugzak.
 • Het volume van de kinderrugzak moet passen bij de grootte van het kind. Een te grote rugzak kan oncomfortabel zijn voor het kind en is ook niet praktisch om te dragen. Ook de schouderbanden moeten aan de maat aangepast zijn.
 • Extra voorzieningen zoals reflectoren op kinderrugzakken bieden kinderen extra veiligheid op de weg, of ze nu op weg zijn naar school of op een wandeling door het bos. Als er geen reflectoren op de rugzak zitten, kunnen er stickers gekocht worden die reflecteren.

Kinder Rugzak: Onze selectie

Koop- en evaluatiecriteria voor rugzakken voor kinderen

Je vindt een kinderrugzak in veel verschillende modellen en voor veel verschillende doeleinden. Door de grote keuze is de keuze niet altijd gemakkelijk. In het volgende gedeelte hebben we de belangrijkste koopcriteria opgeschreven, zodat het je gemakkelijker wordt een keuze te maken tussen de verschillende kinderrugzakken.

De criteria die je helpen de verschillende kinderrugzakken te vergelijken zijn als volgt:

Geschikt vanaf welke leeftijd

Kinderen zijn niet allemaal even groot of even oud. Daarom is het bij de aanschaf van een kinderrugzak belangrijk aandacht te besteden aan de leeftijd waarop de rugzak gedragen kan worden. Zodra het kind zelfstandig en stabiel kan lopen, kan het zowaar zijn eigen rugzak dragen. Deze periode ligt rond het tweede levensjaar van het kind. Voor kinderrugzakken kunnen bij benadering de volgende leeftijdsindelingen gemaakt worden:

 • Vanaf 2 jaar voor peuters
 • Tussen 3 en 6 jaar voor kleuters
 • Tussen 6 en 10 jaar voor kinderen in de lagere school
 • Vanaf 12 jaar voor tieners

Als je een kinderrugzak koopt, kun je je grofweg op deze indeling richten om de geschikte rugzak te vinden. Deze verschillen dan in grootte, maar kunnen ook verschillen in vormgeving hebben. Kleinere kinderen vinden het glitterig, fantasierijk en kleurrijk, terwijl tieners het meer effen vinden.

Waterafstotend

Kinderen zijn vaak buiten, ongeacht het weer. Daarom is het gunstig om een kinderrugzak te zoeken die waterafstotend is. Op deze manier zal, zelfs als het onverwacht regent, de inhoud van de rugzak enigszins beschermd zijn.

Met een waterkolom van 1.400 millimeter wordt de rugzak als waterdicht beschouwd.

Als je geen zeer waterafstotende kinderrugzak kunt vinden, kun je ook een alternatief gebruiken. Voor regenbescherming kun je voor je kind een mackintosh kopen, die ook over de rugzak past. Dit beschermt de rugzak en de binnenkant tegen water. Als de kinderen niet in de regen een wandeling maken, is dit voldoende om ze tegen water te beschermen. Er zijn ook echt waterdichte rugzakken. Deze zijn dan echter zelfs op de afzonderlijke naden gelast en bevatten een rolsluiting. Deze variant is echter erg duur en niet absoluut noodzakelijk.

Maat

Een rugzak kan van verschillende afmetingen zijn, en dat geldt ook voor een kinderrugzak. Het is belangrijk ervoor te zorgen dat het kind een rugzak heeft die bij zijn of haar lengte past. Anders is het misschien niet prettig om te dragen en wordt het comfort beperkt.

De grootte van de kinderrugzak hangt af van de grootte of de leeftijd van het kind.

Wat betreft het criterium van de geschikte leeftijd voor de aanschaf, zijn er grove verdelingen gemaakt voor de kinderen. Deze indeling kan ook gebruikt worden voor de grootte. Kinderen die naar de kleuterschool gaan hebben een kleinere rugzak nodig dan leerlingen van de hogere school. De volgende tabel moet je een ruw overzicht geven van het rugzakvolume voor de afzonderlijke leeftijdsgroepen:

Leeftijdsgroep volume in liters
Peuters 4 tot 5 liter
Kleuters 8 tot 12 liter
Basisschoolkinderen 10 tot 20 liter
Tieners tot 40 liter

Als een kind lichamelijk meer ontwikkeld is dan zijn leeftijd, is het natuurlijk mogelijk vooraf over te stappen naar de hogere maatcategorie. Deze indeling is slechts een ruwe leidraad. De ontwikkeling van elk kind is echter heel individueel.

Reflectoren

’s Morgens op weg naar school is het meestal nog donker. Het is daarom heel belangrijk dat de kinderen op straat gezien worden. Reflectoren zijn ook uiterst nuttig op regenachtige en mistige dagen, vooral voor bestuurders. Reflectoren werpen het licht terug en maken je zichtbaar. Bij de aanschaf van een kinderrugzak, vooral voor peuters en lagere schoolkinderen, moet je dus uitkijken naar reflectoruitrusting.

Dit geeft ze wat extra bescherming op weg naar school. De reflectoren zitten meestal aan de voorkant van de kinderrugzak en zijn in het ontwerp ingebouwd. Als de rugzak van de kinderen geen reflectoren heeft, kun je ook zogenaamde reflector stickers kopen. Je kunt deze dan aan de rugzak van het kind vastmaken. Je kunt het beste kijken op welk zichtbaar oppervlak van de rugzak de stickers het beste blijven plakken.

Extra riemen

Een rugzak heeft twee schouderbanden die het mogelijk maken de rugzak te dragen. Dit verdeelt het gewicht van de rugzak van het kind over beide schouders en vermijdt pijn aan één kant van het lichaam. Zo is stabiel dragen mogelijk. Wil je extra stabiliteit voor je kind, dan moet je op zoek naar een kinderrugzak met extra riemen. Extra riemen worden gedefinieerd als de volgende twee riemen:

 • Borstriem
 • Buikgordel

De borstriem bevindt zich in het bovenste gedeelte van de rugzakbanden. Hij verbindt de twee riemen ter hoogte van de borst. Deze band komt meer voor op kinderrugzakken dan de heupband. De heupband wordt gebruikt in de buikstreek. Deze riem wordt vaak in grotere rugzakken ingebouwd om extra stabiliteit te bieden voor zwaardere gewichten.

Adresveld

Kinderen zijn soms onhandig en vergeetachtig. Daardoor kan het gemakkelijk gebeuren dat ze hun rugzak ergens laten liggen en hem vergeten. Een adresveld op de rugzak maakt het veel gemakkelijker de rugzak terug te vinden.

Een adresveld wordt gebruikt om de gegevens van de kinderen of, indien gewenst, van de ouders op te schrijven. Dit maakt het gemakkelijker contact op te nemen met het kind als de rugzak verloren is.

Het dient ook om het kind te beschermen als er iets zou gebeuren. Het noodcontact staat in de rugzak geschreven. In de meeste gevallen zit het adresveld in de rugzak van het kind. Het papier wordt beschermd door een transparante film, dus mocht het ooit nat worden in de rugzak, dan worden de details niet verwoest.

Besluit: Welke soorten kinderrugzakken zijn er en welke is de juiste voor jou?

Als je een kinderrugzak wilt kopen, zijn er drie verschillende soorten waar je uit kunt kiezen. Het is belangrijk dat je je bewust bent van het doel waarvoor je een kinderrugzak zoekt. De verschillende mogelijkheden worden kort beschreven in de volgende tabel:

Type Voordeel Nadeel
Schoolrugzak Biedt voldoende ruimte voor schoolspullen en ook snacks voor tussendoor. De vorm van de schoolrugzak biedt bescherming tegen het omstoten van boeken binnenin Moet vooral voor school gebruikt worden.
Vrijetijdsrugzak Veelzijdig gebruik van deze kinderrugzak. Heeft grote bergruimte ter beschikking Zeer eenvoudige vormgeving van de rugzak. Biedt weinig extra’s zoals extra riemen of vakken
Wandelrugzak Complexe constructie die veel bergruimte biedt. Extra riemen bij borst en eventueel buik voor meer stabiliteit het gebruik is echt voor uitstapjes en wandelingen.

Voor meer informatie over de verschillende soorten kinderrugzakken, kun je het volgende gedeelte lezen.

School rugzak

Rugzak voor school

De eerste echte schoolrugzak wordt gebruikt in de kleuterschool. De kinderen kiezen meestal hun lievelingsdier of een motief uit hun favoriete film als rugzakmodel. De schoolrugzak wordt gebruikt om de belangrijkste schoolspullen in te vervoeren, en ook snacks voor in de pauzes.

Voordelen
 • Genoeg ruimte voor schoolmateriaal
 • Vorm biedt bescherming voor boeken
 • Meer stabiliteit dankzij extra riemen
Nadelen
 • Vierkante schooltassen zijn ongeschikt voor vrijetijdsgebruik
 • mogen alleen voor school gedragen worden
 • xn

Voor de eerste schooldag zijn vierkante boekentassen heel bekend. Deze lijken op een grote documentenmap. Het voordeel van deze vierkante vorm is dat er boeken en vellen papier in kunnen zonder gebogen te worden. De extra riemen zorgen voor meer stabiliteit bij het dragen.

Op latere leeftijd stappen kinderen over van de vierkante schooltas op de gewone schoolrugzak. Deze is ook voorzien van voldoende ruimte voor schoolmateriaal en snacks. De schoolrugzak moet uitsluitend voor school gebruikt worden, want hij moet schoon blijven. Dit is moeilijker als het ook vaak in de vrije tijd gebruikt wordt.

Vrijetijdsrugzak

Vrijetijdsrugzak

Als je kind na school meteen naar vrijetijdsactiviteiten gaat, dan moet het een vrijetijdsrugzak krijgen. De vrijetijdsrugzak kan gebruikt worden voor school en daarna ook voor vrijetijdsbesteding. Dit type rugzak wordt naast de schoolrugzak het meest gebruikt, omdat hij gebruikt wordt voor de meeste andere activiteiten buiten school. Hij kan ook gebruikt worden voor korte tochten en wandelingen.

Voordelen
 • Veelzijdig te gebruiken
 • Kan ook als schoolrugzak gedragen worden
 • Veel ruimte beschikbaar
Nadelen
 • meestal zonder extra riemen
 • eenvoudige vormgeving zonder veel extra vakjes

Een vrijetijdsrugzak heeft meestal een groot volume, zodat er plaats is voor alles. De vrijetijdsrugzak heeft echter ook een heel eenvoudig ontwerp. Dit betekent dat hij niet voorzien is van veel extra vakken, zoals dat bij een wandelrugzak misschien wel het geval is. Extra riemen zijn vaak ook niet inbegrepen.

Wandel rugzak

Wandelrugzak

De wandelrugzak verschilt niet veel van de andere twee soorten. Het heeft echter een complexere structuur en is echt geschikt voor wandel- of trektochten. Met veel extra vakken en zijvakken biedt hij voldoende ruimte voor alle belangrijke spullen.

Voordelen
 • Complexe structuur met verschillende vakken en zakken
 • Meer stabiliteit dankzij extra riemen
 • Ideaal voor wandelingen en meerdaagse tochten
Nadelen
 • duur
 • niet geschikt voor dagelijks schoolgebruik

De wandelrugzak is duurder dan een gewone schoolrugzak omdat hij een complexere structuur heeft. Het bevat verschillende vakken aan de binnenkant, maar ook aan de buitenkant. Dit betekent dat er voldoende bergruimte beschikbaar is voor bijvoorbeeld regenspullen, extra kleren en een waterfles voor in de zijvakken.

Zoals gezegd heeft de wandelrugzak een complexe structuur. Deze constructie maakt het mogelijk hem te gebruiken voor meerdaagse wandelingen en excursies. De extra riemen op de borst en eventueel op de buik geven extra stabiliteit bij het dragen.

Gids: Veel gestelde vragen over kinderrugzakken in detail beantwoord

In deze gids willen we de meest relevante vragen over kinderrugzakken beantwoorden. We hebben de vragen gedefinieerd en elk ervan in een kort stukje beantwoord. De gids is bedoeld om alle onbeantwoorde vragen over het onderwerp kinderrugzakken en het gebruik ervan te beantwoorden.

Wat kost een rugzak voor kinderen?

De kosten van een kinderrugzak kunnen sterk variëren. Het hangt allemaal af van het type rugzak. Daarom beperken we de kosten, voor de drie hierboven genoemde soorten kinderrugzakken, in de volgende tabel.

Type prijsklasse
Schoolrugzak ca. 15 – 50 €
Vrijetijdsrugzak ca. 20 – 50 €
Wandelrugzak ca. 30 – 80 €

Afhankelijk van de kenmerken van de rugzak kunnen de kosten hoger zijn.

Kinderrucksack-1

Kinderen kunnen hun vrijetijdsrugzak ook dragen voor korte wandelingen of uitstapjes in de bergen. De rugzak is ideaal te dragen dankzij de twee schouderbanden. Hij heeft ook genoeg ruimte voor een jas en wat snacks om te vervormen tijdens wandelpauzes
(Image source: S&B Vonlanthen/ unsplash)

Verder hangt de prijs ook af van de grootte van de rugzak. Rugzakken voor de kleuterschool zijn goedkoper dan rugzakken voor de hogere school.

De eerste kinderrugzak voor school is iets heel belangrijks voor kinderen. Ouders moeten zich daarom goed laten informeren over de maat en het doel van de rugzak voordat ze hem kopen. De kinderrugzak moet niet te groot zijn voor de grootte en de leeftijd van het kind
(Image source: Ion Sirbu / unsplash)

Hoeveel gewicht moet de rugzak van mijn kind hebben?

Net als bij grootte is het gewicht gebaseerd op een bepaalde leeftijdsgroep. Dit geeft slechts een zekere oriëntatie, maar het is voldoende voor de ouders. Afhankelijk van de leeftijd, de grootte en het gewicht van het kind, varieert ook de maximale last die het kan dragen. Naarmate kinderen groeien, kunnen ze meer gewicht dragen. Er werd echter een ruwe indeling gemaakt als volgt:

 • Zuigelingen en kleuters: mogen een maximum gewicht van één kilogram niet overschrijden.
 • Kinderenvan de lagere school: variëren van een gewicht van drie tot vijf kilo
 • Tieners: het maximum gewicht voor tieners is ongeveer 7 kilo

De kinderrugzakken zijn zo vervaardigd dat het beschikbare volume in het interieur overeenkomt met de ruwe leeftijdsindeling. Zo kan men concluderen dat een niet al te zware inhoud die in de rugzak van de kinderen past, geschikt is.

Er is echter ook een vuistregel voor het maximale gewicht van de kinderrugzak.

Er staat dat het maximale gewicht niet meer dan 10 procent van het lichaamsgewicht mag bedragen. Alles daarboven is te zwaar voor het kind om lange tijd te dragen.

Kan een kinderrugzak door het kind zelf genaaid worden?

Vaak wensen kinderen heel specifieke personages in een kinderserie of een kinderfilm. Deze zijn niet altijd verkrijgbaar als kinderrugzakjes. Wat je nu kunt doen is de rugzak zelf ontwerpen.

Het personaliseren van de rugzak maakt hem uniek
Elk kind zal het leuk vinden een rugzak te hebben die niet iedereen heeft. Bovendien zullen de kinderen blij zijn omdat ze hun lievelingsfiguren of -dieren op hun kinderrugzak hebben.

Het voordeel van zelf naaien is dat je de maat van de kinderrugzak echt naar eigen wens kunt aanpassen. Patronen zijn op het internet te vinden of je kunt gewoon zelf wat experimenteren. De video hieronder laat je stap voor stap zien hoe je zelf een kinderrugzak maakt. Je kunt de patronen en ontwerpers gebruiken die jij en je kind het mooist vinden. Er is geen patroon nodig.

Zijn er kinderrugzakken in dierenvormen?

Kinderen zitten vol fantasie en elk kind heeft andere liefdes en wensen. Daarom wensen kinderen vaak een hond of misschien een schildpad als rugzak. Daarom worden er rugzakken in dierenvormen gemaakt.

Ja, er zijn kinderrugzakken in dierenvormen en zelfs in veel verschillende soorten dieren.

Maar de kinderrugzakken in dierenvormen zijn meestal alleen geschikt voor de kleinere kinderen tot eventueel de lagere school. Dit komt omdat de maten van de rugzakken nogal klein zijn.

Als je het lievelingsdier van je kind niet als rugzakje kunt vinden, dan is het mogelijk om je eigen rugzakje te naaien. Je kunt elk motief en elke soort dier gebruiken die je maar wilt. Dit maakt het mogelijk om je eigen te maken.

Welke alternatieven zijn er voor een kinderrugzak?

Als je kind naar de crèche of kleuterschool gaat, bijvoorbeeld, zal het niet per se een rugzak willen dragen. Daarom moet je beslist op zoek gaan naar de alternatieven voor een kinderrugzak. In de volgende tabel stellen we je de alternatieven voor een kinderrugzak voor en beschrijven we ze kort:

Alternatief Beschrijving
Turnsack De Turnsack is een lichtgewicht tas die meestal van stof gemaakt is. Hij heeft een soortgelijke structuur als de rugzak voor kinderen. Gymtassen worden vaak gebruikt voor sportlessen of ook voor vrijetijdsbesteding.
Schoudertas Er zijn kinderen die geen rugzak willen dragen. Hier komt een schoudertas om de hoek kijken. Hoewel hij minder opbergruimte heeft dan een rugzak, is er toch genoeg plaats voor de belangrijkste schoolspullen. Bovendien kan de schoudertas ook in de vrije tijd gedragen worden.
Kinderrugzak met wieltjes Er zijn kinderen die lichamelijk niet in staat zijn een rugzak te dragen. Daarom zijn er rugzakken met wieltjes die getrokken kunnen worden.

Zoals je ziet lijken beide alternatieven erg op de kinderrugzak, hetzij qua constructie, hetzij qua doel. Dus als je kind geen kinderrugzak wil dragen, maar liever een schoudertas, is dat ook mogelijk en geen slecht idee.

Foto bron: nd3000/ 123rf.com

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies