Laatst bijgewerkt: 11-08-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

5Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Het is geen enkel geheim dat kinderen de “grote mensen” wereld heel interessant vinden. Ze zien papa en mama autorijden en zij dromen ervan om dat ook te doen. Daarom worden kinderauto’s dan ook steeds meer populair. Ze zijn precies van hun afmeting en ze zijn zo ontworpen dat ze er helemaal zelf mee kunnen rijden.

Met deze auto’s voelen ze zich de “king of the road”… Sommige werken met pedalen en andere hebben electrische besturing. Wat ze in het gemeen hebben is dat ze er helemaal alleen in kunnen rijden. Aangezien het aanbod van dit speelgoed zo breed is, hebben we voor jou een shopgids gemaakt om je te helpen bij je aankoop, zodat je het beste model kunt kiezen.
Belangrijk om te weten

  • Kinderauto’s zijn speelauto’s die op echte auto’s lijken. Ieder kind droomt ervan om net zo te zijn als papa en mama, daarom zijn ze er zo dol op.
  • Ze dienen niet alleen als een leuk tijdverdrijf, maar ze zijn ook nog goed voor hun cognitieve en motorische ontwikkeling.
  • De meest voorkomende soorten zijn: electrische auto’s (die met een kleine motor werken), auto’s met pedalen en duwauto’s.

Onze selectie: De beste kinderauto’s op de markt

Kinderauto’s gaan in weinig aspecten onder aan auto’s voor volwassenen. De modernste modellen hebben electrische besturing, wat betekent dat ze een ingebouwde motor hebben en een zekere snelheid kunnen behalen. Wat het design betreft zijn er verschillende opties, maar de meeste lijken sprekend op de “echte” auto’s. Hieronder vind je een selectie met de beste auto’s op de markt.

De kinderauto met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Deze originele Mercedes-Benz met licentie is een 12 V voertuig met 2x krachtige 35 watt motoren. De vooras van deze eletrische auto heeft zelfs echte vering. De zwarte kinderauto is volledig afstandsbedienbaar, zodat je in kan grijpen als de situatie riskant wordt. Je kind kan er natuurlijk ook zelf in rijden. Van 36 maanden tot 6 jaar.

De auto heeft een Paniek Functie, wat inhoudt dat het stroomcircuit onmiddelijk onderbroken wordt, je kind geen gas meer kan geven en het voertuig stil blijft staan. Verder is de auto uitgerust met een motorstartgeluid, led-lampen voor en achter, dagrijlicht, dashboardverlichting en zelfs een mp3-functie met regelbare geluidssterkte.

De stoerste kinderauto

De Range Rover Discovery Zwart 12V is een stoere auto waar je kinderen vanaf het eerste moment verliefd op zullen zijn. De auto is voorzien van meer opties dan de meeste auto’s uit het standaard assortiment. Het beschikt over rubberen wielen, een leren zitje, openslaande deuren.

De auto is bovendien afgewerkt met een hoogglans lak. De Range Rover is een afgewerkte en perfect werkende auto waar je kind lang plezier uit zal halen.

De beste kinderauto voor de kleinste kinderen uit het gezin

De Fiat 500 loopauto van Happy Baby biedt gegarandeerd uren speelplezier voor de kleinsten thuis. De auto heeft een sportieve look en is gemaakt van duurzaam kunststof. De auto heeft een opslagruimte onder de stoel, waar je kind bijvoorbeeld zijn of haar knuffel in mee kan nemen.

Tijdens een ritje op de loopauto kan je kind luisteren naar verschillende melodietjes. De auto zit stevig in elkaar en is geschikt voor een gewicht tot 25 kg.

De beste kinderscooter

Deze stijlvolle panda kinderscooter van Motocars Benelux is geschikt voor kinderen van 2 tot 5 jaar. De scooter is voorzien van een MP3-speler met verschillende muziekjes erop. Dankzij de 3 wielen kunnen kinderen er eenvoudig en stabiel op rijden.

Leuk als je net iets anders zoekt dan de standaard kinderauto. De scooter heeft een elektromotor van 20 Watt. Kinderen zullen zonder moeite op de scooter klimmen en wegrijden.

De leukste kinderauto zonder elektrische motor

Deze leuke kinderauto is een echte blikvanger. De voetruimte van het voertuig is open en de kleine bestuurder kan met de voeten de grond bereiken en zo de snelheid van het voertuig bepalen. Geschikt voor kinderen vanaf 18 maanden, is dit een auto die de lichaamsbeweging en de coördinatie bevordert. Dus geen accu, batterijen of motor in dit model.

De Cozy Coupe is verkrijgbaar in 3 verschillende modellen: politieauto, lieveheersbeestje en in rood met geel.  De afmetingen van deze kinderauto zijn 74,9 x 41,9 x 85,1 cm en het maximale lichaamsgewicht is 22 kg. Van stevig en hoogwaardig kunststof. Een traditioneel en degelijk merk voor kinderspeelgoed.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kinderauto’s

Voordat je een kinderauto koopt, moet je een aantal aspecten in beschouwing nemen. Het model wat je het beste kunt kopen hangt af van de leeftijd van je kind of waar de auto gebruikt zal worden. We proberen in deze winkelgids de meest gestelde vragen van kopers te beantwoorden. Op die manier willen we je helpen om de kinderauto te kiezen die het beste bij je past.

Toddler posing with toy race car

Het eenvoudigste model kan tussen de 30 en 50 euro kosten.
(Bron: Rasstock: 45919910/ 123rf.com)

Wat is een kinderauto precies?

Kinderauto’s zijn speelauto’s die precies op echte auto’s lijken en waarin de kleintjes kunnen zitten en rijden. Dit is mogelijk omdat ze speciaal ontworpen zijn voor het gewicht en de afmetingen van peuters, kleuters en wat grotere kinderen. Meestal is dit speelgoed van materialen gemaakt die geschikt zijn voor kinderen, veilig en stevig. Ze hebben ook vaak verschillende accessoires.

Om zoveel mogelijk op de “echte” auto’s te lijken, hebben ze een bestuurdersstoel en achteruitkijkspiegels. Het stuur is uiteraard een onmisbaar complement. Zo kunnen kinderen zich de “kings of the road” voelen. Afhankelijk van het model kunnen ze ook muziek, lichten en een claxon hebben.

Waarom zijn kinderauto’s een goed idee?

Er is weinig speelgoed wat een jongen of meisje zo enthousiast kan maken als een auto. Vanaf hun eerste maanden maken  voertuigen al deel uit van hun leven. Ze zien hoe hun ouders autorijden en ze dromen ervan om dat zelf ooit ook te kunnen doen. Kinderauto’s geven ze de mogelijkheid om zich onafhankelijk te voelen en daarbij boven alles heel veel plezier te hebben.

Het is speelgoed wat kinderen helpt om hun omgeving te leren kennen. Ze helpen ze om spelenderwijs bepaalde vaardigheden te verbeteren, zoals hun oriëntatiegevoel en coördinatie. Ook zijn de kinderen in beweging, vooral als deze met pedalen werken. Tenslotte geven ze kinderen zelfvertrouwen, omdat ze zich heel groot voelen, net als hun papa en mama.

little kid on toy car

Een auto met eenvoudige pedalen kost uiteraard niet hetzelfde als één met verlichting en voor/achteruit functie.
(Bron: Sbhorse: 109153663/ 123rf.com)

Welke soorten kinderauto’s zijn er op de markt?

We kunnen hoofdzakelijk drie soorten kinderauto’s onderscheiden: electrische, met pedalen en duwauto’s. De eerste zijn het populairste, om het technologische component. Deze modellen zijn uitgerust met accu en een motor, zodat de auto gaat rijden als de pedaal met de voet bedient wordt.  De maximum snelheid is meestal ongeveer 5 km per uur.

De auto’s met pedalen of trapauto’s moeten met de beentjes van het kind bedient worden om deze in beweging te zetten. Deze soorten auto’s hebben dus geen accu of motor. Daarom zijn ze heel eenvoudig te gebruiken. De duwauto’s zijn meer aan te raden voor de allerkleinsten. Ze hebben hierbij dan ook de hulp van een volwassene nodig.

Het gebruik van kinderauto’s wordt afgeraden voor kleintjes die jonger zijn dan één jaar.

Voor welke leeftijd worden kinderauto’s aangeraden?

Er zijn modellen voor verschillende leeftijden, afhangend van het soort auto en de gebruiksaanwijzing. De duwauto’s zijn meestal bedoeld voor kinderen die ongeveer één jaar zijn. Dat betekent dus dat ze geschikt zijn voor peuters die beginnen te lopen. Hierbij moet een volwassene aanwezig zijn om het kindje te kunnen voortduwen.

De  electrische modellen zijn over het algemeen geschikt voor kinderen vanaf drie jaar.

Je moet ook letten op de afmetingen van het voertuig. Er zijn grotere kinderauto’s, ideaal voor kinderen tot 8 jaar. Met andere woorden, het is van belang om de verschillende kenmerken en specificaties in beschouwing te nemen.

little kid on a audi car toy

Er zijn auto’s in “flitsende” modellen en zelfs met verlichting.
(Bron: 54202237/ 123rf.com)

Kunnen kinderauto’s gevaarlijk zijn?

Als een kinderauto aan alle veiligheidsnormen voldoet, zal dit speelgoed geen problemen opleveren. Vooral bij de electrische auto’s moeten de ouders goed opletten. Dit zijn namelijk modellen die een zekere snelheid kunnen behalen en daarom moeten de ouders uiterst voorzichtig zijn om ongelukken te voorkomen.

Om deze reden zijn sommige kinderauto’s uitgerust met een afstandsbediening. Dit geeft de ouders de mogelijkheid om in te grijpen als het kind de controle over de auto dreigt te verliezen. Deze hebben ook de mogelijkheid om de snelheid via de afstandsbediening te bepalen.  Het idee is uiteraard dat het kind zich kan vermaken zonder daarbij risico te lopen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kinderauto om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om de kinderauto te vinden dat het beste bij jou en je kind past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste aspecten die je helpen bij het kiezen van de kinderauto die je nodig hebt:

Leeftijd

Zoals met elk product voor kinderen is het essentieel om de gebruiksaanwijzigingen goed door te nemen. Kinderauto’s kunnen geschikt zijn voor kinderen tussen de 12 maanden en 8 jaar. Dit hangt natuurlijk van elk specifiek model af. Het ontwerp en de afmetingen van de auto spelen hierin een belanrijke rol.

Al zijn er dus geschikte modellen voor verschillende leeftijden, toch worden ze over het algemeen aangeraden voor kinderen vanaf 2 of 3 jaar. Voor jongere kindjes is het beter om electrische auto’s met afstandbediening te gebruiken. Op die manier is het een volwassene die de auto op afstand bedient, om zo ongelukken te voorkomen.

Leeftijd Ideaal soort auto Voordelen
1-2 jaar Duwauto’s Leert het kind sneller lopen
2- 3 jaar Electrische auto’s met afstandsbediening of pedalen Speelplezier en veiligheid
4-8 jaar Electrische auto’s Beter begrip van zijn/haar omgeving en zelfstandigheid

Soort auto

Hiervoor zagen we al dat er gewoonlijk drie soorten kinderauto’s te koop zijn. Electrische auto’s zijn waarschijnlijk meer geschikt voor kleintjes vanaf 3 jaar. Op deze leeftijd beginnen ze meer bewust te worden van hun omgeving, zodat ze wat meer zelfstandigheid kunnen krijgen. Als de auto uitgerust is met afstandsbediening is het nog beter.

De modellen met pedalen, of trapauto’s zijn heel goed om de beentjes van de kleine chauffeur te laten bewegen. De snelheid die de auto bereikt wordt bepaald door de pedalen. Hoe sneller er getrapt wordt, hoe sneller de auto zich voortbeweegt. De electrische auto’s daarentegen hebben een motor die een maximum snelheid van ongeveer 5 km per uur bereikt.

Veiligheid

Het is van groot belang om het veiligheidselement goed in de gaten te houden. Hierbij spelen de materialen van het product, evenals bepaalde accessoires een rol. Het is bijvoorbeeld wenselijk dat de auto uitgerust is met een veiligheidsgordel. Een hoge bestendigheid tegen botsingen is ook iets wat een ideale kinderauto moet hebben.

Dan hebben we het nog niet gehad over het belang van het feit dat het product goedgekeurd is en aan de Europese normen voldoet. Op deze manier kan men er zeker van zijn dat de veiligheid gegarandeerd wordt. In het geval van een electrische auto is het beter dat deze uitgerust is met een afstandsbediening zodat een volwassene in kan grijpen. Er zijn momenten dat het nodig kan zijn.

Accessoires

De accessoires maken de auto natuurlijk helemaal af, ze laten ze echter lijken. De meeste modellen hebben een bestuurdersstoel, achteruitkijkspiegels en een stuur. Ook de wielen zijn vaak precies als die van een echte auto. Het kind vindt het geweldig dat zijn of haar auto precies lijkt als die van papa en mama.

De compleetste modellen zijn uitgerust met een veiligheidsgordel, lichten, claxon of geluiden. Het is ook een pluspunt als er een kofferbak of ruimte is om spullen in op te bergen. Sommigen hebben zelfs een MP3 aansluiting zodat het kind zijn of haar favoriete muziek kan beluisteren. Er zijn bijna geen grenzen.

Kwaliteit en afwerking

De kwaliteit van de productmaterialen is erg belangrijk in het oogpunt van het ontwerp en de veiligheid. Het liefst zijn dit materialen die voor kinderen bestemd zijn, dat wil zeggen, stevig en duurzaam. Kunststof is het meest gebruikte materiaal. Kijk altijd goed of het product stevig is en bestendig tegen eventuele botsingen.

Let ook altijd op de afwerking van de auto. Er zijn vele moderne designs met oneindig veel snufjes. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een bekend kindermerk, of automerken zoals Mercedes, BMW of Volkswagen. Zo kun je zeker zijn de de afwerking en kwaliteit perfect is. Kies ook een auto met wielen van goede kwaliteit.

Ans de LangeOnderwijzeres groep 1
“Kinderauto’s helpen kinderen om hun motoriek, oriëntatiegevoel en coördinatie te verbeteren, bovendien geven ze ze meer zelfvertrouwen.”

Gebruiksgemak

Het is niet genoeg dat een product voor kinderen de nieuwste trend is of dat het een spectaculair design heeft. Een kinderauto moet ook eenvoudig te gebruiken zijn. Het voertuig kan wel verschillende rijrichtingen hebben maar als het kind ze niet kan gebruiken zijn ze natuurlijk nutteloos. Een uitdaging is goed voor een kleintje, maar het moet wel mogelijk blijven.

Het voornaamste van dit soort producten is dat het plezierig is om mee te spelen. Maar het is ook van belang dat het kind niet te veel moeite hoeft te doen om de auto te gebruiken, dat kan frustrerend zijn. Soms is eenvoud het beste en hoeft het niet het meest technologische speelgoed te zijn. Je kind zal je er dankbaar voor zijn, en bovendien zul je waarschijnlijk geld besparen.

Samenvatting

Er is niet veel speelgoed op de markt dat kinderen fantastischer vinden. Vanaf een jaar of 2, 3 hebben immitatiespellen groot succes bij de kleintjes, ze vinden het leuk om vadertje en moedertje te spelen. Daarom vinden ze kinderauto’s, die precies op echte auto’s lijken, zo fantastisch. Met deze voertuigen voelen ze zich vrij, onafhankelijk en ze beleven er veel plezier aan.

Bij het kiezen van het juiste model, is het een goed idee om een aantal aspecten op een rijtje te zetten. De leeftijd, zijn of haar smaak, de veiligheid of de prijs zijn een aantal van deze factoren. Kinderen groeien snel en dit is speelgoed wat ze misschien maar een paar jaar kunnen gebruiken. Daarom moet je alle mogelijkheden bij je keuze beschouwen.

Vond je ons artikel over kinderauto’s interessant? Laat dan hieronder je reactie achter of deel het artikel met je vrienden en familie op social media, zodat ook zij de perfecte kinderauto voor hun kinderen kunnen vinden.

(Bron van de header afbeelding: Schmidt: 30993029/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies