Bebe jugando en gimnasio
Laatst bijgewerkt: 05-10-2020

Onze selectiecriteria

17Onderzochte producten

21Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

80Verzamelde opmerkingen

Een van de dilemma’s van jonge ouders, is de vraag: hoeveel vrijheid geef ik mijn kind? Het is heerlijk als jouw zoon of dochter zichzelf even vermaakt, terwijl jij jouw werk doet of onder de douche springt. Soms kun je jouw kleintje echter maar moeilijk uit het oog verliezen. Met een kinderbox is dit probleem in één keer opgelost.

De kinderbox is voor de allerkleinste gezinsleden een leuke en veilige plek om te spelen. Dit geeft aan de ouders de rust dat ze even wat anders kunnen doen, terwijl hun kinderen rustig en veilig spelen. Het loont dan ook de moeite, om jouw woonkamer of kinderkamer uit te rusten met een goede kinderbox.
Belangrijk om te weten

 • Baby’s hebben soms hun eigen speelruimte nodig, om spelenderwijs hun fysieke en mentale vaardigheden te ontwikkelen. Een gewone woon- of slaapkamer is daarvoor niet altijd geschikt, omdat er bijvoorbeeld vazen en meubels om kunnen vallen.
 • Een kinderbox is erop gemaakt dat een baby of peuter veilig speelt in een afgebakende en comfortabele ruimte. Zo heb jij even je handen vrij om je eigen dingen te doen, zonder je zorgen te maken over de kleine.
 • Er zijn zoveel verschillende soorten en maten kinderboxen te koop in Nederland, dat het nog een flinke uitdaging kan zijn om de juiste te vinden. In dit artikel willen we het kiezen van een kinderbox wat makkelijker maken, door je te benoemen waar je op kunt letten.

Onze selectie: De beste kinderboxen op de markt

Er kan veel tijd gaan zitten in het zoeken naar een geschikte kinderbox. Zonde, want je kunt jezelf een hoop tijd besparen met onderstaande tips en suggesties. Je vindt hieronder een selectie kinderboxen, die door gebruikers zeer positief ontvangen zijn. Allemaal verkrijgbaar in Nederland, welke kinderbox past het beste bij jouw kleintje in jullie huis?

Tidigare Rekommendationer

De kinderbox met de beste prijs-kwaliteitverhouding

De Childwood Park 94 kinderbox van Childhome staat mooi in ieder huis of appartement. De box is vervaardigd uit massief beukenhout/MDF. De bodem is makkelijk verstelbaar op 3 verschillende hoogtes. De box groeit dus mee met jouw kindje en bespaart je een hoop rugpijn.

De wieltjes maken het eenvoudig om de box zo nodig te verplaatsen. Dit model is in meerdere neutrale kleuren verkrijgbaar, zodat hij in ieder interieur past, of je nu een klassieke of moderne inrichting hebt.

De beste kinderbox voor op reis

Zoals de naam van deze kinderbox al zegt, kan een baby tot een peuter zowel erin slapen als spelen. Dit is dan ook de ideale kinderbox en kinderbed inéén voor op vakantie of logeerpartijtjes bij opa en oma. Zeer praktisch is de extra ingang aan de zijkant, waardoor jouw kleintje zelf in bed kan klauteren.

De box heeft een compact formaat (60 x 120 cm) met wasbare bekleding van 100% polyester. Verdraagt een totaalgewicht van ongeveer 15 kilo, waardoor ook die grote knuffelbeer erin past. Van de zijkant kun je in de kinderbox kijken, om altijd een blik te kunnen werpen op jouw schattebout.

De meest stijlvolle kinderbox


AffiliateLink


Box Jan

Tijdelijk niet leverbaar

Deze houten kinderbox van Bebies First steelt meteen de aandacht. Wat een prachtig exemplaar, wij zijn fan! Box Jan is gemaakt van vurenhout en voorzien van een lak op waterbasis en daardoor dus veilig voor ieder kind. Verder heeft de box brede, platte spijlen en massieve poten.

Tevens is de bodemplaat in hoogte verstelbaar. De kinderbox is zeer eenvoudig in elkaar te zetten. De bijbehorende lade is handig om spulletjes zoals knuffels en boekjes in op te bergen.

De meest praktische kinderbox

De Tommy kinderbox van TecTake is eenvoudig te monteren, stabiel en licht van gewicht. Doordat de box plaatsbesparend ingeklapt kan worden, gebruik je het niet alleen thuis maar ook op reis. De afmetingen van de box zijn 101 x 101 x 78 cm, en ingeklapt 95 x 25 x 25 cm.

De zijdelen zijn uitgerust met een ademende mesh-weefsel zodat je je kleintje altijd in het oog kunt houden. Het model kan ook dienst doen als campingbedje en is ideaal voor bij het kamperen.

Shopgids: Alles wat je moet weten over een kinderbox

Als je je bedenkt dat een kinderbox een plek is waar jouw kind slaapt en speelt, dan is het een belangrijke keuze als ouder. Als je voor het eerst op zoek gaat naar een kinderbox, dan kan het zijn dat je overweldigd bent door het gigantische aanbod. Om jou als ouder op weg te helpen bij het vinden van een goede kinderbox, beantwoorden we hieronder een aantal veel gestelde vragen.

cute baby boy in a cradle

Zorg ervoor dat een kinderbox tegen een stootje en lekkage kan.
(Bron: JMaryna Sokolova: 26560198/ 123rf.com)

Wat is een kinderbox en wat zijn de voordelen?

Een kinderbox is ook wel bekend onder de simpele naam box. Het is een plek waar een kind of meerdere kinderen veilig en comfortabel kunnen spelen. Het zijn afgesloten ruimtes met voldoende mogelijkheid om als ouder of grootouder toezicht te houden. Een baby leert in een kinderbox zijn/haar omgeving op een veilige manier kennen en vermaakt en ontwikkelt zich ook even zelfstandig.

 • Dragen bij aan een actieve leefstijl
 • Stimuleren de fysieke en motorische ontwikkeling van kinderen
 • Kinderen leren er autonomie en zichzelf vermaken
 • Bevorderen de creativiteit van kinderen en versterken het zelfvertrouwen
 • Bieden een comfortabele en veilige omgeving om te spelen en slapen
 • Stellen ouders gerust dat hun kind in een veilige omgeving is, terwijl zij de handen vrij hebben

Het gebruik van een kinderbox biedt een aantal voordelen voor de ontwikkeling en groei van jouw kindje. Van het leren kennen van de omgeving, tot het ontwikkelen van spierkracht en coördinatie.

Welke soorten kinderboxen zijn er?

Een kinderbox kan tegenwoordig allerlei vormen en maten hebben. Ze zijn sterk geëvolueerd van de klassieke boxen, die vrijwel niet verschilden van een wieg. Er zijn ook kinderboxen en kinderbedden ineen, zoals je ook in de selectie ziet. Kort gezegd zijn er drie basis soorten kinderbox:

 • Kinderbox en bed inéén: dit type kinderbox kan ook als bed dienen, omdat er een matras in ligt. Vaak zie je dat ouders dit type kinderbox gebruiken op reis, of tijdens een logeerpartij bij opa en oma of ooms en tantes. We raden je af om dit type kinderbox te gebruiken als jouw kind ouder is dan 1,5 jaar, want dan zal het meer ruimte nodig hebben om te spelen.
 • Rechthoekige of vierkante kinderbox: meestal is de bodem van dit type kinderbox verstelbaar in hoogte. Zeer fijn, om niet heel diep te hoeven bukken om jouw zoon of dochter op te pakken. Hij kan van metaal, plastic of hout zijn gemaakt en is vaak bekleed met wasbare stoffen.
 • Verstelbare kinderboxen: deze kinderboxen hebben geen vloer, maar bestaan enkel uit een aantal verticale schermen die je aan elkaar koppelt. Ze gaan lang mee, want je kunt de grootte van deze kinderbox aanpassen aan de benodigde speelruimte van jouw kleintje.

baby in crib

Zet de kinderbox op een plek in huis met veel licht en de juiste temperatuur.
(Bron: Reana: 32103230/ 123rf.com)

Welke onderdelen zijn onmisbaar op een kinderbox?

Vrijwel alle kinderboxen die in Nederland te koop zijn, zijn comfortabel en veilig voor kinderen, maar een extra check kan nooit kwaad. Je kunt hierbij letten op de volgende onderdelen/functies:

 • Een kinderbox moet stevig zijn en stabiel staan
 • De sluitingen op een kinderbox moeten makkelijk te bedienen zijn
 • Ze moeten wel enige kracht of behendigheid vereisen, zodat het kindje ze niet zelf kan bedienen
 • Onderdelen die in aanraking komen met jouw kleintje, moeten comfortabel en veilig zijn
 • Bekleding in een kinderbox moet te wassen zijn voor de nodige hygiène
 • Staat de kinderbox op wielen? Controleer dan of deze op de rem staan

Mother and little baby

In sommige kinderboxen kan een kindje zowel spelen als slapen.
(Bron: Massonforstock: 49466849/ 123rf.com)

Vanaf welke leeftijd kan mijn kleintje in de kinderbox?

We kunnen hier niet een precieze leeftijd geven, want ieder kind groeit en ontwikkelt zich anders. Meestal, gaan kinderen tijgeren en kruipen als ze tussen de 5 en 7 maanden oud zijn. Voor veel Nederlandse papa’s en mama’s, is dit het moment, om te beginnen met een kinderbox. Een kindje kan dan soms zelfstandig leren spelen en ontdekken. Een kindje dat jonger is dan 5 maanden zou zich alleen gelaten kunnen voelen, als het niets te kijken en aanraken heeft. Een mobile of ander speelgoed in de kinderbox zijn dan handig. Vaak hebben baby’s even tijd nodig, om te wennen aan een kinderbox.

Welke afmetingen moet een kinderbox hebben?

Je kunt heel verschillende soorten en maten kinderbox vinden in Nederland. Zo zijn er kinderboxen die je kunt verstellen, naarmate een kindje groeit en zich ontwikkelt. Waar je sowieso rekening mee wilt houden, is dat een kind voldoende speelruimte heeft, maar niet zelf uit de kinderbox kan klimmen. We raden je daarom aan, om voor een kinderbox te kiezen met een minimale hoogte van 60 cm.

Marisol NuevoRedacteur bij het Spaanse magazine Guia Infantil
“Het is slim om de kinderbox zo nu en dan op een andere plaats te zetten. Dit stimuleert de zintuigen van het kind en daarmee de intellectuele ontwikkeling.”

Wat komt er kijken bij het gebruik van een kinderbox?

Alle tips over kinderproducten zijn welkom, als we ouders zijn, of gaan worden. Met een kinderbox is dat niet anders. Hieronder daarom een paar tips over het gebruik van een kinderbox:

 • Houd er rekening mee dat jouw kind even moet wennen aan de kinderbox: het is immers een nieuwe plek voor hem of haar. Als je de kinderbox voor het eerst gebruikt, dan raden we je aan jouw kindje er een paar minuten in te leggen. Daarna kun je de tijd in de box langzaam opbouwen.
 • Geef een kind in de kinderbox af en toe aandacht: anders zal het zich na een tijdje alleen gaan voelen.
 • Gebruik de kinderbox niet als strafhoek: als je dit doet, zal jouw kleintje de kinderbox als een slechte plek gaan zien en er niet willen spelen.
 • Zet de box op een lichte plek: waar je de temperatuur kunt regelen en het ver is van gevaarlijke objecten.
 • Verplaats de kinderbox regelmatig: op deze manier heeft jouw zoon of dochter iedere keer een andere kijkhoek en daarmee meer vermaak.
 • Plaats niet teveel speelgoed in de kinderbox: met twee of drie stuks speelgoed is de kinderbox af. Overstimulering kan overprikkeling worden en daarmee jouw kind kwaad doen. Je kunt natuurlijk wel regelmatig het speelgoed in de kinderbox wisselen.

Zie je hoe makkelijk het is om jouw kind te laten genieten van zijn/haar tijd in de kinderbox? Het zijn net die paar handige trucs die je moet weten als jonge ouders. Vertel ze gerust door.

Bestaat er wetgeving omtrent de kinderbox?

Net zoals andere producten voor kinderen, is er rondom kinderboxen ook regulering. Regels en richtlijnen zorgen ervoor dat kinderen veilig kunnen opgroeien. Er zijn wetten die bepalen waar een kinderbox aan moet voldoen. De regel EN 71 van het Europees Comité gaat hierover. De kinderboxen die in Nederland te koop zijn, voldoen vrijwel allemaal, zo niet allemaal, aan deze richtlijn.

Daarnaast hebben veel kinderproducten een CE certificaat, dat wil zeggen dat het goedgekeurd is volgens Europese richtlijnen. Dit label hangt aan producten, zoals speelgoed en meubilair.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Hieronder vind je een aantal criteria, waarop je kunt letten als je op het punt staat om een kinderbox te kopen. Het gaat tenslotte over de veiligheid en het speelplezier van jouw kind.

Leeftijd en afmetingen

Het eerste waar je rekening mee wilt houden is de leeftijd en lengte van jouw kindje en de afmetingen van de kinderbox. Het is belangrijk dat een kind zich veilig en comfortabel voelt in de kinderbox. Verder dat het voldoende ruimte heeft om te spelen en misschien te slapen. Let op het maximale draaggewicht van de kinderbox. Zeker, als je meerdere kinderen in dezelfde kinderbox wilt plaatsen.

Als je voor een verstelbare kinderbox kiest, dan kun je deze afstellen op de lengte van jouw kleine. Volg hierbij de aanbevelingen van de fabrikant op, want deze verschillen per merk.

Wist je dat in de Oxford English Dictionary uit 1902 vermeld staat dat een kinderbox van hout is? Vandaag de dag kunnen kinderboxen naast van hout, van allerlei materialen gemaakt zijn.

Behalve dat je de afmetingen van de kinderbox afstemt op jouw kind, let je op of een kinderbox in jouw huis past. Zowel qua formaat, als qua uitstraling. Gelukkig is er wat beide betreft veel keuze. We raden je aan om de kinderbox op een lichte plek te plaatsen, met veel ruimte en frisse lucht, ver bij gevaarlijke objecten vandaan.

Veiligheid

Veiligheid staat natuurlijk voorop, bij het kopen van een kinderbox. Zorg daarom dat de kinderbox stevig en stabiel staat en niet zomaar weg kan rollen als jouw kind erin beweegt. Verder is het slim om te controleren welk gewicht de kinderbox kan dragen. Zeker, als er meerdere kinderen in de box spelen. De meeste kinderboxen beschikken over een transparante laag stof of spijlen, waardoor je op ieder gewenst moment even kunt kijken. Tenslotte is het bij een kinderbox voor peuters zo, dat de wanden minimaal 60 cm hoog moeten zijn, zodat ze er niet zomaar uit kunnen klimmen.

Veelzijdigheid en vervoer

Tenslotte kan het van pas komen dat een kinderbox meerdere functies heeft en gemakkelijk te vervoeren is. Zo zijn sommige kinderboxen tevens een bed, of te gebruiken als verschoontafel. Een aantal modellen is in hoogte of grootte verstelbaar. Deze kinderboxen gaan langer mee, omdat je ze kunt aanpassen op de groei en ontwikkeling van jouw kleintje.

Een kinderbox die makkelijk in te klappen en vervoeren is, kan handig zijn als je gaat verhuizen. Of als jouw kindje bij opa en oma gaat logeren. In de selectie vind je ook een handige kinderbox op wieltjes, die je zo van de woonkamer naar de kinderkamer rolt, of andersom.

Samenvatting

In een kinderbox kan een kind veilig en comfortabel spelen. Het is een goede plek om de wereld vanuit te ontdekken en vaardigheden te ontwikkelen. Het biedt de ouders even een moment voor zichzelf, zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over hun kind. Ouders met een kinderbox in huis, hebben af en toe de handen vrij voor andere dingen, terwijl de kinderen lekker spelen.

Het gebruik van een kinderbox biedt verschillende voordelen. Zo leert een kind in een kinderbox zichzelf te vermaken en ontwikkelt het spierkracht en motoriek. Alle tips en adviezen in dit artikel, kunnen je helpen bij het vinden van de kinderbox die het beste past bij jouw behoeften.

Vond je dit artikel over kinderboxen bruikbaar? Deel het dan met andere jonge ouders en laat jouw tips en vragen hieronder achter.

(Bron van de uitgelichte afbeelding: Yevheniia Ustinovska: 26765803/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies