Laatst bijgewerkt: 07-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

20Bestede uren

3Beoordeelde onderzoeken

81Verzamelde opmerkingen

Bijna iedereen herinnert zich zijn of haar eerste fiets. De eerste meters, het vallen en opstaan, het lachen en huilen, het blijft je je leven lang bij. Lang geleden konden ouders niet altijd zo’n duur cadeau kopen voor hun kinderen. Ook werd het belang van een kinderfiets nog niet altijd ingezien. Het was in die tijd nog niet gebruikelijk om een heel gezin gelukkig door de stad te zien fietsen.

De tijden zijn veranderd. Vandaag staat ‘fiets’ synoniem voor gezondheid: Lichamelijk en emotioneel welzijn, 2 basiskenmerken van elke fysieke activiteit. Tegenwoordig wilt iedere ouder dat zijn of haar kind al vanaf het eerste begin het belang van beweging en sport begrijpt. Maar hoe? Dat kan heel simpel, namelijk met een fiets!
Belangrijk om te weten

 • Kinderfietsen zijn fietsen die speciaal worden ontworpen voor kinderen, zodat zij op een makkelijke en leuke manier kunnen oefenen met fietsen. Kinderen leren op die manier hun reflexen te testen en ontwikkelen een beter evenwichtsgevoel.
 • Een kinderfiets heeft belangrijke eigenschappen, met betrekking tot veiligheid, die je moet kennen voordat je er een voor je kind kiest.
 • Voordat je je kind voor het eerst zelf laat fietsen, is het aan te raden om eerst wat basisregels over het verkeer uit te leggen. Kies een kinderfiets van stevige kwaliteit, heb geduld en laat je kind kennismaken met een nieuwe manier om de wereld te ontdekken: op de fiets!

Onze selectie: De beste kinderfietsen op de markt

Hieronder vind je de beste kinderfietsen die er verkrijgbaar zijn. Vergelijk de modellen met elkaar en kies de fiets die het beste bij je kind past. Het is misschien leuk om je kind zelf de kleur en stijl te laten kiezen, hoewel de technische aspecten van de fiets voor je eigen rekening zullen zijn. Kijk goed naar de kenmerken van ieder model, want elk fiets heeft zo zijn eigen eigenschappen. Lees snel verder!

De beste fiets voor stoere jongens


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De zijwieltjes van deze fiets van Popal Bike verhullen niet dat dit een stoere fiets is voor hele stoere jongens: het heeft een supercool spatbord en heel sportief frame. Deze stevige kinderfiets mét handrem en terugtraprem is het perfecte maatje om op te leren fietsen. En met een verstelbaar zadel en stuur, kan de fiets nog een tijdje langer gebruikt worden als je kind groter wordt. De wielen hebben een afmeting van 12 inch. De kleur is zilver met zwart.

De leukste kinderfiets voor meisjes

Deze fiets is perfect voor elke Woezel & Pip-fan. De fiets is namelijk helemaal in het thema van de geliefde kinderserie. Met de zijwieltjes en de duwstang is het gemakkelijk om te leren fietsen. Welk meisje wil nu niet met deze fiets op avontuur door de Tovertuin? De wielmaat is 10 inch, de zadel- en stuurhoogtes zijn verstelbaar. Een geschikte fiets voor beginnende fietsertjes, in roze, wit en mintgroen. Inclusief Nederlandse handleiding.

De beste BMX kinderfiets voor beginners

Deze stoere 2Cycle BMX 16 inch fiets is een stevige fiets voor jongens met een lichaamslengte van 105-115cm, vanaf 4 tot en met 6 jaar. De kinderfiets heeft onder anderef een gesloten kettingkast, veilige handvatten en terugtraprem is deze fiets ook voorzien van een kinbeschermer mocht er een keer iets fout gaan. Verder heeft dit fietsje afneembare zijwielen, dus kan deze ook gebruikt worden als je kind alleen leert fietsen. In blauw met geel.

De coolste kinderfiets


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze kinderfiets van Black Cruiser is de perfecte fiets voor stoere kinderen. De fiets heeft een mat zwarte kleur en donkerbruine details, zoals het zadel en de handvaten. Deze fiets doet je een beetje denken aan de stoere mannen en vrouwen die in Miami langs de ‘beach’ fietsen. Dat wil natuurlijk ieder stoer kind, ook al is hij of zij nog maar 3 jaar!

De fiets heeft stevige zijwieltjes om snel te kunnen leren fietsen, en een terugtrap- en handrem. De fiets is voor 95% gemonteerd en dus bijna fietsklaar zodra je hem ontvangt. De aanbevolen leeftijd voor het gebruik van deze fiets is 3 tot 5 jaar met een lengte van 98 tot 110 cm. De fiets is verder gemakkelijk aan te passen aan de lengte van het kind. Kopers geven aan hun kinderen de fiets cool vinden en er graag mee rondfietsen.

Shopgids: Wat je moet weten over kinderfietsen

Leren fietsen is niet alleen een uitdaging voor kinderen, maar ook voor ouders. Er zijn verschillende soorten kinderfietsen en de kenmerken ervan variëren enorm. De veiligheid van je kind is altijd je grootste zorg. Daarom laten we je hieronder de meest gestelde vragen over kinderfietsen zien, om je te helpen degene te vinden die het beste bij je kind past.

Er zijn veel verschillende kinderfietsen. Je kunt kiezen, van een fiets zonder pedalen tot kinderfietsen zonder zijwieltjes.
(Bron: Georgerudy: 40580420/ 123f.com)

Waarom is het belangrijk dat kinderen een fiets hebben?

Het hebben van een kinderfiets is om verschillende redenen belangrijk. Fietsen is bovenal een hele leuke activiteit. Maar er is meer. Met een kinderfiets hebben kinderen de kans om te bewegen, energie te verbruiken en telefoons en gameboys aan de kant te leggen. Bovendien krijgen ze de waarden van sport mee, zonder dat dit als een verplichting voelt. De fiets stimuleert het vermogen tot overwinning en teamgeest. Bovendien is het goed voor de psychomotoriek en reflexen van het kind.

Hoe worden kinderfietsen geclassificeerd?

Over het algemeen worden kinderfietsen gegroepeerd op basis van de grootte van de wielen, uitgedrukt in inches (“). Naarmate het kind groeit, neemt ook de maat van de banden toe. 12”-fietsen zijn bijvoorbeeld geschikt voor kinderen van 18 maanden tot 4 jaar oud. Maar er zijn meer factoren om te overwegen, zoals de lengte van het kind in centimeters.

In de volgende tabel vind je de classificatie van kinderfietsen volgens de lengte van het kind in centimeters. We introduceren hierbij ook de binnenbeenlengte van het kind. Vergeet niet dat deze tabel slechts indicatief is, er zijn nou eenmaal kinderen die sneller dan gemiddeld groeien. Kijk altijd goed naar de binnenbeenlengte:

Leeftijd van het kind Hoogte van het kind in centimeters  Binnenbeenlengte  Inches van fietswielen
2 tot 4  Minder dan 90 cm  30 cm  12”
3 tot 5  Van 90 tot 105 cm 30 cm  14”
4 tot 6  Van 105 tot 120 cm  36 cm 16”
5 tot 7 Van 105 tot 120 cm  41 cm 18”
6 tot 9  Van 120 tot 135 cm 51 cm  20”
7 tot 11  Van 135 tot 155 cm  61 cm  24”
11 jaar en ouder 155 cm en hoger  66 cm en meer  26”

Wat zijn de traditionele methodes om met een kinderfiets te leren fietsen?

Met name kinderfietsen met zijwieltjes en driewielers worden gebruikt om te leren fietsen. Het probleem is echter dat geen van hen het evenwicht van het kind ontwikkelt, zo beweren experts. Het geheim van fietsen is het hebben van een goede balans, een concept dat wordt geleerd met fietsen zonder pedalen, oftewel loopfietsen. In de volgende tabel zie je de verschillen tussen de verschillende fietsmethoden.

Ontwikkeling van evenwichtsgevoel Ontwikkeling van psychomotorische vaardigheden Ontwikkeling van oriëntatiegevoel
Zijwieltjes +
Driewieler +
Loopfiets + + +

Hoe en vanaf welke leeftijd gebruikt een kind een loopfiets?

Loopfietsen zijn fietsen zonder pedalen, die worden aangepast aan de lengte van het kind, waardoor het kind de fiets met hun eigen voeten kan aandrijven. Het gebruik van een loopfiets wordt meestal aanbevolen voor kinderen vanaf 2 jaar. Het grootste voordeel van dit soort fietsen is dat ze helpen om jonge kinderen gemakkelijk een gevoel van evenwicht te laten ontwikkelen. Daarnaast geniet het kind meer van zijn onafhankelijkheid door dingen zelf te doen.

Een kind kan veel plezier beleven met een kinderfiets.
(Bron: Grigorjeva: 38787088/ 123rf.com)

Wat zijn de voordelen van een loopfiets?

Loopfietsjes zijn al een hele lange tijd zeer populair onder ouders en kinderen. Zoals we eerder al aangaven, beschouwen experts de loopfiets als een ideaal hulpmiddel voor het kind om te leren fietsen. De voordelen zijn talrijk, zoals we hieronder in de lijst kunnen zien:

 • Verbetert het evenwichtsgevoel. Op een natuurlijke en progressieve manier.
 • Stimuleert het coördinatiegevoel. Om te kunnen remmen, te sturen en niet te vallen, moet het kind de bewegingen van zijn armen en benen coördineren.
 • Verbetert het oriëntatiegevoel. Met name het ruimtelijk inzicht.
 • Ontwikkelt het psychomotorisch systeem. In het bijzonder de grove motorische vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat het kind leert om bijvoorbeeld te springen of dansen.
 • Helpt het kind wennen aan verkeerssituaties. Om zo de veiligheid van het kind te bevorderen. We adviseren daarbij om je kind een helm te laten dragen.
Wetenschappelijk Onderzoek VerkeersveiligheidNederland
“Door een fietshelm neemt het risico op ernstig hoofdletsel met meer dan 65 procent af.”

Waar moet je op letten bij het gebruik van een kinderfiets?

Het bieden van veiligheid is essentieel als het gaat om jonge kinderen. Het grote probleem, in dit geval, is vaak het gebrek aan aandacht dat kinderen kunnen hebben. Daarom is het noodzakelijk om enkele maatregelen in gedachten te houden om zo onvoorziene ongelukken te voorkomen. Hieronder vind je een lijst met tips en veiligheidsmaatregelen:

 • Aanwezigheid van een volwassene. Laat een jong kind nooit fietsen zonder toezicht van een ouder of voogd. Ongelukken gebeuren vaak wanneer je ze het minst verwacht.
 • Veilige afstand. Leg je kind het fietsen rustig uit en zorg ervoor dat het begrijpt dat het altijd zijn ogen open moet houden. Benadruk daarbij met name de afstand die het kind tot andere weggebruikers en voorwerpen moet houden.
 • Gevoel voor gevaar. Het is belangrijk dat het kind zich bewust is van mogelijk gevaar in het verkeer. Laat het kind geen ongelukken zien, maar praat hier wel serieus over met hem of haar.
 • Hangslot. Bescherm de fiets en gebruik altijd een hangslot om diefstal te voorkomen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Voordat je een kinderfiets koopt, is het belangrijk om een aantal kenmerken te overwegen. Denk bijvoorbeeld aan de lengte van het kind, maar ook de materialen of accessoires van de fiets. Hieronder laten we je een aantal aankoopcriteria zien, die je helpen bij het kopen van de perfecte kinderfiets:

 • Hoogte
 • Materiaal
 • Zadel
 • Stuur
 • Kettingkast
 • Fietsstang
 • Remmen
 • Fietsbel
 • Fietslicht en reflectoren
 • Fietsvlag

Hoogte

Een van de belangrijkste aspecten bij het kopen van een kinderfiets is de lengte van het kind. Meet de lengte en de binnenbeenlengte van het kind, om zo de meest geschikte fiets te kiezen. Als het kind, wanneer je het zadel helemaal laat zakken, zijn voeten op de grond kan zetten, heb je het perfecte formaat te pakken. Kinderen met een lengte tot 105 cm kunnen 12-inch fietsen gebruiken.

Materialen

De materialen waarmee het frame, zadel en stuur worden gemaakt moeten niet alleen comfortabel zijn, maar ook voldoen aan de Europese norm EN 71. Deze norm ontwikkelt kwaliteits- en veiligheidsnormen waaraan speelgoed moet voldoen om als veilig te worden beschouwd. Controleer of de fiets aan deze norm voldoet, voordat je hem koopt.

Er zijn kinderfietsen in verschillende kleuren en maten.
(Bron: Apostoli: 13521292/ 123rf.com)

Zadel

Controleer of het zadel comfortabel zit en of het kind met beide voeten de grond kan raken. Door dit te controleren weet je of de maat van de fiets goed is voor de grootte van het kind. Controleer ook of het zadel verstelbaar is, zodat het kind de fiets gedurende meerdere jaren kan gebruiken. Zo verleng je de levensduur van de fiets en bespaar je op de langere termijn een hoop geld.

Stuur

Het stuur moet op de juiste hoogte voor het kind worden geplaatst. Op deze manier voorkom je ernstig letsel als het kind toch een ongeluk krijgt. Het is ook prettig als het stuur niet te breed is en gelegenheid geeft om de handen op verschillende manieren te plaatsen. Op deze manier kan het kind veel gemakkelijker fietsen. Het zijn kleine details, maar toch belangrijk voor het gebruikersgemak.

Kettingkast

Als het kind nog klein is, is het handig als de kettingkast van plastic is. Zo voorkom je dat de fiets te zwaar wordt, maar hoef je tegelijkertijd niet bang te zijn dat kleding vies wordt. Een kettingkast voorkomt ook dat kleding vast komt te zitten en een val veroorzaakt. De meeste kinderfietsen hebben tegenwoordig standaard een kettingkast.

Fietsstang

De fietsstang van een kinderfiets moet niet te hoog zijn, zodat kinderen zonder moeite op en van de fiets kunnen stappen en kunnen trappen. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar dit is echt de beste manier om blessures te voorkomen. Als er dan iets onverwachts gebeurt, kan het kind alsnog gemakkelijk van zijn fietsje afspringen.

Remmen

De remmen zijn een belangrijk veiligheidselement van een kinderfiets. Over het algemeen moet de fiets 2 handremmen hebben: De ene remt het voorwiel en de andere het achterwiel. Houdt er rekening mee dat het kind voldoende kracht moet hebben om ze te gebruiken. Naast de handrem, hebben kinderfietsen ook een terugtraprem:

Terugtraprem Handrem
Terugtrapremmen worden geactiveerd als je achteruit trapt. Ze zijn aan te raden voor kinderen tot 8 jaar oud.  Handremmen zijn de remmen die op het stuur zitten. Ze worden aangeraden voor kinderen vanaf 8 jaar, als het kind genoeg kracht heeft om ermee om te gaan.

Fietsbel

Over het algemeen bevatten alle moderne kinderfietsen een bel, waarmee het kind kan laten weten dat het eraan komt. Kinderen moeten de fietsbel kunnen aanraken zonder daarbij het stuur los te laten. Controleer of er een bel op de fiets zit voordat je deze koopt. Check ook of het kind er goed bij kan.

Gunnar RempelFietser
“Fietsen is de beste antidepressiva en heeft alleen maar goede bijwerkingen.”

Fietslicht en reflectoren

Het is belangrijk om goed zichtbaar te zijn in het verkeer, zoals je zelf wel zult weten als je een voertuig bestuurt. Vooral op donkere dagen en ‘s avonds is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind opvalt. De Rijksoverheid verplicht fietsers om in het donker en bij slecht zicht een voorlicht en achterlicht aan te hebben staan.

Controleer of de kinderfiets die je koopt voor- en achterlichten heeft. De meeste kinderfietsen hebben ook reflecterende pedalen en banden. Dubbelcheck dit goed, het is belangrijk voor de veiligheid van het kind. Verder raden we het gebruik van reflecterende jasjes aan als het kind in het donker moet fietsen, om zo nog beter op te vallen.

Fietsvlag

Een kinderfietsje kan gemakkelijk onopgemerkt blijven door andere weggebruikers. Het is daarom veiliger als de fiets een fietsvlag heeft, zodat het kind nog beter opvalt. Een fietsvlag zit aan een lange stok die je aan de achterkant van de fiets vastmaakt. Het is het allerbeste als de vlag lampjes heeft, om nog meer op te vallen. Een fietsvlag is een belangrijk hulpmiddel voor de veiligheid van je kind op de fiets.

Samenvatting

Een eerste fiets is een geschenk dat we niet snel vergeten. Voor kinderen is het een tool waarmee ze plezier kunnen hebben met andere kinderen en tegelijkertijd automatisch sport en beweging leren te waarderen. Als je zelf een fietsliefhebber bent, is het extra fijn om samen met je kinderen te genieten van excursies en uitstapjes op de fiets.

Voordat je een kinderfiets koopt, is het belangrijk om een aantal criteria te beoordelen. De fiets moet stevig en veilig zijn en voldoen aan de voorschriften van de Europese Unie (EU). Bekijk de kenmerken van de fiets die je wilt kopen en kies de fiets die het beste bij jou en je kind past.

Als je dit artikel interessant vond, laat dan hieronder je reactie achter of deel het op social media met je vrienden en familie, zodat ook zij de kinderfiets kunnen kopen die het beste bij hen past.

(Bron van de header image: Dubanevich: 85106803/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies