Laatst bijgewerkt: 04-08-2021

Onze selectiecriteria

16Onderzochte producten

59Bestede uren

24Beoordeelde onderzoeken

97Verzamelde opmerkingen

Je kunt je kind vanaf vier- of vijfjarige leeftijd kennis laten maken met een instrument. Gitaren zijn bijzonder geschikt als eerste instrument voor je kind, omdat ze een aangenaam volume hebben en gemakkelijk te vervoeren zijn. Ze kunnen ook gebruikt worden om elke muziekstijl te spelen, dus er zijn geen grenzen aan wat je kind later kan doen.

Met onze grote kindergitaar test 2022 willen we jou en je kind helpen de beste kindergitaar te vinden. We hebben concertgitaren, akoestische gitaren en elektrische gitaren voor kinderen vergeleken en de voor- en nadelen van elk op een rijtje gezet. We willen je aankoopbeslissing zo gemakkelijk mogelijk maken.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Voor kinderen zijn er concertgitaren, akoestische gitaren en elektrische gitaren in verschillende maten. Je kunt het beste beginnen met een concertgitaar en later overgaan op akoestische of elektrische gitaren. Je kind kan echter met alles beginnen als hij of zij dat wil.
 • Een kind kan vanaf zijn vierde jaar gitaar beginnen spelen. Het beste is om een kindergitaar uit te proberen en te zien hoe de jongen het vindt. Als het kind dan gitaar begint te leren spelen, is een gitaarleraar de beste steun.
 • Accessoires die onmisbaar zijn voor een kindergitaar zijn onder andere gitaarsnaren, een stemapparaat, een gitaartas, een muziekstandaard en een gitaarhouder.

Kindergitaar: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kindergitaar koopt

Is de gitaar het juiste instrument voor mijn kind?

Er zijn niet veel muziekinstrumenten die kinderen al op jonge leeftijd kunnen lere. Vooral de blokfluit is een populair begininstrument. Het wordt meestal gevolgd door de kindergitaar. Maar waarom is dat? Allereerst is de gitaar een allrounder instrument.

Het maakt niet uit of je kind later klassieke muziek, rock, jazz, funk of andere muziekgenres wil spelen, het is mogelijk met de gitaar. Bovendien kan je kind individueel beslissen of het alleen of met een groepje gitaar wil spelen.

Misschien is een band op een dag zelfs een mogelijkheid? Natuurlijk kun je ook meezingen met de gitaar. Bovendien klinkt een gitaar goed, heeft hij een aangenaam volume en is hij gemakkelijk te vervoeren. Om echt uit te vinden of een gitaar het juiste instrument voor je kind is, probeer je het gewoon uit met vrienden of in een muziekwinkel!

Wist je dat kinderen hun hoorvermogen al in de baarmoeder verwerven? Baby’s kunnen al onderscheid maken tussen ritmes, klanken, melodieën en toonhoogten.

Vanaf wanneer kunnen kinderen gitaar leren spelen en wat is de beste manier om het te leren?

Kinderen mogen pas op de kleinste kindergitaar beginnen spelen als ze vier jaar oud zijn. Natuurlijk varieert het leersucces naar gelang leeftijd en ontwikkeling. Voor de leeftijd van vijf jaar kan een speelgoedgitaar leuk zijn voor een jong kind.

Speelgoed kindergitaren kunnen erg leuk zijn, vooral voor peuters. Zodra ze groot genoeg zijn voor een echte kindergitaar, kunnen ze dan echt aan de slag. (Image source: pixabay.com / Khamkhor)

Hoewel het niet goed gestemd kan worden en op andere manieren niet het juiste gevoel biedt, kan het een kleuter voorbereiden op het bespelen van de gitaar. Gitaar kun je tegenwoordig ook betrekkelijk goedkoop leren via apps of online via YouTube.

Vooral voor kinderen is echter in het begin een goede gitaarleraar aan te bevelen. Kinderen krijgen vaak alleen via de gitaarleraar de regelmaat en de motivatie om te oefenen.

Wist je dat het leren bespelen van muziekinstrumenten de hersenen stimuleert? Het leren bespelen van een muziekinstrument vergroot je concentratie- en leervermogen. Je moet er echter wel zeker van zijn dat het kind vrijwillig een instrument wil leren. Zo kun je mogelijke aanvankelijke frustratie tegengaan.

Welke maat moet de kindergitaar hebben?

Kindergitaren zijn er in verschillende maten, afhankelijk van de armlengte en de lengte van een kind. Afhankelijk van het type gitaar, verschillen de aangeboden gitaarmaten. De concertgitaar is echter in alle maten verkrijgbaar.

De maten worden steeds onderscheiden naar de lengte van de schaal. De toonladderlengte van een gitaar is de trillende snaarlengte van het instrument. Dit betekent dat de schaallengte loopt van de brug (waar de snaren beginnen) tot de topkam (waar de snaren eindigen).

De mensuurlengte van een gewone klassieke gitaar is ongeveer 65 cm. Voor kinderen zijn er 1/8 (44 cm), ¼ (48 cm), ½ (52 cm), ¾ (58 cm) en 7/8 (62 cm). Je kunt de volgende tabel als leidraad gebruiken.

Gitaarmaat Leeftijd Lengte
4/4 vanaf 14 jaar vanaf 163 cm
7/8 10 tot 13 jaar tussen 153 cm en 158 cm
3/4 8 tot 11 jaar ca. 145 cm
1/2 6 tot 9 jaar ca. 120 cm
1/8 4 tot 7 jaar ca. 110 cm

Om het te vinden In het algemeen is het beter op een iets te kleine gitaar te spelen dan op een die duidelijk te groot is. Dit kan je kind frustreren omdat het aanleren van hints moeilijk is.

Welke accessoires zijn handig voor een kindergitaar?

De volgende zijn belangrijke accessoires voor een kindergitaar

 • Gitaarsnaren
 • Tuner
 • Gitaar tas
 • Muziekstandaard
 • Muurbevestiging of gitaarstandaard

Andere gitaaraccessoires kunnen met de gitaarleraar afgestemd worden. Vaak zijn een gitaarband, plectrums, versterker, kabels, een capo of een voetsteun handig. Gitaarverzorgingssprays zijn nuttig, maar niet absoluut noodzakelijk.

Belangrijke accessoires kunnen een muziekstandaard en een voetensteun zijn. Je kunt hierover het beste je gitaarleraar vragen. (Image source: pixabay.com / 1390437)

Waar moet ik op letten als ik een kindergitaar koop?

Behalve op de juiste gitaarmaat moet je bij het kopen van een gitaar vooral letten op goed vakmanschap. Het is ook het beste om je kind gitaar te laten spelen.

Zo kun je meteen zien of de hals dun genoeg is om door een kinderhandje vastgegrepen te worden. Je kind zal je ook vertellen of de kindergitaar goed past en comfortabel is om op te spelen.

Laat je kind de gitaar uitproberen! Let vooral op de grootte en de afwerking van de kindergitaar.

besluit: Welke soorten kindergitaren zijn er en welke is de juiste?

Gewoonlijk is een kindergitaar een gewone akoestische gitaar die gewoon wat kleiner gemaakt is. Bovendien zijn de hals en dus ook de toets iets smaller, zodat een kinderhand geen problemen heeft om de snaren vast te grijpen.

Op kindergitaren is de hals iets smaller. Hierdoor kan een kind de hals beter vastpakken en de gitaar comfortabeler bespelen. (Image source: pixabay.com / ValeriaRodrigues)

Toch hoeft je kind niet per se met een akoestische gitaar te beginnen, d.w.z. een concert- of akoestische gitaar. De elektrische gitaar is ook een optie. In principe zijn er drie soorten kindergitaren

 • Kinderconcertgitaar
 • Western Gitaar voor kinderen
 • Elektrische gitaar voor kinderen

Je kunt uitvinden welke kindergitaar het beste bij je kind past door de volgende hoofdstukken te lezen.

Kinderconcertgitaar

De concertgitaar voor kinderen is een verkleinde versie van de gewone concertgitaar. Bovendien zijn de nylon snaren zonder stalen winding. De drie laagste snaren, die normaal omwonden zijn, worden vaak alleen met zilverdraad omwonden of zijn zuivere nylonsnaren.

Dit maakt het voor kinderen gemakkelijker om op de snaren te drukken. De spanning van de gitaarsnaren is ook veel lager en daardoor comfortabeler voor een kind. Een klassieke gitaar is vooral de juiste kindergitaar voor je kind als het melodieën en klassieke stukken wil leren spelen.

Voordelen
 • Verkrijgbaar in vele maten
 • Comfortabele nylon snaren
 • Perfect voor beginners
Nadelen
 • Niet erg luid
 • Vaak alleen voor klassieke muziek

Bovendien kan de concertgitaar voor kinderen goed zijn om uit te proberen en te beginnen met gitaarspelen. De meeste leerboeken zijn ontworpen voor concertgitaren. Later kun je altijd nog overschakelen op een akoestische gitaar of een elektrische gitaar.

Concertgitaren voor kinderen zijn heel geschikt als begininstrument. Dit betekent echter niet dat je kind per se met een concertgitaar moet beginnen of er bij moet blijven.

Children’s Western Guitar

Western gitaren voor kinderen zijn nu ook verkrijgbaar. Een westerngitaar voor kinderen lijkt erg op een concertgitaar voor kinderen. Toch zijn de stalen snaren van de westerse gitaar vaak niet zo geschikt voor tere kinderhanden. Bovendien zijn er maar een paar kindermaten verkrijgbaar.

Voordelen
 • Krachtige klank
 • Vingers worden versterkt
Nadelen
 • Hardere stalen snaren zijn oncomfortabel
 • Slechts in enkele maten verkrijgbaar
 • Alleen geschikt vanaf 12 jaar

Akoestische gitaren zijn daarom meer geschikt voor volwassenen of jongeren vanaf ongeveer twaalf jaar. Maar als je kind meteen de akoestische gitaar wil bespelen, dan werkt dat natuurlijk ook. Zijn vingers en handen zullen gewoon geleidelijk aan het spelen wennen.

Elektrische gitaar voor kinderen

Om elektrische gitaar te leren spelen, moeten kinderen minstens acht jaar oud zijn. Dit wordt verondersteld omdat het kind met de versterker gedisciplineerd moet worden. Bij de elektrische gitaar kunnen de hardere metalen snaren in het begin ook wat ongemakkelijk zijn.

Je kind kan met elke soort gitaar beginnen. Zoek uit wat je kind het leukst vindt en wat bij zijn of haar leeftijd past. (Image source: pixabay.com / ANDREYSHABAEV)

Speciaal voor kinderhandjes snijden deze snaren met hoge spanning zwaar. Daarom is er meer kracht nodig om de metalen snaren in te drukken.

Voordelen
 • Kan versterkt worden
 • Vingers worden versterkt
Nadelen
 • Meestal alleen in één maat verkrijgbaar
 • Metalen snaren zijn moeilijk vast te pakken
 • Pas geschikt vanaf 8 jaar

Toch is het mogelijk om met een elektrische gitaar te beginnen. Na een zekere tijd ontwikkelt het kind, net als elke gitarist, eelt op de vingertoppen en het spelen op de elektrische gitaar is dan comfortabeler voor de vingers. In

het begin is het leren bespelen van een akoestische of elektrische gitaar moeilijker, vanwege de hardere snaren. Het kind moet harder drukken en heeft meer kracht nodig.

Wetenswaardigheden over kindergitaren

Hoe verwissel ik de snaren op een kindergitaar en hoe stem ik hem?

De snaren op een kindergitaar worden op dezelfde manier verwisseld en gestemd als op een gewone gitaar. Toch raden we aan een stemapparaat te gebruiken om de gitaar te stemmen. Het verwisselen van de snaren kun je het beste doen in een muziekwinkel of door een gitaarleraar.

Dit kost niet veel en gaat betrekkelijk snel. Je kunt er ook zeker van zijn dat alles past. Later, als je kind al een tijdje gitaar speelt, zal hij of zij leren hoe je de gitaar moet stemmen. Met een stemapparaat is het stemmen van de gitaar niet moeilijk. De volgende stemapparaten kunnen je helpen:

Tuner Toepassing Beschrijving
Chromatische stemapparaten Plaatsing voor de gitarist Dit stemapparaat heeft een ingebouwde microfoon die gebruikt kan worden om het gespeelde geluid te analyseren. Sommige van deze apparaten kunnen ook op gitaren worden aangesloten voor een betere overdracht. Behalve voor de gitaar is dit apparaat ook geschikt voor allerlei andere instrumenten.
Clip tuner Clip bevestiging aan de gitaarkop Met dit apparaat wordt de toon gemeten door de trillingen van de hals van het instrument. Het voordeel van deze methode is dat meerdere musici tegelijk hun instrument kunnen stemmen.
Pedaalstemmer Snoerverbinding met instrument Gebruik wordt mogelijk gemaakt door het pedaal met de voet in te drukken. Met behulp van een display, vergelijkbaar met chromatische stemmechanieken, wordt de aangeslagen noot getoond. Deze aanpak is erg handig bij repetities of concerten, want het stemmen tussen de liederen kan onopvallend gebeuren.
Mobiele telefoon apps Plaatsing voor de gitarist Er is nu een ruime keuze aan stemmers voor zowel het iOS als het Android besturingssysteem. Met behulp van de in de smartphone ingebouwde microfoon wordt de geslagen noot gemeten.

Beeldbron: unsplash.com /Laith Abuabdu

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies