Kinderkostuum
Laatst bijgewerkt: 25-09-2020

Onze selectiecriteria

18Onderzochte producten

29Bestede uren

4Beoordeelde onderzoeken

85Verzamelde opmerkingen

Als je kind zou mogen kiezen, wat zou hij of zij dan een dagje willen zijn? Een angstaanjagende dinosaurus, een sterke superheldin, een dappere brandweerman, een nieuwsgierige astronaut of een felle leeuw? Wil je dat je kleintje de show steelt tijdens Halloween, carnaval of een ander themafeest? Denk dan goed na over de juiste outfit. Neem de tijd om een verkleedpak te kiezen die bij je zoon of dochter past.

Op sommige scholen worden kinderkostuums ook gebruikt als pedagogische strategie. Als je een kinderkostuum voor je kleintje kiest, is het daarom belangrijk om niet alleen goed na te denken over hoe het pak eruit ziet, maar ook wat het doel ervan is. Maak je kind blij met het pak van zijn of haar dromen en maak er samen een onvergetelijk verkleedpartijtje van! Dat is net zo leuk als het spelen van spelletjes voor 2 spelers!
Belangrijk om te weten

  • Verkleedkleding hangt al eeuwen samen met podiumkunsten, cultuur en religie. Kostuums worden ook gebruikt voor pedagogische doeleinden. Maar kinderkostuums worden vooral gebruikt voor spel en plezier. In de afgelopen decennia komt het gebruik ervan steeds vaker voor als middel voor entertainment of voor recreatieve en educatieve doeleinden.
  • Als het kind zich als iets of iemand verkleedt, zal hij of zij zich in dit personage in gaan leven. Denk daarom goed na over de verschillende kinderkostuums die je aan je kind cadeau geeft. We raden aan kostuums te vermijden die gewelddadig gedrag oproepen of die verwijzen naar angstaanjagende personages. Vergeet niet dat kinderen altijd het voorbeeld zullen volgen.
  • Overweeg bij het kiezen van het meest geschikte kinderkostuum voor je kleintje aankoopcriteria zoals het doel, de leeftijd van het kind, het ontwerp, de kwaliteit en grootte van het pak.

Onze selectie: De beste kinderkostuums op de markt

Voor kinderen is het altijd interessant om zich te verkleden. Met het juiste verkleedkostuum kan een kind zich een hele dag een ander persoon voelen. Dat is interessant en trekt de aandacht. Met een kostuum en rollenspellen kan je een kind daarnaast bepaalde zaken aanleren. Het is daarom belangrijk om een kostuum te kiezen dat consistent is met alles wat je je kinderen wilt leren. Om je hierbij te helpen, vind je hieronder een selectie met onze favoriete kinderkostuums die op de markt verkrijgbaar zijn.

Het kinderkostuum met de beste prijs-kwaliteitverhouding

Het leeuwenkostuum van Ikumaal heeft een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het kostuum ziet er gezellig uit en houdt het kind warm. Het kind kan het pak gemakkelijk over normale kleding dragen. Het leeuwenpak is voor 100% van polyester gemaakt. Kinderen vinden het over het algemeen heel leuk om zich als leeuw te verkleden. Het pak is verkrijgbaar in verschillende maten. De stof voelt zacht aan en gaat niet snel ruiken.

Het beste kinderkostuum voor stoere kids

Wilde je kind altijd al ridder zijn? Dan is het kinderkostuum van Smiffys iets voor hem of haar. Het ridderpak wordt inclusief genaaide cape en arm- en beenmanchetten geleverd. De sandalen dien je er zelf bij te combineren. Het pak is gemaakt van licht materiaal, zodat het comfortabel zit. Je plaatst het pak eenvoudig over de normale kleding. Dankzij het elastische materiaal trek je het pak bovendien eenvoudig aan en uit.

Het beste kinderkostuum voor prinsessen

Op dit moment is het genoemde product niet leverbaar bij de leverancier. Daarom hebben wij het vervangen door een ander product met soortgelijke kenmerken. Meld een probleem.

Das Problem mit diesem Produkt wurde gemeldet. Danke!

Met dit kostuum voelt je kind zich binnen no-time een prachtige ijsprinses. De prijs-kwaliteitverhouding van dit kostuum is uitstekend. Voor een zeer betaalbare prijs maak je je kind gegarandeerd blij. De verkleedset bestaat uit de jurk, een toverstaf, een tiara, een vlecht en handschoenen. Dit is de perfecte set voor kinderen die zich graag prinses voelen, of het nu Elsa, Assepoester of een andere prinses is.

Het beste kinderkostuum voor de kleinsten in huis

Met dit kostuum zal je kleintje de ster van het feest zijn. En dat voor een zeer betaalbare prijs. Het pak is uitermate geschikt voor de kleinsten in huis en speciaal ontworpen voor kinderen tot 3 jaar oud. De fabrikant raadt aan om grotere maat te bestellen dan normaal. Als je er zuinig op bent, zal het pakje trouwens gemakkelijk jaren meegaan. Legging of broek en een hemdje eronder en je bent klaar!

Shopgids: Alles wat je moet weten over kinderkostuums

De verscheidenheid aan kinderkostuums die je op de markt kunt vinden, is bijna oneindig. Daarom kunnen er veel vragen rijzen bij het kiezen van een kostuum. Om het kiezen van het meest geschikte verkleedpak voor je kleintje gemakkelijker te maken, vind je hieronder de antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders over kinderkostuums.

Kinderkostuum-1

Een verkleedpak zorgt voor veel plezier en entertainment op kinderfeestjes. 
(Bron: Mark Bowden: 33604466/ 123rf.com)

Wat is een kinderkostuum precies en waar dient het voor?

Een kostuum is een vorm van kleding die bijvoorbeeld bij een bepaalde groep, klasse, gelegenheid of periode uit de geschiedenis hoort. Kostuums worden gebruikt voor allerlei feesten en verkleedpartijtjes, zoals carnaval, halloween of andere feestjes. Een kinderkostuum is een kostuum dat speciaal is ontworpen voor kinderen, om bijvoorbeeld mee te doen aan een toneelstuk, een parade of voor een ander recreatief doel.

Kinderkostuums kunnen ook worden gebruikt voor pedagogische doeleinden om kinderen waarden, concepten en gedragspatronen te leren. Dankzij het kostuum maken ze kennis met andere realiteiten, creativiteit en mondelinge expressie via theater of rollenspellen. Ook zullen kinderen sneller vertrouwd raken met echte of fictieve personages, waardoor de interesse van de kinderen in bepaalde thema’s kan worden gewekt.

Afhankelijk van het kostuum dat je voor je kinderen kiest, kunnen ze het één keer of vaker gebruiken. Als het pak erg dik en warm is, kan je kind het praktisch alleen in de winter gebruiken. Maar er zijn ook lichtere en veelzijdige outfits die kunnen dienen voor meerdere kostuumfeesten of vieringen, door accessoires toe te voegen of juist weg te laten.

Kinderkostuum-2

Kinderkostuums kunnen worden gebruikt voor allerlei feesten en verkleedpartijtjes. 
(Bron: Mark Bowden: 42307388/ 123rf.com)

Ook is het leuk om je kind, vooral als hij of zij nog erg jong is, te verkleden met een schattig pakje en op de foto te zetten. Hoewel we elke keer minder foto’s afdrukken en bijna al onze herinneringen op de computer opslaan, is er niets schattiger dan je eigen baby in een kinderkostuum op de foto te zetten. Als je naar de foto kijkt, zal het bijna lijken alsof de tijd stilstaat. Kortom, een kinderkostuum is altijd een goed idee voor een speciale gelegenheid en als cadeau voor je kleintje!

Wat is het belangrijkste bij het kiezen van een kinderkostuum?

Als je een kinderkostuum uitkiest, moet je rekening houden met de vorm en het karakter of de personage dat het kind met het pak zal uitbeelden. Dat wil zeggen, het esthetische gedeelte van een kinderkostuum is belangrijk, maar niet het enige criterium om rekening mee te houden. Naast het ontwerp, de kleuren, de kwaliteit en het materiaal en de stoffen moet je ook goed naar het uit te beelden onderwerp kijken.

Het onderwerp van het kostuum staat gelijk aan alle aspecten die verband houden met de betekenis van het kostuum.

Sommige pakken hebben een letterlijke betekenis. Wie is bijvoorbeeld het personage en wat doet hij of zij? Andere aspecten zijn niet zo voor de hand liggend en verwijzen naar alle connotaties die bij het verkleedpartijtje komen kijken. Kinderkostuums zoals die van dansers, turners en zeemeerminnen kunnen bijvoorbeeld helpen om je kleintje te motiveren voor disciplines als ballet, ritmische gymnastiek en zwemmen.

Denk daarom bewust na over de gevolgen van het kostuum voor je kind. Als je je kind bijvoorbeeld als oorlogsheld aankleedt, is er een grote kans dat het gebruik van het kostuum hem of haar aanmoedigt om te vechten. Soms gebeurt er niets, maar vaak zie je dat het kind geobsedeerd raakt door zijn of haar rol als vechter. Het is vervolgens moeilijk om de gedachten van een kind op een later moment nog te veranderen!

Welke soorten kinderkostuums zijn er?

Kinderkostuums worden geclassificeerd op basis van de leeftijd van de gebruiker (bijvoorbeeld: kinderen, jongeren en volwassenen), het evenement waarvoor ze worden gebruikt (bijvoorbeeld: theater- of dansvoorstelling, feest, enz.), de categorie (bijvoorbeeld: beroepen, dieren, superhelden) of het genre (bijvoorbeeld: fictie, horror, geschiedenis) waarnaar ze verwijzen.

Hieronder vind je een handig overzicht met de meest voorkomende soorten kinderkostuums:

Gecategoriseerd op basis van het evenement Audiovisueel Podiumkunsten Sociale evenementen Vieringen
Kinderkostuums voor Films en tv-series
Schilderijen en foto’s
Reclame
Andere media
Theater
Dans
Musical
Circus
Opera
Andere artistieke genres
Academici
Sport
Cultureel
Literair
Religieus
Politici
Recreatief
Optochten
Rituelen
Kostuum- of themafeesten
Carnaval
Andere recreatieve, historische en religieuze festivals

Zo zijn er ook kinderkostuums die je kunt indelen op basis van verschillende thema’s en karakters:

Gecategoriseerd op basis van personages e.d. Thema of karakters Categorieën
Kinderkostuums die horen bij Horror
Fictie
Fantasy
Historisch
Komedie
Beroemd
Beroepen, artistieke of sportieve disciplines
Mensen, dieren, andere levende wezens
Fruit, groenten en ander voedsel
Dingen, plaatsen of symbolen

Wat is de relatie tussen kinderkostuums en kunst?

Kostuum en kunst zijn door de geschiedenis heen met elkaar verbonden geweest. Het kostuum is altijd een zeer aanwezig element geweest in de samenleving en cultuur. Dat was zelfs in de negentiende eeuw al het geval. Denk bijvoorbeeld aan het maskerdansen, zelfgemaakte theatervoorstellingen of het uitbeelden van ‘levende kaders’. Eeuwen geleden waren dit al heel gebruikelijke sociale praktijken.

Kostuums zijn ook gerelateerd aan visuele en fotografische kunst. Dit geldt al helemaal voor kinderkostuums. Er is niets schattiger dan een baby of een jong kind, dat op de foto wordt gezet in een schattig dierenpakje of het favoriete kostuum van zijn of haar favoriete held. Met een goed kostuum zet je je baby beter dan ooit op de foto!

Kinderkostuum-3

Met het juiste kinderkostuum maak je er een onvergetelijk verkleedpartijtje van!
(Bron: Stylephotographs: 81431721/ 123rf.com)

Waar moet je op letten bij de aanschaf?

Het is belangrijk dat je bij het kopen van een kostuum voor je kind rekening houdt met een aantal aankoopcriteria. Aan de hand van deze criteria kun je gemakkelijk beslissen welk type kostuum het beste bij je zoon of dochter past. Zo zul je er zeker van zijn dat er een geslaagd verkleedpartijtje ontstaat!

Gelegenheid

Psychologen geven aan dat alles wat kinderen beleven, ze als het ware ‘absorberen’. Als kind leer je meer van wat je ziet dan van wat je hoort. Een kinderkostuum kan je daarom helpen om als ouder een goed voorbeeld te geven en positieve gewoonten aan te leren. Kijk daarom altijd goed naar wat of wie het kostuum uitbeeldt waarvan je je kind aanmoedigt om het te dragen, omdat je zoon of dochter waarschijnlijk gemotiveerd zal zijn zich hiernaar te gedragen.

Daarbij is het leuk om op zoek te gaan naar een origineel kostuum. Er zijn verschillende educatieve kinderkostuums die verwijzen naar beroepen, sporten, artistieke disciplines of historische, wetenschappelijke en literaire personages. Kies een kostuum waarvan je kind tegelijkertijd kan leren en plezier kan hebben.

Leeftijd van je kind

Denk eraan dat de ervaringen die een kind beleeft en alles wat je met hen doet, een aanzienlijke invloed op hun toekomst zal hebben. Kijk naar de leeftijd van je kinderen om een geschikt kostuum voor hen te vinden. Kinderen zijn altijd blij als je hen een kostuum geeft van hun favoriete tv-personage of superheld.

Als je niet oplet, zullen kinderen lessen leren die je eigenlijk misschien niet had willen overbrengen. Wat een onbelangrijk detail kan lijken, zoals de aanbevolen leeftijd om een bepaald kostuum te dragen, kan belangrijke gevolgen hebben voor het gedrag van je kind. Het is daarom essentieel om je er bewust van te zijn wat je overdraagt met het pak dat je aan je kind geeft.

Bohn Stafleu van LoghumAuteur van Pedagogiek in beeld – Een inleiding in de pedagogische studie van opvoeding, onderwijs en hulpverlening
“Ook bij kinderen zijn de dagelijkse activiteiten doorgaans vrij goed te onderscheiden: meisjes zitten op ballet, jongens op voetbal, meisjes verkleden zich als prinses, jongens als piraat. Wat betekenen deze patronen nu voor de opvoeding (…)?”

Ontwerp en comfort

Misschien weet je al als wie of wat je kleintje verkleed wilt gaan. In dat geval raden we aan altijd om voor het meest creatieve ontwerp te gaan. Een origineel kostuum maakt het verschil. Neem de tijd om te zoeken in het enorme aanbod van verschillende merken en modellen en ga op zoek naar het ontwerp dat het beste bij je kind past. Zoek verder naar kleuren en accessoires die mooi bij het uiterlijk van je kind staan.

Natuurlijk is het ook belangrijk om aan het comfort van je kind te denken. Soms vinden we prachtige kinderkostuums, maar vergeten we dat onze kinderen hier de hele dag in moeten rondlopen. Zoek naar een evenwicht tussen originaliteit en comfort, zodat je kleintje zich goed voelt met het kostuum en op zijn of haar gemak kan rennen, springen en spelen.

Kwaliteit

Naast het kiezen van een kinderkostuum met een creatief ontwerp dat er ook nog eens mooi uitziet, moet je ook opletten of het gebruikte materiaal van goede kwaliteit is. Waarom kiezen voor een geweldig kostuum dat stuk gaat met de eerste wasbeurt? Het is belangrijk dat je kijkt naar de kwaliteit van de gebruikte stof en de andere onderdelen van het pak.

Let ook op of het gebruikte materiaal niet giftig is. Het is nog beter als het ecologisch is! Zo steun je de fabrikanten van kinderkostuums die het milieu beschermen. We raden aan om voor materiaal zoals katoen en polyester, of tule en fluweel te kiezen. Kijk ook naar het borduurwerk, de ritsen, de broches en de afwerking van het verkleedpak. Als je online shopt, kun je dit soort details vaak controleren door de reviews van andere kopers te raadplegen.

Maat

Controleer ook of je de juiste maat voor je hebt. De meeste pakken zijn verkrijgbaar in verschillende maten. Als kinderen groeien, is het nog belangrijker om te controleren welke maat je kleintje heeft en hoeveel het weegt. Zo ben je er zeker van dat je het juiste kinderkostuum koopt.

Als je online shopt raden we bovendien aan om nog even naar de reviews van andere kopers te kijken. Hier vind je meestal aanbevelingen over welke maat je moet kiezen op basis van de leeftijd, lengte en bouw van het kind. Ook zul je het hier ontdekken als het pakje iets kleiner of groter uitvalt. Zo krijg je een idee welke maat je moet kiezen en kom je niet voor verrassingen te staan.

Samenvatting

Kinderen vinden het vaak geweldig om zich met een kinderkostuum een dagje een ander te voelen. Een sterke leeuw, een stoere superheldin of een slimme politieagent, het kan allemaal. Kinderkostuums zorgen echter niet alleen voor plezier. Ze worden op school en door ouders ook gebruikt om kinderen iets bij te leren.

Als je een kinderkostuum wilt kopen, is het belangrijk om op een aantal aankoopcriteria te letten. Kijk bijvoorbeeld goed naar het ontwerp, het comfort, het materiaal en de kwaliteit van het pak. Op die manier verzeker je jezelf en je kind ervan dat je het perfecte pak koopt.

Vond je onze shopgids over kinderkostuums interessant? Laat hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media.

(Bron van de header afbeelding: Anna Bizoń: 46450969/ 123rf.com)

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies