jongen op de vloer spelen met tablet
Laatst bijgewerkt: 30-09-2020

Onze selectiecriteria

19Onderzochte producten

18Bestede uren

10Beoordeelde onderzoeken

79Verzamelde opmerkingen

Welk kind wil geen eigen tablet voor zichzelf hebben? Kinderen zijn elke dag meer gefascineerd door nieuwe technologieën en als ze een volwassene zien die zijn smartphone of een computer gebruikt, willen ze dat natuurlijk ook doen. Maar is het een goed idee om je kind voortdurend gebruik te laten maken van je elektronische apparaten? Kindertablets zijn een hele goede oplossing!

Kindertablets zijn ideaal voor jonge kinderen omdat ze ontworpen zijn vanuit hun interesses en cognitieve ontwikkeling: ze hebben plezier terwijl ze erbij leren! Daarnaast staan er speciale apps op, waarmee je zelf precies bepaalt wat je kinderen wel en niet kunnen op de tablet. Stel bijvoorbeeld een kinderslot en een timer in en geef de tablet met een gerust hart uit handen.
Belangrijk om te weten

 • Er zijn tablets voor kinderen die eenvoudigweg simuleren dat ze een aanraakscherm hebben. Andere hebben dat wel, ze zijn ontworpen en vervaardigd met “kinderveilige” materialen en hun inhoud is speciaal aangepast aan kinderen. Dit zijn veelzijdige, lichtgewicht, kleinere apparaten die gericht zijn op kinderen.
 • Het is goed voor kinderen om didactische hulpmiddelen te hebben die speciaal voor ze zijn ontworpen, zoals kindertablets. Maar je moet wel een aantal dingen in acht nemen als je je kind een tablet wilt geven. Hou er rekening mee dat het voor de leeftijd van twee jaar niet raadzaam is voor kinderen om mobiele telefoons, tablets of computers te gebruiken (1). En een vaste afspraak over de duur van het tabletgebruik voorkomt in veel gevallen strijd.
 • Wanneer je een kindertablet gaat kopen, controleer dan niet alleen welk besturingssysteem beter is (Android, iOS of Windows), maar ook of het van goede kwaliteit is. Kijk ook naar de voorgeïnstalleerde apps, de fabricagematerialen, de levensduur van de batterij, de afmetingen van het scherm en de resolutie.

Onze selectie: De beste kindertablets op de markt

In dit segment hebben we een selectie voor je gemaakt van de beste kindertablets die er op de Nederlandse markt te koop zijn. Bovendien worden de belangrijkste kenmerken van elk product vermeld. Op deze manier hopen we je te kunnen helpen om een keus te maken voor je je aankoop doet. Dit maakt het kopen van de perfecte tablet voor je kind een stuk eenvoudiger.

De beste kindertablet voor de allerkleinsten


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De Kurio Tab Lite is de ideale kindertablet om je kind spelenderwijs te leren omgaan met een tablet. De tablet is voorzien van het Kurio Genius-internetfiltersysteem, waarmee kinderen in een veilige omgeving en zonder toezicht van ouders online video’s kunnen kijken, kunnen gamen en spelenderwijs kunnen leren.

Hiernaast kun je als ouder ook een tijdlimiet instellen. Het beeldscherm is 7″, de tablet heeft 8 GB geheugen en er wordt een beschermende bumper meegeleverd in roze, blauw of groen.

De beste kindertablet voor kleuters


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Deze tablet, die ook van Kurio is, heeft twee keer zoveel geheugen als de vorige, en met het Kurio Genius internetfilter systeem kun je gemakkelijk verschillende websites toestaan of juist blokkeren en naarmate je kindje ouder wordt, kun je de niveaus van de instellingen aanpassen.

Op iedere Kurio Connect staat automatisch de Kurio Connect applicatie. Deze app maakt het mogelijk om, via je smartphone, altijd en overal in contact te blijven met je kindje.

De beste tablet voor oudere kinderen


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

Wanneer je op zoek bent naar een kleine betaalbare tablet voor je iets oudere kinderen dan is dit een prima optie. Je kan de Galaxy Tab A bovendien delen met je hele gezin. Zet overdag de Kids Mode aan, maak een eigen profiel voor jezelf en weer een ander voor je partner.

Wie er op dat moment de tablet gebruikt ziet ook zijn favoriete apps in het hoofdscherm staan. De tablet is heel makkelijk te gebruiken, is heel licht en heeft een langdurende batterij.

De kindertablet met de beste prijs/kwaliteit verhouding


AffiliateLinkTijdelijk niet leverbaar

De kindertablet van Alcatel weegt maar 245 gram zodat je kind hem overal mee naar toe kan nemen. De tablet heeft een kids mode, waarin je met applicatiebeheer zelf kunt bepalen welke apps geschikt zijn voor je kinderen en waar ze toegang tot kunnen krijgen.

De tablet is ook voorzien van Eye Care dat blauw licht reduceert, waardoor visuele vermoeidheid zoveel mogelijk wordt verminderd. De Alcatel kindertablet wordt standaard geleverd met een gratis beschermcase.

Shopgids: Alles wat je moet weten over kindertablets

Het is een goed idee dat je voordat je een tablet voor je kind koopt, alle belangrijkste aspecten van dit product leert kennen. Hieronder hebben we de voornaamste factoren voor je op een rijtje gezet om je te helpen bij je aankoop. Bovendien beantwoorden we de meest voorkomende vragen van de gebruikers.

moeder en dochter die in digitale tablet kijken

Er zijn tablets voor kinderen die eenvoudigweg simuleren dat ze een aanraakscherm hebben. Anderen hebben dat wel, maar deze zijn van stevige en beschermende materialen voorzien.
(Bron: Primagefactory: 80232563/ 123rf.com)

Wat is een kindertablet precies?

Volgens vanDale is een tablet een “computer van klein formaat met relatief groot aanraakscherm en zonder toetsenbord (2). Tablets worden niet alleen gebruikt als communicatiemiddel, maar ook voor amusement, creativiteit en onderwijs (3).
Een kindertablet is een apparaat waar kinderen zich mee kunnen vermaken en waarmee ze kunnen leren.

Kindertablets spelen in op de interesses van kinderen. Daarnaast staan er speciale apps op, waarmee je zelf precies bepaalt wat je kinderen wel en niet kunnen op de tablet. De materialen, het ontwerp, de accessoires en de apps die vooraf op de kindertabletten zijn geïnstalleerd, zijn ontworpen om aan de eisen van kinderen en ouders te voldoen.

Wat zijn de systemen voor ouderlijk toezicht die kindertablets hebben?

Systemen voor ouderlijk toezicht zijn hulpmiddelen waarmee kinderen in een veilige omgeving en zonder toezicht van ouders online video’s kunnen kijken, kunnen gamen en spelenderwijs kunnen leren. Hiernaast kun je als ouder ook een tijdlimiet instellen. Deze systemen zijn ook bedoeld om kinderen te beschermen tegen de verschillende bedreigingen waaraan ze kunnen worden blootgesteld, zoals cyberpesten, sexting, enzovoort.

De werking van de meeste systemen voor ouderlijk toezicht is meestal eenvoudig en gebruiksvriendelijk: installeer de betreffende applicatie op de tablet voor kinderen en maak een account aan op de website. Maar, als aanvulling op het gebruik van elk ouderlijk toezichtsysteem, is het belangrijk dat je je kinderen uitlegt wat de gevaren zijn van het internet, en dat ze je altijd moeten waarschuwen als ze iets vreemds opmerken.

twee kleine meisjes met tabletpc thuis

Het is heel goed dat kinderen over didactische hulpmiddelen beschikken die speciaal voor ze zijn ontworpen, zoals kindertabletten.
(Bron: Dolgachov: 38817333/ 123rf.com)

Welke effect heeft het gebruik van kindertablets op kinderen?

Zoals bij het meeste speelgoed en technologische apparaten die voor kinderen beschikbaar zijn, zijn de effecten van het gebruik van kindertablets over het algemeen afhankelijk van een aantal factoren. De leeftijd, bijvoorbeeld, of de tijd dat ze het mobiele apparaat achter elkaar gebruiken; het gebruik van het apparaat en of ze al dan niet begeleid worden door hun ouders, zijn bepalend.

Waar het op aankomt is dat verkeerd gebruik van technologie er uiteindelijk voor kan zorgen dat onze kinderen uren per dag naar schermen staren. Ze besteden minder tijd aan andere activiteiten, zoals spelen met andere kinderen, praten met hun gezinsleden, rusten of studeren. De kwaliteit (en kwantiteit) van hun relaties kan dan ook aanzienlijk afnemen. Daarom is het belangrijk om tijdslimieten in te stellen voor je kleintje.

Je kan je kindje totdat hij 2 jaar is beter geen tablet geven. Tot deze leeftijd leren kinderen namelijk vooral door zich met al hun zintuigen in de driedimensionale wereld te begeven: ze kunnen hun speelgoed voelen, zich door een ruimte voortbewegen en hebben contact met anderen.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van veelvuldig gebruik van tablets door kinderen?

Het lijdt geen twijfel dat kinderen met mate gebruik moeten maken van verschillende elektronische apparaten en nieuwe communicatietechnologieën. En hoewel bijvoorbeeld kindertablets speciaal ontworpen zijn voor kinderen, is het langdurig gebruik ervan niet aan te raden. Hier is een samenvatting van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen
 • Bevordert het leren (door audio met video te combineren en interactiviteit mogelijk te maken).
 • De creativiteit en intelligentie worden erdoor gestimuleerd.
 • Ze maken het kind vertrouwd met nieuwe ICT”s (Information and Communication Technologies).
 • Ze zijn veelzijdig in gebruik (de flexibiliteit van deze apparaten maakt het mogelijk om ermee te spelen, te lezen, te tekenen, enz.).
 • Met systemen voor ouderlijk toezicht leren kinderen zichzelf te reguleren en grenzen te accepteren.
Nadelen
 • Verlies van het concept van multitasking (het kind richt zich op de tablet en vergeet al het andere).
 • Vermindering van niet-virtuele sociale relaties.
 • De tijd die je peuter achter de tablet doorbrengt, brengt hij niet buiten of met ander speelgoed door.
 • Er bestaat een kans dat het een gewoonte wordt om je kindje zoet te houden met een spelletje op de tablet, waardoor je kind steeds vaker achter een beeldscherm zit.
 • Je loopt het risico dat je kind niet genoeg lichaamsbeweging krijgt.

Wat is beter voor mijn kind: met een tablet spelen of tv-kijken?

Als je applicaties downloadt die geschikt zijn voor de leeftijd en interesses van je kind (er zijn verschillende educatieve apps die kinderen kunnen gebruiken om te leren lezen, rekenen, wetenschap en nog veel meer) en als de tablet die je kind gebruikt bovendien ouderlijk toezicht heeft, dan is het natuurlijk beter voor hem om met zijn tablet te spelen dan om tv te kijken!

Als je kind echter nog heel klein is of de kindertablet alleen gebruikt om video’s te bekijken, kun je het beste je smart-tv programmeren – en wel op een gepaste afstand. Zo bescherm je hun gezichtsvermogen (bijvoorbeeld tegen bijziendheid) en gehoor. Voortdurend gebruik van oordopjes – bij hoog volume – kan leiden tot gehoorverlies bij kinderen, jongeren en volwassenen.

groep schoolkinderen met tablet pc in de klas

Wat is het handig om een kindertablet thuis of onderweg te hebben!
(Bron: Dolgachov: 57631590/ 123rf.com)

Is het wel goed voor mijn kind om de tablet continu te gebruiken?

Wij als ouders moeten vanaf jonge leeftijd grenzen stellen aan onze kinderen en hen leren om rationeel om te gaan met de dingen. In het geval van kindertablets, zelfs als je kind er de hele dag mee wil spelen, is dit niet goed voor hem of haar. Overmatige blootstelling aan deze schermen kan de ogen van kinderen geleidelijk aan beschadigen.
En dat niet alleen!

Voor zowel de lichamelijke als mentale gezondheid moet je je kind niet voor onbepaalde tijd voor zijn of haar tabletscherm laten zitten. Het is ook niet goed dat je kind de tablet overal mee naartoe neemt. Een overdreven gebruik van dit soort elektronische apparaten kan een afhankelijkheid en later een verslaving worden. Onthoud daarom dat voorkomen beter is dan genezen.

Waar moet je op letten bij je aankoop?

Met de basisbegrippen in gedachten, is de volgende stap bij het kopen van een kindertablet om rekening te houden met bepaalde aankoopcriteria. Om het product te vinden dat het beste bij je past, is het essentieel om bepaalde aspecten te overwegen. Hieronder vind je de belangrijkste factoren die je helpen bij het kiezen van de tablet die je kind nodig heeft:

Kwaliteit

Kijk bij het kiezen van een tablet voor je kind naar het vermogen van de processor, het RAM-geheugen en het aantal cores (hoe groter deze is, des te meer taken hij aankan zonder dat hij langzaam werkt). Kijk ook naar de interne opslagcapaciteit (trek hiervan het door het besturingssysteem bezette geheugen af) – en het is helemaal mooi als je het kunt uitbreiden met een micro SD-geheugenkaart.

gelukkige familie met behulp van tablet-pc buiten in herfst park

De meeste systemen voor ouderlijk toezicht zijn meestal eenvoudig en gebruiksvriendelijk: installeer de betreffende applicatie op de tablet voor kinderen en maak een account aan op de website.
(Bron: Yarruta: 21656455/ 123rf.com)

Materiaal

Goedkopere kindertabletten bevatten over het algemeen kunststof als productiemateriaal. Maar de aluminium behuizingen zijn een stuk bestendiger. De meeste elektronische apparaten die bedoeld zijn voor kinderen hebben echter siliconen hoezen of koffertjes die ze beschermen tegen beschadiging en vallen.

Duur van de batterij

Sommige kindertablets hebben batterijen die meestal een uur of zeven meegaan. Frequent en intensief gebruik van deze apparaten kan de duur ervan echter aanzienlijk verkorten. Daarom raden we je aan een tablet te kiezen met een batterij die een lange levensduur heeft en dat je de reviews van andere kopers leest om de effectiviteit ervan te verifiëren.

Afmetingen van het scherm

Kindertablets hebben schermen van verschillende afmetingen en afhankelijk van het gebruik van het apparaat kun je een grotere of een kleinere maat kiezen. Zo zijn bijvoorbeeld tablets met 9- en 10-inch schermen ideaal voor het bekijken van video’s of films. Bovendien komt dit formaat iets dichter in de buurt van dat van een laptop.

Hoewel het geweldig is om een tablet met een groot scherm te hebben, zijn ze meestal duurder en soms zijn de voordelen ervan niet de moeite waard. In dat geval zijn kindertablets met een 7″ en 8″ scherm ideaal. Ook zijn de prijzen ervan lager en wordt de kwaliteit er niet minder van. Bovendien zijn ze praktischer en gemakkelijker mee te nemen.

Steve Jobs
“Technologie is niets. Wat belangrijk is, is dat je vertrouwen hebt in mensen, dat ze in principe goed en slim zijn, en als je ze gereedschappen geeft, ze er prachtige dingen mee gaan doen.”

Schermresolutie

De Full HD-resolutie (1920 x 1080 pixels) is ideaal. Maar een tablet met HD (1280 x 720 pixels) kan ook van uitstekende kwaliteit zijn en kost minder. Het belangrijkste is echter niet de resolutie. Kijk ook naar de andere kenmerken van het apparaat. Zorg er bijvoorbeeld voor dat er ten minste één camera wordt meegeleverd (minimaal 5 megapixels).

Samenvatting

Kindertablets zijn apparaten die functies van laptops en mobiele telefoons integreren, maar waarmee ouders de controle hebben over de taken die hun kinderen erop uitvoeren. Bovendien zijn ze een leuk en educatief alternatief voor kinderen om te genieten van multimediacontent die geschikt is voor hun leeftijd.

Op een kindertablet kunnen je kinderen hun eigen foto’s en video’s opslaan, toegang krijgen tot de internetpagina’s die jij toestaat, spelletjes spelen en werken met de applicaties die je vooraf hebt geïnstalleerd. Dit alles op een snelle en eenvoudige manier. Omdat kindertablets licht van gewicht en comfortabel zijn, zijn ze superhandig om mee te nemen in de auto of in het vliegtuig.

Vond je onze shopgids over kindertablets interessant? Laat dan hieronder een reactie achter of deel het artikel op social media met je familie en vrienden.

(Bron van de header afbeelding: Sokolov: 53130154/ 123rf.com)

Referenties (3)

1. APEGA, Asociación de pedagogos/as y psicopedagogos/as de Galicia, “Hasta los 7 u 8 años no es aconsejable que los niños jueguen con consolas o tablets”.
Bron

2. Real Academia Española, RAE. Definición
Bron

3. CRESCENZI LANNA, Lucrezia, GRANÉ I ORÓ, Mariona, “Análisis del diseño interactivo de las mejores apps educativas para niños de cero a ocho años”, Comunicar: Revista científica iberoamericana de comunicación y educación, nº 46, 2016, págs. 77-85.
Bron

Waarom kun je ons vertrouwen?

Pedagogisch artikel
APEGA, Asociación de pedagogos/as y psicopedagogos/as de Galicia, “Hasta los 7 u 8 años no es aconsejable que los niños jueguen con consolas o tablets”.
Ga naar bron
RAE-website
Real Academia Española, RAE. Definición
Ga naar bron
Pedagogisch artikel
CRESCENZI LANNA, Lucrezia, GRANÉ I ORÓ, Mariona, “Análisis del diseño interactivo de las mejores apps educativas para niños de cero a ocho años”, Comunicar: Revista científica iberoamericana de comunicación y educación, nº 46, 2016, págs. 77-85.
Ga naar bron
Recensies