Laatst bijgewerkt: 26-07-2021

Onze selectiecriteria

13Onderzochte producten

56Bestede uren

22Beoordeelde onderzoeken

154Verzamelde opmerkingen

Welkom bij onze grote kindertent test 2022. Hier stellen we alle kindertenten voor die we uitvoerig getest hebben. We hebben gedetailleerde achtergrondinformatie samengesteld en een samenvatting van beoordelingen van klanten op het web toegevoegd.

We willen je aankoopbeslissing graag vergemakkelijken en je helpen de beste kindertent voor je te vinden. Je vindt in onze gids ook antwoorden op veel gestelde vragen. Als ze beschikbaar zijn, bieden we ook interessante testvideo’s aan. Verder vind je op deze pagina ook enkele belangrijke gegevens waarvan je op de hoogte moet zijn als je een kindertent wilt kopen.
De belangrijkste feiten in het kort

 • Kindertenten laten je kind in zijn eigen wereld duiken. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding. Als indianen en cowboys, prinsessen en ridders of piraten, er is voor elk wat wils.
 • Er zijn in principe vier soorten kindertenten: Indianentent (tipi), prinsessentent, tunneltent en ballenbadtent
 • Naast plezier komt de veiligheid van het kind op de eerste plaats. De juiste tent moet aangepast zijn aan leeftijd en ontwikkeling. Bij aankoop moet je ook letten op testzegels zoals het CE-merk en het ÖKO-Test zegel.

Kindertent: Onze selectie

Gids: Vragen die je jezelf moet stellen voor je een kindertent koopt

Wat is een kindertent?

Een kindertent is het perfecte toevluchtsoord voor je kind. Als indiaan in een tipi, als prinses in haar eigen kasteel, als piraat op volle zee of als duiker in haar eigen ballenbad, er is voor elke smaak en voorkeur wel iets te vinden in de speeltenten. Er zijn geen grenzen aan de fantasie van het kind en het kan helemaal opgaan in zijn eigen wereld.

Indiaanse tenten of tipi’s maken van het verjaardagsfeestje van je kind een compleet succes. De kinderen kunnen in de tenten ravotten en zich helemaal uitleven in hun fantasie. (Beeldbron: unsplash.com / Kim Sunyu)

Bovendien zijn kindertenten gemakkelijk op te zetten en af te breken, en ook gemakkelijk op te bergen. Ze zijn zowel geschikt voor de kinderkamer als voor de tuin. En ze zijn ook een hoogtepunt voor alle aanwezigen op een verjaardagsfeestje van een kind.

Welke soorten kindertenten zijn er?

In principe kun je onderscheid maken tussen de volgende vier soorten kindertenten:

 • Indiaanse tent (tipi)
 • Prinsessentent / riddertent
 • Tunnel tent
 • Ballenbad tent

Een meer gedetailleerde beschrijving van de verschillende soorten kindertenten, en van hun voor- en nadelen vind je hieronder in het beslissingsgedeelte.

Wat kost een kindertent?

De prijsklasse tussen de verschillende kindertenten is groot. Ze beginnen bij ongeveer 5 euro. Afhankelijk van de inrichting en uitrusting zijn er echter ook tenten verkrijgbaar tot 1000 euro, hoewel dit meestal een uitzondering is. Voor mooie en degelijke speeltenten moet je grofweg rekenen op een budget van ongeveer 15 tot 90 euro.

Welke alternatieven zijn er voor een kindertent?

Een alternatief voor een kindertent is een speelhuisje. Dit is meestal stabieler en duurzamer, maar ook minder mobiel en duurder. Als permanente oplossing voor b.v. de tuin bij je eigen huis is een speelhuisje beslist een goed idee.

Een tipi is niet alleen een hoogtepunt in de kamer van elk kind. Een indianentent slaat ook buiten een goed figuur en kan zelfs een uitstapje naar het strand voor het hele gezin opfleuren. (Beeldbron: pixabay.com / 8193630)

Maar als je geen langdurige verbintenis wilt aangaan of de accommodatie van je kind mee wilt nemen op een uitstapje naar het strand, kun je de meer hanteerbare tentoplossing overwegen.

Wat voor schadelijke stoffen zitten er in kindertenten?

Helaas geven fabrikanten niet consequent een lijst van mogelijke schadelijke stoffen. Wel gelden de strenge wettelijke eisen voor de productveiligheid van speelgoed. Meer gedetailleerde informatie is te vinden op de website van het Federale Ministerie van Justitie en Consumentenbescherming.

Als je een kindertent koopt, moet je op een CE-markering letten. Zo wordt gegarandeerd dat aan de eisen voor gezondheidsbescherming wordt voldaan. Niettemin kunnen bestaande kleurstoffen en ingrediënten huidreacties of allergieën veroorzaken. Om dit te voorkomen is de ÖKO-Test verzegeling een goede en betrouwbare indicator.

Hoe oud moet mijn kind zijn voor een kindertent?

Er zijn kindertenten voor alle leeftijden. Om veiligheidsredenen worden de meeste echter aanbevolen voor kinderen vanaf één of drie jaar. Jongere kinderen mogen alleen onder toezicht van een volwassene in een speeltent spelen, want er is gevaar voor verwonding door onder andere losgeraakte koorden of naden. In de tabel vind je de aanbevolen leeftijd vanaf wanneer een speeltent zinvol is voor je kind.

Type Aanbevolen leeftijd
Indianentent Vanaf één jaar
Prinsessentent Vanaf één jaar
Tunneltent Vanaf drie jaar
Ballenbadtent Vanaf één jaar (onder toezicht)

Natuurlijk kunnen ook volwassenen het zich gemakkelijk maken in een kindertent, dus er is geen bovengrens aan de leeftijd.

Besluit: Welke soorten kindertenten zijn er en welke is de juiste voor jou?

Wil je een kindertent kopen voor je kind? Je hebt de keuze tussen de vier hierboven genoemde alternatieven:

 • Indiaanse tent (tipi)
 • Prinsessentent / riddertent (thematent)
 • Tunnel tent
 • Ballenbad tent

Afhankelijk van het beoogde gebruik hebben de verschillende soorten kindertenten voor- en nadelen. Maar welk alternatief is het beste voor jou en vooral voor je kind? We willen deze beslissing graag gemakkelijker voor je maken met de volgende rubrieken.

Wat onderscheidt een Indische tent en wat zijn de voor- en nadelen?

Een Indiaanse tent of tipi heeft de vorm van een wigwam. Het is nog steeds de bestseller onder de speeltenten. Hier kunnen kinderen zich onderdompelen in de wereld van het Wilde Westen en hun fantasie de vrije loop laten met indianen- en cowboyspelletjes.

Voordelen
 • Gemakkelijk op te bouwen en af te breken
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Stabiel
Nadelen
 • Kleine verscheidenheid aan motieven
 • Mogelijk meer gewicht. Mogelijk zwaarder gewicht

Tipi’s zijn gemakkelijk op te zetten en schoon te maken. Je kunt ze flexibel gebruiken, zowel in de kinderkamer als buiten. De allrounder voor het hele gezin.

Wat onderscheidt een prinsessentent / riddertent en wat zijn de voor- en nadelen?

Als prinses in haar eigen kasteel of als nobele ridder bij een schone maagd kan ook met kindertenten de juiste omgeving geschapen worden voor de middeleeuwse voorkeuren van je kind. Prachtig versierd met vlaggen en banieren zijn deze tenten een echte blikvanger.

Voordelen
 • Gemakkelijk op te zetten en af te breken (pop-up)
 • Gemakkelijk schoon te maken
 • Visuele blikvanger
Nadelen
 • Minder robuust
 • Speciaal vakgebied (verschuiving van belangstelling)

Riddertenten zijn ook geschikt voor gebruik binnen en buiten, maar zijn over het algemeen minder robuust dan Indische tenten.

Wat onderscheidt een tunneltent en wat zijn de voor- en nadelen?

De tunneltent is het perfecte speelparadijs voor avonturiers. Meestal bestaat het uit twee kamers die door een speeltunnel met elkaar verbonden zijn. Hier kunnen de kinderen vangbal spelen en ravotten. Eventueel kan de tunneltent ook gevuld worden met ballen, waardoor een waar speelparadijs ontstaat.

Voordelen
 • Avonturenspeelplaats
 • Veelzijdig (b.v. kan ook als ballenbad gebruikt worden)
 • Gevarieerd
Nadelen
 • Ruimte-intensief
 • Hoger risicopotentieel
 • Moeilijker te installeren

Tunnel tenten nemen echter meestal meer ruimte in en passen niet gemakkelijk in elke kinderkamer. Ze zijn echter ook geschikt voor gebruik buitenshuis, dus je kunt er ook mee de tuin in. Sommige buizententen zijn wat ingewikkelder op te zetten dan andere soorten tenten. Ook zijn tunneltenten meer aan te bevelen voor oudere peuters, omdat ze meer gevaar kunnen opleveren.

Wat onderscheidt een ballenbad tent en wat zijn de voor- en nadelen?

Het balparadijs voor je kroost. In de regel wordt een pop-up tent gevuld met kleurrijke plastic ballen. Hier kunnen de kinderen er in duiken en stoom afblazen. Deze tent is gegarandeerd een hit op elk verjaardagsfeestje.

Ook hier kan het ballenbad veel plaats innemen, maar het kan ook buiten gebruikt worden. De pop-up functie maakt het opzetten heel gemakkelijk. Behalve de tent moeten echter ook de ballen gekocht worden, waardoor het Ballen Avonturen Land niet het goedkoopste lid van de kindertentfamilie is.

Voordelen
 • Geweldig leuk potentieel
 • Gemakkelijk op te zetten
Nadelen
 • Hoger gevaarpotentieel (alleen onder toezicht)
 • Kogels moeten apart gekocht worden

Voorzichtigheid is ook geboden, want de ballen kunnen in de mond gestopt worden en kinderen kunnen zich onder de ballen verslikken. Daarom moet je je kinderen altijd in de gaten houden. Je moet er ook op letten dat de ballen vrij zijn van schadelijke stoffen en van voldoende grootte om verstikking te voorkomen.

Criteria: Gebruik deze factoren om kindertenten te vergelijken en te evalueren

In het volgende willen we je laten zien welke factoren je kunt gebruiken om kindertenten te vergelijken en te beoordelen. Zo kun je gemakkelijker beslissen of een bepaalde kindertent geschikt voor je is of niet. Samengevat zijn dat:

 • Omvang en stabiliteit
 • Materiaal en vrij van schadelijke stoffen
 • Schoonmaken
 • Toepassingsgebied (binnen / buiten)
 • Constructie en bevestiging
 • Leeftijd en geslacht van het kind

Omvang en stabiliteit

Afhankelijk van de beschikbare ruimte in de kinderkamer of de tuin, is de grootte van de kindertent natuurlijk een beperkende factor. Tipi’s, kastelen of baltenten zijn er ook in kleine, compacte formaten en zijn dus geschikt voor elke kamergrootte. Tunneltenten zijn gemiddeld wat groter, waardoor ze alleen aan te bevelen zijn als er voldoende ruimte is.

In principe moet de grootte van de tent echter in de eerste plaats gebaseerd zijn op de grootte van de nakomelingen. Het kind moet voldoende ruimte hebben om zich vrij te ontwikkelen.

Natuurlijk komt de veiligheid van het kind op de eerste plaats. Daarom moet er op gelet worden dat de constructie zo stabiel is dat instorten voorkomen wordt.

Materiaal en vrij van schadelijke stoffen

Je bent vrij om het materiaal te kiezen naar je eigen wensen. Plastic tenten zijn bijzonder populair, maar ook natuurlijk textiel is vaak verkrijgbaar. Speelgoed dat in Duitsland wordt vervaardigd en verkocht valt onder de Verordening inzake de Veiligheid van Speelgoed, dus er mogen geen kindertenten worden aangeboden die schadelijk zijn voor de gezondheid.

Maar ook hier zijn er zwarte schapen, vooral met goederen uit het buitenland. Daarom is het zinvol om bij aankoop te zoeken naar een CE-zegel en een ÖKO-Test label. Zelfs deze zegels beschermen niet noodzakelijk tegen huidreacties of allergieën. Als dit gebeurt, mag de tent niet meer gebruikt worden.

Schoonmaken

Waar gespeeld wordt, zal ook vuil zijn. Daarom moet ook het schoonmaken van de speeltent in de lijst van criteria opgenomen worden. De plastic versies zijn bijzonder gemakkelijk schoon te maken.

De tenten moeten altijd goed gelucht en gedroogd worden om schimmel en dergelijke geen kans te geven.

Het reinigen van natuurlijk textiel is meestal iets ingewikkelder, maar ze zijn vaak wel in de wasmachine te wassen.

Toepassingsgebied (binnen / buiten)

De meeste tenten kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Voor gebruik buitenshuis moet een waterafstotend en slijtvast materiaal overwogen worden. Polyester oplossingen, bijvoorbeeld, zijn hier een goede keuze.

Deze zijn gemakkelijk schoon te maken en kunnen tijdens een regenbui gemakkelijk in een binnenspeeltuin veranderd worden. Ze zijn meestal ook lichter dan katoenen versies, wat ze tot een perfecte reisgezel maakt. Katoenen tenten, daarentegen, worden gekenmerkt door ademend vermogen en een aangenaam binnenklimaat.

Pitchen en fixeren

Het opzetten en afbreken van een tent mag niet te veel tijd in beslag nemen. Pop-up tenten beloven in enkele seconden opgezet te zijn. Anderzijds zijn ze meestal minder stabiel en minder gemakkelijk te beveiligen. Tenten met stutconstructies kunnen je tijdens de erectie doen zweten.

Eenmaal opgezet zijn deze tenten echter zeer duurzaam en kunnen ze zelfs een grote toestroom van kinderen weerstaan. Ook het materiaal speelt een rol. Polyester is over het algemeen lichter en gemakkelijker op te bergen, en daarom lijken tenten van synthetische materialen geschikter voor (zwem)vakanties dan katoenen versies.

Leeftijd en geslacht van het kind

De leeftijd, het geslacht en de voorkeuren van je kind moeten ook een grote rol spelen bij je beslissing om een kindertent te kopen. Vooral tunneltenten mogen pas vanaf een bepaalde leeftijd gebruikt worden om te zorgen dat kinderen veilig kunnen spelen.

Een ballenbad tent brengt een glimlach op het gezicht van elk kind. Het is een geweldige plek om te spelen. Maar alsjeblieft altijd onder toezicht van een volwassene. (Foto bron: pixabay.com / Peggy en Marco Lachmann-Anke)

Een prinsessentent is misschien meer geschikt voor een meisje, terwijl een jongen misschien meer plezier beleeft aan een piraten- of riddertent. Dit kan echter nooit als algemene regel gezegd worden, en daarom moet je natuurlijk rekening houden met de wensen van je kinderen. Tunnel tenten of ballenbaden zijn echter in principe leuk voor elk kind en nodigen uit tot spelen.

Wetenswaardigheden over kindertenten

Hoe zet ik een kindertent op?

Dat hangt af van het type tent dat je hebt. Pop-up tenten zetten zich bijna vanzelf op, terwijl stutconstructies meer verwarring kunnen veroorzaken. Je leest best alles wat je moet weten in de gebruiksaanwijzing voor je de tent opzet, om fouten en gedoe te voorkomen.

Welke accessoires kan ik kopen voor een kindertent?

Dit hangt ook af van het soort speeltent dat je hebt. Voor een ballenbad heb je onvermijdelijk plastic ballen nodig, wat meestal voldoende is als accessoire. Tunnel tenten kunnen uitgebreid worden met klimelementen, bijvoorbeeld, maar veiligheid komt altijd op de eerste plaats. Een kamer kan ook veranderd worden in een ballenbak. De kindertent is ideaal voor je kinderen als lekker toevluchtsoord of om te spelen.

Natuurlijk kan het ook gebruikt worden om hun eerste kampeerervaringen om te zetten in werkelijkheid. Natuurlijk speelt ook de ideale kinderslaapzak hier een belangrijke rol. Voor tipi’s en thematenten zijn kussens en dekens een prima manier om de tent in een feel-good paradijs te veranderen. Of wat dacht je van een pluchen dierenleger voor je geliefden? Er zijn geen grenzen aan je ontwerp.

Waar kan ik accessoires kopen?

Zie het gedeelte ‘Waar kan ik een kindertent kopen’ van de gids, want er is weinig verschil in waar je accessoires kunt kopen. Je kunt ook dekens en kussens vinden in elke meubelwinkel.

Hoe maak ik een kindertent schoon?

Plastic tenten kun je het beste schoonmaken met een vochtige doek. Je kunt de vloer schoonmaken met een handstofzuiger of uitvegen. Zorg er altijd voor dat je de tent goed laat luchten en drogen. Bij katoenen tenten moet je meestal eerst het frame verwijderen. Je kunt dan enkele overtrekken wassen in de wasmachine (niet te hoge temperatuur) of met de hand. Droog en lucht weer goed.

Beeldbron: 123rf.com / 43042243

Waarom kun je me vertrouwen?

Recensies